Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje > Sam svoj majstor

Sam svoj majstor Radionica u kući

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 09.07.2010., 14:06   #41
Evo ponovno link za upload

Izracun_toplinskih_gubitaka_v12.xls
tom_pz is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.07.2010., 14:19   #42
drazen 43 - hvala na komentarima i lijepo je vidjeti da je tema bar malo oživjela.

Što se tiče komentar i prigovora na moj programčić, prihvaćam svaku kritiku i pohvalu. Odmah u startu sam napomenuo da je programčić napravljen za informativni izračun i prvenstveno zbog mojih potreba. O kritikama bi se dalo raspravljati. Nemam baš previše iskustva u programiranju tako da je ovo u stvari moj nekakav prvi pokušaj programiranja u excelu i s obzirom na to mislim da je i više nego uspješan. Kada to gleda netko tko svaki dan radi nekoliko puta složenije stvari onda to ispada smješno, međuti sa svog stajališta kao inženjera mislim da programčić ispunjava svoju namjenu mada postoji još puno mjesta za nadogradnju.
što se tiče onoga debljina - širina, nikako ne može biti širina, npr. stojim u sobi (za koju treba izračunati tj. koristiti bilo moji ili bilo koji drugi program) i gledam prema van tj. u zid, onda je zid dugačak (širok) nekoliko, visok nekoliko a debel je xy. Isto tako i za kolone i mjerne jedinice, ne vidim što je tu loše.
Možda će netko pomisliti da ne prihvaćam kritike ali nije tako nego jednostavno ne vidim zašto bi neke stvari koje mi djeluju dobre mjenjao.
Drago mi je da uopće ima bilo kakvih komentara i slobodno samo komentirajte, malo je čudno da tristotinjak ljudi skine programčić a nama komentara.
tom_pz is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.07.2010., 14:30   #43
Radio sam nešto slično u srednjoj školi, trebalo mi je dok sam proračunavao gubitke u stanu za jedan seminar.
Super napravljeno, svaka čat iako nisam sad baš stigao sve pogledati, jer nisam na svom laptopu i ne mogu se dugo zadržati, pa još malo proučim kasnije.

Jedno pitanje: zar nisu u proračun gubitaka trebali biti uračunati i podaci o lokaciji (ovisno o regiji u RH ide određen postotak +- na gubitak) te o geografskoj strani na kojoj se nalazi sam zid?
M3NT4L is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.07.2010., 11:22   #44
Podaci o geografskom položaju su već filozofiranje i imaju više utjecaja ako se računa potrošnja nekog energenta jer su tada bitne dnevne temperature i koliko dugo traju pojedine temperature. Isto tako računa se za svaki zid zasebno tako da nije bitno na koju stranu je orijentiran,treba samo znati vanjsku temperaturu.To su sve sitnice koje ne utječu previše na konačan rezultat.
tom_pz is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.07.2010., 12:33   #45
Program stima, treba samo dodati malo vise izbora kod unosa materijala, kod prozora neke predefinirane opce vrijednosti uz opceniti opis izvedbe prozora (radi pojednostavljenja), procjena onako na prvu...
MOzda eventualno nadogradnja na godisnju potrosnju vezano uz gorivo (http://www.engineeringtoolbox.com/fu...ues-d_169.html) efikasnost kotla/peci i unos srednje temperature zime...
Sve vise bilo bi previse, a dobit minorna...
Pohvala i hvala
ZEGA is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.07.2010., 15:14   #46
Meni je stvar u redu. Amaterskim izračunima se nikada ne može doći do nekakvog 100%-tnog izračuna. Ovo je definitivno najbliži tome i svakako služi svrhi.

Pohvale...!!!
llkon is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.07.2010., 16:45   #47
Amaterskim, ma i da imas vrhunske detaljne izracune, fulat ces (a ovi izracuni su veoma blizu)!
Jedini nacin je mjeriti gubitke transmisije a to nije bas jednostavno (u biti je, to sam radio jednom ali nije jednostavno bas svakome)...

