Svijet Zbivanja u svijetu |
|
|
22.04.2023., 12:05
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2013.
|
Quote:
somied kaže:
anyway, zapad ekspresno gubi saveznike tocno pred novi hladni rat. i to saveznike sa ogromnim resursima kao npr. saudijska arabija. i to dosta zbog guranja lgbtq2s+ agende u zemljama u kojima nema sanse da to zazivi. ono sto nazivamo napredni svijet sad vec cini manjinu na svijetu.
sada je doduse jasno da hladni rat nismo ni trebali prekinuti i da je trgovina sa kinom bila pogreska. ali jebat ga.
|
Quote:
somied kaže:
da proizvedes ono sto uvozis od kine, trebas alocirati resurse od necega sto vec proizvodis. ne mozes ukinuti uvoz i misliti da ce se magicno i bez cijene pojaviti ta proizvodnja. anyway, trgovina je izvor naseg bogatstva.i bez nje bi bili siromasniji. u hrvatskoj bi vjerojatno i umrli od gladi.
|
Tvoj post od prije nekih tjedan dana pokazuje da vrlo dobro znaš o čemu ja pričam te da imaš neke misli jako nalik mojima. Naime ja ne bi zapamtio taj post da se sa njime nisam složio odmah u postu iza. Tj moji post koj si citirao je zapravo samo malo razrađenija verzija tvoga od prije tjedan dana. Tako da treba si priznati da potpuno slobodna trgovna nije uvijek najbolje riješenje na duge staze.
Plus ja imam dovoljno znanja da znam da se sve to ne može rasplesti preko noći i da reindustrializacija traži vremena. Upravo zato je bolje da se situacija na terenu i sve posljedice ne negiraju u startu.
|
|
|
22.04.2023., 18:00
|
|
Intentionally left blank
Registracija: Aug 2006.
|
pa sigurnost se ne gleda monetarno. docim je zatvaranje ekonomije lose za razvoj, moguce je to uciniti iz neekonomskih razloga. da je prestanak trgovine dobar za ekonomiju nebi neprijateljskim zemljama uvodili sankcije.
anyway, precjenjuje se utjecaj kine na sad, mada uvoz od 3% bdp nije beznacajan. isto tako treba primjetiti da industrija sad-a raste po dobrim stopama sve do krize 2010., a kina se pocela otvarati pred vise od 40 godina
zasto se prica o propasti americke industrija? pa zato sto je ona sve produktivnija i sve manje ljudi radi u njoj. i uz pad broja zaposlenih volumeni rastu.
|
23.04.2023., 04:25
|
|
Seljak
Registracija: Apr 2016.
|
Quote:
glosa kaže:
Odnosi se na sve od kriminalaca do časnih sestara. Kolega fgzcvijetic nam je na ovom forumu obznanio:
”Jednostavnom kupovinom (u malo boljoj samoposluzi) kupiš 12,7 mm Barrett M82 poluautomatsku pušku, a samo 3 države ne dozvoljavaju posjedovanje tako moćnog oružja”.
Dakle, oružje može kupiti svatko, onaj sa zlom namjerom i onaj koji to čini samo iz hobija. E sada, neki nestašni dečko kome nije ni na kraj pameti da bi nekog ubio može doći u situaciju da zbog nečega pobjesni i počinje pucati.
Pušku, i to samo lovačku, trebaju lovci i nitko drugi a sve ostalo oružje koje je dostupno ne treba nikome.
Ako policija nemože garantirati red i mir u društvu, a očito u mnogim državama nemože jer je daleko manje brojna i naoružana od ostatka građana, onda je takva država u ozbiljnom egzistencijalnom problemu.
|
Vidi se da ne zivis u US i posljedicno nemas pojma o cemu pricas.
|
|
|
23.04.2023., 04:30
|
|
Seljak
Registracija: Apr 2016.
|
Quote:
walden kaže:
Malo ti je rasno neprihvatljiv komentar ali dobro. To što pišeš samo govori da su moralno jednaki sa Amerikom, tj jednako nemoralni. Ja smatram da su na vrijeme nanjušili da je vrijeme Amerike prošlo i brzo pronašli novog perspektivnog partnera. Po meni dobar strateški potez sa njihove strane gledišta. A to da su zahvalni Amerikancima što gledaju kako ovi desetljećima ratuju sa muslimanima, što su im eksploatirali naftu pa i njima davali, to može misliti samo naivan čovjek. Ja čak mislim da trenutno vode pametniju politiku nego SAD, ulažu već dugo širom svijeta, grade turizam, zakupljuju poljoprivrednu zemlju, evo sad su našli i novog partnera Kinu. Teško da bi se moglo bolje voditi politiku iz njihove perspektive.
