Banke, osiguranja, krediti Ja ne radim za novac. Ja radim za kamatu. |
|
|
08.04.2013., 17:32
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2007.
|
JTB, ja ne znam u kojoj ti državi živiš, ali u hvatskoj prosječan građanin i sa malo boljom plaćom ne može kupiti stan bez pomoći kredita, jedino da štedi cijeli život i kupi ga za npr. 60. rođendan.
Teško da ljudi mogu metati npr.5.000 kuna sa strane, plaćati podstanarstvo i prehranjivati obitel i školovati djecuj. Život sa starcima , hm, na žalost mnogi brakovi se raspadnu zbog toga.
Ja mislim da su ljudi dizali kredite i kalkulirali si rate otplate onolike kolike mogu podnijeti. Problem je što su te rate sada skoro duplo veće. A onda kad za takve kažeš da zbog činjenice što su išli sami zbrinjavati svoje stambeno pitanje (nisu ih futrali roditelji ili dobili stan od države) profiteri i misle samo na svoju guzicu, to je onda u najmanju ruku uvredljivo i samo pokazuje tvoj stav prema svakom ko se bori sam za svoju egzistenciju.
|
|
|
08.04.2013., 17:47
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2011.
|
Quote:
pinkday kaže:
JTB, ja ne znam u kojoj ti državi živiš, ali u hvatskoj prosječan građanin i sa malo boljom plaćom ne može kupiti stan bez pomoći kredita, jedino da štedi cijeli život i kupi ga za npr. 60. rođendan.
Teško da ljudi mogu metati npr.5.000 kuna sa strane, plaćati podstanarstvo i prehranjivati obitel i školovati djecuj. Život sa starcima , hm, na žalost mnogi brakovi se raspadnu zbog toga.
Ja mislim da su ljudi dizali kredite i kalkulirali si rate otplate onolike kolike mogu podnijeti. Problem je što su te rate sada skoro duplo veće. A onda kad za takve kažeš da zbog činjenice što su išli sami zbrinjavati svoje stambeno pitanje (nisu ih futrali roditelji ili dobili stan od države) profiteri i misle samo na svoju guzicu, to je onda u najmanju ruku uvredljivo i samo pokazuje tvoj stav prema svakom ko se bori sam za svoju egzistenciju.
|
Nisam to rekao, molim ne izmisljati.
Podstanarstvo je smijesno jeftino pa molim lijepo. Eto na drugoj temi nedavno je lijepo izracunato da je par u podstanarstvu mogao uz placanje podstanarstva ustediti u deset godina 60k eura. Za sto bi danas mogli kupiti starogradnju od 60m2 u Zagrebu. I eto im rijesenog stambenog pitanja.
To bi se zvalo boriti se za svoju egzistenciju. Staviti paraf na ugovor na kineskom za iznos koji ne bi ustedili za zivota tesko da se moze nazvati tim imenom.
Raspadaju se brakovi radi zivota sa starcima, radi kredita, radi podstanarstva, jaki su ti to argumenti za spominjati u raspravi.
|
|
|
08.04.2013., 17:54
|
|
Registrirani korisnik
|
super kako si ti lijepo posložio kockice za svakoga. kad je tebi sve tako presmiješno jeftino, vjerovatno možeš u dvije rečenice reči i recept za izlazak iz gospodarske krize.
takvi stručnjaci trebaju ovoj zemlji.
molim lijepo, ja ne lažem, više puta si spomenuo "brigu o svojoj guzici" ali ne u pohvalnom kontekstu.
za 60 tisuća eura 60 kvadrata? Oprosti ali malo si se preračunao, odnosno moguće za straćare. Ili geto. Ajmo ih sve strpati u geto. Jer bolje nisu niti zaslužili.
A za one što mogu uštedjeti 60 tisuća eura u 10 godina, svaka čast, mora da imaju debela primanja. A što je najzanimljivije, sirotinja niti nije išla u kredite jer ih ni ne može dobiti, već upravo ovakvi ljudi koji su imali dobre plaće. To je moje mišljenje jer imam par takvih prijatelja koji su uz vrlo dobra primanja dovedeni do toga da jako, jako paze oće li kupiti 10 dkg ili 20 dkg salame i koje.
