Natrag   Forum.hr > Društvo > Politika

Politika Najstariji zanat na svijetu
Podforumi: Politička scena, Europska unija, Svijet, Blisko politici, Rat u Ukrajini

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 20.03.2009., 18:52   #41
Quote:
live.and.kicking kaže: Pogledaj post
A sigurno ti je jasno što to znači, čirilica natrag u škole, srpsko-hrvatski natrag u upotrebu, veličanje četničkih kvazipisaca, sve smo to prošli, ali eto, ponovo se vraćamo na isto mjesto, u (ne)kulturnu smrdoslaviju srpskohrvatsku sa naglaskom na srpskom.
a čuj. prejdi na kajkavski, nebuš imal tih problema
jimmy jazz is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.03.2009., 18:57   #42
Quote:
live.and.kicking kaže: Pogledaj post
A sigurno ti je jasno što to znači, čirilica natrag u škole, srpsko-hrvatski natrag u upotrebu, veličanje četničkih kvazipisaca, sve smo to prošli, ali eto, ponovo se vraćamo na isto mjesto, u (ne)kulturnu smrdoslaviju srpskohrvatsku sa naglaskom na srpskom.
Ne vjerujem (uostalom, gorenavedeno je ironija). Muslim da će glavno biti oko toga da im uvalimo već prevedene dokumente za EU.

No, pravi će test biti: Primorčev podpis na to da pravopis Vijeća za normu postane obvezatan. Tek kad to vidim, onda ću reći da je nješto ozbiljnije učinjeno. A ne kao što je Dujmović realistički primijetio:
http://hakave.org/index.php?option=c...=4156&Itemid=1

Jedan je europski marksistički filozof govorio kako onaj „tko vlada jezikom, vlada vlašću“. Tko u Hrvatskoj „vlada jezikom“?

U Hrvatskoj jezikom vladaju oni isti krugovi koji vladaju medijima. Bilo je zanimljivo gledati napore ministra Primorca da osigura konačnu riječ struke u ovom problemu, ali je bilo tužno gledati kako je morao odustati od provedbe konačnih zaključaka akademika Katičića i povjerenstva koje je samo Ministarstvo imenovalo. Politika se i tu uplela, a onda je i Primorac morao odustati. Naravno, mudri gremi lijevih intelektualaca sustavno je nametao Anićev Rječnik, a Matica hrvatska je, da pokaže da nije arhaična, prihvatila, pod medijskim terorom, opciju da se izađe u susret „mladim generacijama neopterećenim prošlošću“ i tako je „Organizacija“ i ovdje tijesnim rezultatom, ali ipak, uzela bod u gostima.
Hroboatos is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.03.2009., 19:01   #43
Quote:
Hroboatos kaže: Pogledaj post
Ne vjerujem (uostalom, gorenavedeno je ironija). Muslim da će glavno biti oko toga da im uvalimo već prevedene dokumente za EU.

No, pravi će test biti: Primorčev podpis na to da pravopis Vijeća za normu postane obvezatan. Tek kad to vidim, onda ću reći da je nješto ozbiljnije učinjeno. A ne kao što je Dujmović realistički primijetio:
http://hakave.org/index.php?option=c...=4156&Itemid=1

Jedan je europski marksistički filozof govorio kako onaj „tko vlada jezikom, vlada vlašću“. Tko u Hrvatskoj „vlada jezikom“?

[/B]
drago mi je da si konačno priznal. a ko vlada jezikom? Zagorci, Istrijani? ili gospoda
Bebić, Džapić, Bandič, Karamarko, Sanader, i slična gospoda akademiki s prometnoga...koji pazare jedni s drugima za sva mjesta od doma zdravlja do povjerenika za visoko školstvo.

Zadnje uređivanje jimmy jazz : 20.03.2009. at 19:12.
jimmy jazz is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.03.2009., 19:02   #44
Quote:
jimmy jazz kaže: Pogledaj post
Trebalo bi prvo napraviti neki ozbiljni kajkavski rjecnik, gramatiku.Televiziju.

Treba se organizirati i tak to. Od foruma nema nis.
shteva is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.03.2009., 19:06   #45
Quote:
shteva kaže: Pogledaj post
Trebalo bi prvo napraviti neki ozbiljni kajkavski rjecnik, gramatiku.Televiziju.

Treba se organizirati i tak to. Od foruma nema nis.
nema, znam.
a kaj ne postoji neka "zagorska stranka"?

projekt gramatike i standardizacije, riečnik, sve se more liepo napraviti na Netu-razni Wikiji i slično, i upotrebljava se za takve stvari u drugim jezikima, ili lingvističkim strukturama.

naravno, nebu niš oficijelno, al ak se ozbiljno radi, onda imaš nekaj za pokazati, evo tu je, i moreš delati pritisak s tim.
sam kaj mislim da važniji kajkavski -stariji- jezikoslovci nisu baš na ti s Netom.

