Audio i video tehnika HiFi, TV, HD, satelitska, kamere i ostala potrošačka elektronika
Podforum: Sam svoj elektroničar |
|
|
18.01.2017., 22:44
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2006.
|
Quote:
The Best F1 Driver kaže:
Cilim kaj si se ti prihvatil moderature AV tehnike ?
Pa kaj ti je došlo
Pa mogel si fino nastavit uredno odbijat ko neki drugi 
|
Moć opija, apsolutna moć opija apsolutno
Nama treba Judge Dredd a ne , recimo, ja...
|
|
|
18.01.2017., 22:49
|
|
Moderator - Righteous
Registracija: Jul 2007.
|
Ma nisam ja tu mod, Karlo2436 zamolio da smirim nastale strasti pa sam prosio Doktor Rambaudi da se malo upristoji i obuzda, i to je to. 
|
18.01.2017., 23:02
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2011.
|
Ljudi nesto me zanima, ako imam film i on je 3840x2160 rezolucije, zasto onda kad ga gledam imam one crna *ovna izna i ispod, zar ne bi trebalo biti preko cijelog ekrana ili se i to crno *ranje ubraja u 3840x2160?
|
|
|
18.01.2017., 23:11
|
|
Moderator - Righteous
Registracija: Jul 2007.
|
Jel film sigurno rezolucije 3840x2160, sta kaze programcic MediaInfo kad film provuces kroz njega.
|
18.01.2017., 23:11
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Brico_GO kaže:
Ljudi nesto me zanima, ako imam film i on je 3840x2160 rezolucije, zasto onda kad ga gledam imam one crna *ovna izna i ispod, zar ne bi trebalo biti preko cijelog ekrana ili se i to crno *ranje ubraja u 3840x2160?
|
Ako je film 1,85:1 a TV 16:9 tj 1,78:1, moraš imati tanke crne linije gore i dolje
|
|
|
18.01.2017., 23:29
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2011.
|
kad smo kod tih pizdarijica nedavno je na hrt2 bila neka tekma, mislim live odbojka iz ri ili tam negdje, u 4:3 i sa katastrofanom slikom 
|
|
|
18.01.2017., 23:53
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Cilim kaže:
Jel film sigurno rezolucije 3840x2160, sta kaze programcic MediaInfo kad film provuces kroz njega.
|
Definitivno je ta rezolucija
Quote:
MytByte kaže:
Ako je film 1,85:1 a TV 16:9 tj 1,78:1, moraš imati tanke crne linije gore i dolje
|
Vidi kako sam ja ovo skuzio  
TV je 1,78 a film je 1,85 sto dovodi do zakljucka da je film "veci" nego TV pa idemo dodati crne trake, da je obrnuto onda bih razumio film je 1,78 i s time "manji" of TVa koji je 1,85 pa se moraju dodati crne trake da se ekran ispuni...ali ne   
|
|
|
19.01.2017., 00:03
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Brico_GO kaže:
|
Hajde, hajde, ne budi tako strog prema sebi...Isto kak sam ja ono bio "zaključio" da je gore 8 bita a dole 10 bita jer je 8 niži broj od 10 pa mora bit u gornjoj polovici jer je logika ekrana takva - brojevi se povećavaju od gore na dolje 
|
|
|
19.01.2017., 00:18
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2015.
|
Quote:
Brico_GO kaže:
|
Najduža dimenzija filma će skalirat po toj istoj dimenziji ekrana, pritom zadržavajući aspect ratio. Ovisno o omjerima, mogu ti ostati crne trake gore/dolje ili lijevo/desno. Osim ak nisi izveo neku nebulozu pa da ti je slika uvijek preko cijelog ekrana a omjeri su ti sjebani ili ti fali komad slike. 
|
|
|
19.01.2017., 00:27
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Apr 2016.
|
Quote:
donktard kaže:
Kaj nisi ti ono nedavno već bio nešto posivio? 
|
Misliš ono kad smo raspravljali o sample rateu ili bitrateu? 
|
|
|
19.01.2017., 01:44
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Doktor Rambaudi kaže:
Misliš ono kad smo raspravljali o sample rateu ili bitrateu? 
|

Ne to, neg da si dobio neki kratki ban? Sjećam se da sam vidio par baniranih imena ovdje na av chatu, al nisam siguran si ti bio među njima. 
|
|
|
19.01.2017., 03:27
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2004.
|
Quote:
Brico_GO kaže:
Evo usporedba dinamic i standard mode...
