Natrag   Forum.hr > Društvo > Ženski kutak > Kokošinjac

Kokošinjac Nesuvisle i chaterske teme

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 07.04.2025., 20:35   #5881
Pravo vrijeme za ulaganje viška novca u ETF S&P500 je uvijek. Ne pojedinačno u dionice za male pasivne ulagače.
Old 07.04.2025., 20:37   #5882
Quote:
Pješčani sat kaže: Pogledaj post

Bitnije mi je pitanje, je li sad pravo vrijeme za kupovanje američkih dionica?
Ima jedna poslovica - don't catch a falling knife
Ma sigurno da za neke kompanije ima smisla.

Quote:
larlar kaže: Pogledaj post
Baš si provokativna

Možda dio u američke, dio u kineske , dio u zlato + jednu garažu u Zg ak ostane para ?

Trilla, evo za Pauline proizvode skopala sam linkove jer sam nedavno pisala. S tim da ti ja uvijek narčujem kad je popust i kad daju ful size poklone.

https://www.forum.hr/showpost.php?p=...postcount=1632
https://www.forum.hr/showpost.php?p=...postcount=1627

Tnx. Idem citat.
Trilla is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.04.2025., 20:39   #5883
Stvar je u tome da američki svjetonazor potiče inovativnost i rizike, a njemački i francuski ziheraštvo. Osim toga, imaju veliko tržište - recimo health i longevity industrije koja je meni zanimljiva i onda se razvijaju i neke za nas skroz niche stvari.

Recimo ovak neš kod nas jednostavno nema, svi EU retaileri su bez robe ili 404
https://armaid.com/
Na kraju sam uspjela uhvatiti mlađeg brata Rollflex na Amazonu i to samo UK ima od europskih.
Vrhunski izum, vrijedi svakog centa.
larlar is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.04.2025., 20:42   #5884
Quote:
Kamill kaže: Pogledaj post
Pravo vrijeme za ulaganje viška novca u ETF S&P500 je uvijek. Ne pojedinačno u dionice za male pasivne ulagače.
Nisam mislila pojedinačno, razmišljam je li vrijeme za uložiti više baš u S&P500 i slične. Ako ne budem ja, pokupovat će sve Donaldovi frendići.

Ljudima su u zadnjih par dana propale penzije.

Quote:
Trilla kaže: Pogledaj post
Ima jedna poslovica - don't catch a falling knife
Da, znam za poslovicu, zato i pitam.
Old 07.04.2025., 21:02   #5885
Na HTV2 dokumentarac o poreznoj politici prema multinacionalnim kompanijama.

Nevjerovatno je to kako ćemo oporezovati svaku slastičarnicu ali brutalne milijarderske divove sve do nedavno (2020.) se nije moglo oporezivati.
Od njihove love se nisu gradile ni ceste ni škole.

Primjer Čilea je posebno zanimljiv, privatizirano im je sve , i zdravstvo i socijalni sustav i to je nehuman i neučinkovit kaos.
Pa kad netko kaže da je super kako Musk navodno uređuje jedan državni sustav poput privatne firme.Država sama po sebi, ne bez mana, treba počivati na načelima suradnje i humanosti koji služe građanima Inače čemu onda uopće postojanje države.
Old 07.04.2025., 21:03   #5886
Amaterke

Bojkotiram već proizvođače koji još uvijek posluju s Rusijom (odjebala Lavazzu, Barillu, Unilever brandove). Tri godine nisam pojela Ferrero Rocher. Ako su im drage ruske rublje, neće dobiti moje eure
Osim Googla i Windowsa mislim da neće biti teško naći alternative Americi.

Kozmetika europska ili azijska, mačke jedu talijansko (Exclusion, Monge) i njemačko (Cosma ili DMova) - one su jedina iznimka, proizvodi za čišćenje europski, hrana domaća ili europski brendovi, bijela tehnika azijska (LG prednjači), auto europski, odjeća europski brendovi (iako me jebe to što proizvode po raznim Bangladešima). Kontroliram svako sranje koje kupujem i ako je brend sa crne liste - zbogom. Dove sam otpilila nakon dva desetljeća druženja, ali mi nije žao.
Prošle godine smo mijenjali perilicu za rublje i nisam htjela kinesko, američko ili russian friendly, pa je izbor pao na Electrolux. Iako, malo sam promijenila mišljenje o Kini.
Bilo bi dobro da netko napravi aplikaciju i za američke proizvode i affiliates kao što je Push to leave za ruske prijatelje.
Ako netko mora zaraditi, neka to bude neka europska tvrtka ili barem iz zemlje koja je naklonjena Europi.

