|
|
16.05.2016., 16:52
|
|
privilegirana
Registracija: May 2009.
|
Quote:
mom2be kaže:
naravno da nam je pasalo, bili smo klinci, ne kuzim cemu cudjenje?
zena je (bila) bolesna i netko od kolega ili ravnatelj je trebao reagirati, u prvom redu zbog nje
|
Čuđenje tome što danas toga nisi svjesna: klincima paše kad se ništa od njih ne traži. Na to nema pritu
bi, takvima se ne zove inspekcija. Ako se što od njih traži, onda se utječu mamicama i taticama i prijave dobivaju uvijek oni koji traže, bez obzira na to što i daju. Ni djeci ni roditeljima ne smeta nerad, drago da mi je da smo se složile. 
|
|
16.05.2016., 16:59
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Perzefona kaže:
Čuđenje tome što danas toga nisi svjesna: klincima paše kad se ništa od njih ne traži. Ako se što od njih traži, onda se utječu mamicama i taticama i prijave dobivaju uvijek oni koji traže, bez obzira na to što i daju. Ni djeci ni roditeljima ne smeta nerad, drago da mi je da smo se složile. 
|
mislim da se nismo razumjele 
meni - kao roditelju - definitivno ne bi odgovaralo da mi dijete ima takvog ucitelja/profesora
tada, kao klinkici u pubertetu, mi je odgovaralo
roditelji nisu bili ni svjesni razine profesoricine bolesti, njenim kolegama to nije moglo ni smjelo promaknuti
tu se ne radi (samo) o neradu, radi se o tome da je zena imala ozbiljnih problema
|
|
|
16.05.2016., 17:10
|
|
privilegirana
|
Quote:
mom2be kaže:
mislim da se nismo razumjele 
meni - kao roditelju - definitivno ne bi odgovaralo da mi dijete ima takvog ucitelja/profesora
tada, kao klinkici u pubertetu, mi je odgovaralo
roditelji nisu bili ni svjesni razine profesoricine bolesti, njenim kolegama to nije moglo ni smjelo promaknuti
tu se ne radi (samo) o neradu, radi se o tome da je zena imala ozbiljnih problema
|
Ti kao roditelj imaš onu informaciju koju ti dijete da. Sama si navela primjer kako dijete ne može procijeniti koje je profesorsko ponašanje na njegovo dobro, a koje na štetu.
|
|
16.05.2016., 23:31
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2010.
|
Quote:
Perzefona kaže:
Čuđenje tome što danas toga nisi svjesna: klincima paše kad se ništa od njih ne traži. Na to nema pritu
bi, takvima se ne zove inspekcija. Ako se što od njih traži, onda se utječu mamicama i taticama i prijave dobivaju uvijek oni koji traže, bez obzira na to što i daju. Ni djeci ni roditeljima ne smeta nerad, drago da mi je da smo se složile. 
|
Ne razumijem zašto se svi čude kad djeca rade i razmišljaju jednako kao i odrasli?
Kao da roditelji ne vole dobiti veću plaću za manje rada, a učenici bi trebali moliti da im netko vadi dušu i pije krv na slamku, i još koristi ono načelo "Bog zna za 5, ja za 4, a vi za ostatak"?
|
|
|
17.05.2016., 05:45
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Perzefona kaže:
Ti kao roditelj imaš onu informaciju koju ti dijete da. Sama si navela primjer kako dijete ne može procijeniti koje je profesorsko ponašanje na njegovo dobro, a koje na štetu.
|
dozvoli mogucnost da nisu svi roditelji debili i da mogu dovoljno dobro procijeniti (na osnovu djetetove price i razgovora s nastavnikom) o cemu se radi
npr ako mi dijete (starije jaslicke dobi) kaze da je teta x "zlocesta" i ako kroz razgovor saznam da je to zato sto mu ne da trcati po sobi, mislis li da sutra ujutro odmah napadam tetu ili kazem djetetu da se to ne smije raditi?
|
|
|
17.05.2016., 07:09
|
|
privilegirana
|
Quote:
JohnDoe-25 kaže:
Ne razumijem zašto se svi čude kad djeca rade i razmišljaju jednako kao i odrasli?
|
Nitko se tome ne čudi, samo neki znaju da to ne ide ni odraslima i misle da ne bi trebalo prolaziti ni djeci. Ostali misle da je ispravno jer, valjda, funkcionira u životu. Not.