Zadnje uređivanje ZEGA : 11.07.2010. at 16:51.
ZEGA is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.07.2010., 21:33   #48
Ajde, lijepo da ima i pozitivnih komentara.
Zamisao je bila da uzmem u obzir i meteorološke podatke mjesta za koje se računa u posljednjih nekoliko godina i na osnovu toga izračunati potrošnju energentavu kunama po sezoni grijanja. Samo mislim da će to sačekati do zime tj. dok ne prestanu građevinski radovi na samoj građevini i kad bude bilo malo više vremena, a onda je lako dorađivati i izmišljati dodatne stvari kad nema pametnijeg posla.

ZEGA što se tiče prozora tu nisam išao u detaljiziranje jer svako valjda zna što kupuje ili što ima na svojoj kući i u konačnici može na netu naći podataka za U. Mislim da stvar i je u tome da tko se koristi ovakvim i sličnim programčićima zna i shvaća što su koeficijenti prolaza topline i što to fizikalno znači. Jer netko kome su svi ovi brojevi samo brojevi ne treba si sam ni računati gubitke.

Lijep pozdrav svima i samo komentirajte.
tom_pz is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.07.2010., 02:53   #49
zasto sam to rekao, eto nisam kupovao prozore niti se zabavljao time, ali sam se bavio toplinskim dizajnom (power electronics) i mjerenjima temperature (nije bas tak jednostavno u nekim situacijama kak se cini, lab. instrumenti) tako da kuzim brojeve ali na prvu bi mi bilo ljepse da je tamo stavljen drop meni sa nekoliko tipicnih vrijednosti i kratkim opisom da sad ja ne trazim po netu...
Drugo, mnogi stari prozori nemaju nikakvih podataka a ljudi ih koriste pa kod izracuna postojeceg stanja bilo bi zgodno da odaberu nesto sto je najblize njihovima (znam da se i to da izracunat ali ovdje pricam o elegantnom i brzom rijesenju, no brainer metoda)...
Ako tako slozis soft^, bit ce veoma popularan
ZEGA is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.08.2010., 12:29   #50
Jel moze link za download na PM, svi prijasnji linkovi vidim ne vrijede. Hvala
dxer is online now  
Odgovori s citatom
Old 23.08.2010., 06:59   #51
Novi link

Evo novi link

http://www.speedyshare.com/files/239...bitaka_v12.xls
tom_pz is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.12.2010., 01:17   #52
Program

Quote:
tom_pz kaže: Pogledaj post
Pozdrav svima!
Nudim na probu i testiranje programčić za računanje toplinskih gubitaka kuće.
Vrlo je jednostavan i radi u Excelu. Tko ima vremena i želje neka isproba pa da čujem prijeloge ili eventualne greške. Program šaljem mailom nakon što mi se javite privatnom porukom.

Unaprijed hvala svima koji se odlučite isprobati!
Posalji mi program molim
slavko mitovski is offline  
Odgovori s citatom
Old 20.12.2010., 16:24   #53
Evo link koji radi
Izracun toplinskih gubitaka
tom_pz is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.12.2010., 10:03   #54
Quote:
tom_pz kaže: Pogledaj post
Evo link koji radi
Izracun toplinskih gubitaka
Ne radi!
AKAjet is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.12.2010., 23:40   #55
radi!

[QUOTE=tom_pz;30656047]Evo link koji radi
Izracun toplinskih gubitaka[/QUOTE

Radi odlično!
Jedino kod izbora materijala u padajućem meniju ništa ne piše, već je potrebno nazive materijala kopirati s lasta "materijali"

Inače, jednostavno za uporabu i perfektno!
Dodao bih još jednu sitnicu:
u tabelu izračuna toplinskog otpora dodao bih uz svaki materijal koliki je samo njegov toplinski otpor, tako da se kod izbora, recimo, debljine zida u odnosu na debljinu izolacije prije gradnje, vidi sam doprinos cigle, odnosno vanjske izolacije.

