Natrag   Forum.hr > Društvo > Politika > Svijet

Svijet Zbivanja u svijetu

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 02.12.2024., 21:07   #5881
To je ono sto sam spominjao, da ima krscana u Idlibu i da im je garantirana sigurnost. Isto je trenutno u Alepu.
Cani 70 is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.12.2024., 21:18   #5882
Nemogu vjerovat da neki puše te HTSove fore.
Da, oni sada možda glume light-alkaidu i kao tobože nediraju vjerske i nacionalne manjine. Ali to je samo dok se ne makne Asada. Jednom kada osiguraju vlast u zemlji a ja mislim da i nažalost hoće. Budete onda vidli
Kako se puštaju obrijane brade i izvrče maskirna uniforma prema unutra a crna van..
Pacifista is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.12.2024., 21:18   #5883
Quote:
Cani 70 kaže: Pogledaj post
To je ono sto sam spominjao, da ima krscana u Idlibu i da im je garantirana sigurnost. Isto je trenutno u Alepu.
Kršćani u Idlibu, pod kontrolom Hay'at Tahrir al-Sham (HTS), moraju se pridržavati islamskog zakona kako ga provodi skupina. Oni se često tretiraju kao dhimmi — nemuslimani koji žive pod muslimanskom vlašću — i od njih se traži da plate porez džizju za zaštitu i pravo na život i obožavanje. Vjerski običaji su strogo ograničeni; crkve se ne mogu slobodno graditi ili popravljati, a zabranjeni su javni kršćanski obredi ili prozelitizacija. Kršćani također moraju slijediti javne islamske norme, kao što je skromno odijevanje, i zabranjeno im je prodavati ili konzumirati alkohol. Iako se HTS pokušao predstaviti kao pragmatičniji u usporedbi sa skupinama poput ISIS-a, život za kršćane i dalje je izazovan, s ograničenom autonomijom i značajnim društvenim ograničenjima. Ovi uvjeti, zajedno sa strahom od progona, doveli su do značajnog pada kršćanske populacije u Idlibu, budući da je većina pobjegla u područja pod kontrolom vlade ili u inozemstvo https://www.wilsoncenter.org/article...jihadist-group
ujedno:
Quote:
Nereligiozni ljudi u Idlibu suočavaju se sa značajnim izazovima pod Hay'at Tahrir al-Sham (HTS), koji provodi striktno tumačenje islamskog zakona. Otvoreno identificiranje kao nereligiozan, ateist ili agnostik vjerojatno bi izazvalo ozbiljne posljedice, budući da HTS takva uvjerenja smatra otpadništvom, kažnjivim prema njihovom tumačenju šerijata. Od nereligioznih pojedinaca se očekuje da se izvana prilagode islamskim normama, kao što je poštivanje vremena javne molitve, pridržavanje pravila odijevanja (npr. žene koje nose hidžab) i suzdržavanje od ponašanja koje se smatra "neislamskim". Nepoštivanje ovih pravila može rezultirati društvenim izopćenjem, novčanim kaznama, zatvorom ili još gore. Javno izražavanje nereligioznih stavova praktički je nemoguće zbog straha od progona, zbog čega mnogi prikrivaju svoja uvjerenja ili u potpunosti bježe iz područja pod kontrolom HTS-a. Idlib, kao uporište HTS-a, ostaje duboko negostoljubiv za one koji ne prakticiraju ili se barem izvana ne prilagođavaju islamu.
Old 02.12.2024., 21:33   #5884
Quote:
nina kent kaže: Pogledaj post
Pa Izrael je odijeljen u svojim granicama, samo ga trebaju ostavit na miru.
Treba li izrael ikoga ostaviti na miru?

Quote:
Nije nastao prevarom nego dogovorom, prevaru su obavili Arapi ne postujuci dogovor.
Nego šta, arapi su obavili prevaru tako što ne poštuju dogovor između britanaca i židova da se na arapskom teritoriju stvori židovska država, bez da se pita arape. Briljantno.

Quote:
A sto god je Europa/ Zapad napravio tamo lose u povijesti, Istok ne zaostaje u tom sto je napravio lose ovdje, ustvari jos gore.
Ha?