Zadnje uređivanje jimmy jazz : 20.03.2009. at 19:11.
jimmy jazz is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.03.2009., 19:09   #46
evo primjer za kajkavski - projekt Alemanske wikipedije. Alemani su germanska grupa, raštrkani djelom v Austriji, djelom v Švicarski, djelom v Njemačkoj, a ima ih i v Francuski. e to je posel. imaju svoj, drugačiji mentalitet od Njemci i ostalih Austrijanci. i pokrenuli su riečnik na Wikipediji.
jimmy jazz is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.03.2009., 19:13   #47
- Šta sve čovik neće pročitat.
- Koga briga šta drugi misle, važno je što mi mislimo. Ako mi mislimo da smo narod sa tisućljetnom tradicijom, a jesmo, nacija smo, a jesmo, i imamo samostalnu nacionalnu državu, a imamo, i ako mislimo da imamo svoj jezik, a imamo. U čemu je problem ?
- Mi imamo mladu republiku i ni jedna takva republika nije u godinu dana riješila sva ta međunarodna ispolitizirana sranja. Ima vrimena za megdana. Ni Rim nije sagrađen za jedan dan, i Bogu je trebalo 7 dana da stvori svijet...
- Kad tad će svijet priznati ono što mora, a to je stvarno stanje stvari.
Albatros is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.03.2009., 19:19   #48
Quote:
evo primjer za kajkavski - projekt Alemanske wikipedije. Alemani su germanska grupa, raštrkani djelom v Austriji, djelom v Švicarski, djelom v Njemačkoj, a ima ih i v Francuski. e to je posel. imaju svoj, drugačiji mentalitet od Njemci i ostalih Austrijanci. i pokrenuli su riečnik na Wikipediji.
Aj. Kod nas se bar muzika pokrenula. Teta Liza, Ziga i Bandisti, Cinkusi, Kvartet Gubec.... i hrpa drugih kajkavskih bendova....

Evo smo i u Gorici pokrenuli neki festival domače muzike : http://www.vgfestival.com/

Zadnje uređivanje shteva : 20.03.2009. at 19:25.
shteva is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.03.2009., 19:33   #49
Quote:
shteva kaže: Pogledaj post
Aj. Kod nas se bar muzika pokrenula. Teta Liza, Ziga i Bandisti, Cinkusi, Kvartet Gubec.... i hrpa drugih kajkavskih bendova....

Evo smo i u Gorici pokrenuli neki festival domače muzike : http://www.vgfestival.com/
pomalo ide! dobro Teta Liza se več malo duže kreće
meni je super Gusti Dragsar - Gusti Drugstore autentični "blues" bez da imitira nekoga.

super za festival. mislim da je to isto v neku ruku reakcija na "cajke" i da bu još več regionalizacije..npr. kaj više budu ljudi "cajke" čuli po cesti, tim več budu se pitali čekaj kaj ima nekaj drugo?
jimmy jazz is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.03.2009., 19:33   #50
Dobar tekst iz pera ikone našega prevoditeljstva Mate Marasa:

http://www.matica.hr/Vijenac/vijenac...atskoga_jezika

Za one koji ne znaju- ovo je Maras:
http://www.glas-koncila.hr/rubrike_i...?news_ID=11299

http://www.matica.hr/www/wwwizd2.nsf...espearesabrana
Hroboatos is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.03.2009., 22:38   #51
Quote:
Zasto da pridje na jedno narjecje sa svoga jezika?

Razumijes li ti hrvatski? Znas li hrvatskim pisati/govoriti uopce? Ili je to bastardizirano kajkavsko narjecje sve sto znas? Zamisli da si pripadnik nekog drugog naroda, pa u nekoj vaznijoj prigodi "beknes" zavicajnim govorom, neke tamo zabacene skupine iz provincije? Pada li ti to ikada napamet?

Jos nesto, savjetujem ti da se ostavis rasnog kategoriziranja i tipizacije (uporaba termina "vlaj," "vlas," "vlah.") Nista od toga nije do kraja istrazivano kako Bog zapovjeda. A kamoli da bi ti mogao svrstavati ljude po tom kriteriju.

Neki kazu da smo mi DINAROIDI "iranskog" podrijetla, dok neki pak kazu da nasim zilama teca prahistorijska, ILIRSKA, ili kako vec - krv. Jedno je sigurno, NISMO Slaveni (i Bogu hvala da nismo) - iako govorimo slavenskim jezikom. No, to uopce nije vazno. Vazan je nacionalni identitet - kojega ti, moram ti reci, nemas.

