Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Putovanja > Destinacije i putopisi

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 24.12.2014., 11:11   #6101
Quote:
Remus kaže: Pogledaj post
Pozdrav svima! Molim vas za pomoć/savjet. Putujemo vlakom iz Zagreba i vlak stiže na kolodvor Deli. Imamo par sati fore (od 17-22h) za malo pogledati Budimpeštu i onda bismo krenuli put aerodroma. Kako je najbolje i najpovoljnije doći od Delija do grada, a potom i do aerodroma? Imate li kakav savjet što pogledati u tom kratkom vremenu i gdje bismo nešto fino, a ne bas preskupo mogli pojesti. Svaki savjet je dobrodošao, hvala unaprijed.
Najbolje da idete na Metro, M2(jedina linija koja ide s Deli kolodvroa), sidjete na stanici Kossuth Lajos ter. Kad izadjete iz metroa, odmah vam je tu mađarski parlament. Onda produzite do Szent Istvan bazilike, pa do obale Dunava kod Lancanog mosta (Lanchid) da bacite pogled s obale na Budim (na Kraljevsku palacu itd, rpedivan pogled)..i onda odite po Andrassy aveniji do Okotogona, pa po zidovskoj cetvrti do snagoge (druga najveca u svijetu)...u zidovskoj cetvrti mozete ima puno restorana i zalogajnica tamo oko Andrassy avenije itd.i onda odite do Vorosmart ter i po Vaci utci (pjesacka) do metro stanice Ferenciek ter na metro 3, smjer Kobanya Kispest do zadnje stanice i tamo odite na bus E200 do aerodroma. Treba vam oko sat vremena metroom i tim busom do aerodroma.
Ili ako cete zavrsiti setnju kod Vorosmarty ter ili Andrassy avenue, odite do Deak Ferenc ter na metro 3 (to je stanica prije stanice Ferenciek ter)

Quote:
SerenaP kaže: Pogledaj post
hvala ti puno! e sad, tvoje stručno mišljenje - misliš li da ćemo stići to sve obaviti u pol sata od kad stignemo u Budimpeštu i ne ostat zatvoreni u nekom metrou? šalim se, ali imamo ravno pola sata za doć do stana pošto prijevoz radi do 23 h, a toliko nam i treba prema google-u pa mi se čini malo knap :/
da uzmemo taxi? pročitala sam negdje 260-i-nekoj stranici ovog foruma da će nas oderat ako ga uzememo na kolodvoru :/
ako pak nazovem neki drugi, oderat će me telekompanija

još nešto, preporučate li uzeti 7-day kartu za prijevoz za 6 dana u Budimpešti ili bi nam carnet od 10 karata bio dosta? nemam još osjećaj koliko je šta udaljeno, a npr. u Rimu smo svaki dan bili u drugom dijelu grada i sve pješke obilazili, jedino od i do hotela koristili bilo kakav prijevoz..

još nešto VOL 2, danas sam tražila forinte po gradu (Rijeka) i našla "čak" 1000 pošto je to praktički ništa, ima li tko savjet što nam je činiti kada dođemo tamo u nedjelju u 22.30 na autobusni kolodvor? s nečim ćemo odmah morati platiti, a pretpostavljam da neće primat eure, a u mjenjačnici na kolodovru ako postoji ćemo sigurno super proć hahah :S
Dobro ti je rekla dlapek, dizi pare sa bankomata.
Ma ima prijevoz i nocu, nocnih buseva koji redovito voze, bez brige. Serena, evo ja sam gledala ako dolazite na aerodrom u 23 sati. 4 opcije imate, prvo bus E 200 pa drugi bus.
Dakle, bus 200E do stanice Hatar ut. Tamo presjedate na bus 914 i sidjete na stanici Corvin Negyed i onda 15 min hoda.
Ili imate jos opcija
https://maps.google.hr/maps?oe=utf-8...classic&dg=brw
pa malo prouci.

Sto se tice karneta ili 7dnevne karte za javni prijevoz, odluci sama. Od vaseg smjestaja do znamenitosti ima 30 min (Vorosmarty ter, Andrassy ut itd) do 45 min (parlament), pa ako vam se da hodati toliko hodati, uzmi onda radije karnet, da odete do Budima javnim prijevozom ili do Hosok tere a ostalo pjeske. A ako vam se ne da hodati do centra pola sata, uzmi taj sedmodnevni pokaz.

