Natrag   Forum.hr > Društvo > Filozofija

Filozofija Misaone teme lišene dogme

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 01.07.2024., 22:32   #41
Quote:
vamvam kaže: Pogledaj post
Zaključak bi bio da brinemo bezveze.
Oni koji imaju djecu i unučad ne brinu bezveze. Naravno, ako ih vole i ako im je stalo u kakvom će svijetu živjeti.

A i oni mlađi od, cca 30 godina ne brinu bezveze. Ako im je stalo do toga u kavom će svijetu umirati.
Quote:
WhiteDarkness kaže: Pogledaj post
Kina spaljuje ugljena više nego ostatak cijelog svijeta zajedno. I onda će mravac reći ma pusti Kinu, nemoj gledat druge, preziranje Zelenih, bla bla bla :
Kina proizvodi za zapad. Kako ćeš uništiti neku tvrtku? Tako da ih ostaviš bez kupaca.
Quote:
Freyya kaže: Pogledaj post
Ono sto sam uspjela naci je da se u biti vecina naravno bavi etičkim pitanjima.
Etiku smo sveli na *a što ja imam od toga* i *neka se drugi odriču, ja neću*. Mogu dodati i ono: *ja imam prava ....*.
Ni jedan organizam ne može stajati sam za sebe. Evolucija prvih živih organizama odvijala se zajedno s pretvorbom planetarne površine iz neorganskog okruženja u samoregulirajuću biosferu. Život je značajka planeta a ne pojedinih organizama.
mravac8 is online now  
Odgovori s citatom
Old 01.07.2024., 22:33   #42
Quote:
pronađena kaže: Pogledaj post
Ne znam zašto ste svi takvi pesimisti.

https://www.energetika-net.com/zasti...upno-oporavlja

A i sve više vrsta na Zemlji je zaštićeno.
Masovni su i prosvjedi protiv krčenja amazonskih prašuma,
oceane smo počeli čistiti, a sve se više smeća reciklira kao otpad.
Ponavljam upis.
Nije li super vijest što se ozonski omotač oporavlja.
Naravno da kao pojedinci možemo biti razočarani, ali mislim
da treba ostati optimist tomu usprkos.
Jer samo tako ćemo sebe potaknuti na djelovanje
koliko god nam se ono zanemarivo činilo.
pronađena is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.07.2024., 22:49   #43
Quote:

Ozonski omotač nema nikakve veze s globalnim zatopljenjem.
Old 01.07.2024., 22:53   #44
Quote:
Sigmund kaže: Pogledaj post
Ma da, po toj logici se svi možemo odmah koknuti, ionako nikog nije briga, a svemir je ulimativno maligan i egzistencija je besmislena. Sorry, not my cup of tea.
Ako nemaš rješenje, nemaš niti problem. To je ta logika. Možeš biti nezadovoljan, ali to nije dovoljno da promijeni ishod.
Old 01.07.2024., 22:56   #45
Quote:
mravac8 kaže: Pogledaj post
Etiku smo sveli na *a što ja imam od toga* i *neka se drugi odriču, ja neću*. Mogu dodati i ono: *ja imam prava ....*.
Jedna globalna kataklizma bi definitivno bila dobra prilika da nešto naučimo i postanemo bolji i pametniji.

I onda to još 100 puta ponovimo da utvrdimo gradivo.
Old 01.07.2024., 22:59   #46
Ako nemaš postulat, smjer i cilj, onda nemaš ništa. Možeš se odmah koknut. Cinizam tu ne pomaže. Kao što sam već puno puta rekao na forumu, a reći ću to opet i opet, koliko god treba: Cinizam je zlo.
Old 01.07.2024., 23:01   #47
Quote:
Jedna globalna kataklizma bi definitivno bila dobra prilika da nešto naučimo i postanemo bolji i pametniji.
Ne bi. Globalne kataklizme ne funkcioniraju tako.
Old 01.07.2024., 23:02   #48
Quote:
Zašto to misliš?

https://meteo.hr/objave_najave_natje...daj=pr30122014

https://vijesti.hrt.hr/svijet/un-ozo...ravio-10547588
pronađena is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.07.2024., 23:10   #49
Quote:
Mrtvi ne mogu učiti ni postati bolji i pametniji. A živi ako nisu do sada, a nisu, ni neće.
Ni jedan organizam ne može stajati sam za sebe. Evolucija prvih živih organizama odvijala se zajedno s pretvorbom planetarne površine iz neorganskog okruženja u samoregulirajuću biosferu. Život je značajka planeta a ne pojedinih organizama.
mravac8 is online now  
Odgovori s citatom
Old 01.07.2024., 23:13   #50
Quote:
Mrtvi ne mogu učiti ni postati bolji i pametniji. A živi ako nisu do sada, a nisu, ni neće.
Onda je to to. Nema nam pomoći.
Old 01.07.2024., 23:24   #51
Quote:
Onda je to to. Nema nam pomoći.