Što se tiče oružja mislim da se njima hebe za američko oružje i ratovanje, njima je do jahti a oružje kupuju da udovolje Americi i naprosto im se može. Ona familija Saud ima 3 trilijuna dolara, misliš da njih boli briga za ikoga pa bila to i Amerika ovakva kaotična kakva jest. Za tu lovu ako bude trebalo mogu kupiti 500.000 tenkova od bilo koga.
Da ima kod nas više samosvjesti kao kod njih i mi bi prosvjedovali kao desetine tisuća Čeha kojima je dosta ' i NATO-a i Amerike i Bruxellesa' rata u Ukrajini i koji žele izaći iz NATO 'jer ne žele služiti američkim interesima'. Ali mi tradicionalno nemamo samosvijesti, bitno je da pronađemo stranog gospodara kojeg ćemo služiti. Padne dron bomba usred glavnog grada i nikom ništa. Nije čudo da toliki masovno iseljavaju odavde. Zasad nas Česi u samosvijesti vode 5:0
|
Hoce izaci iz NATO dok bacuska ne osvane u Pragu, na tenku... a onda "heeeeelpppp"...
|
|
|
23.04.2023., 12:50
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2006.
|
Quote:
Roodonja kaže:
Hoce izaci iz NATO dok bacuska ne osvane u Pragu, na tenku... a onda "heeeeelpppp"...
|
Nije poanta u tome jer članstvo u Nato nije ucjena Amerike, ako želiš da te ja štitim onda moraš sudjelovati u mojim ratovima. Ne žele sudjelovati u Američko Ruskim vojno interesnim nadmetanjima, šta je tu pogrešno. EU ima svoj život i trebala bi sama slijediti svoj put i interes a ne služiti tuđim interesima na vlastitu štetu. EU će prije ili kasnije trebati naporaviti neki svoj EU-Nato jer ovako dalje teško bude išlo.
Prvo sukobi na Bliskom istoku, zatim sa Rusijom zatim Kina i tko zna tko je slijedeći, možda Indija. EU ne može i ne treba usvojiti američki način razmišljanja konstantnog sukobljavanja sa nekim. Nadam se da smo to prerasli
|
|
|
23.04.2023., 13:41
|
|
Okajava grijehe
Registracija: Apr 2022.
|
Quote:
walden kaže:
Nije poanta u tome jer članstvo u Nato nije ucjena Amerike, ako želiš da te ja štitim onda moraš sudjelovati u mojim ratovima. Ne žele sudjelovati u Američko Ruskim vojno interesnim nadmetanjima, šta je tu pogrešno. EU ima svoj život i trebala bi sama slijediti svoj put i interes a ne služiti tuđim interesima na vlastitu štetu. EU će prije ili kasnije trebati naporaviti neki svoj EU-Nato jer ovako dalje teško bude išlo.
Prvo sukobi na Bliskom istoku, zatim sa Rusijom zatim Kina i tko zna tko je slijedeći, možda Indija. EU ne može i ne treba usvojiti američki način razmišljanja konstantnog sukobljavanja sa nekim. Nadam se da smo to prerasli
|
Vidim da nismo upoznati sa puno toga, a najmanje za EU zajedničkom obranom.
Lisabonski ugovor članak 42 se može pogledati ovdje: https://eur-lex.europa.eu/legal-cont...37;3A12016M042
Quote:
7. Ako je država članica žrtva oružane agresije na svoje državno područje, ostale države članice obvezne su pružiti joj pomoć i potporu svim sredstvima kojima raspolažu, u skladu s člankom 51. Povelje Ujedinjenih naroda. To ni na koji način ne dovodi u pitanje poseban karakter sigurnosne i obrambene politike određenih država članica.
|
EU kao takva postoji isključivo i zahvaljujući SADu.
Od spašavanja u 2. svjetskom ratu do pružanja sigurnosti cijelo ovo vrijeme dok EU troši novce na socijalu i dovođenje "doktora i inženjera" iz Afrike i sa bliskog istoka.
EU je kulturološki i civilizacijski vezana sa SADom i glavni problem sigurnosti iste je upravo ruska čizma.
Zanimljivo da su uvijek ruski (ili kineski) propagandisti za "osamostaljenje" EU od SADa, odnosno za ukidanje savezništva. Dobri stari divide et impere.
Problem je što su europljani izmislili takvu doktrinu, pa ju kojekakvi istočnjački puleni samo neuspješno pokušavaju primjeniti.
