Natrag   Forum.hr > Društvo > Gospodarstvo > Banke, osiguranja, krediti

Banke, osiguranja, krediti Ja ne radim za novac. Ja radim za kamatu.

Zatvorena tema

Tematski alati Opcije prikaza
Old 16.04.2013., 11:58   #5781
Quote:
banderas kaže: Pogledaj post
Realno, ne bi trebale biti niti predmet tužbe, niti procesa. Ali, nekako u novinama uvijek završe kao glavni dio izlaganja svjedoka.
Niti nisu predmet tužbe. Ljudske sudbine su posljedica. Ne možeš tužiti posljedicu već uzrok.
Pa svjedok mora iznesti svoju priču. Mora reči kako se odrazilo povećanje kamate i promjena tečaja na njegov život. Pa zbog toga je i dignuta tužba.
Ali sud ne donosi presudu jer mu je žao klijenta (ili banke) već na osnovi zakona odnosno kršenja istog.
pinkday is offline  
Old 16.04.2013., 14:43   #5782
Mislim da je valutna klauzula jako tanka slamka za koju se netreba ni hvatati. Realno je da sam potpisao da sam zaduzen u francima i da cu vracati protuvrjednost franka i tu nema spora!
Kamatna stopa i nacin na koje su je banke dizale je lako dokaziva prevara. Promjenjiva kamatna stopa ne znaci "Ja cu ti je dizati kada ja hocu i koliko hocu do zakonskog maksimuma". Libor pada oni mi dizu kamatnu stopu i to 6 puta dizu 2 puta spustaju. U isto vrijeme dok je meni kamatna stopa na svicarce 6.25% moja banka daje 5% na kune eeeeeeeeeeeee! Stednja na svicarce ne daju ni 0.25 a na kune daju 4.5% Tko je tu lud?! Ovaj primjer je ocigledna prevara!!!
Da rezimiram! Ja sam posudio franak i vracat cu franak. Kamatnu stopu vezi na libor + marza na dan uzimanja kredita. Ono sto si me pokrao kroz kamate vrati mi umanjivanjem glavnice. Glavnica ostaje u francima. Banka ce zaraditi na meni vise nego sto je ocekivala, ja cu popusiti razumljivu svotu novca i kostati ce me pogresan odabir valute.
Kompromisno rjesenje gdje bi se rizik podjelio!
davor_du is offline  
Old 16.04.2013., 15:30   #5783
a, jeli ti u redu što ti je banka isplatila novce po srednjem tečaju, a uzima ti ih po prodajnom??
spirou is offline  
Old 16.04.2013., 23:18   #5784
Quote:
davor_du kaže: Pogledaj post
Mislim da je valutna klauzula jako tanka slamka za koju se netreba ni hvatati. Realno je da sam potpisao da sam zaduzen u francima i da cu vracati protuvrjednost franka i tu nema spora!
Kamatna stopa i nacin na koje su je banke dizale je lako dokaziva prevara. Promjenjiva kamatna stopa ne znaci "Ja cu ti je dizati kada ja hocu i koliko hocu do zakonskog maksimuma". Libor pada oni mi dizu kamatnu stopu i to 6 puta dizu 2 puta spustaju. U isto vrijeme dok je meni kamatna stopa na svicarce 6.25% moja banka daje 5% na kune eeeeeeeeeeeee! Stednja na svicarce ne daju ni 0.25 a na kune daju 4.5% Tko je tu lud?! Ovaj primjer je ocigledna prevara!!!
Da rezimiram! Ja sam posudio franak i vracat cu franak. Kamatnu stopu vezi na libor + marza na dan uzimanja kredita. Ono sto si me pokrao kroz kamate vrati mi umanjivanjem glavnice. Glavnica ostaje u francima. Banka ce zaraditi na meni vise nego sto je ocekivala, ja cu popusiti razumljivu svotu novca i kostati ce me pogresan odabir valute.
Kompromisno rjesenje gdje bi se rizik podjelio!
I ja sam za tako nešto, iako to što su/ako su pokrali preko kamata ima i da plate na to kamatu, pa tek onda za cijeli taj iznos umanje glavnicu.
Što se tiće tečaja, nek dokazu da njihov odnos s majkama preko tih izvedenica ili čega već, ne donosi extra dobit nauštrb zajmoprimaca pa se to može odbaciti, ali nekako sam mišljenja da im baš ne polazi za rukom i da na tom polju nešto jako smrdi... vidjet čemo.
Dex11 is offline  
Old 17.04.2013., 11:40   #5785
Quote:
Dex11 kaže: Pogledaj post
Što se tiće tečaja, nek dokazu da njihov odnos s majkama preko tih izvedenica ili čega već, ne donosi extra dobit nauštrb zajmoprimaca pa se to može odbaciti, ali nekako sam mišljenja da im baš ne polazi za rukom i da na tom polju nešto jako smrdi... vidjet čemo.
A jel bilo već govora o tome na raspravama? Živo me zanima kako su bankarski odvjetnici objasnili te transakcije i tko je uzeo dobit od istih.

