Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Gastronomija

Gastronomija Za kuhare i kuharice te one koji to žele postati
Podforumi: Eno i ino, Hrana i zdravlje, Kuhinja bez mesa

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 28.12.2023., 19:30   #4941
Budem i ja, hvala .
Doria is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.12.2023., 21:17   #4942
ja stvarno ne znam, ali imam jednu slastičarsku kuharicu, kolači moje omame vilme, i mislim da je to tamo objašnjeno, ali sad je ne mogu nać.
kavopija-14 is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.12.2023., 12:07   #4943
stavite li orahnjaču peć u hladnu pećnicu il već ugrijanu?
ibilic1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.12.2023., 12:33   #4944
Ugrijanu.
Justin Thyme is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.12.2023., 18:45   #4945
mala digresija, stavlja li se išta uopće u ladni špaker, pa tek onda zagrijava?
kavopija-14 is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.12.2023., 20:24   #4946
Buhtle
VK Girl is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.12.2023., 20:47   #4947
Quote:
kavopija-14 kaže: Pogledaj post
mala digresija, stavlja li se išta uopće u ladni špaker, pa tek onda zagrijava?
Zapravo to uopce nije toliki problem i ima svojih prednosti. Recimo puno toga sto za dizanje koristi prasak za pecivo ili sodu kao sto su biskviti, muffini, banana bread, pound cake i slicno ce narasti ravnomjernije, vise i biti ce manji rizik da se korica zapece i stvrdne prije nego je sredina pecena.
Moguce je i obican no knead kruh peci u dutch ovenu koji se stavi u hladnu pecnicu.
Dizana tijesta se isto mogu peci u hladnoj pecnici ali ne smiju se dici do kraja (staviti kad je 70tak % dignuto) jer ce se u toploj pecnici tokom zagrijavanja brze dizati pa postoji opasnost da se previse dignu, izgube strukturu i padnu.

standardizacija recepta je doduse veci problem kad se starta u hladnoj pecnici
bLah. is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.12.2023., 22:06   #4948
fala na objašnjenju. često radim isti tip kolača i nikad ništa nisam stavila u hladnu pećnicu, a nisam ni naletila na takve recepte, ili nisam zapamtila.
kavopija-14 is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.12.2023., 23:02   #4949
Ne nailazim ni ja na tu metodu u kuharicama ali razlog je sto se zbog konzistencije rezultata i standardizacije uvrijezilo pecenje svega u dobro zagrijanoj pecnici, pogotovo u profesionalnom okruzenju. Dovoljan je problem s receptima i kad ljudi vjeruju pecnici kad kaze da je na zeljenoj temperaturi umjesto da duze zagriju do kraja (pecnica uglavnom na osjetno nizoj temperaturi javi da je zagrijana), a kamoli da netko krene od hladne, netko zagrijane itd. Ovo je realno ionako metoda koju mozes koristiti ako znas prepoznati kad je neki kolac gotov pa probas s hladnom pecnicom da vidis hoce li rezultat biti i bolji. Tako da se cesce naidje na tu metodu kao neki "hack" za pecenje (uglavnom da se dobije dobro pecena sredina bez da se kora napuse i stvrdne), kao u slucaju gore za buhtle i orahnjace.
bLah. is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.12.2023., 12:48   #4950
Quote:
bLah. kaže: Pogledaj post
Moguce je i obican no knead kruh peci u dutch ovenu koji se stavi u hladnu pecnicu.
Hladna pećnica, hladna rajngla i hladno tijesto? Zbilja, dobro ti je ispalo?
Bas za taj recept je naglasak na tome da posuda bude vruća kada se ubaci tijesto.
Old 31.12.2023., 13:42   #4951
Quote:
kajpa kaže: Pogledaj post
Bas za taj recept je naglasak na tome da posuda bude vruća kada se ubaci tijesto.
Da, to je standardna metoda koja ce vjerojatno najstabilnije dati dobre rezultate, ali daleko od toga da je to jedini nacin, evo primjera
https://www.kingarthurbaking.com/blo...old-dutch-oven