Quote:
Kao da roditelji ne vole dobiti veću plaću za manje rada,
|
A kad im ne uspije i ako im netko ne da veću plaću za manje rada, tuže se kome točno i što naprave? Ono, daj mi primjer gdje to prolazi i dokaži mi da je to stav koji garantira uspjeh.
Quote:
a učenici bi trebali moliti da im netko vadi dušu i pije krv na slamku, i još koristi ono načelo "Bog zna za 5, ja za 4, a vi za ostatak"?
|
Show me the numbers. ;premijer:
Znaš li koji je prosjek s kojim osnovci izlaze iz osnovne škole? Sami bogovi. 
|
|
17.05.2016., 07:54
|
|
dijametralno suprotna
Registracija: Dec 2008.
|
Quote:
Perzefona kaže:
Znaš li koji je prosjek s kojim osnovci izlaze iz osnovne škole? Sami bogovi. 
|
mom2be, zaboravih te pitati: jesi li ti ikad doma detaljnije pricala svojima kako vam izgleda ta nastava i jesu li se oni bunili na roditeljskom? koji su bili argumenti razrednika zasto se ne poduzima nista?
|
18.05.2016., 14:19
|
|
rolling
Registracija: Oct 2005.
|
Quote:
proab kaže:
Nema standardizacije rada, nema nikakvog vanjskog vrednovanja rezultata, objektivnih ocjena, metoda poboljsanja rada i u krajnjem slucaju efikasnih sankcija za neradnike, osobe koje se izivljavaju nad ucenicima itd. To se sve fino pomete pod tepih i ceka kad ce doticni ili doticna otici u mirovinu. Ako ste nezadovoljni radnim uvjetima cemu vam sluzi sindikat?
|
Trik pitanje o sindikatima: kako to da nikad ne potežu pitanje vrednovanja rada, uvjeta rada, inflacije odlikaša itd, već samo brane kolektivni?
A u tom kolektivnom su samo dvije stvari : izborena plaća (koja je nekakav zakonski VSS minimum, dakle za ništa se nisu izborili) te nemogućnost otkaza ugovora o radu.
Dakle u školama, kao i u kompletnom javnom sektoru, vrijedi jedno jedino pravilo: ne mogu ti dati otkaz. Ostalo je anarhija politike koja postavlja rukovodeće kadrove i stoji iza njih bez obzira na sve, te masa zaposlenika koji šute i primaju plaću, jer "to je tako / ništa se tu ne može".
Kako su najčešće zaposleni preko veze, i to objašnjava situaciju.
Quote:
frupy kaže:
ostali (vjerojatno puno pametniji) ne zele trositi zivce, trpiti stres i nositi glavu u torbi pa popuste.
|
Lijepo da si ti to napisala, jer sam htjela napisati isto, pa bi me vjerojatno neki prsvjetar napao.
Dakle to je radna neodgovornost. Tvoji su kolege odlučili da ih boli ona stvar i neće se oni za 5.000 kn natezati s pritiscima roditelja i bedastom djecom koja žele petice.
Time ste uništili vlastiti integritet, a pričate o nekakvom respektu prema prosvjeti.
Sve to ide u krug, nije bitno jel kokoš ili jaje, odgovornost je na svima: djeci, roditeljima, nastavnicima, ravnateljima, politici.
Ne postoji način da sa inflaciju odlikaša ne budete suodgovorni, kad ste oni koji upisuju te ocjene u imenik.
Inače oduvijek podržavam prijemne upise, male i velike mature, standardizirane procjene znanja.
A na temelju uspjeha učenika na takvim testovima profesorima bi se trebao određivati varijabilni dio plaće.
|
18.05.2016., 14:32
|
|
dijametralno suprotna
|
Quote:
miss daisy kaže:
Lijepo da si ti to napisala, jer sam htjela napisati isto, pa bi me vjerojatno neki prsvjetar napao.
Dakle to je radna neodgovornost. Tvoji su kolege odlučili da ih boli ona stvar i neće se oni za 5.000 kn natezati s pritiscima roditelja i bedastom djecom koja žele petice.
