Banke, osiguranja, krediti Ja ne radim za novac. Ja radim za kamatu. |
|
|
08.05.2013., 20:19
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2009.
|
ok pricekajmo da sud donese svoje
|
|
|
09.05.2013., 10:38
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2010.
|
http://www.tportal.hr/biznis/novaciu...-37-posto.html
i ovo bi kao trebala biti slamka spasa za koju ćemo se uhvatiti i koju nam tako slavodobitno nudi Vlada??? Ne znam dal sa se smijem ili da plačem,..pa meni je danas kamata niža od 6 posto
bolje je predizborne "balone" davala Jadranka Kosor, a znamo kakva je "pomama" bila za njezinim rješenjima...
mila moja majko...za to vas plaćamo gospodo političari?? Da nam servirate ovakva
"rješenja" nakon toliko vremena mozganja što i kako s frankašime....c..c...sjedni 1 
|
|
|
09.05.2013., 10:54
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2011.
|
Quote:
sick.am kaže:
|
Ti stvarno mislis da je vjerovatnije da covjek ne razumije odnos vece od i manje od, od mogucnosti da su novinari "kvalitetno" prenijeli njegovu izjavu?
Evo recimo ovo sto je dalcosters stavio link sa tportal-a. Originalni clanak je iz Vecernjeg i sadrzi vrlo bitni dio o problemu odredjivanja prosjecne kamate za CHF i mogucoj tuzbi banaka na Ustavnom sudu glede retroaktivne primjere. Novinar na Tportalu-a je nasao za shodno to izostaviti.
|
|
|
09.05.2013., 16:01
|
|
Otpisani
Registracija: Feb 2004.
|
Quote:
vspec kaže:
piše promjenjiva stopa, pa sam mislio ako vi tražite jer vam stalno povisuju kamatu, zašto ne bi mogao ja kojemu svaka 2-3 mjeseca snizuju, isto bez objašnjenja.
|
možeš li mi ti objasniti zašto država garantira za tvoju štednju do 400 000 kn a ne odgovara za moj kredit?
|
|
|
09.05.2013., 17:17
|
|
Michael Steven Donovan
Registracija: Jan 2003.
|
Vjerojatno zato jer je laprdanje o navodnoj garanciji ne košta ništa.
Da dođe do toga da stvarno mora iskeširati te garancije bankrotirala bi skupa s bankama.
Isplatila bi rođe i podobnike a ostali bi pljugnuli kitu.
|
09.05.2013., 17:19
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2011.
|
Quote:
JTB kaže:
Ti stvarno mislis da je vjerovatnije da covjek ne razumije odnos vece od i manje od, od mogucnosti da su novinari "kvalitetno" prenijeli njegovu izjavu?
Evo recimo ovo sto je dalcosters stavio link sa tportal-a. Originalni clanak je iz Vecernjeg i sadrzi vrlo bitni dio o problemu odredjivanja prosjecne kamate za CHF i mogucoj tuzbi banaka na Ustavnom sudu glede retroaktivne primjere. Novinar na Tportalu-a je nasao za shodno to izostaviti.
|
 ovo si nam kao napisao zbog "kvalitetnog" novinara a ne
zbog toga da nam skreneš pažnju na to da bi moglo doći do
tužbe banaka . lele ...
|
|
|
09.05.2013., 20:59
|
|
Otpisani
|
Quote:
JTB kaže:
|
Meni je Zdeslav Šantić pojam ekonomsko trekeljanja o budućnosti investicija. Njegove analize su za mene neprocijenjiv izvor informacija i znanja.
Čudio sam se kako se dosad nije javljao na ovu temu.
eto, javio se.
