Fantastika (SF, fantasy, horror...) We create Worlds! |
|
|
20.06.2025., 20:26
|
|
psihonaut
Registracija: Dec 2002.
|
Quote:
CanSee kaže:
Kad smo već kod GG Kaya, prije koji tjedan mu je izašla zadnja knjiga - Written on the Dark, zvuči zanimljivo
|
Evo citam upravo, odlicna. Cak mi se cini malo i kratka. Kay je sa zadnjih par knjiga opet u svojoj boljoj fazi, iako ipak nije peak kao Tigana i Lavovi.
|
20.06.2025., 20:49
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2011.
|
Quote:
Dustflower kaže:
Evo citam upravo, odlicna. Cak mi se cini malo i kratka. Kay je sa zadnjih par knjiga opet u svojoj boljoj fazi, iako ipak nije peak kao Tigana i Lavovi.
|
pročitao sam već da je glavna kritika da je prekratka, to je u isto vrijeme i kritika i kompliment 
|
|
|
20.06.2025., 22:48
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2021.
|
Quote:
GCentrala kaže:
Stigao i meni, vrhunski dizajnirano i odrađeno. Nadam se da će najavit nastavak što prije.
|
U planu je, ali ne znam kad. Nadam se da će opet raditi dva ovitka. Jedan original od Garyja Rudella, a drugi novi. Rudellove naslovnice su mi fenomenalne, ali ni ova nova na Hyperionu nije loša.
|
|
|
21.06.2025., 22:07
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2009.
|
Quote:
Martian7 kaže:
Ma i meni su knjige vrlo dojmljive, ali pripadam među one kojima su likovi bitni i to što ovdje nisu mi je ipak neki nedostatak. Ali vjerojatno si u pravu da igra ulogu to što je autor Kinez, tamo individualci s izraženom osobnošću nisu baš na cijeni.
Meni je npr. omiljeni autor Guy Gavriel Kay upravo zbog izvrsno razrađenih i “trodimenzionalnih” likova uz sve ostalo što krasi njegove knjige.
|
Netko mi je komentirao da mu Kay nije zanimljiv jer nema zmajeva. Zasad sam pročitao samo Tiganu i taj mi je roman ok.
Trenutno čitam Sestre Sudbe Terryja Pratchetta. To je prvo djelo iz Disksvijeta koje čitam, malo da se upoznam i s tim...
|
|
|
22.06.2025., 01:04
|
|
Hangadróttinn
Registracija: Oct 2009.
|
Quote:
pip pirrip kaže:
Zasad sam pročitao samo Tiganu i taj mi je roman ok.
|
Čuj to. Ok, kaže...
Taj roman je, kako ono kažu, prvo pa muško (ne spominjite mi Fionavar, to je krš i lom). Izvrstan!
Imao je, naravno, dobrih knjiga i poslije, ali nikada mi više nije pogodio to što je uspio sa Tiganom.
Sarantinski mozaik je isto recimo bio odličan, to mi je sljedeće najbolje od njega.
Zadnje tri, moram priznati, nisu zasad još dočekale svoj red,
pa ostavljam mogućnost da je jedna od njih na toj razini, ali sve se nekako ne nadam.
Jebiga, i on je drugačiji (sudeći prema ovim 'novijim' naslovima koje sam mu pročitao), a bogami i ja.
|
22.06.2025., 01:22
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
pip pirrip kaže:
Trenutno čitam Sestre Sudbe Terryja Pratchetta. To je prvo djelo iz Disksvijeta koje čitam, malo da se upoznam i s tim...
|
Dobre su Vještice, ali meni su broj jedan romani o Smrti, onda slijede oni o Rincewindu, pa Gradskoj straži...
Pošto do sada nisi čitao Disk pročitaj Morta (objavljeno kod nas), Boju magije (objavljeno kod nas, ali čitaj original jer je Raos kemijao s prijevodima imena likova i mjesta), Fantastično svjetlo (ista stvar kao i Boja magije).
