|
|
10.03.2025., 07:28
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2008.
|
Quote:
sArAkUzZa kaže:
Opet spin, klasika sjekira naopako. Neće moći, prodaji foru doma.
Pitanje je bilo jednostavno, ti si uletio sa nekim fantomskim gigamegawatnim baterijama za sudarač čestica...ne znam tko više vjeruje u tvoju priču.
|
Nikakav spin, jasno sam ti odgovorio.
To što ti misliš da je nešto SF ak ti to nemaš, tvoj problem.
Ponoviti ću, drugim riječima, iz glave, prek mob mogu vidjeti ja i instalateri kak radi solarka koja godišnje proizvede energije ekvivalent za 850 bevova x13.000 km, a uskoro budem mogao pratiti i batku. 11mil km energije.
Jedino me muči kombinacija da se nekom prodaju paneli, to sam od tebe čuo, zaživjelo to? Zagusti pa prodamo 100 kom..    .. Kad se treba zatvoriti firma radi zbrinjavanja?
Što si ti odradio? Instalirao? Nabavio? Vidio da radi? Upravljas s nečim?
FVST
|
|
|
10.03.2025., 07:40
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2006.
|
Quote:
ico1 kaže:
|
https://www.autohrvatska.hr/box.aspx
U slucaju poticaja od 9000 eura, cijena ispada 15 990 eura, nije 13 800, ali nije ni daleko.
|
|
|
10.03.2025., 09:43
|
|
LUZERn
Registracija: Oct 2008.
|
Quote:
PRKYS kaže:
Nikakav spin, jasno sam ti odgovorio.
To što ti misliš da je nešto SF ak ti to nemaš, tvoj problem.
Ponoviti ću, drugim riječima, iz glave, prek mob mogu vidjeti ja i instalateri kak radi solarka koja godišnje proizvede energije ekvivalent za 850 bevova x13.000 km, a uskoro budem mogao pratiti i batku. 11mil km energije.
Jedino me muči kombinacija da se nekom prodaju paneli, to sam od tebe čuo, zaživjelo to? Zagusti pa prodamo 100 kom..    .. Kad se treba zatvoriti firma radi zbrinjavanja?
Što si ti odradio? Instalirao? Nabavio? Vidio da radi? Upravljas s nečim?
FVST
|
A moje prkno, kome ti maglu prodaješ 
|
|
|
10.03.2025., 10:17
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2013.
|
Quote:
VoidSpectra kaže:
Pozdrav,
Ima li tko iskustva sa Across-om ili VAG 1.5TSI PHEV modelima?
Dnevno radim 84 km cca, sve bi mogao proći na struju jer imam punjenje doma i na poslu.
Suzuki je rebrandirani RAV4, 1-2 g. star se da naći u inozemstvu za 37-39k eura. Kodiaq je skroz novi model te nema s njim iskustva.
|
Across je Rav4 sa drugom značkom, tako da sa tim imam iskustva (mislim toyotinom phev tehnologijom). Zimi, na niskim temperaturama, doslovno ćeš ga punit i doma i na poslu skoro punu bateriju jerbo ti je domet nekih 40-45 km. Ljeti je nešto bolji domet, 50-60km, ovisno o tome koliko brzo voziš i koliko imaš otvorene/grada. Across gledaš samo od 2 polovice 2022 na dalje, rabljene zapravo najbolje od 2023 godišta, jer raniji modeli se pune na max 3.3kW, ovi noviji su updejtani na 6kW. Ako imaš na poslu takav punjač, oko 3 sata mu treba za napunit do kraja.
Sad, pitanje svih pitanja, ako već imaš i punjenje doma i na poslu, zašto ne uzeti bev?
Sa Kodiaqom nemam iskustva, tak da nemrem pomoć.
|
10.03.2025., 10:35
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2008.
|
Quote:
sArAkUzZa kaže:
A moje prkno, kome ti maglu prodaješ 
|
Nekulturan si čovjek. Vrijeme ide, što je vrijedilo prije 20 godina danas vrijedi manje.. Promjena je stalna.
Ne budi skeptik.
