Banke, osiguranja, krediti Ja ne radim za novac. Ja radim za kamatu. |
|
|
18.03.2013., 00:47
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2010.
|
Molim kaznu za Andreja jer po drugi puta sam sebi laska nazivajući se trolom bez da je to bilo čime dokazao.
|
|
|
18.03.2013., 09:57
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Sep 2010.
|
Quote:
netsky prospekt kaže:
A tko se čudio ljudima koji ne čitaju sitna slova, bez završenog Ekonomskog fakulteta potpisuju ugovore s bankama, zamisli, kupuju stanove po gradovima, tko je te ljude ovdje nazivao "ljudima kojima je zinula guzica" ili blaže rečeno, pohlepnim i lakomislenim ljudima?
Tko dakle stalno govori o ljudima i procjenjuje, ocjenjuje nečije karaktere te se izruguje s situacijama koje realno ljudski, nisu niti najmanje smiješne? A o zakonu - ni slovca.
Tko je taj, koji uopće ne spominje meritum stvari - jesu li načini obračuna kredita bili zakoniti i u skladu s tržišnim uvjetima - nego o svjedocima govori na podsmješljiv način?
Sigurno netko potpuno nezainteresiran za cijeli proces, nego mu je eto situacija poslužila kao poligon za "holier than thou" provaljivanja. 
|
x
|
|
|
18.03.2013., 09:59
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Sep 2010.
|
Quote:
Lord DrEdd kaže:
Pričam o parama koje su nam uzele u udruženom zločinačkom poduhvatu ( hebiga, ovo je jedina defincija koja ispravno opisuje ono što su nam učinile banke majke i banke kćeri), o parama od tečajnih razlika, kamatnih razlika s kojima su cijelu krizu prošle sa značajnom dobiti usprkos rastu pojedinih troškova.
Toliko su nam novac izvukli da su mnoge doveli na prosjački štap zbog čega im se takva politika sada vraća kao bumerang i to ravno u facu.
Sve smo mi to već prošli i iskreno ne da mi se ponavljati.
Sud će donijeti pravorijek pa ćemo onda vidjeti tko je bio u pravu i hoće li banke uspjeti uvjeriti suca da na švicarcima nisu profitirale.
|
x
|
|
|
18.03.2013., 10:00
|
|
Otpisani
Registracija: Feb 2004.
|
Quote:
AndrejX kaže:
Vrlo jednostavno i bezbroj puta ponavljano, ali pretpostavljam da ti se nekako to ne svida....
|
Nebrojeno puta sam napisao da mi je konstruktivna kritika ok.
Quote:
AndrejX kaže:
Detaljan clanak sa svakog dana sudenja na vecini citanih portala i tiskovina nije dovoljan ili je problem sto ti izvjestaji ne idu na autorizaciju u sredisnjicu?
|
Ne nego mi fali malo dramatike... di je neka 3d skica, crtež u JL. ko ono kad upane provalnik u kladionicu i nastane potjera ...
|
|
|
18.03.2013., 10:04
|
|
Memento vivere
Registracija: Jul 2006.
|
Quote:
JTB kaže:
Mislim da ne razumijes pozadinu ovog konkretnog komentara. Radi se o tome da pojedinci tvrde kako nije bilo izbora nego u veliki stambeni kredit. U konkretnom primjeru, oprosti ali ne postoji racionalizacija za uzimanje takvog monumentalnog kredita da bi dijete imalo gdje biti za vrijeme studija. To je jedna takva ekonomska glupost bez svakog komentara.
A ako se mogu osvrnuti na medijsko pracenje procesa, ono je po meni dosta lose. Zanimljive detalje dobivamo na kapaljku, ali zato svaki izvjestaj ne propusta nekoliko puta spomenuti ono "rata mi je bila xxxx, a sad je yyyy". Zar su citateljstvo, a u krajnoj liniji i sud retardirani da im treba to ponavljati toliko puta? Kao da je parnica o kreditima bez VK i sa fiksnom kamatnom stopom. Pitam se da li je to najekiasnije koristenje vremena suda?
P.S. Ujedno svi vi koji se previse uzbudjujute radi diskusija na forumima i slicno, nema vam za to potrebe.
|
Znači žena je trebala kockati na forexu pa sa dobitkom kupiti nekretninu u kešu?