Quote:
Pa da, tako razmisljaju i islamisti, mrze Izrael jer postoji.
Tako i doktori razmišljaju pa bi operirali i micali tumor samo zato što postoji.
sykorian is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.12.2024., 21:34   #5885
Quote:
Ona007 kaže: Pogledaj post
Erdogan
Ti si nešto ono nedavno pričala da će Turska napasti Izrael, kao i Francuska? (iako je Izrael saveznik SADa, najvažnije članice NATOa, a i Francuska i Turska su u NATOu, a to je samo jedan element u cijeloj priči koji se nikako ne uklapa u takav plan, ima ih još, pa ne znam kako ti je to uopće palo na pamet osim da se radi i tvojim osobnim željama koje projiciraš na stvarnost) Ali dogodilo se nešto skroz drugo, izgleda da je Turska preko određenih grupa napala snage Asada, Hezbollaha, Irana i Rusije u Siriji. Palestina koja je geopolitički totalno nebitna u široj slici je još jednom poslužila kao korisna distrakcija za druge ciljeve, a Erdogan je omastio svoj brk..
WhiteDarkness is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.12.2024., 21:37   #5886
Quote:
WhiteDarkness kaže: Pogledaj post
Ti si nešto ono nedavno pričala da će Turska napasti Izrael, kao i Francuska? (iako je Izrael saveznik SADa, najvažnije članice NATOa, a i Francuska i Turska su u NATOu, a to je samo jedan element u cijeloj priči koji se nikako ne uklapa u takav plan, ima ih još, pa ne znam kako ti je to uopće palo na pamet osim da se radi i tvojim osobnim željama koje projiciraš na stvarnost) Ali dogodilo se nešto skroz drugo, izgleda da je Turska preko određenih grupa napala snage Asada, Hezbollaha, Irana i Rusije u Siriji. Palestina koja je geopolitički totalno nebitna je još jednom poslužila kao korisna distrakcija za druge ciljeve, a Erdogan je omastio svoj brk..
Da, istina. Erdogan me totalno šokirao. Upravo gledam turske vijesti da usporedim malo mišljenja. Malo je reć šokirao. Za Francusku nikad ne znaš

U biti koliko sam vremena provela u zadnju godinu slušajući razne strane mogla bih doktorat napisat Umjesto da učim i gledam svoja posla, nakupilo se svega.
Old 02.12.2024., 21:50   #5887
Quote:
Da, istina. Erdogan me totalno šokirao. Upravo gledam turske vijesti da usporedim malo mišljenja. Malo je reć šokirao. Za Francusku nikad ne znaš

U biti koliko sam vremena provela u zadnju godinu slušajući razne strane mogla bih doktorat napisat Umjesto da učim i gledam svoja posla, nakupilo se svega.
Pa Erdoganu je to glavna odlika valjda, da gleda isključivo svoj interes i da ga zboli za druge, doslovno u svim slučajevima je uvijek to radio bez iznimke. On bi sam osobno podavio sve Palestince kad bi mu se samo ponudila dovoljno profitabilna prilika i kad bi mogao iz toga izvući dovoljno veliku korist za Tursku. Palestinci imaju velike sreće što Turska nije na mjestu Izraela i što su Izraelci toliko mlaki (koliko god se to možda nekima nevjerojatno činilo) koliko neki drugi ne bi niti približno bili, a da ne govorimo što bi tek bilo da je na mjestu Izraela Rusija, Kina ili većina (ako ne i sve) arapskih država ili Iran i tako neki njihov komad teritorija koji svojataju...
WhiteDarkness is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.12.2024., 22:54   #5888
Quote:
Palestinci imaju velike sreće što Turska nije na mjestu Izraela i što su Izraelci toliko mlaki (koliko god se to možda nekima nevjerojatno činilo) koliko neki drugi ne bi niti približno bili, a da ne govorimo što bi tek bilo da je na mjestu Izraela Rusija, Kina ili većina (ako ne i sve) arapskih država ili Iran i tako neki njihov komad teritorija koji svojataju...
Preslatko.
Izrael je dobar jer baš ti fantaziraš šta bi bilo kad bi bilo i da je netko drugi

Izrael je apartheid država koju vodi ratni zločinac za kojeg je međunarodni sud izdao uhidbeni nalog.

Košmar, negiranje i najave nepoštivanja tog uhidbenog naloga baš u zemljama zapadnog svijeta - dovoljno govori o razini prava i pravde tog istog zapadnog svijeta koji već dvije godine pegla o "ruskoj ilegalnoj invaziji" a i o svim tim silnim "teroristima na bliskom istoku".

