Hrana i zdravlje Posebni režimi prehrane |
|
|
17.06.2011., 05:27
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2011.
|
Meni nije cilj mrsaviti (mere 90-64-91 na 168 cm, skoro pa 39 godina), samo bi htela prokomentarisati par stvari ovde.
Cilj se moze postignuti na vise raznih nacina, bitno je naci sta kome odgovara i cega se moze dugorocno pridrzavati. I takodje kad se menja nacin ishrane je pozeljno proveriti da li ima nesto sto konstantno nedostaje u tipicnim jelovnicima. Ne mora se uneti RDA za sve svakog dana, ali ako npr. u 5 tipicnih jelovnika u svakom ima manjak K i Mg, onda trebaju ili suplementi ili nesto menjati u ishrani. Dosta low carb rezima rezultiraju u jelovnicima koji imaju kronicni deficit nekih vitamina i minerala, pa je to pozeljno proveriti (isto kao sto je i prelaskom na vegetarijansku ili vegansku ishranu pozeljno proveriti da li je unos svega OK). Cak i na temi "kako fino jesti a mrsaviti" ima dosta restriktivnih i jednolicnih jelovnika, iako bi tamo u principu trebalo da budu ljudi koji sve jedu. Ima par izuzetaka, npr. korisnica pita koja ima dobre jelovnike i jos bolje rezultate, posebno otkako je uvela redovno vezbanje jer je zena resila da nesto ucini da resi problem umesto se tesi kad postigne plato da treba slusati svoje telo i da je to verovatno za nju idealna tezina iako joj se mozda cini da ima viska
Medjutim razlog sto komentarisem na ovu temu je sto nesto ovde ne vidim fizicku aktivnost, a mislim da je to neophodan deo bilo kakvog plana mrsavljenja. U suprotnom cete gubiti misicnu masu i usporavati metabolizam, pa ce se izgubljeno vratiti i onda stalno u krug, s tim sto se posle svakog ciklusa sve lakse i brze dobijaju kilogrami zbog sve sporijeg i sporieg metabolizma.
Posebno bih htela preporuciti ekatici da uz trcanje ubaci neke vezbe snage i da proba interval training umesto klasicnog trcanja konstantnom brzinom. Ti si vrlo disciplinovana zena, valjda jedna od retkih na lchf koja nije brljala i striktno se pridrzavala i zelene kure i pravila dok nije pocelo sezonsko voce, u cemu nema nista lose, naprotiv. Ti si koliko se secam preko 40, i mislim da ti je potrebna neka vrsta treninga kojim ces bar sacuvati ili jos bolje povecati misicnu masu. To ne znaci da ces se nabildati, jednostavno znaci da izgradis dovoljno misica koji ne moraju biti vidljivi (samo sve fino zategnuto), da bi ti se ubrzao metabolizam i da bi mogla normalno jesti. Metabolizam je najvise odredjen sa lean body mass. Posebno sto si niska, pa tvoje kalorijske potrebe na idealnoj tezini nece biti velike. Ja sam imala slican problem kao ti, samo nesto malo viska, a uvek sam se hranila zdravo i redovno vezbala s tim sto svaki put kad bi kilaza krenula gore ja bi pojacala cardio i negde posle tridesete telo je promenilo oblik, mada nikad nisam bial van granica normalne tezine. MIslila sam da je to eto normalno, uspori se metabolizam sa godinama i tako to. Lchf tema mi je bila podsticaj da citam vise o prehrani i vezbanju i da konacno resim problem. To sto sam naucila iz citanja uglavnom strucne literature i tu negde ponekog website je da low carb pristup nije nuzno bolji od ostalih i da je kalorijski deficit najbitniji, a sto se tice vezbanja da je interval training bolji od klasicnog cardio. Postigne se isti ili bolji rezultat za puno krace vremena. Tako da sam se ja mog viska resila u kratkom roku (nekih dva meseca) prosle godine time sto sam samo ogranicila visoko kalorijske namirnice a i dalje jela sve, promenila nacin vezbanja i od tada odrzavam trenutno stanje bez problema, samo jos radim na poboljsanju snage i definicije misica jer ja recimo bas hocu vidljive misice, na rukama, meni je to lepo.