FVST
|
|
|
10.03.2025., 12:34
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2018.
|
Quote:
stjepan21 kaže:
|
Koliko je bilo govora, najveći problem je s protupožarnom zaštitom u slučaju da se auto puni u garaži, koliko vidim na brzinu njegov je vani, pa je tako riješio taj problem. Ne znam kako dijele energiju iz fne s obzirom da je i krov vlasništvo suvlasnika zgrade, možda služi samo za napajanje svjetla u stubištu i lifta, pogledat ću kasnije (ako je naveo).
|
|
|
10.03.2025., 14:24
|
|
LUZERn
|
Vidiš da je lik napravio sam svoju zgradu, njegov je penthouse i krov....a bilo mu skupo plaćati 350e mjesečno za održavanje ICEa
Gadgetira se sa autima
|
|
|
10.03.2025., 14:48
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2008.
|
Ne znam koliko postoji identičnih Y ZG rege ove boje, ali jednog sam više puta vidio ne spojenog na javnom chargeru.
Pohvale svakako za korištenje, tako da drugi "nemaju" problema s pronalaskom slobodnog parkinga.
|
|
|
10.03.2025., 14:50
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2025.
|
Quote:
Grimko kaže:
Across je Rav4 sa drugom značkom, tako da sa tim imam iskustva (mislim toyotinom phev tehnologijom). Zimi, na niskim temperaturama, doslovno ćeš ga punit i doma i na poslu skoro punu bateriju jerbo ti je domet nekih 40-45 km. Ljeti je nešto bolji domet, 50-60km, ovisno o tome koliko brzo voziš i koliko imaš otvorene/grada. Across gledaš samo od 2 polovice 2022 na dalje, rabljene zapravo najbolje od 2023 godišta, jer raniji modeli se pune na max 3.3kW, ovi noviji su updejtani na 6kW. Ako imaš na poslu takav punjač, oko 3 sata mu treba za napunit do kraja.
Sad, pitanje svih pitanja, ako već imaš i punjenje doma i na poslu, zašto ne uzeti bev?
Sa Kodiaqom nemam iskustva, tak da nemrem pomoć.
|
Nisam spreman u potpunosti proći na električno vozilo, ne odgovara mi domet a ni cijena za ostale potrebe van posla.
Suzuki/Toyota bi trebali imati hibridne sklopove najbolje riješene zbog dugogodišnjeg iskustva.
Ne znam, vidjeti ću par opcija pa možda novi benzinski motor bez električnih sustava pa za 5-6 g. opet vidim kakvo je stanje na tržištu.
Opcija PHEV odgovara mojim potrebama za kuća-posao, ali ako će se više kvariti ili "skuplja pita od tepsije" nema smisla ušteda na gorivu.
|
|
|
10.03.2025., 14:51
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
sArAkUzZa kaže:
Vidiš da je lik napravio sam svoju zgradu, njegov je penthouse i krov....a bilo mu skupo plaćati 350e mjesečno za održavanje ICEa
Gadgetira se sa autima
|
Da, bacao je kabel s balkona podstanarskog stana i radio lakrdiju kako bi uštedio koju lipu na punjenju modela S, a zatim i Y Performance na kojem mjesečno puši tisuću eur samo zbog pada vrijednosti. Jer P nije ušao u poticaj, a s doplatom za boju je sigurno bio preko 60k eur. Ne znam gdje je održavao taj 520d iz 2013. ako je uspio utrpat toliko para u njega.
Ali nevezano uz to, njegov može biti penthouse, ali krov je suvlasništvo svih vlasnika stanova u zgradi. Na njemu su i klime za sve stanove, koliko vidim. Isto tako, ako sutra taj krov krene prokišnjavat, sanirat će se iz pričuve, a ne iz džepa vlasnika penthouse-a tj. stana na drugom katu (vidim prizemlje i dva kata).
Jedino ako se ne radi o višestambenoj zgradi već privatnoj kući. Ne znam kako stvari stoje u ZG, ali mislim da bi trebali imati 2 parking mjesta po stanu, ovdje ih vidim max. 4, možda su uspjeli nešto dogovoriti. Možda vara kut slike, ovako izgleda ako netko parkira kod brojila za struju (ima ih 4), ovaj iza ne može izaći zbog stupa javne rasvjete.
Ali u svakom slučaju je bolje da je stavio stupić i connector (iako ga neće isplatiti za 20 godina), nego da opet baca kabel s balkona.
|
|
|
10.03.2025., 15:16
|
|
LUZERn
|
Ako si u početku jedini vlasnik u zgradi sa zajedničkim prostorima možeš raditi praktički što te volja
Ima i u ST jedan poznati zubar koji isto radi na svojoj zgradi
|
|
|
10.03.2025., 15:27
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2012.
|
hoce bit subvencija za električne ove godine?
|
|
|
10.03.2025., 15:39
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Afrička šljiva kaže:
hoce bit subvencija za električne ove godine?
|
Kažu da će biti, ali samo za pravne osobe.
|
|
|
10.03.2025., 15:42
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2012.
|
Quote:
Frank Knight kaže:
Kažu da će biti, ali samo za pravne osobe.
|
ima li naznaka kada?
to vrijedi samo za potpuno nove aute?
|
|
|
10.03.2025., 16:50
|
|
Registrirani korisnik
|
Samo potpuno novi.
