Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje > Vrt

Vrt Sobne i vrtne biljke, kantice i lopatice, vaši zeleni ljubimci.

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 25.04.2020., 16:38   #521
Evo i mene opet sa nekom sasvim drugom temom.
Uglavnom, tražim za zapadnu terasu neku biljku koja je malo višlja ( da li neki grm, cvijet, četinjaču...načelno sve dolazi u obzir ) ali uvjeti su da podnosi jako i direktno sunce, da može prezimiti vani u kontinentalnoj klimi, da nije bockavo.
Funkcija bi joj bila da baca malo hlada manjim biljkama prvenstveno a i za sjediti. Dakle drvo neko mi baš se ne čini kao dobra opcija jer ne bi htjela da za godinu ili dvije to ludo naraste i da ga moram u vrt. Bilo bi idealno da ga šišanjem mogu održavati na 100-150 cm visine.
Mislim ga u teglu najveću ( kupila sam neku ogromnu okruglu ). Dakle terasa je velika, u prizemlju, odignuta. A drvo pored za sada nije plan jer je prolaz i tek planiramo vrt.

Danas sam bila u rasadniku jednon po začinsko i tamo žena mi je preporučila:
-Lejlandski čempres ( to ne bi jer ću to kupiti za živu ogradu koju radim u jednom djelu vrta sljedeći tjedan )
-Zimzelenu magnoliju ( one koje sam vidjela su uske dosta i visoke ali to bude stablo vidim tu po slikama, ne znam koliko je to pametno u veliku teglu za terasu )
-Catalpa big nana ( vidim da je neko drvce s kuglom ne znam ništa više )
-Morus alba globosa ( kuglasti dud, isto ne znam ništa o ovome osim da je oko 400 kuna što mi je malo too much )
-Acer krimson king ( japanski javor )

Ovo sve meni izgleda kao stabla. Ali mi je žena u vrtnom centru to preporučila.

U drugom vrtnom centru su mi preporučili sljedeće:
-Photinia red robin ( ovo vidim da je neki grm crvenkast izgleda čak ok )
-opet lejlandaki
-euonymus japonikus ( opet grm neki, ali ovaj mi se čak više bojama sviđa od ovog gore )
-euonymus alatus ( okriljena kurika, opet crveno nešto, očito ista vrta kao ovo prethodno )
-prunus lau. Genolia ( ovo mi izgleda zanimljivo, zeleno nešto, čini se da se moze oblikovati po želji, slično kao lovor višnja? ).

Vidim da ovdje ima puno pametnih osoba na ovu temu pa ako može neki ostvrt na ideje koje sam dobila. Uzmite u obzir moje uvjete gore. Hvala.
Old 25.04.2020., 17:41   #522
Quote:
tiziana kaže: Pogledaj post
Gdje se moze nabaviti rijecni pijesak?
Trgovina građevinskog materijala, prodaju na vreće.
Old 25.04.2020., 17:54   #523
Quote:
latica* kaže: Pogledaj post
Uglavnom, tražim za zapadnu terasu neku biljku koja je malo višlja ( da li neki grm, cvijet, četinjaču...načelno sve dolazi u obzir ) ali uvjeti su da podnosi jako i direktno sunce, da može prezimiti vani u kontinentalnoj klimi, da nije bockavo.
Funkcija bi joj bila da baca malo hlada manjim biljkama prvenstveno a i za sjediti. Dakle drvo neko mi baš se ne čini kao dobra opcija jer ne bi htjela da za godinu ili dvije to ludo naraste i da ga moram u vrt. Bilo bi idealno da ga šišanjem mogu održavati na 100-150 cm visine.
Mislim ga u teglu najveću ( kupila sam neku ogromnu okruglu ). Dakle terasa je velika, u prizemlju, odignuta. A drvo pored za sada nije plan jer je prolaz i tek planiramo vrt.

Danas sam bila u rasadniku jednon po začinsko i tamo žena mi je preporučila:
-Lejlandski čempres ( to ne bi jer ću to kupiti za živu ogradu koju radim u jednom djelu vrta sljedeći tjedan )
-Zimzelenu magnoliju ( one koje sam vidjela su uske dosta i visoke ali to bude stablo vidim tu po slikama, ne znam koliko je to pametno u veliku teglu za terasu )
-Catalpa big nana ( vidim da je neko drvce s kuglom ne znam ništa više )
-Morus alba globosa ( kuglasti dud, isto ne znam ništa o ovome osim da je oko 400 kuna što mi je malo too much )
-Acer krimson king ( japanski javor )

Ovo sve meni izgleda kao stabla. Ali mi je žena u vrtnom centru to preporučila.