Vrijedi provjeriti kronologiju pojedinih serijala (Smrt, Rincewind, Vještice, Gradska straža...) i čitati knjige po redu.
https://discworld.fandom.com/wiki/Li...iscworld_Books
https://en.wikipedia.org/wiki/Discworld
|
|
|
22.06.2025., 08:28
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Wotan kaže:
Čuj to. Ok, kaže...
Taj roman je, kako ono kažu, prvo pa muško (ne spominjite mi Fionavar, to je krš i lom). Izvrstan!
Imao je, naravno, dobrih knjiga i poslije, ali nikada mi više nije pogodio to što je uspio sa Tiganom.
Sarantinski mozaik je isto recimo bio odličan, to mi je sljedeće najbolje od njega.
pa ostavljam mogućnost da je jedna od njih na toj razini, ali sve se nekako ne nadam.
Jebiga, i on je drugačiji (sudeći prema ovim 'novijim' naslovima koje sam mu pročitao), a bogami i ja.
|
Ma, treba se naviknuti na te moje izraze, zapravo sam i mislio da je odličan roman.  Čitam na internetu da su nekima najbolji ili drugi najbolji Kayev roman Lavovi al-Rassana. Vidjet ćemo. 
Inače se ne volim baš povoditi za tuđim komentarima djela jer možda se meni baš svidi nešto što se drugima ne sviđa i obrnuto, ali nakon čitanja Tigane sam na goodreadsu naišao na jedan izrazito negativan komentar / analizu romana. I onda su neki komentirali u stilu "Hvala ti na toj analizi, sad definitivno neću čitati roman." Ako pronađem taj komentar, možda pošaljem ovdje... Sreća pa se ne se povodim za takvim komentarima, to nije promijenilo moje mišljenje o romanu...
Quote:
SolidSnakeHR kaže:
Dobre su Vještice, ali meni su broj jedan romani o Smrti, onda slijede oni o Rincewindu, pa Gradskoj straži...
Pošto do sada nisi čitao Disk pročitaj Morta (objavljeno kod nas), Boju magije (objavljeno kod nas, ali čitaj original jer je Raos kemijao s prijevodima imena likova i mjesta), Fantastično svjetlo (ista stvar kao i Boja magije).
Vrijedi provjeriti kronologiju pojedinih serijala (Smrt, Rincewind, Vještice, Gradska straža...) i čitati knjige po redu.
https://discworld.fandom.com/wiki/Li...iscworld_Books
https://en.wikipedia.org/wiki/Discworld
|
Hvala. Provjerio sam već redoslijed, ali iz nekih svojih razloga uzeo sam Sestre Sudbe prve. Nakon toga idem po redu... Vidio sam i da postoji raniji prijevod Sestara Sudbe - Vile suđenice u izdanju Marjan tiska. Mislio sam izbjeći Marjan tisak, ali izgleda da su zasad ipak većinu toga oni preveli, iako su zadnjih godina to preuzeli Lumen pa Hangar 7 (a nešto malo ima i Zagrebačka naklada). Raos me naživcirao kad je u Wildeovim bajkama tobože zbog karakternih osobina životinjska imena, odnosno nazive preveo kao "lastan" i "slavujica". 
|
|
|
22.06.2025., 08:35
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
pip pirrip kaže:
Inače se ne volim baš povoditi za tuđim komentarima djela jer možda se meni baš svidi nešto što se drugima ne sviđa i obrnuto, ali nakon čitanja Tigane sam na goodreadsu naišao na jedan izrazito negativan komentar / analizu romana. I onda su neki komentirali u stilu "Hvala ti na toj analizi, sad definitivno neću čitati roman." Ako pronađem taj komentar, možda pošaljem ovdje... Sreća pa se ne se povodim za takvim komentarima, to nije promijenilo moje mišljenje o romanu...
|
Evo, kao što sam obećao:
"I hated this book, but I'm an oddity; in fact, virtually every other human being seems to love it unconditionally. So if you stumble upon it, give it a try, chances are you'll find it awesome.