Meni je inace lchf tema fascinantna, toliko ih ima tamo koji se fanaticki drze toga da je to jedini ispravan nacin prehrane, sto bi mozda bilo i razumljivo da su dosle do idealne tezine sto velika vecina nisu. Nije mi jasno, pa eto. Vecina podsticajnih slika koje su stavljene su zene koje su i dalje debele bez obzira sto su nesto izgubile, jedina koje se secam da je stavljena kao primer zaista idealne tezine je ona sto je ogranicavala kalorije do 1000 radnim danima, 1500 vikendom ili tako vec nesto (sto naravno da funkcionise, sa ili bez lchf). Nego da ne budem off topic, kome odgovara lchf ili koji vec nacin ishrane samo izvolite, pozeljno bi bilo pripaziti da se unosi sve sto treba, a ako ne mrsavite smanjite unos (i zaboravite bajke o tome kako low carb pristupi navodno funkcionisu) i mrsavicete. I naravno ubaciti fizicku aktivnost za dugorocno odrzavanje postignutog i ne ici ispod 1200 kcal dnevno bez medicinskog nadzora.
Posto ne mrsavim i ne mislim da postoji jedan jedini pravi nacin da se postignu rezultati, necu vas gnjaviti ponovljenim postovima. Ako nekog zanima razmena iskustava sto se tice vezbanja, posaljite mi pp ili stavite post na Rekreaciji, posto sam uglavnom tamo, teme o dijetama me ne zanimaju osim u trazenju primera nedostataka critical thinking, za sta sam sakupila dovoljno materijala  . Studenti (posebno devojke) odmah krenu da obracaju paznju ako im dam primere critical thinking vezane za prehranu i vezbanje i odrzavanje tezine, ako krenem sa primerima iz hard science onda vidim da ih bar pola izgubi interes.
E da i jos samo ovo: zlica-od-opaka, jesi probala ovo: jedes 1200 kcal koji se sastoje od uglavnom nutrition dense namirnica (ne racunaj po zdravoj kravi, puno podcenjuje, 1200 kcal po zdravoj kravi moze biti 1500-1600 kcal) i ubacis fizicke aktivnosti, alternativno jedan dan cardio, jedan dan vezbe snage, 6 puta nedeljno, sedmi dan odmor. Ne moras striktno brojati, samo ogranici visoko kalorijske namirnice, npr. hleb integralni razeni jedna kriska dnevno, testenina 50 gr nekuvane ili jedna solja (200 ml) kuvane, sir 30-40 g, i tome slicno, stvari tipa sveze povrce i voce ne moras ogranicavati, samo ne preteruj sa vocem jer je malo kaloricnije i gledaj da unosis dovoljno proteina zbog izgradnje misica vezbom. POsni sir ti je odlican izvor proteina, ako ga ne volis jer ti je bezukusan, moze se fino zakamuflirati spinatom, zacinima i zacinskim travama i jajima onako zapeceno u rerni, na vrhu mozes posuti malo parmezana da jos pojaca ukus.
|
|
|
17.06.2011., 08:31
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2008.
|
Dobro jutro,
D- 1 tuna, 1 zelena paprika, 2 rajčice, malo fete, 3 masline i puno maslinovog na salatu
MO- 3 dcl kefira
R- blitva lešo i riba la punja
V- torta od jagoda, stavila sam recept u LCHF recepti, savršen užitak za ljeto
|
17.06.2011., 08:46
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2008.
|
Dobro jutro
D - kefir
M-tuna i ricotta
R - musaka sa brokulom karfiolom i mljevenim mesom
MO - sladoled
V- kefir
kockice ovo sa jagodama moram probat  )
|
|
|
17.06.2011., 08:49
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2009.
|
Quote:
kockicacroatia kaže:
Dobro jutro,
D- 1 tuna, 1 zelena paprika, 2 rajčice, malo fete, 3 masline i puno maslinovog na salatu
MO- 3 dcl kefira
R- blitva lešo i riba la punja
V- torta od jagoda, stavila sam recept u LCHF recepti, savršen užitak za ljeto
|
mmmm  ... ovo prelazi na moju "to do list"
Jučer:
- jogurt + zobene
- trešnje
- paski s 2 jaja, feta švedskog kruha
- sataraš, pljeskavica, feta švedskog kruha
- 2 kockice tamne čokolade
- paradajz, krastavci, posni sir
Danas:
- jogurt + zobene
- banana
- zelena salata, krastavci, tuna, posni sir, 1 WASA kreker
- rižoto s plodovima mora (integralna riža), zelena salata
- integr. keks (1-2 kom)
- jogurt s voćem ili voćna salata
|
|
|
17.06.2011., 09:07
|
|
Registrirani korisnik
|
Santa.rka - dala si mi ideju za sutrašnji ručak - sataraš volim 
|
|
|
17.06.2011., 09:24
|
|
Registrirani korisnik
|
i ja volim sataraš, al sad ljubomorno gledam njen rižot, sve razmišljam u zadnje vrijeme kako napraviti LCHF rižot, toga mi se teško odreći, atroke škampi i sipa. Pa sam mislila, nisam još probala:
kapula, sipa, luk peršin na maslinovo izdinstati, 1 dcl vina bijelog, par rajčica, kad se stisne ubaciti naribani karfiol i samo ga prokuhati da se ne raspadne. Ako bude valjalo, stavim u recepte 
|
17.06.2011., 09:34
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2011.
