|
|
04.08.2009., 08:06
|
|
krava mu, ovca be
Registracija: Feb 2007.
|
Mislim da se jedna od tema zvala darovita djeca ili darovito dijete.. Tako nesto.  ako potrazis naci ces.
Ja na ovom uredjaju s kojim se spajam jako tesko pretrazujem, ali znam da bar jedna tema vec postoji..
Sto se tice iq-a I mense..  ... Moja ex sefica je clanica mense I ima iq po njihovim testovima preko 150...
Ali je lose vodila odjel I posao pa su je smjenili. Nije se mogla nikako usemirati, a ja sam stekla dojam radeci s njom da je cak malo I priglupa. Trebalo joj je duze da pohvata neke stvari. A neke nije nikada..
Ti njihovi testovi I clanstvo apsolutno nista ne znaci. Mozda je ona briljirala na rjesacanju logicnih testova, al sta ce ti to kad je tulava za sve ostalo.. 
Ima razlicitih tipova IQ-eva..mensa testira jedan, a recimo drugi je emocionalni IQ, koji je npr. njoj 0 bodova I ima definitivno problem u zivotu.
Ne samo radi toga, nego I radi toga sto je ona kao clanica mense uvjerena da je iznad svih nas, super bice maltene. A zapravo je..hm.. Malo tulava.. I ispada smjesna
Ja nebi zeljela superinteligentno dijete niti bi zeljela da on radi karatea nedostaje u skoli I time sto ima veci IQ po mensi moze izostati s nastave I nikom nista. Nebi zeljela da se odnose prema njemu kao prema uzvisenom bicu I super pametnoj personi.. Jer cu mu na taj nacin samo otezati stvar.
Dakako, nebi se trebalo ni izignorirati taj njegov dar (u cemu vec), ali nebi od tog radila nesto extra..
|
04.08.2009., 08:23
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2007.
|
Nama su u srednjoj školi radili test inteligencije, nisu nikome rekli rezultate iz razloga što bi natprosječno inteligentni smatrali da više ništa ne trebaju da uče i osjećali se superiorno, a oni ispod prosjeka vjerovatno ne bi upisali ni fakultet, mada ga mogu završiti.
Također moj kolega s posla je natprosječno inteligentan. Međutim totalno nesposoban za radno mjesto zadnje kategorije.
|
|
|
04.08.2009., 10:38
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2006.
|
kolko ja znam, toi je normalna pojava kod nadprosječni inteligentnih - teško uklapanje i nemogućnost obavljanja sasvim normalnih stvari. primjerice, moj frend je također član mense, ima IQ preko 160, a ne može sam zavezat cipelu,tenisicu. ne može i nema šanse da to napravi. i jako se teško prilagođava novim situacijama. 
|
|
|
04.08.2009., 22:23
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2009.
|
U konkretnom, gornjem slučaju, rekoh, veliki je ograničavajući faktor sredina - gradić u kojem nema svega čega ima u Zg, i roditelji koji zbog siromaštva jedva da mu uz velika odricanja mogu priuštit 1 tenisice godišnje. Nikakav odlazak u drugi grad za njega nije opcija. Drugi problem je frustracija kojoj je taj klinac protekom školovanja sve više bio izložen. Što se tiče Kostelića, moj point je bio da uz postojeći talent, darovito dijete treba imati podršku okoline, Kostelići i Vlašići su nesumnjivo uložili veliki trud i energiju u uspjeh svoje djece, i sigurno je, bez tate ne bi bilo niti Janice, Iviice ni Blanke. Roditelji klinca iz moje priče, zbog čisto objektivnih okolnosti, usprkos vjeri u svog sina, moralnoj podršci i velikoj želji da pomognu, ne mogu mu pružiti ništa više od toga.
|
|
|
05.08.2009., 16:13
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2008.
|
biti darovito dijete je zajeb, nije to tako fino "wow kako ti je dijete pametno, zna odjednom s 2godine francuski!"...uopće...darovita se djeca teško nose sa svojom genijalnošću jer emocije, sociološki razvoj,..ne slijede njihovu inteligenciju i genijalnost. To je posebna potreba.
