Strip Kvadrat na kvadrat. |
|
|
02.06.2014., 11:45
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Dec 2013.
Lokacija: Imanje Thallaso,ljudi Scotta Dunna u utvrđenoj kući.Izvršno vijeće koje vodi Ne-Rus Samuel Maslov-Omasovljev.
|
br.118,"Bodljikava žica"
Crtao;Nizzi
-vrlo uspješno.Crtano na tipičan texovski način.Epizoda je potp
uno lijepo odrađena.Detalji su fenomenoalno prikazani.
Nemam što dodati nego poželjeti da Nizzi nastavi isti putem!
|
|
|
02.06.2014., 11:47
|
|
U samoizolaciji
Lokacija: Imanje Thallaso,ljudi Scotta Dunna u utvrđenoj kući.Izvršno vijeće koje vodi Ne-Rus Samuel Maslov-Omasovljev.
|
br.119,"Anđeo osvete"
Crtao;Nizzi
-nastavak epizode.Isti autor,ista ocjena.Vrlo dobro.Odlično urađeno.Stil je prozračan,tanak u linijama,ali odlično izvedeno.
Kao i epizoda prije,moje čestitke Nizziju.
|
|
|
02.06.2014., 11:51
|
|
U samoizolaciji
|
br.110,"Sablasni rudnik"
Crtao;Ortiz
-ako uspoređujemo Nizzija i Ortiza,prije svega moramo istaknuti njihov veliki talent i umijeće.Oni su svakako vrsni crtači koji znaju prenjeti strip u pravoj i punoj mjeri.
Ortiz je još jednom pokazao svoj vrsan stil i odradio epizodu odlično.
On još više polaže truda u detalje,u sporedne linije i obrise.
Epizoda je odrađena kako treba,i imam spokoja kada znam da Ortiz i Nizzi crtaju..Svaka čast gospodo!
|
|
|
02.06.2014., 16:36
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Oct 2012.
|
Quote:
Čvrsti Valbiska kaže:
br.802.,Zlatna strip serija,"Posljednja prijevara"
Crtao;?
-autor je nepoznat,iako mi dosta sliči na Civitellija.Epizoda je vrlo dobra,cijela priča je lijepo složena,karakteri u priči su odlično postavljeni.
Meni osobito draga edicija.
|
Prljava prevara je 807/808 a nacrtao je Monti.
Br. 801/802 je Miltonov testament od Civitellija
Koji je tvoj omiljeni crtač?
|
|
|
17.06.2014., 18:05
|
|
U samoizolaciji
|
Quote:
anakin74 kaže:
Prljava prevara je 807/808 a nacrtao je Monti.
Br. 801/802 je Miltonov testament od Civitellija
Koji je tvoj omiljeni crtač?
|
Ima ih nekoliko..
Poredao bih ih ovako
1.Diso
2.G.Ticci
3.Monti
4.Civitelli
4.Ortiz
5.Nizzi..
Sa time da su mi Ortiz i Nizzi veliki oslonac u nadi da će Tex Willer biti sve bolji.
|
|
|
17.06.2014., 18:13
|
|
U samoizolaciji
|
br.106,"Šerif u nevolji"
Crtao;Letteri
-hm,kako da krenem.
Letteri je u ovoj epizodi podbacio,po mojem mišljenju,ali sam otkrio nešto drugo.
Iako Letteri nema taj texovski standard,mislim da se kod njega nalazi kapacitet koji uz stručni savjet može narasti do vrlo dobrih crtanja.
Kod Letterija je odlično što ima njuh za Zapad.Zna ocrtati(ne crtati,nego ocrtati),zapravo da naslutiti npr.kuću na ranču u prostoru,ali mu nedostaje finesa kako bi završio pravi crtež.
Letterija još k tome muči odnos u izračunu crtanja;veličina čovjeka-kuća-prostor.Muči ga proporcionalnost.
Zanimljivo je da se kod njega zna pronaći prava skica jednog dobrog stripa,jer opet kažem,zna ocrtati npr.gradić u preriji i sl.Ima touch za onu presliku kakve smo naučili gledati u westerne filmovima.
I unatoč tome,što je u ovoj epizodi,vrlo netexovski crtano,čak i ispod dostignutih standarda,i što je u desetak prvih stranica Tex Willer,očito pisanom greškom bio Ted Miller,Letteri ima potencijala.
Nevjerojatno da bih to rekao,ali eto.Mislim da je tako.
|
|
|
24.06.2014., 17:58
|
|
U samoizolaciji
|
br.123,"Velike prerije"
Crtao;Ticci
-ima nešto od stila kako ispada Ken Parker.Tako je to nacrtao Ticci.
Nemam zamjerke.Vrlo lijepo odrađeni detalji,stil je sasvim ugodan.Cijeli je prostor upravljen u karakter priče.Crte su vitke i točne.Lagane sa sjenkom koja je pogođena kako treba.
