Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje > Sam svoj majstor

Sam svoj majstor Radionica u kući

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 21.02.2011., 13:44   #41
Quote:
hr1u00 kaže: Pogledaj post
Kupio sam kaminsku peć Plamen - Maestral.

Zanima me da li postoji kakv način za održati žar duže, npr. skroz spustiti onu šamotnu ploču na vrhu peći koja inače stoji ukoso i propušta zrak ?

Ima li netko sličan problem/rješenje ?
ja imam kamin krakatau-limex
http://www.limex.hr/hrv/eng/katalog/dom/krakatau.html
vrlo sličan ovom tvom, i vrsta goriva im je ista.

i isto tako ne može održavati žar cijelu noć, ali to i piše u uputstvima. jedini način za održavanje žara (kako mi piše u uputstvima) je briket smeđeg ugljena koji na žalost nemam gdje nabavit

Quote:
forest67 kaže: Pogledaj post
Ja imam kamin,žar mi ostaje kao u priči,zadnje loženje u 5 popodne i ujutro u 9 imam žar,s tim da ložim samo bukovo i grabovo drvo,naravno malo veće komade.Možda ti je problem u drvima?Nema svako drvo istu kalorijsku vriednost.
koji kamin?

i ja sam imala kamin upland koji je držao žar do jutra bez problema kakva god drva stavila u njega, ali je cijeli guseni i totalna suprotnost ovim kaminima. dakle kamin i kamin nije isto.
Old 21.02.2011., 14:20   #42
Vako, imamo doma Mestral, nedavno kupljen, i Nordicu(neznam koji model), staru5god,ima male pločice sa strane, otprilike su iste veličine.
Nordica skoro uvijek ima žara ujutro, a maestral je samo jednom imao žara ujutro, jer sam uvalio najveći komad drveta koji je mogao ući.
maestral ima 80kg, a Nordica barem 100, a možda i 120. druga razlika je što maestral ima puno veće rupe u rešetki ložišta,pepeo prije propada u pepeljar, pa više zraka dolazi u ložište i tako drvo brže izgara.

Mislim da je masa+vrsta rešetke odlučujuča u održavanju žara do jutra.
baustelac99 is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.02.2011., 19:17   #43
nevidim problem ako je orig. Schiedel prikljucak postavljen na 132 cm.za potrebe spajanja nove peci ili kamina,ili bilo kakve peci na kruto gorivo dimnjak se nanovo busi u visini izlaza dimovodnih plinova iz same peci.kod takvih dimnjaka u ovom slucaju govorimo o schiedel dimnjaku treba obratit paznju kod busenja novog otvora za spajanje kamina s dimnjakom da nebi doslo do ostecenja/pucanja unutarnje samotne stijenke dimovodnog kanala.
Old 22.02.2011., 19:47   #44
pa razlike izmedu plamen maestral i nordica kamina ima,prvo plamen maestral je sobna pec a nordica je kamin.razlika je snazi samih peci a i u nacinu sagorijevanja.za plamen proizvode mogu reci da su br. 1 u RH jel imaju osiguranu servisnu sluzbu za svaku zupaniju i sve potrebite rezervne dijelove koje ovlasteni strucni serviseri ugraduju i servisiraju.po meni citajuci ovo nevidim nikakav problem.samim izgaranjem drviju u peci nemozete zadrzat zar zauvijek u peci.htio bih vas samo upozoriti da nikako ne zatvarate do kraja dovod svjezeg kisika za izgaranje ispod rosta u samoj peci (citaj suber) jel ce te time pogodovati pojacanom nastajanju nezeljene smole u dimnjaku.znaci pazite na to da vam suber ne ostaje zatvoren dugi period za vrijeme intenzivnog lozenja!
Old 22.02.2011., 19:57   #45
Quote:
hr1u00 kaže: Pogledaj post
Kupio sam kaminsku peć Plamen - Maestral.
Dosta dobro grije prostor od 75 kvadrata raspoređen na 3 etaže (imam unutarnje skale koje vuku toplinu prema gornjim etažama).

Ipak imam problem sa održavanjem žara. Drva gore ko šibice i jednostavno prebrzo izgore, žar se izgubi dosta brzo a samim tim i topline se gubi brzo. Konretno nema šanse da održim žar tokom noći do jutra, više od 2-3 sata iiako su su svi dovodi zraka na peći zatvoreni.

Zanima me da li postoji kakv način za održati žar duže, npr. skroz spustiti onu šamotnu ploču na vrhu peći koja inače stoji ukoso i propušta zrak ?

