Filozofija Misaone teme lišene dogme |
|
|
26.09.2019., 08:02
|
|
Suburban commando
Registracija: Jun 2016.
|
a) Marko Vučetić
b) Karl Marx
Jedan drugi mislioc i "prorok" je još sredinom 19 st. za vrijeme post-revolucionarnih promjena u Francuskoj zamjetio sljedeće. Tko je bio on?
„Demokracija proširuje sferu individualne slobode, a socijalizam je sužava. Demokracija pridaje svaku moguću vrijednost svakom čovjeku; socijalizam čini svakog čovjeka pukim agentom, pukim brojem. Demokracija i socijalizam nemaju ništa zajedničko osim jedne riječi: jednakost. Ali primijetite razliku: dok demokracija traži ravnopravnost u slobodi, socijalizam traži jednakost u ograničavanju i sužanjstvu."
Također je izjavio: "Imam strastvenu ljubav prema slobodi, zakonu i poštivanju prava. Nisam ni za revolucionarnu opciju, ni za konzervativce. Sloboda mi je najveća strast."
|
26.09.2019., 09:07
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2014.
|
Quote:
Weekend Warrior kaže:
a) Marko Vučetić
b) Karl Marx
Jedan drugi mislioc i "prorok" je još sredinom 19 st. za vrijeme post-revolucionarnih promjena u Francuskoj zamjetio sljedeće. Tko je bio on?
„Demokracija proširuje sferu individualne slobode, a socijalizam je sužava. Demokracija pridaje svaku moguću vrijednost svakom čovjeku; socijalizam čini svakog čovjeka pukim agentom, pukim brojem. Demokracija i socijalizam nemaju ništa zajedničko osim jedne riječi: jednakost. Ali primijetite razliku: dok demokracija traži ravnopravnost u slobodi, socijalizam traži jednakost u ograničavanju i sužanjstvu."
Također je izjavio: "Imam strastvenu ljubav prema slobodi, zakonu i poštivanju prava. Nisam ni za revolucionarnu opciju, ni za konzervativce. Sloboda mi je najveća strast."
|
Karl Marx to nije mogao napisati, dakle ostaje Marko Vučetić. Njega nisam čitala, a bome ni neću, dovoljno je ovo što si citirao da se vidi da tip nije vrijedan gubitka vremena.
Ne da mi se gubiti vrijeme ni na provjeru na tražilici - ali tip je naše gore list? Tako bi rekla po imenu i prezimenu i glupostima koje piše.
Ni jedan organizam ne može stajati sam za sebe. Evolucija prvih živih organizama odvijala se zajedno s pretvorbom planetarne površine iz neorganskog okruženja u samoregulirajuću biosferu. Život je značajka planeta a ne pojedinih organizama.
|
|
|
26.09.2019., 09:42
|
|
Suburban commando
|
Quote:
mravac8 kaže:
Karl Marx to nije mogao napisati, dakle ostaje Marko Vučetić. Njega nisam čitala, a bome ni neću, dovoljno je ovo što si citirao da se vidi da tip nije vrijedan gubitka vremena.
Ne da mi se gubiti vrijeme ni na provjeru na tražilici - ali tip je naše gore list? Tako bi rekla po imenu i prezimenu i glupostima koje piše.
|
Marko Vučetić je odgovor na Parsifalovo pitanje, Karl Marx je na Neino.
Zatim postavljam svoje pitanje koje ostaje neriješeno do daljnjega, uglavnom autor se znao naći na listama najvećih mislilaca 19. stoljeća. 
|
26.09.2019., 10:11
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2014.
|
Quote:
Weekend Warrior kaže:
Marko Vučetić je odgovor na Parsifalovo pitanje, Karl Marx je na Neino.
Zatim postavljam svoje pitanje koje ostaje neriješeno do daljnjega, uglavnom autor se znao naći na listama najvećih mislilaca 19. stoljeća. 
|
Ok, uletjela sam kao padobranac, isprika.
Govorim samo na temelju citata - ako je on među najvećim misliocima 19. stoljeća strah me i pomisliti kakvi su bili drugi.
Da pojasnim: već prva rečenica (demokracija proširuje sferu individualne slobode, a socijalizam je sužava) je apsolutno pogrešna doslovno u svemu.
Socijalizam nije opreka demokraciji, niti je demokracija opreka socijalizmu.
Opreka socijalizmu je kapitalizam, jer su to sistemi koji uređuju ljudske odnose u sferi proizvodnje.
Socijalizam proširuje individualne slobode iz političke sfere u sferu proizvodnje, jer u socijalizmu u tvrtkama odlučuju svi radnici preko radničkih savjeta, dok u kapitalizmu individualnu slobodu u tvrtci ima samo vlasnik tvrtke.
Mogu zaključiti da se radi o najvećem misliocu koji ne zna što je socijalizam ali o njemu piše.
Da, što se tiče rečenice: *Imam strastvenu ljubav prema slobodi .....*, ne vidim zašto onda želi da su ljudi u procesu proizvodnje - neslobodni.
Kada je proces proizvodnje u pitanju, istinski su slobodni isključivo vlasnici tvrtki. Budući da se u tom procesu dobija plaća, odnosno novac koji je potreban na život, novac koji doslovno određuje kvalitetu života - to znači da se nesloboda iz rednog odnosa prelijeva i u ostale sfere života.
Ni jedan organizam ne može stajati sam za sebe. Evolucija prvih živih organizama odvijala se zajedno s pretvorbom planetarne površine iz neorganskog okruženja u samoregulirajuću biosferu. Život je značajka planeta a ne pojedinih organizama.
|
|
|
26.09.2019., 11:24
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2010.
|
Quote:
parsifal kaže:
Htio bih podsjetiti nick Nea a i ostale naravno ,da ova tema ima elementarno pravilo da se ne postavlja novo pitanje dok se prethodno ne odgovori na početno postavljeno .