Također ovo izjednačavanje prosvjeda u Češkoj i želje češkog naroda je pravi primjer lažnog izjednačavanja.
Češka republika ima izbore, i narod se jasno izjašnjava za zapad prilikom svakih izbora.
A ovi mali prosvjedi od strane ruskih plaćenika i nekih izmanipuliranih ljudi nisu nikaj novo.
Lažno predstavljanje tog za izraz volje naroda se može prodavati samo iznimno neobrazovanima i neinteligentnima.
|
|
|
23.04.2023., 17:41
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
MalcomReynolds kaže:
|
Osobno sam vrlo skeptičan prema tome, a vrlo vjerojatno nisam jedini. Poučeni iskustvom 1941-45 a i tokom našeg rata u samom predvorju EU nikoga naprsto nije bilo briga. Mirno su gledali razaranje Vukovara Dubrovnika i nevjerojatno ali istinito pet godina razaranja Sarajeva. I ne samo to nego je Mitterand osobno spriječio intervenciju zapada. To što su danas tobože veliki pobornici demokracije u Ukrajini je samo zato jer se boje za vlastitu pozadinu od strane Rusije. A i da hoće uz današnje stanje oružanih snaga nisu u stanju kvalitetno braniti ni sebe a kamo li druge.
Quote:
MalcomReynolds kaže:
Od spašavanja u 2. svjetskom ratu do pružanja sigurnosti cijelo ovo vrijeme dok EU troši novce na socijalu i dovođenje "doktora i inženjera" iz Afrike i sa bliskog istoka.
EU je kulturološki i civilizacijski vezana sa SADom i glavni problem sigurnosti iste je upravo ruska čizma.
Zanimljivo da su uvijek ruski (ili kineski) propagandisti za "osamostaljenje" EU od SADa, odnosno za ukidanje savezništva. Dobri stari divide et impere.
Problem je što su europljani izmislili takvu doktrinu, pa ju kojekakvi istočnjački puleni samo neuspješno pokušavaju primjeniti.
Također ovo izjednačavanje prosvjeda u Češkoj i želje češkog naroda je pravi primjer lažnog izjednačavanja.
Češka republika ima izbore, i narod se jasno izjašnjava za zapad prilikom svakih izbora.
A ovi mali prosvjedi od strane ruskih plaćenika i nekih izmanipuliranih ljudi nisu nikaj novo.
Lažno predstavljanje tog za izraz volje naroda se može prodavati samo iznimno neobrazovanima i neinteligentnima.
|
Mislim da smo prerasli osnovnoškolski način razmišljanja da etiketiramo neistomišljenike 'proruskim' 'prokineskim' i 'proameričkim' propagandistima. Valjda u moru tih 'propagandista' ima i nekih koji su za svoju zemlju i njen interes a ne za strane sile.
Ti stavovi Česi koji protestiraju su proruski plaćenici je uvredljivo za njih kao samosvjestan narod. Čiji su onda prosvjednici u Francuskoj. Valjda i mi u Hrvatskoj i Česi i Francuzi imaju pravo na vlastiti interes mimo davanja prednosti interesima Amerike Kine i Rusije.
Usput Amerika definitivno nije napravila Europu jer se umiješala na kraju rata a i EU zemlje ratovale su međusobno. Veliku većinu žrtava je podnijela Rusija ako ćemo biti pravedni, ali Amerika je ubrzala kraj rata. A i doprinos partizana nije zanemariv na ovom području.
Istina je da se Europa razvijala u sjeni američkog nuklearnog kišobrana i to joj je omogućilo uštede u naoružanju. Prijateljstvo sa Amerikom je sasvim u redu, ali sve ima svoje granice. Kako to izgleda u praksi vidjela je Francuska kojoj je SAD izbila ogroman posao nuklearnih podmornica za Australiju u korist njihovih anglosaksonaca. Dakle SAD je dobra sa EU ali je zapravo malo bolja sa anglosaksonskim zemljama i to svi znamo. Europa ne može postiati lutka u ispunjavanju američkih globalnih interesa jer EU ima svoje interese. Ne postoji prijateljstvo, samo interesi. Ne moramo uvijek imati tuđe gospodare, niti mi ovdje niti EU sama. Zato je bitno da se konačno EU osamostali jer medeni mjesec je očito prošao. To znači da može prijateljski surađivati i sa Amerikom i Kinom i drugima ali njen vlastiti interes treba biti prioritet. A to će biti teška odluka, da li dalje ovisiti o američkoj obrani i trpiti ispunjavanje njenih ciljeva ili stvoriti vlastitu obranu i imati vlastie prioritete. Mislim da će malo po malo skupova kao u Češkoj biti sve više, kada narod počne lošije živjeti zbog odluka koje nisu u njegovom interesu. Kada netko brani vlastitu obitelj naravno da će to organizirati sam a ne prepustiti to nekom srtotine kilometara daleko. Zašto bi obrana neke zemlje bila iznimka. Vojno i ekonomski jaka EU može bez problema surađivati sa SAD kao saveznikom ali potpuno ovisiti o njoj sve je više diskutabilno, pogotovo što se i u SAD sve više javlja izolacionizam kao mogućnost.