|
Sada nam dolazi najbolji dio godine za zdravu hranu....povrča i voća u izobilju....veselim se svom vrtu i plodovima u njemu.....
|
|
|
17.06.2011., 09:50
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2011.
|
Super tema  Iako sam na UN dijeti, često čitam postove iz drugih tema...
Dakle, od 20.5. jedem prema UN, s tim da sam izbacila kruh i pekarske proizvode, jedino jedem integralnu tjesteninu ili vege pizzu na UH dan. Uz UN kombiniram mjesečevu dijetu. Sveukupno dosad izgubljeno 6 kg. 
|
|
|
17.06.2011., 10:00
|
|
Registrirani korisnik
|
Dobro jutro! Kako sam vesela, pa ima vas tu!!!!
Danas sam dan započela sa malinama, i očito nešto nije bilo u redu s njima, jer sam imala jaku mučninu i na kraju su me potjerale u WC (ajd, ipak neka korist  )
Jedva čekam lubenice - ima ih doduše i sada ali su mi nekako čudne...
Nešto najbolje mi je sok od grejpa i lubenice. Lubenica ubija onu gorčinu od grejpa, a grejp onu slatkoću od lubenice. Ma nešto odlično!
I dolaze breskve, nektarine, marelice.... Ajme!!!!!!
Imat ću toliko finih doručaka!!!
Btw, napravila sam svjetsku glupost ovu noć. U 2 ujutro sam jela. zamislite to!
Kada večeram salatu, po noći budem gladna.
naravno da sam se probudila sa težinom u želucu, možda su mi zato i te maline tako teško pale...
Što da jedem navečer uz tu salatu da me drži a ne odeblja? Meso mi je nekako out jer ga jedem za ručak.
Tunu? Masni sir mi se ne jede....
Imate kakvu ideju?
|
|
|
17.06.2011., 10:15
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
kockicacroatia kaže:
i ja volim sataraš, al sad ljubomorno gledam njen rižot, sve razmišljam u zadnje vrijeme kako napraviti LCHF rižot, toga mi se teško odreći, atroke škampi i sipa. Pa sam mislila, nisam još probala:
kapula, sipa, luk peršin na maslinovo izdinstati, 1 dcl vina bijelog, par rajčica, kad se stisne ubaciti naribani karfiol i samo ga prokuhati da se ne raspadne. Ako bude valjalo, stavim u recepte 
|
Mislim da bi karfiol bio super,vidi ovo Recept je sa stranice http://lowcarbdiets.about.com/od/low.../caulirice.htm i ima video zapis pripreme.
|
|
|
17.06.2011., 10:29
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Nov 2009.
|
Quote:
kockicacroatia kaže:
|
Karfiol je i meni mijenjao rižu kad sam bila na LCHF 
Samo sam iscjepkala glavicu na sitne bijele komadiće (veličine skoro ko riža) i vrlo kratko prokuhaš (kao što si i spomenula) jer što kraće kuhaš osim što budu onako al dente, ne razvije se onaj njihov specifičan/intenzivniji okus koji pokrije ostalu hranu (bilo to riba ili meso)... ma, bude to super
Quote:
Persistent kaže:
naravno da sam se probudila sa težinom u želucu, možda su mi zato i te maline tako teško pale...
Što da jedem navečer uz tu salatu da me drži a ne odeblja? Meso mi je nekako out jer ga jedem za ručak.