Time ste uništili vlastiti integritet, a pričate o nekakvom respektu prema prosvjeti.
Sve to ide u krug, nije bitno jel kokoš ili jaje, odgovornost je na svima: djeci, roditeljima, nastavnicima, ravnateljima, politici.
Ne postoji način da sa inflaciju odlikaša ne budete suodgovorni, kad ste oni koji upisuju te ocjene u imenik.
Inače oduvijek podržavam prijemne upise, male i velike mature, standardizirane procjene znanja.
A na temelju uspjeha učenika na takvim testovima profesorima bi se trebao određivati varijabilni dio plaće.
|
pa to nije nikakva tajna, a jos manje cudo.
i da, ide u krug, ali se zna tocno pocetak svega: pritisak roditelja.
da nije bilo pritiska, sigurno ne bi ogroman broj nastavnika samoinicijativno i nicim izazvan "odlucio" poceti masovno dijeliti petice.
od tad je sve krenulo u zacarani krug, a roditelji su dobili ono sto su htjeli: dobre ocjene i srozan ugled nastavnika koje koriste kao otirac kad god im tako dodje.
glede standardiziranih procjena znanja...
u teoriji je to savrseno, ali kad zivis u hrvatskoj, gdje su roditelj i ucenik uvijek u pravu, onda dodje do ukidanja prijemnih, bjezanja od male mature i ubergenijalno zamisljene drzavne mature na kojoj je osnovna razina presmijesna, a visa (s obzirom na radne navike ucenika i nesrazmjer znanja i ocjene) nepoloziva. pa se tome jos doskocilo briljantnom idejom da 20% bude dovoljno za prolaz.:klap: 
znaci, zacarani krug iznudjivanja ocjena dovodi i do ukidanja standardiziranih provjera. ne krece to od prosvjetara.
vjerovali ili ne, za veeeliku vecinu nas to bi bio spas. 
|
18.05.2016., 14:59
|
|
rolling
|
Quote:
frupy kaže:
i da, ide u krug, ali se zna tocno pocetak svega: pritisak roditelja.
da nije bilo pritiska, sigurno ne bi ogroman broj nastavnika samoinicijativno i nicim izazvan "odlucio" poceti masovno dijeliti petice.
od tad je sve krenulo u zacarani krug, a roditelji su dobili ono sto su htjeli: dobre ocjene i srozan ugled nastavnika koje koriste kao otirac kad god im tako dodje.
|
A što jednom ne idete u štrajk zbog toga?
Pitajte sindikat za organizacijsku potporu.
Dakle pod stalnim ste pritiscima roditelja. Nadam se da nešto imate dokumentirano?
Moguće bi vam nakon toga netko i pružio potporu kad krenete u štrajk zbog plaća.
I ovo nisam ironična.
|
18.05.2016., 15:02
|
|
.
Registracija: Nov 2007.
|
Naravno da za temeljno neznanje pokazano u standardiziranim testovima nikad i nikako nisu krivi učitelji, krivi su roditelji koji su s njima u učionicama.
Ne, zapravo krivi su jer rađaju generacije debila...
How yes no.
|
|
|
18.05.2016., 15:08
|
|
rolling
|
Inače mi je super kako je opravdano podlijeći pritisku roditelja.. Zamisli samo da je ekipa čuvala dignitet profesije, pa nije dijelila ocjene, što bi bilo?
Roditelj bi prijetio inspekcijom, koja bi došla i utvrdila da je sve ok.
Ili vam roditelji idu ravnateljima, koji im onda ugađaju?
Ako je tako, a što sindikatu ne prijavljujete ravnatelje?
Možete li mi detaljno opisati taj sustav pritisaka, i konkretne posljedice odbijanja davanja petice Marku čija je mama došla i počela pizditi da je Marko najbolji i najljepši i sigurno zna i za 10?
Evo frupy piše da ona ne dijeli ocjene, dakle može se.
Međutim, opravdava dijeljenje koje drugi provode.
Ja to ne razumijem.
|
18.05.2016., 15:09
|
|
dijametralno suprotna
|
Quote:
miss daisy kaže:
A što jednom ne idete u štrajk zbog toga?
