Duhovnost Slobodnim stilom... |
|
|
13.04.2003., 09:45
|
|
Gospodin Gavran
Registracija: Dec 2002.
|
Quote:
Vjecna tema 4 elementa + peti koji ih sjedinjuje (koji njima vlada ukoliko je jedan krak pentagrama okrenut prema gore---spiritualno nad materijalnim ; odmah nadovezujem simbol koji su preuzeli "sotonisti" obrnuti pentagram ili pentagram koji ima dva kraka prema gore--materijalno nad spiritualnim o tome nekom drugom prilikom ).............
|
Mene zanima kakav je stav Vještica prema satanizmu? Na raznim vještičijim internet siteovima sam čitao o tome da vještice ne vjeruju u postojanje Sotone, pa prema tome nemaju nikakve veze s tom religijom... ali, nisam primjetio ni neku osudu satanizma, kao religije u kojoj se, zaista, dešavaju opskurne stvari, a koja na kraju, krajeva i skrnavi sveti paganski znak-pentagram. Zanima me zvaničan stav, tj. mišljenje vještica o naučavanju satanista.
|
|
|
13.04.2003., 10:46
|
|
fudoshin
Registracija: Apr 2003.
Lokacija: boj ne bije zlatno oružje već srce u junaka..1 2 opsa sa
|
Quote:
by jimmy
malo su ti pagani pojednostavili Akashu, a bogami i dushu..u oba smjera ccc hehehe
|
Bogami su svi ostali malo zakomplicirali stvar...u oba smjera..  hehe
A sad o sotonizmu. Ono što znam reći. Ostali će u svakom slučaju nadopuniti.
Vještice nisu sotonisti. Sotonizam je također prekršćanska paganska religija, ali postoje vrlo velike međusobne razlike.Mnogi ljudi vrlo često mješaju Sotonu i kršćanskog vraga. To je sve dio kršćanske propagande. Sotona je prevedeno ime egipatskog boga Seta koji je bio bog ega i samopouzdanja. Te osobine kada se dovedu do ekstrema nalikuju Luciferu i zato se događa da se Sotona zamijeni sa kršćanskim pojmom vraga.Sotonisti ne vjeruju u postojanje vraga i ne klanjaju se tom biću. Oni sebe doživljavaju kao Božju snagu i prakticiraju vjeru «oko za oko». Ako želiš nešto više, evo ostavljam jedan link
Sotonizam
Ok Snake, stvarno smo krenuli previše unaprijed. Ali evo onda malo unatrag;
Pojam energije.
"Negativna" i "pozitivna" energija? Postoji li uopće nešto takvo? Ili je energija jedna, a predznak ostvarujemo mi naznačivši cilj i upotrebljavajući ju kao sredstvo?
Određeni elementi mogu imati "pozitivan" i "negativan" aspekt; pretpostavljam da istovremeno posjeduju oba. U kojem slučaju će doći do izražaja određeni aspekt?
Moje malo privatno i osobno razmišljanje neki dan rezultiralo je jednom rečenicom koja glasi da je negativna energija svaka ona radnja koja koristi usmjeravanje energije na određenu točku(to može biti osoba, element ili cilj) za postizanje vlastitih sebičnih ciljeva bez tuđeg pristanka ili odobrenja.
Hvala puno na odgovorima, have a big hug!  
|
13.04.2003., 10:58
|
|
barbarogenius
|
Mislim da je jako teško dati "službeni stav" jedne tako heterogene skupine kao što su Pagani o drugoj možda još i heterogenijoj skupini kao što su svi oni koji se nazivaju Sotonistima....
Sotonista ima jako puno vrsta: npr teenageri koji se zapravo popale na "revolucionarno- luciferijansku" stranu mita o Sotoni (i bune se protiv licemjerja "dobrog i pravednog " društva i lažnog morala tzv. "kršćana" ) koji se ionako svega toga najčešće ostave kada malo odrastu ne mogu bit stavljeni u isti koš sa "odraslim" psihopatima koji su opsjednuti činjenjem zla i uvjereni su da su "sotonine sluge" i kaj ti ja znam kaj...