Ima li netko sličan problem/rješenje ?
Rijesenja potpunog nema.nemoguce je loziti i grijati se sa samo 2-3 kom drveta na dan.da bi pec grijala mora se puniti drvima.zar nemoze ostajat 24 sata u peci.to je neizvedivo a da bi opet sve funkcioniralo bez problema.moj savjet je da na samom izlazu iz peci ugradis ili kupis metalnu cijev promjera fi 118 mm koja u sebi ima ugraden zasun.zasun bi bio leptir kojim bi se smanjio izlaz dimovodnih plinova iz peci kad se ista dobro razgori.leptir unutar cijevi moze bit u obliku polumjeseca ili cijeli krug kojim bi skoro pa kompletno mogao zatvorit i smanjit izlaz topline iz peci.
Old 27.02.2011., 17:09   #46
Kamin

Ovako, radi se o novogradnji, tijekom gradnje napravljen je dimnjak (fi 16!), ide iz kuta dnevne sobe gdje smo u toku gradnje odlučili ubaciti kamin.
Kopanjem po net-u, ONA je odlučila da je to taj, u Njem. je cijena tutto-kompleto sve skupa s postavom cca. 7560.- EUR.

Naravno, ovo mi ni u snu ne ulazi u moj budget (a i nedostavljaju u ovaj dio EU), te sam (uz jos malo kopanja) vidio da ista firma prodaje i samo ložište za isti kamin:

Cijena oko 1800.- EUR. Postoji čak mogućnost da ga jefitno dopremin iz Njem.
E sada, dali je dovoljno ovo ložište (prosto rečeno) spojiti na dimnjak, napvatiti neki dovod vanjskog zraka i obložiti YTONG blokovima ili knaufom, postaviti mramornu ili granitnu policu kod vrata i gore ili tek prilikom ugradnje počinju moji problemi i troškovi oko kamina.
dali je ok da mi to ugradi zidar (imam odličnog majstora) ili trebam uzeti nekog "pećara" te koliki je to trošak?
S obzirom na razliku u cijeni ložišta i gotovog kamina, pretpostavljam da treba doktorska diploma za postavu a da sve "šljaka".
Ili da ja jednostavno kažem NJOJ nije moguće, imaš centralno.

hvala
richardwagner is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.02.2011., 17:48   #47
Dimnjak vam je premali, još bi išlo s 18-icom, ali 16 je puno premalo .

Inače to može bez problema zidar složiti, ali u tom slučaju je ipak bolje pozvati nekog ko se bavi kaminima, da ga kvalitetno podesi da šalje toplinu u prostoriju.
Kamin se oblaže najčešće knaufom i nutra se natrpa staklena vuna.

Što se tiče ložišta na to treba misliti. Kad tad ćete trebati neke djelove, a neznam dali ćete ih lako naći, jer kako ste rekli sami bi nabavili ložište.
Jednom će trebati drugo staklo, dijelovi za vrata itd.

Cijena?? E sad, rekli ste da vani s ugradnjom (ključ u ruke) košta 7000E. To je
još pristojna cijena, jer cijene znaju biti i dvostruko veće (u De)- sve ovisi od
vanjskog izgleda i kvalitete ložišta. Ložište nosi 3/4 cijene.

U obzir morate uzeti da ćete svaki dan nositi- prašiti s drvima + treba ćete usisavati barem jednom dnevno jer se ipak od prašine od drva nanese dosta smeća (pepeo i piljevina). Zatim svakih nekoliko dana (ovisi o kurenju, i svaki dan) ćete nositi pepel van. To vuče prije i post radnje. Kamin se treba ugasiti, malo ohladiti, zatim vadite pepel (ovisi o ložištu) s usisavačem ili ima pepeljaru. Nakon toga slijedi potpaljivanje- bit će malkice dima dok se dimnjak zagrije itd.

Nemojte misliti da vas odvlačim od kamina, ali ja vam govorim sve to iz vlastitog iskustva .

Na kraju da napomenem da vam trebaju izrazito suha drva jer takvi kamini ne podnose čak ni malo vlažna drva, jako se brzo u tom slučaju zasmole i treba sve to lijepo počistiti.

Sve u svemu jako lijepa stvarčica za koju treba imati strpljenja i volje.
P.S treba i stalno kuriti jer čemu kamin ako se neće kuriti- preskupi dekor

Ako vas još nešto zanima samo pitajte

Baš sam zagledao da ste napisali trošak. Hah, ovisi sve o vama, koliko tih kerefeka želite i koliko će sam posao trajati- nemožete računati ispod 800E.
Opet ovisi kaj imate na podu, jer ako već imate parket, trebat će ga rezati do estriha, da se ima doljnji zidić kamo uzidati.

