|
|
16.08.2011., 14:12
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Mar 2008.
|
Zasto bi nekoga smetalo ako konobar posluzuje dalje dok se ja odlucim? Ako sam neodlucna sama kazem da mi treba jos koja minuta i da nek slobodno posluzuje dalje, kad sam gotova, dam znak i sve pet.
Ne dam se pozurivati, ali nitko ne mora ni cekati na gotovs dok se milostiva ne odluci.
Ono sto mene smeta je kad konobar ne zna kako jela izgledaju niti sto zapravo donose na stol. 
U duhu nedavnog gastro natjecaja ovdje iskusala sam razne perzijske, libanonske i ine restorane u gradu. Zadnje iskustvo, pitam jel ima ikakva mogucnost da ne narucim punu porciju (jer je turbo velika, a prijatelj ne moze to probati, ne podnosi laktozu) tog jednog namaza, jer bih samo probala.
Veli da nema.
Dobro, narucim taj namaz i glavno jelo i kad je stiglo vidim da ima pola velike porcije bas tog namaza na tanjuru. Kojeg vise nisam mogla jesti, jer sam ga se najela za predjelo. Pitam drugog konobara jer je bas prolazio pored stola, jel ovo jelo uvijek tako izgleda, kaze da da.
Za desert ju pita frend ima li ljesnjaka u toj slastici jer je alergicar (da njega je bas opako zakacilo u zivotu) kaze da nema, mi narucimo, ono punjene sa orasastim plodovima, definitivno ima i ljesnjaka. Kome se nakon vecere u restoranu ide na hitnu?
Eto za takve stvari se ne moram dvaput vratiti u restoran, pogotovo jer je konkurencija brojna.
|
|
|
17.08.2011., 21:21
|
|
Farmer
Registracija: Jan 2008.
|
Quote:
tomo081 kaže:
primjer od neki dan; specijalitet restorana su štrukle u umaku od borovnice (za taj desert smo dobili i nagradu, no to sad nije važno), dakle žena je naručila dotične štrukle u velikom društvu te večeri. Društvo se sastojalo od 25 ljudi. Svi su bili oduševljeni desertom koji sam im preporučio nakon glavnog jela, jedino ta gospođa je imala zamjerku. Naravno da sam za to da ljudima je teško udovoljit i nemožemo svima ugodit, ali isto tako mi konobari i vlasnici obožavamo kad nam sole pamet ljudi koji nemaju pojma o čemu pričaju. Dakle gospođa je izjavila je da je vrhunska poznavateljica štrukli i da ovo što mi prodajemo nemaju nikakv veze sa štruklima. Da mi stavr bila još tužnija cijelo društvo te večeri su stali na našu stranu i nju su popljuvali, nadalje je rekla da ona voli samo ledove štrukle. Sada molim vas ostanite koncetrirani. Kako inače uvijek imamo ako prodamo svoje štrukle imamo u ledenici paket, dva ledovih štrukli ako zatreba. I dotična je što je najgore jela te večeri ledove štrukle, neznajući da se sama osramotila.
|
mislim da je koncentracija ipak tebi pala najvise kao konobaru jer si zaboravio cinjenicu da si nesto zamrznuto i konzervirano i industrijski proizvedeno posluzio i naplatio kao svjeze i domace, nadalje uzeo sebi za pravo da usporedjujes kompetentnost procjene gostiju i na jos dalje uspio si se uvrijediti na to sto je tek jedna i samo jedna osoba uspjela naci manu tom poluproizvodu kojeg si naplatio kao svjezi i domaci.
a kao drugo nisu ni svi ledovi strukli jednako proizvedeni niti jednako uskladisteni niti jednako svjezi i otkud ti znas da bas ti strukli koje ste vi u zamrzivacu imali mogu biti ogledni primjerak ledo standarda....
ono sto je najgore je to da si dozvolio da tvoju goscu u tvojem lokalu njeni poznanici "pljuju" a sramotno je i to da je uopce moglo doci do sukoba u kojem netko moze zauzeti neciju stranu.... nemas intelektualnosti niti dostojanstva koje je potrebno ugostitelju.