Sigurno ima još stvarno koječega na toj sceni...
Na bliskom istoku postoje čak i etničke skupine koje u svojim religijama štuju "Prvog Anđela Gospodnjeg" - tj. Lucifera.
Ne treba spominjati koliko ih monoteističke religije progone zbog toga.
Jedna suvremena organizacija, "Temple of Seth" mi se po onome što sam pogledom preletio na njihovom siteu uopće ne čine nešto zli ni antipatični...
|
13.04.2003., 11:13
|
|
Zvijer iz davnina.
Registracija: Nov 2002.
|
Quote:
jimmy kaže:
malo su ti pagani pojednostavili Akashu, a bogami i dushu..u oba smjera ccc hehehe
|
Duša komplicirana??? Moja je primitivna duša toliko elementarno jednostavna da se ponekad zapitam da li je uopće i imam
Ponekad je osjećam je kao čisti, bistri, nevidljivi fluid, bistru vodu u kojoj se ponekad i vrtlozi strasti pojave
V.
|
|
|
13.04.2003., 12:05
|
|
Zvijer iz davnina.
|
Quote:
Semargl kaže:
Mene zanima kakav je stav Vještica prema satanizmu? Na raznim vještičijim internet siteovima sam čitao o tome da vještice ne vjeruju u postojanje Sotone, pa prema tome nemaju nikakve veze s tom religijom... ali, nisam primjetio ni neku osudu satanizma, kao religije u kojoj se, zaista, dešavaju opskurne stvari, a koja na kraju, krajeva i skrnavi sveti paganski znak-pentagram. Zanima me zvaničan stav, tj. mišljenje vještica o naučavanju satanista.
|
Nema potrebe da ponavljam ono što je Roga Baba kazao, samo bih nešto rekao o onome što si ti nazvao "skrnavljenu svetoga paganskog znaka - pentagrama"
Naime zar ijedna kutura, religija ili filozofija ima pravo monopola na bilo koji praiskonski simbol?
Evo, na primjer pentagram i zvijezda petokraka su, među ostalim i simbol upotrebljavan i u kršćanstvu.
Upravo u Splitu, na krstionici sv. Ivana Krstitelja na jednoj od ploča urezana je zvijezda petokraka, koja u centru tvori pentagram. Prema kršanskoj simbolici ona u ovom slučaju predstavlja monogram pobjednika Krista (signum Christi). Taj znak ovjenčan je krugom, lovorovim vjencem pobjede.
U svakom slučaju osnovno značenje pentagrama je izražavanje moći koja je stvorena sintezom komplementnih sila.
Koje su to komplementarne sile, ovisi o filozofijskom, religijskom ili magijskom sustavu u kojemu se simbol koristi. Da li ćemo pentagramu, zvijezdi pristupiti kao sintezi ženskog (brojka 2) i muškog (brojka 3) principa, sintezi četiriju osnovnnih elemenata i petome, koji ih objedinjuje, ili možda na neki drugi način...
Pa za masone ona simbol Genija koji dušu uzdiže do velikih stvari. Pentagram, zvijezda je bio i omiljeni znak pitagorejaca, Paracelzus ga je smatrao jednim od najmoćnijih znakova, poznat je i pentagram gnostičkog Hermesa, szatim slika Izide i Sunčevog sina, simbol zdravlja, božice Higije, da sad ne nabrajam opširni, a nikad dovršeni popis simbolike pentagrama u različitim kulturama i religijama.
Skloni smo tu našu sintezu koja tvori peterokraku, pentagram, ili bilo koji drugi simbol proglasiti za jedinu ispravnu, nama svetu, zabranjenu za sve ostale. A onda se još i svađati o pravu prvenstva na taj simbol. Smiješno i jadno.