|
|
|
23.04.2023., 17:48
|
|
Miamindžija
Registracija: Feb 2021.
|
Quote:
Roodonja kaže:
Vidi se da ne zivis u US i posljedicno nemas pojma o cemu pricas.
|
Kolega, znam da smo o porezima prije pričali, kako ti se sviđaju Bidenovi?
23.5 milijardi dolara manje do sad su dobili porezni obveznici ove godine...
Najniži povrat u 10 godina! Mnogima taj povrat treba da otplate ili smanje dugove na karticama i slično.
Manje para za sirotinju... kako to, pa zar Demokrati ne vole sirotinju???
Šta bi s onim Joeovim obećanjem o minimalnoj satnici od 15 dolara? Ćorak... ![:p](images/smilies/tongue1.gif)
|
|
|
23.04.2023., 17:50
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2015.
|
Quote:
walden kaže:
EU ima svoj život i trebala bi sama slijediti svoj put i interes a ne služiti tuđim interesima na vlastitu štetu. EU će prije ili kasnije trebati naporaviti neki svoj EU-Nato jer ovako dalje teško bude išlo.
|
Slažem se, samo EU je toliko onemoćala, toliko je politički sterilna da se nije u stanju zalagati ni za svoje mnogo manje interese. Zbog toga... dalje bude išlo teško i mršavo.
|
|
|
23.04.2023., 17:53
|
|
Okajava grijehe
|
Quote:
walden kaže:
Osobno sam vrlo skeptičan prema tome, a vrlo vjerojatno nisam jedini. Poučeni iskustvom 1941-45 a i tokom našeg rata u samom predvorju EU nikoga naprsto nije bilo briga. Mirno su gledali razaranje Vukovara Dubrovnika i nevjerojatno ali istinito pet godina razaranja Sarajeva. I ne samo to nego je Mitterand osobno spriječio intervenciju zapada. To što su danas tobože veliki pobornici demokracije u Ukrajini je samo zato jer se boje za vlastitu pozadinu od strane Rusije. A i da hoće uz današnje stanje oružanih snaga nisu u stanju kvalitetno braniti ni sebe a kamo li druge.
Mislim da smo prerasli osnovnoškolski način razmišljanja da etiketiramo neistomišljenike 'proruskim' 'prokineskim' i 'proameričkim' propagandistima. Valjda u moru tih 'propagandista' ima i nekih koji su za svoju zemlju i njen interes a ne za strane sile.
Ti stavovi Česi koji protestiraju su proruski plaćenici je uvredljivo za njih kao samosvjestan narod. Čiji su onda prosvjednici u Francuskoj. Valjda i mi u Hrvatskoj i Česi i Francuzi imaju pravo na vlastiti interes mimo davanja prednosti interesima Amerike Kine i Rusije.
Usput Amerika definitivno nije napravila Europu jer se umiješala na kraju rata. Veliku većinu žrtava je podnijela Rusija ako ćemo biti pravedni, ali Amerika je ubrzala kraj rata. A i doprinos partizana nije zanemariv na ovom području.
Istina je da se Europa razvijala u sjeni američkog nuklearnog kišobrana i to joj je omogućilo uštede u naoružanju. Prijateljstvo sa Amerikom je sasvim u redu, ali sve ima svoje granice. Kako to izgleda u praksi vidjela je Francuska kojoj je SAD izbila ogroman posao nuklearnih podmornica za Australiju u korist njihovih anglosaksonaca. Dakle SAD je dobra sa Eu ali je zapravo puno bolja sa anglosaksonskim zemljama i to svi znamo. Europa ne može postiati lutka u ispunjavanju američkih globalnih interesa jer EU ima svoje interese. Ne postoji prijateljstvo, samo interesi. Ne moramo uvijek imati tuđe gospodare, niti mi ovdje niti EU sama. Zato je bitno da se konačno EU osamostali jer medeni mjesec je očito prošao. To znači da može prijateljski surađivati i sa Amerikom i Kinom i drugima ali njen vlastiti interes treba biti prioritet. A to će biti teška odluka, da li dalje ovisiti o američkoj obrani i trpiti ispunjavanje njenih ciljeva ili stvoriti vlastitu obranu i imati vlastie prioritete. Mislim da će malo po malo skupova kao u Češkoj biti sve više, kada narod počne lošije živjeti zbog odluka koje nisu u njegovom interesu.
|
Ako je proruske prosvjednike uvredljivo tako zvati zbog poštovanja suverenog naroda Češke, kako je onda ok tvrditi da je SAD gospodar EU? Di su ti onda floskule oko vrijeđanja suverenog naroda?