Quote:
coupletravelers kaže: Pogledaj post
Pozdrav,
Idem u Budimpestu 30.12 u 10 ujutro iz Zagreba i vec danima pitam u Splitu (u bankama najvise, ali sam pitala i mjenjacnicu jednu) mogu li se naručiti forinte i svi mi kazu da je 1300 kn premali iznos da bi oni to narucivali :S tako da me zanima gdje mijenjati, jel situacija s forinatama bolja u Zagrebu pa da promijenim na dan putovanja ili mi je to preriskantno? Bilo kakav savjet je dobrodosao jer slijede praznici (i vikend) pa nemam pojma koliko mi to narucivanje sad vise i ima smisla!
Na zalost, i u Zg se moraju naruciti forinte par dana prije.
Ako mozete, dizite pare u bankomatima po Bpesti, pisali smo na ovoj temi, pa malo prolistaj temu, trotter je pisao gdje mijenjati pare pa listaj njegove postove.

Zadnje uređivanje nasmijanonebo : 24.12.2014. at 11:19.
nasmijanonebo is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.12.2014., 12:24   #6102
probaj ako si u zg otići u mjenjačnicu u inportaneu kod glavnoga
Old 24.12.2014., 12:44   #6103
Dlapek i nasmijanonebo, puno hvala na savjetima
SerenaP is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.12.2014., 14:36   #6104
nasmijanonebo, puno hvala na iscrpnom odgovoru, puno si pomogao/la Što se tiče forinti u Zagrebu, nemaju ih ni banke ni mjenjačnice, mi tražili jučer cijeli dan. Mislim da ćemo dignuti na bankomatu u Budimpešti, s obzirom da kažete da se u mjenjačnicama ne isplati.
Remus is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.12.2014., 17:04   #6105
gledam prognozu za idući tjedan, bit će nam veselo gore, čak je i snijeg najavljen nadam se da neće bit kolaps u prometu ako bude snijega, kao šta je česta pojava kod nas -.-"

ima li tko preporuku za kupanac u BP osim Gellerta? neko fora mjesto, a da nije prekrcano i da su neke normalne cijene?
SerenaP is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.12.2014., 18:25   #6106
Pozdrav,

imam jednosmjernu željezničku kartu Zagreb-Budimpesta, koja vrijedi do 11.1.
Datum mi vise ne odgovara.
Inbox.
manzzini is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.12.2014., 18:29   #6107
Nisam stručnjak, i sam prvi puta putujem idući tjedan u Budimpeštu ali vidim da nas ima mnogo koji iamo pitanja oko samog prijevoza vlakom od Zagreba. Nemojte se niti truditi tražiti informacije na internetu jer su stranice HŽ-a blago rečeno u komi. Ipak, ja sam im poslala mail sa upitima oko putovanja i začuđujuće brzo i ljubazno su mi odgovorili. Pa evo ako će nekome pomoći: u 10:08 polazi iz Zg i stiže u 16:29 na Deli; također ima linija i u 14:30 iz Zg sa dolaskom na Keleti u 21:15. Što se tiče povratka u Zg: sa Budapest Deli polazi vlak u 06:05 i dolazi u Zg u 12:47, a sa Keletija u 14:45 sa dolaskom u Zg u 20:44.
Također i je rečeno da za sada ne posttoji mogućnost rzerviranja i plaćanja karte putem interneta već je kartu moguće upiti i na sam dan putovanja. Vlakovi voze svakodnevno. Eto, najsvježije informacije za zagrebačkog kolodvora.

I sada ja još molim Nasmijano nebo kratki osvrt...bookirala sam Best Western Hotel Hungaria. Blizu je Keletija tako da će i biti super kad budem išla doma...a dok sam tamo, lokacija-jesam potrefila (što se tiče blizine Dunava, centra, mogućnosti da pješke upoznamo ljepote i znamenitosti Budimpešte, sigurnosti-malo sam zabrinuta glede toga), koje restorančiće preporučaš(ako znaš neki gdje mogu vegetarijanci fino papati bila bih ti jaaaaaako zahvana ), slastičarne, kafiće - ne preskupe i ništa fenci šmenci jer želim biti tooootalno relax .
I zanima me još, čula sam za nekakav bus koji vozi po cesti pa plovi Dunavom (tipa amfibija)...znaš li gdje je ukrcaj, pošto karta i tako to?

