Natrag   Forum.hr > Informatička tehnologija > Softver

Softver O programima koje koristite ili namjeravate koristiti

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 08.08.2023., 08:48   #4881
Quote:
Ilana kaže: Pogledaj post
bruto kaco, vjerojatno je napravljen prijelom sekcije i uređeno tako da drugu sekciju numerira ponovno od broja 1 na dalje. Uključi znak za prikaz i skrivanje razmaka i pronađi taj prijelom sekcije i izbriši ga.
.
Uradio sam to ali nema prijeloma sekcije, nešto je krivo napravio kolega i stvorio problem
Htio bi da isključim to numeriranje pa da ručno upisujem brojeve stranica, ali problem je šta nigdje ne vidim mogućnost da isključim numeriranje
bruto kaco is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.08.2023., 11:36   #4882
Quote:
mrad kaže: Pogledaj post
Ako imaš "majica crna" u A1, slijedeća formula bi napisala samo "crna"
Kod:
=IF(LEFT(A1;LEN("majica")) = "majica";RIGHT(A1;LEN(A1)-LEN("majica")-1); "")
Hvala puno, ali nisam dobro objasnila. Stavila sam baš glup primjer.
Radi se o rasporedu sati. U redcima imam popis nastavnika i ispod njih popis razreda, a u stupcima su sati. Kraj nastavnika će pisati razred i predmet (npr. 1AHJ), a htjela bih da se dolje kod razreda samo upiše predmet (HJ).

slika za primjer
Ilana is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.08.2023., 11:43   #4883
Quote:
Hvala puno, ali nisam dobro objasnila. Stavila sam baš glup primjer.
Radi se o rasporedu sati. U redcima imam popis nastavnika i ispod njih popis razreda, a u stupcima su sati. Kraj nastavnika će pisati razred i predmet (npr. 1AHJ), a htjela bih da se dolje kod razreda samo upiše predmet (HJ).
To bi onda bilo još jednostavnije...
Ako je format uvijek jednak (t.j. razred uvijek 2 znaka i predmet uvijek 2 znaka), formula bi bila
Kod:
=RIGHT(A1;2)
Ako je razred uvijek 2 znaka, a predmet može imati 2, 3 ili više, formula bi bila
Kod:
=RIGHT(A1;LEN(A1)-2)
mrad is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.08.2023., 11:59   #4884
Quote:
To bi onda bilo još jednostavnije...
Ako je format uvijek jednak (t.j. razred uvijek 2 znaka i predmet uvijek 2 znaka), formula bi bila
Kod:
=RIGHT(A1;2)
Ako je razred uvijek 2 znaka, a predmet može imati 2, 3 ili više, formula bi bila
Kod:
=RIGHT(A1;LEN(A1)-2)
Stavila sam gore sliku kako izgleda tablica
Ilana is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.08.2023., 12:12   #4885
Quote:
Stavila sam gore sliku kako izgleda tablica
Aha, to je onda malo kompliciranije... jer za razred 1A bi trebalo automatski izvući HJ za prvi sat, pa onda EJ za drugi sat, a oni se na žalost ne nalaze u istom redu u prvoj tablici.

Moglo bi se s VLOOKUP s "wildcard", ovo bi bila formula u B12 (pa možeš poslije kopirati dolje i desno)
Kod:
=RIGHT(VLOOKUP($A12 & "*";B$3:B$8;1;FALSE); LEN(VLOOKUP($A12 & "*";B$3:B$8;1;FALSE))-2)
Možda ima neki drugi način za izbaciti prva dva znaka (bez da obavi VLOOKUP dvaput samo zbog duljine stringa), ali mi trenutno ne pada na pamet.
mrad is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.08.2023., 12:18   #4886
Quote:
Aha, to je onda malo kompliciranije... jer za razred 1A bi trebalo automatski izvući HJ za prvi sat, pa onda EJ za drugi sat, a oni se na žalost ne nalaze u istom redu u prvoj tablici.