Zadnje uređivanje pinkday : 08.04.2013. at 18:03.
|
|
|
08.04.2013., 18:02
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2010.
|
Quote:
JTB kaže:
Touche.  Evo radim na tome, drzi mi fige. 
|
Naravno. Imaš razne fiducione potražnje gdje se sa sigurnošću možeš osigurati od inflacije. Ima i za zaraditi...to je već na razini savjet ne dajem, niti primam. 
|
|
|
08.04.2013., 18:03
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
pinkday kaže:
super kako si ti lijepo posložio kockice za svakoga. kad je tebi sve tako presmiješno jeftino, vjerovatno možeš u dvije rečenice reči i recept za izlazak iz gospodarske krize.
takvi stručnjaci trebaju ovoj zemlji.
molim lijepo, ja ne lažem, više puta si spomenuo "brigu o svojoj guzici" ali ne u pohvalnom kontekstu.
|
Ne izmisljaj i ne izvrci. Lijepo ti pise za sto sam napisao da je samo briga za svoju guzicu i to nije bilo zbrinjavanje stambenog pitanja sto si ti napisala.
Bezvezna ti je generalizacija "ako znas nesto moras znati sve", vjerovatno ta logicka greska ima i svoje ime.
Nesto ipak jesam znao, mozda ces se sloziti, kad se nisam zelio uvaljati u preveliki kredit sa valutnom klauzulom. Meni dosta, ja sam se za svoju guzicu brinuo.
Vi koji bi sad "dizali ustanak" glede pljacke, ja sam ga dizao prije deset godina, no tad je rijetko tko slusao jer su valjda bili prezauzeti dizanjem kredita i kupovanja novog Mercedesa Jozo gradnji d.o.o. (bez uvrede ikojem Jozi).
|
|
|
08.04.2013., 18:14
|
|
Registrirani korisnik
|
Ne da mi se više trošit vrijeme na tebe. Ti razmišljaš na svoj način, ja na svoj. Vjerovatno jer sam žena pa sam više osjetljiva na nepravdu koja se provlači pod okriljem parole " potpisali ste, sada ne kukajte" i od strane banke i od strane ovakvih kao ti.
Ne mogu im pomoći, ali bar mogu suosjećati sa njima.
Meni je drago da si se ti pobrinuo za sebe, a sada pusti ove ljude da se i oni pobrinu za sebe i bore za svoja prava. I ne moraš se bojati , tebi neće nitko izbiti lovu iz novčanika zbog toga.
Traženje pravde na sudu nije "dizanje ustanka", a kakav si ti dizao prije 10 godina izgleda da si bio ispred svog vremena i da vjerovatno su ljudi dizali kredite da dođu do stana i tada i prije 50 godina i ubuduće će, nažalost, dizati. Zato i valja spustiti samovolju banaka na normalu razinu.
Zadnje uređivanje pinkday : 08.04.2013. at 18:25.
|
|
|
08.04.2013., 18:32
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
pinkday kaže:
Ne da mi se više trošit vrijeme na tebe. Ti razmišljaš na svoj način, ja na svoj. Vjerovatno jer sam žena pa sam više osjetljiva na nepravdu koja se provlači pod okriljem parole " potpisali ste, sada ne kukajte" i od strane banke i od strane ovakvih kao ti.
Ne mogu im pomoći, ali bar mogu suosjećati sa njima.
Meni je drago da si se ti pobrinuo za sebe, a sada pusti ove ljude da se i oni pobrinu za sebe i bore za svoja prava. I ne moraš se bojati , tebi neće nitko izbiti lovu iz novčanika zbog toga.
Traženje pravde na sudu nije "dizanje ustanka", a kakav si ti dizao prije 10 godina izgleda da si bio ispred svog vremena i da vjerovatno su ljudi dizali kredite da dođu do stana i tada i prije 50 godina i ubuduće će, nažalost, dizati. Zato i valja spustiti samovolju banaka na normalu razinu.
|
Suosjecanje cini malu razliku sa cinjenicom da se ipak uzima drugima novcanika. Odavno sam rekao koje elemente tuzbe podrzavam, a koji mi nisu jasni do mjere da sumnjam da su realni. I tako, o svacemu se tu pricalo i raspravljalo, izvlacile bejzbol palice iz ormara i slicno. Mozda bi stvarno trebalo prestati. 
|
|
|
08.04.2013., 18:54
|
|
Registrirani korisnik
|
Slažem se. Ako su ljudi oštećeni, nadam se da će sud to prepoznati i donijeti pravednu presudu. Ako nisu, biti će mi ih žao što su zbog najbolje namjere da dođu do vlastitog stana digli kredite koje žele otplatiti, a upali u vrtlog koji ih uništava. Krivi tajming, kriva valuta. A izgledalo je sve normalno, kao i svaki drugi kredit.
