Natrag   Forum.hr > Društvo > Gospodarstvo > Banke, osiguranja, krediti

Banke, osiguranja, krediti Ja ne radim za novac. Ja radim za kamatu.

Zatvorena tema

Tematski alati Opcije prikaza
Old 21.03.2013., 12:51   #5081
Od kud si sad izvukao male lihvare ?

Pa moglo bi se reci - kod lihvara je vecini prilicno jasno da ce ih vec nakon jednog dana kasnjenja pricekati u mraku i uvjeriti u pojedine odredbe dogovora pa ce im se obratiti ili kad nemaju izbora ili su 100% sigurni da ce moci vratiti trazeni iznos, dok kod ovih drugih ipak postoje opomene, zivkanja, eskiviranje poziva, tuzbe, udruge i ini instrumenti eskiviranja obveza, posebno u okruzju gdje svi "imaju prava"'ali su nesto manje agilni kod obveza. Znam par takvih krkana iz videnja i nije mi svejedno kad se pozdravimo u prolazu, a gdje da bi jos nakon sto sam uzeo i potrosio lovu isao propitkivati za formulu izracuna kamata

Jesi ti cuo za slucaj da organizirane skupine osobnih bankara u trecoj smjenj premlacuju neuredne duznike u haustorima ili da im potpaljuju vozila? Ja nisam.
Andrej is offline  
Old 21.03.2013., 13:01   #5082
moj stav:
profil korisnika kredita je POTPUNO nevažan. Da li je neko kupovao prvi stan stan ili peti ili stan od 40 kvadrata ili 400 kvatrata - poptuno nevažno. Bitni su papiri na osnovu kojih je neko zatražio i dobio kredit. Dakle, nitko nije dobio kredit na lijepe oči, nego je po mišljenju komisije koja je odobravala kredit zadovoljavao uvjete za dobivanje traženog kredita. To je jedna stvar. Nikakve emocije ovdje ne trebaju biti važne. Traži se čist račun.
Dragu stvar (koja meni smeta) je ta da su dizane kamate na kredite, a da za to banka nije imala razloga Tako je meni nakon 6 mjeseci otplate kredita dignuta kamata za 1%, a da nije bilo razloga tj.promjena u tečaju CHF. Tečaj je neznatno varirao više od godinu dana. Zašto je uopće povišena kamata?
To je moje pitanje.
Po meni nije problem tečaj (kakav je takav je, protiv njega se ne može), ali banke su iskoristile priliku i dizale abnormalno kamate, a da nisu imale opravdanja za to.
pinkday is offline  
Old 21.03.2013., 13:01   #5083
Ovaj post sam napisao na jednoj drugoj temi.
Većina struka ima neke kodekse s načelima struke. Npr:
- Proizvođači lijekova - DPP (pravilnik o dobroj proizvođačkoj praksi)
- Odvjetnici - Kodeks odvjetničke etike
- Liječnici - Hipokratova zakletva

Osnovno načelo bankarske struke je: Povjerenje. S njom naravno i odgovornost.

Kada čovjek ide odvjetniku, onda se on uzda u njegovo znanje i radnu etiku te da će mu u najboljoj vjeri odvjetnik dati najbolju preporuku, koju po svom znanju i savjesti, je u mogućnosti. Spreman je to platiti, ali ne očekuje biti prevaren od svog odvjetnika. A ako i bude prevaren, teško da će taj odvjetnik biti u mogućnosti se još dugo baviti svojom strukom.

Kada čovjek ide bankaru, onda očekuje da će uslugu bankaru pošteno platiti i ne biti prevaren i opljačkan. Uostalom, zar same bnake ne inzistiraju na povjerenju.
U slučaju kredita u francima je došlo do institucionalne pljačke građana Hrvatske, u kojoj je usluga banke višestruko preplaćena na štetu građana.
Pri tome su banke pregazile sva svoja načela struke, lažno informirale svoje korisnike koristeći njihovo povjerenje i bestijalno ih opljačkale.
Da su to učinile namjerno i samo sa ciljem pljačke svojih korisnika govori činjenica da već godinama odbijaju bilu kakvu diskusiju o svojim postupcima.
Page is offline  
Old 21.03.2013., 13:19   #5084
Thumbs up

Quote:
Page kaže: Pogledaj post

Kada čovjek ide odvjetniku, onda se on uzda u njegovo znanje i radnu etiku te da će mu u najboljoj vjeri odvjetnik dati najbolju preporuku, koju po svom znanju i savjesti, je u mogućnosti. Spreman je to platiti, ali ne očekuje biti prevaren od svog odvjetnika. A ako i bude prevaren, teško da će taj odvjetnik biti u mogućnosti se još dugo baviti svojom strukom.