Simboli nemaju moć sami po sebi, oni počinju "zračiti" u interakciji sa našom svijesti, podsvjesti i onim skrivenim posebnim svjetovima ispod nivoa podsvjesti, tada se njihova reflektirana snaga može razviti, koncentrirati do neslućenih razmjera.
Moć je u nama, u našim mentalnim sferama. Simbol je izvrstan ali ipak samo pomoćni alat koji nam pomaže da tu unutranju moć razvijemo, osnažimo, usmjerimo je ili je pretočimo, transformiramo u djelovanje na materijalnom nivou.
No prokleti smo! Radije vjerujemo u moć "svetoga simbola" nego u - sebe
V.
|
|
|
13.04.2003., 12:12
|
|
Zvijer iz davnina.
|
Semargl
Usput, upravo pred sobom imam crtež narukvice na kojoj je prikazana djevojka kako prinosi žrtvu ljevanicu psoglavom i krilatom idolu Semargl-a. Je li znaš nešto više o tom slabo poznatom slavenskom božanstvu i koji su tvoji razlozi što si ga uzeo za nickname?
V.
Zadnje uređivanje Vještac : 13.04.2003. at 15:34.
|
|
|
13.04.2003., 12:23
|
|
Ubermensch
Registracija: Jan 2003.
|
Ljudima su potrebni rituali i simboli pa kad oce napravit neku sekticu moraju nesto sredit po tom pitanju. Kako nisu sposobni nis bolje smislit samo izokrenu postojece naglavacke
Ako time zele pokazat da su druga strana onog sto te iste simbole koristi to samo pokazuje njihovu slabost i beznacajnost jer postoje samo kao kontra necemu vecem i originalnijem od njih.
A ko moze branit koristenje simbola?? I Hitler je "ukrao" svastiku koja je u stvari pozitivan simbol i cesto se vidja po templovima u Indiji i samo ju malo naherio.
|
13.04.2003., 12:25
|
|
Ubermensch
Registracija: Jan 2003.
|
Quote:
Roga Baba kaže:
Na bliskom istoku postoje čak i etničke skupine koje u svojim religijama štuju "Prvog Anđela Gospodnjeg" - tj. Lucifera.
Ne treba spominjati koliko ih monoteističke religije progone zbog toga.
|
Koje skupine? Di se moze nac nesto o tome na netu?
|
13.04.2003., 14:53
|
|
Pacijent
|
|
|
|
13.04.2003., 15:01
|
|
fudoshin
Registracija: Apr 2003.
Lokacija: boj ne bije zlatno oružje već srce u junaka..1 2 opsa sa
|
|
13.04.2003., 19:33
|
|
U samoizolaciji
|
solaris, kako kada...i koje... 
a i ta dusha, ako vec, onda nema veze s rijecima..anyway, htio sam reci da mi je ono povrshno spominjanje Akashe u vezi s dushom bilo malo, onak, non-shalantno, sharmantno u svakom slucaju al, anyway, nema veze!
spring to summer!
|
|
|
13.04.2003., 21:22
|
|
barbarogenius
|
Quote:
ravana kaže:
Koje skupine? Di se moze nac nesto o tome na netu?
|
http://www.angelfire.com/az/rescon/mgcyazid.html
Za Yazide sam saznao nedavno iz novina gdje se govorilo o ratu u Iraku...o više takvih religija sam čuo tijekom zadnjih više godina na TV dokumentarcima ili isto iz časopisa...ali te informacije su mi zagubljene  .
Također postojala je gnostička skupina ophita početkom kršćanske ere.
Nije da znam nekaj jako puno o tome...ali prizoveš li na svom browseru "duha" koji se zove Google ili nekog srodne prirode sigurno će ti znati odgovoriti na mnoga pitanja 
|
|
|
13.04.2003., 21:29
|
|
Registrirani korisnik
|
Hm,hm.....Hvala na opaski !
