Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Zdravlje > Žensko zdravlje

Žensko zdravlje Od mjesečnice do menopauze: za ginekološke probleme i pitanja

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 19.06.2013., 16:16   #5761
Quote:
Silvery kaže: Pogledaj post
Trebaš čekati menstruaciju. Ne znam kako su ti to propustili napomenuti jer je bitno. Nevjerojatno.

Nisu nam isti odnosi hormona u pojedinim fazama ciklusa pa tako ni u nalazima nisu iste ref. vrijednosti za njih. Vadiš od 2. do 4./5. dana ciklusa.
Hvala ti
Tko zna kada će doći

Edit: Sad sam ovo našla na stranicama Poliklinike Sunce za estradiol, a tako piše i za ostale spolne hormone:

Ako je menstrualno krvarenje izostalo više od mjesec dana (a isključena je trudnoća), nije potrebno čekati 3. do 6. dan narednog ciklusa za određivanje estradiola.

Za prolaktin ne piše ništa, though.
Puzzled is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.06.2013., 17:59   #5762
Quote:
Kristina19 kaže: Pogledaj post
Prepisala mi ih je endokrinologica. One su prvenstveno namijenjene bolesnicima koji zadržavaju vodu ali imaju i djelovanje na testosteron. Ne pitaj me sad kak i kaj, davno mi je to dr. objasnila. Ne povlači se ali ne napreduje. To mi je bilo bitno. Ne mogu sad dlake čudom otpasti, to se ne događa.
Definitivno trebaš napraviti hormonski status (nalaze hormona) da vidiš imaš li previše testosterona (posebno slobodnog testosterona), a tek onda kreni dalje. Nisam niš čula o kirurškom zahvatu. O čemu se radi?
Imaš redovite menstruacije?
Znaci nemas i PCOS? nego samo poviseni testosteron? Ma znam da se ne dogada zato i ne virujen da cu to ikada rjesiti :// Bilo bi lijepo kad bi bilo nacina rjesiti ih koji daje dobre rezultate nakon koristenja jer meni ne moze biti gore nego sto je. Ma nemam redovite menstruacije nekad dode tocno ,nekad kasni, nekad je nema cijeli mjesec...al to sam bila prepisala stitnjaci jer sam imala problema s njom (Hipertireoza), ali nakon godinu dana mi se unormalila ali menstruacija i dalje nije i te dlake...
Preoccupie is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.06.2013., 17:39   #5763
Quote:
borntobewinner kaže: Pogledaj post
Ma ne, želim se liječiti, želim bar probati s njima da kasnije ne mislim što bi bilo kad bi bilo, ali svako malo me opere strah od mogućih nuspojava.
pilule ne liječe pcos
samo ga zamaskiraju
ne smižavaju testosteron, samo se vežu na iste receptore pa se testo ne veže.
izvor pcos-a pod pilulama i dalje ostaje aktivan, jednom kad se odluči zatrudniti problem je jednak kao i da se pilule nisu uzimale

treba liječiti osovinu hipofiza-jajnici, nakon detaljne endokrinološke obrade.
lijek ne postoji, postoje samo metode i načini koji su dosta individualni
ili smanjiti ugljikohidrate, vježbati, piti čajeve
ili ako je problem veći uz to se uzimaju lijekovi
theorema is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.06.2013., 15:26   #5764
poviseni hormon testosteron?

pisala sam vec na ovom forumu,iman policisticne jajnike,sad me zanima kako bi mogla prehranom samnjiti razinu testosterona ??jeli to moguce ?
saritaaa25 is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.06.2013., 22:35   #5765
molila bih da mi pojasnite kako funkcionira uzv pregled, moram se naručiti u ginekologa za to jer mi endokrinolog traži pregled uzv-a tj da donesem sliku toga, a do sada sam bila samo jednom na pregledu u ginekologa, pogledala me sa sondom, rekla mi da imam policisticne jajnike ali nije dala nikakvu sliku, nego me samo slala na pretrage par puta - prolaktin i sl, i eto na kraju poslala me u endokrinologa :/
lea12345 is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.06.2013., 11:58   #5766
Pozdrav, evo nakon 14 dana dobila sam nalaze hormona. Ovako se sve čini da je u granicama normale, ali me zanima, uočava li netko od vas možda nešto što nije (npr. odnos LH/FSH). Hormone sam vadila 2. dan ciklusa.