"You all like climbing mountains, don't you?""I don't. I like smoking, drinking and ordering in restaurants."
Inanna is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.04.2025., 21:16   #5887
Quote:
larlar kaže: Pogledaj post
Stvar je u tome da američki svjetonazor potiče inovativnost i rizike, a njemački i francuski ziheraštvo. Osim toga, imaju veliko tržište - recimo health i longevity industrije koja je meni zanimljiva i onda se razvijaju i neke za nas skroz niche stvari.

Recimo ovak neš kod nas jednostavno nema, svi EU retaileri su bez robe ili 404
https://armaid.com/
Na kraju sam uspjela uhvatiti mlađeg brata Rollflex na Amazonu i to samo UK ima od europskih.
Vrhunski izum, vrijedi svakog centa.
pošto naši američki "prijatelji" žele svom silom svoje poljoprivredno-prehrambene proizvode plasirati na europsko tržište, meni je daleko, daleko draže naše europsko ziheraštvo od njihovog "BMK za zdravlje korisnika", bitna je završna bilanca.
Oni pričaju o svojoj "beautiful beef", vjerojatno im je i svinjetina beautiful, iako u uzgoju životinja koriste lijekove koji kod nas nisu dozvoljeni. Opsjednuti kolesterolom i masnoćama, nemaju problema sa svinjetinom koja je uzgojena upravo da ima veliku mišićnu masu, a malo masnoća, to što je ractopamin usput potencijalno štetan za krvožilni sustav ljudi je po njima malo vjerojatno i jedino njima! Tako da ractopamin koriste u uzgoju peradi (pilića i puretine), svinjetine i govedine, nije riječ o hormonu raste, već o sintetiziranom kemijskom spoju koji imitira djelovanje stres hormona poput adrenalina. Vrlo vjerojatno neće biti štete ako netko pojede komad takvog mesa svaki put kad umre papa, ali u redovnoj prehrani? I još se, zamisli molim te, ljute kako EU traži skupe i nepotrebne analize mesa umjesto da prihvate sve što oni pošalju, onako, na časnu pionirsku. Govorimo o mesnoj industriji koja je do 1985. bez problema u mljeveno goveđe meso mljela i tiroidne žlijezde, dok nije došlo do "neobjašnjive" epidemije tiroiditisa u barem tri savezne države.

"Inventivnosti i rizicima" u proizvodnji hrane ne može biti i ne smije i nadam se da će EU odbiti ucjenjivačku politiku i neće odobriti uvoz američkog mesa, mesnih prerađevina, HFCS koji kao sladilo meću i u jogurte, koriste ulje pamuka koje mora proći značajne procese rafinacije da bi uopće bilo jestivo i ne bi ubijalo muškarcima spermiće, ali eto, ima pamuka, što ne bi napravili i ulje, šteta baciti, koriste još uvijek bojila kojih smo se mi odavno odrekli i općenito kod njih, tako inovativnih i željnih rizika sve može u hranu dok se ne dokaže da je štetno. U EU u hranu može tek kada se dokaže da nije štetno.

Kada se radi o piletini opranoj u kloru kao i opranim jajima, ne rade to jer se boje salmonele više od nas, nego zato što ne poštuju standarde uzgoja koji su u EU takvi da poslije nema potrebe za brčkanjem u kloru. Zašto odbijaju standarde proizvodnje i uzgoja peradi? Jer je skuplje nego jebat' u mozak ostatak svijeta sa svojom varikina piletinom, eto zašto.

Kada je riječ o njihovom mlijeku i zločestoj Canadi koja neće njihovo mlijeko već uzima samo ako zadovolje kanadske standarde ponovno se čudim k'o pura dreku da je njima u redu i normalno koliko jedinica leukocita dozvoljavaju u mlijeku u odnosu na Canadu - skoro duplo. Znači te sirote krave imaju konstantno upaljena vimena, ali problem je u zločestim potrošačima koji bi htjeli mlijeko zdravih krava?

NIsam naivna i znam da je biznisu bitna krajnja zarada, ali velika je razlika hoće li mi podvaliti lošu majicu koja nije od pamuka, već sadrži i veći postotak poliestera ili će mi prodavati hranu koja će me trovati ... lako za mene, ali zaista netko želi svoju djecu hraniti kao male Amerikance?

Nemam ništa protiv ovog aparatića koji si nabavila i s kojim si zadovoljna, ali tako nešto ćeš uvijek moći kupiti, platiti carinu i koristiti, kao što sam i ja platila carinu za neke proizvode izvan EU, ali koliko god ti bila naklonjena trenutačnoj američkoj vlasti ne vjerujem da bi pristala jesti američku hranu, a da nisi doslovno na rubu preživljavanja.
Old 07.04.2025., 21:31   #5888
K tome je to o ziherastvu cisti trac u rangu youtube-bro.