No,Akashu spomenuh samo pojmovno jer topic jednostavno nema toliku sirinu. Akasha tj.Creatrix je toliko opsirno podrucje da mi uopce ne pada napamet da pokrecem nesto u tom smjeru.
Takoder napomenuh da krenusmo ponovno previse unaprijed....pod time smatrah i ucenje (spominjanje)o Akashi.
Bez brige -- sto se tice kompliciranosti ili pojednostavljanja--- samo pojedinci drze do toga da je komplicirano vrijedno----Majka Priroda nas oduvijek uci da je ljepota u jednostavnosti.
Big Snake's Kiss
P.S. O Wittinu gledanju na sotonizam....ubrzo !
|
13.04.2003., 22:09
|
|
Gospodin Gavran
|
Hej vještice, hvala na odgovorima.
Samo ne bih se složio sa izjednačavanjem Setha i Sotone.
Seth predstavlja princip mraka, neplodnosti i smrti, ali u jednom dubljem značenju vezan je uz sve ono tajanstveno i skriveno, uz misterij. U mitu o Ozirisu simbolizira onog koji donosi strašna iskušenja i nemilosrdno razara staro, ali time posredno pomaže svima onima koji žele žele ostvarivati nutarnji rast koji je moguć jedino u neprekidnoj borbi kroz poraze i pobjede.
Nasuprot njemu, Horus je snaga mladosti, svjetlosti i božanske inteligencije. Uz pomoć tih vrlina, a i uz iskustvo koje naslijeđuje od božanskih roditelja, on započinje istu bitku koju je vodio i Oziris, sa tom razlikom da je Oziris bio izazvan od Setha, a sada upravo on izaziva Setha na dvoboj. Horus pobjeđuje Setha protjeravši ga u pustinju i iskopavši mu oko. On tada postaje zaštitnik od uništenja i borac protiv svega što je beživotno, nesvjesno i rušilačko, čega je otjelotvorenje Seth. Međutim, Seth, iako pobjeđen, nikada ne može biti uništen, jer bi se tako narušila ravnoteža u prirodi. Zato faraon u svojoj ličnosti ujedinjuje oba ta principa i Horusa i Setha i tako on postaje jamac ravnoteže i pravde - Maata.
Znači, dobro i zlo su neprekidnom sukobu, s tim da ni jedno, ni drugo ne mogu sasvim prevladati. Kroz cijelu svoju historiju Egipćani su pravili paralele između uspona i padova svoga društva i borbe Ozirisa, Setha i Horusa.
Da... intereantne su te bliskoistočne religije. U Turskoj postoji jedno pleme koje poštuje Šejtana kao božanstvo... ali to nisam toliko istraživao... da čuo sam i ja za Jezide.
Pentagram je naravno i kršćanski simbol, jer oslikava dvije temeljne dogme: SVETO TROJSTVO I DVIJE NARAVI ISUSA HRISTA.
Quote:
Usput, upravo pred sobom imam crtež narukvice na kojoj je prikazana djevojka kako prinosi žrtvu ljevanicu psoglavom i krilatom idolu Semargl-a. Je li znaš nešto više o tom slabo poznatom slavenskom božanstvu i koji su tvoji razlozi što si ga uzeo za nickname?
|
Mhh... da... izgleda da sam vazda bio pagan u duši  .... uvijek me fascinirala staroslavenska religija, tako da sam je od djetinjstva proučavao. Upravo sada čitam super knjigu sa kritičkim osvrtom na to pitanje
Dakle, vjerovatno nikada nije bilo božanstva Semargla.... radilo se o dva demona (duha): Sim i Rgel, koji su, opet vjerovatno, zaštitnici šume, vjetra, vatre i čega sve ne... u suštini, kao što ti reče, o vjerovanjima istočnih Slavena, gdje su se ovi duhovi štovali, sačuvano je malo vjerodostojnih podataka (između ostalog i zbog svešteničkih hronika u kojima su obično pisane čiste izmišljotine).
|
|
|
14.04.2003., 10:32
|
|
Nomad
|
Da li je tko od vas vjestica cuo za vjesticju knjigu
"Azoetia"?
