Natrag   Forum.hr > Informatička tehnologija > Za napredne korisnike > Linux, UNIX i ostali unixoidi

Linux, UNIX i ostali unixoidi Open source OS-ovi i sve o njima

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 07.06.2009., 13:53   #41
Quote:
Annatar kaže: Pogledaj post
zamjenu starije rpm(1M) komande s onom u Fedori.
To je jos u fazi testiranja, neki dev od CentOS-a je odlucil to probat, al od onda nema nikakvog updatea rezultata na blogu . Tak da mi se cini da nis od toga. Nema veze, i Slackware dela sve kaj treba
jets0n is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.06.2009., 14:19   #42
Super!

Dakle na kraju opet ispadne "uzdaj se use i u svoje kljuse" - ako hoćeš da ti to dela kak spada (CentOS), skidaj izvorni kod aplikacije i kompiliraj, linkaj te paketiraj sam.

A ja sam do sada bezbrižno živjel u uvjerenju da je prednost Linuxa i CentOSa baš u tome da se nabrzaka može lupit' neki software i da to dela. Sad na kraju ispada, da opet moram uložiti inžinjering, ak mi baš treba neka funkcionalnost koju najnovija revizija neke aplikacije ima.

Koja je onda razlika između Linuxa i alternativa? Inžinjering moram uložiti i u jedno i u drugo.
Alas for the weakness of the great! Mighty king is Gil-Galad, and wise in all lore is master Elrond, and yet they will not aid me in my labors. Can it be that they do not desire other lands to become as blissful as their own, nay, even as Valinor?
Annatar is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.06.2009., 14:27   #43
Quote:
Dakle na kraju opet ispadne "uzdaj se use i u svoje kljuse" - ako hoćeš da ti to dela kak spada (CentOS), skidaj izvorni kod aplikacije i kompiliraj, linkaj te paketiraj sam.
A gle, nije za sve problem, al neke stvari su jednostavno prestare. Neke aplikacije koje ja koristim svaki dan moram downgradeat ak necu replaceat pakete iz base repoa. A to mi je samo do neke mjere prihvatljivo, kad onda ne vidim poantu enterprise distribucije.

Quote:
A ja sam do sada bezbrižno živjel u uvjerenju da je prednost Linuxa i CentOSa baš u tome da se nabrzaka može lupit' neki software i da to dela. Sad na kraju ispada, da opet moram uložiti inžinjering, ak mi baš treba neka funkcionalnost koju najnovija revizija neke aplikacije ima.
Uglavnom, install and run bude islo za enterparadajz aplikacije (Sun Studio, Matlab, Maple, Mathematica) i slicni (komercijalni) softver. S druge strane, to mi sve isto dela na Slackware-u (konkretno Sun Studio i Matlab). Ima nekih sitnih razlika, al 99% ne osjetim razliku.

Plus kaj je sustav x puta jednostavniji (meni, ne opcenito) i kaj se za neke stvari ne komplicira toliko (again, IMHO, YMMV).

A da ne spominjemo ak slucajno oces metnut neke stvari tipa OpenVAS (za CentOS postoji unofficial repo s kojim sam se malo posvadjal kad je krenul neke stvari upgradeat).

Za Slackware imam iscsi ak mi bude ikad trebal, promijenili su i packaging format za -current branch odnosno Slackware 13, a kak se sad cini - sve bu i dalje delalo, znaci backwards compatible je. Uostalom, krenul sam s 11-ticom i sve kaj sam se onda naucil i danas vredi. To je meni enterprise

Zadnje uređivanje jets0n : 07.06.2009. at 14:41.
jets0n is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.06.2009., 16:06   #44
Quote:
M. Shumar kaže: Pogledaj post
Prepoznao mi je čak i T-mobile web'n'walk stick...
Prepoznaje ga Ubuntu, još od verzije 8.10.
sick_boy is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.07.2009., 01:16   #45
Heads up za Ubuntu juzere