So.. what didn't I like about it?
Well, pretty much everything.
This book, in short, tells about the vengeful crusade of a group of refugees from the once-great city of Tigana, destroyed years before by the mage Brandin.
Cool, uh?
Nope.
For starters, nobody cares about the destruction of Tigana.
In fact, the protagonists want revenge simply because Brandin erased the name of the city from the memories of everyone.
Thousands of deaths? Who cares!! But don't you dare touch the name of our city!
This is a pitiful excuse to set the plot in motion but every time it's mentioned every character in the scene will start crying like a baby at the atrocity. When Devin, a famous singer, learns he's a descendant of a Tiganian (?) he immediately abandons his career to swear eternal vengeance against Brandin and spend the rest of his life despairing on "Oh how horrible" a fate his native country had.
Really?
Really????
He didn't even know it existed 5 minutes ago!
Not to mention that the war that destroyed Tigana has been over for decades.
Overreactions like this one are constant because Tigana strives SO hard to be emotional, ALWAYS.
Not a chapter will come to pass without someone crying and despairing over the silliest things or without a completely random scene of oppression at the expenses of an equally random previously-unseen character.
This, together with the incredibly contrived dialogues and a plot that relies entirely on happenstance, contributes to create a story that feels forced from start to finish.
The single most obnoxious thing that alone would have made me drop this book is the narration.
You will never, NEVER see anything happen. An action scene is approaching? Nope! There's always a fade out and then someone will tell you what happened in a couple paragraphs.
At least half of this book is made of digressions and internal monologues telling you things that should have been shown.
What's more? The use of sex as plot device is pitiully cheap, the prose is so flowery it made my eyes bleed, the pace is awfully slow, the characters are cardboard cutouts that will constantly try to be as annoying as humanly possible.
Brandin, the only vaguely interesting character, is a puppet made of cheesy cliches: he's a morally gray woe-stricken antagonist pitied by the female protagonist, and an all-powerful mage that can do ANYTHING... but won't... because... uh... you know.. the laws of magic and all that.
But rest assured he IS the most interesting character by far.
The few good details (such as the riselka, mysterious spirit that will sometimes appear to humans as an omen)are completely overshadowed by the bad ones."
|
|
|
22.06.2025., 08:51
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2024.
|
Quote:
pip pirrip kaže:
Ma, treba se naviknuti na te moje izraze, zapravo sam i mislio da je odličan roman.  Čitam na internetu da su nekima najbolji ili drugi najbolji Kayev roman Lavovi al-Rassana. Vidjet ćemo. 
|
Prva recenzija za Al-Rassan na Goodreadsu je također negativna. Digla mi je tlak dok sam ju pročitao nakon što sam završio knjigu.
|
|
|
22.06.2025., 08:52
|
|
Svemirka
Registracija: Feb 2009.
|
Potaknuli ste me da prvom prilikom ponovno pročitam neke od Kayevih knjiga. 
|
|
|
22.06.2025., 09:59
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
GCentrala kaže:
Prva recenzija za Al-Rassan na Goodreadsu je također negativna. Digla mi je tlak dok sam ju pročitao nakon što sam završio knjigu.
|
Velika većina Goodreads recenzija su fan recenzije, a uvjerio sam se da dosta ljudi nije pročitalo knjige kojima pišu recenzije jer im se temelje na nekoj prijašnjoj knjizi koja im se svidjela (dobre ocjene) ili nije (loše ocjene).
Evo, npr. postoji nekoliko recenzija za Out of the Ashes Michaela J. Sullivana i Lorian Ellis koja teoretski izlazi iduće godine, kao i za The Riyria Chronicles 6: Blythin Castle koji se također navodno očekuje iduće godine.
|
|
|
22.06.2025., 11:00
|
|
Ya-Yo Gakk
Registracija: Mar 2007.
|
Quote:
SolidSnakeHR kaže:
Velika većina Goodreads recenzija su fan recenzije, a uvjerio sam se da dosta ljudi nije pročitalo knjige kojima pišu recenzije jer im se temelje na nekoj prijašnjoj knjizi koja im se svidjela (dobre ocjene) ili nije (loše ocjene).