OK, cisto me zanimalo nakon tolike cike i vriske oko 8 i 10 bita. A na ovim linkovima meni nista ne skida.
|
Sve je počelo s mojim Grundigom. Bilo je jako važno doznati ima li tih 10bita, a sad kad se ispostavilo da ima, ispada da je to nevažno i sad sam totalno razočarana.
Ako je nevažno, zašto onda uopće postoje tolike razlike u bitovima?
P.S. Postoji li neki način da doznam stvarnu kvalitetu slike na svom TV-u a bez da moram nekog zvati i plaćati kalibraciju (nisam ni znala da postoji profesija kalibrator  ) tj. mogu li to sama učiniti i ako da, kako?
Zadnje uređivanje Lila : 19.01.2017. at 03:52.
|
|
|
19.01.2017., 03:48
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Lila kaže:
Sve je počelo s mojim Grundigom. Bilo je jako važno doznati ima li tih 10bita, a sad kad se ispostavilo da ima, ispada da je to nevažno i sad sam totalno razočarana.
|
Pa nije "nevažno", razlike postoje, ali trenutno je većina 10-bitnog zadržaja zapravo upsampleani 8-bitni. U ne tako dalekoj budućnosti (  ) kad većina sadržaja bude 10-bitna moći ćeš u potpunosti iskoristit čari svog televizora. Sve boje ćeš vidit. SVE!!! 
|
|
|
19.01.2017., 04:12
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Lila kaže:
P.S. Postoji li neki način da doznam stvarnu kvalitetu slike na svom TV-u a bez da moram nekog zvati i plaćati kalibraciju (nisam ni znala da postoji profesija kalibrator  ) tj. mogu li to sama učiniti i ako da, kako?
|
Ti se nemas za sto brinuti jer 100% nije 10 bit panel jer FHD TV uredjaja nema sa 10bit panelom iako ima nece sigurno biti Grundig. Kvaliteta slike je onakva kakva je tebi, ti gledas taj TV i rekla si da ti je kvaliteta OK i to je dovoljno. Iima ona narodna...koliko para toliko muzike...ja sam TV platio 30.000 kn pa vjerojatno nema kvalitetu slike danasnjih koji su 4 puta jeftiniji, tada kada je bio aktuelan je bio jedan medju najboljima.
PS. A ako gledas nase programe tj. SD rezoluciju onda se tak oi tak nemas oko cega brinuti da imas i 110 bitni panel. Ponavlja, ako si ti zadovoljna TV i mi smo (barem ja).
|
|
|
19.01.2017., 06:03
|
|
Registrirani korisnik
|
Ako nije 10 bit panel zašto mi onda ovaj test sa svim meduzama radi na HEVC Main 10 osim na 3840X 2160?
Quote:
Skidaš odavde: http://jell.yfish.us/ sve za što u tabeli piše Codec: HEVC i Profile: Main 10 te jedan 3840x2160 od 120mbps
|
Ili to nema veze s tim 10 bitnima?
Sad sam surfala i vidim da ima tih testova koji se mogu skidati da se provjeri odnosno namjesti slika. Interesantno je da sliku možete namjestiti sami bez ikakvog predznanja, kao što sam ja a vjerojatno i većina drugih ljudi. Na primjer, stavila sam sliku na filmski režim jer mi tako najbolje paše, a tek sad vidim da su takve preporuke. Ima malih odstupanja, recimo preporuka je da temperatura boje bude topla, ali meni je bolje kad su boje normalne (topla, hladna, normalna su mi opcije). Žive boje su mi isključene jer mi se ne sviđa kad su uključene. Pozadinsko svjetlo imam opcije - eko, dinamički dnevno, dinamički noćno, dinamički automatski, korisničko - namjestila sam na dinamički automatski. Inače, sve postavke koje su na opciji "korisničko" su mi katastrofa, uključujući i zvuk. Što se tiče kontrasta i jasnoće, to namještam prema izvorniku jer mi se kod namještanja slika podijeli na pola i s lijeve strane je izvorna slika a s desne ona koju namještam. Pretpostavljam da je cilj postići identičnu sliku s izvornom, pa se ravnam prema tome. Trenutno me najviše muči što nemam pojma što je "gama" (zračenje??) koji mi je namješten na 2.2 i to se ne usudim dirati tj. dirala sam ali ne primjećujem neke razlike između npr. 1.6 i 2.2
