Sam svoj majstor Radionica u kući |
|
|
14.12.2024., 14:50
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2023.
|
dali je potrebno ukoliko se ide s adativima potrebo takoder izolirati ljepljenkom?
|
|
|
14.12.2024., 16:13
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2010.
|
da
|
|
|
14.03.2025., 12:22
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2024.
|
Poštovani, kako se Steprock ili slične kamene ploče ponašaju u plivajućem podu ako nema hidroizolacije ispod njih? U prizemlju nove kuće išli bi s 5 cm ove kamene ploče i 6 cm estriha. Ispod prizemlja je betonski izolirani podrum. Na stranicama prozvođaća piše da kamena vuna mora da diše, pa me zanima treba li ići hidroizolacija prvo (na ab ploču) ili se ploče mogu direktno poslagati na ab jedna do druge (i uz diletaciju uz zidove), pa na to folija i mokri estrih?
|
|
|
04.06.2025., 19:05
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2007.
|
vlaga na podu u visokom prizemlju
imam problem s vlagom u 2 prostorije. kuća se nalazi u okolici pisarovine gdje je zemlja vrlo mokra; slaba drenaža. prošle godine sam izbio deku iz cijelog prizemlja osim u toj jednoj prostoriji gdje su dvije vlažne fleke na glazuri, jedna velika (trenutno cca 1*2m) na sredini sobe, i manja (70*20cm) uza zid. pojavile su se prije cca 2 tjedna i lagano se povećavaju. prvo mi je na pamet palo da je pukla cijev od podnog grijanja, ali tlak u spremniku mi ne pada, a i valjda bi se prije manifestiralo, jer cijevi su bile bez glazure pod tlakom cca tjedan dana. glazura je stavljena u 7. mjesecu 2024., a deka 2 mjeseca prije. sljedeće mi je na pamet palo da sam prilikom skidanja stare glazure u toj prostoriji oštetio ljepenku pa da kroz te rupe dolazi voda i penje se prema gore, jer taman su se pojavile nakon onog perioda čestih i jakih kiša. inače, kuća je izdignuta cca 80cm od razine tla.
a prekjučer sam primjetio i jednu još manju mrlju uza zid cca 5 metara dalje od te prostorije. dakle, tu se radi o prostoriji gdje je nova deka i nova hidroizolacija. ali pošto smo hidroizolaciju stavljali ujak i ja, a ne profesionalci, postoji šansa da negdje nismo dobro zalijepili ljepenku. u svakom slučaju - sranje.
što mi je sad činiti a da ne razbijam opet pod? mogu li postaviti nekakvu hidroizolaciju (npr. tekuća guma) koja bi stvorila barijeru između glazure i laminata? tj., hoće li to pomoći?
inače, probao sam osušiti mrlje paljenjem podnog grijanja i nakon 2 dana nije ništa pomoglo. također sam na tu najveću mrlju stavio par komada papirnatog ubrusa da vidim koliko će upiti vode, i nije se nešto puno namočio. molim pomoć, jer već sam pri kraju sa živcima.
|
|
|
04.06.2025., 21:57
|
|
Registrirani korisnik
|
jedino logicno sto je ostalo je investirati u dobru drenazu.
takode nije jasno “izbio sam donju deku” … koju deku?
kakva je to kuca, kada je gradena objasni tazbijanje donje deke ?
mislis na glazuru ili deku (betonsku plocu) jer ona izmedu temelja ili je na temeljima ? …
|
|
|
05.06.2025., 07:06
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2009.
|
jesi li siguran da tlak ne pada. Ne bih preporučio poliuretansku izolaciju jer bi se mogao stvarati balon kod višeg pritiska. Preporučujem polimercementnu izolaciju
|
|
|
05.06.2025., 09:59
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
mr.ivek kaže:
jedino logicno sto je ostalo je investirati u dobru drenazu.
takode nije jasno “izbio sam donju deku” … koju deku?
kakva je to kuca, kada je gradena objasni tazbijanje donje deke ?
mislis na glazuru ili deku (betonsku plocu) jer ona izmedu temelja ili je na temeljima ? …
|
Baš gledam svoj post i nigdje nisam napisao "donjabdeka", samo deka u prizemlju. A izbijao sam je na način da sam uzeo štemericu i tukao najprije po glazuri u cijelom prizemlju, a kada sam sve to razbio i iznio iz kuće krenuo sam tući i deku (betonsku ploču koja nije bila armirana pa je zato i upala na nekim mjestima). Kada sam iznio sve to iz kuće između temelja je ostala samo zemlja koju su navezli prilikom gradnje kuće negdje krajem 70ih. Zemlja se s vremenom slegla, a deka popucala i upala na nekim mjestima. Ponavljam, u toj kritičnoj sobi sam deku i ljepenku ostavio, jer je tamo stvarno malo utonula i bio sam lijen uzeti si još 2 dana i izbiti i tih 12m².