Neki kažu "početkom godine" drugi "do ljeta".
|
|
|
10.03.2025., 16:58
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2007.
|
@Afrička šljiva
Po okvirnom planu objavljenom od strane Ministarstva, poziv bi trebao ići u 2. kvartalu (do sredine godine), a za 4. kvartal je planirano nešto i za fizičke osobe, ali u obliku sufinanciranja kamatnih stopa leasinga i/ili kredita.
- https://www.fzoeu.hr/fond-najavio-pr...-milijuna-eura
|
|
|
10.03.2025., 17:20
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2010.
|
Znači ove godine ništa od subvencija države za kupnju električnih vozila za građane? Toliko o tome kako država teži "ekologiji".
|
|
|
10.03.2025., 19:06
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2007.
|
Quote:
Frank Knight kaže:
Isto tako, ako sutra taj krov krene prokišnjavat, sanirat će se iz pričuve, a ne iz džepa vlasnika penthouse-a tj. stana na drugom katu (vidim prizemlje i dva kata).
|
Ovo je urbana vila i za nju ne vrijede pravila pričuve. U ovom slučaju doslovno ovisiš o tome kakve susjede imaš.
Postoje slučajevi gdje se ljudi ne mogu dogovoriti za zajedničko čišćenje, pa svatko čisti ispred svoga a hodnik kak bude. Ista situacija za krov. Ako ti se nešto dogodi, stan u prizemlju ne želi imati ništa s time i ne želi davati svoj novce za popravljanje krova jer on s tim nema nikakve veze
On topic: Zalosno je da moras imati ovako svjez projekt da bi uspio riješiti punjenje (ili noviju zgradu). Postaviti običan punjač na parking zgrade (prije nego su dodali obveze priprema za punjenje) je čupanje kose na max.
|
|
|
10.03.2025., 19:48
|
|
Registrirani korisnik
|
Ako je stavio punjač ispred obiteljske kuće, nije ni prvi ni posljednji, niti je to prevelik problem, posebno ako parkira van garaže tj. nema garažu.
Nedavno se mijenjao zakon, ne znam što je po novom, ali koliko se sjećam ako ima više od tri suvlasnika trebali bi imati upravitelja zgrade, plaćati pričuvu itd.
Trebali bi se dogovoriti, ovakav status nikom ne odgovara tj. nije dugoročno održiv. Nadležni ne žele preuzeti odgovornost (što ne čudi) pa se sve svodi na "balkanski princip". Isto kao da negdje nađeš ili kupiš spremnik za vodu od 1000 litara (na njuškalu dođe 80eur - LINK), napuniš ga dizelom kojeg si nabavio po povoljnoj cijeni, staviš u garažu višestambene zgrade u kut svog parking mjesta te točiš gorivo. Najvjerojatnije bi te momentalno prijavili, došla inspekcija, a ti bi završio pred sudom (možda i u novinama). Šanse da se dizel zapali su minimalne (treba se potruditi zapaliti dizel), pa čak i benzin ako je temperatura dovoljno niska. Ipak, ne smiješ držati kanistere s benzinom ili dizelom u podrumu.
Ista je stvar s punjenjem el. automobila, nitko ne želi preuzeti odgovornost u slučaju da se isti zapali i eventualno bude žrtava. Oni će po ps-u, smiješ ako zgrada ima protupožarni sustav namijenjen gašenju el. automobila, a to nitko nema jer je teško ugasiti zapaljeni el. automobil u zatvorenom prostoru (ne treba mu kisik da bi izgarao). Pa smo sad u nekoj Kafka fazi, investitor mora dovesti bužir do parking mjesta (ne i kabel), ali na tom parking mjestu ne smiješ puniti el. automobil. U svakom slučaju je dobro što mora dovesti bužir jer je to teško naknadno raditi (često i nemoguće, odnosno preskupo), ali bi bilo dobro da se dogovore koja pravila treba ispuniti novogradnja, kako bi i kupci stanova znali hoće li moći puniti el. automobil na svom parking mjestu ili u svojoj garaži (bez balkanskog principa, "što mi tko može, moja je garaža").
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 08:57.
|
|
|
|