I zanima me jel tim Udruge ima stručnjaka koji je sucu sposoban objasniti sve vezano uz te transakcije?!
Lord DrEdd is offline  
Old 17.04.2013., 12:01   #5786
Quote:
klapalo kaže: Pogledaj post
Odvjetnici pokušavaju manipulirati podacima tako što navode ukupan broj kreditnih klijenata umjesto da usporede EUR/CHF omjere kod dugoročnih kredita koji jedini i imaju značajan valutno inducirani rizik.
Quote:
klapalo kaže: Pogledaj post
Ovi podaci kojima odvjetnici pokušavaju osporiti tužbu stvarajući privid valutne ravnoteže su poput reklame za Pipi. Nisu impresionirali Sud.
Možda imaju nešta drugo, ovo im nije ništa.
Quote:
Dex11 kaže: Pogledaj post
aha smrdi smrdi.. a evo sto ih možda svrbi:

rast tečaja je Izvanredna Okolnost (složile su se i naše drage banke).

Sudac je stoga predstavnicima banaka rekao da trebaju objasniti pravni i poslovni razlog koji bi opravdao vezivanje kredita za druge valute.

Predstavnicima banaka rekao je da i kad bi tužitelj bio odbijen njihov slučaj ne bi bio riješen jer je nastupila izvanredna situacija.

sama VK primjenjena na ovakav nacin, je i dalje suspicious, they cannot run from it, they have to prove/solve it, neovisno o ishodu ove tužbe

Quote:
Lord DrEdd kaže:
A jel bilo već govora o tome na raspravama? Živo me zanima kako su bankarski odvjetnici objasnili te transakcije i tko je uzeo dobit od istih.
mislim da se još nije raspravljalo o tome...
Old 17.04.2013., 13:56   #5787
Quote:
rocka kaže: Pogledaj post
mislim da se još nije raspravljalo o tome...
ok. valjda bude jer je to jako bitan detalj koji će razotkriti pokvareni sustav manipuliranja fiktivnim novcem kojim se banke koriste za pokriće plasmana u valutama kojih nemaju.
ako tu padnu, a trebale bi, tada vrlo lako dobijamo i VK jer bez nje ovakve stvari bi im bilo gotovo nemoguće raditi ili totalno neisplativo.

Znači bankama valutna klauzula ne treba radi zaštite deviznih depozita štediša koji su većinski u eurima ( HNB brani taj tečaj), već kao hedging komponenta u plasmanima koje HNB ne brani.
Lord DrEdd is offline  
Old 17.04.2013., 14:18   #5788
ima li netko predodžbu koliko bi ovaj proces mogao trajati, mjesecima, godinama?
pinkday is offline  
Old 17.04.2013., 15:17   #5789
Quote:
pinkday kaže: Pogledaj post
ima li netko predodžbu koliko bi ovaj proces mogao trajati, mjesecima, godinama?
Prvi rezultati mogu se očekivati par mjeseci po ulasku u EU.

A ovaj proces postaje sve više politički, pa pretpostavljam da razrješenja neće biti do pred izbore...

Ali ne slušaj mene jer nemam pojma, a i needuciran sam jer sam podigao kredit u CHF, i između ostalog reprimiram agresiju te sam malo i ograničen jer ne razumijem da banka na promjeni tečaja i povečanju kamata ustvari ne zarađuje...

Čak mi je palo na pamet da predložim da onda smanje kamate, ako povečanjem ne zarađuju, ali kako sam pre sramežljiv neču...
ninoras is offline  
Old 17.04.2013., 16:34   #5790
Quote:
pinkday kaže: Pogledaj post
Ukoliko tuženi i tuženik budu iskoristili sve pravne instrumente koje im stoje na raspolaganju, i do četiri godine. Ovo je po sjećanju iz usta odvjetnice Kviatkovsky u intervjuu jednoj TV kući.
Lord DrEdd is offline  
Old 17.04.2013., 17:02   #5791
hvala na info
pinkday is offline  
Old 17.04.2013., 17:24   #5792
Quote:
bilokoje kaže: Pogledaj post
Edit 17.travnja 2012.