|
05.08.2009., 17:08
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2009.
|
Dijete s posebnim potrebama smanjenih mogućnosti ima različita prava: od prava na školovanje po posebnom programu, kod kuće, osobnog asistenta, asistenta u nastavi, do prava roditelja na dopust do 8. god ili skraćeno rad. vrijeme. Zna li netko, ili ima iskustva,kakve mogućnosti ili prava ima darovito dijete natprosječnih mogućnosti. Klincu iz moje priče osvajanje nekoliko 1.mjesta na međunarodnim takmičenjima u atletici i ulazak u reprezent. je donijelo stipendiju 250kn mjesečno. Za uspjehe u natjecanjima znanja nije dobi niš.
|
|
|
06.08.2009., 01:07
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Aug 2008.
|
ukoliko on doista je tako darovit, a sredina u kojoj živi ga ne podupire i ne potiče ga da razvija njegova sposobnosti, onda bi se mogao preseliti npr. u zagreb ili neki veći grad sa više mogućnosti. imam osjećaj da preseljenje srednjoškolca ne treba biti velik trošak. postoje učenički domovi (do sada su bili besplatni, ne znam kako će biti od ove godine, al sumnjam da će to biti puno više od onog koliko se troši na njegovu hranu doma) koji su jako blizu odličnih gimnazija, ali i klubova.
postoje srednje škole gdje je moguće dobiti status sportaša (mislim da se to tako zove) i onda se puno više može izostajat iz škole. također mislim da se nigdje ne bi smjelo dobiti 1 zbog izostanka (zbog izostanka se povećava broj opravdanih ili neopravdanih sati, može se čak poslati učenika i na razredbeni ispit zbog previše izostanaka, ali dati 1 iz ispita se koliko ja znam ne smije)
također postoje stipendije, bilo sportske bilo one koje se dobivaju na osnovi rezultata na natjecanjima znanja ili pohađanju više škola istodobno. mislim da se sa 3. srednje može aplicirati na njih, i da su recimo stipendije grada zagreba jako dobre (naravno ako se preseli tamo). poznato mi je i da se jedna učenica sa fantastičnim uspjesima na natjecanjima odselila iz kutine u zagreb, a grad kutina joj je dao laptop i neku novčanu pomoć.
postoje i razne stipendije za odlazak u inozemstvo (3. i 4. razred srednje škole najčešće) koje podrazumijevaju plaćenu privatnu školu (u americi/velikoj britaniji i sl.) i smještaj u internatu ili obitelji. najčešće stipendiju dobivaju učenici iz malih sredina, sa dobrim školskim uspjesima, a vodi se i briga o tome da se djeca mogu nastavit bavit prijašnjim izvan nastavnim aktivnostima (u ovom slučaju atletikom).
ako se gleda dalje u americi se naprimjer najlakše dobivaju sportske stipendije za fakultete.
postoji puno stipendija, puno neprofitabilnih organizacija samo se treba pomaknut, malo prosurfat, pokušati pronaći što više što bi odgovaralo njegovim željama i mogućnostima. također mislim da bi trebalo njegovu inteligenciju prestati stavljati na pijedestal, čisto sumnjam da mu neki profesor da 2 jer je ili "ljubomoran" ili mislim da on treba znati više od ostalih za 5 ili neku višu ocjenu. to mi malo zvuči kao priča koju on kaže kada nije dovoljno učio ili je pomislio da je "popio svu pamet svijeta".
u svakom slučaju puno sreće i nadam se da će(te) uspijeti
|
|
|
31.08.2021., 15:27
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2020.
|
Nisam sigurna da je baš često da djeca s 3.5 ili 4 g. čitaju i pišu. Kod nas u vrtićkoj grupi bile dvije takve curice, od njih 28. Obje kasnije u školi kategorizirane kao darovita djeca. Sa svim dobrim stranama toga i problemima naravno.