Taj americki "rizik" ima back up u opsceno velikoj masi venture kapitala i raznim sigurnosnim mrezama.
Takoder kupuju europske startupove i prodaju inovacije pod svoje.

Njemacka je poznata po Ingenieurskunstu i razvoju u 1001 grani, da ne velim nisama i podrucjima u kojima su globalno vodeci.

Pa jebagapatak, Nijemac ih je u svemir lansirao.
Sve te rakete s kojima se kurce su se testirale 1940ih, da, na robovskom radu ljudi u prugastom, pa svejedno primili ciku Wernhera da im pokaze.

Francuska ima drzavni startup program i ulaze u AI i biotech.

Europa kao stareci kontinent s 450 mil. ljudi nema health industry?

Aha.
Njemacka, a osobito Svicarska su vodece na tom podrucju.

Risk-friendly i risk-stupid su dva razlicita pojma.
Old 07.04.2025., 23:03   #5889
Quote:
Pješčani sat kaže: Pogledaj post
Bitnije mi je pitanje, je li sad pravo vrijeme za kupovanje američkih dionica?
Za veliku većinu ljudi nije.
JPK is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.04.2025., 00:37   #5890
Quote:
tagoresky kaže: Pogledaj post
Na HTV2 dokumentarac o poreznoj politici prema multinacionalnim kompanijama.

Nevjerovatno je to kako ćemo oporezovati svaku slastičarnicu ali brutalne milijarderske divove sve do nedavno (2020.) se nije moglo oporezivati.
Od njihove love se nisu gradile ni ceste ni škole.

Primjer Čilea je posebno zanimljiv, privatizirano im je sve , i zdravstvo i socijalni sustav i to je nehuman i neučinkovit kaos.
Pa kad netko kaže da je super kako Musk navodno uređuje jedan državni sustav poput privatne firme.Država sama po sebi, ne bez mana, treba počivati na načelima suradnje i humanosti koji služe građanima Inače čemu onda uopće postojanje države.
Nazalost, nas mirovinski sustav je cista kopija čileanskog (to su nam i govorili). Prokleta čikaška škola, od tog je sve krenulo nizbrdo (od Reagana naovamo).
nasmijanonebo is online now  
Odgovori s citatom
Old 08.04.2025., 09:15   #5891
https://www.index.hr/vijesti/clanak/..._najcitanije_d

Od Bijele kuće su napravili hilbili seoski vašar. Prvo onaj cirkus sa Teslama, a sad trailor trash ima sobriety chip party u službenoj rezidenciji predsjednika države. Ne mo'š jebeno vjerovati kako su se srozali, popišali se na svako dostojanstvo mjesta i institucije.

U međuvremenu je Trump postao i stručnjak za američku povijest.
Old 08.04.2025., 09:33   #5892
Quote:
nasmijanonebo kaže: Pogledaj post
Nazalost, nas mirovinski sustav je cista kopija čileanskog (to su nam i govorili).
....
ne kužim se u modele ali barem 15 godina se tupi kako je neodrživ i kako će se raspasti
netko je i izračunao da generacije od '70 na ovamo mogu zaboraviti na mirovinu
baja is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.04.2025., 09:46   #5893
Prebacite se na europsku mirovinu. PEPP.
Daleko sam još od mirovine ali svaki mjesec dobijam mail a podacima koliko je uloženo a koliko imam. Naši extra konzervativni mirovinski fondovi su isto kiksnuli koliko god da oprezno ulažu.
PEPP bi bila zamjena, ali ne ide i i, nego ili ili.
Old 08.04.2025., 09:49   #5894
Quote:
shtefy kaže: Pogledaj post
https://www.index.hr/vijesti/clanak/..._najcitanije_d

Od Bijele kuće su napravili hilbili seoski vašar. Prvo onaj cirkus sa Teslama, a sad trailor trash ima sobriety chip party u službenoj rezidenciji predsjednika države. Ne mo'š jebeno vjerovati kako su se srozali, popišali se na svako dostojanstvo mjesta i institucije.
Pa meni cak nije lose to sa tom proslavom. Poanta je u rehabilitaciji, da se javno govori o ovisnostima ali i da se zna da se moze to popravit.
Kod nas su ovisnosti jos uvijek poprilicno tabu i sramota. A treba pricat o tome, jel. Nemrem zamislit da netko kod nas ovak javno to sve izlozi.
Blank Page is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.04.2025., 10:11   #5895
Quote:
Blank Page kaže: Pogledaj post
Pa meni cak nije lose to sa tom proslavom. Poanta je u rehabilitaciji, da se javno govori o ovisnostima ali i da se zna da se moze to popravit.
Kod nas su ovisnosti jos uvijek poprilicno tabu i sramota. A treba pricat o tome, jel. Nemrem zamislit da netko kod nas ovak javno to sve izlozi.
Nekako debelo sumnjam da su tu ikome bili na pameti edukativni sadržaji o ovisnosti i rehabilitaciji. Rekla bih da je misao vodilja bila: gle do kuda je Đejdi dogurao, i samom precjedniku se ugurao u šupak toliko da mu daje službenu rezidenciju da se tu naslikavamo, to će biti odlična obiteljska fotka na kaminu, između kineskih porculanskih tanjura sa likom Elvisa i zastavica SAD sa zlatnim rubom, idućih 10 generacija ćemo jebavati s tom fotkom, nitko takvu neće imati...