Pohvala!
Ciki385 is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.01.2011., 13:36   #56
Kod izbora materijala u padajućem izborniku vide se natpisi samo se treba scrolati gore jer su donja mjesta raspona prazna tj. ostavljeno je pet mjesta za unos vlastitih materijala na listu materijali.

Doprinos svakog elementa zida, poda ilistropa se ne vidi zasebno, ali je moguće vrlo brzo u nekoliko ponavljanja samo promjenom debljine ili materijala vidjeti koliko utječe koji materijal na cijelokupna toplinska svojstva.

SRETNA NOVA GODINA!!!
tom_pz is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.01.2011., 12:42   #57
Nakon sto se dobije podatak toplinskih gubitaka, sto on sada predstavlja tj. kako to primijeniti na izbor peći i potrošnju nekog energenta ? Kakva je formula toga ?

Inače, gore kada izračunava kvadraturu zidova, izračunava pogrešno . 48x3,2 izračunao kao 139,73 m2, a trebalo bi biti 153,60 m2 . Ili iz nekog razloga treba tako izračunavati ?

Tu kod zidova bi možda bilo dobro da se može posebno izračunati kvadratura zida, a time i gubitak gdje je opeka-cigla, a posebno kvadratura/gubitak betonskih dijelova (stopovi, nadvoji). Mislim da bi to bilo interesantno za kuće bez fasade.

Zadnje uređivanje dxer : 02.01.2011. at 13:20.
dxer is online now  
Odgovori s citatom
Old 02.01.2011., 14:59   #58
Dodatak: Nakon sto sam ubacio sve parametre , a imajuci na umu da znaci nemam nikakvu fasadu tj. samo je šuplja cigla 29 cm uz unutarnju žbuku nekih 2 cm gips-vapno, ispada da su mi gubitci 87W/m2, za prizemlje kvadrature 95 m2. Vanjska temperatura je uzeta -5, a unutarnja 21 stupanj. Prema tome izracunu ja bih trebao snagu peći od 8,27 kW. Obzirom da grijem na pelete , trebalo bi mi znaci biti dovoljno 1,65 kg/h. Ali u praksi je to daleko, daleko drugačije i moja potrošnja peleta je 3-4 kg/h, a peć je snage 40 kW , ali stavljena na snagu 4 od 5, što bi onda bilo 35 kW. Prema tome, od onih prema izračunu potrebnih 8,27 kW i ovih stvarnih 35 kW.......velika je to razlika. Ili griješim u proračunu ili je peć loša ili treba puno poraditi na poštelavanju te peći da bi se potrošnja drastično smanjila.
dxer is online now  
Odgovori s citatom
Old 02.01.2011., 19:07   #59
Quote:
dxer kaže: Pogledaj post
.... ispada da su mi gubitci 87W/m2, za prizemlje kvadrature 95 m2....... .
Ne znam točne podatke, ali..... 95 kvadrata je oko 10m x 10m, a to je pak (razvijeno na 4 stranice) 10+10+10+10= 40 metara sa visinom (recimo) 3m = 300 kvadrata
300 x 87= 26 kW

Bez prozora, vrata, bez gubitaka prema zemlji i na stropu ......

Zadnje uređivanje Lee Champa : 02.01.2011. at 19:15.
Lee Champa is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.01.2011., 19:16   #60
Quote:
Lee Champa kaže: Pogledaj post
Ne znam točne podatke, ali..... 95 kvadrata je oko 10m x 10m, a to je pak (razvijeno na 4 stranice) 10+10+10+10= 40 metara sa visinom (recimo) 3m = 300 kvadrata
300 x 87= 26 kW

Bez prozora, vrata ......
Čekaj malo, od kuda ti 300 m2 ??? Kako 40x3 može biti 300 ??? Valjda 120 m2, a to je onda oko 10 kW.
dxer is online now  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 13:45.