a cinjenica da u restoranu niste kompetentni procjeniti zalihe koje su vam potrebne za normalno funkcioniranje puno govori, a jos vise govori to da u tom slucaju nudite industrijske poluproizvode i da niste bili toliko arogantni da ponudite nesto za sto nemate namirnice do cijele neugodnosti ne bi uopce doslo.
|
17.08.2011., 22:04
|
|
Know-how Dibidus
Registracija: Feb 2008.
|
mda, prava birtija ponudi nešto drugo originalno i domaće ako su im razvikani štrukli nestali.
tak bi onda sa svime moglo, recimo kod kolača, kupovnu orahnjaču il makovnjaču prodavat pod "domaču". 
|
|
|
18.08.2011., 13:23
|
|
.
Registracija: Nov 2002.
|
Quote:
twenty yebemty kaže:
mislim da je koncentracija ipak tebi pala najvise kao konobaru .....
|
nije njemu pala koncentracija
Quote:
tomo081 kaže:
.... kao vlasnik restorana, koji i konobari ....
|
znao je jako dobro što poslužuju i što naplaćuje
|
13.03.2014., 18:38
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2012.
|
Otvaram staru temu ali smatram da je to odlična tema samo je skroz krivo postavljena pa je prešlo u prepucavanje sve...
Ai ja nisam konobar nego kuhar pa da čujete i kaj kuhara zna zasmetati kod gosta. pa uglavnom malo toga  .
Radim u kuhinji gdje se nastoji svaka želja gosta ispuniti ukoliko je to moguće. Neki dan gost hoće pileči paprikaš. i dolazi meni konobar i veli i čuj ovaj bi pileći paprikaš. igrom slučaja sam imao pileće batke sa zabatkom pa sam rekao da može uz napomenu da će čekati 40 minuta. kad sam imao batke zašto mu ne bi to skuhao ako baš želi . da ih nisam imao ne bi. jučer je jedan gost tražio jelo koje više nije u jelovniku više ali je njemu to tak fino i on bi baš to... pa ak ti je tak fino zašto ti ja ne bi to skuhao , naravno ako imam namirnice koje idu u to jelo...
Ubiti me kod gosta smeta samo jedna stvar . u jelovniku ima par jela koje se malo duže čekaju ( jela koja su sami gosti počeli tražiti a inaće nisu bila u jelovniku nego su se nudila unaprijed ugovorenim grupama). i piše u jelovniku vrijeme pripreme 30 minuta. i dolazi konobar i veli čuj ovima se jako žuri ali bi baš to , rekao sam da se čeka duže na to jelo ali su rekli nek se kuhar požuri.
Sa razlogom piše vrijeme pripreme 30 minuta i kuhar se ne može požuriti .
Ok, može se, ukoliko je snalažljiv ali onda će to jelo jako puno izgubiti na kvaliteti i na kraju ćeš dobiti nekvalitetno jelo. ako dolaziš u restoran a jaako ti se žuri naruči nešto sa žara ili bečki . Jelo u umaku ćeš dobiti za pet minuta samo ako se radi o kuhinji koja ima unaprijed gotove umake koje samo vadi iz frižidera i podgrijava.
I da , ima još jedna stvar, mada tu gost nije ništa kriv i to se nikad neće promijeniti ali jeste li se ikad zapitali zašto napojnicu dobije samo konobar a kuhar baš nikad ??? mislim dođe društvo od desetak ljudi , ja se ubijem da tu narudžbu dam što kvalitetniju i da ne čekaju dugo plus imaš poslije posla da kuhinju vratiš u prvobitno stanje i onda ti se dođe konobar pohvaliti da je dobio napojnicu veću nego što nam je dnevnica na poslu za jedan dan ... da baš bi ju dobio da se i kuhar nije potrudio
|
|
|
13.03.2014., 18:43
|
|
I'm like a bird...
