Vojna povijest i tehnologija Od praćke do ratova zvijezda. |
|
|
16.04.2024., 14:31
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2008.
|
Quote:
Bark kaže:
A šta će nAm taj Vangvuard....??
Mogu nAuČniCi kupiti 3 suppliera( za cijenu jednog Norvežana), piturat u sivo( bolje bi bilo bijelo), nakeljiti dvi pljuce i volila .., pučinska OS rješenja, ali znajući da biserje pokušava " utopiti" oob klackalo moguću r- top klasu, ništa nije nemoguće. 
"OPV" više nisu samo kubici i tone, ali naravno da bi nama legli fantastično.Sad nema " breka" vani da promiče RH interese i sugurnost na otvorenom moru.
Smišan smo narod.
|
A očito da priča ide u tom nekom smjeru: OOB-i i supplieri...
I zato je šteta što makar preventivno na ovakve situacije nemamo razdvojene OS i HRM, i negdje uglavljeno da brodovlje OS može nositi samo osobno naoružanje posade + vodeni topovi, eventualno neki 12,7
Da se ne prodaju muda za bubrege tipa: "Na Vanguard se može nakeljiti RBS, Exocet,...topče, a i OOB može ukrcat dva kontejnera..."
Ako se ide u priču s Vanguardom, imamo dvije opcije:
- HRM i OS egzistiraju paralelno (koji kuki onda rade u "jednom tijelu") s dedicated brodovljem prema vrsti posla. Tu Vanguard pada OS vrlo dobro, uz OOB.
To podrazumijeva i da HRM razvija svoju flotu na potpuno drugačijim platformama (za IOB, nekakve lovce mina...)...i naravno, to je najskuplja priča, i vrlo malo vjerojatna s obzirom na cijelu povijest HRM i dosadašnja ulaganja u nju (ako se ima u vidu neke kapitalne projekte u KoV i HRZ...)
- druga opcija je "pacifizacija" sadašnje HRM, ona se gasi ovakva kakvu je poznajemo, idemo na brodove primjerene OS, uz osvrt na revolucionarne tradicije ovog naroda: imat ćemo partizanske naoružane brodove JRM.
Na supllier nekeljiš što ima po skladištima, može i haubica, i glumimo ratnu mornaricu po potrebi...znači nikad...
|
|
|
16.04.2024., 16:12
|
|
Član
Registracija: Oct 2010.
|
Ja bih bio jako zadovoljan kad bih vidio 3 Vanguarda u konfiguraciji OPV za Obalnu stražu i 3 Vanguarda u konfiguraciji korvete za Flotilu HRMa. Ali bojim se da previše tražim.
|
|
|
16.04.2024., 16:21
|
|
Bark
Registracija: Feb 2009.
|
Naravno za suppliera striptizuiramo svu tu tOpČad od 40-45 god I mOdiFiKuJeMo ih za taj one Vanguard...
Međutim bolja solucija je..;dajemo nekome taj Jadran u rent.Oni bi izvukli 10..., RH dobije 3, a od toga zajednica i propan- butan pretorijancima 1... 
|
16.04.2024., 16:28
|
|
Bark
|
Quote:
many-m kaže:
Ja bih bio jako zadovoljan kad bih vidio 3 Vanguarda u konfiguraciji OPV za Obalnu stražu i 3 Vanguarda u konfiguraciji korvete za Flotilu HRMa. Ali bojim se da previše tražim.
|
Ovi prvi...odmah..OS
Ovo drugo...,paaa, vrlo inovativno bi rekao, s obzirom da bi bio prvi višenamjenki supplier naoružan " do zuba". 
Za graditi ili nedaj Bože modificirati ratno moderno brodovlje ...,paaaa.., nismo neka referenca.
|
16.04.2024., 16:45
|
|
Član
|
Ako Kongsberg preuzme 3. maj, misliš da ne bi bili u stanju izgraditi pristojnu korvetu? Ne "mi", nego Kongsberg?
|
|
|
16.04.2024., 16:58
|
|
Bark
|
Za OS Norvežana da..
Za ozbiljno nešto...,možemo kao oni, obratiti se " Navantii, ono ako baš,baš treba, ali po meni za RH, pa čak i devastiranu industrijicu, bolje paše EPC, punokrvne, ali za " ozbač" brodovi koji mogu razviti cijelu lepezu mogućnosti i obavljati to za peticu.
Ovi NGS, ne ulijeva baš optimizam za maritimni dio naše obrane& posebno interesa, u smislu da malo pogura ovu HrM sirovu sramotu.
Bez mora smo obična rupa , ako nekome nije jasno do sad.
|
17.04.2024., 12:24
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2021.
|
To je OPV obalne straže. Nema ni K od korvete ali ni slova od mornaričkog OPV (NOPV). Za jadransku Obalnu stražu prevelik, na Mediteranu i oceanu - nepotreban. U nas ima smisla samo ako bi imao neke Pp i Pm sposobnosti, te ako je platforma za dronove.
|
|
|
25.04.2024., 21:16
|
|
Usor certificatus
Registracija: Oct 2019.
|
Vrijeme je da uz višenamjenske avione imamo i višenamjenski brod
https://youtu.be/gB9VUEHhGDg
|
25.04.2024., 21:23
|
|
Bark
|
Dolaskom prvih 6 Rafalea.., od strane političara spomenuta je, za HrM , i višenamjenska korveta..
