Zagreb Dan i noć u metropoli |
|
|
19.01.2020., 20:22
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2013.
|
po osobi ima smisla jer je fiksni dio već vezan za sam stan. zar će jedna osoba platiti i varijabilni dio kao da ima veliku obitelj?
ako je stan prazan to se prijavi Čistoći i privremeno se zaustavi naplata. to postoji već dugo.
|
|
|
19.01.2020., 20:29
|
|
Na porodiljnom
Registracija: Mar 2008.
|
Quote:
nosorog kaže:
cipiranje kante je besmisleno
oni prazne kantu i broje odvoz, bila ona puna, poluprazna ili prazna.
za cijelu zgradu (i slucajne prolaznike)
|
Meni za kucu prihvatljivo, izucem na ulicu samo kad je puna.
|
|
|
19.01.2020., 20:35
|
|
Vegetiram
Registracija: Aug 2005.
|
Quote:
sophie7 kaže:
OK, idemo glasati.
Za sad nemamo vlastite kodirane vrece za mko.
A samci i male familije tipa 2 su u velikim zgradama nagrabusili.
Moj rc, npr., raste s 49 na 123kn.
Prvo je bilo po kvadraturi, bez obzira na bilo sto drugo.
Sad je po stanu.
I u jednom i u drugom slucaju je naplata potpuna debilana; cak je po stanu nepravednije i debilnije; u prosjeku ipak na manjoj kvadraturi zivi i manje ljudi.
Dakle, nema naplate po tom koliko smeca proizvedes. Sasvim svejedno da li ce jedan lik napunit cijeli kontejner, ili baciti tjedno vrecicu volumena 2L. Svima isto.
Dakle, za koji nacin podjele racuna unutar zgrade ste vi:
a) po kvadraturi
b)po stanu
c) po osobi.
Napominjem da d)varijante po stvarnom volumenu nema. Pa ju ne ubacujte u anketicu...
I racunajmo prosjek, a ne ekstreme.
P.S. Tu je negdje bio argument da po osobi n8je fer, jer da neke familije imaj7 vise smeca jer imaju ?manju?vecu? djecu...
Dakle, pa i voda se placa po osobi - da... sanjamo vodomjere ali zbog broja vertikala ne bi 20 godna vratili ulozeno...5 vodomjera je blizu 10 000kn, ocitanje jednog je oko ?koliko?70kn godisnje... nama to ostaje samo san. Ali je i to po osobi i dalje bolje od placanja potrosnje vode po m2. Ili po stanu.
|
ovo je klasicno hrvatsko razmisljanje.
moramo prihvatit sto nam punude, iako u svijetu ima puno pravednijih i logicniji rjesenja
ljudi se razlikuju po nacini stvaranja otpada i zbrinajvanja (isto kao i trosenja vode).
a cak i da se ne razlikuju, u situaciji di imas masu neprijavljenih podstanara, ljubavnika, svakodnevnih cuvanja djece (ne rade to samo na relaciji baka-unucad, ljudi cuvaju za pare tudju djecu u svom stanu), kucnih ljubimaca, nema smisla zbrajati stanare po zgradi.
osim ako ljude ne zelis zavadit.
i dat im dodatan posao da gledaju jedni drugima u smece.
|
|
|
19.01.2020., 20:37
|
|
Registrirani korisnik
|
i voda i struja imaju svoj fiksni dio, mjesečni paušal (samo ne tako pljačkaški velik kao sada za smeće), ali nakon toga idu po potrošnji na brojilu, ili po osobi ako pojedinačnih brojila nema.
ako može tako za vodu, može i za smeće. to koliko ljudi stanuje ipak se skuži unutar zgrade.
@nosorog - na koja logičnija rješenja misliš, a da ne uključuju ogromna tehnička ulaganja?
|
|
|
19.01.2020., 21:07
|
|
Vegetiram
|
Quote:
uzadnjicas kaže:
i voda i struja imaju svoj fiksni dio, mjesečni paušal (samo ne tako pljačkaški velik kao sada za smeće), ali nakon toga idu po potrošnji na brojilu, ili po osobi ako pojedinačnih brojila nema.
ako može tako za vodu, može i za smeće. to koliko ljudi stanuje ipak se skuži unutar zgrade.
@nosorog - na koja logičnija rješenja misliš, a da ne uključuju ogromna tehnička ulaganja?
|
vaganje predanog smece.
jbg,a ko treba i poimence.ako treba i vozit ga negdje gdje cu predat i zant da ne placam tudje.
da, kuzi se kolko ljudi stanuje i kuzi se kolko ljudi "dolazi" svaki dan a nisu na popisu i ne obracunava im se voda, nece niti smece...negdje se ljudi posvade na mrtvo ime, negdje sutke placaju tudje.
al puno veci je problem sto se stanari u zgradi razlikuju po nacinima stvaranja smeca i zbrinjavanja smeca.
dakle ako je nas tri i mi recikliramo, trebamo platit za susjedu koja je jedna i ne reciklira jer je njoj to glupo i prekomplicirano, iako je stalno doma i stalno joj dolaze unuci?