U drugom vrtnom centru su mi preporučili sljedeće:
-Photinia red robin ( ovo vidim da je neki grm crvenkast izgleda čak ok )
-opet lejlandaki
-euonymus japonikus ( opet grm neki, ali ovaj mi se čak više bojama sviđa od ovog gore )
-euonymus alatus ( okriljena kurika, opet crveno nešto, očito ista vrta kao ovo prethodno )
-prunus lau. Genolia ( ovo mi izgleda zanimljivo, zeleno nešto, čini se da se moze oblikovati po želji, slično kao lovor višnja? ).

Vidim da ovdje ima puno pametnih osoba na ovu temu pa ako može neki ostvrt na ideje koje sam dobila. Uzmite u obzir moje uvjete gore. Hvala.
Koja je veličina terase?
Najbolji izbor čini se fotinija.
Old 25.04.2020., 18:02   #524
Quote:
Biljka112 kaže: Pogledaj post
Trgovina građevinskog materijala, prodaju na vreće.
Hvala!
Malo nespretno (i tesko za nositi) za samo jedan balkon i par prozora, ali mora da se na duge staze vise isplati od gotovih mjesavina.
tiziana is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.04.2020., 18:41   #525
Quote:
Koja je veličina terase?
Najbolji izbor čini se fotinija.
27 kvadrata. Ali želim mjesta i za namještaj, ostale biljke.
Old 26.04.2020., 10:06   #526
Quote:
latica* kaže: Pogledaj post
Nakon ponovnog čitanja našao sam nekoliko oprečnih želja.
Crnogorično bilje uglavnom je bockavo ali uvjet je da ne bude bockavo. Znači crnogorično i listopadno s trnjem otpada.

Quote:
Biljka visine 100 do 150 cm neće napraviti hladovinu za sjedenje, za niže biljke biti će dobro.
Za hladovinu u kojoj možeš sjediti trebaš veliko drvo ili veliki grm.

Quote:
Problem kod biljaka u posudi je prezimljavanje. Ako je jako hladno, tegle treba zaštititi od smrzavanja ili biljke zimi unijeti u zaštićeni prostor.
Pokušaj kod planiranja ipak naći mjesto za drvo. Ako drvo ipak nije opcija, ponuda iz prvog rasadnika odnosi se na drveće dok iz drugog nude grmove.
Možeš kombinirati drvo sa grmovima ili grm sa drvećem.

Quote:
27 kvadrata. Ali želim mjesta i za namještaj, ostale biljke.
Dovoljno za gore navedene kombinacije.
Jesi možda razmišljala o tome da terasu pretvoriš u zimski vrt?
Old 26.04.2020., 10:54   #527
Kao prvo hvala ti puno što si uzeo vrijeme da čitaš i daš svoje mišljenje.

Što se tiče bockanja, mislila sam da nije baš onako oštro bockavo kao bor recimo. Prvenstveno je da napravi malo hlada za niže biljke, a za sjedenje sam mislila ono da sjedne jedno ( ja ) kratko nekada a da ne moram otvarati recimo suncobran, nisam mislila da mora bacati hlad za set za sjedenje za više osoba. Imam ja i veliki suncobran za sjedenje a vjerojatno ćemo raditi i neku tendu/pergolu u budućnosti jer tako velika terasa, otkrivena nije baš praktična.

Stabla iz prve opcije sam i ja svjesna da ako posadim ću za dvije godine morat ga u vrt. A kažem stablo u vrtu koje baca hlad na terasu nije uopće loša ideja ali to još ne znam gdje posaditi jer je vrt u fazi planiranja. A ne možeš stablo baš tako lako micati..

O zimskom vrtu jesmo razmišljali jer volimo biti što više u dodiru sa vanjskim svijetom i zimi. Ali smo shvatili da bi ako zatvorimo sve to ili bar dio onda manje svjetla dolazilo u dnevnu i spavaću ( iz obje se ide na terasu ). Velika dnevna uglavnom prima svjetlo preko dva prozora i vrata koji vode na tu terasu + plus kuhinjski i blagovaonski prozor na drugim stranama. A i ako je terasa zatvorena onda bi morali neke ploče po travnjaku pa dolje napraviti nešto baš vanjsko za proljeće i ljeto. Spustimo mi i sada na travu stol za jesti, ležaljku itd. kada želim baš biti u vrtu. Mislim da će se to vremenom pokazati koliko se terasa koristi i isplati li ju se zatvarati.

Nije meni problem ni osigurati toj biljci da je unesem negdje unutra zimi. A zamotati je malo i zaštiti uvijek mogu.