Neć` više ništa pitati, udavih i ovako...(ostaviti ću si i koji bonus ako zapnem dok sam tamo...).

Tnx
MajdaC is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.12.2014., 20:20   #6108
Putujem u Budimpeštu 02.01. 2015g. Može li se plaćatui eurima ? I koliko su cijene u barovima i sl. ? Hvala !
pacco is offline  
Odgovori s citatom
Old 25.12.2014., 22:13   #6109
Quote:
MajdaC kaže: Pogledaj post
I zanima me još, čula sam za nekakav bus koji vozi po cesti pa plovi Dunavom (tipa amfibija)...znaš li gdje je ukrcaj, pošto karta i tako to?
http://riverride.hu/
x-type is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.12.2014., 10:11   #6110
Pozdrav dobri ljudi.
Hvala vam sto ste nama koji idemo prvi put olaksali pisuci ovdje
Prvih sto stranica sam detaljno procitala, ostatak preletila
Muz i ja idemo konacno u Budimpestu trebali lani, ali propalo nam ). 28.12.-1.1. Idemo autom jer smo rezervirali tek ovaj tjedan pa nema vise mjesta u busu, a vlakom nam se bas nije dalo. Radi rezerviranja "5 do 12 " kako se kaze osudjeni smo mijenjati hotele. I nismo bas izabrali najbolja mjesta, ali eto pokusala sam nekako iskombinirati.
Prve tri noci smo u grand park hotel/hostel
1149 Budimpešta
Pillangó utca 22.
A drugi hotel nam je blizu aerodroma. Tj pansion :/
1185 Budapest (Vecsés), Üllői út 845.
Vidim na google karti da mi je M2 blizu prvog hotela, a sta je sa ovim blizu aerodroma? Lovimo i mi bus 200 E kao sto ste pisali sa aerodroma doci do grada?
I da li mi netko mozda moze reci kako najlakse doci od prvog do drugog posto najvjerojatnije necemo koristiti auto u gradu. Zelimo grad proci pjeske i javnim prijevozom
Hvala i sretan vam Bozic
Suzana777 is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.12.2014., 10:58   #6111
[QUOTE=nasmijanonebo;52761219]Najbolje da idete na Metro, M2(jedina linija koja ide s Deli kolodvroa), sidjete na stanici Kossuth Lajos ter. Kad izadjete iz metroa, odmah vam je tu mađarski parlament. Onda produzite do Szent Istvan bazilike, pa do obale Dunava kod Lancanog mosta (Lanchid) da bacite pogled s obale na Budim (na Kraljevsku palacu itd, rpedivan pogled)..i onda odite po Andrassy aveniji do Okotogona, pa po zidovskoj cetvrti do snagoge (druga najveca u svijetu)...u zidovskoj cetvrti mozete ima puno restorana i zalogajnica tamo oko Andrassy avenije itd.i onda odite do Vorosmart ter i po Vaci utci (pjesacka) do metro stanice Ferenciek ter na metro 3, smjer Kobanya Kispest do zadnje stanice i tamo odite na bus E200 do aerodroma. Treba vam oko sat vremena metroom i tim busom do aerodroma.
Ili ako cete zavrsiti setnju kod Vorosmarty ter ili Andrassy avenue, odite do Deak Ferenc ter na metro 3

Imamo li negdje na tom potezu koje nam je predložio/la nasmijanonebo, mogućnost da ostavimo prtljagu na čuvanje? Mislim da će nam smetati da ga vučemo sa sobom... Nemam predodžbu je li Keleti kolodvor negdje u blizini, pa možda da tamo ostavimo prtljagu na tih par sati? Pretpostavljam da na Deliju ni ne pokušavamo, kad idemo u smjeru grada i kasnije aerodroma? Ako nemamo gdje, nosit ćemo sa sobom kofere, ali komotniji bismo bili bez njih
Remus is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.12.2014., 11:44   #6112
Quote:
SerenaP kaže: Pogledaj post
gledam prognozu za idući tjedan, bit će nam veselo gore, čak je i snijeg najavljen nadam se da neće bit kolaps u prometu ako bude snijega, kao šta je česta pojava kod nas -.-"