Mislim da se kod njih bez tabua već dugo govori o ovisnostima, da su prilično dobro informirani o mogućnostima odvikavanja i rehabilitacije. Kako god, postoje načini na koje se to može napraviti, ozbiljno, informativno... Bijela kuća nije mjesto za to.
Old 08.04.2025., 10:21   #5896
Quote:
Kod njih nije tabu. Na svakom ćošku imaš neke rehab klinike, nije to kao kod nas, par vjerskih komuna i to je to.

Ali slaviti trijeznost u Bijeloj kući, jebote, nakarada.

“I regret nothing. The end.”
Ron Swanson
Violently happy is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.04.2025., 10:28   #5897
Problem s tom proslavom je sto je personalizirana i vezana za osobu koja nema nikakve veze s drzavom, osim sto je Dzejdijeva mater.

Civilizirani pristup bi bio da predstavis nacionalni program borbe protiv ovisnosti, pozoves strucne ljude koji ce predstaviti strategiju i ulaganja, a bivsi ovisnici se mogu usputno pojaviti kao ohrabrujuci primjeri.

Ovo upravo sluzi kao afirmacija antikulture koja je zauzele drzavu i tretira ju kao vlastitu prciju, ruganje gradanskom i pristojnom, a sto je i inace strategija ultradesnice.

Promocija seljakluka se predstavlja kao nesto iskonsko narodno i pravedno, nasuprot blaziranom intelektualizmu kao nakaradnom ometajucem faktoru u postizanju slobode tog iskonskog narodnog.
Odatle i prijezir prema obrazovanju, afirmacija religioznog i antiznanstvenog ludila, kojekakvih teoreticara zavjera i primitivaca svih fela.

Ukratko, rulja i barbari.
Old 08.04.2025., 10:40   #5898

Ron Swanson
Odgovori s citatom
Old 08.04.2025., 10:41   #5899
A jbg, “znaju” i kod nas svi sve, i imaju lijecenja itd a opet je i dalje tabu.
Nije isto poslagat neke strucnjake da pricaju o tome i stavit osobni primjer. Probajte si zamislit tak nes negdje drugdje evo u Europi, ne sam kod nas, da netko na visokoj poziciji javno prezentira tak tezak vlastiti slucaj. Znaci ne strucnjake, ne neke random ljude sa rehabilitacije, nego drito svoju mater koja je, po svemu sudec, bila rock bottom.

Mislim bzvz rasprava jer vi cete tu i dalje bljuvat zuc sam zato kaj je to taj lik i zapravo se izrugivat sa njihovim statusom (glupe juznjacke siromasne seljacine).
Blank Page is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.04.2025., 10:51   #5900
Quote:
A jbg, “znaju” i kod nas svi sve, i imaju lijecenja itd a opet je i dalje tabu.
Nije isto poslagat neke strucnjake da pricaju o tome i stavit osobni primjer. Probajte si zamislit tak nes negdje drugdje evo u Europi, ne sam kod nas, da netko na visokoj poziciji javno prezentira tak tezak vlastiti slucaj. Znaci ne strucnjake, ne neke random ljude sa rehabilitacije, nego drito svoju mater koja je, po svemu sudec, bila rock bottom.

Mislim bzvz rasprava jer vi cete tu i dalje bljuvat zuc sam zato kaj je to taj lik i zapravo se izrugivat sa njihovim statusom (glupe juznjacke siromasne seljacine).
Ovo zadnje nema veze s njim direktno, nego s tim što općenito rade u zadnje vrijeme, Bijela kuća će se uskoro pretvorit u seljački dernek.

Šta je sljedeće?
Rođendani, baby showers, godišnjice, bar/bat mitzvah.. već sad neko tamo dijete hoda po Bijeloj kući, za koje ne kužim jel Muskov sin ili neko random dijete, za vrijeme sastanaka.. i slično.

Za širiti awareness o raznim stvarima postoji vrijeme i mjesto, kao što je Hrabra sestra napisala.

Ron Swanson
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 18:23.