Skraćeno, rugala se sova...
sykorian is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.12.2024., 23:06   #5889
Quote:
Ti si nešto ono nedavno pričala da će Turska napasti Izrael, kao i Francuska? (iako je Izrael saveznik SADa, najvažnije članice NATOa, a i Francuska i Turska su u NATOu, a to je samo jedan element u cijeloj priči koji se nikako ne uklapa u takav plan, ima ih još, pa ne znam kako ti je to uopće palo na pamet osim da se radi i tvojim osobnim željama koje projiciraš na stvarnost) Ali dogodilo se nešto skroz drugo, izgleda da je Turska preko određenih grupa napala snage Asada, Hezbollaha, Irana i Rusije u Siriji. Palestina koja je geopolitički totalno nebitna u široj slici je još jednom poslužila kao korisna distrakcija za druge ciljeve, a Erdogan je omastio svoj brk..
Meni nešto govori da ovo nije Erdoganova solo avantura.
Več da iza svega stoji mosad i cia. Pravi cilj nije nužno Asad nego istjerivanje rusa i iranaca iz sirije.
Erdogan trlja ruke na švercu bjele tehnike. Transformatora
Generatora I ostale vrjednije pokretne infrastrukture. Koje ce HTS temeljito zopljačkat.
I ima odobnu satisfakciju jer mu je ostvaren desetljetni mokri san. Da se turski barjak viori na alepskoj tvrđavi.
Pacifista is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.12.2024., 23:44   #5890
Quote:
Pacifista kaže: Pogledaj post
...na švercu bjele tehnike. Transformatora
Generatora I ostale vrjednije pokretne infrastrukture. Koje ce HTS temeljito zopljačkat.
Piše na onom twitteru od Tweets from Damascus da su cijelu novu termoelektranu rasformirali i odnijeli u Tursku.
U biti da spajaju Alepo na tursku struju.

Svašta još pišu: da će sankcije Siriji bit uklonjene.
Quote:
Glasnogovornik američkog State Departmenta: Postoji mogućnost ukidanja sankcija Siriji
i ovo:
Quote:
teški sukobi na periferiji Suqaylabiah, civili se boje bježati zbog dronova ako ovaj grad padne onda će biti kršćanski masakr
Pa čak i izraelski napad!!! Jadni ti ljudi. Ovo prije sat vremena
Quote:
Izraelski napad na Alqusayr u okolini Homsa
i jesam rekla, napisala prije par sati
Quote:
HTS i srodne organizacije zahtijevaju od biskupa Ephrema Maaloulija da prikupi danak od svojih župljana u Alepu, nametne hidžab kršćankama i ukloni ikone iz crkava.
Old 02.12.2024., 23:45   #5891
Quote:
Luvre kaže: Pogledaj post
SAA jedva koristi dronove, a još manje ima protumjere za iste. Kažem, već neko vrijeme SAA je više mafijaška organizacija, nego prava vojska. Različite frakcije SAA po gradovima skupljaju namete, cestarine, i slično, svaka jedinica za sebei.
Ma dobro, sto je bilo bilo je, bitno je uciti na greskama...SAA ce svakako ovde pobjediti, ni kriva ni duzna, ali joker zovi prijatelje nije vjeciti...triba dobro razmotriti stanje i pronaci slabe tocke...ovo su uvezene milicije, arape ni puskom ne mozes oterati na front, u zaletu su, a onda svima cudna di je ona sila nestala...Assadova ekipa je sakupila i pesadiju, i kosmicke snage(po modernom opcem terminu), oruzja, jasno je da svi stranci koji su usli u Siriju tu i ostaju...u nekom agregatnom stanju...

Assad je i inace najslabija karika u Shia Crescentu, ne samo svojom krivnjom...ovo i nije neko cudo dakle...
Old 03.12.2024., 00:06   #5892
Quote:
Mikulenas kaže: Pogledaj post
ako baš oćeš Assad ti je u odnosu na HTS ko Staljin u odnosu na naciste tijekom WW2. i tada je bilo ovakvih jeftinih manipulacija u korist ultimativnog zla kao ovih tvojih sada, recimo nacistička propaganda nakon sovjetskog masovnog zločina u Katynu.
Nije Govno nego se pas posrao.

Samo igrom slučaja i Hitlerovom “illusion de Grandeur” nisu završili u istoj ladici povijesti. Da ga (Staljina) nije odjebao kad se htio pridružiti osovini jer je Barbarossa bila debelo u završnoj fazi planiranja, haračili bi rame uz rame po Europi.

A i bez toga je za “svoje” Sovjete Staljin bio podjednako poguban kao Hiter

Bottom line, ako su im opcije Staljin ili Hitler, crno im se piše kako god..
Old 03.12.2024., 00:18   #5893
Quote:
McVily kaže: Pogledaj post

Samo igrom slučaja i Hitlerovom “illusion de Grandeur” nisu završili u istoj ladici povijesti. Da ga nije odjebao kad se htio pridružiti osovini jer je Barbarossa bila debelo u završnoj fazi planiranja, haračili bi rame uz rame po Europi.