Žena je izračunala da će kupiti stan jer uz ratu koju je planirala mogla je uredno živit a kredit je vidjela kao štednju. Ako to ne razumijete...
I po 1.000.000 put, svi članovi udruge kao i velika večina dužnika u CHF ŽELI VRATITI DUG, ALI NE ŽELI PLAČATI ZA TUĐE GREŠKE I KOCKANJA.
|
|
|
18.03.2013., 10:24
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2005.
|
Quote:
ninoras kaže:
Znači žena je trebala kockati na forexu pa sa dobitkom kupiti nekretninu u kešu?
Žena je izračunala da će kupiti stan jer uz ratu koju je planirala mogla je uredno živit a kredit je vidjela kao štednju. Ako to ne razumijete...
|
Kredit kao štednja  daj molim te ovo elaboriraj jer mi nije jasno
Možda misliš da je računala kao i večina vas zaduženih u kreditima da će cijene nekretnine samo rasti, pa i ako dođe do problema s mjesečnim otplatama moći ću ga prodati sutra za vecu ako ne i istu cifru i time riješiti problem kredita 
Sad reci da nije tako puno njih razmišljalo i govorili barem one koje ja poznajem osobno kada su kupovali precijenjene kvadrate, a i može se na temi "cijene nekretnina" naći hrpa takvih upisa od prije koje godine.
A i ja bih kupio svojoj kčerki stan za studiranje, ali nažalost nisam Karington da to mogu financijski podnijeti, pa će jadnica morati u iznamljeni stan ili dom 
|
|
|
18.03.2013., 10:32
|
|
Memento vivere
|
Quote:
JTB kaže:
Pola svega, pa i ekonomije, ako ne i vise je subjektivna kategorija. A nije da o objektivnim komponentama nismo do sada X puta raspravljali.
Cinjenica je da su mnogi u kredit usli lakomisleno i to se nece promijeniti dok je svijeta. Nikakvi novi zakoni, regulative i presude to nece sprijeciti.
Cinjenica je i da vecina ovdje negira, bolje receno ignorira, povijesna kretanja kamatnih stopa. Da se cesto ulazak u kredit opisuje kao neizbjezan. Da sama udruga prica u subjektivnim i nevaznim stvarima kroz svoj proglas/status i crnu knjigu.
Poanta je da to "sranja" uvijek dodje, na ovaj ili onaj nacin. Tko na ovom primjeru izvuce krive pouke desit ce mu se to opet.
A pouka je da nije bankar koncepcijski zao, vec da je kredit na 20-30 godina zlo u koje bi se trebala upustati puno manji broj ljudi nego sto se upusta.
I poanta je da uvijek trebaju dvije strane za "sranje". Ponuda i potraznja.
Cijela fiksacija na zle bankare je izuzetno neproduktivna. Ja bi radje mrzio investitore precijenjenih kvadrata, korumpirane drzavne sluzbenike koji su omogucili nicanje urbanistickih katastrofa van zakona, itd. Svi oni zive u ulazu pored vas.
Sloboda govora valjda ukljucuje i da se kriticki razglaba o svemu, ne vidim zasto bi neki smjerovi bili tabu.
|
E vidiš, mi se ne borimo protiv svih, nego samo protiv sprege domačih menađera banaka i državnih institucija koje im vire iz "džepa", a koji nas na nelegitiman način, a do sada na žalost legalan potkradaju.
Za sve ostalo što si nabrojao, a slažem se sa tobom da su veliki problemi, osnuješ udrugu i pokreneš pravnu bitku...
Ili nastaviš soliti pamet svima koji pokušavaju ovaj svijet učiniti humanijim, iako se humanost kosi sa kapitalizmom, kojeg smo sami odabrali pa tako od stolječa 7.
Svima zahvalni na pomoći, no zločesti postovi kojima pojedinci liječe svoje privatne frustracije nisu potrebni...
|
|
|
18.03.2013., 10:52
|
|
Memento vivere
|
Quote:
homosapiens kaže:
Kredit kao štednja  daj molim te ovo elaboriraj jer mi nije jasno
Možda misliš da je računala kao i večina vas zaduženih u kreditima da će cijene nekretnine samo rasti, pa i ako dođe do problema s mjesečnim otplatama moći ću ga prodati sutra za vecu ako ne i istu cifru i time riješiti problem kredita 
Sad reci da nije tako puno njih razmišljalo i govorili barem one koje ja poznajem osobno kada su kupovali precijenjene kvadrate, a i može se na temi "cijene nekretnina" naći hrpa takvih upisa od prije koje godine.