ima li tko preporuku za kupanac u BP osim Gellerta? neko fora mjesto, a da nije prekrcano i da su neke normalne cijene?
Nece biti kolapsa u prometu cak i ako bude snijega. Ja sam bila u BP i kad je bilo snijega, javni rpijevoz je tocan i pouzdan i tada.
Ja bih vam preporucila da odete u Szecheny furdo u Varosligetu (odmah iza Hosok tere/ Trg heroja). U stvari ako cete birati izmedju Gellerta i Szechenya, radije odite do Szechenya na kupanje i to na nocno kupanje, recimo od 18 do 22 sati, jer je fora kupati se na otvorenim bazenima u vrucoj vodi dok je vani hladno (bez brige, necte se prehladiti, a i voda je stvarno jako topla) ili dok pada snijeg (tako sam ja jednom, otisli na nocno kupanje na otvorene bazene dok je padao snijeg
A i to je kult znamenitost i kult toplice.

Quote:
pacco kaže: Pogledaj post
Putujem u Budimpeštu 02.01. 2015g. Može li se plaćatui eurima ? I koliko su cijene u barovima i sl. ? Hvala !
Ne, u forintama se placa.
Cijene su nesto jeftinije nego u Zg. Ne previse, ali ipak nesto jeftinije.

Quote:
Remus kaže: Pogledaj post

Imamo li negdje na tom potezu koje nam je predložio/la nasmijanonebo, mogućnost da ostavimo prtljagu na čuvanje? Mislim da će nam smetati da ga vučemo sa sobom... Nemam predodžbu je li Keleti kolodvor negdje u blizini, pa možda da tamo ostavimo prtljagu na tih par sati? Pretpostavljam da na Deliju ni ne pokušavamo, kad idemo u smjeru grada i kasnije aerodroma? Ako nemamo gdje, nosit ćemo sa sobom kofere, ali komotniji bismo bili bez njih
Remus, zensko sam. Najbolje je da ostavite prtljagu na Nyugati palyaudvar (Zapadni kolodvor), to je kod Oktogona.
Onda vam je najbolje da idete s Deli kolodvora metroom do stanice "Szel Kalman ter" i onda na tom trgu odete na tramvaj br. 4 ili 6 (oba tramvaja idu) do stanice Nyugati palyaudvar. Taj kolodvor je odmah ispred tram stanice. Tamo ostavite stvari, odete onda do Oktogona, pa pjeske po Andrassy ut, do Szent Istvan bazilike i parlamenta, pa onda uz obalu Dunava negdje do Vorosmarty ter, pa djir po Vaci utce do Ferenciek ter pa do sinagoge i onda klopa u zidovskoj cetvrti negdje.. a metro za aerodrom - stanica ili Deak Ferenc ter ili Ferenciek ter, ovisno sto vam bude blize.
nasmijanonebo is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.12.2014., 12:04   #6113
Nasmijanonebo, hvala ti, stvarno si puno pomogla Javit cu se s dojmovima nakon povratka
Remus is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.12.2014., 12:56   #6114
jel postoji neka "last minute" shema za neki "jeftiniji" smještaj u budimpešti
za novu godinu..znam da je kasno za sve ali ako imate nekoga za preporučiti u ova 2-3 dana tko nije uspio izdati stan( a mozda ima i takvih) super,ako ne nista
Old 26.12.2014., 13:55   #6115
Quote:
MajdaC kaže: Pogledaj post

I sada ja još molim Nasmijano nebo kratki osvrt...bookirala sam Best Western Hotel Hungaria. Blizu je Keletija tako da će i biti super kad budem išla doma...a dok sam tamo, lokacija-jesam potrefila (što se tiče blizine Dunava, centra, mogućnosti da pješke upoznamo ljepote i znamenitosti Budimpešte, sigurnosti-malo sam zabrinuta glede toga), koje restorančiće preporučaš(ako znaš neki gdje mogu vegetarijanci fino papati bila bih ti jaaaaaako zahvana ), slastičarne, kafiće - ne preskupe i ništa fenci šmenci jer želim biti tooootalno relax .

Neć` više ništa pitati, udavih i ovako...(ostaviti ću si i koji bonus ako zapnem dok sam tamo...).

Tnx
Za vegetarijance a da nije skupo:
Lanac vege bistroa/restorancica Hummus bar
http://www.hummusbar.hu/eng/our-restaurants/
Cijene nisu velike.