Shvati ovo kao zajebanciju. 
|
|
|
09.05.2013., 21:12
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2009.
|
Quote:
sick.am kaže:
možeš li mi ti objasniti zašto država garantira za tvoju štednju do 400 000 kn a ne odgovara za moj kredit?
|
ti se zezas ili ovo zaozbac pitas
|
|
|
09.05.2013., 22:07
|
|
Na porodiljnom
Registracija: Mar 2008.
|
Quote:
sick.am kaže:
|
Zato jer su stedise u proteklih dvadesetak godina cesto bile namagarcene pa im treba dati osjecaj sigurnosti (makar bio prilicno supalj) kako bi trpali novac u mile banke, dok je istovremeno dovoljno na istu tablu kraj ceste gdje pise "PRODAJEM ODOJKE" dodati liniju "KRDTI JEFTINO" i ubrzo pred vratima imas njih desetak koji su ga vec unaprijed potrosili.
|
|
|
09.05.2013., 23:40
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2008.
|
Quote:
AndrejX kaže:
Zato jer su stedise u proteklih dvadesetak godina cesto bile namagarcene pa im treba dati osjecaj sigurnosti (makar bio prilicno supalj) kako bi trpali novac u mile banke, dok je istovremeno dovoljno na istu tablu kraj ceste gdje pise "PRODAJEM ODOJKE" dodati liniju "KRDTI JEFTINO" i ubrzo pred vratima imas njih desetak koji su ga vec unaprijed potrosili.
|
mozda su i namargaceni oni koji povjerujci u slasnog mladog odojka odluce konzumirati. nakon kusanja prizivaju jelene na obliznjem parkiralistu.
zato sta umjesto odojka tko sta im je uvaljano????
kakvu egzoticnu zivotinju kao npr. australskogdolaratobolcara ili jedinstvenog japaskog jengoooa.
|
|
|
09.05.2013., 23:53
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2008.
|
Bohaček je rekao da bi administrativno spuštanje kamatnih stopa prisililo banke da ograniče ponudu kredita. To znači da dijelu građana kojima su stambeni krediti sada dostupni u budućnosti ne bi bili.
'Treba misliti kako će odredbe Zakona o potrošačkom kreditiranju utjecati na buduću ponudu i cijenu stambenih kredita', naglasio je analitičar Zdeslav Šantić.
Naglasio je da bi administrativno vraćanje kamatnih stopa na kredite u švicarskim francima na početne razine dovelo u neravnopravan položaj korisnike kredita u kunama i eurima.
Osim toga povratak na početne razine ne bi utjecao na sve jednako, nekima bi se još otežali uvjeti', dodao je Šantić'Osim toga povratak na početne razine ne bi utjecao na sve jednako, nekima bi se još otežali uvjeti', dodao je Šantić
kako bi netkome vracanje kamate na pocetne razine otezalo uvjete????
pa nisu li sve ne fiksne kamate rasle od pocetka?
i onima u ueurima i onima u kn i ovcama.
ili lik prica o stambenim kreditima kad je kamata bila 8%?
koliko je tih.......
|
|
|
10.05.2013., 02:59
|
|
ZABRANJEN
Registracija: Mar 2005.
|
Quote:
filter kaže:
'Treba misliti kako će odredbe Zakona o potrošačkom kreditiranju utjecati na buduću ponudu i cijenu stambenih kredita', naglasio je analitičar Zdeslav Šantić.
|
Pa što sad to pričaju - nisu li cijelo vrijeme govorili da je ljudima s FR kreditima teško jer su uzeli veći kredit nego što su mogli podnijeti, to jest bili su pohlepni pa su uzeli prevelike kredite koje ne mogu financirati?
Pa sada će konačno ljudi biti zaštićeni, kredita neće biti odnosno bit će ih samo za one koji će ih moći platiti još masnije nego sada - znači samo za one koji će ih bez problema moći financirati, i s valutnom klauzulom i sa svim.
Banka će imati samo kvalitetnu klijentelu, a ljudi neće biti u kreditnom ropstvu.
Čisti win - win. Pa zašto onda taj tip sada kmeči.
|
|
|
10.05.2013., 09:38
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2010.
|
EUR raste prema CHF.
Samo neka tako nastavi.
|
|
|
10.05.2013., 09:59
|
|
Otpisani
|
Quote:
AndrejX kaže:
|
Evo upravo na ovo ciljam.