A i ja bih kupio svojoj kčerki stan za studiranje, ali nažalost nisam Karington da to mogu financijski podnijeti, pa će jadnica morati u iznamljeni stan ili dom 
|
Ne, računala je da če vrijednost novca padati brže nego vrijednost nekretnine te da je novac plačen za podstanarstvo izgubljen novac, a možda je u njenom slučaju bio veči od kamate.
Malo me ljuti što je tebi sve ovo o čemu pričam jasno, ali volite biti šampioni u licemjerju... znaš kao ono u školi, prvi zadatak da tezu braniš, pa sljedeči da poričeš i vrlo si uspješan u oba zadatka...
I jedno pitanje za tebe.
Cijene kućica od cca 150m2 na boljim lokacija u Istri:
1980: 30-80.000 DEM
1990: 40-100.000 DEM
2000: 100-200.000 EUR
2010: 150-500.000 EUR
Pa mi ti reci šta danas možeš kupiti sa 20.000 EURA, kakvu nekretninu kada tereni koštaju 3 x taj iznos??
I da li stvarno misliš da če se cijene nekretnina iz primjera ikada vratiti na 20-50.000 €??
I da, svaka nekretnina kupljena na način da iznos ušteđen na najamnini pokriva iznos kamate je štednja i očuvanje vrijednosti novca.
Zadnje uređivanje ninoras : 18.03.2013. at 10:58.
|
|
|
18.03.2013., 11:02
|
|
Otpisani
Registracija: Feb 2004.
|
Vezano uz razgovore o mađarskoj, radikalnim potezima, primjerima... na koje se često referenciralo na ovoj temi, evo dobrog članka:
http://www.vecernji.hr/vijesti/ostva...-clanak-525346
Nadam se da ćemo nešto naučiti.
|
|
|
18.03.2013., 11:05
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2011.
|
Ajde da preformuliram "pitanje"...
Rate su ljudima porasle 50%, nekima vise, i dosla je voda do grla. Hipoteza je da je taj porast bio ilegalan. Ok, idemo sam hipotezirati alternativnu stvarnost broj dva.
Ugovori su najposteniji i najlegalniji moguci i nema valutne klauzule. Dolazi do ekonomske krize, kamatna stopa skace na 10+%, rate se udvostrucuju. Ljudima dolazi voda do grla. Gube nekretnine, zdravlje, obitelji.
Ali ne zaboravite ugovori su najposteniji moguci. Zakon savrsen. Krajnji efekt jednak.
Tko je mogao znati? Koga tuziti? Kao racionalizirati situaciju?
P.S. Opisana alternativna stvarnost broj dva se odigrala u Europi unatrag zadjih 30-40 godina barem dva puta. Dakle nije izmisljeno.
|
|
|
18.03.2013., 11:14
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Oct 2012.
|
Quote:
JTB kaže:
Ajde da preformuliram "pitanje"...
Rate su ljudima porasle 50%, nekima vise, i dosla je voda do grla. Hipoteza je da je taj porast bio ilegalan. Ok, idemo sam hipotezirati alternativnu stvarnost broj dva.
Ugovori su najposteniji i najlegalniji moguci i nema valutne klauzule. Dolazi do ekonomske krize, kamatna stopa skace na 10+%, rate se udvostrucuju. Ljudima dolazi voda do grla. Gube nekretnine, zdravlje, obitelji.
Ali ne zaboravite ugovori su najposteniji moguci. Zakon savrsen. Krajnji efekt jednak.
Tko je mogao znati? Koga tuziti? Kao racionalizirati situaciju?
P.S. Opisana alternativna stvarnost broj dva se odigrala u Europi unatrag zadjih 30-40 godina barem dva puta. Dakle nije izmisljeno.
|
Malo si kontradiktoran sam sa sobom jer najpošteniji bankarski ugovori imaju fiksnu kamatu ili ograničen rast kamatne stope što je trenutno praksa u većini eu- zemalja.