Što se tiče narodne "koliko para toliko muzike", u principu se slažem, s tim što ima iznimaka osobito kad se netko pokušava izboriti za mjesto među konkurencijom što Grundig trenutno radi. Inače, a nevezano uz brandove, televizori su postali brzo potrošna roba i više ništa nije kao prije 20 godina kad je kvaliteta podrazumijevala da će TV trajati 20 godina. Neki ljudi kažu da danas TV treba kupovati isključivo prema godinama garancije - jer kad ti istekne garancija, počet će se kvariti. Po nekoj mojoj logici, mislim da je trenutno prevelika histerija i oko 4K televizora i skupih modela - naprosto zato što će vjerojatno za 5 godina ako ne i prije, 4K naspram 8K biti isto što je danas FHD naspram UHD. Naravno, svaka čast onima koji financijski mogu pratiti tehnološke inovacije pa svakih cca 5 godina kupuju novi TV, ali ja ću eto preskočiti 4K pa eventualno uštedjeti za neki 8K ili nešto jače od toga - što sasvim sigurno dolazi. Smiješna mi je i ta utrka s veličinama i centimetrima, to me podsjeća na rano doba računala kad je bolji i jači podrazumijevao i veći. Međutim smatram da je budućnost (možda već za 10 godina) TV-a hologramska i da će TV zapravo biti daljinski upravljač s funkcijama i to je to! - koji će projicirati slike u zraku, po veličinama kakve želimo. 
|
|
|
19.01.2017., 07:19
|
|
Sebastian Vettel
Registracija: Apr 2008.
|
Nema to nikakve veze sa 10 bitnim panelima...
Tvoj TV tj. media player unutar njega može reproducirat video od 10 bita, al to ne znači da ima ekran od 10 bita...
I korist od takvog videa je baš nikakva pošto ekran uopće nemre iskoristit tu "bolju kvalitetu" videa...
Jedina prednost je da ne moraš pazit kod skidanja o kakvom videu se radi jer će ti ga TV prikazat neovisno o tome koji format je i koliko je bita...
Kaj se tiče garancije to može i ne mora bit točno...
moji televizori su svi imali po godinu ili 2 godine garancije pa svi uredno rade bez problema eto neki već i po 10 godina...
S druge strane vešmašina sa 5 godina garancije krepala nakon godinu i pol, a garancija se eto ne odnosi na dijelove koji su krepali (i piše to u uvjetima, samo naravno sitnim slovima...), a popravak je skuplji nego nova vešmašina 
|
|
|
19.01.2017., 08:40
|
|
Registrirani korisnik
|
Ali situacija nije ista ni kao prije 10 godina. Uređaji se više ne proizvode da traju 10 godina, pa tako ni TV. Možda će neki kupljen danas trajati idućih 10, ali pitanje je do koje mjere će ga nove tehnologije prešišati.
|
|
|
19.01.2017., 09:03
|
|
Registrirani korisnik
|
@lila: odokativno biranje topline bijele boje jer ti se tako više sviđa iako je preporučeno "toplo" i aktiviranje dinamičkog moda ukida smisao pokušaja apliciranja kalibriranih postavki. Bolje da se ne zamaraš i staviš postavke kako ti se sviđa... Naštelavanje slike prema ugrađenoj i navodno izvornoj slici je besmisleno kad se prikazuje na istom ekranu... Pa ako ionako mogu prikazati izvornu sliku na dijelu ekrana zašto ti onda uopće moraš išta mijenjati - mogli su staviti mod slike koji će dati postavke koje se ionako koriste za tu istu sliku preko cijelog ekrana  radije skini AVSHD 709 (googlaj) i namjesti kontrast i svjetlinu prema Main patterns tako da ti ne klipa crnu i bijelu i to je maksimalno što možeš dana učiniti po pitanju "Kalibracije"...
Gama je "tempo" izdizanja svjetline slike iz crnog... Bez prave Kalibracije nije moguće znati je li to zaista kako treba biti ali u pravilu gamu 2.2 koristiš po danu, 2.4 po noći... Moraš vidjeti razliku kad mijenjaš, najviše u tamnijim dijelovima slike....
Sent from my GM 5 Plus d using Tapatalk
|
|
|
19.01.2017., 09:11
|
|
Registrirani korisnik
|
Aaaa, ok. Thanks. A mogu li taj AVSHD skinuti na običan stick?
|
|
|
19.01.2017., 09:20
|
|
Registrirani korisnik
|
Da, skini mp4 verziju
Sent from my GM 5 Plus d using Tapatalk
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 09:11.
|
|
|
|