Nigdje, nestale, kao i šuplje isprike da se ne koriste jasne etikete osoba koje su proruske, sve kako bi se maskiralo namjere pod tobože lažnom suverenošću.
SAD je stvorio EU, spasio cijelu Europu time što su se umješali u drugi svjetski rat i izvojevali pobjedu.
A sovjetsko topovsko meso bi nestalo pod nacističkog čizmom da im SAD nije slao oružje, hranu, lijekove, materijale, kamione itd.
Ne znaš povijest, ne znaš situaciju, samo prodaješ ruske šuplje priče i buniš se kad se to prozove pravim imenom.
A ako se tebi sviđa rusija, slobodan si ići tamo.
Nama, slobodnom svijetu, koji svakim izborima kao i druge EU nacije, odražavamo svoju želju za slobodom, ne treba autoritativna rusija ni blizu, ni u primisli.
I sretni smo što naš saveznik SAD tjera strah u kosti ruskim barbarima.
I to izbori jasno pokazuju. Pravi i istiniti pokazatelj suverenosti naroda i njihovih želja.
Srećom je EU naučila krvavu grešku iz raspada jugoslavije i sada pomažemo svi skupa suverenoj međunarodno priznatoj Ukrajini u obrani od agresivne imperijalističke ruske horde.
Također, nije u novcima sve, i narod EU može biti malo siromašniji ako to znači da će ruska čizma biti daleko od nje.
Samo srozavanje EU na nekakav materijalistički interes je pokazatelj koliko tvorci ruske propagande ne poznaju europski i američki duh.
Oni sve to svode na materijalizam, i zato nam se ovakve priče prodaju - da ćemo bolje i bogatije živjeti ako prihvatimo ruski plin i čizmu, kineske drangulije i njihov robovski rad.
Nije u šoldima sve.
|
|
|
23.04.2023., 19:27
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2006.
|
Quote:
MalcomReynolds kaže:
.
|
Ovo.
Nije "EU donio mir u Europu", nego ih je Amerika od 1945. dovela u red.
Poljska, Češka i Mađarska su godinama lobirale i moljakale Ameriku da ih primi u NATO.
|
23.04.2023., 20:50
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
MalcomReynolds kaže:
A ako se tebi sviđa rusija, slobodan si ići tamo.
Nama, slobodnom svijetu, koji svakim izborima kao i druge EU nacije, odražavamo svoju želju za slobodom, ne treba autoritativna rusija ni blizu, ni u primisli.
I sretni smo što naš saveznik SAD tjera strah u kosti ruskim barbarima.
I to izbori jasno pokazuju. Pravi i istiniti pokazatelj suverenosti naroda i njihovih želja.
|
Oprosti ali ovo kao da je izašlo iz PR odjela neke američke stranke. To neko etiketiranje kao da nitko u EU nema pravo na svoje mišljenje, sve mora biti 'prorusko' ili 'prokinesko' ili 'proameričko'. Rusija ovakva kakva jest ne sviđa se nikome, Americi svaka čast ali dozvoli, ovo je ipak Europa. Kontinent koji ima dovoljno vlastite kolektive pameti da zna odlučivati sama za sebe. Europu prvenstveno treba gledati kroz Europu a ne kao nekakav prirepak Amerike o kojem eto ovisi sva naša sreća. Ako je Rusija opasnost a jest, onda se treba zapitati što mi možemo učiniti da se zaštitimo a ne uvijek se oslanjati na nekog drugog.