Btw prilikom betoniranja nove deke ispod je stavljen građevinski najlon, ali nije napravljena dilatacija između temelja i nove deke pa bi to moglo objasniti ovu novu malu mrlju kod zida
|
|
|
05.06.2025., 10:00
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
kanjar kaže:
jesi li siguran da tlak ne pada. Ne bih preporučio poliuretansku izolaciju jer bi se mogao stvarati balon kod višeg pritiska. Preporučujem polimercementnu izolaciju
|
Napunio sam pufer na 1.6 bara i u prvih par dana je palo na 1.4 (pretpostavljam zbog zraka) i sad već skoro 2 tjedna stoji tako na 1.4
|
|
|
05.06.2025., 14:41
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
iznervirani kaže:
Baš gledam svoj post i nigdje nisam napisao "donjabdeka", samo deka u prizemlju. A izbijao sam je na način da sam uzeo štemericu i tukao najprije po glazuri u cijelom prizemlju, a kada sam sve to razbio i iznio iz kuće krenuo sam tući i deku (betonsku ploču koja nije bila armirana pa je zato i upala na nekim mjestima). Kada sam iznio sve to iz kuće između temelja je ostala samo zemlja koju su navezli prilikom gradnje kuće negdje krajem 70ih. Zemlja se s vremenom slegla, a deka popucala i upala na nekim mjestima. Ponavljam, u toj kritičnoj sobi sam deku i ljepenku ostavio, jer je tamo stvarno malo utonula i bio sam lijen uzeti si još 2 dana i izbiti i tih 12m².
Btw prilikom betoniranja nove deke ispod je stavljen građevinski najlon, ali nije napravljena dilatacija između temelja i nove deke pa bi to moglo objasniti ovu novu malu mrlju kod zida
|
da to sam i pretpostavljao - deka (betonska ploca) između temelja - svojstveno za te godine gradnje.
Da skratim filozofiju:
Ako mislis tu zivjet i docekat starost - radi ponovo - razbi sve i napravi kako bog zapovjededa, ili prodaj to…. Radis sebi i za sebe…ssm si i to je super u cijeloj prici.
Sada si svjestan o cemu se radi jer vidim sve si dobro opisao, tako da znas na sto aludiram.
Ako razbijes glazure, vlaga ce se dizati po zidovima jer nisi hidroizolirao spojeve sa zidom i novom ab plocom, dio si ostetio razbijanjem glazura…uglavnom probaj to odraditi ako ne ide razbi i donju plocu, izbaci zemlju, naspi sljunak, stavi 5-10 cm stirodura, novu AB plocu, nova hidroizolacija sa spojem ispod prvog reda cigli na temeljima …
Cijevi od podnog nece propasti, kao ni rasteri, mozda dio ali to je ciijena toga.
To je na zalost jedino trajno rjesenje.
Drenaza bojim se nece dati zeljene rezultate, ako ih i da to ce biti kratko vrijeme (cijevi se zapune, geotekstil zasiti finim pjeskom) i za 5-10 godina ista stvar.
Nagledao sam se kuca sa zastopanom drenazom ….
Druga solucija polijepi plocice na pod a zidove svake godine struzi i ponovo gletaj i farbaj, zivot u vlazi je koma…
|
|
|
05.06.2025., 15:53
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
mr.ivek kaže:
Druga solucija polijepi plocice na pod a zidove svake godine struzi i ponovo gletaj i farbaj, zivot u vlazi je koma…
|
zidovi bi trebali biti ok, jer između njih i trakastog temelja je hidroizolacija, a glazura je od zidova odvojena dilatacijskom trakom
|
|
|
06.06.2025., 05:30
|
|
Registrirani korisnik
|
ok sad vidim da zid nije upitan vec je fleka uza zid na glazuri.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 04:59.
|
|
|
|