Dobro je drzati se provjerenih receptura i metoda kuhanja, ali postoji i puno kulinarskih tabua koji ili nikad nisu vrijedili ili su prestali biti vazni nakon sto smo dobili bolje alate u kuhinji ili ne vrijede kad se prebace iz profesionalne kuhinje u kucnu ili su bazirani na tome da se za marginalno bolji rezultat trazi puno vise truda itd. Cesto postoji vise metoda da se dodje do zeljenog rezultata, pogotovo ako se cilj uskladi sa sredstvima na raspolaganju. Puno "obaveznih" stvari u kuhinji je bullshit
bLah. is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.12.2023., 15:44   #4952
Quote:
kavopija-14 kaže: Pogledaj post
fala na objašnjenju. često radim isti tip kolača i nikad ništa nisam stavila u hladnu pećnicu, a nisam ni naletila na takve recepte, ili nisam zapamtila.
radila sam ovu orahnjacu, stavlja se u hladnu pecnicu. odlicna.

https://www.coolinarika.com/recept/m...d-0242ac12003a
darling is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.12.2023., 15:45   #4953
Quote:
kajpa kaže: Pogledaj post
Isprobano više puta s pekom i odlično funkcionira plus nema baratanja s užarenim elementima.
Andrej is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.12.2023., 15:58   #4954
Quote:
darling kaže: Pogledaj post
radila sam ovu orahnjacu, stavlja se u hladnu pecnicu. odlicna.

https://www.coolinarika.com/recept/m...d-0242ac12003a
S obzirom da se radi o vrsti tijesta poput briochea pecenog na niskoj temperaturi, linkam nedavni post Andrew Janjigiana o briocheu, u prethodnim postovima ima i drugih pokusaja izrade briochea da bi na kraju rezultat bio ovo gore sto je protivno svim uvrijezenim pravilima tj.radi se sa slabijim brasnom, slabije mijesanje i pecenje na vrlo niskoj temperaturi. Rezultat bude nesto gusci (treba vise tijesta za isti volumen) ali dobro razvijen, ukusan i lagan za napraviti kruh.

orahnjaca i slicni kolaci ljudima cesto pretjerano narastu kad se stave u pecnicu, odvoje se slojevi, zagori kora prije nego se sredina ispece, a jedan od nacina na koji se moze tome doskociti je i taj iz gornjeg recepta. rezultat ce biti samo drugaciji nego da se koriste druge metode, ali ne nuzno losiji.
bLah. is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.11.2024., 20:26   #4955
Nije još vrijeme, ali kup ovog nesretnog panettonea, u najjeftinijoj verziji, u mom lokalnom Konzumu, cijeli prodan u jednom danu.

Pitala sam u Gastronomici, kad im stiže ove godine. Kod njih uzimam neki u bijeloj kutiji, čini mi se da piše Maina, nije ono ručni rad, ali meni je dobar; lani je bio 100 kuna /1kg. Za te novce, prihvatljiv. Čak mi je čini da ga je i Donata negdje spominjala, a ona zna znanje.

Doći će iza 20. 11., ako koga zanima.

Kad Hrvati za nečim polude, onda je to tako.
Brusina75 is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.11.2024., 21:00   #4956
Probao netko ovaj novi vanilija bourbon u pasti od Kotanyi-a? Jel okus jači/bolji od dr.Oetker vanilija arome ili? Vidim da i Lidl ima neku svoju vanilija pastu za kupit

lacalut is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.11.2024., 08:38   #4957
Čekam i ja

#nemrem
Francesca is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.11.2024., 09:18   #4958
Meni osobno doslovno NIŠTA od toga ne valja - ni paste, ni ekstrakti, ni mljeveno, ni mrvice

Samo i jedino vanila štapici iz kojih ja ostružem vaniliju
VK Girl is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.11.2024., 09:27   #4959
Kad ostružem vaniliju štapiće gurnem u štaub šećer.
Odgovori s citatom
Old 13.11.2024., 11:56   #4960
Quote:
VK Girl kaže: Pogledaj post
Meni osobno doslovno NIŠTA od toga ne valja - ni paste, ni ekstrakti, ni mljeveno, ni mrvice

Samo i jedino vanila štapici iz kojih ja ostružem vaniliju
Da li si probala Nielsen-Massey, Madagascar vanilla extract?
Pellaprat is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 15:46.