U ovoj epizodi Willer i Carson raskrinkavaju zavjeru protiv gen.Custera,ali priča ide dalje,pa slijedi nastavak u epizodi Little Bighorn,koji će na isti način vjerujem biti uzbudljiv.
Konačna ocjena,neka bude petica..Zašto ne,jer Ticci spada u sam vrh crtača Texa.
|
|
|
10.07.2014., 14:48
|
|
U samoizolaciji
|
br.96,"Helltown"
Crtao;Marcello
-naizgled nezgrapno,ne dotiče se onih texwillerovskih crta na koje smo navikli.Slobodni rad,vrlo bijeli prostor,nedostaju precizni detalji..
Autoru nedostaje naglasak pejzaža,nemarno je odradio pozadinu jer nema osjećaja za prostor.
Opet bih poručio da ovo nije crtač T.Willera,te neka se započne baviti nekim svojim likovima.
Nije skroz jadno,ali je blijeda 2.
|
|
|
10.07.2014., 14:51
|
|
U samoizolaciji
|
maxi Tex,ljeto 2014,"Vrijeme pokolja"
Crtao;Ortiz
-moji komplimenti Ortizu.Svakako odlična i uzbudljiva epizoda,sa odličnim glavnim linijama i pozadinom.
Odlično odrađeni likovi,karakteri,svi detalji na mjestu.
Jednom riječju;fenomenalno!
Kako je odlično nacrtana i vanjska svijetlost tako je učinjeno i na unutrašnjosti.Sve najbolje što bih mogao napisati to bi vrijedilo za Ortiza!
Kapa dolje!
|
|
|
15.07.2014., 20:53
|
|
U samoizolaciji
|
maxi Tex,"Opasno putovanje"
Crtao;Repetto
-to je strip od 288 str.Uvodne stranice stripa su svojevrsna dokumentacija..Prilično lijepo složena faktografija sa fotografijama stočara iz kraja 19.stoljeća.Spominje se poznati trgovac stokom,napola Škot,napola Cherokee,Jesse Chisolm,zatim postoji zemljovid srednjeg zapada sa iscrtamim rutama kretanja stoke iz Bozemana u Montani do Austina u Texasu..
Vrlo zanimljiv pregled..
A sada o samom stripu..Ne mogu reći da sam pretjerano zadovoljan jer Repetto nije uspio u stvaranju pravog texwillerovskog karaktera u crtanju našeg junaka..
Sam strip,odnosno radnja se provlači u jednoj radnji predugo,u istom ambijentu(npr.pada kiša),pa zalazi u iste te uvjete na drugoj radnji i sl.
Nije prepoznatljivost u danima,mada je noć korektno odrađena,iako nedovoljno dobro da bi to ostavilo trag pohvale.
Repetto bi trebao crtati nbeke druge stripove..Za njega je možda neki drugi žanr..Svakako postoji talent,dar,da se napreduje,ali to nije dosljedno dobro..Primjerice Repetto ima neke odlične detalja,ali ih koristi vrlo malo i uskučenim prostorima.Dakle ograničio je izvrsnost i karikira sa nastavkom radnje bez one crte,bez onog pečata koji nedostaje da bi strip bio u punom profilu texovski..
Ha,šta reći,ocjena je prolazna,ali nije zavidna..
|
|
|
20.08.2014., 20:05
|
|
U samoizolaciji
|
br.89,"Lanac ubojstava"
Crtao;De La Fuente
-katastrofa...Jadno,blijedo,prazno,otužno.
Cijela je priča slabo ispričana,nije smještena na tipičan način texovske okoline,što nije neki krimen,ali ne drži ni to što je ispričano ni blizu običnoga,prihvatljivog.Slabo crtanje punih crta sa pogrešnim sjenkama,puno bijelog prostora koji zjapi neispunjen.Lice glavnih junaka nije ni približno autentičnom,cijeli niz drugih likova je nedovoljan i slab.
Vrlo slabo,da ne kažem jadno..
|
|
|
03.10.2014., 17:54
|
|
U samoizolaciji
|
br.125,"Crna smrt"
Crtao;Civitelli
-ctreži su prozračni,sa obiljem tankih linija koji zaokružuju sve što možete zamisliti.Tako su lijepo obrađeni detalji,sa svakim zarezom koji je nužan da se dobije precizna slika.Upravo je preciznost crtanja u Civitellija vrlo zavidna i teško da ima supranika u tome pogledu.
Sjene,sjenčanje,izvrsnost u pogledu,u prikazu,u svemu što nam nadnaravno prikazuje epizodu zaslužuje pohvalu.No,samo jedna stvarčica me muči.
Točkanje.Točkanje u slici umjesto sjene ili punog crnila(polucrnila,ako hočete),umjesto jakih linija sa kojima Civitelli uopće ne radi.
