Vojna povijest i tehnologija Od praćke do ratova zvijezda. |
|
|
23.08.2018., 18:05
|
|
Neregistrirani korisnik
Registracija: Sep 2009.
|
Quote:
Mondragon kaže:
Može se i metla koristiti u vojnu obuku,kao i četka za WC šolju.
|
Petrović nije spomenuo metle i četke za wc šolje, ali se hvalio ovom pticom.
|
|
|
23.08.2018., 19:40
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2010.
|
Ministarstvo Odbrane republike Srbije pocelo izradu studije za vracanje vojnog roka... ![top](images/smilies/thumbs.gif)
|
|
|
23.08.2018., 21:44
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2015.
|
Quote:
Miki Pirs kaže:
Ministarstvo Odbrane republike Srbije pocelo izradu studije za vracanje vojnog roka... ![top](images/smilies/thumbs.gif)
|
rado srbin ide u vojnike; dvojica ga vuku, a trojica tuku
![:D](images/smilies/mrgreen1.gif)
|
24.08.2018., 01:30
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2016.
|
Quote:
Miki Pirs kaže:
|
Pa ok.
Nas to doista ne zabrinjava...
Mi pretenzije prema vasim podrucjima nemamo.
Ukoliko vi imate prema nasima, rezultat je jasan..
|
24.08.2018., 10:32
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2011.
|
Quote:
Miki Pirs kaže:
|
treba popuniti vojsku, nije ni kod vas to tako lako kao prije ![top](images/smilies/thumbs.gif)
|
|
|
24.08.2018., 12:12
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
SaleRi kaže:
Pa ok.
Nas to doista ne zabrinjava...
Mi pretenzije prema vasim podrucjima nemamo.
Ukoliko vi imate prema nasima, rezultat je jasan..
|
A zasto bi , 'leba ti,to vas zabrinjavalo? Gazda nam je isti,ne treba dalje da objasnjavam...
@Mathasar
Misljenja sam da svaki vojno sposoban muskarac mora da prodje vojnu obuku...Pa necu valjda ja sa 45 ako se ne daj Boze zagovna da branim nejac od 25 godina koja moze volu rep da iscupa...
|
|
|
24.08.2018., 13:18
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2014.
|
Quote:
Tupson kaže:
rado srbin ide u vojnike; dvojica ga vuku, a trojica tuku
![:D](images/smilies/mrgreen1.gif)
|
Šanse da se uvede rok u srbiji su po meni minimalne. Razlog - novac to je sasvim jasno. Bilo bi pametnije da se Vučić osvrne barem jednom riječju na reorganizaciju tog ostatka JNA mastodonta danas nazivanog VS, da se ne radi o običnoj kosti za glodanje u dnevnopolitičke svrhe. Naime, kukumavči da mu fali vozača tenkova i uskoro pilota ali ne pada mu na pamet da smanji broj upravo tih tenkova i ostale zarđale gvožđurije da bi stvorio sustav sa glavom i repom. Cilj nije nešto napraviti nego drzati vojsku kao sredstvo za dnevnu propagandu.
Poslano sa mog MI 6 koristeći Tapatalk
|
|
|
24.08.2018., 14:35
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2013.
|
Vučić je militantan. I narod je dobrim dijelom militantan. VS je brojčano prevelika. Umjesto da je prepolove i na taj način finacijski oporave, maštaju o vraćanju vojnog roka što nije drugo nego potonuće u još veću mizeriju.
Plaćenička vojska je budućnost (nazovite je profesionalna ili kako želite), sve ostalo je relikt 20-tog stoljeća i sve teže će prolaziti u današnje i buduće vrijeme.
|
|
|
24.08.2018., 17:02
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2014.
|
Quote:
s-verse kaže:
Vučić je militantan. I narod je dobrim dijelom militantan. VS je brojčano prevelika. Umjesto da je prepolove i na taj način finacijski oporave, maštaju o vraćanju vojnog roka što nije drugo nego potonuće u još veću mizeriju.
Plaćenička vojska je budućnost (nazovite je profesionalna ili kako želite), sve ostalo je relikt 20-tog stoljeća i sve teže će prolaziti u današnje i buduće vrijeme.
|
Zašto pišeš o nečemu o čemu pojma nemaš?Imaš internet pa pogledaj niti je VS prevelika niti je kao što ti kolega gore sugeriše naslednik JNA.Reeformom i smanjenjem vojske 2003. godine ukinute su Armije,Korpusi i prešlo se na brigadnu formaciju i danas je po strukturi VS 100% po NATO modelu(jer su ga isti i stvarali za vreme DOS-a javna je tajna da su NATO vojni atašeji nogama otvarali vrata Generalštaba i krojili sve).
