|
|
06.07.2006., 15:21
|
|
Ponekad nisam na forumu
Registracija: Dec 2002.
|
Sve ove firme ce ti bez problema prodati vecinu toga (osim zivinih spojeva) ako kupuje pravna osoba, te iskljucivo u edukacijske svrhe. Didakta prodaje kemikalije skolama, i ako se bavite nekim oblikom edukacije, mozete to dobiti od njih.
|
|
06.07.2006., 15:37
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2006.
|
znaci, drugim rijecima da ukoliko netko zeli nesto kupiti za kucnu edukaciju-nemoze  . Stvarno nevjerojatno, jer primjerice u sloveniji se koliko znam preko nekih foruma te iste kemikalije mogu nabaviti, isto tako u Italiji, Austriji.
|
|
|
06.07.2006., 17:00
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2006.
|
@V1rus:
ali sam si napisao da talog pepela prelijemo s dušičnom kiselinom koju dobijemo destilacijom smjese KAN-a i H2SO4. Dakle, KAN ti treba za dobiti dušičnu kiselinu za prevesti K2CO3 iz pepela u KNO3, ali koliko ja znam, sam KAN ima više KNO3 nego pepel. Puno puno više.
evo izvadak s www.petrokemija.hr
KAN 27 % N
sadržaj dušika 27 %
sadržaj vlage do 0,5 %
čestice 1-5 mm najmanje 96 %
sadržaj MgO 4,5 - 5,5 %
sadržaj CaO 6,5 - 8,5 %
nasipna masa 1000-1100 kg/m3
KAN je poznato dušično gnojivo za prihranu svih poljoprivrednih kultura. Sadrži pola dušika u amonijskom, a pola u nitratnom obliku, pa djeluje brzo i nešto produženo, tako da zadovoljava potrebe bilja za dušikom u određenom razdoblju. Sadržajem dolomita (oko 23 %) utječe na djelomičnu neutralizaciju kiselosti tla, a sadržajem magnezija djelomice zadovoljava potrebe bilja i za tim biljnim hranivom.
AN 33,5 % N - amonij nitrat za poljoprivredu
sadržaj dušika 33,5 %
sadržaj MgO 1 %
sadržaj vlage do 0,5 %
čestice 1-5 mm najmanje 95 %
nasipna masa 900 - 1000 kg/m3
AN 33,5 % je dušično gnojivo istih karakteristika kao KAN 27 % N s više aktivne tvari, a manje magnezij oksida.
Koristi se u prihrani svih poljoprivrednih kultura. Ne smije doći u dodir s mineralnim i organskim uljem jer tada postaje zapaljivo i eksplozivno. Vrlo je važno strogo pridržavanje propisa o postupku transportiranja i skladištenja.
Prednost primjene ovoga gnojiva je u mogućnosti kvalitetnije raspodjele po površini i u većoj produktivnosti rada.
kad bolje promislim, mozda niti nije potrebno izvlačiti KNO3 iz KAN-a, samo uzmemo AN i zabava može početi
(onaj bijeli talog iz KAN-a kojeg sam izvukao je dakle dolomit te nešto drugih tvari. najviše dolomit.
@El Tomo: ne preostaje nam ništa drugo nego sami pročišćavati kemikalije i stvarati nove. je li se tko bavi time? ja više nemam vremena
A gledam i stakleni pribor, nevjerojatno skupo. Sramotno skupo. Obične gumice za kapaljke pa 7kn. Nešto strašno. Jednom davno sam kupio jedan omanji paket koji me koštao više od 100kn. Do danas se većina stvari polomila.
samo treba biti snalažljiv. tikvicu koja košta 30ak kn možete napraviti od velike žarulje i uz malo igre s rastaljenim staklom, i slično.
da ne bi netko neupućen mislio da mi bolesnici samo pravimo eksplozive, kažem da osobno nikad nisam sintetizirao ništa jače od dimnih smjesa i baruta.
|
|
|
06.07.2006., 17:14
|
|
Čovjek iz sjene...
|
hm...pazite samo sto radite sa svim tim kemikalijama...pogotovo sada kada su zapaljeni auti u Dubrovniku i Bel Ami u Zagrebu... 
|
06.07.2006., 19:53
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
El Tomo kaže:
Nukac, mogu li se kemikalije nabaviti u slobodnoj prodaji u sloveniji?
Meni bi trebala jedna poduza lista kemikalija, za edukacijski kamp.
|
Labteh d.o.o. Koperska 94, Ljubljana
www.mikro-polo.si
a ima i jedna interesantna stranica, samo neznam kak se narucuju i dali stize ziher
www.kno3.com
|
|
|
07.07.2006., 18:24
|
|
Uzmes jedan epruvet...