Registracija: Jan 2009.
|
Quote:
ivica1983 kaže:
Otvaram staru temu ali smatram da je to odlična tema samo je skroz krivo postavljena pa je prešlo u prepucavanje sve...
Ai ja nisam konobar nego kuhar pa da čujete i kaj kuhara zna zasmetati kod gosta. pa uglavnom malo toga  .
Radim u kuhinji gdje se nastoji svaka želja gosta ispuniti ukoliko je to moguće. Neki dan gost hoće pileči paprikaš. i dolazi meni konobar i veli i čuj ovaj bi pileći paprikaš. igrom slučaja sam imao pileće batke sa zabatkom pa sam rekao da može uz napomenu da će čekati 40 minuta. kad sam imao batke zašto mu ne bi to skuhao ako baš želi . da ih nisam imao ne bi. jučer je jedan gost tražio jelo koje više nije u jelovniku više ali je njemu to tak fino i on bi baš to... pa ak ti je tak fino zašto ti ja ne bi to skuhao , naravno ako imam namirnice koje idu u to jelo...
Ubiti me kod gosta smeta samo jedna stvar . u jelovniku ima par jela koje se malo duže čekaju ( jela koja su sami gosti počeli tražiti a inaće nisu bila u jelovniku nego su se nudila unaprijed ugovorenim grupama). i piše u jelovniku vrijeme pripreme 30 minuta. i dolazi konobar i veli čuj ovima se jako žuri ali bi baš to , rekao sam da se čeka duže na to jelo ali su rekli nek se kuhar požuri.
Sa razlogom piše vrijeme pripreme 30 minuta i kuhar se ne može požuriti .
Ok, može se, ukoliko je snalažljiv ali onda će to jelo jako puno izgubiti na kvaliteti i na kraju ćeš dobiti nekvalitetno jelo. ako dolaziš u restoran a jaako ti se žuri naruči nešto sa žara ili bečki . Jelo u umaku ćeš dobiti za pet minuta samo ako se radi o kuhinji koja ima unaprijed gotove umake koje samo vadi iz frižidera i podgrijava.
I da , ima još jedna stvar, mada tu gost nije ništa kriv i to se nikad neće promijeniti ali jeste li se ikad zapitali zašto napojnicu dobije samo konobar a kuhar baš nikad ??? mislim dođe društvo od desetak ljudi , ja se ubijem da tu narudžbu dam što kvalitetniju i da ne čekaju dugo plus imaš poslije posla da kuhinju vratiš u prvobitno stanje i onda ti se dođe konobar pohvaliti da je dobio napojnicu veću nego što nam je dnevnica na poslu za jedan dan ... da baš bi ju dobio da se i kuhar nije potrudio
|
Da, to je banana s napojnicom...
Nego, uvijek me zanimalo, a vezano je uz ovo vrijeme pripreme jela - koristite li ekspres lonce u profi kuhanju - čini mi se da bi to bilo prikladno za saft/paprikaš...
|
|
|
13.03.2014., 19:11
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
tweetee kaže:
Da, to je banana s napojnicom...
Nego, uvijek me zanimalo, a vezano je uz ovo vrijeme pripreme jela - koristite li ekspres lonce u profi kuhanju - čini mi se da bi to bilo prikladno za saft/paprikaš...
|
ne , barem u mojoj kuhinji ne, a bio sam u skoro svim kuhinjama u Varaždinu plus par u Zagrebu, Primoštenu ,Rovinju( seminari ) i nigdje ga nisam vidio
|
|
|
13.03.2014., 23:51
|
|
Neregistrirani komentator
Registracija: Apr 2010.
|
Quote:
ivica1983 kaže:
...
|
ja se jesam to zapitala, više puta, ali sam ostala bez odgovora, s nejasnim uvjerenjem da se u restoranu nekako organizira raspodjela. možda preko veće plaće? ako ne, zašto je to tako? naravno da se vidi šta je čija zasluga.