cvjetić vila is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.06.2013., 17:31   #5767
Quote:
saritaaa25 kaže: Pogledaj post
pisala sam vec na ovom forumu,iman policisticne jajnike,sad me zanima kako bi mogla prehranom samnjiti razinu testosterona ??jeli to moguce ?
da, poanta je u hrani niskog glikemijskog indeksa. ukratko - unos ''jednostavnih'' ugljikohidrata za posljedicu ima brz porast glukoze, a to rezultira brzim porastom inzulina, tu se dešava neki kuršlus kod pcos-a i inzulin posredno povisuje testo.

problem lako riješiv, samo treba biti uporan
u što većoj mjeri šećer zamijeniti fruktozom
bijelo brašno crnim
što više integralnog, vlaknastog, jer to dodatno ometa apsorpciju glukoze
tjestenina hladna i al dente
marmelada za dijabetičare, bez glukoze
umjesto slatkog gaziranog soka - vindijin GI kontrol ili još bolje pravo voće, jer vlakna iz kožica i mesa voća također usporavaju apsorbiranje šećera, puno se sporije odvija nego npr iz soka ocijeđene naranče

možeš proučiti na netu montignac prehranu, ne moraš se strikno držati toga, samo glavnih smjernica, vidjet ćeš već sama koliko je potrebno

ps.dorina mliječna čokolada sa stevijom ili mullerove s fruktozom

cvjetić vila, sve super
theorema is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.06.2013., 02:19   #5768
Quote:
theorema kaže: Pogledaj post
pilule ne liječe pcos
samo ga zamaskiraju
ne smižavaju testosteron, samo se vežu na iste receptore pa se testo ne veže.
izvor pcos-a pod pilulama i dalje ostaje aktivan, jednom kad se odluči zatrudniti problem je jednak kao i da se pilule nisu uzimale

treba liječiti osovinu hipofiza-jajnici, nakon detaljne endokrinološke obrade.
lijek ne postoji, postoje samo metode i načini koji su dosta individualni
ili smanjiti ugljikohidrate, vježbati, piti čajeve
ili ako je problem veći uz to se uzimaju lijekovi
Bravo theorema! Cijela priča oko PCOS-a u kratkim crtama.
Quote:
lea12345 kaže: Pogledaj post
molila bih da mi pojasnite kako funkcionira uzv pregled, moram se naručiti u ginekologa za to jer mi endokrinolog traži pregled uzv-a tj da donesem sliku toga, a do sada sam bila samo jednom na pregledu u ginekologa, pogledala me sa sondom, rekla mi da imam policisticne jajnike ali nije dala nikakvu sliku, nego me samo slala na pretrage par puta - prolaktin i sl, i eto na kraju poslala me u endokrinologa :/
Ako nisi djevica onda ti pregled obavlja vaginalno s pomoću ovakvog uzv-a:

Ako jesi još uvijek, onda ti pregled ide vani, preko donjeg dijela trbuha.
Old 29.06.2013., 12:32   #5769
pozz
Dobila sam dijagnozu sa ultrazvuka da mi je jedan jajnik policističan. Nikad nisam imala problema sa mjesečnicama, u razmaku kašnjenja 2 dana eventualno, no muči me dlakavost na muškim mjestima . čitam tu starije postove i svi preporučuju promjenu prehrane, evo ja se već 5-6 mjeseci hranim po Montignacu ,ali nikakve promjene što se tiče dlaka nisam primjetila, čak kad povečam unus masti i mesa imam osjećaj da mi dlake bujaju sve više. Ove po bedrima mi nisu problem ,ali ove po vbradi mogu nekoliko puta dnevno čupat, užas. Probat ću neko vrijeme izbjegavati meso ili ga samo ponekad jesti pa baš da vidim rezultat, sad ne jedem meso tjedan dana i imam osjećaj da sporije rastu. I pijem čaj od mente, pošto nigdje ne mogu nabavit zelenu mentu pijem pepermint.
Erin5 is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.06.2013., 15:09   #5770
hvala silvery, bila sam jednom na tom pregledu, s ovom sondom kao na slici, nego me cudi zasto mi nije dala nikakvu sliku tog pregleda, ili ne daje? jer endokrinolog mi to trazi da donesem
lea12345 is offline  
Odgovori s citatom
Old 29.06.2013., 19:37   #5771
silvery puno toga sam pročitala od tebe