Govinda - indijsko vege restoran, isto ok cijene
http://govinda.hu/en/govinda-budapes...nda-restaurant

Falafel (vege restac i "salatni" bar)
https://www.facebook.com/falafel.salatazo
To je ono sto znam, a ostala vege mjesta imate ovdje
http://budaveg.com/restaurants/

Slasticarnice:
Gerbeaud je najpoznatija ali i jako skupa slasticarnica.
Na Budimu imate secesijsku slasticarnicu (i dan danas radi) Ruszwurm,
u Pesti od secesijskih slasticarnica imate jos Auguszt
http://www.augusztcukraszda.hu/
i
Lukacs
http://lukacscukraszda.com/

Inace, po gradu ima jos puno slasticarni, restorana, kafica, ma ogroman je izbor.
Sto se tice kafica, must see je "New York caffe" (prekrasan secesijski kafic)
- to je pod must see.
A za ostale kafice - stvarno je ogroman broj kafica i nema sto nema, od jeftinih do skupih i lako ih je naci.

Quote:
Suzana777 kaže: Pogledaj post
Prve tri noci smo u grand park hotel/hostel
1149 Budimpešta
Pillangó utca 22.
A drugi hotel nam je blizu aerodroma. Tj pansion :/
1185 Budapest (Vecsés), Üllői út 845.
Vidim na google karti da mi je M2 blizu prvog hotela, a sta je sa ovim blizu aerodroma? Lovimo i mi bus 200 E kao sto ste pisali sa aerodroma doci do grada?
I da li mi netko mozda moze reci kako najlakse doci od prvog do drugog posto najvjerojatnije necemo koristiti auto u gradu. Zelimo grad proci pjeske i javnim prijevozom
Hvala i sretan vam Bozic
Od prvog smjestaja do centra grada najbolje metroom M2.
Za centar sidjete na stanici Astoria (Vaci utca, Vorosmarty ter, sinagoga..) ili Deak Ferenc ter (Vorosmarty ter, Andrassy ut) ili Blaha Lujza ter ili Kosuth Lajos ter (ova stanica je jako blizu parlamenta i Bazilike s. Istvana), ovisno di zelite ici koji dan. A taj metro ide i do Budima (budimske znamenitosti).
Ako idete autom u razdoblje od danas do 6.1., parking u cijelom gradu je besplatan, pa ne bi bilo lose da ipak idete autom od drugog smjestaja do centra. Taj vas drugi smjestaj je cak 16 km od centra grada.A javnim prijevozom: da, bus 200E do stanice Kobanya Kispest i onda metroom M3 do centra Peste (stanica Deak Ferenc ter je najcentralnija stanica Peste, idealna za pocetnu tocku razgledavanja a i krizaju se tu metro linije).. Javnim prijevozom ce vam trebati oko 50 min.

Quote:
ultras-harlem kaže: Pogledaj post
jel postoji neka "last minute" shema za neki "jeftiniji" smještaj u budimpešti
za novu godinu..znam da je kasno za sve ali ako imate nekoga za preporučiti u ova 2-3 dana tko nije uspio izdati stan( a mozda ima i takvih) super,ako ne nista
Ma imas na airbnb.com koliko hoces, sad sam gledala za iducih par dana strogi centar Peste i ima izbora i to dosta.
nasmijanonebo is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.12.2014., 14:02   #6116
je li u budimpešti, odnosno Mađarskoj pitka vodovodna voda kao kod nas? ili bolje da kupujemo flaširanu?
aurela is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.12.2014., 14:32   #6117
Tnx a lot!

I da, sretan Božić ljudi!
MajdaC is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.12.2014., 15:53   #6118
Quote:
aurela kaže: Pogledaj post
je li u budimpešti, odnosno Mađarskoj pitka vodovodna voda kao kod nas? ili bolje da kupujemo flaširanu?
Tamo nisam nikad kupovala vodu, pitka je.
nasmijanonebo is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.12.2014., 16:57   #6119
Quote:
aurela kaže: Pogledaj post
grad doslovno leži na termalnim izvorima, zašto ne bi imali pitku vodu??
nije potrebno kupovati flaširanu, vodovodna je sasvim dobra i ukusna.
Lizzie M is offline  
Odgovori s citatom
Old 26.12.2014., 17:45   #6120
hvala na odgovoru!
aurela is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 04:23.