|
|
|
14.03.2014., 00:31
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2010.
|
u pravilu gl kuhar u bilo kakvom objektu ima višu plaću od konobara, ako ne duplo, onda tu negdje, ako nije tako onda nešto ne štima.
|
|
|
14.03.2014., 00:58
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
lovački kaže:
u pravilu gl kuhar u bilo kakvom objektu ima višu plaću od konobara, ako ne duplo, onda tu negdje, ako nije tako onda nešto ne štima.
|
da, naravno da šef kuhinje u jednom hotelu ima veću plaču od konobara . ali kuhar ima istu plaču kao i konobar . i onda konobar tu plaću može pošteno nadopuniti napojnicama a kuhar ne. A ako ću ja dati narudžbu preko jedne stvari ( kaj nikad ne radim) teško da ćeš ti nakon lošeg jela dati konobaru napojnicu.
I da , kad se radi o bilo kojem malo većem hotelu šansa da ti šef kuhinje kuha narudžbu ti je gotovo jednaka nuli. Moj šef kuhinje kuha jednom u 6 mjeseci i to je u pitanju pol sata....
postoji mogučnost da u nekim restoranima u Zgu kuhari imaju veću plaću nego u konobari ali ovdje kod mene na sjeverozapadu ti to nije tako a dobro znam kakvo je stanje u tri županije kaj se plači tiče
|
|
|
14.03.2014., 01:06
|
|
miris borova
Registracija: Sep 2007.
|
ivice tužna je to priča s napojnicama, sigurno da su i kuhari zaslužili dio tog kolača, jer osim zbog ljubaznosti konobara, visinu napojnice određujem i prema (odnosno pogotovo i pod jedan) okusu jela i uspješno skuhanom jelu.
negdje sam čitao da se sve napojnice skupljaju cijeli mjesec i onda da se dijeli na njih nekoliko (sve konobare i sve kuhare jednako)- to mi se čini kao vrlo fer dogovor, naravno ako (!) su i plaće inicijalno fer posložene (što je kao i u cijeloj državi, not).
|
|
|
14.03.2014., 01:15
|
|
road warrior
Registracija: Nov 2009.
|
Kuhar i treba imati duplo veću plaću od konobara, on je taj koji napravi jelo i zbog njega se zadovoljni gosti opet vraćaju.
|
14.03.2014., 09:52
|
|
Registrirani korisnik
|
ja bih poceo razmisljati o nekakvoj promjeni, bilo negdje stalni posao koji ce biti normalno placen, ili po obali sezonski, jos ako znas i imas volje kao sta kazes, po mojoj nekoj procjeni mogao bi za par mjeseci ubost sadasnji godisnji prihod. U sezoni je manjak kuhara tj ljudi koji znaju kuhat i grillat.
|
|
|
14.03.2014., 11:08
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
lovački kaže:
ja bih poceo razmisljati o nekakvoj promjeni, bilo negdje stalni posao koji ce biti normalno placen, ili po obali sezonski, jos ako znas i imas volje kao sta kazes, po mojoj nekoj procjeni mogao bi za par mjeseci ubost sadasnji godisnji prihod. U sezoni je manjak kuhara tj ljudi koji znaju kuhat i grillat.
|
Hm da, razmišljam o promjeni. ne više radit u ugostiteljstvu  . ako Bog da za koji mjesec ću i dalje raditi posao koji volim , kuhati ali ne u ugostiteljstvu. nakon 13 godina rada u ugostiteljstvu dosta mi ga je . mislim pitanje kolko dugo ću moči još fizički izdržati produzene smjene pa da između smjena bude 4 sata odmora znači kad raćunaš vrijeme na put kućii povratak na posao i i vrijeme da se okupaš imaš manje od 2 sata za spavanje a i psihički treba izdržati bolesnu radnu okolinu na sadašnjem radnom mjestu a bolesna je toliko da kuhari s burze jednostavno ne žele prihvatit posao kod nas ..