A imam i jednu malu terasu u potkrovlju na istok gleda, ideja je bila za sada nju zatvoriti u staklo pa držati biljke zimi. Treba onako naprijed samo staklo staviti. Uvučena je.
Old 28.04.2020., 12:11   #528
Quote:
Ta zemlja koju navodiš je preskupa.
Dobra je i univerzalna zemlja kojoj dodaš 1/3 riječnog pijeska.
Hvala puno za savjet!! Kupila sam univerzalnu zemlju, još da nabavim pijesak i dobra sam
Geopardica is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.08.2021., 17:47   #529
@Biljka,

hocu pitati valjda dva mjeseca, uvijek smetnem,

Zbog sanacije, kojecega,nosili smo hrpu stvari iz stana u kucu, tako sam nosio i dva suncobrana, posebno za biljke slozena, koji rade solidnu hladovinu, te ne dozvoljavaju direktni udar sunca. Nisam ih jos vratio, juzna balkonska strana. Inace sadimo u proljece, obicno penjajuce, sjeme iz Bauhausa, vrtovi se vec za koji mjesec znaju popesti do visine balkonskog krova, ali ove godine

Krenulo velicanstveno, mala amazona, a onda kad su se formirale, pocele vezati uz ogradu, davati malo i cvijece, dva tjedna nakon toga, sunce doslovno sve unisti. Pipanje zemlje vise nije dostatna indikacija, jednostavno igra przenja, hidratizacije prskalicom, suplementima, sve je to izgubljena igra. Kad dodjes predvecer, biljke su doslovno pokosene, navecer im nadoknadis vodu, ali taj ritam sunca i nadoknade, jednostavno je ubitacan.

Iz zadnje prodaje Botanickog, prekrasno drvce, koje je tako prolistalo, razgranalo se, vjetar je nesto oprasio, iz njega se stvorila popratna sikara, nekakvi (!) suncokreti, a naivno da bi to sve pratili vodom, na kraju smo namucili samo drvo, da su na kraju svi listovi propali. Sjetio sam se recenice iz Botanickog, da su njihove biljke znatno izdrzljivije od kupovnih, pa sam stavio novu zemlju, te se zacudo, drvo potpuno povratilo, prolistalo prekrasno, a izgledalo je kao da je za smece.

Hocu te pitati koju bi ti strategiju zaljevanja, pristupa imala na tako suncano neprijateljskoj strani? Suncobrani su dosta dobro pomagali, ali uvijek je dilema koliko je vode dosta u toj vrucini.

Jos nesto glavno sto hocu pitati, jer nikako da dobijem konkretniji odgovor. Sto se tocno desi s humosom/zemljom u posudi, zardinjeri, kad postane kao kamen? To moze biti, recimo, biljka u prozoru, koja je dobila kompletno novu zemlju, ili ona na balkonu, a za pola godine ili vise, postane zemlja kamena? Zasto? Preveliko zaljevanje, premalo, kombijacija stvari? Prevelika biljka u premaloj posudi? Sto bi tocno zemlji trebalo dodavati da se to ne desi?

Kad zalijes takvu zemlju, voda je u stanju minutu jos stajati na povrsini dok se ne pocne probijati dublje.

Hvala

P.S. Inace tek sam neki dan shvatio da si ti forumas, a ne forumasica

Vidim da jako dobro poznajes materiju, kako to da nisi moderator?

...

...
Cat6 is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.08.2021., 18:39   #530
@Cat6, bolja opcija za zasjenjivanje je mreža.
https://pseno.hr/trgovina/ostala-opr...nje-30-zelena/

Što se tiče vode i zalijevanja, na ovakvim temperaturama i na sunčanom položaju, zalijevati dva puta dnevno, ujutro i predvečer. Zemlju prilikom zalijevanja dobro natopi, pričekaj da se višak ocijedi u podložak i višak iz podloška izliješ. Do kraja dana biljka će preživjeti a onda ponoviš postupak.

Zemlja koja se pretvori u kamen ne valja, mijenjaj to. Vrlo vjerojatno je mješavina gline sa kompostom. Preporučio bi kvalitetan supstrat (Klasmann ili Stedler).
Old 01.08.2021., 20:54   #531
Hvala na odgovoru,

ali sad ide neminovna serija pitanja, koje pokrecu tvoje sugestije:

Quote:
Biljka kaže: Pogledaj post
@Cat6, bolja opcija za zasjenjivanje je mreža.
https://pseno.hr/trgovina/ostala-opr...nje-30-zelena/
Postoji li razlog zasto nisi preporucio ovu od 50%? 30% znaci propusta svjetla, a da nije destruktivno?