A pravo na postavljanje novog pitanja ima onaj koji je odgovorio na prethodno.
Tako je nick Nea prekršio čak 2 pravila ...
Mogao je postaviti to pitanje bilo kada proteklih mjeseci,kao i svi ostali, ali gle čuda postavljeno je baš dok još nije odgovoreno na aktualno pitanje ...
|

|
26.09.2019., 19:03
|
|
baza prirodnog logaritma.
Registracija: Nov 2011.
|
Quote:
Weekend Warrior kaže:
a) Marko Vučetić
b) Karl Marx
|
Alexis de Toquille
|
|
|
26.09.2019., 20:48
|
|
Suburban commando
|
Quote:
Broj e kaže:
Alexis de Toquille
|
Alexis de Tocqueville, francuski povjesničar, politolog i diplomat s posebnim interesom za proučavanje demokratskih procesa je točan odgovor, bravo.
@mravac, nemam namjeru replicirati da ne zaspamamo temu, niti mi se ponavljaju argumenti koje smo prežvakavali na temi o komunizmu od NN-a, ali možemo se makar složiti da se ne slažemo po tom pitanju.
|
26.09.2019., 23:48
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2004.
|
E WW, koji je tebi prije bio nick?
|
26.09.2019., 23:54
|
|
baza prirodnog logaritma.
Registracija: Nov 2011.
|
Quote:
Weekend Warrior kaže:
Alexis de Tocqueville, francuski povjesničar, politolog i diplomat s posebnim interesom za proučavanje demokratskih procesa je točan odgovor, bravo.
...
|
Hvala.
Ali bojim se da nisam ispravno napisao odgovor pa bih zamolio da Vi ili netko drugi postavite novo pitanje.
|
|
|
27.09.2019., 00:03
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2015.
|
Evo ja ću.
Koji filozof je rekao da je magarac najozbiljnija životinja?
|
|
|
27.09.2019., 08:41
|
|
Registrirani korisnik
|
Molim da se gornje pitanje zanemari. Radi se o Michelu de Montaigneu. Njegovu izjavu da je magarac najozbiljnija životinja navodi Helvetius u knjizi "O duhu", ali kako ne mogu pronaći to mjesto ne mogu ni dokazati. Trebao sam to provjeriti prije postavljanja pitanja. Ispričavam se.
|
|
|
27.09.2019., 08:52
|
|
Jednoborg
Registracija: Oct 2006.
|
Koji filozof je sve svoje kucne zivotinje nazvao po antickim grckim filozofima i to psa Aristotelom, macku Zenonom, a papigu Hipi (od Hiparhija)?
|
|
|
27.09.2019., 18:14
|
|
Suburban commando
|
Quote:
Druid kaže:
E WW, koji je tebi prije bio nick?
|
Stronger Free. No, nisam bio nešto posebno aktivan na Filozofiji tada.
|
27.09.2019., 18:41
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2012.
|
Quote:
Weekend Warrior kaže:
|
Riječ "socijalizam" je u ono doba značila nešto sasvim drugo nego danas. To se vidi i po tome što mi danas ne suprotstavljamo socijalizam i demokraciju.
|
27.09.2019., 18:43
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Sigmund kaže:
To se vidi i po tome što mi danas ne suprotstavljamo socijalizam i demokraciju.
|
Kako tko.
Mnogi ih itekako suprotstavljaju i to na temelju širokih empirijskih istraživanja. Mislim da nije fer govoriti u svačije ime.
|
27.09.2019., 18:56
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2012.
|
Quote:
Druid kaže:
Kako tko.
Mnogi ih itekako suprotstavljaju i to na temelju širokih empirijskih istraživanja. Mislim da nije fer govoriti u svačije ime.
|
Gluposti. Diljem Europe postoje socijalističke stranke (koje doslovno same sebe zovu "socijalističkima" u nazivu stranke) i baš nitko ih ne smatra nedemokratskim strankama.
|
27.09.2019., 18:59
|
|
Registrirani korisnik
|
Postoje i neofašističke stranke, to ne znači da fašizam i demokracija idu zajedno.
Te socijalističke stranke nisu vladajuća većina. Liberalna demokracija može dozvoljavati i očito dozvoljava postojanje socijalitičkih stranaka, ali kada bi neka od socijalističkih stranaka imala apsolutnu većinu i u stvarnosti provodila socijalizam, stupanj demokracije bi se bitno smanjio.
|
27.09.2019., 19:01
|
|
Registrirani korisnik
|
Uglavnom, ne mislim razgovarati na neku temu ako odgovor prvo počinje sa "Gluposti.", a onda ponudi rečenicu koja je potpuno brkanje svih razina.
|
27.09.2019., 19:03
|
|
Registrirani korisnik
|
U Europi ne postoji nijedna država trenutno koja bi bila socijalistička. Postojanje socijalističkih stranaka ne znači da je neka država socijalistička.  Ako moram takvo što objašnjavati, a da druga strana misli da drugi pišu "gluposti", to je onda kriminalno loše.
Također, druga je stvar što su neke države poput Hrvatske i sličnih dobrim dijelom još uvijek real-socijalističke što i objašnjava relativno nizak stupanj demokracije i demokratskih praksi (ali koji ima tendenciju rasta, ipak).
|
27.09.2019., 20:33
|
|
Registrirani korisnik
|
Bez obzira na mijenjanje značenja nekih riječi, prave vladavine naroda nema tamo gdje jedna klasa eksploatira drugu klasu.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 05:57.
|
|
|
|