|
|
16.06.2025., 00:30
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2021.
|
Quote:
ElRey1 kaže:
Sve je na stolu , inace ukoliko Iran napadne USA napao je NATO, da li o tome razmislja netko u Hrvatskoj, clanak 5 se aktivira.
|
Ne aktivira se. NATO ima strogi geografski limit - posljedica činjenice da Ameri nisu baš bili voljni ratovati za svaku europsku kolonijalnu ispostavu, kao i činjenice da je Njemačka još bila pod okupacijom, i naknadni ulazak Zapadne Njemačke u NATO uopće nije bio izvjestan, a poglavito ne ako bi i oni morali ratovati po cijelom svijetu. Članak 6 jasno definira da se Članak 5 odnosi samo na teritorije u Sjevernoj Americi, Europi, Turskoj, i na otocima sjeverno od 'Tropic of Cancer'. Recimo, čak ni Havaji nisu pokriveni Člankom 5. To je razlog zašto UK nije mogao aktivirati Članak 5 prilikom Falklandskog rata.
|
|
|
16.06.2025., 00:33
|
|
uz čašu ja provodim dane
Registracija: May 2007.
|
Quote:
ElRey1 kaže:
U slucaju napada Irana na baze i interese USA napadnut je NATO savez, to je valjda svima jasno. Trump bi objavio rat Iranu to bi znacilo aktivaciju clanka 5, napad na jednu clanicu obvezuje druge da sudjeluju .
|
Da, ukoliko Iran napadne američku vojnu bazu u Njemačkoj ili Italiji to bi aktiviralo članak 5.
Ukoliko Iran napadne vojnu bazu u Kataru ili Kuvajtu to ne znači aktivaciju članka 5 i ne obvezuje NATO članice na ništa.
|
16.06.2025., 00:36
|
|
Inovator i humanist
Registracija: Jun 2022.
|
Quote:
babarej kaže:
Da, ukoliko Iran napadne američku vojnu bazu u Njemačkoj ili Italiji to bi aktiviralo članak 5.
Ukoliko Iran napadne vojnu bazu u Kataru ili Kuvajtu to ne znači aktivaciju članka 5 i ne obvezuje NATO članice na ništa.
|
Ako Trump pozeli reakciju imati cemo dvije opcije, odbiti sto znaci kraj NATO i vjerojatno katastrofu za Ukrajinu (bez USA info i tehnologije nema nicega)
Ili prihvatiti
Zasto bi Trump to trazi , pa troskovi (zeli rezati svoje troskove) i predstaviti svom narodu da to nije trosak, i zajednicka sigurnosna akcija, a ne rat usa iran
Trump ima veliku korist od NATO akcije ne USA jednostrane akcije, zapravo ona mu treba i za svijet i za USA publiku, a troskovi su samo dodatni plus.
|
16.06.2025., 01:02
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2012.
|
Quote:
ElRey1 kaže:
Bibi Netanyahu " We can't have Iran have nuclear weapons, we suffered one holocaust, we will not suffer another nuclear, there is no chance they will have nuclear weapon. "
Poruka je jasna, ide se na sve i do kraja.
Rekao je da ako potpisu sporazum s Trumpom moze sve proci mirno, ali to znaci odricanje kompletno od nuklearne energije. Nista , nikakve nuklearke , nista civilno ni vojno, potpuno odricanje .
Donald Trump je isto potvrdio da ne postoji opcija u kojoj Iran moze zadrzati nikakav nuklearni program.
|
Ovo mi je nešto novo.
Što ako narede da Iran poruši bilo kakve svoje energetske ili industrijske pogone ?
Zašto ? Jer mogu... jer je KSA demokratska i miroljubiva zemlja kojoj će se omogućiti civilni nuklearni program... a jednog dana, tko zna... možda i vojni.
|
|
|
16.06.2025., 01:04
|
|
Inovator i humanist
|
Quote:
cestar kaže:
Ovo mi je nešto novo.
Što ako narede da Iran poruši bilo kakve svoje energetske ili industrijske pogone ?
Zašto ? Jer mogu... jer je KSA demokratska i miroljubiva zemlja kojoj će se omogućiti civilni nuklearni program... a jednog dana, tko zna... možda i vojni.
|
takav je jedini dogovor koji se nudi odustajanje od nuklearnog programa bilo kakvog, druge nema
rezon je ovakav, kad god se pokusalo drugacije iran je radio protivno dogovorenom i razvijao ili nuklearno oruzje ili prljave bombe, stroga kontrola je jedina opcija, nista drugo .Zato je prijasnji deal bio manjkav i vodio Iran prema nuklearnom oruzju
Izrael ne moze dozvoliti nuklearnu bombu (oni to vide kao egzistencijalnu prijetnju, kao holokaust sto je jasno i artikulirao Netanyahu) kao sto Rusija vidi ulazak Ukrajine u NATO ili moguce posjedovanje nuklearnog oruzja, nesto sto oni ne mogu prihvatiti, rizik koji nisu spremni nikad prihvatiti, i nema onog sto nece uciniti da to sprijece
USA je na strani Izrael, ne samo zbog Izrael, vec zato sto rezim Irana zove USA veliki sotona i redovito vice smrt USA, USA isto smatra da je dopustiti im nuklearno oruzje prevelika prijetnja i nece to dozvoliti, imaju mogucnosti to sprijeciti i to je cijela mudrost.
|
16.06.2025., 01:07
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
ElRey1 kaže:
takav je jedini dogovor koji se nudi odustajanje od nuklearnog programa bilo kakvog, druge nema
|
Zašto "dogovorom" nazivaš naredbu, diktat ?
|
|
|
16.06.2025., 01:10
|
|
Inovator i humanist
|
Quote:
cestar kaže:
Zašto "dogovorom" nazivaš naredbu, diktat ?