Kada čovjek ide bankaru, onda očekuje da će uslugu bankaru pošteno platiti i ne biti prevaren i opljačkan. Uostalom, zar same bnake ne inzistiraju na povjerenju.
U slučaju kredita u francima je došlo do institucionalne pljačke građana Hrvatske, u kojoj je usluga banke višestruko preplaćena na štetu građana.
Pri tome su banke pregazile sva svoja načela struke, lažno informirale svoje korisnike koristeći njihovo povjerenje i bestijalno ih opljačkale.
Da su to učinile namjerno i samo sa ciljem pljačke svojih korisnika govori činjenica da već godinama odbijaju bilu kakvu diskusiju o svojim postupcima.
Potpisujem!
Picasso2002 is offline  
Old 21.03.2013., 13:25   #5085
Quote:
Picasso2002 kaže: Pogledaj post
Megi Pegi na ovom forumu imaš kritičare koji uživaju soliti ranu dužnicima u CHF. Najžešći su oni koji su ili se nadaju naslijediti nekretnine pa misle da su najpametniji jer nemaju potrebu sami rješavati stambeno pitanje.
Potpisujem. Ovo je, nažalost, sažetak cile rasprave oko kredita u CHF (koja se btw protegla po nekoliko pdf-ova uključujući i MK). Također bi doda da većina onih koji sole rane dužnicima u CHF (a za koje smo već ustanovili da u većini slučajeva nemaju potrebe sami rješavati stambeno pitanje) također podržavaju i porez na nekretnine.
strange quark is offline  
Old 21.03.2013., 13:37   #5086
Quote:
AndrejX kaže: Pogledaj post
Od kud si sad izvukao male lihvare ?

Pa moglo bi se reci - kod lihvara je vecini prilicno jasno da ce ih vec nakon jednog dana kasnjenja pricekati u mraku i uvjeriti u pojedine odredbe dogovora pa ce im se obratiti ili kad nemaju izbora ili su 100% sigurni da ce moci vratiti trazeni iznos, dok kod ovih drugih ipak postoje opomene, zivkanja, eskiviranje poziva, tuzbe, udruge i ini instrumenti eskiviranja obveza, posebno u okruzju gdje svi "imaju prava"'ali su nesto manje agilni kod obveza. Znam par takvih krkana iz videnja i nije mi svejedno kad se pozdravimo u prolazu, a gdje da bi jos nakon sto sam uzeo i potrosio lovu isao propitkivati za formulu izracuna kamata

Jesi ti cuo za slucaj da organizirane skupine osobnih bankara u trecoj smjenj premlacuju neuredne duznike u haustorima ili da im potpaljuju vozila? Ja nisam.
Nemaš pojma o sitnim lihvarima kao ni o bilo čemu drugom. Sitni lihvar kao element prinude koristi ovrhu, odnosno uknjiži se na nekretninu.
Pitao sam te zašto država štiti samo žrtve malih lihvara, a ne i velikih, ali ti trabunjaš o potpaljivanju auta.
ljupčeodmilošte is offline  
Old 21.03.2013., 13:37   #5087
Profiti banaka, CHF tecaj, zavjere, duznici, tuzba,...

Kao prvo, posve suprotnog od jednog komentara ovdje, cini mi se da dosta od kriticara spada u grupu ljudi koji znaju sto znaci zaraditi iznose za koje se (o)lako zaduzivalo. Samim tim znaju i sto se znaci zaduzite na takve iznose i znaju sto je kamata kod takvih otplatnih perioda.

Kod ovih drugih imamo jednu iskrivljenu percepciju vrijednosti novca. Bojim se to je prisutno kod dobrog broja duznika gdje se zaduzivalo zato sto tako rade susjed, kolegica, ili je prilika ili sto ja znam sto. Cuo sam iz prve ruke bas te razloge pa me ne treba pokusati razuvjeriti.

Naravno ima medju duznicima i ljudi koji znaju sto znaci zaraditi toliki novac, bez daljnjega. A znam iz prve ruke i ljude koji su morali staviti obitelj pod krov. Cak i oni koji su neko vrijeme bezbolno bili u podstanarstvu se vecinom relativno brzu odlucuju za kupnju. I to je normalno, u smislu da je predominantno ponasanje, ne samo u Hrvatskoj. I prirodno je da ljudi razmisljaju pozitivno i povode se za vecinom, to se nece valjda nikad promijeniti.