Pitajte sindikat za organizacijsku potporu.
Dakle pod stalnim ste pritiscima roditelja. Nadam se da nešto imate dokumentirano?
Moguće bi vam nakon toga netko i pružio potporu kad krenete u štrajk zbog plaća.
I ovo nisam ironična.
|
koji bi bili zahtjevi takvog strajka?
zabrana pristupa odredjenim roditeljima?
uzalud ti dokumentacija kad ju nemas kome predociti.
Quote:
MajaMama kaže:
Naravno da za temeljno neznanje pokazano u standardiziranim testovima nikad i nikako nisu krivi učitelji, krivi su roditelji koji su s njima u učionicama.
|
ne citamo pazljivo, ha?
roditelji masovno iznudjuju ocjene, ocjene su nerealne, naravno da slijedi flop na ispitima. krivnju snose roditelji i nastavnici koji popuste pod pritiskom.
ali da se jednom uspije naci nacin da se zaustave ta silovanja, pa ocjene budu onakve kakve trebaju biti i uspiju se realizirati standardizirani testovi onako kako su zamisljeni, uvjerena sam da bi prosvjetari uspjeli dokazati ono sto trube godinama, a svi ih ovako sprdaju kao ti sad.
jel nisi ti ono profesorski smjer? 
jedva cekam da se na vlastitoj kozi uvjeris u sve ovo o cemu ovdje ispisujemo stranica i stranica raznih topica.
|
18.05.2016., 15:18
|
|
dijametralno suprotna
|
Quote:
miss daisy kaže:
Evo frupy piše da ona ne dijeli ocjene, dakle može se.
Međutim, opravdava dijeljenje koje drugi provode.
Ja to ne razumijem.
|
moze se, ali kosta jaaako puno zivaca, energije i vremena. stres s vremenom raste i ne moze se svatko s tim nonsalantno nositi.
ja imam tu (ne)srecu sto imam jako dobre zivce, svoje ja i ne dam se zajebavati nikome, tako da ako mi jednog dana naleti roditelj s pistoljem ili me zaskoci u mraku, citat cete o meni u crnoj kronici. 
zato potpuno razumijem one koji ne zele imati 8654323456 razgovora s roditeljem, pa s ravnateljem pa s pedagoskom sluzbom, pa inspekcijom, pa odrzavati dodatne ispite, bez komisije, s komisijom, treci rok, deseti rok... samo zato jer mali marko u trecem razredu gimnazije ne zna tocno sto je koeficijent smjera a sto odsjecak na osi ipsilon.
inace, moram se pohvaliti da zaista nikad u zivotu nisam imala ni najmanji problemcic oko neke ocjene s ucenicima - oni apsolutno uvijek tocno znaju zasto su dobili 1,2,3,4,5 i kako/kada/da li uopce mogu to ispraviti. 
|
18.05.2016., 15:20
|
|
.
|
Takav jedva cekam stav proteze se cijelom srrukom, dosad su se svi koji su mi uputili tu kletvu gadno prevarili.
Nacin na koji struka samu sebe degradira i kako tretira djecu kao visak, a roditelja kao uljeza naprosto je jeziv.
To ti govori roditelj koji na sastanku digne glas za ucitelja kad je to potrebno, mrska sam objema stranama.
Djaloga nema jer je struka u pateticnom tonu Stankovacke uciteljice vec desetljecima
|
|
|
18.05.2016., 15:28
|
|
rolling
|
Quote:
frupy kaže:
koji bi bili zahtjevi takvog strajka?
zabrana pristupa odredjenim roditeljima?
uzalud ti dokumentacija kad ju nemas kome predociti.
|
Npr. Štrajk zbog (ne)uvjeta rada i zaštite digniteta struke.
U kojem biste mogli navesti materijalne i nematerijalne probleme s kojima se susrećete u radu (s tim da materijalni problem nije "mala mi je plaća", već nedostatak sredstava za odvijanje nastave u skladu sa zahtjevima 21.st.).
Tj nastojanje da se ispravi ovo stanje:
Quote:
roditelji masovno iznudjuju ocjene, ocjene su nerealne, naravno da slijedi flop na ispitima.
|
Jer po ovome, vi ne obavljate svoj posao.