Imate kakvu ideju?
|
Ja bi od gole salate isto bila gladna... meni nekako treba nešto uz to bila to riba (npr. tuna, sardine) ili neko meso (npr. malo piletine na kockice) ili sir (ja koristim posne ili eventulano poluposne... a znam katkada i malo posipati i s žlicom izribane gorgonzole ili parmezana da mi da onaj štih/okus kao da jedem punomasne sireve)...
Si možda probala npr. jogurt + jagode za večeru (ja dodam i malko zobenih)... osim ako svi ne navalimo na onu tortu od jagoda što je kockica dala recept 
|
|
|
17.06.2011., 11:14
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
santa.rka kaže:
Karfiol je i meni mijenjao rižu kad sam bila na LCHF 
Samo sam iscjepkala glavicu na sitne bijele komadiće (veličine skoro ko riža) i vrlo kratko prokuhaš (kao što si i spomenula) jer što kraće kuhaš osim što budu onako al dente, ne razvije se onaj njihov specifičan/intenzivniji okus koji pokrije ostalu hranu (bilo to riba ili meso)... ma, bude to super 
|
Ja kuham na pari, i odlično mi je! Povrće ostane al dente, zadrži svoje hranjive sastojke, i ne padne mi teško na želudac.
Quote:
santa.rka kaže:
Ja bi od gole salate isto bila gladna... meni nekako treba nešto uz to bila to riba (npr. tuna, sardine) ili neko meso (npr. malo piletine na kockice) ili sir (ja koristim posne ili eventulano poluposne... a znam katkada i malo posipati i s žlicom izribane gorgonzole ili parmezana da mi da onaj štih/okus kao da jedem punomasne sireve)...
Si možda probala npr. jogurt + jagode za večeru (ja dodam i malko zobenih)... osim ako svi ne navalimo na onu tortu od jagoda što je kockica dala recept 
|
voće navečer ne smijem jesti jer me deblja. zobene ne smijem jer imaju gluten.
Ali jogurt, pa možda jedan onako masniji, bi bio dobra ideja.
|
|
|
17.06.2011., 11:31
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Persistent kaže:
Imate kakvu ideju?
|
Kuhana jaja !
|
|
|
17.06.2011., 11:33
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
alek kaže:
Medjutim razlog sto komentarisem na ovu temu je sto nesto ovde ne vidim fizicku aktivnost, a mislim da je to neophodan deo bilo kakvog plana mrsavljenja. U suprotnom cete gubiti misicnu masu i usporavati metabolizam, pa ce se izgubljeno vratiti i onda stalno u krug, s tim sto se posle svakog ciklusa sve lakse i brze dobijaju kilogrami zbog sve sporijeg i sporieg metabolizma.
|
Zaista si si dala truda s postom 
Ne spominjem vježbanje jer nije tema o tome. Pa možda tako i drugi.
Vježbam svaki dan, sat do dva. Kružni trening u kombinaciji s arcom i grupnim treningom (thae bo visokog intenziteta i step)
Vikendom sam na bajku.
odmorim - možda jedan dan u tjednu.
Malač @ evo lista:
- kuhana jaja
- tuna
- punomasni jogurt
- pileća ili pureća salama
- ??

|
|
|
17.06.2011., 11:58
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Persistent kaže:
Zaista si si dala truda s postom 
Ne spominjem vježbanje jer nije tema o tome. Pa možda tako i drugi.
Vježbam svaki dan, sat do dva. Kružni trening u kombinaciji s arcom i grupnim treningom (thae bo visokog intenziteta i step)
Vikendom sam na bajku.
odmorim - možda jedan dan u tjednu.
Malač @ evo lista:
- kuhana jaja
- tuna
- punomasni jogurt
- pileća ili pureća salama
- ??

|
Hm.....da li vježbam....ne ! Radim na vrtu, radim na dvorištu....motika mi je postala najbolja prijateljica....Orbitek mi služi za odlaganje odječe, daska za trbušnjake me tužno gleda.....Sad se moram pokrenuti i početi vježbati jer ću na trbuhu imati nekoliko m2 viška kože......
A od ovih namirnica.....ja bi to sve u zelenu salatu + malo paprike + paradajz i mladi luk......njam.....
|
|
|
17.06.2011., 14:45
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2010.
|
Vidim da su i tu "moje" cure, a baš sam razmišljala da se uključim u ovu temu, samo me bilo strah da me ove moje s UN dijete ne razapnu
Dakle, kako sam napisala i na toj temi da s UN-om prestajem jer su mi migrene sve češće kako su krenule ove vrućine.
