Natrag   Forum.hr > Informatička tehnologija > Za napredne korisnike > Programiranje

Programiranje Za programere i one koji to žele postati ...

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 22.07.2008., 15:34   #41
Mene zanima dali netko zna kakve su reakcije poslodavaca kad vide da je osoba završila TVZ (Tehničko Veleučilište Zagreb)??
Mislio sam ići na taj fakultet pa me zanima ako je netko upoznat sa tim...
Old 23.07.2008., 00:14   #42
za APIS IT ti je to nužno zlo, za ostale ne znam

to nije fakultet
Mladenac is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.07.2008., 01:50   #43
Quote:
Smarter_child kaže: Pogledaj post
procitao sam sve ove postove i mislim da bi mogo pohvalit(i složiti) se sa a-charlyem123!
Doduse savjetova bi ti da nesto ako vec nisi..malo cu pametovati ali na kraju ces stvarno skuzit jeli volis programirati

Stvori si jedan projekt, nadji nesto i reci to moram napravit pa makar trajalao Xmiseci, dakle to moze bit konkretna desktop aplikacija ili web aplikacija ili neka componenta ili bilo sta samo da se programira (jer si spomenija programiranje na pocetku a nisi spomenija da to volis)

Bitno je da u pocetku neznas nista o tome niti mozes zamislit gotovo rjesenje sa aspekta implementacije funkcionalnosti, pozeljno je da skuzis osnovne stvari (a.k.a snalazis se u jeziku kojim mislis rijesiti problem, razumis problem) ....
I onda ides rijesit problem inžinjerskim pristupom, jer inžinjer inžinjira
ucis, ucis dok rjesavas,rjesavas..naidju problemi..bugovi..pretrazuj pdf-ove idi po forumima trazi po guglu... svaki dan efektivnog rada

Primjer: zelim napravit aplikaciju adresar...zvuci jednostavno jelda? Ok, kako ces uopce poceti? Oces prvo pisati nekakve funkcionalne i nefunkcionalne zahtijeve doticnog proizvoda ? Oces naravno bazu prvo razvijati, sta sve zelis u bazi pamtiti? Oces li napraviti design nekakav... oces..oces li ga obogatit s opcijom exportiranje adresara u excel? Kakvu ces sigurnost tom programu pruziti (eto naprimjer mene zanima kako mozes implementirati nekakav kriptografski algoritam za neku kontrolu aplikacije ili kako to uopce ide?? sigurno postoje gotove stvari samo ih treba znat koristitit.. mozda je to tolika sitnica da ti samo triba klik-klik ali ces naucit!). Jel te zanima kako se prije programirale windows aplikacije kada nije bilo .Net-a i MFC-a? Mozes koristit programski jezik C i win32Api funkcije (tj. application programming interfejs koji je MS stvoria da bi olaksao razvoj aplikacija za svoje OS-ove) tada imas i razne resurse na webu: "temelji programiranja windows gui" . Ili bi pak skocia u vatru i isproba novi frejmwork...bitno je samo da imas motivaciju i nemoj dat priko sebe ako triba i radi stalno na tome dio po dio sve dok ne zavrsis!

i kada sredis i dovedes taj projekat do finalne tocke i imas gotovu aplikaciju u rukama..onda ces se jako fino osjecat. leptirici u drobu...sritan sta si uspija nesto stvorit. -> ako je to tako onda ti se sigurno dopada ova struka.

Uglavnom, mislim da nakon par sitnih projekata da napravis jedan malo ozbiljniji...takvih se ucine par u godini...slobodno ih se moze navesti u CV i imas bogatiji CV! onako kako gameDev kaze: cijeni se jako pri zaposljavanju navodjenje konkretnih stvari...

Neka me GameDev koji ima vise radnog iskustva ispravo ako grijesim, no mislim da se najvise danas trazi:

Internet programiranje(protokoli), poznavanje i iskustvo sa skriptnim jezicima, poznovanje OOP-a, web development (php/asp.net), ajax...uglavnom sve se vise ide na net i aplikacije za www su stalno u rastu... baze podataka..etc

...malo sam se rasprica opet...izgleda da se ovdje jedan uzorak primjecuje..stalno blebecem iza ponoci

ps: mozes napravit projekciju ove price na taman zaposlenog radnika npr... i tako kako si ti sebi zada problem tako ti dodje i sef u firmi i kaze ti napravi to. Mozes 2 stvari ucinit:

1) Dignit se sa stola i reci: Ja to neznam...inace lakse je bjezati ali neces bit zadovoljan u zivotu..neces osjecati tu kolicinu samovrijednosti koju bi inace osjetia...
2) Smirit se i pocet ucit, proucavati, pitati okolo, uciti...i opet ucitii..pokusavati i rjesavati..testirati..rjesavati...uciti...i onda kada sredis problem u roku uspija si..i leptirici lete u drobu..onako slican osjecaj ka kada se zaljubis u neku curu ....