Zaboravih napomeuti i dovode zraka.
Dvod treba biti povezani s vanjskim dijelo- znači cijev koja vuće zrak izvana i uvodi ga u kamin.
Još treba oko kamina ostaviti i male rešetke kroz koje puše topli zrak.
To je najbolje da vam ugradi netko iz hrv. postavljača kamina- da sad ne reklamiram
Old 27.02.2011., 18:29   #48
@richardwagner

radio sam prostor u kojem je isti takvi (ložište)

morali smo izliti temelj koji je morao ostati iznad parketa

sam u svojoj režiji možeš to napravit, ali ja bi tu napravio neke preinake, recimo ovaj kamin bez prisilnog izbacivanja zraka ne grije ništa pogotovo u velikom prostoru.

da ti ne pričam koliko drva pojede za to ništa

ja bi na tvome mistu tražija kamin koji se može ukomponirati u centralno grijanje

i sve ovo gori šta ti je švabo napisa stoji, to je zahebancija na kvadrat, ovdi su kod sad u dalmaciji svi kasnije ugradili klimu za grijanje a kamin pokazuje koliko novaca imaju

Zadnje uređivanje cd_covers : 28.02.2011. at 17:03.
zanny is offline  
Odgovori s citatom
Old 27.02.2011., 19:28   #49
@richardwagner

Mislim da možeš kupiti i ovdje takvo ložište i to jeftinije a isto kvaliteto.Takodje ga možeš i sam ugraditi.7000eura je jako puno,kad možeš proći i puno jeftinije.Meni su tražili 4000eura a ja ga napravio za 8000 kuna,samo izgleda komplicirano a veoma je jednostavno.Pogledaj FOCHT kamine.

Zadnje uređivanje cd_covers : 28.02.2011. at 17:03.
forest67 is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.02.2011., 13:41   #50
Hvala,
nisu još parketi u prostoru.
Nego u vezi dimnjaka, šta mi je sada za činiti, hebi ga fI 16 već ugrađen. (znao sam da je neka caka u vezi toga, bio je full jeftin dimnjak-set u MD-Profilu, fI 18 je bio 40% skuplji, sada znam i zasto).
Inače kamin sasvim sigurno neće gorit svaki dan, neće ni svaki treći, eventualno prve godine uz centralno on će više stajat kao dekoracija, to već sada znam al eto, njoj se sviđa...
Jel se taj dimnjak da nekim trikom "navuć na 18"?
Ulaz vanjskog zraka, kako kada dimnjak neće biti goriti dal tu "puše" hladan zrak u prostoriju?
Zar knauf u oblozi neće popucat kad se kamin naloži ipak to su prilične temperature.
KOje su cca cijene ako mi netko od našim "kaminđija" radi ovo "ključ u ruke"?
Poslao sam upite mnogima, nisam dobio ni jedan konkretan odgovor s ponudom!
richardwagner is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.02.2011., 15:37   #51
Quote:
richardwagner kaže: Pogledaj post
Hvala,
Nego u vezi dimnjaka, šta mi je sada za činiti, hebi ga fI 16 već ugrađen. (znao sam da je neka caka u vezi toga, bio je full jeftin dimnjak-set u MD-Profilu, fI 18 je bio 40% skuplji, sada znam i zasto).
Inače kamin sasvim sigurno neće gorit svaki dan, neće ni svaki treći, eventualno prve godine uz centralno on će više stajat kao dekoracija, to već sada znam al eto, njoj se sviđa...
Ulaz vanjskog zraka, kako kada dimnjak neće biti goriti dal tu "puše" hladan zrak u prostoriju?
Zar knauf u oblozi neće popucat kad se kamin naloži ipak to su prilične temperature.

Prvo napravite drugi dimnjak, jer fi16 nije dovoljno!!
Knauf neće popucati, ali treba dobro to napraviti. Zato postoje majstori.
Vidim da niste detaljno pročitali moj post, gore sam naglasio koliko stoji cca ugradnja. Možda bi čak moglo i kakvih 30% niža cijena, jer još niste uredili stan kako treba.
Na kraju nadam se da imate poprilično čvrste estrihe, ako nisu dovoljno čvrsti, možete očekivati i pucanje estriha jer se težina ložišta kreće u prosjeku 500Kg - što teži to bolji-kvalitetniji.
Old 28.02.2011., 17:21   #52
Ne se srdit,sorry.Moj ti je savjet na tom mjestu izvadi estrih,i napravi jako čvrstu podlogu da s vremenom nebi imao probleme.Takođe mislim da ti je 16 malo.A što se tiče knaufa ja sam ga stavio,i nemam probleme,s tim da mi je sa unutarnje strane izoliran vunom koja je presvučena sa folijom.Ali bi ti ipak preporučio šamotne ploče.Takođe nemam dotok zraka iz vana,kamin gori kao lud i ne dimi.
forest67 is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.03.2011., 09:30   #53
Quote:
Hvala,
Nego u vezi dimnjaka, šta mi je sada za činiti, hebi ga fI 16 već ugrađen. al eto, njoj se sviđa...