Ak furate Ubuntu 9.04, obratite paznju na readahead vrednosti na sustavu, pogotovo ako LVM koristite.
Kod:
sudo blockdev --report
sudo lvdisplay
8192 bi bila neka OK vrijednost u vecini slucajeva. YMMV. Quick fix (nije permanent):
Kod:
/sbin/blockdev --setra 8192 ime_LVM_particije
Osim toga, ondemand governor ima IMHO malo nenormalne postavke za skaliranje frekvencije, po defaultu na 95% loada dize frekvu. Meni je 50% OK, al svakom po izboru. Quick fix (nije permanent):
Kod:
/bin/echo 50 > /sys/devices/system/cpu/cpu0/cpufreq/ondemand/up_threshold
Slicna naredba za svaki core procesora, samo se "cpu0" inkrementira.

Swappiness je po defaultu 60, moze se odrezat na 10 za "desktop sustave" (reccommended).

Zadnje uređivanje jets0n : 14.07.2009. at 01:25.
jets0n is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.11.2009., 15:55   #46
Quote:
Ocekujem da bu uskoro frendu trebala ispomoc. Kako je on vrti svoj business na CentOSu, ako budem delal nekaj zanimljivoga, napisem koji clanak ovdje.
Eto malo nekrofilije, al me zanima dal je bilo kaj od toga na kraju? Ima kakvih pricica o spomenutom?
jets0n is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.11.2009., 17:09   #47
Ima. Inžinjering je u punom zamahu, pedala je pritisnuta do poda, tehnologija se raspada.

Dane provodim većinom u SUSE 10.2 i 11.0, kreirajući RPM pakete.

Do sada sam naišao na sljedeće probleme:

noarch RPM paketi, paketirani na SUSE 10.2 ili 11.0 u sebi eksplicitno nose deklaraciju ovisnosti "PayloadIsLzma", zato jer je SUSE integrirao vrlo ranu, sada već zastarjelu verziju lzmalib odn. lzmautils.

Međutim, redhat nije učinio isto, tako da se "noarch" paketi napravljeni na SUSE enterprise Linuxu ne mogu instalirati na redhat.

A ne mogu se instalirati jer imaju umjetnu ovisnost.

Da stvar bude još gora, u dobrom starom GNU/Linux stilu, nikome nije palo na pamet pružiti unazadnu kompatibilnost, da se LZMA kompresija može isključiti; i ne samo to, nego RPM na SLES-u IGNORIRA "AutoReq: no" te "AutoReqProv: no" za tu umjetnu ovisnost.

Sve u svemu, zbog nečije gluposti i kratkovidnosti te nedostatka iskustva sam sada prisiljen održavati DVIJE paralelne revizije SVIH noarch RPM paketa, jednu za SUSE, te jednu za redhat sustave.

Nadalje, jučer utvrdismo da se rpm ponaša krajnje iracionalno kad mu se naredi da napravi upgrade (-U): prvo izvrši %pre i %post od novije revizije paketa, a tek onda izvrši %preun i %postun od prijašnje revizije paketa.

Jednostavno napisano, taj SW management podsustav nije dizajniran za inžinjering!

Napr., paketi koji nemaju payload nego samo manipuliraju konfiguracijske datoteke odjednom postaju komplicirani, jer budući da RPM nema MAXINST parametar kao napr. SVR4 paketi, na inžinjeru odn. packageru je da "skuha" logiku provjere, a to je komplicirano, znači podliježe greškama i nestabilnosti.

Još uvijek radim na rješenju toga.

Nadalje, paketi koji u sebi imaju i payload i još uz to manipuliraju konfiguraciju sustava, odn. .conf datoteka, postaju još kompliciraniji, jer se moraju biti u stanju nositi s instalacijom i upgradeom.

Kako napraviti neki paket da može podržavati više revizija istog, istovremeno? Kaj se događa ako umjesto toga sysadmin napravi upgrade?