Moglo bi se s VLOOKUP s "wildcard", ovo bi bila formula u B12 (pa možeš poslije kopirati dolje i desno)
Kod:
=RIGHT(VLOOKUP($A12 & "*";B$3:B$8;1;FALSE); LEN(VLOOKUP($A12 & "*";B$3:B$8;1;FALSE))-2)
Možda ima neki drugi način za izbaciti prva dva znaka (bez da obavi VLOOKUP dvaput samo zbog duljine stringa), ali mi trenutno ne pada na pamet.
Hvala, hvala, hvala radi.
Ilana is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.08.2023., 12:20   #4887
Quote:
REPLACE može izbaciti prva dva znaka bez ponavljanja VLOOKUP. Nova formula u B12 bi onda bila
Kod:
=REPLACE(VLOOKUP($A12 & "*";B$3:B$8;1;FALSE);1;2;"")
mrad is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.08.2023., 12:40   #4888
Nije bila loša ni prva dugačka formula, ali i ova radi
Ilana is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.08.2023., 14:17   #4889
Ah, zakasnio koji sat s odgovorom, vidim da smo se sjetili istog rješenja, mrad
Jutros sam vidio i krenuo mozgat, pa stisnule obveze, vratio se, bacio u excel, došao tu podijelit kad ono već si riješio

Ova replace varijanta je još elegantnija, s tim da obično radim tablice za sebe, ako netko treba dalje nešto preuzet ili održavat, onda obično koristim helper ćelije i named ranges.
"Kad sam ovo pisao, samo bog i ja smo znali šta radi, a sad samo bog zna "

Lookup i string manipulacije su mi najdraže funkcije u Excelu nakon VBA automatizacija
Old 08.08.2023., 17:31   #4890
Quote:
The Ambadassor kaže: Pogledaj post
Ah, zakasnio koji sat s odgovorom, vidim da smo se sjetili istog rješenja, mrad
Jutros sam vidio i krenuo mozgat, pa stisnule obveze, vratio se, bacio u excel, došao tu podijelit kad ono već si riješio

Ova replace varijanta je još elegantnija, s tim da obično radim tablice za sebe, ako netko treba dalje nešto preuzet ili održavat, onda obično koristim helper ćelije i named ranges.
"Kad sam ovo pisao, samo bog i ja smo znali šta radi, a sad samo bog zna "

Lookup i string manipulacije su mi najdraže funkcije u Excelu nakon VBA automatizacija

Da, prva VLOOKUP solucija je bila dosta ružna... Da nije išlo s REPLACE, mislio sam kao treću opciju okušati sreću s novom funkcijom LET -> možda bi mi dozvolila da ubacim rezultat VLOOKUP-a u varijablu, pa da ga koristim dvaput.
mrad is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.08.2023., 13:50   #4891
Quote:

Da, prva VLOOKUP solucija je bila dosta ružna... Da nije išlo s REPLACE, mislio sam kao treću opciju okušati sreću s novom funkcijom LET -> možda bi mi dozvolila da ubacim rezultat VLOOKUP-a u varijablu, pa da ga koristim dvaput.
Ma ja se time ne opterećujem (iako treba isprobat nove fore, drago mi je da misle o tome), moje tablice su napravljene tako da ja napravim posao, ili eventualno da ih netko koristi, a tko ih želi prepravljat good luck

No da je baš zamišljeno od starta da neku aplikaciju netko održava i prepravlja onda ajde. No preferiram zaključane tablice i makroe koji odrađuju svoje na change ili click.

Btw, si isprobao Script Lab, ono sa TypeScriptom? Nakon Excela sam se zainteresirao za web, pa sam zavladao JS-om, ali i dalje mi je nekako VBA sigurna luka
Old 11.08.2023., 11:33   #4892
Quote:
Ma ja se time ne opterećujem (iako treba isprobat nove fore, drago mi je da misle o tome), moje tablice su napravljene tako da ja napravim posao, ili eventualno da ih netko koristi, a tko ih želi prepravljat good luck

No da je baš zamišljeno od starta da neku aplikaciju netko održava i prepravlja onda ajde. No preferiram zaključane tablice i makroe koji odrađuju svoje na change ili click.

