Natrag   Forum.hr > Kultura i zabava > Film

Film Art, cult and all that trash

Zatvorena tema

Tematski alati Opcije prikaza
Old 07.01.2024., 22:05   #41
How to have sex

Rehašovana verzija mnogih sličnih filmova, ali neću reći boljih filmova. Ima likove, ima dobre glumce - glavna glumica naročito, najbolje shvatila zadatak i to je to. Očekivao sam neki ironičan twist, ali film je u biti dobronamjerno prosvjetiteljski, za omladinu i njihove roditelje koji su u fazonu: ja ne znam što je ovo, ovoga nije bilo u moje vrijeme. Bilo mi je iskreno žao mlade dame, ali "trebala je nešto reći." Ono što me je zasmetalo je što-se-zbilja-dogodilo retrospektiva, nekako je poremetila flow.
stumper is offline  
Old 08.01.2024., 07:50   #42
How to have sex (2023.)
malo spojlamo
Quote:
stumper kaže: Pogledaj post
Bilo mi je iskreno žao mlade dame, ali "trebala je nešto reći."
Eh, da, sram je tu ogroman faktor, čak i u slučaju ovako otvorene i glasne cure. Nekad imaš 'frendicu' poput ove plave koja bi vjerojatno rekla 'a takvi su ti dečki' ili 'moraš nekad i pretrpjet malo', nekad ti se to što ti se dogodilo čini prebanalnim i 'nije big deal', nekad ti nešto neželjeno napravi onaj tko ti se sviđa ili je općenito poželjan pa bi kao trebala bit 'sretnica', a ti se osjećaš usrano
Ok mi je film iako i ja imam dojam već puno puta viđenog u filmovima/serijama. Dobro mi je što ona nije neka stereotipna povučena štreberica. Najbolji moment mi je pogled koji Tara razmijeni s plavim na balkonu, i on zna da mu je frend kreten i kuži da se nešto dogodilo, ali nije ništa pitao ni nju ni njega. A ona nije htjela biti neki partypooper, sad je konačno u ravnini s njima 'odraslima' i eto, takve stvari se sigurno svima događaju. Tara je takva da će to vjerojatno brzo pregrmjet, ali tko zna kolikima će još ovaj dečko tako nešto napraviti.
Kakav ironičan twist si očekivao?

Kaibutsu / Monster (2023.)

Film je podijeljen na tri dijela, odnosno pratimo jednu neugodnu školsku situaciju iz perspektive tri (tj. četiri) različita aktera. Tu su zabrinuta samohrana majka, jedan profesor optužen za maltretiranje učenika i sam učenik koji se ne usudi nikome iskreno govoriti o onome što mu se događa.
Film je dosta dobar, s tim da prvi dio mi je nekako najlošiji i trebalo mi je vremena da se ufuram - možda je do toga što još nemamo pojma što se tu događa, ali mi nekako i nije sjelo kak je izvedeno sve skupa.
E sad, koliko god ta priča bila zanimljiva i emotivna, imam osjećaj da ima nešto kalkulantski u filmu, kao da bih trebala biti jako dirnuta i frapirana, i sve je dobro odrađeno, klinci su prekrasni, ali ta neka iskrena emocija ne dolazi do mene. Još je sve zaokruženo lijepom i tužnom Sakamotovom skladbom, ali kad sam osjetila da bih se na ovom dijelu trebala rascmoljit, jednostavno sam se ohladila. Inače mi Koreedini filmovi leže i nemam neku veću zamjerku ni ovaj put, samo mi djeluje kao da je film malo 'promišljen' za nagrade.
Inconnu is offline  
Old 08.01.2024., 11:13   #43
Bastarden

Vidim Madsa na posteru, ja gledam, nema tu puno mudrosti. Nisam imala pojma o čemu se radi u filmu prije gledanja, mogu reći da se radi o skroz korektnom filmiću, ništa tu nema novo ili spektakularno, iako bljeskovi nasilja i krvi pomažu da se malo ističe, ali stvarno je dobar i lako se gleda.
Ovaj glumac kojeg su odabrali za negativca De Schinkela je savršen casting, lik ima tak savršeno ljigavu facu za tu ulogu, divota.
Mads je standardno dobar kao i uvijek, i sad sam tek skužila da je ova glumica iz Raised by Wolves, gledam nešto mi je poznata ali nisam mogla povezati kad ima dugu kosu.
Dobar film, ne najbolji iz prošle godine, ali valja pogledati.
Old 08.01.2024., 14:45   #44
Quote:
Inconnu kaže: Pogledaj post
How to have sex (2023.)
malo spojlamo