Potpuno je jasno da je prije 15 godina vladalo potpuno nepovjerenje štediša u banke koje je ublaženo garancijama države za štednju. Potpuno je jasno zašto je država to napravila kao što je jasno zašto u nekom trenutku država potiče subvencijama određene grane privrede.
Sad dolazimo do obrnute situacije da su dužnici u potpunosti izgubili povjerenje u banke. Što sad napraviti?
Gledam neki dan Ž.I, na telki i čini mi se da je čak i on ublažio retoriku i da prihvaća činjenicu da se dužnicima treba pomoći. Ali kako? On, kao i nekoliko bankarski glasnogovornika, kojima je valjda zadatak da lagano kuhaju javnost bacajući sonde, sada lagano guraju informaciju da banke nemaju ništa s ovim problemima i da situaciju treba subvencionirati država (nešto kao ova garancija).
Ja se s tim apsolutno NE slažem.
Moje mišljenje je da je za ovu situaciju odgovorna pohlepa i neodgovornost banaka i lakovjernost dužnika. Dužnici plaćaju svoju lakovjernost ali banke još nisu platile ništa.
Također, potpuno sam svjestan činjenice da postoji određena količina potpuno nerazumnih dužnika, ali također smatram da je banka odgovorna za to što im je dala teško vrativ kredit i time zeznula i ostale dužnike i štediše.
|
|
|
10.05.2013., 10:41
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2011.
|
Quote:
sick.am kaže:
Evo upravo na ovo ciljam.
Potpuno je jasno da je prije 15 godina vladalo potpuno nepovjerenje štediša u banke koje je ublaženo garancijama države za štednju. Potpuno je jasno zašto je država to napravila kao što je jasno zašto u nekom trenutku država potiče subvencijama određene grane privrede.
Sad dolazimo do obrnute situacije da su dužnici u potpunosti izgubili povjerenje u banke. Što sad napraviti?
Gledam neki dan Ž.I, na telki i čini mi se da je čak i on ublažio retoriku i da prihvaća činjenicu da se dužnicima treba pomoći. Ali kako? On, kao i nekoliko bankarski glasnogovornika, kojima je valjda zadatak da lagano kuhaju javnost bacajući sonde, sada lagano guraju informaciju da banke nemaju ništa s ovim problemima i da situaciju treba subvencionirati država (nešto kao ova garancija).
Ja se s tim apsolutno NE slažem.
Moje mišljenje je da je za ovu situaciju odgovorna pohlepa i neodgovornost banaka i lakovjernost dužnika. Dužnici plaćaju svoju lakovjernost ali banke još nisu platile ništa.
Također, potpuno sam svjestan činjenice da postoji određena količina potpuno nerazumnih dužnika, ali također smatram da je banka odgovorna za to što im je dala teško vrativ kredit i time zeznula i ostale dužnike i štediše.
|
Povjerenje u banke samo u ovoj drzavi je neodgovorno ponasanje. Povjerenje u banku i u sustav i u drzavu bi trebalo biti defaultno i jedino razumno i normalno ponasanje. Stanbeni kredti nije margin kredit i trebao bi biti rizican. Promjenjiva kamatna stopa bi trebala biti transparentna i u trenutku kada libor u nasem slucaju pada ona nebi trebala rasti. Ako je otici u banku i dignuti stambeni kredit koji ti preporuci osobna bankarica neodgovorno ponasanje onda je uzeti tablete koje ti prepise doktor jos neodgovornije ponasanje. Ja nisam vjerovao kamataru, tarot majstoru, kvazi travaru, lokalnom frajeru u kvartu sto "se razumije" u automobile. Ja sam vjerovao lijecniku, banci i automehanicaru o ovlastenom servisu. I sto mi se dogodilo? Lijecnik mi je propisao tablete koje je zabranjeno uzimati s mojom diagnozom iako mu je itekako poznata moja situacija. Skoro sam umro. Uzeo sam kredit u svicarcima a servis ovlasteni mi je stavio previse zategao remen koji je pukao pa su mi klipovi poljubili ventile tako da mogu motor baciti. Mozda ja i jesam naivan. Mozda sam za sve sam kriv. Ocito je u meni problem i imam potpuno krivi sklop u glavi!
|
|
|
10.05.2013., 11:09
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2011.
|
Quote:
sick.am kaže:
|
To je ono sto sam oduvijek govorio. S obje strane su samo ljudi sa svim svojim karakteristikama i manama.