Btw, si isprobao Script Lab, ono sa TypeScriptom? Nakon Excela sam se zainteresirao za web, pa sam zavladao JS-om, ali i dalje mi je nekako VBA sigurna luka
Bio pogledao TypeScript malo s teoretske strane, pa vidio da nema pristupa operativnom sustavu (i još neka ograničenja) pa pustio za sada. Svjestan sam da je VBA 30-ak godina stara platforma, ali još uvijek obavi posao brzo i efikasno. Svjestan sam i toga da programerima bude slabo pri spomenu VBA, ali neka - u stvarnom poslovnom svijetu je ipak najvažniji rezultat (pa čak i ako je postignut 30 godina starim interpretiranim jezikom bez OOP-a ).

Inače preferiram riješiti probleme s intrinsičnim formulama kad god je moguće, pogotovo ako je za nekog drugog. Razlog tome, VBA često ovisi o apsolutnim lokacijama, a formule se automatski prilagode ako korisnik umetne/izbriše red ili stupac.
mrad is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.08.2023., 21:31   #4893
Quote:
Bio pogledao TypeScript malo s teoretske strane, pa vidio da nema pristupa operativnom sustavu (i još neka ograničenja) pa pustio za sada. Svjestan sam da je VBA 30-ak godina stara platforma, ali još uvijek obavi posao brzo i efikasno. Svjestan sam i toga da programerima bude slabo pri spomenu VBA, ali neka - u stvarnom poslovnom svijetu je ipak najvažniji rezultat (pa čak i ako je postignut 30 godina starim interpretiranim jezikom bez OOP-a ).

Inače preferiram riješiti probleme s intrinsičnim formulama kad god je moguće, pogotovo ako je za nekog drugog. Razlog tome, VBA često ovisi o apsolutnim lokacijama, a formule se automatski prilagode ako korisnik umetne/izbriše red ili stupac.
Da, ali to se može napravit i sa VBA; zašto bi bilo jednostavno kad može bit komplicirano a i volim automatizacije

npr preko change eventa (ako išta promijeni, automatski se vrti macro i redefinira ćelije relativno, kao šta formule bez sidra rade:

Kod:
Private Sub Worksheet_Change(ByVal Target As Range)

Dim lastRow As Long
    Dim lastColumn As Long

Dim preservedRange As Range
    Set preservedRange = Me.Range("Podaci")

lastRow = Me.Cells(Me.Rows.Count, preservedRange.Column).End(xlUp).Row
    lastColumn = Me.Cells(preservedRange.Row, Me.Columns.Count).End(xlToLeft).Column

Set preservedRange = Me.Range(Me.Cells(preservedRange.Row, preservedRange.Column), Me.Cells(lastRow, lastColumn))

Me.Range("Zbroj").Formula = "=SUM(" & preservedRange.Address & ")"

End Sub
Ili nešto slično
Old 12.08.2023., 23:13   #4894
Quote:
Ili nešto slično
Sve OK, ako ti pričinjava zadovoljsvo i imaš vremena

Mala "dlaka u jajetu" ispravka s moje strane , rutina bi ti u sadašnjem obliku završila u beskonačnoj event petlji... Svaki puta kad obavi
Kod:
Me.Range("Zbroj").Formula =
ponovno bi "okinula" Worksheet_Change, i tako u nedogled.

Za to spriječiti, trebalo bi ili prvo vidjeti da li je promijenjena ćelija unutar izračunatog ranga
Kod:

If Not Application.Intersect(Target, preservedRange) Is Nothing Then
  Me.Range("Zbroj").Formula = "=SUM(" & preservedRange.Address & ")"
End If
ili privremeno obustaviti evente pomoću
Kod:
Application.EnableEvents
mrad is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.08.2023., 12:04   #4895
Odlično zapažanje kolega!

