Natrag   Forum.hr > Društvo > Aktualno

Aktualno
Podforumi: AI - Umjetna inteligencija

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 13.02.2025., 15:36   #41
Men se čini da oni nemaju zaštitu ili nešto brljave,ili neodržavaju,zahrđi,razlabavi se i sl.
To su ustvari jednostavne sprave,barem one osnovne,recimo iskrište naprimjer.
Dvije šipke sa zračnim razmakom izmedju sebe,drži radni napon,a odvodi prenapon.
zacky is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.02.2025., 11:24   #42
Mjesec bi mogao preuzeti udar asteroida 2024 YR4
Quote:
Znanstvenici upozoravaju da bi asteroid 2024 YR4, čija je širina između 40 i 90 metara, u slučaju sudara sa Zemljom 2032. godine mogao prouzročiti štetu sličnu katastrofi “ubojice gradova”. Ipak, trenutni proračuni pokazuju da postoji 97,9% šanse da asteroid promaši naš planet. Još intrigantnije je da postoji mogućnost da bi se objekt mogao sudariti s Mjesecom – što bi imalo znatno blaže posljedice.

Posljedice sraza s Mjesecom bile bi minimalne – kao da komarac udari u staklo automobila,“ izjavio je dr. Robin George Andrews, ističući da bi sudar s Mjesecom bio daleko manje katastrofalan nego udar na Zemlju. The Economic Times
Mr. White is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.02.2025., 22:48   #43
Treći put porasla šansa da će nas 2032. pogoditi asteroid. Sad je oko 3%
Old 18.02.2025., 22:53   #44
bojim se da je to to. treba sto prije poslati letjelicu na asteroid
klingonac_worf is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.02.2025., 08:34   #45
A nije prošlo ni mjesec dana od prve procjene od 1%, već smo na 3. U 7 godina mi smo garant na 100%.

Reko sam- 1% je bio pristojan izraz za 10%.
"If the United States saw what the United States was doing to the United States, the United States would invade the United States to liberate the United States from the tyranny of the United States.”Bockecho
Walkman is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.02.2025., 09:19   #46
daj bože da zdimi prvo u kremlj a unda u vašington.
Kapo O'makine is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.02.2025., 09:30   #47
Quote:
general Martok kaže: Pogledaj post
Asteroid 2024 YR4, promjera između 40 i 90 metara, mogao bi udariti u Zemlju 22. prosinca 2032. godine.
evo čitam ako je promjera 40m, šteta bi bila zanemariva a ako je 90 m onda bi mogao uništiti jedan cijeli grad, kako ne mogu veličinu asteroida skužiti ?
Nek pošalju sondu, nije da nema vremena
penkalaa is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.02.2025., 09:58   #48
Quote:
penkalaa kaže: Pogledaj post
evo čitam ako je promjera 40m, šteta bi bila zanemariva a ako je 90 m onda bi mogao uništiti jedan cijeli grad, kako ne mogu veličinu asteroida skužiti
vjerujem da zasada imaju samo jačinu sunčevog odbljeska, da mu fizička dimenzija nije vidljiva, a moguće je i nije sferni, nego eliptični koji rotira
a valjda je za procjenu eventualne štete bitan i sastav, nije svejedno jeli metalni, stjenoviti, agregatni šljunak, zamrznuta voda ili neki zamrznuti plin, ili mješavina svega toga

za precizniju daljinsku detekciju, možda ga se može iz orbite gađati laserskim snopom
pomoglo bi kad bi se imalo lasersku stanicu na mjesecu, paralaksa mjesečeve orbite je 750.000km, imali bi dva mjerenja smaknuta 15 dana, ali se to dâ kompenzirati
sali is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.02.2025., 10:10   #49
gledano iz asteroida, zemlja nije meta kružnog presjeka 12.000km, nego i prilično veća zbog zemljinog gravitacionog polja, možda čak i meta veličine prečnika 30.000km, ovisno o (relativnoj spram zemlje) brzini i masi asteroida