Koji nered. Jednostavno, nered. Ta GNU tehnologija jednostavno nije u stanju nositi se s inžinjeringom i arhitekturom, nije nikada bila dizajnirana za to. Došla mi je u ruke i sad se raspada kad dam "gas do daske". Nalazimo hrpu problema koji susjedovom malom, odn. GNU hackerima nisu nikada pali na pamet, jer nemaju dovoljno iskustva da uopće počnu razmišljati o takvim stvarima, problemima, scenarijima.
Alas for the weakness of the great! Mighty king is Gil-Galad, and wise in all lore is master Elrond, and yet they will not aid me in my labors. Can it be that they do not desire other lands to become as blissful as their own, nay, even as Valinor?
Annatar is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.11.2009., 17:48   #48
Quote:
Ima. Inžinjering je u punom zamahu, pedala je pritisnuta do poda, tehnologija se raspada.

Quote:
noarch RPM paketi, paketirani na SUSE 10.2 ili 11.0 u sebi eksplicitno nose deklaraciju ovisnosti "PayloadIsLzma", zato jer je SUSE integrirao vrlo ranu, sada već zastarjelu verziju lzmalib odn. lzmautils.
Ima neke LZMA payload radosti na bugzilli. Nije referentno jer je Fedora u pitanju, al ak nema Fedora nebu ni RHEL imal
Quote:
Nadalje, jučer utvrdismo da se rpm ponaša krajnje iracionalno kad mu se naredi da napravi upgrade (-U): prvo izvrši %pre i %post od novije revizije paketa, a tek onda izvrši %preun i %postun od prijašnje revizije paketa.
Jeh, tak se i meni cinilo svojedobno. Logika rpm-a je cini se takva, da prvo instalira noviju verziju, a tek onda napravi remove starije verzije, hence takav raspored izvodjenja operacija. Jedino da prvo delas erase pa onda -U ili -i. Mozda ovo kaj pomogne, Install/Erase-time Scripts dio, barem oko logike.
Quote:
Kako napraviti neki paket da može podržavati više revizija istog, istovremeno? Kaj se događa ako umjesto toga sysadmin napravi upgrade?
Tu ne kuzim kaj oces postic.
jets0n is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.11.2009., 20:29   #49
Našel sam rješenje za jedan od problema: nekodumentirani makro %_binary_payload.

Moguće vrijednosti su:

"w9.gzdio" - gzip -9
"w9.bzdio" - bzip2 -9
"w7.xzdio" - xz -7
"w7.lzdio" - lzma -7

Format vrijednosti je:
Kod:
w<stupanj kompresije>.<g|b|x|l>zdio
a koristi se ovako u .spec datoteci:
Kod:
%define _binary_payload w9.bzdio
budući da je sada binary payload RPM paketa komprimiran s bzip2 umjesto LZMA, noarch paket napravljen na SLES-u 10.2 ili pak SLES-u 11 se da bez problema instalirati na RHEL 5.3, a vrlo vjerojatno i na RHEL 5.x.
Quote:
Mozda ovo kaj pomogne, Install/Erase-time Scripts dio, barem oko logike.
To sam već prošel; prvo kaj uvijek napravim je da proučim dokumentaciju, prije nego uopće idem bilo kaj delati.
Quote:
Tu ne kuzim kaj oces postic.
Bijaše to ovoga puta retoričko pitanje.

Zadnje uređivanje Annatar : 19.11.2009. at 20:37.
Annatar is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.11.2009., 22:01   #50
Quote:
Našel sam rješenje za jedan od problema: nekodumentirani makro %_binary_payload.
Eto napretka. Nadam se da te bar malo inspiriral link na bugzillu
Quote:
noarch paket napravljen na SLES-u 10.2 ili pak SLES-u 11 se da bez problema instalirati na RHEL 5.3, a vrlo vjerojatno i na RHEL 5.x.
Ak nije rijec bas o RHEL-u, nego CentOS-u, budem ipak sugeriral prelazak na 5.4 u blizoj buducnosti, sfixali su ono kaj je bilo mission critical do neke mjere. Normalno, zanemari ak masine nisu priheftane na Internet ili ak bu frend od Crvenog Sesira sforsiral da ga metnu u 5.3.x patch branch.
Quote:
To sam već prošel; prvo kaj uvijek napravim je da proučim dokumentaciju, prije nego uopće idem bilo kaj delati.
Ajd, bar jos iskusni citaju papire . Makar, kad se sjetim papira, man/info raspasoj trenutno me tolko iritira da bi radije da se opce nisam sjetil. Radije citam Red Hat deployment guide, al vise ko beletristiku nego nekaj strucnog
jets0n is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.11.2009., 22:23   #51
Quote:
jets0n kaže: Pogledaj post
Eto napretka. Nadam se da te bar malo inspiriral link na bugzillu
Je, hvala. U tom linku je bil taj makro, čim sam ga vidl, upucal sam ga u ujaka Googlea, naletil na jednu developer prezentaciju... i ostalo je povijest.
Quote:
Ak nije rijec bas o RHEL-u, nego CentOS-u,
Riječ je o svemu: trenutno primarno radim na SLES 11, zatim testiram na RHEL-u 5.3 i 5.4, a onda na CentOS-u 5.4.