Evo, npr. postoji nekoliko recenzija za Out of the Ashes Michaela J. Sullivana i Lorian Ellis koja teoretski izlazi iduće godine, kao i za The Riyria Chronicles 6: Blythin Castle koji se također navodno očekuje iduće godine.
|
Ma goodreads ocjene su smeće. Fanovi toliko nabijaju ocjenu da je već 4.0 loša ocjena
|
|
|
22.06.2025., 12:27
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2006.
|
Quote:
Martian7 kaže:
Potaknuli ste me da prvom prilikom ponovno pročitam neke od Kayevih knjiga. 
|
Kakva ti je ona sa radnjom u Hrvatskoj?
Djeca zemlje i neba?
https://znanje.hr/product/djeca-zemlje-i-neba/300270
|
22.06.2025., 13:40
|
|
Svemirka
Registracija: Feb 2009.
|
Što trenutno čitate? (Fantastika edition)
Quote:
Michael Collins kaže:
|
Predobra. Toplo preporučujem!
Nju sam pročitala relativno nedavno, prije par godina, pa se još sjećam, ali za neke davnije pročitane se baš teško prisjećam.
|
|
|
23.06.2025., 12:34
|
|
HP freak
Registracija: May 2011.
|
Quote:
CanSee kaže:
Završio sam prve tri Dungeon Crawler Carl, sve skupa odlično, zabavno, likovi su super, cijela premisa mi je fora, definitivno dobar serijal. A naracija je najbolja koju sam dosad čuo, čista uživancija.
Za treću knjigu imam primjedbu oko tih vlakova, zapravo nisu mi problem ti vlakovi i cijeli level željezničkog sustava, nego mislim da je bilo jednostavno previše tehničke ekspozicije, konstanto objašnjavanje "ako napravimo ovo, dogodit će se ono". U serijalu koji već sam po sebi ima puno takvog objašnjavanja oko pravila i načina te igre, ovo je ipak bilo zeru previše. A s obzirom na to da slušam to na engleskom i redovito radim i nešto drugo dok slušam, nisam baš sve ni skužio da budem iskren, ali nije problem, sve što je bitno za dalje je jasno.
Ono što mi je najdraže je da serijal baš vuče da se nastavi, odmah idem dalje na četvrtu, to jako volim - kada me priča kvalitetno zakvači.
|
Apsolutno se slažem. Mene je isto ta priča o željeznici ubila u pojam, ali dobar dio toga sam ignorirala, i nije mi pokvario sam dojam knjige na kraju.
Ja sam preko vikenda pročitala i četvrti dio - moram reći da sam se nasmijala na dosta mjesta, a kraj me poprilično iznenadio. Dovoljno da odmah uzmem i peti dio.
Quote:
Wotan kaže:
Čuj to. Ok, kaže...
|
A vidiš, ja bih rekla da mi je Sarantinski mozaik puno bolji od Tigane. Čak i Lavovi Al-Rassana, pa tek onda Tigana.
Fionavar je bio ok, ali nakon tog serijala shvaćam zašto čovjek ne želi pisati trilogije (i nastavke općenito), dok mi je Ysabel bila jako jako slaba. Pročitala sam još i Pjesmu za Arbonnu (jako dobra), Posljednju svjetlost sunca (meh) i možda još neku, ali da se u ovom trenu ne mogu sjetiti. Generalno piše jako lijepo, i jedan mi je od top 3 pisaca ikad (prva je Robin Hobb, pa onda on).