@ erin - nemoj očekivati brze rezultate, sve ovisi o jačini tvog sindroma,
ali nemoj odustati, sigurno će ti biti bolje na montiju nego bez njega!!
za meso ne znam

meni je recimo trebala 1 godina na polovičnom montiju i metforminu (lijek koji snižava glukozu) da počnem ovulirati, a dlačice se nisu povukle, samo sporije rastu, ali bar se ne pojavljuju nove
ten mi se očistio (sad čak imam suhu kožu)
theorema is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.06.2013., 07:36   #5772
Ja sam krenula na Monti nevezano za PCOS ,nisam tada ni znala za policističan jajnik jer nikad nisam imala nekih tegoba, koža oduvijek suha da nikad nisam prošla bez mazanja mlijekom ili losionom, sa kilama nikad problema, osim kad pretjeram al to nije do hormona , pošto smo radili na djetetu zadnje dve godine sam mjerila i bazalnu koja je uvijek pokazivala ovulacije, uvijek uredni grafovi (eventualno niže temperature u drugom dijelu ,vjerojatno nizak progesteron) i mjerila Lh trakicama ,isto mi je pokazalo ovulaciju na očekivan datum, Čitala sam da curama s PCOS Lh trakice pokazuju uvijek pozitivno meni se to ne događa, vjerojatno mi nije visok taj Lh.Hormone ću mjerit na jesen u sklopu MPO , živo me zanima taj bućkuriš
Erin5 is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.06.2013., 09:12   #5773
Prema svemu sto si napisala mislim da imas pco, policistican izgled jajnika na uzv, koji bi na sljedecoj snimci mogao drugacije izgledati, normalno.. mislim da nemas sindrom (pcos) i da ce ti nalaz hormona biti normalan
Zao mi je zbog problema i sto trebate na mpo
theorema is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.06.2013., 12:48   #5774
Quote:
Erin5 kaže: Pogledaj post
pozz
Dobila sam dijagnozu sa ultrazvuka da mi je jedan jajnik policističan. Nikad nisam imala problema sa mjesečnicama, u razmaku kašnjenja 2 dana eventualno, no muči me dlakavost na muškim mjestima . čitam tu starije postove i svi preporučuju promjenu prehrane, evo ja se već 5-6 mjeseci hranim po Montignacu ,ali nikakve promjene što se tiče dlaka nisam primjetila, čak kad povečam unus masti i mesa imam osjećaj da mi dlake bujaju sve više. Ove po bedrima mi nisu problem ,ali ove po vbradi mogu nekoliko puta dnevno čupat, užas. Probat ću neko vrijeme izbjegavati meso ili ga samo ponekad jesti pa baš da vidim rezultat, sad ne jedem meso tjedan dana i imam osjećaj da sporije rastu. I pijem čaj od mente, pošto nigdje ne mogu nabavit zelenu mentu pijem pepermint.
Ja sam zato i prestala jesti meso i mlječne proizvode. I to mi je puno pomagalo. Poslije trudnoće sma opet počela jest sir i jogurt, voljela bih da ne, ali se trudim da bar budu bio proizvodnja. Meso (osobito piletina) i mliječni proizvodi su ti puni hormona jer ih šopaju da brže rastu i debljaju se i to i onda mi jedemo. Ako već jedeš meso neka bude neko bio, tj. da znaš što i od koga kupuješ.
A što se mente tiče, pretražila sam valjda sve ljekarne u Ri i svi su me čudno gledali, nisam je nigdje našla, ali je ima neki određeni postotak u dm-ov čaju (jedan od onih svijetlo plavih das gesunde - pogledaj malo po dm-u sad ga nemam doma pa se ne mogu sjetit kako se točno zove).
Iskreno, meni su dlake jedini problem s pcosom. mrzim ih! Osobito po licu i jedini razlog zbog kojeg svako malo padam u napast da opet pijem pilule.
Old 30.06.2013., 13:04   #5775
Da,baš sam našla članak gdje piše da meso i alkohol pojačavaju hirzutizam
http://www.lejlakazinickreho.com/sav...icnih-jajnika/
tako da nisam umislila ,meso će me vidit eventualno na nekom roštilju po ljeti, nije baš da mi fali puno.