Zašto SLES? Zato jer delam inžinjering SUSE AutoYaST-a
Quote:
Makar, kad se sjetim papira, man/info raspasoj trenutno me tolko iritira da bi radije da se opce nisam sjetil. Radije citam Red Hat deployment guide, al vise ko beletristiku nego nekaj strucnog
man stranice na Linuxu su šrot, zato kad ljudi pređu s Linuxa na Solaris ili HP-UX, šokiraju se kad vide kak su man stranice na istima opširne, te koliko se može s njima.

A SUSE odn. SLES dokumentacija je i inače slaba, puno stvari, pogotovo detalji o AutoYaST-u su slabo ili nikak dokumentirani, tak da sam moral delati puno reverse inžinjeringa, a primarni izvor informacija mi je bil privatni blog od Uwea Ganserta, tipa koji razvija AutoYaST software.

Najbolji su mi komentari tipa
Quote:
Uwe Gansert kaže:
A less known fact of the AutoYaST LVM configuration is, that it can do striping too. The reason for that being less known might be, that I just documented it a few weeks ago, even though that feature was available since ages.
http://ugansert.blogspot.com/2009/06...-striping.html

Inače, YaST installer ima bug, ako se tokom instalacije odabere i konfigurira software RAID (/dev/md), instalacija projde bez problema i sve dela, ali je rezultirajući autoinst.xml netočan, te se njime nemre izvršiti automatska instalacija na software mirrorirani /boot, / te swap.

BTW, /dev/md2 je / na XFS datotečnom sustavu

To je bilo dva tjedna kopanja, natezanja te reverse-inžinjeringa, dok nisam na kraju skužil o čemu se radi, napisal RUČNO vlastiti XML kod za software RAID u autoinst.xml, i onda je konačno proradilo sve kak spada.

Bug je u tome da installer definira particije (#$fd, Linux auto RAID), ali ih ne poveže u .xml datoteci s /dev/md uređajima.

I to nije openSuSE, nego SuSE Linux Enterprise Server, dakle produkt za koji se inače PLAĆA. Sramotno.

Zadnje uređivanje Annatar : 19.11.2009. at 22:29.
Annatar is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.11.2009., 22:36   #52
Quote:
Riječ je o svemu: trenutno primarno radim na SLES 11, zatim testiram na RHEL-u 5.3 i 5.4, a onda na CentOS-u 5.4.
Odlicno, nadam se da bude neki globalni osvrt na glavnu konkurenciju koja me zanima - SLES/RHEL nakon kaj sve ispeglas do kraja .
Quote:
kad ljudi pređu s Linuxa na Solaris ili HP-UX, šokiraju se kad vide kak su man stranice na istima opširne, te koliko se može s njima.
QFT, makar bi u tom kontekstu vrijedilo istaknut i OpenBSD.
Quote:
A SUSE odn. SLES dokumentacija je i inače slaba, puno stvari, pogotovo detalji o AutoYaST-u su slabo ili nikak dokumentirani, tak da sam moral delati puno reverse inžinjeringa, a primarni izvor informacija mi je bil privatni blog od Uwea Ganserta, tipa koji razvija AutoYaST software.
Tak se i meni uvjek cinilo, Novell jede lovu a papira ni u prici. Red Hat ima barem nekaj dokumentacije.