Nesto sto se ne moze naci na google.com, nesto iz prve, druge ili trece ruke.
|
15.04.2003., 13:16
|
|
..
|
ljepota u jednostavnosti...
Baphica,
evo ja pojma nemam za tu knjigu...u životu malo knjiga pročitala..
Jednom mi jedan filozof veli nešto u stilu....."benti ovu filozofiju, više ni vlastitu rečenicu ne mogu smislit...samo su mi citati drugih, u mislima"....
Iako moje iskustvo nečeg možda neizbježno nalikuje iskustvima milijuna drugih, iz čega proizlazi tužna činjenica da ne mogu izmisliti ništa novo?..ipak, ipak..radije bih da prethodno doživim taj trenutak, za mene-novog znanja, prije nego li ga dakle prepoznam u knjigama...
Knjige pružaju toliko rješenja i uskraćuju mi muku i gušt da rješenje tražim sama, upoznajući usput "neke" od alternativnih puteva, jer put do rješenja nikad nije u samo jednom pravcu..
A osim toga, što to ja u knjizi uopće i prepoznati mogu, ako to prethodno na sebi nisam prepoznala.....
Da li je onda zaista ljepota samo u jednostavnosti ili je trebam tražiti svuda? Jer, ako je ovo prvo, onda bih trebala zazirati od svega što se ne čini jednostavnim, a živi se "zaziranjem" isto koliko i bježanjem..
Jedini mogući način, naspram pojma jednostavnosti i kompliciranosti,....možda bi bio najsretniji izraz>>onaj u kojem se pomirimo s tim da nešto ili možemo ili ne možemo, trezveno promatrajući sposobnost našeg činjenja....>>jer sve ostalo emocije su...krivice, nemogućnosti, predbacivanja itd..... koje su sve osim konstruktivne....pretpostavljam
|
|
|
15.04.2003., 13:54
|
|
Pacijent
|
Esse, a BOW
Quote:
Knjige pružaju toliko rješenja i uskraćuju mi muku i gušt da rješenje tražim sama, upoznajući usput "neke" od alternativnih puteva, jer put do rješenja nikad nije u samo jednom pravcu..
|
Right!
Zašto ubiti svu zabavu potrage, i zasjeniti vlastite potencijalne izvorne misli tuđim mislima....
Strive, seek, find by your self.....a onda možemo usporediti filozofije i razmjeniti iskustva.
|
|
|
15.04.2003., 13:54
|
|
*
|
Quote:
Vještac kaže:
Nema potrebe da ponavljam ono što je Roga Baba kazao, samo bih nešto rekao o onome što si ti nazvao "skrnavljenu svetoga paganskog znaka - pentagrama"
Naime zar ijedna kutura, religija ili filozofija ima pravo monopola na bilo koji praiskonski simbol?
Evo, na primjer pentagram i zvijezda petokraka su, među ostalim i simbol upotrebljavan i u kršćanstvu.
Upravo u Splitu, na krstionici sv. Ivana Krstitelja na jednoj od ploča urezana je zvijezda petokraka, koja u centru tvori pentagram. Prema kršanskoj simbolici ona u ovom slučaju predstavlja monogram pobjednika Krista (signum Christi). Taj znak ovjenčan je krugom, lovorovim vjencem pobjede.
U svakom slučaju osnovno značenje pentagrama je izražavanje moći koja je stvorena sintezom komplementnih sila.
Koje su to komplementarne sile, ovisi o filozofijskom, religijskom ili magijskom sustavu u kojemu se simbol koristi. Da li ćemo pentagramu, zvijezdi pristupiti kao sintezi ženskog (brojka 2) i muškog (brojka 3) principa, sintezi četiriju osnovnnih elemenata i petome, koji ih objedinjuje, ili možda na neki drugi način...