Ovisi o tebi kao osoba oces li izabrati 1) ili 2). A to mi vise ima veze sa karakterom osobe, vjerovanje, ambicije..itd.. i firme ti upravo zele takve ljude koji su za 2) pored naravno sposobnosti komunikacije, timskog rada,..prilagodjavanje novim tehnologijama itd..
a-charly123 is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.07.2008., 03:33   #44
Ha lip je osjećaj kad nešto proradi ali bome nije mi baš blizu onome kad se zaljubim hehe.
Ako me oči dobro služe uglavnom se traži .net radi programiranja desktop i PDA aplikacija, poznavanje C#, SQL.
GameDeveloper is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.07.2008., 13:52   #45
Quote:
ja jednostavno zelim svladati racunarstvo...
Racunalna znanost se ne svladava na FERu. Na fakultetima racunalnih znanosti poput FERa se samo eventualno popunjavaju zadnje, obskurne rupe.

Racunalna znanost se uci u vlastitoj sobi, uz puno vremena provedenog proucavajuci dokumentaciju i radeci obrnuti inzinjering. Dokumentaciju, koje danas ima u izobilju zahvaljujuci internetu.

No TomK ti je dobro napisao: ako je odgovor na sva njegova pitanja bio "da", onda si ovo sve vec i sam trebal znati. Oni koje racunala zanimaju sami najdeju svoj put.

Potreban ti je mentor, ali ako te racunala zaista zanimaju, i njega bus vec kad-tad nasel sam od sebe.
Alas for the weakness of the great! Mighty king is Gil-Galad, and wise in all lore is master Elrond, and yet they will not aid me in my labors. Can it be that they do not desire other lands to become as blissful as their own, nay, even as Valinor?
Annatar is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.07.2008., 14:48   #46
Quote:
Annatar kaže: Pogledaj post
Racunalna znanost se ne svladava na FERu. Na fakultetima racunalnih znanosti poput FERa se samo eventualno popunjavaju zadnje, obskurne rupe.

Racunalna znanost se uci u vlastitoj sobi, uz puno vremena provedenog proucavajuci dokumentaciju i radeci obrnuti inzinjering. Dokumentaciju, koje danas ima u izobilju zahvaljujuci internetu.

No TomK ti je dobro napisao: ako je odgovor na sva njegova pitanja bio "da", onda si ovo sve vec i sam trebal znati. Oni koje racunala zanimaju sami najdeju svoj put.

Potreban ti je mentor, ali ako te racunala zaista zanimaju, i njega bus vec kad-tad nasel sam od sebe.
Njega ćeš naravno naći među onim kretenima na IRC-u

----------------
Now playing on Winamp: In Flames - Dead End (ChroniX Aggression - Loud & Clear - www.chronixradio.com)
Synthetic Happiness is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.07.2008., 16:48   #47
Quote:
Synthetic Happiness kaže: Pogledaj post
Njega ćeš naravno naći među onim kretenima na IRC-u
Mozda, a mozda su u sumi. Nisam mislil na to, nego na osobe iz stvarnnog zivota.
Alas for the weakness of the great! Mighty king is Gil-Galad, and wise in all lore is master Elrond, and yet they will not aid me in my labors. Can it be that they do not desire other lands to become as blissful as their own, nay, even as Valinor?
Annatar is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.07.2008., 16:51   #48
Kako će meni netko biti mentor u programiranju ako ne budem išao na fax?
Gdje bi ja u stvarnom životu mogao upoznati te ljude uopće?!
Synthetic Happiness is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.07.2008., 22:14   #49
Sorry na offtopic-u, ali:

Stalno se spominje samo FER!!!! Nije FER nista jedinstveno. Samo negdje negdje se spominje FESB-a ali nitko da spomene ETFOS!!! Mislim da je ETFOS u nekim slucajevima i puuuuno jaci od gore navedenih samo se njega sikanira jer nije u Zg ili St!!! mislim da niste fer,tj. momci i cure s istoka Hrv ako nemaju para na bacanje da placaju toliko astronomsku cijenu studiranja u Zg ili St mogu doci i u Osijek pa tamo studirati! Ima i tamo studij elektrotehnike smjer racunarstvo tako da....
Old 27.07.2008., 22:17   #50
pa malo vas je

dođite vamo pa udarite PR

danaske nema ništa bez dobra pi-ara
grogo bolger is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.07.2008., 10:33   #51
kad smo vec tu koju bi knjigu preporucili za doro pocetnicko ucenje c#(gledao sam za sad u algoritma ali nisam siguran da ima nesto prikladno)???
Smarter_child is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.07.2008., 20:09   #52
Quote:
grogo bolger kaže: Pogledaj post
...
dođite vamo pa udarite PR
...
PR????
Old 28.07.2008., 20:12   #53
Quote:
Lord Gewicht kaže: Pogledaj post
PR????
pablik rilejšn
oče grogo reć da treba o sebi pričati da bi se za tebe znalo
oprostite na upletanju
Odgovori s citatom
Old 28.07.2008., 22:55   #54
hvala veleštovanom kolegi na dodatnom pojašnjenju

daklem u današnjim korporacijama PR ima veliku ulogu .... ako nešto dobro napravite treba udarat na sva zvona

a ako zajebeš zavuci se u mišju rupu...