Upiti oko članstva u udruzi

Facebook stranica Udruge Franak

e-mail: [email protected]

web stranica: http://udrugafranak.hr/

You tube kanal

Adresa:
Udruga FRANAK
Siječanjska 17
10 000 Zagreb

EDIT 18.kolovoza 2011.

Poštovani!

Zahvaljujemo na Vašoj prijavi za članstvom u Udruzi Franak.
Udruga je 3. kolovoza 2011. dobila rješenje o registraciji i time potvrdila status pravne osobe. Tim činom stečeni su svi preduvjeti za ostvarenjem članstva u Udruzi.
Svojim je predprijavama već na tisuće osoba izrazilo želju za članstvom. Broj prijava svakodnevno raste. Udruga istupanjem u javnost nastoji omasoviti članstvo, naša je brojnost naša najveća snaga.
Udruga Franak bori se za ostvarenje prava i zaštitu interesa svih korisnika svih bankarskih kredita u RH, a ponajprije za:
1. konverziju kredita u kune, ali ne po glavnici tzv. balon kredita, već prema prvom otplatnom planu,
2. moratorij na ovrhe,
3. transparentno određivanje kamatne stope.

Stoga molimo da ovaj dopis proslijedite svim korisnicima kredita i svim građanima koji nam članstvom u Udruzi žele pružiti podršku.
Ne želimo više biti prepušteni nemilosti bankarskog sustava!
Ne želimo bogaćenje na naš račun! Želimo pravedan kredit!
Za učlanjenje je potrebno popuniti online pristupnicu na stranici http://udrugafranak.hr/, gdje su dostupni svi dokumenti Udruge.Tu se također možete podrobnije informirati o radu i ciljevima Udruge te pratiti sva zbivanja i aktivnosti vezane uz naš rad.

Srdačan pozdrav!
Udruga Franak
..............2011 sam se udruzio u franak,uplatnicom se uclanio ali dosad ni slova o clanstvu????e-mail,fb???nisya,danas dobijem dopis o rocistu ovrhe 22.5.,,kredit na 20god.otplatio 260000kn,zbog bolesti bez posla i mogucnosti otplate,predati se ili boriti??da li je udruga samo sredstvo omeksavanja gradjana????
el puma is offline  
Old 18.04.2013., 07:48   #5793
Quote:
Lord DrEdd kaže: Pogledaj post
Ukoliko tuženi i tuženik budu iskoristili sve pravne instrumente koje im stoje na raspolaganju, i do četiri godine. Ovo je po sjećanju iz usta odvjetnice Kviatkovsky u intervjuu jednoj TV kući.
Prvostupanjska bi trebala biti kroz par mjeseci .Neslužbeno naravno .
Old 18.04.2013., 07:50   #5794
Quote:
el puma kaže: Pogledaj post
..............2011 sam se udruzio u franak,uplatnicom se uclanio ali dosad ni slova o clanstvu????e-mail,fb???nisya,danas dobijem dopis o rocistu ovrhe 22.5.,,kredit na 20god.otplatio 260000kn,zbog bolesti bez posla i mogucnosti otplate,predati se ili boriti??da li je udruga samo sredstvo omeksavanja gradjana????
Ako si stavio ispravnu mail adresu ,trebao si dobivati obavijesti .
Iz kojeg razloga si dobio dojam da je udruga omekšivac?
Old 18.04.2013., 14:44   #5795
Quote:
djemba kaže: Pogledaj post
Ako si stavio ispravnu mail adresu ,trebao si dobivati obavijesti .
Iz kojeg razloga si dobio dojam da je udruga omekšivac?
e-mail je isti od 1997,a pomisljam da ja omeksivac dok se ljudi ne predaju,mislis da mi je gust sto sam $50000 "bacija u malo vitra",i cini mi se nista od udruge dok vlada ne stane na stranu gradjana.....evo ovim putem pozivam udrugu nek mi se jave!!!!! 22.5.mi je rociste procjene,da postavin sator u parku???
el puma is offline  
Old 19.04.2013., 09:21   #5796
Quote:
el puma kaže: Pogledaj post
e-mail je isti od 1997,a pomisljam da ja omeksivac dok se ljudi ne predaju,mislis da mi je gust sto sam $50000 "bacija u malo vitra",i cini mi se nista od udruge dok vlada ne stane na stranu gradjana.....evo ovim putem pozivam udrugu nek mi se jave!!!!! 22.5.mi je rociste procjene,da postavin sator u parku???
Misliš da mi svi ostali ne plaćamo ništa ?
Ne znam iz kojeg si grada ali u svim većim gradovima ( bez uvrede ako sam nekog izostavio) smoimali ili imamo "sastanke".
Sve je na našim stranicama.