Quote:
Inače, YaST installer ima bug, ako se tokom instalacije odabere i konfigurira software RAID (/dev/md), instalacija projde bez problema i sve dela, ali je rezultirajući autoinst.xml netočan, te se njime nemre izvršiti automatska instalacija na software mirrorirani /boot, / te swap.
Na to se naviknes , imala je (mozda jos ima) i Anaconda, u RAID 1 polju instaliral se GRUB samo na prvi disk.
jets0n is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.11.2009., 22:49   #53
A, jok!

Anakonda dela, pere KickStart /dev/md software RAID da se sve puši

Ali redhat pak opet doslovno LAŽE GDI STIGNE. Napr., nabajali su nam brda i doline o tome kak RHEL 5.4 ima podršku za XFS... dok na kraju nije ispalo da ima samo kernel driver, a Anaconda i GRUB ne delaju.

Onda kad smo ih pritisnuli, konačno su priznali da je to samo eksperimentalno, te da se za tu eksperimentalnu podršku treba dodatno platiti. Kad smo ih još više pritisnuli, priznali su da sada imaju kernel driver za XFS samo zbog toga, kaj ih je "jedna velika mušterija s jako puno datoteka pritisnula", te da imaju SAMO JEDNOG JEDINOG DEVELOPERA unutar CIJELOG redhata kojega su tek nedavno uposlili, a koji zna XFS.

Mislim, to je da ti se život zgadi. Svo to sranje je napola skuhano, u jednome ovo, u drugome ono.

Čim pritisneš na pedalu, sve se raspadne: prvo ti procuri getriba, onda ti se kuplung strga od momenta, ali prije toga ti odu zupčanici unutar getribe. Dakle možeš voziti... samo nemoj slučajno nagaziti na gas pedalu.

Zadnje uređivanje Annatar : 19.11.2009. at 22:55.
Annatar is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.11.2009., 22:52   #54
Quote:
Anakonda dela, pere KickStart /dev/md software RAID da se sve puši
Prala je ona i prije, al si onda scupal SATA kabel i bilo je whahuh? I has no boot loader. Nist joj ja ne verujem, ja jos jemput instaliram GRUB kad se digne sustav, just in case. Sigurno je sigurno.

Quote:
Ali redhat pak opet doslovno LAŽE GDI STIGNE. Napr., nabajali su nam brda i doline o tome kak RHEL 5.4 ima podršku za XFS... dok na kraju nije ispalo da ima samo kernel driver, a Anaconda i GRUB ne delaju.
Je, tu je bila neka kvaka. S pocetka su dodali i xfsprogs-e i zgledalo je ok, a onda su sve maknuli. Negde je nekaj oslo krivo .

Istini za volju, GRUB nikad ni nije delal s XFS-om, tak da taj dio mores izbacit, al ostalo stoji. Iskreno, ja sam zadovoljan jer i taj mali pomak puno znaci. Mozda u blizoj buducnosti fakat sklepaju XFS support, to bi mi bas fino pasalo.

Zadnje uređivanje jets0n : 19.11.2009. at 23:04.
jets0n is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.11.2009., 23:43   #55
Quote:

Mislim, to je da ti se život zgadi. Svo to sranje je napola skuhano, u jednome ovo, u drugome ono.
pa zato i migriramo na Solaris threadu sa Linuxa na Solaris

Quote:
Čim pritisneš na pedalu, sve se raspadne: prvo ti procuri getriba, onda ti se kuplung strga od momenta, ali prije toga ti odu zupčanici unutar getribe. Dakle možeš voziti... samo nemoj slučajno nagaziti na gas pedalu.
To me podsjeća na ona dobra stara vrimena dok smo se zalićali s peglicon
nizbrdicom da bi se na kraju okrenuli na krov, ajme kakvi su to gušti bili, majko mila

Divin se tvojim živcima, to mi sve izgleda kao da slažeš puzzle a prid kraj vidiš da ti fali par komada da bi ga složija do kraja, jadan je taj Linux al imaju još 20 godina vrimena od Minixa su došli do Enterprise Linuxa sa 20, a možda za još 20 napokon stignu do ozbiljnog igrača ..... Nada zadnja umire.