Vaš je posao odgoj i obrazovanje, a očito je po tvojim upisima da iz škola izlaze neodgojeni (navikli na pokolonjenje ocjene) i neobrazovani učenici (loši na standardiziranim testovima), stoga se postavlja pitanje za što vi uopće dobijete 5.000 kn plaće, za čuvanje učenika u zgradama?
Ovo sad nije vrijeđanje, već nekakav logički slijed iz napisanog.
Nema vam se tko boriti za profesiju osim vas samih. Iskreno, mislim da je prvi korak da istupite iz sindikata pod koji spadate, jer je produljena ruka ovog stanja i samo ga cementira.
|
18.05.2016., 15:31
|
|
dijametralno suprotna
|
Quote:
MajaMama kaže:
Takav jedva cekam stav proteze se cijelom srrukom, dosad su se svi koji su mi uputili tu kletvu gadno prevarili.
Nacin na koji struka samu sebe degradira i kako tretira djecu kao visak, a roditelja kao uljeza naprosto je jeziv.
To ti govori roditelj koji na sastanku digne glas za ucitelja kad je to potrebno, mrska sam objema stranama.
Djaloga nema jer je struka u pateticnom tonu Stankovacke uciteljice vec desetljecima
|
nikakvu "kletvu" ti ne upucujem, samo bi me bas zanimalo hoces li jednog dana drugacije gledati na cijelo sranje, ovaj stanje, kad budes u sustavu.
jer, neokrznut se ne moze proci vec godinama. bilo da si aktivni ili pasivni sudionik tih cirkusa, nagledas se i naslusas svega.
a to jako trosi.
i moram priznati da jos nikog nisam cula da djecu promatra kao visak, to nam se ocito imputira ovako usput. ali da se na roditelje sve cesce gleda kao na neprijatelje nego na suradnike, to da.
to je nama nasa (njihova) borba dala.
i kakav dijalog?
roditelji vise ni informacije ne dolaze, podaci su presramotni. otkad su uveli e-dnevnike, vise se ne pojavljuju... do kraja godine kad treba "intervenirati".
veselim se nadolazecim tjednima. 
|
18.05.2016., 15:40
|
|
dijametralno suprotna
|
Quote:
miss daisy kaže:
Npr. Štrajk zbog (ne)uvjeta rada i zaštite digniteta struke.
U kojem biste mogli navesti materijalne i nematerijalne probleme s kojima se susrećete u radu (s tim da materijalni problem nije "mala mi je plaća", već nedostatak sredstava za odvijanje nastave u skladu sa zahtjevima 21.st.).
|
da dignitet struke u hrvatskoj. 
nemoj me klat.
a svaki zahtjev za poboljsanjem uvjeta po skolama se zgazi s onim ofucanim frazama o teskoj situaciji opcenito pa tako i u ministarstvu
i ne bih ja formulirala to tako da "mi ne obavljamo svoj posao" nego smo vrlo cesto "onemoguceni obaviti posao do kraja".
dakle, treba nam doslovno nekakav zakon po kojem roditelj nema pravo dolaziti u skolu npr. od 15.5. do 1.9. i gnjaviti nastavnike po hodnicima. 
takav zakon dobit cemo nikada.
prema tome, strajkovi su uzaludni i samo daju povoda da nas se ismijava sve vise. 
|
18.05.2016., 16:10
|
|
privilegirana
|
Quote:
miss daisy kaže:
za što vi uopće dobijete 5.000 kn plaće, za čuvanje učenika u zgradama?
Ovo sad nije vrijeđanje, već nekakav logički slijed iz napisanog.
|
Upravo tako. SAmo se budala na to može uvrijediti. A među nama ih itekako ima. Neki bi romantično rekli Don Quijote, ja sam sklonija realnijoj ocjeni. Mi smo dadilje. Koje samo usput pišu ocjene po narudžbi, jer ako tako ne radimo, imamo problema.
Quote:
Nema vam se tko boriti za profesiju osim vas samih. Iskreno, mislim da je prvi korak da istupite iz sindikata pod koji spadate, jer je produljena ruka ovog stanja i samo ga cementira.
|
Sorry, zašto da se ja borim za profesiju? Ja radim za plaću, ne za ideale. Zgražaj se do mile volje.