Poslano sa mog PRA-LX1 koristeći Tapatalk
|
|
|
31.08.2021., 15:39
|
|
Rolling with hedgehogs
Registracija: Oct 2007.
|
Quote:
-skyfall- kaže:
Nisam sigurna da je baš često da djeca s 3.5 ili 4 g. čitaju i pišu. Kod nas u vrtićkoj grupi bile dvije takve curice, od njih 28. Obje kasnije u školi kategorizirane kao darovita djeca. Sa svim dobrim stranama toga i problemima naravno.
|
Ne znam koliko, ali bilo je kod nas čitača. Darovite djece nemamo. Moja jest odlikašica, ali "talenat" je samo za dio predmeta. Za ostale ocjene dobrano grije stolicu. Tako je nekako i s ostalima.
Zbilja ne znam, baš ću malo guglati ako se sjetim kasnije.
|
31.08.2021., 16:54
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
shtefy kaže:
Ne znam koliko, ali bilo je kod nas čitača. Darovite djece nemamo. Moja jest odlikašica, ali "talenat" je samo za dio predmeta. Za ostale ocjene dobrano grije stolicu. Tako je nekako i s ostalima.
Zbilja ne znam, baš ću malo guglati ako se sjetim kasnije.
|
Pod tim čitanjem mislim da su ta djeca u predškolskoj grupi (6,7g.), čitali prave dječje romane (150-200str).
U našoj školi su u trećim razredima ta testiranja za darovitost.
|
|
|
31.08.2021., 17:13
|
|
entirely bonkers
Registracija: Aug 2011.
|
A jebote, ne'š ti dokaza darovitosti. Čitala ja Gričku vješticu u drugom osnovne, pa pogle me danas, seoska učiteljica.
|
31.08.2021., 17:50
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Mad_Hatter kaže:
A jebote, ne'š ti dokaza darovitosti. Čitala ja Gričku vješticu u drugom osnovne, pa pogle me danas, seoska učiteljica.
|
Po testiranju psihologa su daroviti. A da li je to rano čitanje i pisanje korelacija ili ne, nisam proučavala. Ali išlo bi u prilog svakako. Ostalo bi bilo i neka ustrajnost. To je čak i bitnije od darovitosti ili iq-a.
Što niste gledali film Founder. Pogledajte ga, preporučam...
|
|
|
31.08.2021., 18:04
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2012.
|
Moj je s 3 pisao, i ubrzo citao i isto je psihološkim testovima svrstan u nadarene. S 3 i pol je znao i sintezu i analizu kracih riječi
Mala s 3 i pol pise neka slova, zna procitati sva,al ne zna kad čita slovo po slovo koja je to riječ
Ako se s djecom nesto radi, brzo savladaju. Zato i ima više djece koja ranije znaju stvari koje su prije znali tek s vise godina. Drugaciji način odgoja
|
|
|
31.08.2021., 22:17
|
|
Valar Morghulis
Registracija: Jun 2008.
|
dakle, darovitost nije nikakva garancija uspjeha u zivotu a kamoli srece, nadam se da to razumiju roditelji
|
31.08.2021., 22:28
|
|
Registrirani korisnik
|
Jep vidim po svom. Puno bi mi lakse bilo s njim da je "u normali". I njemu bi bilo lakse u životu
|
|
|
01.09.2021., 06:51
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2010.
|
Quote:
Mad_Hatter kaže:
|
Pa sto, to sto si danas uciteljica ne znaci da nisi bila darovito dijete.
Slušala sam jednom slučajno predavanje o darovitoj djeci i saznala da to dijete istovremeno moze imati i teskoce i biti darovito i da je imati darovito dijete ponekad veci problem za roditelje nego imati dijete s teškoćama. Djeci s teškoćama se mogu prilagoditi pristupi ili program, ali za darovitu djecu toga nema, osim ako se neki ucitelji posebno ne angažiraju. Zanemarivanje potreba darovite djece može dovesti do problema u ponašanju i drugih loših posljedica.
|
|
|
01.09.2021., 07:17
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Lady Guga kaže:
Pa sto, to sto si danas uciteljica ne znaci da nisi bila darovito dijete.