https://www.youtube.com/watch?v=z4B7...ProOmgHeadshot
pronađena is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.07.2024., 23:31   #52
Quote:
Kina proizvodi za zapad. Kako ćeš uništiti neku tvrtku? Tako da ih ostaviš bez kupaca.
Tebi je uvijek Zapad izvor svih problema i odgovoran je i za postupke drugih nezapadnih država pa tako je i sad Zapad kriv po tebi, a nikad Kina, Rusija, Afrika ili J. Amerika kojima se toliko diviš i ne baš tako suptilno ih uvijek uzdižeš i opravdavaš dok prebacuješ krivnju na Zapad. Znači, jednostavna matematika te opovrgava. Postotak kineskih proizvoda (za Zapad) vs postotak sagorijevanja ugljena u Kini vs postotak zapadnih proizvoda vs postotak sagorijevanja ugljena na Zapadu. Kina sama po sebi sagorijeva ugljen u ogromnim količinama i kad se izbaci računica proizvodnje za zapadno tržište i drastično više u odnosu na Indiju koja ima možda čak i više stanovnika nego Kina. A i očito je da ne shvaćaš mentalitet Kine kao države koja se svim snagama želi i ekonomski i vojno uzdići iznad Zapada i nametnuti se kao vojna i ekonomska glavna sila na svijetu i nekakvo očuvanje okoliša im definitivno neće stati na putu prema tome (ne kažem da će uspjeti u tom svom cilju, vjerojatno neće prema većini predviđanja ekonomske situacije Kine u narednim desetljećima, ali oni misle da hoće i rade na tome i to im je glavni cilj koji su si zadali). Tako da kineska proizvodnja za Zapad definitivno nije glavni ili jedini uzrok tome.
WhiteDarkness is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.07.2024., 23:32   #53
Quote:
Ako nemaš postulat, smjer i cilj, onda nemaš ništa. Možeš se odmah koknut. Cinizam tu ne pomaže. Kao što sam već puno puta rekao na forumu, a reći ću to opet i opet, koliko god treba: Cinizam je zlo.
Nije to cinizam nego prihvaćanje situacije. Nekad je situacija jednostavno bezizlazna i onda dođe kraj. Možemo zapisati gdje smo pogriješili pa možda jednom to nekome pomogne da ne ponovi istu griješku.

S druge strane, nije gotovo dok nije gotovo. Možda se neko čudo desi, neka super tehnologija ili promjena u mozgovima ljudi. Ovo drugo je manje vjerojatno nego ono prvo.
Old 01.07.2024., 23:47   #54
Evo nekih novih tehnologija koje obećavaju

https://www.sciencealert.com/scienti...m-of-the-ocean

A osobno zaista vjerujem i da se svijest ljudi mijenja.
pronađena is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.07.2024., 00:01   #55
Quote:
Razlika između nas i njih je u tome što mi naše smeće skrivamo, pa nije toliko vidljivo. Ali je tu, nije nestalo ako ga ne vidimo.

Da, i u tome što mi generiramo puno više teškorazgradivog i nerazgradivog smeća i zagađivača, plastike na prvom mjestu, a onda tkanine.

Rekla bi da smo mi lijepši, ali opasniji.

Pa mi smo svoju prljavštinu uglavnom eskportirali njima. Bilo diretkno ili indirektno. Opasni smo svi, samo na druge načine.

Quote:

Znaš da je danas velikavećina životinjske biomase na zemlji čovjek i njegove životinje koje mu služe za hranu? Več na velikih sisavaca je na rubu izumiranja. To je više-manje neizbježno. Da ne govorimo o hrpi drugih. puno manje vidljivih problema koji nastaju zbog zagađenja, fragmentacije staništa i slično.

Prašume se i dalje krče, bilo prosvjeda ili ne.

Ako mene pitaš zašto sam pesimistična, pa zato što samo godinama radila pored ljudi koji se bave tim pitanjima, i onak, nema ih baš optimističnih, objektivna istina je neumoljiva.

E: Mislim, što reći, ostvarila su se najgora predviđanja klimatskih modela od prije 20-30 godina, tisuće znanstvenika je potpisalo apele, sastavaljalo proglase, i ajd, sad se od Grete malo počelo o tom sve pričat, ali sve je to uglavnom čista kozmetika.

A ono, nit prvi nit zadnji koji će past kao žrtve samih sebe, život ide dalje.
QuercusRobur is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.07.2024., 00:02   #56
Pridružujem se .

Eto, tak izgleda moj optimizam, valjda je dovoljno .
QuercusRobur is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.07.2024., 00:19   #57
Quote:
QuercusRobur kaže: Pogledaj post
Pridružujem se .

Eto, tak izgleda moj optimizam, valjda je dovoljno .
Zapravo, poslije ovoliko negative treba primijeniti
višesatno iscjeljenje.
Odlično za podizanje vibracija i lijepe snove
Ujutro ćemo se osjetiti preporođeno.

https://www.youtube.com/watch?v=8fFm...thenaClassical
pronađena is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.07.2024., 00:50   #58
Još samo ovo pa idem spavati uz sretnog Bacha

https://www.novilist.hr/uncategorize...-morskih-algi/
pronađena is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.07.2024., 07:47   #59
Quote:
Puno toga neba baš previše veze sa klimatskim promjenama i trenutnim trendom zatopljenja, ali o tome baš i nje dopušteno previše raspravljati.

Filozofija u svezi klimatskih promjena na Zapadu je nilihizam ... samoprijezir i samouništenje.
thortwins is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.07.2024., 08:28   #60
Quote:
Nije to cinizam nego prihvaćanje situacije. Nekad je situacija jednostavno bezizlazna i onda dođe kraj. Možemo zapisati gdje smo pogriješili pa možda jednom to nekome pomogne da ne ponovi istu griješku.
Zapisati? Nakon globalne kataklizme?

Quote:
S druge strane, nije gotovo dok nije gotovo. Možda se neko čudo desi, neka super tehnologija ili promjena u mozgovima ljudi. Ovo drugo je manje vjerojatno nego ono prvo.
Naprotiv, do promjena u mozgovima je itekako došlo unazad par godina.
To što se nama te promjene možda ne sviđaju, drugi je par čarapa.
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 00:55.