Sezonski posao mi ne odgovara zbog obitelji...
|
|
|
14.03.2014., 11:18
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Deedy kaže:
ivice tužna je to priča s napojnicama, sigurno da su i kuhari zaslužili dio tog kolača, jer osim zbog ljubaznosti konobara, visinu napojnice određujem i prema (odnosno pogotovo i pod jedan) okusu jela i uspješno skuhanom jelu.
negdje sam čitao da se sve napojnice skupljaju cijeli mjesec i onda da se dijeli na njih nekoliko (sve konobare i sve kuhare jednako)- to mi se čini kao vrlo fer dogovor, naravno ako (!) su i plaće inicijalno fer posložene (što je kao i u cijeloj državi, not).
|
ovo je dobra stvar sa skupljanjem i dijelenjem napojnica..
ma ne mući ti mene to kaj ne dobim napojnicu mada kad ti se konobar dođe pohvaliti da je dobio napojnicu veću nego što ti je dnevnica na poslu onda ponekad ti dojde da veliš sam sebi :a ...em mu mater on ide sa još jednom dnevnicom doma a ti ni za žvakaće nikad ne dobiš...
Al glavno da sam ja vama bacio "bubu u uho " kak to funkcionira sa napojnicama odnosno da ju kuhar u 95 % slučajeva nikad ne dobi
|
|
|
14.03.2014., 11:45
|
|
Registrirani korisnik
|
ako se ne želiš baviti tim ok, ali siguran sam da postoje ugostitelji i objekti koji ne narušavaju psihu i koji će znati nagraditi kvalitetno osoblje dobrom plaćom, posebno kuhara koji zna svoj posao i ima uredan odnos prema poslu i ljudima.
|
|
|
15.03.2014., 09:50
|
|
Registrirani korisnik
|
Želio bi Vam skrenuti pozornost na još jednu stvar. Naime u zadnje vrijeme na poslu su sve češći cateringi da ne žele posluživanje sa švedskog stola nego klasično posluživanje u svojem domu .
Zato Vas molim ukoliko kuhar dolazi u Vaš dom dajte mu oslobodite radne površine u svojoj kuhinji, ,maknite sa njih sve nepotrebne stvari jer kuhar koji je naučeni na svoju veliku kuhinju dolazi u Vašu malu kuhinju i u toj kuhinji gdje Vi kuhate za 4 osobe on sad treba poslužiti hranu za 30.
Iako je to Vaša kuhinja nemojte onda cijelo vrijeme biti u kuhinji jer kuhar nije naučeni da ga netko promatra u radu i to mu stvara nervozu. Sasvim je u redu da na početku pitate dali ima sve što treba i da još jedanput svratite i pitate dali je sve u redu. na kraju pa i angažirali ste ga zato da možete biti sa svojim gostima. I da, nemojte pustiti svojeg psa da se šeče po kuhinji. ne smeta on meni ali kad sam na nepoznatom terenu stvara mi dodatnu nervozu ukoliko moram paziti da ne padnem zbog vašeg pesa koji mi se mota pod nogama . I da, znajte da ću se ja sprijateljiti sa njim/čitajte nahraniti ću ga pa bi se mogla ponoviti situacija da nakon što ja nahranim psa sa pola kile kuhane govedina dolazi vlasniik i miješa mu jogurt sa krekerima i veli znate ne smije jesti meso,dobi proljev od njega
|
|
|
15.03.2014., 09:53
|
|
Brontulona
Registracija: Mar 2007.
|
Moze li mi neki konobar objasniti ponasanje konobara i /ili vlasnika u situaciji kad se poznajemo jer je mjesto malo, a ne jer smo prijatelji, kad smo gosti i sa njemu nepoznatim ljudima.