Slušala sam jednom slučajno predavanje o darovitoj djeci i saznala da to dijete istovremeno moze imati i teskoce i biti darovito i da je imati darovito dijete ponekad veci problem za roditelje nego imati dijete s teškoćama. Djeci s teškoćama se mogu prilagoditi pristupi ili program, ali za darovitu djecu toga nema, osim ako se neki ucitelji posebno ne angažiraju. Zanemarivanje potreba darovite djece može dovesti do problema u ponašanju i drugih loših posljedica.
|
Upravo tako. Zato i jesam napisala "uz sve probleme koje idu s darovitošću..." Imamo dosta darovitih koji idu na razgovore s psiholozima. Uglavnom pred pubertet i pubertet. Da, problemi u školi, ne s ocjenama, ali ne uklapaju se, nemaju tema s vršnjacima, često ih maltretiraju...
Nema kod nas Malcolm u sredini
Poslano sa mog JNY-LX1 koristeći Tapatalk
|
|
|
01.09.2021., 08:05
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2006.
|
Ja već godinama citam o toj darovitosti ali i dalje nisam shvatila što je točno to, a nisam inace glupa. (Citala sam definicije po netu, meni je to prilično papazanaija u kojoj skoro svakom djetetu nadjes jacu stranu i onda ga proglasis darovitim).
U moje doba ako ti je išla matematika išao si na dodatnu ako si htio, ili vjerojatnije, nisu ti trebale instrukcije, ako ti je išlo pjevanje i sviranje u muzicku, a ako si bio spretan/izdrzljiv na sport. Nitko nije bio sluzbeno darovit. Bar da bi znala. Eventualno bi netko dobio rezultate IQ testa ali to je za naše školstvo bio beznacajan papir a dijete se moramo nositi s bullyngom jer je sigurno streber kad ima same petice. Nije ni sad puno bolje koliko vidim.
Ja sam recimo sretna da je moj sin izrazito socijalno snalazljiv i uklopljen, kakogod se to zvalo. Uvijek je okružen prijateljima, sprijatelji se brzo s mladim i starijima, ima društvo, voli ga mlado i staro (kako se kaze) osim sto ga je poneko stariji pročitao da je pri tom i malo manipulativan i previse povodljiv  Ide mu matematika, mrzi citati, ide na sport (momčadski naravno) na kojem uspijeva ne zbog fizičkog potencijala nego bas zbog te društvene komponente koja ga čini dobrim timskim igračem. Bio na testiranju, proglasen darovitim, svejedno ima 4 iz hrvatskog  A znao je čitati s 5....
Nemam pojma što će bit i kako će mu bit ni u visim razredima os a kamoli da pravim planove za faks i doktorat. Nit o tome maštam. Želim da se nadje u poslu koji će jednom raditi jer ako nešto moras raditi 40 godina bilo bi dobro da to ne mrzi ili da mu je svejedno....
|
|
|
01.09.2021., 09:54
|
|
Registrirani korisnik
|
Moj nije išao na IQ test, nego su testovi u SUVAG-u i od psihologice u vrtiću pokazivali da je iznad vršnjaka. Ovi u SUVAG-u su bili detaljniji, u većini stvari je iznadprosječan, u jednoj ispodprosječan  (gledaju se razni elementi i dugo je trajalo testiranje)
|
|
|
01.09.2021., 10:33
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2020.
|
Poznajem jedno darovito dijete koje je sa 4 godine čitalo knjige, prave, debele, ne slikovnice, i zbrajalo četveroznameknaste brojeve u glavi, sa 5 je čitalo literaturu iz maetematike za srednju školu i sve samo svladavalo. zaista samo.
Obzirom da su mu i mama i tata matematički genijalci, znamo i na koga je takav.
Od škole je bio prijedlog da preskoči prvi razred ali roditelji nisu dali zbog socijalizacije i jer su željeli da sa ekipom iz vrtića ide u školu, i jer znaju kako je njima u školi bilo kad si etiketiran
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 18:55.
|
|
|
|