Nauci HRVATSKI, vec jednom u zivotu. Ne znam ga ni ja koliko bih trebao, ali barem se trudim. I, za Boga miloga, prestani nas Hrvate-stokavce vrijedjati. Tvoj kajkavski nije mogao postati knjizevnim i sluzbenim hrvatskim jezikom jer on nije imao uporista, ni onda ni sada, kod VECINE hrvatskog naroda. Ne znam koliko ti se puta mora jos ponoviti!

Ovo me dovodi do jos jednog interesantnog pitanja, tko je tebe, kajkavca, dao patent na hrvatstvo - da ces ti odlucivati sto je vise, ili manje, "hrvatskije?"

Citava tvoja teza oko kajkavstine se svodi na cinjenicu da se Srbi ne koriste njome. Znaci, ti tvoj jezicno-etnicki identitet baziras na cinjenicu da NE GOVORIS kao Srbin. Pritom predavsi citavo hrvatsko stokavsko naslijedje - Srbima. Prekrasno. :klap:

Koja si ti budala.
LjutiBronxBomber is offline  
Odgovori s citatom Received Infraction
Old 20.03.2009., 22:56   #52
Quote:
Citava tvoja teza oko kajkavstine se svodi na cinjenicu da se Srbi ne koriste njome.
No s druge strane se njome koriste naši sjeverni susjedi od kojih su neki skloni svojatati kajkavce.

Ikavica je trebala biti osnov književnog standarda u HR, njome govori najveći dio Hrvata, štokavaca i čakavaca, najveći dio naših regija.

Ostali narodi koji govore štokavski ikavci nisu ili su to u neznatnom broju i to opet uglavnom na teritoriju Hrvatske.
Old 20.03.2009., 23:04   #53
Quote:
fala na podrški, meni su smuči kad vidim da v MVPEI v Zagrebu dela škvadra pa ono, 80% Bosna i Hercegovina. pa koju državu onda oni vode? i zastupaju? i kam? a ostatak ono još klasika, Imotski, Sinj..iako su ti više po isplativijim pozicijama-fond,pazarenje država-grad itd... pa Kajkavci opče ne postoje v toj državi!??
Ne bih to sad komentirala ...

Old 20.03.2009., 23:24   #54
Quote:
LjutiBronxBomber kaže: Pogledaj post

Neki kazu da smo mi DINAROIDI "iranskog" podrijetla, dok neki pak kazu da nasim zilama teca prahistorijska, ILIRSKA, ili kako vec - krv. Jedno je sigurno, NISMO Slaveni (i Bogu hvala da nismo) - iako govorimo slavenskim jezikom.
Besmislice...

Hrvati,narod koji se baš na područje dinarida dosleio sa današnje Češko-Poljske granice jeste Slavenski...

Samo smo genetski bliži npr. Poljacima nego Srbima,koji su sa posve drugog područja...
Old 20.03.2009., 23:26   #55
Quote:
Saul Tigh kaže: Pogledaj post
No s druge strane se njome koriste naši sjeverni susjedi od kojih su neki skloni svojatati kajkavce.

Ikavica je trebala biti osnov književnog standarda u HR, njome govori najveći dio Hrvata, štokavaca i čakavaca, najveći dio naših regija.

Ostali narodi koji govore štokavski ikavci nisu ili su to u neznatnom broju i to opet uglavnom na teritoriju Hrvatske.
Moguće, to su mislili i Zelić-Bučanova i Zlatko Vince. No, sentimenti na stranu, nitko ozbiljno o tom ne razmišlja. Stjepan je Babić radio neku brzopoteznu anketu u društvu Slavonaca u Zagrebu, i rezultat je bio da su praktički svi rekli da bi nešto tako bilo suludo.

Istina je da ikavica dominira kod Hrvata, i u čakavštini i u štokavštini, no presudila je kulturna baština Dubrovnika. Da smo imali korpus pisane riječi sumjerljiv dubrovačkomu na ikavici (govorim o ugledu, ne o opsegu)- vjerojatno bi hrvatski standard bio ikavski.

No, ispalo je ovako.
Hroboatos is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.03.2009., 23:28   #56
Quote:
Citava tvoja teza oko kajkavstine se svodi na cinjenicu da se Srbi ne koriste njome. Znaci, ti tvoj jezicno-etnicki identitet baziras na cinjenicu da NE GOVORIS kao Srbin. Pritom predavsi citavo hrvatsko stokavsko naslijedje - Srbima. Prekrasno. :klap:

Koja si ti budala.
Odavno sam primijetio da su usukani hrvatski regionalci na istoj valnoj duljini kao srpski šoveni.
Hroboatos is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.03.2009., 23:35   #57
Quote:
Saul Tigh kaže: Pogledaj post

ma kaj god..prvi glas. Slovenci su Alpski Hrvati..nema neke "slovenske" nacije..to postoji kolko i "slavenska".