Ipak, i dalje sam mišljenja da banke imaju prostora malo "popustiti omču" koji drže oko dužnika, a pod tim mislim na kamatu. Uvjerena sam da tada ne bi niti došlo do sudske tužbe.
|
|
|
08.04.2013., 19:02
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Oct 2012.
|
Quote:
Očigledno da nemaš pojma kako banke funkcioniraju kada postavljaš takva pitanja.
|
Evo sav treperim u nadi da ćeš mi ti pojasniti, a ti umjesto objašnjenja, vrijeđaš.
Quote:
Ma radi se tome da banke nekako moraju doći do deviza ako ih nemaju a trebaju ih isplatiti štedišama.
Kako će ih kupiti u slučaju promjene tečaja ako dužnik uvijek plaća istu ratu u kunama.
U slučaju ukidanja valutne klauzule bi se stvorila velika neravnoteža koja bi mogla biti pogubna za bankarski sektor u slučaju promjene tečaja.
|
Ako je tako i ako su kune uz valutnu klauzulu isto što i devize, reci mi kako je moguće da HNB kunske izvore s deviznom klauzulom ne tretira kao devize?!
Zar se ne boji ovoga o čemu pišeš?
Evo di to piše:
V.
Kunski dio osnovice za obračun obvezne pričuve izračunava se posebno, a čini ga prosječno
dnevno stanje kunskih izvora sredstava iz točke III. ove Odluke u jednom obračunskom
razdoblju.
Izvori sredstava iz točke III. ove Odluke koji proizlaze iz obveza u kunama s valutnom klauzulom
preračunavaju se u kune svakog dana primjenom srednjih tečajeva Hrvatske narodne banke koji
vrijede za taj dan i uključuju se u kunski dio osnovice iz stavka 1. ove točke.
Devizni dio osnovice za obračun obvezne pričuve izračunava se posebno, a čini ga prosječno
dnevno stanje deviznih izvora sredstava iz točke III. ove Odluke u jednom obračunskom
razdoblju.
Devizni izvori sredstava iz točke III. ove Odluke preračunavaju se u kune svakog dana
primjenom srednjih tečajeva Hrvatske narodne banke koji vrijede za taj dan.
|
|
|
08.04.2013., 20:12
|
|
U samoizolaciji
|
@medo
A odmah možeš pojasniti i točku VII.
VII.
Primjenom stope iz točke VI. ove Odluke na propisanu osnovicu u smislu ove Odluke izračunava
se iznos obračunatoga kunskog i deviznog dijela obvezne pričuve.
Od obračunatoga deviznog dijela obvezne pričuve 75% uključuje se u obračunati kunski dio
obvezne pričuve i izvršava se u kunama.
Dakle zbog čega HNB i 3/4 deviznih izvora tretira kao kune? Zar se ne boji ovoga o čemu pričaš da će kuna odletiti nebu pod oblake i poremetiti im bilancu ukoliko takvi kao ti navale po svoje devize, a njih HNB, gle čuda, pretvorio u kune, a nama priča pričice kako je uvjet ukidanja valutne klauzule, ukidanje devizne štednje? Odakle će vas isplatiti? Iz vlastitih deviznih pričuva koje su jednako moje koliko i tvoje ili iz kuna koje im mi dužnici svakog mjeseca doznačujemo?
Tko se to kocka s vašom sudbinom i obmanjuje javnost netočnim tvrdnjama i propisuje nebulozne odredbe?!
Da rezimiramo; od ukupnih deviznih izvora za održavanje devizne likvidnosti u poslovnim bankama, banke odvajaju 13,5% sredstava, a od tog iznosa samo 25% se izvršava u devizama, (ostatak u kunama) koje mogu biti investirane u vrijednosne papire zemalja CEFTAe određenog kreditnog rejtinga, i opet samo jedan dio tako već desetkovanih deviznih sredstava dužne su položiti kao stvarni fizički novac na devizne račune HNB-a.
A sad si ti probaj izračunati koliko je to deviza u hr. kojima banke stvarno raspolažu, ako se, nedajbože, neki medo sjeti podići svoju ušteđevinu.