Usput možeš prokomentirati 'proruski' Bundestag koji je 2010 izglasao da SAD povuče nuklearni arsenal iz Njemačke, što su SAD ignorirale u pravoj demokratskoj maniri. Zatim možeš prokomentirati 'prorusko' vodstvo Njemačke koje je izgradilo Sjeverni tok sa Rusima radi vlastire koristi. A i 'proruski' Lijevi u Bundestagu nedavno zatražiše da se SAD povuče iz Njemačke, opet ništa. Zamisli ljudi traže punu suverenost Njemačke nakon 75 godina. Eto i mi u 'proruskoj' maniri kupujemo od njih jeftiniji plin. Sve nešto prorusko a ništa proeuropsko, baš
|
|
|
23.04.2023., 20:58
|
|
Okajava grijehe
|
Quote:
walden kaže:
Oprosti ali ovo kao da je izašlo iz PR odjela neka američke stranke. To neko etiketiranje kao da nitko u EU nema pravo na svoje mišljenje, sve mora biti 'prorusko' ili 'prokinesko' ili 'proameričko'. Rusija ovakva kakva jest ne sviđa se nikome, Americi svaka člast ali dozvoli, ovo je ipak Europa. Kontinent koji ima dovoljno vlastite kolektive pameti da zna odlučivati sama za sebe. Europu prvenstveno treba gedati kroz Europu a ne ako nekakav prirepak Amerike o kojem eto ovisi sva naša sreća. Ako je Rusija opasnost a jest, onda se treba zapitati što mi možemo učiniti da se zaštitimo a ne uvijek se oslanjati na nekog drugog.
Usput možeš prokomentirati 'proruski' Bundestag koji je 2010 izglasao da SAD povuče nuklearni arsenal iz Njemačke, što se nije dogodilo. Zatim možeš prokomentirati 'prorusko' vodstvo Njemačke koje je izgradilo Sjeverni tok sa Rusima radi vlastire koristi. Sve nešto prorusko a ništa proeuropsko, baš
|
Naravno da ti zvuči kao iz PR odjela američke stranke jer oni, kao i ja, promiču slobodu, kapitalizam i individualizam.
Europa nema apsolutno nikakve kolektivne pameti. Odakle ti uopće takva ideja? Europska kolektivna pamet je donjela dva svjetska rata, a prije toga bezbrojne gotovo kontinuirane ratove u Europi.
O kojoj kolektivnoj pameti ti pričaš?
SAD je stvoren od europljana, cijela država je nastala od strane europskih imigranata i izgradena u svjetsku silu kakva je danas.
Povezanost Njemačke i Francuske nije nikaj veća niti manja od one Njemačke i SADa, ili bilo koje druge europske države kada uzmemo u obzir.
EU i SAD su nastali od istih naroda, porijeklom iz Europe.
Bundestag može izglasat kaj hoće, i svašta su oni izglasali u prošlom stoljeću tako da im je bolje da su kuš jer su svojom proruskom politikom skoro usosili cijelu EU. Nekima tamo na vlasti je bitnije da oni zarađuju dok drugi pate, no srećom i tamo su svi uvidjeli kakva je greška pokušavati ostvariti dobre poslovne odnose sa rusijom.
|
|
|
23.04.2023., 21:14
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
MalcomReynolds kaže:
Naravno da ti zvuči kao iz PR odjela američke stranke jer oni, kao i ja, promiču slobodu, kapitalizam i individualizam.
Europa nema apsolutno nikakve kolektivne pameti. Odakle ti uopće takva ideja? Europska kolektivna pamet je donjela dva svjetska rata, a prije toga bezbrojne gotovo kontinuirane ratove u Europi.
O kojoj kolektivnoj pameti ti pričaš?
SAD je stvoren od europljana, cijela država je nastala od strane europskih imigranata i izgradena u svjetsku silu kakva je danas.
Povezanost Njemačke i Francuske nije nikaj veća niti manja od one Njemačke i SADa, ili bilo koje druge europske države kada uzmemo u obzir.
EU i SAD su nastali od istih naroda, porijeklom iz Europe.
Bundestag može izglasat kaj hoće, i svašta su oni izglasali u prošlom stoljeću tako da im je bolje da su kuš jer su svojom proruskom politikom skoro usosili cijelu EU. Nekima tamo na vlasti je bitnije da oni zarađuju dok drugi pate, no srećom i tamo su svi uvidjeli kakva je greška pokušavati ostvariti dobre poslovne odnose sa rusijom.