Tecaj svicarca... osobno znam nekoliko starih mudrih ljudi koji su svojuj ustedjevinu cuvali bas u svicarcima. Puno godina prije ove krize, i za vrijeme, da ne bi bilo zabune. I to bas radi percepcije, a i iskustva, stabilnosti. Zelim reci da je percepcija stabilnosti bila opravdana i ne slazem se sa teoreticarima zavjere koji misle da su to banke napravile namjerno i zlonamjerno.

Profiti banaka... koliko vidim u Hrvatskoj banke i dalje naplacuju prakticki "Dobar dan" na salteru. Nakanda za vodjenje ovog i onog, preko mjere dobrog ukusa. Tko ce izracunati koliko mjesecno uberu samo na racun naknada? Pa onda na racun minusa po tekucima? Kamate po karticama?

Komparacije radi, ja vani placam ukupno _NULA_ ama bas sve bankarske usluge. Nula za vodjenje tekuceg, nula za internet bankarstvo, nula za placanje racuna (stovise popust za trajni nalog je rutina), nula za kreditnu karticu, nula za stednju ovakvu ili onakvu. Zasto? Zasto sto ima dovoljno onih koji plate zatezne kamate na minuse, kamate na dugove po kreditnim karticama, i u krajnjoj liniji zbog novcane mase po stanju tekucih racuna na koje banke ne placaju kamatu.

Pa se zapitajmo - da li u Hrvatskoj banke ne dobivaju dovoljno prihoda od neurednih platisa da bas moraju naplacivati ama bas sve svima? Ima li neka banka koja pokazuje zdravije znakove trzisnog ponasanja i zasto se ne preseliti kod nje? Pa da vidimo kad desetci tisuca klijenata promijene banku kako ce nastupiti trzisna utakmica.

Sto se niskih kamata vani tice. Ove brojke ispod 3% kamate.. ne znam za EU ali u Britaniji vam to vrijedi samo za ljude sa 30-50% depozita. Tko ima samo 5%, njega ceka oko 5% kamate. Pa stavimo malo stvari u perspektivu - koliko vas je dalo 30-50% cijene nekretnine u cashu? Treba to imati na umu kad se ispaljuju brojke kamata 2.6% u Sloveniji i slicno.

Za tuzbu zelim da uspije u razotrkivanju onog sto je, ako je, bilo nelegalno, a sto tocno mislim koji smjerovi mi se osobno cine vise, a koji manje izgledni, sam vec puno puta pisao. Samo ovakvi clanovi koji i dalje trube kako im se glavnica povecala nikome ne pomazu, a niti ne pomaze to sto ih udruga ne educira kad vec "protivnicima" ne vjeruju.
JTB is offline  
Old 21.03.2013., 13:41   #5088
Da iole išta znaš o stanju u Hr, znao bi da je nemoguće promjeniti banku.

Neupućen si pa lupetaš, uglavnom.
Old 21.03.2013., 13:43   #5089
Quote:
Page kaže: Pogledaj post

Ja bih tu još dodao i društveno odgovorno ponašanje.
Banke su svojom pohlepom za profitom razorile ekonomiju i zdravlje nacije.
Old 21.03.2013., 13:44   #5090
Quote:
ljupčeodmilošte kaže: Pogledaj post
Da iole išta znaš o stanju u Hr, znao bi da je nemoguće promjeniti banku.

Neupućen si pa lupetaš, uglavnom.
To sto ti skidas gace pred poslodavcem po tom pitanju samo motivira ostalu "cetu djaka" da stanu u red kad su ti vec oko gleznja.

Prevedeno, kapituliras po malim bitkama, a borio bi se sa velikima.
JTB is offline  
Old 21.03.2013., 14:06   #5091
O kakvom poslodavcu ti pričaš retaju?
Old 21.03.2013., 14:08   #5092
Quote:
O kakvom poslodavcu ti pričaš retaju?
O onome koji te nezakonito odbija isplatiti u banku po tvom izboru, a ti mu to dozvoljavas.
JTB is offline  
Old 21.03.2013., 14:30   #5093
Quote:
JTB kaže: Pogledaj post
O onome koji te nezakonito odbija isplatiti u banku po tvom izboru, a ti mu to dozvoljavas.
Sa koje si ti kruške pao. Ukoliko poželiš promjeniti banku, banka će ti reći da gubiš pravo na povlašteni status kao klijent, pa će ti kamata po svim dugovima porast. Nekulturan si i glupav.
Old 21.03.2013., 14:32   #5094
Quote:
Sa koje si ti kruške pao. Ukoliko poželiš promjeniti banku, banka će ti reći da gubiš pravo na povlašteni status kao klijent, pa će ti kamata po svim dugovima porast. Nekulturan si i glupav.
Samo sam se spustio na tvoj nivo, sto je priznajem gotovo uvijek pogresno.