|
|
|
08.04.2013., 21:34
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2012.
|
Quote:
Lord DrEdd kaže:
A sad si ti probaj izračunati koliko je to deviza u hr. kojima banke stvarno raspolažu, ako se, nedajbože, neki medo sjeti podići svoju ušteđevinu.

|
Istina. Zato se i danas trebaš koji dan unaprijed najaviti da podigneš devize jer ih najčešće nemaju. Pa sad zamislite situaciju (kao na Cipru) kad se te silne mede odjednom slete na banke, a kad ono tamo nema ničeg jer su u tih par dana "smrznuta lignja" i slični već izvukli sve što se dalo. 
|
|
|
08.04.2013., 22:08
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2007.
|
Quote:
Ako je tako i ako su kune uz valutnu klauzulu isto što i devize, reci mi kako je moguće da HNB kunske izvore s deviznom klauzulom ne tretira kao devize?!
|
Da si pažljivo čitao vidio bi da se kunski dio pričuve definira kao kunski izvor sredstava.
Prema tome, zašto bi ih tretirao kao devize kada je uplata rata u kunama
Također obrati pažnju na onaj dio koji kaže "preračunavaju se u kune svakog dana primjenom srednjih tečajeva Hrvatske narodne banke" 
|
|
|
08.04.2013., 22:22
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Lord DrEdd kaže:
@medo
A odmah možeš pojasniti i točku VII.
VII.
Primjenom stope iz točke VI. ove Odluke na propisanu osnovicu u smislu ove Odluke izračunava
se iznos obračunatoga kunskog i deviznog dijela obvezne pričuve.
Od obračunatoga deviznog dijela obvezne pričuve 75% uključuje se u obračunati kunski dio
obvezne pričuve i izvršava se u kunama.
Dakle zbog čega HNB i 3/4 deviznih izvora tretira kao kune? Zar se ne boji ovoga o čemu pričaš da će kuna odletiti nebu pod oblake i poremetiti im bilancu ukoliko takvi kao ti navale po svoje devize, a njih HNB, gle čuda, pretvorio u kune, a nama priča pričice kako je uvjet ukidanja valutne klauzule, ukidanje devizne štednje? Odakle će vas isplatiti? Iz vlastitih deviznih pričuva koje su jednako moje koliko i tvoje ili iz kuna koje im mi dužnici svakog mjeseca doznačujemo?
Tko se to kocka s vašom sudbinom i obmanjuje javnost netočnim tvrdnjama i propisuje nebulozne odredbe?!
Da rezimiramo; od ukupnih deviznih izvora za održavanje devizne likvidnosti u poslovnim bankama, banke odvajaju 13,5% sredstava, a od tog iznosa samo 25% se izvršava u devizama, (ostatak u kunama) koje mogu biti investirane u vrijednosne papire zemalja CEFTAe određenog kreditnog rejtinga, i opet samo jedan dio tako već desetkovanih deviznih sredstava dužne su položiti kao stvarni fizički novac na devizne račune HNB-a.
|
Da i ...
Jel ti uopće čitaš što sam ja napisao
Quote:
stari medo kaže:
U vezi ovoga, dodatni info,
Oko jedne petine devizne štednje u hrvatskim bankama postoji stvarno u devizama. Četiri petine je plasirano u kunske kredite s "deviznim klauzulama", s obavezom povrata u deviznoj protuvrijednosti.
|
Meni se čini da ne shvaćaš da je to isto.
Također ti nedostaju minimalno potrebna devizna potraživanja koja su 17%
|
|
|
08.04.2013., 22:33
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Lord DrEdd kaže:

|
Quote:
greb4tor kaže:
Istina. Zato se i danas trebaš koji dan unaprijed najaviti da podigneš devize jer ih najčešće nemaju. Pa sad zamislite situaciju (kao na Cipru) kad se te silne mede odjednom slete na banke, a kad ono tamo nema ničeg
|
He, he, he a što misliš što će desiti ako mede navale ?
Mede će povećati potražnju za devizama i dići im cijene, banke će ih morati kupiti od onih tko ih imaju.
To će pak za posljedicu imati porast tečaja i rast rasta dužnika koji imaju kredit sa valutnom klauzulom.
Tako da, ne bu dobro za dužnike ako mede navale
Nekako imam osjećaj da niste shvatili što sam htio reći 
|
|
|
08.04.2013., 22:39
|
|
U samoizolaciji
|
Quote:
=stari medo;44527055]Da si pažljivo čitao vidio bi da se kunski dio pričuve definira kao kunski izvor sredstava.
|
 i ti meni ideš docirati da ja nemam poima..