Kakav ironičan twist si očekivao?
Ne znam, da ne bude uopće sexa ili tako nešto... da ostane moralno dvosmislen, bez otriježnjenja.
stumper is offline  
Old 08.01.2024., 16:22   #45
Rosary murders (1987.) - dobra priča s jakom glumačkom postavom, ali filmu fali napetosti i neki kvalitetniji plot twist i bolje objašnjenje motiva samog ubojice uz bolju montažu i micanje nekih nepotrebnih scena (tipa ona žena koja želi krstiti dijete je skroz nebitna) 6/10
Tomo1972 is offline  
Old 08.01.2024., 16:56   #46

Novu godinu sam eto otvorila s Bowiem, slučajno vidjeh sinoć da je na HBO-u i taman se prigodno poklopilo s današnjim ročkasom.

Gledah puno dokumentaraca o Bowieu, ali ovo nije klasični dokumentarac o njemu. Narativni dio filma, vrtložno spojen zvukom i živopisnim vizualnim dijelom doima se poput memoara. Mrzim 70.-te i jedva sam čekala da prođe ta faza filma i taman kada je prošla taman sam osjetila da me film obuzima u modusu toka svijesti. Poput meditacije u pokretu, Bowie priča o amorfnoj prirodi vremena, a umetanje isječaka iz znanstveno-fantastičnih filmova pojačava dojam onoga što je on uvijek htio - uhvatiti ideju vremena koje je ispred nas. Bowieva potraga za samim sobom, upotreba umjetnosti kao načina traženja samog sebe univerzalna je poput potrage za smislom života koju živi i propituje svako ljudsko biće. Bowie ne postoji ili tako on tvrdi...već je proizvod kolektivne percepcije.

Bowie se u nekoliko navrata osvrće na to koliko mu je važno biti dijelom društva, kolektiva i kosmosa unutar kojeg želi umjetnički dokumentirati postojanje, a kroz mnoštvo snovitih fragmentiranih isječaka iz njegova života doista dobivamo "osjećaj" pulsirajuće cikličke prirode umjetnosti i pop kulture.

Gledala sam film u mraku na velikom TV-u kako ga i treba gledati, uronjena u tu psihodeličnu mješavinu zvuka i slike...i baš kao što piše na početku upozorenje za epileptičare, tako i jest jer doista vizualno i zvučno udara u hipofizu. Cijelu noć sam poslije imala košmare i slike Bowiea.
Fish 1968 is offline  
Old 08.01.2024., 19:15   #47
Kaibutsu

Meni ovo skoro bilo loše. Malo toga mi se u filmu svidjelo, a najviše cijela ta struktura filma. Imamo kao više perspektiva, i kao sa svakom perspektivom bi trebali popuniti rupe, a sve tak površno i glupo da uopće nije bilo potrebe da ovaj film bude ovako konstruiran. Ne znam na što se ciljalo time, subverziju? Misterij?
Da je normalno snimljen film o prijateljstvu 2 dječaka i svemu što im se događa, bilo bi mi bolje, ovako sam prvu polovicu filma bila skroz zbunjena jer se svi likovi ponašaju kao debili, ali ne jer su ustvari debili nego jer je scenarij debilno složen. Ili je film išao na to da stvarno pomislim da svi imaju svinjski mozak?
I onda je nakon 2h došao kraj i nije me bilo briga ni za što jer nikako nisam mogla prihvatiti način na koji je film prezentirao ovu priču. Šteta.
Old 08.01.2024., 19:37   #48
Galaxy Quest (1999)

Ovaj film me osvojio nekoć davno, slučajno sam naletio na njega opet na Netflixu. Radi se o Star Trek parodiji koja funkcionira savršeno i bez znanja Star Treka. Autori su uspjeli obuhvatiti sve karakteristike takve vrste serija, fanove, konvencije, glumce koje nitko ne angažira u drugoj seriji ili filmu, međuglumačke odnose, itd. Tko poznaje Star Trek cijenit će brdo malih detalja koje su autori usuli u film. U ovom gledanju sam uočio vaginalni spekulum, ginekološki alat, kojim alieni atakuju na Sigourney Weaver. I to je poseban moment, sci-fi Alien heroina, Sigourney Weaver glumi priglupu sisatu plavušu.