Kao sto davor_du kasnije kaze, shvatio je da i doktor, i auto-mehanicar, pa i bankar mogu pogrijestiti. Kaze da je naivan, a ja kazem da je sad malo manje. Mozda je to i odrastanje?
Tako da se mozemo smijati apsolutno svima. Ekonomskim analiticarima, jer ne znam tko razuman moze poricati da to nije bas egzaktna znanost, bankarima, pa i duznicima. Sto na ovoj temi nije bas popularno.
No, sto si ti pitao, "Sto sad napraviti?". Kao sto vidis nitko ne zna jer je komplicirano i bas zato sto nije egzaktna znanost za vecinu poteza je tesko predvidjeti tocne konzekvence. Iz ovog zadnjeg istupa vlade i HNB-a je ocito da oni ne smatraju da je bilo neke kriticne nezakonitosti koja je dovela do sadasnje situacije. Zato je taj zadnji prijedlog dosta slab u smislu potencijalnog ucinka.
Najveci problem CHF duznika je po meni sto se zaduzivalo za precijenjene nekretnine. Da nije bilo tako rast tecaja i kamate ne bi prouzrocila niti priblizno takav efekt iz brojnih razloga.
Ali za to so isto krivi svi. Duznici kojima nije bilo jasno da preplacuju, drzavi koja je kratkovidno poticala napuhavanje balona, koja je omogucila neuredjenost drzave i prezaduzivanje, bankarima koji su prihvacali nerealne procjene na temelju kojih su odobravali kredite i koji su dozvoljavali previsoki odnos primanja i zaduzenosti. I cinjenica je da su duznici tu najmanje objektivno krivi, no isto je tako cinjenica da su novce konzumirali. Da li se taj dug moze izbrisati ili smanjiti bez ucinka na cjelokupnu ekonomiju to je pitanje. To je stvaran zivot u kojem nema uvijek pravde.
|
|
|
10.05.2013., 11:56
|
|
Memento vivere
Registracija: Jul 2006.
|
Quote:
mario1970 kaže:
EUR raste prema CHF.
Samo neka tako nastavi.
|
Pitam se da li je to reakcija na nedavni pad vrijednosti zlata, kad bi bilo tako, mogli bi se nadati znatnijem padu...
Ali... kao laiku, logično bi mi bilo da je CH za obranu tečaja nakupovala vagone eura, ako je tako, imaju materijala da još godinama tečaj ostane visok iako bi prirodno padao...
|
|
|
10.05.2013., 12:02
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Sep 2010.
|
Quote:
ninoras kaže:
Pitam se da li je to reakcija na nedavni pad vrijednosti zlata, kad bi bilo tako, mogli bi se nadati znatnijem padu...
Ali... kao laiku, logično bi mi bilo da je CH za obranu tečaja nakupovala vagone eura, ako je tako, imaju materijala da još godinama tečaj ostane visok iako bi prirodno padao...
|
SNB nema nikakav razlog braniti tečaj od pada, bar ne na ovim visinama. Ne radujte se previše, ovo je samo mala oscilacija...
|
|
|
10.05.2013., 13:18
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2006.
|
Jedna mala vesela vijest:
SNB je izgleda počeo "unloadati" EUR-e koje su nakupili; u zadnje vrijeme EUR rezerve se smanjuju:
26.04. 284 222 MIL
03.05. 282 508 MIL
Dok je stanje na
19.12 bilo 299 125 MIL.
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 04:39.
|
|
|
|