Ostaje samo da negdje na koljenu dimovodne cijevi ugradiš neki sporohodni ventilator sa motorom izvan dimnjaka!
Old 01.03.2011., 16:57   #54
Quote:
Lee Champa kaže: Pogledaj post
Ostaje samo da negdje na koljenu dimovodne cijevi ugradiš neki sporohodni ventilator sa motorom izvan dimnjaka!
nek ugradi ovo i resena stvar

http://www.draftinducers.com/ad1.htm
sasase is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.03.2011., 10:41   #55
Pitanje za iskusne. Što sa staklom? Ugradili smo kamin na centralno, prekjučer prvi puta naložili i u roku odmah se staklo zacrnilo. Ujutro smo to očistili nadobudni da je od prvog loženja i opet ista priča. Koliko često i kojim sredstvom čistite? Što utječe na prljanje stakla? E, da. kad otvorim kamin, nešto pepela poleti van. Kak to izbjeći? MM kalkulira da se može sa zatvaranjem zraka. Uglavnom, super mi je kamin što se grijanja tiče, ali me počeo razočaravati.
pure silver is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.03.2011., 18:20   #56
Quote:
pure silver kaže: Pogledaj post
Pitanje za iskusne. Što sa staklom? Ugradili smo kamin na centralno, prekjučer prvi puta naložili i u roku odmah se staklo zacrnilo. Ujutro smo to očistili nadobudni da je od prvog loženja i opet ista priča. Koliko često i kojim sredstvom čistite? Što utječe na prljanje stakla? E, da. kad otvorim kamin, nešto pepela poleti van. Kak to izbjeći? MM kalkulira da se može sa zatvaranjem zraka. Uglavnom, super mi je kamin što se grijanja tiče, ali me počeo razočaravati.
Ja ti mogu reći svoje iskustvo,ja ti čistim staklo jednom u 10-15 dana,staklo mi se zacrni jedino ako stavim sirovo drvo,a pepeo mi izleti van ako naglo otvorim kamin,prije otvaranja vrata kamina otvorim sve dovode zraka i odvod dima,što se tiče čišćenja stakla,prvo ga obrišem papirom i koristim mellerud sredstvo za čišćenje stakla kamina ili pepeo iz kamina.Inače sredstvo je kupljeno u Bau Hausu.
forest67 is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.03.2011., 18:36   #57
Smile

Quote:
Hvala,
Imaš ložišta u ponudi Kamina Zagorka koji se mogu spojiti na fi 16 dimnjak,pogledaj na stranici www.zagorka.hr
verma is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.03.2011., 18:38   #58
Quote:
pure silver kaže: Pogledaj post
mislim da nemaš dobar dimnjak ili radnu visinu dimnjaka.Možda su ti drva sa velikim postotkom vlažnosti ili nemaš dotok h.zraka
verma is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.03.2011., 22:02   #59
Quote:
verma kaže: Pogledaj post
mislim da nemaš dobar dimnjak ili radnu visinu dimnjaka.Možda su ti drva sa velikim postotkom vlažnosti ili nemaš dotok h.zraka
Moglo bi biti ovo. Vanjski zrak još nije spojen. Danas je bio limar. Dimnjak je dobar, 20cm, Shiedel. Sve je spojeno kako treba. Vjerojatno je i do drva.
pure silver is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.03.2011., 22:09   #60
Quote:
forest67 kaže: Pogledaj post
Ja ti mogu reći svoje iskustvo,ja ti čistim staklo jednom u 10-15 dana,staklo mi se zacrni jedino ako stavim sirovo drvo,a pepeo mi izleti van ako naglo otvorim kamin,prije otvaranja vrata kamina otvorim sve dovode zraka i odvod dima,što se tiče čišćenja stakla,prvo ga obrišem papirom i koristim mellerud sredstvo za čišćenje stakla kamina ili pepeo iz kamina.Inače sredstvo je kupljeno u Bau Hausu.
Kupila sam danas baš to sredstvo u Baumaxu. Kako misliš pepeo iz kamina? Daj mi to malo objasni.
pure silver is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 11:53.