Da se nadamo , ili je u pitanju OOB odiseja i ovaj put!?
Možda se čak usude vjerovati, pa možda postoji nešto veče od HrM sumornih okolnosti. 
|
25.04.2024., 22:47
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2021.
|
Bilo je i vrime vise…samo mene muci sto je govorio u jednini a ne u mnozini sto se tice brodova…
|
26.04.2024., 13:33
|
|
Bark
|
Quote:
Leanabel kaže:
Bilo je i vrime vise…samo mene muci sto je govorio u jednini a ne u mnozini sto se tice brodova…
|
A još da pastiri znaju da je loš dan plovidbe 100 puta bolji od dobrog dana na poslu...
Nego, si vidio kako je sletjela jučer jedna nova U212 balistik? 
|
26.04.2024., 14:50
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2021.
|
Quote:
Bark kaže:
Dolaskom prvih 6 Rafalea.., od strane političara spomenuta je, za HrM , i višenamjenska korveta..
Da se nadamo , ili je u pitanju OOB odiseja i ovaj put!?
Možda se čak usude vjerovati, pa možda postoji nešto veče od HrM sumornih okolnosti. 
|
Je, dat će Debeljaku da gradi.
|
|
|
26.04.2024., 16:17
|
|
neoflašist
Registracija: Apr 2008.
|
Quote:
Bark kaže:
A još da pastiri znaju da je loš dan plovidbe 100 puta bolji od dobrog dana na poslu... 
|
 Ma ti si pukel kak brus, tko je vidio cijeli dan veslat u sandolini? 
|
|
|
26.04.2024., 18:39
|
|
Bark
|
Quote:
hoggar the terrible kaže:
 Ma ti si pukel kak brus, tko je vidio cijeli dan veslat u sandolini? 
|
 @hoggar, eh da je bar sandolina, nebi bilo toliko posla, međutim prestani pit oni otrov..., ne čini ti dibro! 
|
26.04.2024., 20:11
|
|
neoflašist
|
Quote:
Bark kaže:
 @hoggar, eh da je bar sandolina, nebi bilo toliko posla, međutim prestani pit oni otrov..., ne čini ti dibro! 
|
Čkomi tamo!! Nisam ja veslo sisal, ja sam sisal brod!! 
Početkom osamdesetih su me kao "dobrog mornara" za nagradu s broda sprašili prvo u mornaričko pješaštvo (gdje sam se jednako dobro uklopio  ) pa u obalno topništvo.
Bilo je prekrasno ploviti, bar ono vrijeme kad se gedžo zapovjednik konačno nalizal do kraja i zarigan zaspal u svojoj kabini.
Ali i dalje mislim da si pukel kak brus misliš li da dobar dio onih koji bi trebali odlučivati o HRM ne misli upravo na način na koji sam se zajebavao. 
|
|
|
27.04.2024., 15:31
|
|
Član
|
U novom broju Hrvatskog vojnika:
"Veliki odobalni ophodni brodovi
Suočene s piratstvom te krijumčarenjem, ratne mornarice sve više ulažu u plovila koja su velika, ali još uvijek relativno jeftina za sposobnosti koje imaju. Pritom modularni sustav projektiranja i gradnje omogućava da korisnik ugradnjom dodatnih motrilačkih sustava te naoružanja odobalni brod prenamijeni u korvetu ili čak fregatu. Najbolji je primjer za to talijanska klasa Thaon de Revel" ...
https://hrvatski-vojnik.hr/veliki-od...hodni-brodovi/
Mislim da je to smjer u kojem možemo očekivat razvoj u kontekstu posljednih najava političara o višenamjenskom brodu za HRM. Ne nužno taj talijanski jer je prilično skup (mada nikad se ne zna  ), ali ništo u tom smjeru... 
|
|
|
27.04.2024., 21:49
|
|
Usor certificatus
Registracija: Oct 2019.
|
Neka naprave pravu korvetu ili fregatu ili neka je ne rade uopće.
|
28.04.2024., 15:09
|
|
Archosaurus
|
ja bi kupio 2 polovna Doormana od Nizozemaca. Moze se obaviti remont u nas i produziti zivotni vijek za 15-20 god. I kupio bi 3-4 Sa'ara 4.5 od Izraelaca, one koji su izgradjeni u kasnim 90ima('97 i '98). Obadvije klase imaju 76 mm top istog proizvodjaca. SSM se moze standardizirati(izraelski su nosili i Harpoon, koji nose Doormani), ako ne Harpoon, Exocet(iako zastario) ima najvise smisla. Ako ne on, onda zadnja verzija gabriela. I lijepo platiti Izraelcima da umjesto Baraka 1 ispaljuju ESSM kao sto mogu Doormani. I dobijes 5-6 opzbiljnih ratnih brodova za nase prilike, za ne prevelike novce, miran iducih 20ak god.
Lonely people mixing with one another, breeding, creating an even lonelier generation... you're not allowing natural selection to do it's work. You're like the guy who invented the seatbelt. - Dwight K. Schrute
|
|
|
28.04.2024., 21:52
|
|
Bark
|
Po svemu rečenom od strane admirala Hranja ,evo sada i APa, očito da se ide na modernu modularnu( novu) soluciju..., hvala Poseidonu!
Vratimo se na staro(20-30god,) i bit će napretek..., nije racionalna solucija...
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 11:48.
|
|
|
|