To mi se svako malo desi i kod rerenderiranja u Reactu pogotovo sa useEffect hookom, očito mi je to kriptonit Amdumbassor
Old 28.08.2023., 22:14   #4896
Molim za pomoć..!

Imam problem s Wordom...

Izgubio sam obilježje formata (A4 ili A5) i tekst je čitav otišao u lijevu stranu,
s tim da su se neki redovi izlili po čitavoj širini ekrana.

Kad već pišem, molim i da mi date savjet kako ukloniti neke stare cake:
-da mi obvezno ne stavlja veliko I
-da pri prelazu u novi red ne dodaje često bez razloga veliko slovo
-da mogu raditi s gutanjem slova "Ins"

Unaprijed hvala!
Old 29.08.2023., 13:58   #4897
Arrow

Quote:
trinaest i po kaže: Pogledaj post
Molim za pomoć..!
Kad već pišem, molim i da mi date savjet kako ukloniti neke stare cake:
-da mi obvezno ne stavlja veliko I
-da pri prelazu u novi red ne dodaje često bez razloga veliko slovo
-da mogu raditi s gutanjem slova "Ins"

Unaprijed hvala!
Vidi je li ti kad odeš na Review karticu i klikneš na Language - postavljeno na Croatian.

Ako ti guta slova, klikni opet Insert pa će prestat.

Quote:
Izgubio sam obilježje formata (A4 ili A5) i tekst je čitav otišao u lijevu stranu,
s tim da su se neki redovi izlili po čitavoj širini ekrana.
Jesi li slučajno kliknuo na web layout dolje desno.

Vrati se na Print Layout ikonom koja je u sredini, ako je to.

Možeš i na View - Print Layout.

AQUArium
inflame is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.09.2023., 19:16   #4898
https://www.pcekspert.com/novost/doz...ene-na-2561-e/
Raphael Adolini is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.10.2023., 12:40   #4899
Trazi se formula za Excel

Pozdrav ljudi!
Trebam, pomoć oko Excela.
postoje dvije grupe podataka. Kolona A i kolona B, A predstavlja 7 različitih uređaja koji svi imaju 9 različitih sposobnosti prikazane u koloni B. Trebao bih napraviti fiter koji odabirom ili jedne sposobnosti ili jednog uređaja prikazuje sve zajedničke osobine (npr. odaberemo jedan uređaj da prikaze sve zajedničke osobine, ili ako odaberemo jednu osobinu da prikaže sve uređaje koji nude tu istu osobinu). Evo, nadam se da sam bio dovoljno jasan... Ne znam na koji nacin bih to postigao, kojom formulom? i da, radi se o tekstualnom podacima.
Nadam se da mozete pomoci....
JSlow is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.10.2023., 15:19   #4900
Quote:
JSlow kaže: Pogledaj post
Pozdrav ljudi!
Trebam, pomoć oko Excela.
postoje dvije grupe podataka. Kolona A i kolona B, A predstavlja 7 različitih uređaja koji svi imaju 9 različitih sposobnosti prikazane u koloni B. Trebao bih napraviti fiter koji odabirom ili jedne sposobnosti ili jednog uređaja prikazuje sve zajedničke osobine (npr. odaberemo jedan uređaj da prikaze sve zajedničke osobine, ili ako odaberemo jednu osobinu da prikaže sve uređaje koji nude tu istu osobinu). Evo, nadam se da sam bio dovoljno jasan... Ne znam na koji nacin bih to postigao, kojom formulom? i da, radi se o tekstualnom podacima.
Nadam se da mozete pomoci....
Ne kužim baš.
U A stupac bi po devet puta unio isti uređaj, a u B stupac 9 različitih obilježja za svaki, pa bi imao 7X9 redaka, jel?
Ako tako napraviš, običan filter radi posao.
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 02:32.