Samo sto kad za mjesec i pol, "penjajuci vrtovi" se popenju na 2 metra i predju ogradu, na kojoj ova mreza? Ili ako je korijenski dio stabljike, preciznije tijelo stabljikei ovako zasticeno, nema straha za stabljike koje su na, recimo, metar i pol, na vise?

Kad kazes bolje od suncobrana, mislis u smislu prakticnije solucije ili?

Mreza je zgodna, svakako jednostavnija solucija, samo malo smeta, sto unistava "socijalnu" komponentu biljaka, da se vide i s druge strane balkona/dvorista. A lisce i stabljike vole malo i provititi izvan ograde, ali probat cu svakako.

Quote:
Što se tiče vode i zalijevanja, na ovakvim temperaturama i na sunčanom položaju, zalijevati dva puta dnevno, ujutro i predvečer.
Jesi li za prskalicu tipa Gloria, koja finim tusem fino prodje na sve strane, ili klasicno zaljevanje iz posude? I jos nesto, znam po toplini regule izbjegavanja prskanja lisce i stabiljka, ali sto je s noci i jutrom? Smije li se onda naspricati prskalicom malo po liscu i stabljici, ili iskljucivo po zemlji?

Quote:
Zemlju prilikom zalijevanja dobro natopi, pričekaj da se višak ocijedi u podložak i višak iz podloška izliješ.
Sad te automatski moram pitati za drenazu. Znaci aludiras iskljucivo odozgore zaljevanje? E, sad, jesu li lose smedje "glinene kuglice" koje uvijek koristimo za drenazu? Koliko slojeva drenaze je idealno? Kuglice drito na dno posude, toliko da popune dno? Ili milimetarski sloj zemlje, pa onda drenazu po tome, pa onda ostatak zemlje? Jer kad sam iz znatizelje isao odozdole zaliti u posudicu veliku zardiinjeru (jednu od "vrtova") primjetio sam da biljka uopce nije povukla vodu, vec da je dva dana tako stajala? Zasto? Previse drenaze? Zato preventivno pitam?

Koja je po tebi idealna drenaza, da imam garanciju, da ce kad zalijem, upravo to se desiti, da visak stigne dole, te da ga izlijem?

Quote:
Do kraja dana biljka će preživjeti a onda ponoviš postupak.
To zvuci super, samo da realiziramo u praksi.

Quote:
Zemlja koja se pretvori u kamen ne valja, mijenjaj to. Vrlo vjerojatno je mješavina gline sa kompostom. Preporučio bi kvalitetan supstrat (Klasmann ili Stedler).
1) Koju konkretno mi zemlju preporucas i gdje?

2) Jedne godine smo najobicniju zemlju kupili u bojama i lakovima, bila je guzva i uzeli Zrinjevac, koja je vjerojatno znatno slabija od 25kn po kili iz Bauhausa, ali cudesno su biljke cvale Zapamtio sam da si pristalica ne prevec skupe zemlje iz drugih postova, ali uz dodavanja sastojaka, pa pitam.

3) Klasmann ili Stedler su klasicni likvidi, ili nesto sto se nanosi?
Bilo sto s tim imenom, ili imas bas tocnu preporuku?

4) Koliko ima smisla solucija soda bikarbona, lagani deterdjent, s kojima neki prskaju jednom mjesecno za borbu protiv usiju i opcenitno nametnika koji se mogu okomiti s balkona?

Hvala

...
Cat6 is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.08.2021., 11:20   #532
Na linkanu mrežu sam prvo naletio, stupanj (postotak) zaštite biraš prema potrebi.
Bolje od suncobrana znači da mreža u određenom postotku zasjenjuje ali i propušta dio svjetla dok suncobran ne propušta.

Najpraktičniji i najjednostavniji način zalijevanja je zalijevanje zemlje u loncu. Prskanje prskalicom također se preporučuje za vrijeme ljetnih vrućina no samo ako biljkama ne smeta prskanje, ako nisu osjetljive na isto. Kod prskanja vrijedi isto pravilo kao kod zalijevanja, rano ujutro ili predvečer.

Glinene kuglice (glinopor) mogu se koristiti za drenažu iako se koriste za hidroponski uzgoj, preskupa drenaža. Možeš koristiti sitni šljunak, komade starog glinenog lonca, komade opeke, crijepa i sl. Na dno tegle staviti sloj da pokrije rupe na dnu, obično centimetar ili dva.

