Quote:
Smarter_child kaže:
procitao sam sve ove postove i mislim da bi mogo pohvalit(i složiti) se sa a-charlyem123!
|
Doduse savjetova bi ti da nesto ako vec nisi..malo cu pametovati ali na kraju ces stvarno skuzit jeli volis programirati
Stvori si jedan projekt, nadji nesto i reci to moram napravit pa makar trajalao Xmiseci, dakle to moze bit konkretna desktop aplikacija ili web aplikacija ili neka componenta ili bilo sta samo da se programira (jer si spomenija programiranje na pocetku a nisi spomenija da to volis)
Bitno je da u pocetku neznas nista o tome niti mozes zamislit gotovo rjesenje sa aspekta implementacije funkcionalnosti, pozeljno je da skuzis osnovne stvari (a.k.a snalazis se u jeziku kojim mislis rijesiti problem, razumis problem) ....
I onda ides rijesit problem inžinjerskim pristupom, jer inžinjer inžinjira

ucis, ucis dok rjesavas,rjesavas..naidju problemi..bugovi..pretrazuj pdf-ove idi po forumima trazi po guglu... svaki dan efektivnog rada
Primjer: zelim napravit aplikaciju adresar...zvuci jednostavno jelda? Ok, kako ces uopce poceti? Oces prvo pisati nekakve funkcionalne i nefunkcionalne zahtijeve doticnog proizvoda ? Oces naravno bazu prvo razvijati, sta sve zelis u bazi pamtiti? Oces li napraviti design nekakav... oces..oces li ga obogatit s opcijom exportiranje adresara u excel? Kakvu ces sigurnost tom programu pruziti (eto naprimjer mene zanima kako mozes implementirati nekakav kriptografski algoritam za neku kontrolu aplikacije ili kako to uopce ide?? sigurno postoje gotove stvari samo ih treba znat koristitit.. mozda je to tolika sitnica da ti samo triba klik-klik ali ces naucit!). Jel te zanima kako se prije programirale windows aplikacije kada nije bilo .Net-a i MFC-a? Mozes koristit programski jezik C i win32Api funkcije (tj. application programming interfejs koji je MS stvoria da bi olaksao razvoj aplikacija za svoje OS-ove) tada imas i razne resurse na webu:
"temelji programiranja windows gui" . Ili bi pak skocia u vatru i isproba novi frejmwork...bitno je samo da imas motivaciju i nemoj dat priko sebe ako triba i radi stalno na tome dio po dio sve dok ne zavrsis!
i kada sredis i dovedes taj projekat do finalne tocke i imas gotovu aplikaciju u rukama..onda ces se jako fino osjecat. leptirici u drobu...sritan sta si uspija nesto stvorit. -> ako je to tako onda ti se sigurno dopada ova struka.
Uglavnom, mislim da nakon par sitnih projekata da napravis jedan malo ozbiljniji...takvih se ucine par u godini...slobodno ih se moze navesti u CV i imas bogatiji CV! onako kako gameDev kaze: cijeni se jako pri zaposljavanju navodjenje konkretnih stvari...
Neka me GameDev koji ima vise radnog iskustva ispravo ako grijesim, no mislim da se najvise danas trazi:
Internet programiranje(protokoli), poznavanje i iskustvo sa skriptnim jezicima, poznovanje OOP-a, web development (php/asp.net), ajax...uglavnom sve se vise ide na net i aplikacije za www su stalno u rastu... baze podataka..etc
...malo sam se rasprica opet...izgleda da se ovdje jedan uzorak primjecuje..stalno blebecem iza ponoci
ps: mozes napravit projekciju ove price na taman zaposlenog radnika npr... i tako kako si ti sebi zada problem tako ti dodje i sef u firmi i kaze ti napravi to. Mozes 2 stvari ucinit:
1) Dignit se sa stola i reci: Ja to neznam...inace lakse je bjezati ali neces bit zadovoljan u zivotu..neces osjecati tu kolicinu samovrijednosti koju bi inace osjetia...
2) Smirit se i pocet ucit, proucavati, pitati okolo, uciti...i opet ucitii..pokusavati i rjesavati..testirati..rjesavati...uciti...i onda kada sredis problem u roku uspija si..i leptirici lete u drobu..onako slican osjecaj ka kada se zaljubis u neku curu ....
Ovisi o tebi kao osoba oces li izabrati 1) ili 2). A to mi vise ima veze sa karakterom osobe, vjerovanje, ambicije..itd.. i firme ti upravo zele takve ljude koji su za 2) pored naravno sposobnosti komunikacije, timskog rada,..prilagodjavanje novim tehnologijama itd..