a za ozbiljniju zaštitu od asteroida, možda bi valjalo imati neku pripremljenu ozbiljniju kamenčugu u orbiti koja bi se mogla (blagovremeno) podmetnuti kao štit da primi udar
sali is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.02.2025., 19:46   #50
Quote:
klingonac_worf kaže: Pogledaj post
Tom Cruise se već priprema za misiju
Strepite is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.02.2025., 21:20   #51
Quote:
Strepite kaže: Pogledaj post
Tom Cruise se već priprema za misiju
Ben Affleck ima više iskustva
Old 19.02.2025., 21:53   #52
Nećemo mi ni znati hoće li asteroid pasti ili ne jer bi nastao opći kaos kada bi znanstvenici bili sigurni da će nas pogoditi za 7 godina i to dali u javnost.
Old 21.02.2025., 00:01   #53
Quote:
eagle29 kaže: Pogledaj post
Nećemo mi ni znati hoće li asteroid pasti ili ne jer bi nastao opći kaos kada bi znanstvenici bili sigurni da će nas pogoditi za 7 godina i to dali u javnost.
Ovaj neće nas sigurno. Ako pogodi zna se gdje će.
Old 21.02.2025., 00:04   #54
Quote:
Velo C. Raptor kaže: Pogledaj post
A jel ti znas sto je EMP? Zavisno o snazi istoga, nebitno je da li diras ista ili si u blizini, jer moze spaliti svu elektroniku stotinama kilometara daleko..
Velo moj, izgleda da je silikatni i to ne u komadu.

Ništa od EM pulsa. Eksplodirao bi na cca 30 km.

15-20 Mt, recimo Gana.

I dat će se gađati kinetičkim 2030 ako se pokaže 2028 da udara.

Već trče tko će prije gađati. Relativno je lak meta.
Old 21.02.2025., 13:37   #55
NASA objavila nove izračune za asteroid koji juri prema Zemlji
Šanse da će asteroid 2024 YR4 udariti u Zemlju 2032. godine ipak se smanjuju, prema najnovijim procjenama NASA-e i ESA-e.
Quote:
Globalna astronomska zajednica predvidjela je pad vjerojatnosti udara 22. prosinca 2032. godine te smatra da će ona na kraju dosegnuti nulu. U početku je asteroid 2024 YR4 imao najveću dosad zabilježenu vjerojatnost od 3,1 posto, no ažurirani NASA-ini izračuni objavljeni u srijedu potvrdili su pad na 1,5 posto, dok je Europska svemirska agencija (ESA) izvijestila o čak još nižoj vjerojatnosti od 1,38 posto.

Richard Moissl, voditelj ESA-ina ureda za planetarnu obranu, rekao je za AFP da je to očekivano jer se "područje nesigurnosti" za udar pomiče dalje od Zemlje.

Postotna šansa vjerojatno će i dalje 'malo kolebati gore-dolje', ali sada se očekuje da će uskoro pasti ispod jedan posto, napomenuo je.
https://zimo.dnevnik.hr/clanak/nasa-...---897995.html
Mr. White is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.02.2025., 16:28   #56
Quote:
Treba samo javit HDZ-ovcima da je od 25% željeza i 75% bakra, te da je naručen preko EU fondova ali plaćen HR parama...
Oni će ga ziher maznut prije nego dođe u priliku da napravi neku štetu...
The Best F1 Driver is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.02.2025., 16:50   #57
Quote:
Ma zar nije vec poslana letjelica na taj asteroid, i zar mu nije putanja vec skrenuta? Sad ne mogu naci di sam to gledala (nije bio film )

Edit: ok, ne to je bio test, i to uspjesan s asteroidom Dimorphos koji nije bio prijetnja zemlji nego kao test da mozemo skrenuti putanju asteroidu velicine nogometnog igralista ukoliko bi bio opasnost.
https://x.com/NASA/status/1574539270...evisions.tv%2F

Asteroid koji je izgleda presudio dinosaurima, je bio dosta veci...
nina kent is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.02.2025., 16:57   #58
Quote:
nina kent kaže: Pogledaj post
Ma zar nije vec poslana letjelica na taj asteroid, i zar mu nije putanja vec skrenuta? Sad ne mogu naci di sam to gledala (nije bio film )
To je bio test, letjelica ca DART i sasim drugi asteroid, Dimorphos
Old 21.02.2025., 17:07   #59
Quote:
Walkman kaže: Pogledaj post
A nije prošlo ni mjesec dana od prve procjene od 1%, već smo na 3. U 7 godina mi smo garant na 100%.

Reko sam- 1% je bio pristojan izraz za 10%.
Prema NASA izvoru od jucer, procjena je 1,5%

https://x.com/NASA/status/1892636852584165484
nina kent is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.02.2025., 17:15   #60
Oh well, drago mi je da sam bio u krivu
"If the United States saw what the United States was doing to the United States, the United States would invade the United States to liberate the United States from the tyranny of the United States.”Bockecho
Walkman is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 05:35.