|
Ha..moram ti dati za pravo u većini toga. Ali šta da se radi, EU nije povijesno pokazala puno mudrosti. Ali svi mi težimo nekoj slobodi. Možemo se onda proglasiti novom američkom saveznom državom kao Havaji. Oni su bili sretni i na dobitku, ali za područje od 500 mil ljudi to je pomalo tragična spoznaja, valjda možemo bolje od toga. Ili ne možemo, možda nam je sudbina da živimo pod američkim kišobranom i uživamo blagodati neinvestiranja u oružje. Ali sve manje je to sigurno, novo doba nosi dosta trubulencija. Svijet se ne razvija u pravcu u kojem sam se nadao, imamo sve više predatora umjesto sve više demokracije i slobode, a i SAD nisu nevine u tome. Današnja Amerika skoro da nema veze sa slobodarskom Amerikom od prije 30 godina, nažalost
|
|
|
24.04.2023., 10:52
|
|
Okajava grijehe
|
Quote:
walden kaže:
Ha..moram ti dati za pravo u većini toga. Ali šta da se radi, EU nije povijesno pokazala puno mudrosti. Ali svi mi težimo nekoj slobodi. Možemo se onda proglasiti novom američkom saveznom državom kao Havaji. Oni su bili sretni i na dobitku, ali za područje od 500 mil ljudi to je pomalo tragična spoznaja, valjda možemo bolje od toga. Ili ne možemo, možda nam je sudbina da živimo pod američkim kišobranom i uživamo blagodati neinvestiranja u oružje. Ali sve manje je to sigurno, novo doba nosi dosta trubulencija. Svijet se ne razvija u pravcu u kojem sam se nadao, imamo sve više predatora umjesto sve više demokracije i slobode, a i SAD nisu nevine u tome. Današnja Amerika skoro da nema veze sa slobodarskom Amerikom od prije 30 godina, nažalost
|
Ne bi se mogli proglasiti novom američkom saveznom državom niti SAD to želi.
Jer da se oni žele širiti teritorijalno, kao primjerice ruski imperij, već bi pola svijeta bilo SAD.
Oni samo žele saveznike, prave, i stalno napominju EU da se moraju naoružavati i da moraju biti sposobni sami sebe braniti.
Trump je Njemcima jasno rekao da ne mogu kupovati plin od neprijatelja (rusa) a ovi su mu se u svojoj gluposti - smijali.
Americi je u interesu snažna EU, i zato joj i pružaju sve što je potrebno za to - prvenstveno sigurnost.
A EU čini sve da bi inatila i prkosila SADu, jer ima hrpe plaćenih političa od neprijatelja zapadne civilizacije.
Reći da je EU podređena SADu je isto kao reći da je RH podređena Sloveniji, ili nekoj drugoj članici EU.
Radi se o partnerstvu, pravom i jedinom koji je u Europu donio mir i prosperitet. Iako nikada situacija nije savšena, to ne postoji.
U filmovima se stalno prodaje magla kako je Europa uvijek bila bogata, a zapravo je siromaštvo na većem dijelu europe bio norma i za većinu prošlog stoljeća.
U SADu, kao i u EU djeluju mračne neprijateljske sile koje rade na ukidanje slobode, kapitalizma, individualizma, svega osnovnog na čemu se zapadna civilizacija temelji. Al to znači da se tu treba izboriti protiv toga, i ukazati na to. A ne da treba odustati.
|
|
|
24.04.2023., 12:46
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2015.
|
Quote:
MalcomReynolds kaže:
Ne bi se mogli proglasiti novom američkom saveznom državom niti SAD to želi.
Americi je u interesu snažna EU, i zato joj i pružaju sve što je potrebno za to - prvenstveno sigurnost.
|
Ono prvo je točno. Možeš misliti sreće da se dokopaju Babilona bez nekih resursa sa 100 miliona umirovljenika koliko ih je sad u EU.
Ovo drugo nije. SAD je prvotno bila sumnjičava prema projektu EU jer je u početku to moglo značiti da bi se mogla formirati politička unija koja bi se mogla i oteti kontroli. Sad takva mogućnost više ne postoji. EU je slaba i konfuzna, baš onakva priležnica kakva SAD-u treba.
|
|
|
24.04.2023., 19:00
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2009.
|
Dobre vijesti iz USA:
1. Tucker i FOX se rastaju.
2. većina birača na idućim izborima ne želi Trump - Biden dvoboj.
|
|
24.04.2023., 20:01
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
MalcomReynolds kaže:
A EU čini sve da bi inatila i prkosila SADu, jer ima hrpe plaćenih političa od neprijatelja zapadne civilizacije.
Reći da je EU podređena SADu je isto kao reći da je RH podređena Sloveniji, ili nekoj drugoj članici EU.
|
Oprosti ali malo previše idealiziraš Ameriku. Svi znamo kako je EU na osnovu lažnih informacija koje je bila prisiljena javno plasirati svojim građanima vojno sudjelovala u američkim ratovima na Bliskom istoku. Ima toga zaista dosta za nabrajati ali važno je da ne treba negirati naklonost EU i SAD ali daleko je to od prijateljstva.