PS: Iman jednu Centos instancu doma, pa javi ako ti zatriba pomoć
Old 20.11.2009., 23:44   #56
Quote:
RHEL 5.4 ima podršku za XFS
Cisto radi informacije, ono kaj se vise-manje sigurno (unofficial) bude pojavljivalo u iducoj reviziji kernela mores videt na : http://people.redhat.com/dzickus/el5/. Ak bude ikad potrebno
Quote:
dalmatino kaže: Pogledaj post
Iman jednu Centos instancu doma, pa javi ako ti zatriba pomoć
Drago mi je da i u tebe ima lin0xa . Welcome back, padne nam kvaliteta kad te nema na ovom podforumu.
jets0n is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.11.2009., 14:05   #57
Ubacio sam jedan CentOS u Active Directory (security = ads) i sve lijepo radi. Windbind enumerira usere i grupe, rade dozvole, korisnici se mogu interaktivno prijaviti na server, profili se kreiraju automatski i tako.

Htio bih da korisnici koji su logirani na taj server domenskim resursima pristupaju sa kerberos ticketima. Ima li tko ideju, kako da se automatski kreiraju i obnavljaju kerberos ticketi za AD usere, a da je jedino ubacivanja kredenšla ono kod logiranja. Dakle, kinit u shellu ne dolazi u obzir.

U službenoj Samba dokumentaciji o ovome ništa ne piše. Budem malo googlao, ali ako netko zna ili ima kakvu ideju, molim da napiše.
Forest Gimp is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.11.2009., 17:33   #58
Riješeno:

U /etc/pam.d/system-auth je bilo samo pam_winbind.so. Za kreiranje kerberos ticketa mora se dodati još:
Kod:
auth    sufficient      pam_winbind.so krb5_auth krb5_ccache_type=FILE
A da bi se ipak ulogirao kao root, treba biti i:
Kod:
auth    sufficient      pam_unix.so nullok_secure try_first_pass
Automatski kerberos ticket renewal je postavka u smb.conf
Kod:
winbind refresh tickets = yes
Bravo ja. Pametan sam kao google!
Forest Gimp is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.11.2009., 15:52   #59
keyboard layout na CentOS-u

Eto, riješio slaganje keyboard layouta na CentOS-u.

Kod:
Section "InputDevice"
        Identifier  "Keyboard0"
        Driver      "kbd"
        Option      "XkbModel" "pc105"
        Option      "XkbLayout" "us, hr"
        Option      "XkbOptions" "grp:switch,grp:alt_shift_toggle"
EndSection
Priheftal sam navedeno u xorg.conf. Sad mi ili switcha layout dok drzim right Alt ili na Alt+Shift, bez Xmodmapa i sličnog. Noviji Lunixi to imaju slično riješeno kroz hal, al meni i ovo dela. YMMV
jets0n is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.11.2009., 18:08   #60
Quote:
jets0n kaže: Pogledaj post
Eto, riješio slaganje keyboard layouta na CentOS-u.

Kod:
Section "InputDevice"
        Identifier  "Keyboard0"
        Driver      "kbd"
        Option      "XkbModel" "pc105"
        Option      "XkbLayout" "us, hr"
        Option      "XkbOptions" "grp:switch,grp:alt_shift_toggle"
EndSection
Priheftal sam navedeno u xorg.conf. Sad mi ili switcha layout dok drzim right Alt ili na Alt+Shift, bez Xmodmapa i sličnog. Noviji Lunixi to imaju slično riješeno kroz hal, al meni i ovo dela. YMMV
da to radi provjereno, s time san se ja borija ima već 3-4 godine sa svojon ATI
-fucking-shit karticon, u međuvremenu znan cili ebeni xorg.conf napamet.
Bitno da to radi, ni manje ni više
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 01:31.