Najeklatantniji primjer ti je Grčka u kojoj su zbog krize kamate na sva nova zaduženja enormno skočile, dok su na stara, pogotovo stambena, ostale iste ili čak su i manje.
|
|
|
18.03.2013., 11:15
|
|
Na porodiljnom
Registracija: Mar 2008.
|
Quote:
klapalo kaže:
Molim kaznu za Andreja jer po drugi puta sam sebi laska nazivajući se trolom bez da je to bilo čime dokazao.
|
Gdje sam sebe nazvao trolom? A bas volite podmetati i potpisivati 
|
|
|
18.03.2013., 11:20
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2011.
|
Quote:
Lord DrEdd kaže:
Malo si kontradiktoran sam sa sobom jer najpošteniji bankarski ugovori imaju fiksnu kamatu ili ograničen rast kamatne stope što je trenutno praksa u većini eu- zemalja.
Najeklatantniji primjer ti je Grčka u kojoj su zbog krize kamate na sva nova zaduženja enormno skočile, dok su na stara, pogotovo stambena, ostale iste ili čak su i manje.
|
Nisam kontradiktoran nego ti izbjegavas odgovor na pitanje mucenjem vode. Moj postulat je vrlo jednostavan i baziran na povijesnim cinjenicama.
To sto su u zadnjoj krizi politickom odlukom kamate smanjenje i drze se niskima, docim su u prethodne dvije krize prirodno porasle - znaci li to da bi se ti _kockao_ pri uzimanju kredita da ce kriza udariti bas na taj, a ne ovaj drugi nacin?
|
|
|
18.03.2013., 11:22
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2011.
|
Quote:
ninoras kaže:
Ne, računala je da če vrijednost novca padati brže nego vrijednost nekretnine te da je novac plačen za podstanarstvo izgubljen novac, a možda je u njenom slučaju bio veči od kamate.
Malo me ljuti što je tebi sve ovo o čemu pričam jasno, ali volite biti šampioni u licemjerju... znaš kao ono u školi, prvi zadatak da tezu braniš, pa sljedeči da poričeš i vrlo si uspješan u oba zadatka...
I jedno pitanje za tebe.
Cijene kućica od cca 150m2 na boljim lokacija u Istri:
1980: 30-80.000 DEM
1990: 40-100.000 DEM
2000: 100-200.000 EUR
2010: 150-500.000 EUR
Pa mi ti reci šta danas možeš kupiti sa 20.000 EURA, kakvu nekretninu kada tereni koštaju 3 x taj iznos??
I da li stvarno misliš da če se cijene nekretnina iz primjera ikada vratiti na 20-50.000 €??
I da, svaka nekretnina kupljena na način da iznos ušteđen na najamnini pokriva iznos kamate je štednja i očuvanje vrijednosti novca.
|
Pa u čemu je onda problem? I dalje će ju kredit izaći kao 'štednja' ako gledaš cijene nekretnina na slijedećem nekretninskom balonu tamo 2025. ili kad već i nije mi jasno u čemu je onda uopće problem sa bankama? Pa banka joj je učinila uslugu ako gledaš trenutak u vremenu kad će biti slijedeći nekretninski balon.
|
|
|
18.03.2013., 11:24
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
ninoras kaže:
|
Nisam licemjer samo sam se osvrnuo na tvoj post gdje opravdavaš gospođu koja radi budalastu stvar u životu, a to je da kupuje svojem balavom studošu stan na kredit, a poznajem ljude puno imucnije koji takve stvari ne kupuju svojoj djeci ni za keš, a mogli bi.
Ne bih ulazio u cijene nekretnina pogotovo kuća u Istri, Dubrovniku itd.
Da li će padati cijene nekretnina na razinu iz 1980 naravno da neće, ali hajde da usporedimo razliku u cijeni novog stana 2007 i 2013 recimo u Zagrebu ili Osijeku na istoj lokaciji, pa da vidimo jel može samo da raste ili može da pada
A ovo za najam i bačen novac vs kredit hm... pa dosta je tu i na onoj drugoj temi zaduženih u kreditima pisalo kako bi bilo bolje da su podstanari nego što su se uvaljali u kredit, a čujem i na svoje uši dosta često takve žalopojke od ljudi zaduženih kod banke i tu ti ta tvoja računica pada u vodu.
|
|
|
18.03.2013., 11:29
|
|
Okajava grijehe
Registracija: Nov 2002.