Jedino što mi je dugoročno kod migrene pomoglo je izbacivanje kruha, krumpira, tjestenine i sl. iz prehrane, a to dok sam na UN-u ne mogu.
Krenula s 84 kg  sad sam na 77 kg, a cilj je 60-65 kg koliko sam imala prije 2 god.
Tako da, eto, i ja sam od danas jedna od onih koje će kombinirati, baš se veselim novim postovima. 
|
17.06.2011., 15:47
|
|
Registrirani korisnik
|
bok euribya,
vidim da nisi više zadovoljna UNcom, pokušaj malo na LCHF, imaš topic na ovom forumu, sad je malo van teme jer se piše o svemu osim o LCHF, o izlascima, brodovima, Japancima itd. Ali ako kreneš čitati blog istine i laži o hrani možes puno naučiti. Ja sam na LCHF već pola godine, nisam izgubila puno kg, možda 2-3 kg, al nisam ni bila s viškom, bitno je da sam izgubila celulit, i onaj višak gdje treba. Koža mi je super, zategnuta i glatka, definitivno sam se pronašla u ovom načinu prehrane. Tu i tamo zgriješim, al nisam robot, a energije da ne pričam. 
|
17.06.2011., 15:53
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Persistent kaže:
Dobro jutro! Kako sam vesela, pa ima vas tu!!!!
Danas sam dan započela sa malinama, i očito nešto nije bilo u redu s njima, jer sam imala jaku mučninu i na kraju su me potjerale u WC (ajd, ipak neka korist  )
Jedva čekam lubenice - ima ih doduše i sada ali su mi nekako čudne...
Nešto najbolje mi je sok od grejpa i lubenice. Lubenica ubija onu gorčinu od grejpa, a grejp onu slatkoću od lubenice. Ma nešto odlično!
I dolaze breskve, nektarine, marelice.... Ajme!!!!!!
Imat ću toliko finih doručaka!!!
Imate kakvu ideju?
|
ja ti uglavnom navečer i nisam više gladna, od LCHF sam zaista sita, ako dobro ručam ne večeram, samo kefir, nekad šaku jagoda il trešanja. A prije sam znala pojesti bilo koje povrće spremljeno po Mateljanu, ili u novije vrijeme kruh LCHF sa maslacem, ili namazom od avokada. Recept za namaz je u LCHF recepti.
|
17.06.2011., 17:37
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2010.
|
Quote:
kockicacroatia kaže:
bok euribya,
vidim da nisi više zadovoljna UNcom, pokušaj malo na LCHF, imaš topic na ovom forumu, sad je malo van teme jer se piše o svemu osim o LCHF, o izlascima, brodovima, Japancima itd. Ali ako kreneš čitati blog istine i laži o hrani možes puno naučiti. Ja sam na LCHF već pola godine, nisam izgubila puno kg, možda 2-3 kg, al nisam ni bila s viškom, bitno je da sam izgubila celulit, i onaj višak gdje treba. Koža mi je super, zategnuta i glatka, definitivno sam se pronašla u ovom načinu prehrane. Tu i tamo zgriješim, al nisam robot, a energije da ne pričam. 
|
LCHF je za mene prestriktan.
Kad kažem da izbacujem krumpir, mislim u potpunosti.
Isto vrijedi i za tjesteninu.
Ali ne i za kruh. Kruh jedem samo u prvoj polovici dana, ako ga jedem, i to nikako bijeli, polubijeli i slične varijacije.
Međutim, ne mogu se odreći žitarica u potpunosti, a pogotovo voća, pa mi je LCHF ipak prezahtjevan. 
|
17.06.2011., 17:46
|
|
Registrirani korisnik
|
vjerujem da ti je teško bez kruha, i ja sam jednom bila u toj situaciji, ali zdravstveni razlozi su me prisilili, i danas mi više kruh zbilja nije bitan. Čovjek se na sve navikne kad mora, možda da smanjiš količinu pomalo, jer žitarice su zbilja danas uzrok mnogih tegoba. Možda uz manju količinu voća i kruha se budeš osjećala bolje, a opet ćeš si moći priuštiti. I kilogrami će se brže topiti. Slažem se da je LCHF prezahtjevan, iako sam se ja već toliko navikla da mi je sasvim jednostavan, možda jer sam na malo opuštenijem pa ne brojim svaki UHić.
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 14:21.
|
|
|
|