1.Sjedne na slobodnu stolicu ili privuce stolicu
2.Davi nas nekom svojom pricom
3.Hvali se tko mu je sve od poznatih bio gost recimo Ava i slicno
4.Spomene da je jucer bio moj brat sa .... kod njega na rucku
5.Preporuci da uzmemo sto i zadnji put kad smo bili sa tim i tim
Ima toga jos, napisem kad se sjetim. Ne pisem o jednom lokalu i jednom covjeku. Prestanemo kod njega ici pa nas pita kad se slucajno sretnemo zasto ne dolazimo i nabraja sto sve ima. Na suptilnije i manje suptilne odgovore, reakcije ili dobronamjerne savjete ne reagira. Pisem konobar, ali bilo je i konobarica.
|
15.03.2014., 10:50
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Maremonti kaže:
Moze li mi neki konobar objasniti ponasanje konobara i /ili vlasnika u situaciji kad se poznajemo jer je mjesto malo, a ne jer smo prijatelji, kad smo gosti i sa njemu nepoznatim ljudima.
Ima toga jos, napisem kad se sjetim. Ne pisem o jednom lokalu i jednom covjeku. Prestanemo kod njega ici pa nas pita kad se slucajno sretnemo zasto ne dolazimo i nabraja sto sve ima. Na suptilnije i manje suptilne odgovore, reakcije ili dobronamjerne savjete ne reagira. Pisem konobar, ali bilo je i konobarica.
|
Nisam konobar ali mogu ti dati odgovor na sve ovo. Očito se ne radi o ugostiteljim koji znaju svoj posao jer niti jedan pravi ugostitelj ne bi napravio ni jedno od gore navedenih
|
|
|
15.03.2014., 11:57
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2012.
|
Quote:
Maremonti kaže:
|
Moja obitelj se bavi tim poslom i evo kako ja na to gledam tj kako se ponasam u nasem lokalu:
uvijek pozdravim svakog gosta na dolasku, naravno, i ne pada mi na pamet sjedati s njima za stol i upilavat ih. Nitko od nas to ne radi. Al nikad.
Desi se da nas stalni gosti pozovu, kad zavrse s klopom, da im se pridruzimo i malo popricamo s njima i naravno da neces odbit ako zele popricati malo, to su vecinom stariji ljudi koji dodju sami na rucak i zeljni su drustva.
Ako negdje sretnem goste nikad ih ne pitam kad ce doc kod nas, sta smo novo uveli itd..ljudi znaju gdje smo i ako zele doci ce, ako ne zele - nece. Vrlo jednostavno. Moja politika je da ni najblize prijatelje ne forsiram na te dolaske, to se ne radi. Tako se posao ne gradi.
Hvaljenje o "poznatim" gostima i nabrajanje tko je kad bio i sa kim mi je vise stvar karaktera nego poslovne politike tako da to nije potrebno komentirati..
Kad sam ja gost lokala, alergicna sam kad mi konobar dovuce stolicu i sjedne sa nama, ako nema posla..Trenutno sam u totalno kaoticnoj zivotnoj fazi, nemam vremena za nis i kad nakon 2 tjedna uhvatim slobodno da s prijateljicama odem na klopu i da se malo podruzimo a ovaj mi sjedne i laprda o glupostima kosa mi se digne na glavi. Ja sam zeljna provesti vrijeme s prijateljicama a ne s konobarom u nekom lokalu ://
zaboravila sam jos napisat kako im preporucim sto imamo frisko spremljeno ako pitaju direktno mene, a ne konobare, i malo si pospikas tipa: kako ste, sto vam se danas jede, jeste za nesto mesno ili bez mesa, bla bla i to traje ravno minutu..
muz i ja imamo frendove koji imaju kafic, kad god dodjes kod njih pocnu pricat o poslu, to mi je takodjer koma..dosla sam na kavu a ne slusat o racunima, dobavljacima itd..ne mogu to slusat..imam i ja svojih briga i racuna i dodjem na kavu da se opustim a ne da me se opterecuje s tim stvarima. prestali smo ic kod njih. mislim da ne kuze zasto :/
Zadnje uređivanje ChicChic : 15.03.2014. at 12:03.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 08:22.
|
|
|
|