Dokumentarac o filmu. Tko nije gledao film, nek prvo pogleda film:
Old 08.01.2024., 23:30   #49
Das Lehrerzimmer

Mišljenja sam da je ovdje rad sa djecom glumcima fušeraj, ali ni odrasli nisu baš pretjerano uvjerljivi. Glavna glumica može proći i dobro je odradila svaki napad panike. A prije svega nije uvjerljiva ta priča: što god uradio nije dobro, a nastavnica zbilja nije ništa loše uradila, suštinski, pa smo ljuti na njenu bespomoćnost pa kažemo: vi'š ti tog nakaradnog sustava! U RL ljudi se ponašaju neodgovorno ili rade gluposti pa se vade pa im prodje jer im to rupe u sustavu omogućuju, pa se sazna pa sustav ne valja - zato što, izmedju ostalog, fali pravog društvenog angažmana da sustav profunkcionira. A za jedan takav film treba i malo jači kreativni angažman od standardne krivo-je-more šprance.
stumper is offline  
Old 09.01.2024., 09:58   #50
The Best of Me (2014)

kad mi je u jednoj neobaveznoj diskusiji o filmovima jedan kolega rekao da mu je ovo jedan od najboljih filmova samo sam ga pitao:

ja: "reci mi, jel to limunada?"
on: "ma kakva limunada, filmčina, evo sad se još uvijek ježim"

i kažem ja sutradan sebi: "ma neš me zajebavat" i odem ja to lijepo pogledat

da limunada (i to ona američka), to je kanta vode s isipanom vrećicom flavor aida, sve nepromješano

mislim nekome se to sviđa, i to je ok, i kad bi barem ja mogao biti tako dobar i naivan, a ne ovako ciničan i sarkastičan, kakav jesam

kao prvo, oklen uopće nekome bolesna ideja da stavi totalno različite glumce fizionomijom, da glume istu osobu? šminka ništa?

podsjetio me na luna park, zabavni park, sadržaji se samo nizaju, kokice, ringišpil, kuća strave, šećerna vata, vlakić, tobogan smrti, ušećerena jabuka,
tako se i tu nižu događaji. topli hladni.

i sve bi bilo dobro da ja u zadnje vrijeme ne moram sve podgrijavati, nekad i duplo

+ 1/2 1/2 - - -
Ajutokintumi is online now  
Old 09.01.2024., 12:19   #51
El Mariachi - prvi dugometražni film Roberta Rodrigueza koji za budžet koji je imao izgleda vrlo dobro, akcijske scene su solidno režirane i izgledaju i danas dosta dobro. Možda par scena ima problem, ali može se oprostiti s obzirom na budžet. Ovo je ipak stil ispred substance, poanta je pokazati sposobnost režiranja akcije, vidi se da je nadahnuto Woom. Dobro je sto je jezik španjolski i to daje dozu autentičnosti filmu, osjećaj da se stvarno nalazimo u Coahuili i da smo s likom u njegovoj nevolji. Ovo je lagana priča o zamjeni identiteta di kriminalac koji hoda s torbom za gitaru i mariachi koji traži posao budu zamijenjeni i ubojice počmu loviti mariachija po gradu. Ljubavna priča je nepotrebno dodana, i na kraju to ne funkcionira jer moramo prihvatiti da se u 2 dana rodila nevjerojatna ljubav između mariachija i vlasnice lokala. Ukupno je dobra akcija, tko voli John Woo stil ovo će mu biti dobro, mislim da se film drži OK. 7/10

Desperado - nastavak El Mariachi kojeg sam bolje pamtio nego sto mi je na kraju bio, stilski je film isti samo ima veći budžet i to filmu nije pomoglo. ovdje je jezik engleski i to malo oduzme filmu, ne osjećam se kao da se nalazim u Meksiku s likom.Buscemi i Tarantino nepotrebni i neiskorišteni. Samo se pojavljuju, a Tarantino je los glumac i oduzme u sceni u kojoj se pojavi, potpuno nepotrebno. Scena valjda postoji samo da se pokaze da su prijatelji. Ljubavna priča pati od istih problema kao i El Mariachi, mislim potpuno zbrzano i moramo povjerovati da se tu rodila ljubav za koju su ljudi spremni žrtvovati sve i obitelj, ne drži vodu. I cijeli taj obiteljski zaplet ne funkcionira. Kao zabavna akcija za potpuno mozak na pašu može proći, ali rekao bi da ovo nije potrebno gledati, i ne bih ga stavio kao kultni akcijski 90tih. 6.5/10

Spencer - A24 film o jednom Božiću Diane s kraljevskom obitelji, film jako lijepo izgleda, atmosfera koju su stvorili s kamerom i glazbom je kao neki triler/horor i funkcionira jako lijepo. Gledatelj zna kako njezina priča završava i zato takva nelagodna atmosfera paše odlično. Zadnja scena mi se ne sviđa previse kad razmišljam, ali je legla lijepo u filmu. Rekao bi da je ovo preporuka za one koji su propustili film kad je izašao. 7.5/10

Being the Ricardos - ovo je meni jako dobro, možda najbolje od onog sto je Sorkin režirao. Bardem i Kidman odlični, ali Kidman ostavlja jači dojam. Lijepo je bilo biti u društvu ovih likova i iza scene I love Lucy, vidjeti kreativni proces na jednom sitcomu, ima tako lijepih scena kao ona s uređivanjem stola. Najbolji film koji sam ove godine pogledao.