Zadnje uređivanje jimmy jazz : 20.03.2009. at 23:41.
jimmy jazz is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.03.2009., 23:45   #58
Quote:
Zasto da pridje na jedno narjecje sa svoga jezika?

Razumijes li ti hrvatski? Znas li hrvatskim pisati/govoriti uopce? Ili je to bastardizirano kajkavsko narjecje sve sto znas? Zamisli da si pripadnik nekog drugog naroda, pa u nekoj vaznijoj prigodi "beknes" zavicajnim govorom, neke tamo zabacene skupine iz provincije? Pada li ti to ikada napamet? .
ma sve je istraženo, i preveč, Dinko Tomašić, Korčulanin, sve je napisano črno na belo, sam ga nekaj nisu šmekali v posljeratnoj Jugoslaviji, a nije nit on komuniste..sve je jasno napisal. dobro ti ko nepismen čovjek to nemreš znati. al bit će da je i Dinko bil jedan od Srba po Hroboatosovoj-vlaškoj-teoriji

nikaj, kajkavski jezik bu došel...i regija!
jimmy jazz is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.03.2009., 00:04   #59
Quote:
Hroboatos kaže: Pogledaj post
Istina je da ikavica dominira kod Hrvata, i u čakavštini i u štokavštini, no presudila je kulturna baština Dubrovnika. Da smo imali korpus pisane riječi sumjerljiv dubrovačkomu na ikavici (govorim o ugledu, ne o opsegu)- vjerojatno bi hrvatski standard bio ikavski.
Istina je da se termin "BSC" ili "Bosnian-Serbian-Croatian language" koristi na nekim vrlo važnim instancama u svijetu, kao što je ICTY (Haški tribunal), npr. u ovom dokumentu:

http://sim.law.uu.nl/sim/caselaw/tri...8?OpenDocument

Na ICTY-u se BSC primarno koristi u usmenoj formi, pa ga svi razumiju (iako neki tvrde da ne razumiju kada im se govori na jeziku druge nacije).
Otuda se isti termin proširio i na OECD (na NATO i UN mislim zasad još ne), a ima velike šanse ući i u EU kao jedinstveni jezični standard, jer se naprosto ne isplati prevoditi sve dokumente na sve zapadnobalkanske jezike (a što bi tek bilo da se prevodi na austrijski, flamanski, "švicarske" jezike?). Mislim da su kod nas smatrali da ćemo mi nametati standard, jer ćemo ući u EU puno prije ostali zapadnobalkanskih naroda.

Pitanje jezika i naziva jezika ujedno je i pitanje nacionalnog identiteta i zato se ne može tretirati olako. Kao što piše Ivo Banac u "Nacionalnom pitanju u Jugoslaviji" (1984.), nekad se među srpskim nacionalistima smatralo da je "Hrvatska" samo ime, tek obična etiketa na srpskoj flaši. I to primarno zbog štokavskog narječja, koje je smatrano srpskim još od Vuka Karadžića. Onda su se na to nadovezivale teorije o "aktivnoj" prirodi Srba naspram "pasivnoj", meditativno-filozofskoj prirodi Hrvata, kultu Kraljevića Marka kojeg guslaju u svim narodima "s ovih prostora", itd. I s naše strane je Ante Starčević sve štokavce smatrao Hrvatima, a Slovence još i "alpskim Hrvatima". Danas i Bosanci i Crnogorci žele svoje samostalne jezike, a to je primarno izraz državnosti i nacionalne samostalnosti. A opet, ne mora posebna država značiti i poseban jezik - primjer je Austrija, Švicarska, Belgija, SAD, cijela Latinska Amerika, itd. Činjenica je da se naša vlada ponaša vrlo pasivno i indolentno prema cijelom tom pitanju.
N'dugu is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.03.2009., 00:27   #60
Činjenica je da je mnogo veća razlika izmedju službenog njemačkog i službenog luksemburškog nego izmedju hrvatskog i srpskog a u luksemburgu živu njemciMogla je bit veča razlika da se npr kajkavica prihvatila za književni ali ondase otvara pitanje bi li npr hercegovci to htjeli prihvatitNešto me živo zanima,u hrvatskoj se svako malo čuje da je ovo zapravo vukov jezik koji uništi hrvatski i sl ali zaprepasti me kad pročita iste tvrdnje na srpskim forumima,mislim iste u smislu da je vuk uništio srpski jezikSad ako je to istina odakle onda vuk izvuče taj jezik
viper001 is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 11:59.