Što se supstrata tiče, Klasmann Potgrond P ili H, TS 1 ili TS 3.
http://euro-brod.hr/ponuda/hortikult...ati-proizvod1/
Stenderove supstrate drže oni http://www.pecina.hr/djelatnosti/ a ako nisi iz Zagreba potraži na netu tko ih prodaje.
Ovi supstrati skuplji su od obične zemlje za cvijeće koja se prodaje po trgovinama i vrtnim centrima ali su znatno kvalitetniji.

Protiv ušiju koristi Biokill, provjereno pomaže u većini slučajeva.
https://www.dm.hr/biokill-universal-...980103186.html
Old 13.02.2022., 06:39   #533
Tražim biljku za balkon, koja bi bila malo viša, da zakloni djelomično pogled s ulice.
Bilo bi idealno da može vani prezimiti.
Ne znam ništa o vanjskim biljkama, pa molim prijedlog što i gdje kupiti

Poslano sa mog VOG-L29 koristeći Tapatalk
Abbey018 is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.02.2022., 10:59   #534
Quote:
Abbey018 kaže: Pogledaj post
Tražim biljku za balkon, koja bi bila malo viša, da zakloni djelomično pogled s ulice.
Bilo bi idealno da može vani prezimiti.
Ne znam ništa o vanjskim biljkama, pa molim prijedlog što i gdje kupiti

Da bi dobio prijedlog o kupovini biljke moraš navesti još neke podatke; kakva je klima u mjestu gdje živiš (kontinent ili more), na koju stranu svijeta je okrenut balkon, veličina balkona...
Old 13.02.2022., 11:59   #535
Quote:
Da bi dobio prijedlog o kupovini biljke moraš navesti još neke podatke; kakva je klima u mjestu gdje živiš (kontinent ili more), na koju stranu svijeta je okrenut balkon, veličina balkona...
Sorry, zaboravila sam navesti.
Zagreb, balkon gleda na sjever i djelomično zapad, oko 8m2, četvrtast.

Abbey018 is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.02.2022., 18:22   #536
@Abbey018, s obzirom na položaj i namjenu najbolji izbor su penjačice. Možeš birati između bršljana, puzajuće hortenzije i klematisa.
Old 13.02.2022., 20:24   #537
Quote:
@Abbey018, s obzirom na položaj i namjenu najbolji izbor su penjačice. Možeš birati između bršljana, puzajuće hortenzije i klematisa.
Hvala.
Mislila sam više na nekakvo zelenilo što mogu posaditi u veliku teglu (okruglu ili duguljastu), a da je visoko 140-150 cm (malo iznad balkonske ograde). A ne bih voljela da mi odmah uginu, jer sam odabrale krive biljke.

Mi smo dolje u prizemlju, sad vidim da sam navela premalo podataka oko svega, sorry

Abbey018 is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.02.2022., 20:59   #538
Zelenilo visine 150 cm traži velike tegle koje bi zauzele prilično mjesta na balkonu. Najbolja opcija u tom slučaju je Thuja occidentalis "Holmstrup". Ova sorta odgovara visinom (150 cm), zimzelena je i odgovara joj položaj.
Old 14.05.2022., 12:21   #539
@Biljka,

konacno ulovili vremena za brsljen, kojeg, nekoliko postova iznad, vec protresao pitanjima, te dobio odgovore od tebe.

Uzeo sam, za pocetak, zajedno s korijenjem u ogromnu posudu te presadio:

Jel datumski (temperaturno) jos prerano i kombinacija bez korijenja? Rezanje i bacanje u mokru zemlju?

Vaditi korijen brsljenja, barem primjerke koje san cupao, mislim da se moze staviti u kategoriju stogodisnjeg stabla. Kako se moze tako zabiti u zemlju, nije mi jasno? Doslovno sam cupao iz desetak ili vise pokusaja. Tako da sigurno nisam izvkao kompletno, ali dosta je zilica izvuceno. Te grane su toliko robusne, da bi se odrasla osoba, vjerojatno najnormalnje spustila po zidu zgrade, drzeci se za grane brsljenja.

Jesam li pretjerao, sto sam toliko dugacke ostavio grane? Kako sad ide "kapilarna" prica? Voda i zemlja, dostatne su za dostaviti "cirkulaciju" do zadnjih listova, ili ce to izvana propasti? Dok brsljen ponovo ne uspostavi "cirkulaciju" s novim izdancima?

Kako sad zaljevati? Stoji visoko u hladovini, kako si naveo.

Hvala

...
Cat6 is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.05.2022., 19:04   #540
Ja bi to skratio malo, i skinuo malo lisne mase. Imaš mali korijen a puno lišća pa će se osušiti, nadam se da si dosta duboko posadio.
Drži u potpunom hladu i redovito zalijevaj, možeš i špricom vlažiti lišće.
farfan is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 04:22.