Isto tako ne znam što očekuješ od udruge ,mi nismo ni zakonodavno ni izvršno tijelo ,neke savjete možemo dati ali ne i riješti problem dok se ne riješi na sudu ,od države tj vlade ne očekujem osobno ništa.

Bez obzira na sve probleme ne možemo se javljati svakom koji ima problem .
Volonteri smo i u problemima s kreditom kao i svi -više manje .
Dakle jednaki smo .

imamo i službeni mail gdje riješavamo sve probleme oko upisa u bazu , primanja mailova i sl.
Old 19.04.2013., 20:46   #5797
Koji je ovaj Ivanković demagog.
Da se čovjek izbljuje.
Govorim o "polemici" na 24 sata tv
Kad se spomenuo prijedlog ograničenja kamata na 5% odgovor je "to smo imali u socijalizmu". Dobro da ustaše i partizane nije spomenuo
SwissChoco is offline  
Old 20.04.2013., 17:07   #5798
Quote:
SwissChoco kaže: Pogledaj post
Koji je ovaj Ivanković demagog.
Da se čovjek izbljuje.
Govorim o "polemici" na 24 sata tv
Kad se spomenuo prijedlog ograničenja kamata na 5% odgovor je "to smo imali u socijalizmu". Dobro da ustaše i partizane nije spomenuo
A sto je krivo rekao? Ne mozes prisiliti banku da daje kredite s tako niskom kamatom. Ako bi se takva odluka dovela banke bi prestale davati kredite u potpunosti (radije nego da gube), a ako bi se to retroaktivno provelo na vec aktivne kredite onda bi pale tuzbe u kojima bi sigurno dobili.
TauraDendarii is offline  
Old 20.04.2013., 23:25   #5799
Utihnulo je ovdje, neznam da li je to dobro ili loše. Pretpostavljam da se čeka na vladin prijedlog izmjena zakona o potrošačkom kreditiranju o čemu smo imali prilike čitati ovih dana. Zanima me što mislite da bi značilo za tužbu ako Linić uistinu regulira kamate na "stare" kredite na način kako to predlaže udruga franak?
EuroNeuro is offline  
Old 21.04.2013., 10:00   #5800
Quote:
EuroNeuro kaže: Pogledaj post
Utihnulo je ovdje, neznam da li je to dobro ili loše. Pretpostavljam da se čeka na vladin prijedlog izmjena zakona o potrošačkom kreditiranju o čemu smo imali prilike čitati ovih dana. Zanima me što mislite da bi značilo za tužbu ako Linić uistinu regulira kamate na "stare" kredite na način kako to predlaže udruga franak?
Pravo zatisje pred buru. Ne bih ovih dana bio bankarima u kozi jer s jedne strane sudac trazi formule, a s druge Linic ne samo da ubacuje prijedloge udruge Franak u zakon, vec odlazi jos i dalje pa ogranicava maksimalnu kamatnu stopu. Pa i bankari shvacaju da su nadrapali, zato su nekidan opet htjeli osporiti tuzbu na sudu. Lijepo je bilo imati visoku dobit i isplacivati bonuse Prki i Lukovicu, ali ovih dana ce im sve to zasluzeno doci na naplatu.

Quote:
TauraDendarii kaže: Pogledaj post
A sto je krivo rekao? Ne mozes prisiliti banku da daje kredite s tako niskom kamatom. Ako bi se takva odluka dovela banke bi prestale davati kredite u potpunosti (radije nego da gube), a ako bi se to retroaktivno provelo na vec aktivne kredite onda bi pale tuzbe u kojima bi sigurno dobili.
Pa da, sve osim divljeg (neuređenog) kapitalizma je socijalizam. Zna Ivanković o čemu priča jer ne smijemo zaboraviti da ima "zasluženi" doktorat iz filozofije ekonomije.

Zadnje uređivanje greb4tor : 21.04.2013. at 10:32.
greb4tor is offline  
Zatvorena tema

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 03:21.