Moje dlake su dosta rijetke ,ali toliko debel korijen da čim iščupam već se vidi kak nazire nova crna, onda kad urastu (mislim ove na bradi) pa ja to kopam pa kopam, pa onda imam i tamne ožiljke ,ma užas
Poslje ljeta namjeravam na neku lasrsku, možda baš uspije
Erin5 is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.06.2013., 13:07   #5776
Quote:
Prema svemu sto si napisala mislim da imas pco, policistican izgled jajnika na uzv, koji bi na sljedecoj snimci mogao drugacije izgledati, normalno.. mislim da nemas sindrom (pcos) i da ce ti nalaz hormona biti normalan
Zao mi je zbog problema i sto trebate na mpo
Ne znam, vidjet ćemo policističan jajnik i dlake su tu
A što se tiče trudnoće, imamo i muški faktor problematičan
Erin5 is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.07.2013., 07:27   #5777
Quote:
Erin5 kaže: Pogledaj post
Da,baš sam našla članak gdje piše da meso i alkohol pojačavaju hirzutizam
http://www.lejlakazinickreho.com/sav...icnih-jajnika/
tako da nisam umislila ,meso će me vidit eventualno na nekom roštilju po ljeti, nije baš da mi fali puno.
Moje dlake su dosta rijetke ,ali toliko debel korijen da čim iščupam već se vidi kak nazire nova crna, onda kad urastu (mislim ove na bradi) pa ja to kopam pa kopam, pa onda imam i tamne ožiljke ,ma užas
Poslje ljeta namjeravam na neku lasrsku, možda baš uspije
Nemoj cupat dlake pincetom,kako mi je kozmeticarka objasnila tako se samo jaca korijen a to sam i sama primjetila po svojima (sta mi iskreno nema logike al dokazi su tu).Otidji na epilaciju koja ti strujom unistava korijen i tako dlake postaju manje cvrste,pobijele i prorijede se.Nije to dugotrajno rjesenje,ja vec godinama idem na to i jos ih se nisam skroz rijesila ali je manje i ugl nisu tamne.Pa eto pokusaj dok ne odes na laser sta spominjes (ja se jos nisam odlucila za to je opet ne znam koliko je ucinkovito)
NoStress is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.07.2013., 12:15   #5778
Quote:
lea12345 kaže: Pogledaj post
hvala silvery, bila sam jednom na tom pregledu, s ovom sondom kao na slici, nego me cudi zasto mi nije dala nikakvu sliku tog pregleda, ili ne daje? jer endokrinolog mi to trazi da donesem
Zatraži sliku, reci da treba endokrinologu, da je bitno za daljnje pretrage i sl. Meni obično soc. ginekolozi nisu baš davali slike uzv-a, ali vjerujem da će ti dati jer za to postoji debeli razlog sada.
Quote:
silvery puno toga sam pročitala od tebe

Quote:
NoStress kaže: Pogledaj post
Nemoj cupat dlake pincetom,kako mi je kozmeticarka objasnila tako se samo jaca korijen a to sam i sama primjetila po svojima (sta mi iskreno nema logike al dokazi su tu).
Da, ovo je istina za npr. područje oko brade i usana. Jedina gora stvar od toga je brijanje. I to će većina kozmetičarki reć. Baš sam ostala paf kad mi je prvi put kozmetičarka ispričala kako nevjerojatan broj žena sebi tako još više izneredi dlačice po bradi. Kontam da za obrve i još pokoju stvar funkcionira savršeno, al očito ne i za ovo drugo.
Old 01.07.2013., 14:39   #5779
Živa istina to za čupanje brade i brkova, tak da više ne znam jel od hormona ili od dugogodišnjeg čupanja pincetom , a kad obrvu čupnem ne raste mjesecima
Erin5 is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.07.2013., 15:24   #5780
Ja ne kuzim kako gubljenje tezine moze pomoci u dlakavosti...Sto s onima koje su vec mrsave?Kako to rijesit?Ja imam 55 kg na 175 visine pa ih opet ima svukuda...
Preoccupie is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 09:54.