Prema tome, zašto bi ih tretirao kao devize kada je uplata rata u kunama
Quote:
Također obrati pažnju na onaj dio koji kaže "preračunavaju se u kune svakog dana primjenom srednjih tečajeva Hrvatske narodne banke"
|
Da i što s tim? Pa ja to i ističem, pogotovo dio koji kaže da i izvršenje bude u kunama.
Tebi nije sumnjivo što HNB poslovne banke prisiljava da obvezni dio deviznih pričuva kao zalog održanja devizne likvidnosti izvršavaju u kunama, što znači da na račune HNB-a polaže jebene kune, a tek manji dio izvršavaju u devizama?!
Ne pada ti na pamet da je možda ova odredba glavni razlog postojanja valutne klauzule?
|
|
|
08.04.2013., 22:45
|
|
U samoizolaciji
|
Quote:
stari medo kaže:
Da i ...
Jel ti uopće čitaš što sam ja napisao
Meni se čini da ne shvaćaš da je to isto.
Također ti nedostaju minimalno potrebna devizna potraživanja koja su 17%
|
Ništa meni ne nedostaje, nego vama koji štedite u "devizama" samo niste svjesni koliko je malo fizičkih deviza u poslovnim bankama.
17% od čega?!
Hoćeš da ti kažem stvarno stanje deviznih pričuva kojima raspolažu naše poslovne banke'!
|
|
|
08.04.2013., 22:47
|
|
U samoizolaciji
|
Quote:
stari medo kaže:
He, he, he a što misliš što će desiti ako mede navale ?
Mede će povećati potražnju za devizama i dići im cijene, banke će ih morati kupiti od onih tko ih imaju.
To će pak za posljedicu imati porast tečaja i rast rasta dužnika koji imaju kredit sa valutnom klauzulom.
Tako da, ne bu dobro za dužnike ako mede navale
Nekako imam osjećaj da niste shvatili što sam htio reći 
|
Ma men se čini da ti ništa ne shvaćaš, a već ti je pipo objašnjavao.
prvih 100 ili tisuću meda će možda uspjeti podići svoje ušteđevine u devizama, ostali će morati čekati i kao na Cipru, dobivati će na kapaljku svaki dan po malo... 
|
|
|
08.04.2013., 22:52
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2012.
|
Quote:
stari medo kaže:
|
Pa nemaš ti nemaš te devize kod sebe nego ih držiš u banci, tj. zapravo ih ima banka. Ti imaš samo papir s kojim očekuješ da ćeš od banke dobiti svoje devize kad ih zatražiš. Međutim, ovdje pričamo o situaciji kad banke nemaju dovoljno deviza za sve koji ih zatraže.
Zadnje uređivanje greb4tor : 08.04.2013. at 23:04.
|
|
|
09.04.2013., 08:49
|
|
bolja opcija
Registracija: Jul 2003.
|
Quote:
greb4tor kaže:
Međutim, ovdje pričamo o situaciji kad banke nemaju dovoljno deviza za sve koji ih zatraže.
|
Čemu x puta isti upis?!
90% novaca je virtualno, plasirano na tržište sasvim legalno, bez papirnate osnove.
Bez najave i kad dižeš par tisuća eura šalterašice skoro žicaju po banci da skupe.
Ista procedura je i za podizanje kuna za iznose preko 20.000, banke jednostavno nemaju velike količine gotovine, pogotovo banke sa puno poslovnica.
A kamata na štednju u kunama je svojevremeno bila i preko 6%....ziher neka navlakuša jer nitko nije uzimao kredite u kunama 
|
09.04.2013., 09:20
|
|
U samoizolaciji
|
Quote:
greb4tor kaže:
Istina. Zato se i danas trebaš koji dan unaprijed najaviti da podigneš devize jer ih najčešće nemaju. Pa sad zamislite situaciju (kao na Cipru) kad se te silne mede odjednom slete na banke, a kad ono tamo nema ničeg jer su u tih par dana "smrznuta lignja" i slični već izvukli sve što se dalo. 
|
Odlična primjedba grebator
čak i to malo fizičkih deviza koje kolaju u poslovnim bankama, ako dođe do nečega, pokupe ovakvi koji znaju znanje i imaju informacije.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 04:56.
|
|
|
|