Svatko igra za sebe, mi ne igramo za SAD niti oni trebaju igrati za nas. Puno je stvari gdje se SAD i EU sudaraju, od nabijanja kazni američkim kompanijama koje ne plaćaju porez u EU do nabijanja nameta na čelik itd. EU bira mirni put bez ratova SAD bira konstantne konflikte.
Ako imamo neki zajednički interes ok ako nemamo hvala. Nepojmljivo je da jedan Bundestag izglasa uklanjanje američkih nuklearnih raketa iz Njemačke a ovi to izignoriraju i nikom ništa. Zašto trebaju u Njemačkoj, zar nisu dovoljne one u SAD. Ne kažem da je to dobro zbog trenutne ruske opasnosti ali samo pokazuje stupanj prijateljstva i ravnopravnosti. Valjda EU od 500 mil ljudi ne treba tutora od 350 mil ljudi. Svaka čast ali toliko inteligentni i sposobni ipak nisu. Neka prvo srede svoje društvo pa onda možemo reći sredite i nama. Ali dok im se ulicama valjaju beskućnici sve manje je motiva da nam ta država bude uzor. Ali priznajem nekad je i meni bila skoro pa uzor, a i danas mi je u nekim stvarima ali onda čovjek shvati neke stvari
|
|
|
24.04.2023., 20:29
|
|
Okajava grijehe
|
Quote:
walden kaže:
Oprosti ali malo previše idealiziraš Ameriku. Svi znamo kako je EU na osnovu lažnih informacija koje je bila prisiljena javno plasirati svojim građanima vojno sudjelovala u američkim ratovima na Bliskom istoku. Ima toga zaista dosta za nabrajati ali važno je da ne treba negirati naklonost EU i SAD ali daleko je to od prijateljstva.
Svatko igra za sebe, mi ne igramo za SAD niti oni trebaju igrati za nas. Puno je stvari gdje se SAD i EU sudaraju, od nabijanja kazni američkim kompanijama koje ne plaćaju porez u EU do nabijanja nameta na čelik itd. EU bira mirni put bez ratova SAD bira konstantne konflikte.
Ako imamo neki zajednički interes ok ako nemamo hvala. Nepojmljivo je da jedan Bundestag izglasa uklanjanje američkih nuklearnih raketa iz Njemačke a ovi to izignoriraju i nikom ništa. Zašto trebaju u Njemačkoj, zar nisu dovoljne one u SAD. Ne kažem da je to dobro zbog trenutne ruske opasnosti ali samo pokazuje stupanj prijateljstva i ravnopravnosti. Valjda EU od 500 mil ljudi ne treba tutora od 350 mil ljudi. Svaka čast ali toliko inteligentni i sposobni ipak nisu. Neka prvo srede svoje društvo pa onda možemo reći sredite i nama. Ali dok im se ulicama valjaju beskućnici sve manje je motiva da nam ta država bude uzor. Ali priznajem nekad je i meni bila skoro pa uzor, a i danas mi je u nekim stvarima ali onda čovjek shvati neke stvari
|
Naše dvorište su upravo oni sredili i drže ga u redu.
Da nije tako već bi Europa bila u međusobnom ratu, a tko zna možda i uvukla ostatak svijet au rat po treći puta.
Itekako EU treba tutor,i nadglednik, i kućepazitelj.
Jer inače je EU lešina za strvinare koja se ne omože obraniti od nikakve vanjske prijetnje, a iznutra je prožeta neposobnim birokratima bez imalo strategijske misli.
A propaganda oko beskučnika i zdravstva u SADu je samo propaganda. Bolje ti gledaj svoje dvorište pa si uživaj u "doktorima i inženjerima" kojima ti je pametna EU birokracija napunila cijelu Europu.
Pa gledaj kazne za Deutche bank, pa gledaj propast Credit Suisse, pa gledaj kako su napravili ovisnost o ruskom plinu, pa kako su pametno zatvorili nuklearne elektrane....skupina nesposobnih birokrata koju jedino SAD uspjeva kompenzirati i držati EU iznad vode.
Već je zbog nepsosobnosti Velika Britanija izašla, Italija je skoro u bankrotu, kako je Grčka prošla, kako Španjolska i Portugal stoje, kakva im je zaposlenost mladih?
Ajde ne fantaziraj, bez SADa da vodi za rukicu EU se raspada u roku od par godina i postaje trećerazredna nebitna prčija.
|
|
|
24.04.2023., 20:31
|
|
Miamindžija
Registracija: Feb 2021.
|
Razišli su se Tucker Carlson i Fox News. Također i Don Lemon i CNN.
|
|
|
![Odgovor](images/buttons/reply.gif) |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 03:03.
|
|
|
|