Od JNA oficira ostalo je jako malo i svi su manje više penzionisani ili pred istu.
|
|
|
24.08.2018., 17:33
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Mondragon kaže:
Zašto pišeš o nečemu o čemu pojma nemaš?Imaš internet pa pogledaj niti je VS prevelika niti je kao što ti kolega gore sugeriše naslednik JNA.Reeformom i smanjenjem vojske 2003. godine ukinute su Armije,Korpusi i prešlo se na brigadnu formaciju i danas je po strukturi VS 100% po NATO modelu(jer su ga isti i stvarali za vreme DOS-a javna je tajna da su NATO vojni atašeji nogama otvarali vrata Generalštaba i krojili sve).
Od JNA oficira ostalo je jako malo i svi su manje više penzionisani ili pred istu.
|
čovjek ti je dobro rekao, VS je i doktrinom i naoružanjem relikt jugoslavije, kad se pogleda oprema vidi se da tu gotovo da i nema modernih sustava, svi su iz doba JNA.
Što se ljudstva tiće JNA kadar je jasno otišao u mirovinu s obzirom na godine, ali doktrina i način izobrazbe i dalje žive, iako VS ima puno vojnih aktivnosti sa SADom (čak i više nego sa rusijom) suštinski sustav je temeljen još uvijek na JNA
armije i korpusi su u praksi ukinuti raspadom jugoslavije, divizije su vam početkom 90im bile u praksi najveće jedinice.
srbija s obzirom na broj stanovnika nema preveliku vojsku ako se usporedi, sa češkom, bugarskom a kamo li sa grčkom ili švicarskom koje spadaju u zemlje sa populacijom od 5-10 milijuna, ali usporediti proračune spomenutih država i srbije jasno pokazuje da se ne može pratiti korak i da je VS stvrno u modernizacijskom smislu prevelika za proračun.
inaće taj vučićev militantni stav kako se on voli prikazivati u medijima, kao sam napoleon, uvijek oko svih projekata u vojsci i vojnoj industriji građani srbije jako dobro puše jer očito cijela se zemlja loži na vojsku pa tako skuplja glasove i liječi osobne komplekse.
|
|
|
24.08.2018., 20:57
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Mathasar kaže:
čovjek ti je dobro rekao, VS je i doktrinom i naoružanjem relikt jugoslavije, kad se pogleda oprema vidi se da tu gotovo da i nema modernih sustava, svi su iz doba JNA.
Što se ljudstva tiće JNA kadar je jasno otišao u mirovinu s obzirom na godine, ali doktrina i način izobrazbe i dalje žive, iako VS ima puno vojnih aktivnosti sa SADom (čak i više nego sa rusijom) suštinski sustav je temeljen još uvijek na JNA
armije i korpusi su u praksi ukinuti raspadom jugoslavije, divizije su vam početkom 90im bile u praksi najveće jedinice.
srbija s obzirom na broj stanovnika nema preveliku vojsku ako se usporedi, sa češkom, bugarskom a kamo li sa grčkom ili švicarskom koje spadaju u zemlje sa populacijom od 5-10 milijuna, ali usporediti proračune spomenutih država i srbije jasno pokazuje da se ne može pratiti korak i da je VS stvrno u modernizacijskom smislu prevelika za proračun.
inaće taj vučićev militantni stav kako se on voli prikazivati u medijima, kao sam napoleon, uvijek oko svih projekata u vojsci i vojnoj industriji građani srbije jako dobro puše jer očito cijela se zemlja loži na vojsku pa tako skuplja glasove i liječi osobne komplekse.
|
Jeli?Ti znaš šta je doktrina VS u 2018 godini? ![rofl](images/smilies/rofl.gif)
JNA ...ha ha
A ukinuta struktura JNA čak i činovi.
I da...zaboravio sam,a koje to naoružnje poseduje HV?
Tenkovi M84 made in YU.
Transporteri i dalje su većina M80,Patria desetak.
Praktično kompletan oklop je ostavio Trifunović u amanet.
U zadnje vreme je došlo par donacija iz Afganistana tj SAD-a i helikopteri sve ostalo i dalje jeste ostatak JNA.
|
|
|
24.08.2018., 22:01
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2015.
|
Quote:
Mondragon kaže:
Jeli? Ti znaš šta je doktrina VS u 2018 godini? ![rofl](images/smilies/rofl.gif)
JNA ...ha ha
Tenkovi M84 made in YU.