Ako bi imao jedinu malo zamjerku na ovaj film to je prebacivanje između različtih vremenskih perioda koje ostaje pomalo smušeno i prebacivanje na one starije ljude koji pričaju o događajima, mislim da nisu bili potrebni filmu, a nekako mu uspore tempo. Ali to je meni s obzirom na sve pluseve manji problem. Presuda je da sam uživao u filmu. 8/10
ElRey1 is offline  
Old 09.01.2024., 12:38   #52
The Family Plan (2023)

Ne znam zašto ali meni komedije godinama ne leže. Siguran sam da je do kvalitete a ne moje želje da ih gledam, jer neke stare mogu gledati više puta. Jedino ako možda ja nalijećem samo na loše komedije. Ovo je bezveze i toliko puta viđeno, mozak mi se zapalio prije polovine filma, i onda sam ugasio. Kad sam vidio Wahlberga pomislio sam da je gledljivo. NIsam gledao ni pola filma pa je ocjena za odgledano 3/10.
Old 10.01.2024., 01:27   #53
The Killer: A Girl who deserves to die - film koji recimo blago kopira Man from Nowhere, ima i jedan meta moment di redatelj kroz film to i priznaje. Koreografija tučnjava i borbe je dobra. Jedna scena u hotelu dosta podsjeća na scenu iz John Wicka u klubu. Radnja je prilično bazična umirovljeni plaćeni ubojica koji se bavi nekretninama mora se vratiti starom zanatu da bi spasio tinejdžerku koja je upala u problem s mafijom. Film funkcionira jer kad se otkrije sto mafija radi osveta je dosta katarzičan i opravdana. Pati od svih poznatih klišeja koji se vezu uz ovaj korejski žanr i stil, tihi i povučeni lik koji je opasan, s kavom u ruci riješi horde protivnika, ali ima film stila i nekako to sve funkcionira. 7/10 (ali samo za ljude koji vole filmove kao Man from Nowhere)
ElRey1 is offline  
Old 10.01.2024., 01:51   #54
La Sociedad de la Nieve - J.A. Bayona (2023)

Novi film o legendarnoj avio nesreci u Andama u kojoj se srusio urugvajski avion 1972. godine. Mislim da vecina ljudi zna o cemu se radi i sto je kontroverza u ovom slucaju, da ne spoilam.

Da ne duljim, jako dobar film, svjeza perspektiva, odlicni glumci i stvarno emotivni rolerkoster bez proljeva. Fotografija je takodjer izvrsna, ali sve pada u drugi plan koliko se lako uzivjeti u ovu pricu i emotivno stanje likova.
Old 10.01.2024., 09:29   #55
Kurak Günler (Burning Days) (2022)

Priča o lokalnoj korupciji u nekoj pripizdini u Turskoj, i o tome kako ti jedna pijanka može okrenuti život naglavačke.

Generalno je film OK, ali glavni lik mi djeluje pre-klinjo za nekog državnog tužitelja, prvih 40tak minuta je nepotrebno razduženo, a onda i ti nekakvi "halucinigeni" momenti - zašto?

Da su se te stvari pobrusile, film bi bio puno bolji.

6.5/10
Old 10.01.2024., 11:35   #56
Leave The World Behind (2023)

Odlična triler misterija. Dobar zaplet, dobri glumci. Vizuelno savršen. Podsjeća na momenta na Shining. Mada realno tema je bila u najmanje 10 filmova. Šteta samo zbog načina kako je završen. Šalje određenu poruku, ali svako može da je vidi na svoj način. U svako slučaju gledljivo i nećete moći prekinuti iako traje preko 2 sata. 8/10
Old 10.01.2024., 11:51   #57
Prestani lagati ovaj napaceni narod. Ja ga prekinuo nakon pola sata (možda 45 min, ne sjećam se više)
Tomo1972 is offline  
Old 10.01.2024., 12:20   #58
Za tebe je Fast&Furios onda.
Old 10.01.2024., 12:35   #59
Vidiš, nisam pogledao niti jedan od tih filmova, jednostavno me ne zanima
Tomo1972 is offline  
Old 10.01.2024., 12:48   #60
Ja sam prva dva i bilo je dovoljno.

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 10:39.