Pa za masone ona simbol Genija koji dušu uzdiže do velikih stvari. Pentagram, zvijezda je bio i omiljeni znak pitagorejaca, Paracelzus ga je smatrao jednim od najmoćnijih znakova, poznat je i pentagram gnostičkog Hermesa, szatim slika Izide i Sunčevog sina, simbol zdravlja, božice Higije, da sad ne nabrajam opširni, a nikad dovršeni popis simbolike pentagrama u različitim kulturama i religijama.
Skloni smo tu našu sintezu koja tvori peterokraku, pentagram, ili bilo koji drugi simbol proglasiti za jedinu ispravnu, nama svetu, zabranjenu za sve ostale. A onda se još i svađati o pravu prvenstva na taj simbol. Smiješno i jadno.
Simboli nemaju moć sami po sebi, oni počinju "zračiti" u interakciji sa našom svijesti, podsvjesti i onim skrivenim posebnim svjetovima ispod nivoa podsvjesti, tada se njihova reflektirana snaga može razviti, koncentrirati do neslućenih razmjera.
Moć je u nama, u našim mentalnim sferama. Simbol je izvrstan ali ipak samo pomoćni alat koji nam pomaže da tu unutranju moć razvijemo, osnažimo, usmjerimo je ili je pretočimo, transformiramo u djelovanje na materijalnom nivou.
No prokleti smo! Radije vjerujemo u moć "svetoga simbola" nego u - sebe
V.
|
Da, da, Vjestac, odlican post.
Ah, ta Split je stari hereticki grad, (uz Trogir i Zadar) u kojem su jos jasno vidljivi utjecaji Patarena, gnostickih krscana. Pa i na krstionici Sv. Ivan Krstitelja.
Iz gnostickog aspekta, Pentagram je upravo simbol peterostruke Gnoze i njene manifestacije u covjeku-mikrokosmosu. Pentagram je od pamtivjeka bio simbolom ponovno rodjenog ljudskog bica, novoga covjeka. Pentagram je i simbol univerzuma i njegovog vjecnog postojanja kroz koji se otkriva bozanski plan.
Naravno, simbol posjeduje vrijednost samo ako vodi ostvarenju.
Ljudsko bice koje ostvaruje pentagram u svojem mikrokosmosu,
u svom vlastitom malomu svijetu, a o cemu govori i hermetizam, na svoj nacin se nalazi na Putu.
Na Putu transfiguracije.
Ostvarenje tog pentagrama u nama samima je ujedno i poziv da u sebi ostvarimo tu duhovnu revoluciju.
Pozdrav

|
|
|
15.04.2003., 20:35
|
|
Nomad
|
Re: ljepota u jednostavnosti...
Uh, bilo mi je draze ono Buffy, jos se i rimuje sa fluffy
Nego, valjda je sve to nacin pristupa. Zasto bih se ja mucio sa nekim stvarima ako je netko vec to uspjesno rijesio?
Uzmem njihovo rjesenje i nastavim dalje. Usput dodavajuci moja osobna iskustva i bogateci taj put. Stedim vrijeme i trud za stvari koje nema po knjigama a koja me sigurno cekaju u nekoj buducnosti. Ako ikada dodjem do necega neobjasnjivog, na mene je red da to pokusam objasniti i odgonetnuti. A na kraju i zapisati za nekoga tko ce nastaviti tim putem.
P.S. Knjigu sam naruci onako od oka, oslanjajuci se na intuiciju. Pa sam bio malo zantizeljan koji sam to vrag narucio.
|
15.04.2003., 21:37
|
|
Registrirani korisnik
|
cula sam da postoje vjestice keltske i grcko rimske tradicije, pa me zanima koje su razlike, ili to mozda negdje vec pise?
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 10:07.
|
|
|
|