U zadnje vreme je došlo par donacija iz Afganistana tj SAD-a i helikopteri sve ostalo i dalje jeste ostatak JNA.
|
jbga,četnici i četništvo, ![cheer](images/smilies/cheer.gif)
Vučko-četnik
Vule-četnik
Dača-četnik
Milosav Simović-četnik
![hnje](images/smilies/hnje.gif)
|
25.08.2018., 09:58
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Mondragon kaže:
JNA ...ha ha
Tenkovi M84 made in YU.
|
Patria je btw 126.....
PZH 2000
MRAP-ova (razne verzije) 226
OH-58D(R)
Osobno naoruzanje hrvatske proizvodnje
Kompletna odora i vojnicka oprema hrvatske proizvodnje
Kacige hrvatska proizvodnja
Dogovorena nabava eskadrile F-16 C/D Barak / Brakeet
MH-60 (L ili R) za zapovjednistvo specijalnih snaga pred realizacijom
Helikopterske snage su neusporedive
..... Itd itd...
A o doktrini necemo. Jer vi ste jos uvijek u osamdesetima po mentalnom sklopu i nacinu promisljanja...
S druge strane sto je sa vasim bumbarima, vrapcima, kobcima, orlovima 2.0, Lazarima, Norama, Sumadijama, Alasima, M-21 i ostalim Photoshop uradcima SDPR-a? Koliko je toga uvedeno u naoruzanje vase vojske? Nula bodova....
Za cizme nemate.....
Koliko nasih vojnika je steklo iskustvo u misijama u Afganistanu u zadnjih XX godina? U eFP BG? ...
Ajde ne lupetaj....
Mi zasigurno nismo idealni, ali smo u odnosu na vas miljama ispred...
|
25.08.2018., 11:12
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2013.
|
Quote:
SaleRi kaže:
Patria je btw 126.....
PZH 2000
OH-58D(R)
..... Itd itd...
A o doktrini necemo. Jer vi ste jos uvijek u osamdesetima po mentalnom sklopu i nacinu promisljanja...
S druge strane sto je sa vasim bumbarima, vrapcima, kobcima, orlovima 2.0, Lazarima, Norama, Sumadijama, Alasima, M-21 i ostalim Photoshop uradcima SDPR-a? Koliko je toga uvedeno u naoruzanje vase vojske? Nula bodova....
Za cizme nemate.....
Koliko nasih vojnika je steklo iskustvo u misijama u Afganistanu u zadnjih XX godina? U eFP BG? ...
Ajde ne lupetaj....
|
Nemoj zezati, bili su nabavili i 2 Mi-24 da im mafija moze neometano svercat drogu po otadzbini :-D.
|
|
|
25.08.2018., 13:13
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
flanker27 kaže:
Nemoj zezati, bili su nabavili i 2 Mi-24 da im mafija moze neometano svercat drogu po otadzbini :-D.
|
Ma ne.. S tim snagama su do koljena potukli NATO snage 1999...
Jos kad im veliki vodja za mjesec dana objavi da ce priznati Kosovo onda je pobjeda potpuna... Jos jedna u nizu "istorijskih" .. Doktrina "skrivaj se u sumi dok grmi" se pokazala odlicnom. Pod uvjetom da im prihvate srpsku putovnicu na ulazu na Kosovo...
|
25.08.2018., 13:22
|
|
Registrirani korisnik
|
Polovinu stvari koje si nabrojao ste dobili na poklon ili tek treba da nabavite(po toj logici stvari ja mogu da nabrajam buk,pancir,beloruske migove itd )...Daklem,trenutno vozite 2.generaciju aviona,pvo je da izvines i da ne idemo dalje merenje pise.
|
|
|
25.08.2018., 13:33
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Miki Pirs kaže:
Polovinu stvari koje si nabrojao ste dobili na poklon ili tek treba da nabavite(po toj logici stvari ja mogu da nabrajam buk,pancir,beloruske migove itd )...Daklem,trenutno vozite 2.generaciju aviona,pvo je da izvines i da ne idemo dalje merenje pise.
|
Naravno da smo dobili (premda nije polovina nego samo MRAP-ovi, ali ako te veseli - neka ti bude)... I dobiti cemo jos. Naime, mi smo clanica NATO saveza (cisto za slucaj da si to smetnuo s uma) ...