|
Quote:
homosapiens kaže:
A ovo za najam i bačen novac vs kredit hm... pa dosta je tu i na onoj drugoj temi zaduženih u kreditima pisalo kako bi bilo bolje da su podstanari nego što su se uvaljali u kredit, a čujem i na svoje uši dosta često takve žalopojke od ljudi zaduženih kod banke i tu ti ta tvoja računica pada u vodu.
|
biti ce ih zanimljivo cuti kad odu u penziju i budu podstanari
ili ce tada mozda neka druga logika i pamet hodati svijetom??
a ljudi koji su uzeli kredit, uzeli su ga spremni da ga otplacuju onako kako je i dogovoreno
npr. banka ti sva ponosna isprinta i da u ruke "plan otplate kredita", s kojim si nakon par mjeseci mozes samo suze brisati kad banksteri dodaju gas i malo pojacaju rate
|
|
|
18.03.2013., 11:30
|
|
dvorska luda
Registracija: Jul 2007.
|
Quote:
JTB kaže:
Nisam kontradiktoran nego ti izbjegavas odgovor na pitanje mucenjem vode. Moj postulat je vrlo jednostavan i baziran na povijesnim cinjenicama.
To sto su u zadnjoj krizi politickom odlukom kamate smanjenje i drze se niskima, docim su u prethodne dvije krize prirodno porasle - znaci li to da bi se ti _kockao_ pri uzimanju kredita da ce kriza udariti bas na taj, a ne ovaj drugi nacin?
|
Sorry brate što uletavam, danas sam doma pa će da se raspravljamo.
1. Baziran na tvojem tumačenju činjenica.
2. Naša država je 21 god stara pa nas je zakačila ova velika kriza '08. kao i sve građane ove zemaljske kugle kojima je btw i kamata išla doli osim ponekim nacijama kao što su Hrvati, Srbi, Mađari, Bosanci....ti si Britanac?
3. Koji si ti spin-doctor...svi se kockali. I kada je raja pitala kakovi je CHF, bankari rekli no sikiriki.

|
|
|
18.03.2013., 11:38
|
|
dvorska luda
Registracija: Jul 2007.
|
Quote:
JTB kaže:
...Ali ne zaboravite ugovori su najposteniji moguci. Zakon savrsen. Krajnji efekt jednak.Tko je mogao znati? Koga tuziti? Kao racionalizirati situaciju?...
|
Secirao ti post.
Reci mi da se šališ kada veliš "tko je to mogao znati" u redovima veličine analitičara zaposlenih u dragim bankama...koji kuki su oni učili...iz playboya?
I kada nas opizdia tečaj tj. švicarac postao Hulk oni još doliju koji posto/litru napalma na požar...iz neznanja jelte?
Nemoj trkeljat...

|
|
|
18.03.2013., 11:57
|
|
Memento vivere
|
Quote:
JTB kaže:
|
Upravo u ovoj izjavi leži teški kamen nesporazuma.
U uređenim državama kocka se na forexu a ne podizanjem kredita, jer kredite reguliraju zakoni kojima se sprečavaju povoljnije ili nepovoljnije situacije od onih potpisanih.
Ja sam potpisao kamatu 3.88% kad je libor bio 1, sad je kamata 6.5% kad je libor 0 ?? Ako je sve fer sa tečajem swapovima te svim financiskim kenjažama koje su legalne i dozvoljene, sa kamatom nije. Ili imaš izračun za kamatu?
Želim ti samo reči, na dan potpisivanja dobio sam otplatni plan, u CHF koji je u novonastaloj situaciji 50% veči u CHF...
|
|
|
18.03.2013., 11:57
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
ZgSash kaže:
biti ce ih zanimljivo cuti kad odu u penziju i budu podstanari
ili ce tada mozda neka druga logika i pamet hodati svijetom??
|
Bit će tada zanimljivo čuti i ove koji imaju nekretnine na takorekuč doživotni kredit, a već sada imaju problema s otplatom...
A valjda će se podstanarstvo u Hr. urediti kroz narednu koju godinu kao vani da ne bude toliki bauk za živjeti u unamljenom iako bi se neki od vas ovdje već danas mijenjali s nekim podstanarom u zamjenu za preuzimanje kreditnog duga 
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 02:01.
|
|
|
|