Nemaju svi dugove, a svi placaju naknade, nisi razumio o cemu sam pisao, sto te nije sprijecilo da budes nepristojan.

P.S. Osim sto si bio nepristojan, iznio si dezinformaciju pa ti predlazem odredjenu retro- i introspekciju.
JTB is offline  
Old 21.03.2013., 14:45   #5095
Quote:
Samo sam se spustio na tvoj nivo, sto je priznajem gotovo uvijek pogresno.

Nemaju svi dugove, a svi placaju naknade, nisi razumio o cemu sam pisao, sto te nije sprijecilo da budes nepristojan.

P.S. Osim sto si bio nepristojan, iznio si dezinformaciju pa ti predlazem odredjenu retro- i introspekciju.
Ovo je notorna laž, stvarno si jadan.

Ti si jedan pokvareni lažov, monstrum.
Received Infraction
Old 21.03.2013., 14:51   #5096
Quote:
Ovo je notorna laž, stvarno si jadan.
Da li ti uopce znas sto znaci notorna laz? Ono tvoje da je nemoguce promijeniti banku bi bila notorna laz.

Onda po tebi koliko banke ubiru mjesecno od raznih naknada i kako to pridonosi njihovom profitu?

Da li povlacis tvrdnju da je nemoguce promijeniti banku?

Prihvacas li da bi se taj ekstra profit, uzrokovan samo inercijom klijenata, mogao znatno smanjiti nicim vise nego trzisnim ponasanjem klijenata?
JTB is offline  
Old 21.03.2013., 14:54   #5097
Quote:
Nemaš pojma o sitnim lihvarima kao ni o bilo čemu drugom. Sitni lihvar kao element prinude koristi ovrhu, odnosno uknjiži se na nekretninu.
Pitao sam te zašto država štiti samo žrtve malih lihvara, a ne i velikih, ali ti trabunjaš o potpaljivanju auta.
Tako pametan, a tako duzan
Andrej is offline  
Received Infraction
Old 21.03.2013., 14:57   #5098
Quote:
Da li ti uopce znas sto znaci notorna laz? Ono tvoje da je nemoguce promijeniti banku bi bila notorna laz.

Onda po tebi koliko banke ubiru mjesecno od raznih naknada i kako to pridonosi njihovom profitu?

Da li povlacis tvrdnju da je nemoguce promijeniti banku?

Prihvacas li da bi se taj ekstra profit, uzrokovan samo inercijom klijenata, mogao znatno smanjiti nicim vise nego trzisnim ponasanjem klijenata?
Ubiru puno više nego što bi ubirale u ozbiljnim državama.

Sve je moguće, čak i drvena peć.

Taj extraprofit je uzrokovan ucjenom banaka i dužničkim ropstvom. Oni koji nisu u nepovoljnom položaju bi promjenili banku kad bi bilo gdje mogli dobiti bolje uvjete, no banke su kartelno povezane u hr.
Old 21.03.2013., 14:59   #5099
Quote:
AndrejX kaže: Pogledaj post
Tako pametan, a tako duzan
Vidi bankar, imam ja i većih dubioza samo se na njih ne žalim jer se ne smatram prevarenim.
Ti sigurno misliš da si jako pametan, a ja mislim da si samo pokvaren.
Old 21.03.2013., 15:07   #5100
Quote:
odakle ti ovo?

ja primam plaću u jednoj banci a u drugoj imam stambeni kredit, i od kada se to promijenilo sve je ostalo isto.
jedino nemam dozvoljeni minus.

imam čak i umanjeno onih 0.1% kamate zbog par stavki koje zadovoljavam unutar te banke, iako moja primanja ne idu preko njih.

po tebi, ako mi poslodavac odbija isplatiti plaću u banci u kojoj ja imam kredit, ja bi trebala snositi posljedice toga da mi kamata poraste?
indian is offline  
Zatvorena tema

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 02:07.