Razumijem da vi imate orgazme kad godisnje odradite dvije vjezbice s rusima i bjelorusima ili kad vas NATO pozove da statirate na nevaznim vjezbicama...
Gle, tebi je jasno da ste u banani. Nema potrebe da ti to bilo tko elaborira...
Naslovnice Informera (najcitanijeg kod vas) jasno govore o tome u kojem stoljecu ste zapeli i koji naslovi pale narod....
Drzavu vam vodi mafija. I to znate...
A sad ti nama objasni da smo u banani...
|
25.08.2018., 16:27
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Mondragon kaže:
JNA ...ha ha
Tenkovi M84 made in YU.
|
pitam, po kojim programima vršite obuku časnika, tko su predavači i kakva su njihova obrazovanja i iskustva, iz kojih ratova, ti si iz srbije i ti si upućen?
namjerno si napisao da HV ima 10ak patria kako si iskrivio činjenicu (nekako mi se ćini da je to vještina koju vas u školi uče)
stanje u HVu je ipak bolje po pitanju opreme, iako je još uvijek dobar dio tehnike porijeklom iz JNA, u srbiji je čak i jurišna puška M70 a ne M21.
iako priznajem činjenicu da se vaša vojna industrija trudi puno više od naše, srpska vojska nije dobila gotovo ništa od toga.
HV se okrenuo NATO doktrini još tamo 1993, najveće vojne akcije poput maslenice, bljeska i oluje su izvršene po zapadnjačkoj doktrini, a najveća greška s naše strane je napravljena na banovini gdje je general primijenio JNA doktrinu kao i vi u vukovaru.
danas HV je u cijelini obučen po Nato standardima, uz tisuće vojnika koji su bili u afganstanu, danas imamo misije u poljskoj i litvi gdje naša vojska intenzivno vježba sa američkom, britanskom, njemačkom i snagama domaćina.
imamo časnički kadar od najviših struktura obučen u američkim vojnim školama (sam ministar obrane, umirovljeni general sa ratnim iskustvom) do nekih nižih časnika. osobno poznajem jednog nižeg časnika koji je bio 6mj na obuci u SADu.
vježbe NATOa, poput jackal stone su samo dio obuke HVa sa partnerima na kojima sudjeluju manje jedinice kao cjelina, ali ima tu i vježbi što u inozemstvu što tuzemstvu u kojima sudjeluju i satnije kao cjelina.
možda se vama iz srbije koji pišete ovdje ćini da mjerimo tko ima veći, ali ja vam ukazujem na naš primjer kako profesionalizacija i smanjivanje vojske daju mogućnosti modernizacije i kvalitetnije obuke, jer kamo sreće za vas da vam pola vojske prođe vojnu obuku u rusiji ili negdje drugdje sa vojnicima rusije koji imaju iskustva iz sirije, gruzije, ukrajine i čečenije.
|
|
|
25.08.2018., 17:34
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
SaleRi kaže:
Patria je btw 126.....
PZH 2000
OH-58D(R)
..... Itd itd...
Za cizme nemate.....
Ajde ne lupetaj....
|
Patrie?Pa ni naoružanje nemaju.
Kompletna oprema hrvatske proizvodnje?A čije je proizvodnje uniforma VS?Kamerunske?
Haubice?One kršine Švabske od kojih se jedna pokvarila još na paradi?I koliko to komada?
A na osnovu čega ti znaš da je oficirski kadar VS još u 80-ima?Dokazi?Dokumenti?Primeri?
I oficiri VS idu na šklovanje u SAD,Rusiju itd...
Jednostavno ne barataš činjenicama ni dokazima već uvreženim stereotipima.
Bez apsolutno ijednog dokaza.
Od strukture VS pa svega ostalog.
|
|
|
25.08.2018., 18:57
|
|
Neregistrirani korisnik
Registracija: Jan 2011.
|
Negdje sam vidio da Vučić na slijedeću paradu želi izvesti čak 100 tenkova (kao 100 godina od kraja 1. svjetskog rata pa eto armija srpska sve će da vas smrska...) a neki dan kukao kako nemaju vozače za tenkove te kao zato treba ponovno uvesti vojni rok.
I opet će pomicati paradu jer Putin ne može doći točno 11.11. Ali ovog puta neće kisnuti jer su naucnici usavrsili novi srpski sustav
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna...da-spreci-kisu
|
|
|
![Odgovor](images/buttons/reply.gif) |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 00:53.
|
|
|
|