Malo se bojim ove nove jer ima to razbijanje 4. zida, a generalno ne volim takve stvari jer me totalno izbace iz radnje. Vi koji pročitate, javite baš dojmove i je li vam to smetalo ili ne.
|
|
23.06.2025., 13:50
|
|
Hangadróttinn
Registracija: Oct 2009.
|
Quote:
đezminka kaže:
Posljednju svjetlost sunca (meh) (...)
|
E. Koliko sam bio sretan kad sam vidio setting - rekoh, napokon sam dočekao i da se sjeverom pozabavi - kad ono... šta, to je to? E u kurac.
Kasnije sam ju pročitao ponovo, i lišena (možda nerealnih) očekivanja mi je bila bolja, ali još uvijek ni blizu eri '90-ih.
A kažem, sve ovo 'novije' nekako jednostavno ne sjeda.
|
23.06.2025., 15:20
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2011.
|
Quote:
đezminka kaže:
Apsolutno se slažem. Mene je isto ta priča o željeznici ubila u pojam, ali dobar dio toga sam ignorirala, i nije mi pokvario sam dojam knjige na kraju.
Ja sam preko vikenda pročitala i četvrti dio - moram reći da sam se nasmijala na dosta mjesta, a kraj me poprilično iznenadio. Dovoljno da odmah uzmem i peti dio.
A vidiš, ja bih rekla da mi je Sarantinski mozaik puno bolji od Tigane. Čak i Lavovi Al-Rassana, pa tek onda Tigana.
Fionavar je bio ok, ali nakon tog serijala shvaćam zašto čovjek ne želi pisati trilogije (i nastavke općenito), dok mi je Ysabel bila jako jako slaba. Pročitala sam još i Pjesmu za Arbonnu (jako dobra), Posljednju svjetlost sunca (meh) i možda još neku, ali da se u ovom trenu ne mogu sjetiti. Generalno piše jako lijepo, i jedan mi je od top 3 pisaca ikad (prva je Robin Hobb, pa onda on).
Malo se bojim ove nove jer ima to razbijanje 4. zida, a generalno ne volim takve stvari jer me totalno izbace iz radnje. Vi koji pročitate, javite baš dojmove i je li vam to smetalo ili ne.
|
I ja taman za vikend pročitao četvorku DCC-a, danas krećem na petu, baš se fino zakuhalo
A što se tiče GG Kaya, meni je od njega sve bilo skroz dobro, i više nego dobro, on je baš pravi pisac, uvijek mu knjige imaju glavu i rep, bude zanimljivo, nikad mi nije bilo žao što sam pročitao njegovu knjigu. Nisam pročitao baš sve, ali ono što nisam definitivno planiram.
|
|
|
23.06.2025., 20:45
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2024.
|
https://www.reddit.com/r/DungeonCraw...btoon_july_17/
DCC dobiva Webtoon adaptaciju koja kreće 17.7.
Iskreno, ovo nije bilo ni u top 5 objava o potencijalnoj službenoj adaptaciji koju sam očekivao vezano uz ovaj serijal, ali kad malo razmislim ima smisla.
|
|
|
24.06.2025., 07:00
|
|
HP freak
Registracija: May 2011.
|
Quote:
Wotan kaže:
E. Koliko sam bio sretan kad sam vidio setting - rekoh, napokon sam dočekao i da se sjeverom pozabavi - kad ono... šta, to je to? E u kurac.
Kasnije sam ju pročitao ponovo, i lišena (možda nerealnih) očekivanja mi je bila bolja, ali još uvijek ni blizu eri '90-ih.
A kažem, sve ovo 'novije' nekako jednostavno ne sjeda.
|
Također - bila sam sretna kad sam vidjela da će obraditi temu vikinga, no eto. Očito mu južne zemlje idu bolje.
Quote:
GCentrala kaže:
|
Pogledala fotke - nije mi nešto. Ne sviđa mi se kako su prikazali Carla - izgleda mi kao tinejdžer. 
|
|
Jučer, 19:50
|
|
Registrirani korisnik
|
Ako nekoga kojim slučajem zanima. BB na lageru ima nepotpisane Devilse. Cijena je 30 funti.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 11:34.
|
|
|
|