A i za “svoje” Sovjete je Staljin bio podjednako poguban kao Hiter
Nas nije uspio pokoriti ni Staljin ni Hitler.

Čak štoviše, u jednom trenutku smo imali jedinu slobodnu teritoriju u Europi. Doduše u Bosni ali i dijelu Hrvatske. Bihaćka republika.
Old 03.12.2024., 00:24   #5894
Quote:
Pacifista kaže: Pogledaj post
Meni nešto govori da ovo nije Erdoganova solo avantura.
Več da iza svega stoji mosad i cia. Pravi cilj nije nužno Asad nego istjerivanje rusa i iranaca iz sirije.
Erdogan trlja ruke na švercu bjele tehnike. Transformatora
I ima odobnu satisfakciju jer mu je ostvaren desetljetni mokri san. Da se turski barjak viori na alepskoj tvrđavi.
Ima i nekih indicija da ovo trio nije ovde prvi put preuzelo slicni korak, i da iskreno zele siriju bez rusa i iranaca, assad po defaultu..Erdogan svercuje sve, Turska je planetarna metropola svercanja, i to na nekom levelu, ali se vidi da takav nemoral i delikventske navike imaju posledice...Erdogan je kao tipican diler, laze glasno, ubedljuvo i misli da je neprimetan...

Aleppo on moze osvojiti i staviti zastavu, ali to je tik uz granicu, dok mu se iran seta od levanta do zaljeva, to su turcima mrvice...
A dominirali su nekada to podrucje...ogromno je rivalstvo tih dviju zemlji, ciji je veci je jedini topic koji neorekidno vode...mada stoljecima ne ratuju...a i uopce ti muslimani, nista ja protiv, ali su mi pozeri, svi obavezno nabroje alaha Muhammada Aliju i t.d...ondak obavezno krik nad sudbinom sto nema jedinstva...i sve dalje je medjusobno vredjanje, saplitanje, ljubomora i sl...zele oni da se ujedine, ali ima 20 kandidata za lidera i nijedan kompromis...ako treba ratuju do istrebljenja, ali da prihvate da ih vodi susjedni islamski lider, nikada...

A da isteraju ruse i iran iz sirije, msm daj uozbiljimo se....kao ona ostrva sto UAE trazi od Irana...a ovi im kazu dodjite i uzmite jbg...
Old 03.12.2024., 00:36   #5895
Quote:
vmro kaže: Pogledaj post
Ima i nekih indicija da ovo trio nije ovde prvi put preuzelo slicni korak, i da iskreno zele siriju bez rusa i iranaca, assad po defaultu..Erdogan svercuje sve, Turska je planetarna metropola svercanja, i to na nekom levelu, ali se vidi da takav nemoral i delikventske navike imaju posledice...Erdogan je kao tipican diler, laze glasno, ubedljuvo i misli da je neprimetan...

Aleppo on moze osvojiti i staviti zastavu, ali to je tik uz granicu, dok mu se iran seta od levanta do zaljeva, to su turcima mrvice...
A dominirali su nekada to podrucje...ogromno je rivalstvo tih dviju zemlji, ciji je veci je jedini topic koji neorekidno vode...mada stoljecima ne ratuju...a i uopce ti muslimani, nista ja protiv, ali su mi pozeri, svi obavezno nabroje alaha Muhammada Aliju i t.d...ondak obavezno krik nad sudbinom sto nema jedinstva...i sve dalje je medjusobno vredjanje, saplitanje, ljubomora i sl...zele oni da se ujedine, ali ima 20 kandidata za lidera i nijedan kompromis...ako treba ratuju do istrebljenja, ali da prihvate da ih vodi susjedni islamski lider, nikada...

A da isteraju ruse i iran iz sirije, msm daj uozbiljimo se....kao ona ostrva sto UAE trazi od Irana...a ovi im kazu dodjite i uzmite jbg...
Ja sam jednom dok sam živjela u Turskoj imala (poslovno) problema s jednim Irancem. I onda sam morala otić kod muhtara ( to je kao predsjednik mjesne zajednice) i kaže meni muhtar: pa gdje si se s Irancem išla pekljat. Gdje ti je pamet bila? To je otprilike stav Turaka prema Irancima: nemoj imat s njima posla jer će te prevarit jer su premazani svim bojama.
Old 03.12.2024., 00:41   #5896
Trump se obratio Hamasu u vezi talaca:

"Ne budu li taoci pušteni prije 20. siječnja 2025., kada s ponosom preuzimam dužnost predsjednika Sjedinjenih Država, bit će VRLO VELIKE NEVOLJE na Bliskom istoku i za odgovorne za počinjenje ovih zločina protiv čovječnosti."