|
objasnio sam gore, da diktat je, i nema iza toga morala, to je percepcija prijetnje
kao sto rusija percipira prijetnju u Ukrajini, tako USA i Izrael percipiraju Iran prijetnju
i nema tu dilema, spremni su napraviti sve sto je potrebno da Iran nema nuklearnu bombu
Mislim da su bili nikad jasniji, nema buducnosti u kojoj Iran ima nuklearno oruzje.
|
16.06.2025., 01:28
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
ElRey1 kaže:
objasnio sam gore, da diktat je, i nema iza toga morala, to je percepcija prijetnje
kao sto rusija percipira prijetnju u Ukrajini, tako USA i Izrael percipiraju Iran prijetnju
i nema tu dilema, spremni su napraviti sve sto je potrebno da Iran nema nuklearnu bombu
Mislim da su bili nikad jasniji, nema buducnosti u kojoj Iran ima nuklearno oruzje.
|
To nije "percepcija prijetnje", već uspostava kontrole i potpuno zatiranje međunarodnog prava.
Kakvo ono ima smisla ako je dovoljan "osjećaj ugroženosti" jer... "ja tako kažem".
Cijenim to što si priznao, radi se o diktatu... dalje razrađujem posljedice... a one će globalno biti sve ružnije.
Ne podržavam sadašnji iranski režim uopće... no, imam problem sa "pokretanjem demokracije pomoću rata".
Jer... razlika prema Putinu je na taj način sve manja.
|
|
|
16.06.2025., 03:41
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2021.
|
Sada je bio novi val, dosta presretanja, bar iznad središnjeg Izraela
https://x.com/sentdefender/status/1934420765811909060
Nekoliko projektila pogodilo Haifu, bar jedan je opet pogodio rafineriju, te je jedan, možda, pogodio i elektranu
https://x.com/sentdefender/status/1934420354404929961
https://x.com/sentdefender/status/1934427318111342991
Čini se da je i požar, ili u rafineriji ili elektrani
I, mislim, dva pogotka na središnji Izrael, jedan na Tel Aviv, drugi na neko naselje istočnije
https://x.com/sentdefender/status/1934430683318886751
https://x.com/sentdefender/status/1934431786047521225
|
|
|
16.06.2025., 04:02
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2025.
|
Neke istine.
|
|
|
16.06.2025., 04:28
|
|
Skeptik
Registracija: Feb 2011.
|
Masovno se share-a po X-u info da su roknuli ajatolaha… Neprovjerene informacije
|
|
|
16.06.2025., 08:15
|
|
Okajava grijehe
Registracija: Jun 2007.
|
na Navatimskom aerodromu ispaljuju Thaad ili Arrow sistem rakete
jedna se raspala u zraku i nešto gadno zapalila na aerodromu uz sekundarne eksplozije, najvjerovatnije sam PZO sistem
https://x.com/i/status/1934466023190614488
Quote:
Luvre kaže:
|
slabo su ih poskidali, barem pola ih je prošlo
vidim 4-5 udara u zemlju
Quote:
Luvre kaže:
|
slabo rade na suzbijanju lansera kada iranci ispaljuju desetak raketa sa istog područja i to u blizini Iraka
https://x.com/i/status/1934426344034591172
vidi se da je ovaj zadnji napad bolje odrađen, jer je sve dosadašnje rakete ispalio IRGC a ovo je prvi put poslala iranska vojska rakete na Izrael
|
|
|
16.06.2025., 08:27
|
|
CS
Registracija: Nov 2006.
|
Quote:
Luvre kaže:
|
Ne radi ti donji link. Ima snimka negdje drugdje?
|
|
|
16.06.2025., 08:44
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2008.
|
Quote:
Luvre kaže:
|
Čitam kako F-35 nema domet do Irana, potrebni su ili tankeri ili slijetanje negdje po putu za refuelling. A za broj aviona kojim istovremeno napadaju Iran Izrael nema dovoljno tankera.
No bitno da Amerikanci ne sudjeluju, časna riječ.
|
|
|
16.06.2025., 08:47
|
|
Okajava grijehe
Registracija: Jun 2007.
|
Quote:
ZloPrase kaže:
Čitam kako F-35 nema domet do Irana, potrebni su ili tankeri ili slijetanje negdje po putu za refuelling. A za broj aviona kojim istovremeno napadaju Iran Izrael nema dovoljno tankera.
|
čitao sam da je Izraelski F-35 posebno modificiran da može bez tankanja u zraku doletjeti u Iran i nazad
|
|
|
16.06.2025., 09:38
|
|
Ⓡ
Registracija: May 2015.
|
Quote:
penkalaa kaže:
čitao sam da je Izraelski F-35 posebno modificiran da može bez tankanja u zraku doletjeti u Iran i nazad
|
He he na račun čega su napravili tuning ?
Ima jedan motor to mu je prednost u potrošnji, a u trupu (zbog toga je slabo vidljiv radarima, i zbog samog oblika i boje-premaza i svašta nešto) nosi oružje. Ako bi unutra strpali rezervoare onda ne ostaje puno mjesta za "teret".
Ameri ih tankaju u zraku pa to je vjerojatnije.
|
|
|
16.06.2025., 09:47
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2008.
|
Quote:
penkalaa kaže:
|
Vidim da im je problem napraviti eksterni tank jer naglo pada aerodinamika, pa npr. 30% više goriva da samo 10% veći domet. I naravno stealth.
Da zato nitko - osim Izraela - nije bio zainteresiran za razvoj eksternog tanka.
I pitanje koliko bi onda ubojnog tereta mogao nositi - teški bunker busteri bi bili out.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 08:05.
|
|
|
|