Registracija: Feb 2005.
|
Quote:
Endimion17 kaže:
najveća količina amonijevog nitrata kojeg sam zario je bila kao 2-3 glavice sibice. on je jako eksplozivan ako ima primjesa gorućih tvari. a ovaj što sam ga žario je iz kućne proizvodnje.
nisam iskusio nikakav smijeh. baš mi je žao. 
nego, jeste li ga direktno žarili (plamenom po njemu) ili ste ga snažno grijali? koliko ti treba toga?
|
Umm... Treba ga grijati na nekih.. malo iznad 100°C mislim.. U nekakvoj okrugloj tikvici. Prvo se rastali, dobijes prozirnu talinu iz koje daljnjim grijanjem izlaze mjehurici.. Plin koji nastaje dobro je procistit kroz vodu jer uz njega nastaje i malo HNO3 i NH3.. Sigurno nece eksplodirat pri tim uvjetima 
|
07.07.2006., 22:23
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
The Chemist kaže:
Umm... Treba ga grijati na nekih.. malo iznad 100°C mislim.. U nekakvoj okrugloj tikvici. Prvo se rastali, dobijes prozirnu talinu iz koje daljnjim grijanjem izlaze mjehurici.. Plin koji nastaje dobro je procistit kroz vodu jer uz njega nastaje i malo HNO3 i NH3.. Sigurno nece eksplodirat pri tim uvjetima 
|
onda odlično, probam. pa onda javim. ako bude uspješno, stavit ću puno LOL-ova
ma na netu sam davno našao dosta stranica koje kažu da je to užasno opasno ako je onečišćeno, nešto kao kalij-klorat. za njega pouzdano znam da je lagano onečišćen vrlo eksplozivan.
a kako raketari? imamo mlade astronome, mlade maketare, mlade ove, one, itd.
odakle raketarima pogonsko gorivo? od mirnoveca?
hej, možda mirnovec prodaje pogonske smjese! te stvari su slabo eksplozivne, ali stvaraju puno plina pri gorenju (i to uredno, ne odjednom) pa raketa lijepo može uzletjeti. ne bi trebale biti zabranjene.
raketa mi je i krajnji cilj svega ovoga. eksploziva se bojim.
|
|
|
08.07.2006., 13:54
|
|
Registrirani korisnik
|
raketeri koriste komercijalne modelarske raketne motore, koje je moguce nabaviti u specijaliziranim trgovinama. U bivsoj drzavi postojala je tvornica 19 decembar koja je izradivala te motore. Inace pogonsko gorivo za raketu moguce je napraviti od mjesavine salitre (KNO3) i secera. Medutim postoji jedan problemcic-potreban je kalij nitrat kojeg bas i nije jednostavno za nabavit  Inace salitra i secer na zraku izgaraju u obliku bijelog dima, a ako gore u zatvorenom prostoru pod velikim pritiskom stvaraju potisak pogodan za izradu motora rakete
|
|
|
08.07.2006., 18:00
|
|
Registrirani korisnik
|
da, ali svi se tu pitaju gdje raketari nabavljaju gorivo.
motor se možda može i sam napraviti, ne znam još.
|
|
|
08.07.2006., 21:36
|
|
Registrirani korisnik
|
zaboravite komercijalne firme tipa mirnovec da ce vam prodati goriva, iz jednostavnog razloga jer se sve te rakete ne slazu ovdje u Hrvatskog, vec u zemljama gdje je radna snaga znatno jeftiniji. To se svako moze uvjerit ako uzme katalog od primjerice mirnovca i onda na zadnjoj stranici vidi kosookou ekipu kak slazu rekvizite  :Raketni motori se inace mogu nabaviti kak sam vec reko u specijaliziranim tgovinama za raketno modelarstvo. Kod nad brijem tih trgovina nema, al ih ima u sloveniji i u Italiji. U Trstu sam konkretno vidio te trgovine. Raketni motori se inace dijele na nekoliko vrsta: za nosenje tereta, za daljinu i sl. Znaci il put pod noge po motore, il nabavka kemikalija pa po upute za proizvodnju. Postoji naravno i puno laksi nacin dobivanja raketnog motora, a to je da se jednostavno od komercijalne rakete odvoji motor koji je priljepljen na drvenu sipku i to je to. Dobiven je raketni motor, a sad kak cete ga upotrijebiti ovisi o vama. Jos jedna stvar, rakete se inace smatraju zadnjom stavkom u pirotehnici. Znaci tu bi trebalo imati dosta iskustva sa tim stvarima opcenito i ne preporuca se da se krece odmah na izradu raketa iz tog razloga jer su u njima sazete sve ostale poveznice u pirotehnici, tako da vrlo lako moze doci do nezgoda, nesreca ili u najmanju ruku da raketa ne poleti ili da oleti na stranu gdje se ne zeli.
|
|
|
09.07.2006., 22:27
|
|
Registrirani korisnik
|
http://shadow.yak.net/125
evo, našao sam nešto jako dobro, i to ću isprobati. samo mi treba kalij-nitrat, i jako ću se potruditi naći ga ovo ljeto.
iako mi se ne sviđa previše ova rekristalizacija smjese u pećnici.