Kad me roditelj bude trebao, onda me će me platiti. Ako me ne plaća, očito me ne treba. Kad roditelj/društvo bude trebao obrazovanje, platit će obrazovanje, dobit će obrazovanje.
Pa hajde, dijelite otkaze.  Matematičara, fizičara, vrsnog jezičara ni informatičara ne možete naći ni svijećom. Pa dajte već jednom.
Oh, wait, vi biste da mi to napravimo umjesto vas.
NItko neće u prosvjetu. Osim onih koji ne mogu ništa bolje. I ostaju oni koji su prestari da bi u zemlji ovako niske zapošljivosti mogli nešto drugo.
Dignitet struke potrebniji je roditeljima i učenicima nego meni.
Mislim stvarno, dokad ćete se na ovom topicu iščuđavati što ljudi nastoje na svom poslu imati što manje problema i netazanja? A zbog čega da se natežu? Radi dobrobiti društva, prosvjetarskog poslanja i misije, principa, digniteta i takvih pizdarija koje se ne jedu. I kojima se ne plaćaju računi. Ja nisam jahačica Pravde i Istine pod cijenu stresa i živaca. Meni je do vaše djece manje stalo nego bi to trebalo biti vama. Slobodno se snebivajte do mile volje.
Ja mogu, želim i znam raditi svoj posao kako valja. Ako mi ne date, ako mi to otežavate, ako zbog toga imam okapanja i živciranja, onda ću ga raditi tako da navedeno izbjegnem. I to je sva filozofija.
|
|
18.05.2016., 17:57
|
|
.
|
Quote:
Perzefona kaže:
Upravo tako. SAmo se budala na to može uvrijediti. A među nama ih itekako ima. Neki bi romantično rekli Don Quijote, ja sam sklonija realnijoj ocjeni. Mi smo dadilje. Koje samo usput pišu ocjene po narudžbi, jer ako tako ne radimo, imamo problema.
Sorry, zašto da se ja borim za profesiju? Ja radim za plaću, ne za ideale. Zgražaj se do mile volje.
Kad me roditelj bude trebao, onda me će me platiti. Ako me ne plaća, očito me ne treba. Kad roditelj/društvo bude trebao obrazovanje, platit će obrazovanje, dobit će obrazovanje.
Pa hajde, dijelite otkaze.  Matematičara, fizičara, vrsnog jezičara ni informatičara ne možete naći ni svijećom. Pa dajte već jednom.
Oh, wait, vi biste da mi to napravimo umjesto vas.
NItko neće u prosvjetu. Osim onih koji ne mogu ništa bolje. I ostaju oni koji su prestari da bi u zemlji ovako niske zapošljivosti mogli nešto drugo.
Dignitet struke potrebniji je roditeljima i učenicima nego meni.
Mislim stvarno, dokad ćete se na ovom topicu iščuđavati što ljudi nastoje na svom poslu imati što manje problema i netazanja? A zbog čega da se natežu? Radi dobrobiti društva, prosvjetarskog poslanja i misije, principa, digniteta i takvih pizdarija koje se ne jedu. I kojima se ne plaćaju računi. Ja nisam jahačica Pravde i Istine pod cijenu stresa i živaca. Meni je do vaše djece manje stalo nego bi to trebalo biti vama. Slobodno se snebivajte do mile volje.
Ja mogu, želim i znam raditi svoj posao kako valja. Ako mi ne date, ako mi to otežavate, ako zbog toga imam okapanja i živciranja, onda ću ga raditi tako da navedeno izbjegnem. I to je sva filozofija.
|
Sve se ja slažem s tobom, samo što je vama/nama taj dignitet nitko uzeo, samo vama i ciljano vama, pogledajte oko sebe kako ljudi žive i dobivaju otkaze.
Uostalom i sama znaš kakvi sve rade u prosvjeti. Snebivala sam se i kad sam ih na faksu vidjela, snebivam se i sad kad slušam svoju generaciju kako sere po toj djeci i roditeljima, pa se prijeti ocjenama jer najebat će se oni njima majke za sve ono što su pišali krv na faksu (je, pišali, možeš misliti, učili su Noviju iz sažetaka, i to im je bilo teško).
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 23:18.
|
|
|
|