"Odgovorni će biti pogođeni jače nego što je bio pogođen itko u dugoj i legendarnoj povijesti Sjedinjenih Američkih Država. ODMAH PUSTITE TAOCE!"

https://x.com/BarakRavid/status/1863658874915402049

Ovo je trebala biti poruka SAD-a odmah prvi dan.
WhiteDarkness is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.12.2024., 00:43   #5897
Quote:
Oglasio se Trump u vezi taoca:

"Ne budu li taoci pušteni prije 20. siječnja 2025., kada s ponosom preuzimam dužnost predsjednika Sjedinjenih Država, bit će VRLO VELIKE NEVOLJE na Bliskom istoku i za odgovorne za počinjenje ovih zločina protiv čovječnosti."

"Odgovorni će biti pogođeni jače nego što je bio pogođen itko u dugoj i legendarnoj povijesti Sjedinjenih Američkih Država"

https://x.com/BarakRavid/status/1863658874915402049

Ovo je trebala biti poruka SAD-a odmah prvi dan.
Ja bi mu rekla svi su poginuli u izraelskim napadima. Niti jedan više nije živ jer je vaša administracija stalno ulagala veto na primirje. Pogodite Bidena, on je kriv
Old 03.12.2024., 00:46   #5898
Quote:
Ja bi mu rekla svi su poginuli u izraelskim napadima. Niti jedan više nije živ jer je vaša administracija stalno ulagala veto na primirje. Pogodite Bidena, on je kriv
Onda bi i vidjela što bi bilo nakon toga A veto su ulagali i Hamasovci i ulažu još uvijek iako nisu baš u poziciji da uvjetuju pošto su uvjeti još uvijek na stolu: puštanje talaca + predaja Hamasa i ostalih terorista. Ne može bit jednostavnije ali oni ne pristaju i žrtvovat će cijelu Gazu ako treba samo da se održe na vlasti.

p.s. Zato i kažem da je to najbolje trebalo reći prvi dan i dat im rok od 24 ili 48 sati što je tu krivica Demokrata. Ali, better late then never
WhiteDarkness is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.12.2024., 00:52   #5899
Quote:
Ja sam jednom dok sam živjela u Turskoj imala (poslovno) problema s jednim Irancem. I onda sam morala otić kod muhtara ( to je kao predsjednik mjesne zajednice) i kaže meni muhtar: pa gdje si se s Irancem išla pekljat. Gdje ti je pamet bila? To je otprilike stav Turaka prema Irancima: nemoj imat s njima posla jer će te prevarit jer su premazani svim bojama.
Bas tako, to je njihova obostrana ljubav...kao prave komsije, zavist i seir prvo, ondak sve ostalo..
Old 03.12.2024., 00:57   #5900
Quote:
McVily kaže: Pogledaj post

Samo igrom slučaja i Hitlerovom “illusion de Grandeur” nisu završili u istoj ladici povijesti. Da ga (Staljina) nije odjebao kad se htio pridružiti osovini jer je Barbarossa bila debelo u završnoj fazi planiranja, haračili bi rame uz rame po Europi.

A i bez toga je za “svoje” Sovjete Staljin bio podjednako poguban kao Hiter

Bottom line, ako su im opcije Staljin ili Hitler, crno im se piše kako god..
nema nikakve 'igre slučaja' jer je širenje životnog prostora za etničke Nijemce na istok i porobljavanje Slavena koje tamo zateknu nacistički uvjet bez kojega se ne može. boljševizam pored svih zločina ima puno više prostora za pragmatičnost.

dvi su ključne slike iz zadnjih faza WW2 za koje ti ostavljam da se zamisliš. na prvoj su velika trojica, na drugoj Crvena armija koja oslobađa Auschwitz. sumnjam da je moguć scenarij u kojem Churchill i Roosevelt poziraju s Hitlerom. čak i da je u nekom nevjerojatnom scenariju, oslobađanje Auschwitza definitivno nema svog mogućeg ekvivalenta. iz gorenavedenog razloga svi oni Ukrajinci koji su pozdravljali naciste kao osloboditelje doskora se ne bi našli u boljoj poziciji od onih par crnaca koje su kamere uvatile kako desnicom pozdravljaju naciste negdi u Africi.

vidimo to upravo sada u Aleppu, di se nije dugo čekalo da počne zlostavljanje kršćana. pragmatičnost je ono što razdvaja Staljina i Assada od nacista i islamista. ne neka njihova nepostojeća dobrota ni išta slično.
Mikulenas is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 13:41.