(Karo sirup se može zamijeniti medom, ali je onda sve higroskopnije. gdje mi imamo kupiti corn syrup? to je zapravo karo syrup, ali s još šećera, nije ni čudo što su svi debeli tamo, LOL)
|
|
|
21.08.2006., 19:01
|
|
Registrirani korisnik
|
dižem thread
Zadnje uređivanje Endimion17 : 26.06.2007. at 16:07.
|
|
|
26.06.2007., 15:28
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2006.
|
Magnezijeve trakice
Može li me netko uputiti gdje bih u Zagrebu mogao nabavit magnezijeve trakice. Hvala.
|
26.06.2007., 16:21
|
|
Ponekad nisam na forumu
Registracija: Dec 2002.
|
Quote:
Endimion17 kaže:
http://shadow.yak.net/125
evo, našao sam nešto jako dobro, i to ću isprobati. samo mi treba kalij-nitrat, i jako ću se potruditi naći ga ovo ljeto.
iako mi se ne sviđa previše ova rekristalizacija smjese u pećnici.
(Karo sirup se može zamijeniti medom, ali je onda sve higroskopnije. gdje mi imamo kupiti corn syrup? to je zapravo karo syrup, ali s još šećera, nije ni čudo što su svi debeli tamo, LOL)
|
I meni bi trebalo nesto slicno corn sirupu. Gdje ima za kupiti taj karo sirup? Nikada cuo...
|
|
26.06.2007., 17:54
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
El Tomo kaže:
I meni bi trebalo nesto slicno corn sirupu. Gdje ima za kupiti taj karo sirup? Nikada cuo...
|
eto, od lani nisam ništa našao. 
|
|
|
27.06.2007., 15:07
|
|
ima izać'
Registracija: May 2007.
|
U stara dobra vremena ( YU ) , kalijev nitrat se redovno mogao kupiti u ljekarni. Naime, pomiješan sa solju u određenom omjeru, redovito je bio gost u salamurama za suho meso i u kobasicama jer održava postojanost boje mesa pa isto zrenjem ne potamni / posmeđi već ostaje lijepe crvene boje.
Rado su mi prodali unatoč kratkim hlačama i prištavom licu. Kod kuće je već čekao sumpor u prahu ( trajna posudba iz školskog labosa ) i prah drvenog ugljena. Omjer nadam se znate ( 75% KNO3 , 13% drv. ugljen i 12 % S )
Uz dodatke Al, Fe i Cu praha bilo je veselo i šareno...
No, moj favorit ostaje KClO3 + S. U omjeru kojeg se više ne sjećam a uz malo trenja u tarioniku, ruknulo je bogovski i morao sam i do liječnika za uho na pregled...
Za kraj jedna zabavna i neškodljiva ideja: kako raskužiti javnu osvijetljenu fontanu a pri tom razveseliti večarnje šetače. Stari, dobri hipermangan...
|
|
|
27.06.2007., 18:54
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2007.
|
e vi koji ste nabavili Al,kak ste došli do njega?
|
|
|
30.06.2007., 18:55
|
|
Kemičar, organske pasmine
Registracija: May 2007.
|
Quote:
nukac kaže:
A sad mi je jos palo na pamet nesto eksplozivno. Samo se ne sjecam kak je to islo. Ona neka fora s jodom ili necim pa nastane nesto, sto cim taknes eksplodira. Pa stavis malo nekom ispod stolice, a ono pucketa...Joj....ta senilnost.
|
Pomiješaš usitnjeni jod sa amonijakom pri čemu nastane NI3 koji je relativno stabilan dok se ne osuši. Staviš malo tog taloga na npr. komad papira i kad se osuši eksplodirati će već pri dodiru sa perom ptice! Samo upotrebljavaj male količine da te ne bi bilo posvuda... 
|
|
|
20.11.2007., 18:41
|
|
zg
Registracija: Nov 2007.
|
Ak netko treba kalij nitrat piknite poruku na pm ili pogledajte u oglas na forumu
|
|
|
21.11.2007., 11:55
|
|
Pacijent
|
Quote:
carrera_verde kaže:
gdje ga nabaviti, koja je cijena? ili se može nekako napraviti doma?
ne mislim da magnezijeve šumeće tablete, nego na metal.... treba mi za neke pokuse.
|
U skoli sam imao magnezij u prahu i onaj u metalnoj zici (u formi bas kao drot-zica). Taj u prahu (tamnosivi prah) nikog nije interesirao ali zato onaj u zici je bilo uvijek slatko uzeti malo za doma. Izgledom se uopce ne razlikuje od aluminija. Kad se zapalio, proizvodio bi takvu bjelinu, gotovo nezamislivu onome tko to nije vidio. Ništa bijelo nema tako lijepo kao gorenje metalnog magnezija.
Toga je nekad bilo posvuda, a za par dinara se mogao kupiti u Kemici. Kako je danas, ne znam...
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 09:41.
|
|
|
|