Mislim da kada bi se ukomponirao njegov stil sa debljim linijama Civitelliju bi se priskrbio naziv super crtača.On možda previše ide na tu preciznu liniju i točke.
Što se tiče same epizode,lijepo je izvedena,sa vrlo kratkom radnjom i krajem.
Možda je ova epizoda samo jedan odmak od serijala kojima je Willer sudbini naklonjen.
Nema se puno što reći.Vrlo dobro za Civitellija..
|
|
|
07.12.2014., 18:30
|
|
U samoizolaciji
|
br.126,"Maska užasa"
Crtao;Ortiz
-Jednom riječju-briljantno!
Sve je na svom mjestu.Cijela epizoda je odlično napravljena,a Ortizovo pero je odradilo vraški posao.Jednostavno sam oduševljen.Sa toliko je truda viđeno najbolje izdanje glavnih junaka,svi detalji su nedvojbeno odlično odrađeni.
Ortiz ima svoj stil,sa jačim crnim sjenama i otvorenim tankim linijama s kojima postiže odličnu figuru.
Ma,ako želim dati pohvalu Ortizu onda je to polučen uspjeh na detaljima na kojima svaki stripljubac naprosto uživa.
Odlično crtanje,odlična epizoda!
Moji komplimenti gospodinu Ortizu!
|
|
|
07.12.2014., 18:35
|
|
U samoizolaciji
|
br.71,"Careva tajna"
Crtao;Marcello
-Epizoda je svakako zanimljiva,ali crtanje nije ono što je po mom ukusu.Više mi sliči na slobodan stil Modesty Blaise.Nije to dovoljno dobro precizirano.Fale mnogi detalji.Neću reći da je ispod prosjeka,ali nije ni na vrhuncu onoga što može biti.Neodređeno,ali sa dosta manjkavosti.
|
|
|
07.12.2014., 18:38
|
|
U samoizolaciji
|
#,"Vrijeme za ubijanje"
Crtao;G.Ticci
-Ne mogu biti previše kritičan prema stilu Ticcija.Linije su vrlo otvorene,široke,slobodne.Figure su vrlo karakterne i imaju težinu.Nije loše,ima se ovdje u čemu uživati.Ocjena je visoka,ali nije odlična.Ali to je stvar ukusa.
Epizoda je ok,crtež ok.
|
|
|
07.12.2014., 18:41
|
|
U samoizolaciji
|
br.70,"Nepobjedivi"
Crtao;Marcello
-Nisam zadovoljan nimalo.Crtanje je dosta nedorađeno.Zapravo vrlo loše po meni.Epizoda je ok,ali crtanje je doista loše.To nije mjerljivo sa onim standardom koji Tex Willer mora imati.To je ispod minimuma.Marcello ne bi trebao cratiti njegove epizode.Nikako ne.
Ocjena;nedovoljan.
|
|
|
07.12.2014., 18:44
|
|
U samoizolaciji
|
#,"Ratnik Apača"
Crtao;F.Fusco
-slično crtanje kao i G.Ticci.Vrlo otvorene linije,tanke i slobodne.Dobra igra sjena,i karakternih crta.Možda malo pretjeruje u davanju nepotrebnih linija koje ne održavaju ono što bi trebale.
Ocjena bi bila -3.
|
|
|
07.12.2014., 18:49
|
|
U samoizolaciji
|
#,"Spaljeno pismo"
Crtao;Blasco
-Neprecizno crtanje dovodi do izobličenja lilova.To se dogodilo ovdje.Nimalo dobro.Nedostaje urednosti,detalji,preciznosti.
No,ima jedna primjećenost ovdje.Mislim da je Blasco započeo crtati epizodu,no postoji jedan dio koji je crtao netko drugi.Možda Marcello u nekoliko stranica,jer je očit njegov opus ovdje.
Blasco je dosta loš crtač,ali se na sredini epizode vidi da je netko drugi uskočio gotovo spasio dio djela.
Blasco loš,neznani drugi autor prolazno dobar.
|
|
|
07.12.2014., 18:51
|
|
U samoizolaciji
|
#,"Posljednji okršaj u Bannocku"
Crtao;Marcello
-Vrlo loše.Vrlo loše i to nikako nije dobro.Crtanje je očajno,i nedopustivo.Nemam puno riječi za epizodu koja nije nosila neku priču,ali sve bi to bilo zaboravljeno da je crtanje bilo nečemu.
Vrlo loše Marcello.
Nedovoljan.
|
|
|
07.12.2014., 18:54
|
|
U samoizolaciji
|
#,"Zločinački sporazum"
Crtao;Monti
-Epizoda je odrađena nominalno dobro,bez puno pohvala.Crtanje je vrlo slobodno,ne naginje nečemu što se hvali,ali i nije tako loše.
U biti ocjena je dovoljan.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 23:55.
|
|
|
|