PR je bitan
grogo bolger is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.07.2008., 22:18   #55
Oh vidim da se ovde vodi veeelika rasprava o programiranju a ja blage veze nemam o tomu a tek sam upisao FER.
Skinuo sam neku knjigu (Programski jezik C, pisac M. Jurak) ne cini mi se losa ali ne razumijem gdje da upisem one naredbe koje su zadane u knjizi. Koji se programi koriste i kako da krenem sa samog pocetka. Treba mi samo da znam pocetak kasnije (da barem mogu programirati da mi se pojavi neka rijec npr. "dobar dan" jer taj primjer imam u toj knjizi ali ne znam ga realizirati) ce mi dosta biti te knjige koje skidam sa neta.
I ako znate i vi odakle jos mogu skinuti jos koju knjugu sa neta za programiranje na C-u jer koliko sam cuo na prvoj godini FER-a radi se samo programiranje na C-u.

Hvala unaprijed
stampida is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.07.2008., 22:54   #56
Quote:
stampida kaže: Pogledaj post
Oh vidim da se ovde vodi veeelika rasprava o programiranju a ja blage veze nemam o tomu a tek sam upisao FER.
Skinuo sam neku knjigu (Programski jezik C, pisac M. Jurak) ne cini mi se losa ali ne razumijem gdje da upisem one naredbe koje su zadane u knjizi. Koji se programi koriste i kako da krenem sa samog pocetka. Treba mi samo da znam pocetak kasnije (da barem mogu programirati da mi se pojavi neka rijec npr. "dobar dan" jer taj primjer imam u toj knjizi ali ne znam ga realizirati) ce mi dosta biti te knjige koje skidam sa neta.
I ako znate i vi odakle jos mogu skinuti jos koju knjugu sa neta za programiranje na C-u jer koliko sam cuo na prvoj godini FER-a radi se samo programiranje na C-u.

Hvala unaprijed

Imaš ovdje kratku obavijest u kojem okruženju radi program:
https://www.forum.hr/showthread.php?t=362969

...a pogedaj malo po forumu...za izvršavanje bilo kakvog koda treba ti
IDE(Dev,VS,Borland)....u njima pišeš kod i tek onda možeš vidjeti
"Dobar dan" u cmd obično ,ako se radi o počecima.A na ovom forumu u svezi c i c++ ima dosta govora a i o C#.Malo si daj truda i naći češ.
Evo još link na ovom forumu o C i C++-u pa pogledaj:
https://www.forum.hr/showthread.php?t=362792

Zadnje uređivanje matowin55 : 31.07.2008. at 22:57. Reason: Uređivanje
matowin55 is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.07.2008., 23:44   #57
procitao sam tu ali ne pomaze
stampida is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.08.2008., 00:10   #58
Quote:
stampida kaže: Pogledaj post
procitao sam tu ali ne pomaze
Ovako ...imaš tut na hrvatskom da ne bih sad ispalo propaganda
ali tamo imaš osnove od samih početaka pa probaj...
http://metrobroadband.metronet.hr/helena-drpic/
....nije c ali je c++,ali u istom okruženju možeš pisati i c.Tu možeš pisati i kod za c.
A same osnove od include <> i main() moraš prvo sam skužiti.
Ja sam više u c++-u i C# nego u C-u ,literaturu za c++ mogu ti naći a za c valjda netko s foruma ti da link.
C je više proceduralni jezik a c++ OO.
matowin55 is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.08.2008., 01:21   #59
ja pomislio da je gugle prominio nacin upotrebe svog pretrazivackog alata, ali nije, jos uvijek treba manuje od deset sekundi za pronac stranicu na kojoj pise kako pocet programirat u c-u...
nego bas san usput ubra sta ima o c-u na wikipediji, i cini mi se bar lipo jednostavno objasnjeno... mislis da ces sam moc doc do linka, ili da ga napisen?

edit: nije bila wikipedia vec wikibooks
kad se vec rugan drugima, onda je i red da ispadnem glup
a evo sad i link
Old 05.08.2008., 15:57   #60
Quote:
da!ja mogu na sva ta pitanja POTVRDNO odgovoriti!osim onoga sa prijateljima,jer se moji prijatelji ne zanimaju za to niti znaju sta je programiranje!ja sam puno za PC-om ,ne da bi se igrao nego da bi naucio jer sam tad zadovoljan!i znao sam da ce bit i naivnih odgovora ali svi ste vi bili u pelenama i niste imali pojma dok vam nije netko objasnijo ili dok ste imali priliku naucit!ako ne zelite normalno pomoc drugima nemoj te ni komentirat jer je onda i sve sto znate suvislo;ko zadrzi znjanje za sebe ne cini dobro svijetu,tako ni sebi!
Ajd nemoj pljuvati po čovjeku koji ti je dao najsuvisliji odgovor na tvoje ekstremno glupo pitanje.
bad_url is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 08:02.