|
|
|
19.01.2020., 21:11
|
|
Registrirani korisnik
|
kako u stvarnosti izvesti vaganje predanog smeća (pričamo o Zagrebu)? kako zaustaviti ljude koji autima staju pored naših kontejnera i iskrcavaju u njih štogod im padne na pamet?
|
|
|
19.01.2020., 21:16
|
|
Vegetiram
|
Quote:
uzadnjicas kaže:
kako u stvarnosti izvesti vaganje predanog smeća (pričamo o Zagrebu)? kako zaustaviti ljude koji autima staju pored naših kontejnera i iskrcavaju u njih štogod im padne na pamet?
|
nikako.
|
|
|
19.01.2020., 21:47
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
nosorog kaže:
nikako.
|
nije nemoguće. instalirali su kamere oko Kvatrića i uredno šalju kazne za parkiranje - tako bi jednako mogli ganjati i one koji s vozilima iskrcavaju otpad gdjegod, ili razvaljuju zaključane kontejnere - ali uprava grada to ne želi raditi. zašto?
da zgrada iz pričuve sudjeluje u trošku zatvaranja pristupa svojim kontejnerima, pola-pola sa gradom, i da se brine o njihovom stanju, a komunalni redari da doista kažnjavaju ove koji se iskrcavaju kojekud, bilo bi drugačije.
|
|
|
19.01.2020., 22:15
|
|
Grička vještica
Registracija: Feb 2012.
|
Kak onda po osobi za vodu nije isti problem??? 
Pa nitko ne predlaze da se voda placa po kvadraturi ili stanu.
Zakaj ne? Nek bude isti princip. Voda se moze dijeliti po osobi - i tako se i naplacuje, po osobi, a smece ne?
Pa ja si mogu 3x dnevno puniti kadu do vrha i imati veyeraj na crno...
Uvijek netko vara.
Ali to ipak nije razlog da od 3 zla ne izaberemo najmanje.
A i ta varanja se daju rijesiti... ljudi nisu slijepi. Mi smo to u zgradi ipak vecim dijelom rijesili tako da bi anonimno javili predstavniku, koji bi malo prosvrljao, i otisao doticnom stanaru i rekao da svi u zgradi znaju i vide koliko ih je u stanu i da ih on ovaj tren prijavljuje pa nek tuze zgradu radi tog. I mir je. Malo se jesu neki koje je to dirnulo bunili, ali ne puno.
I tu se ne radi o 100 ljudi na 400 stanara. Mozda 5-6.
Iako bi se to trebalo malo bolje rijesiti boravistem i prebivalistem. I masnim kaznama onima koji na crno iznajmljuju stanove, pa niti placaju porez, a neki ne prijave podstanara. Ali tu upravitelj moze reagirati. I predstavnik.
Nemremo zato kaj Bandic&Skupstina izglasa idiotariju i mi biti kao oni.
|
|
20.01.2020., 02:16
|
|
Grička vještica
Registracija: Feb 2012.
|
Nisu sve opcije dostupne po cijeloj državi.
Sustav je prvenstveno prilagoden stanarima u privatnim kucama, dok smo mi u zajednickim stambenim zgradama ( i pod tim ne mislim na kuce s 2 ili 3 stana, nego na cijeli Novi Zagreb ) nagrabusili i to debelo.
Jer volumen otpada se racuna za cijelu zgradu, a ne za svakog stanara posebno, i nitko od nas ne moze nikako utjecati na to koliko ce i cega sve ne ostali stanari nabacati u kontejnere.
Pa se meni zivo fucka za ovu fol naplatu po volumenu, jer ono sto je moj otpad nema ni mrve veze s volumenom koji solidarno protiv svoje volje " duzim " i placam.
Osim kaj sam hobi-smetlar, placati cu skoro 300% veci racun.
S obzirom na to da kolicina ukupnog volumena otpada ovisi o tom da li i ostalih 416 stanara odvaja i raznosi smece za reciklazu od kontejnera do kontejnera po cijeloj ulici kao ja, i s obzirom da nitko nemre drugog natjerati da to radi, i s obzirom na Odluku o ko itd kak se vec zove, tak je svejedno kaj radim, jer na svoj racun mogu utjecati nikak...ovisim o 416 drugih ljudi. Kako svi placamo isto, oni u stanu iznad mene di ih je 5 ziher se ne budu bunili kaj frend iz stana do mene, susjeda kraj njih i ja sufinanciramo njihov racun.
7 banki me ionak ceka, plus minimum odvoza plus moj minimum od - trenutno - 450 L mjesecno ( min.je 50L po odvozu po osobi - ja ni mjesecno ne skupim toliko! - x 9 odvoza mjesecno... sad bih se i zbilja trebala potruditi nakrcati tih 450L smeca kad vec toliko placam 5 godina )...
Ekipa bu puknula zbog tog.
Vidim da ljudi odvajaju, ali s ovim poskupljenjem puknut ce im film. Bez obzira na ekologiju itsl.
|
|
20.01.2020., 11:23
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2011.
|
Quote:
sophie7 kaže:
[B]
Vidim da ljudi odvajaju, ali s ovim poskupljenjem puknut ce im film. Bez obzira na ekologiju itsl.
|
Ne odvajam.
Samo papir.
Na početku jesam ali kad sam vidio raspašoj,nemar,nebrigu,smeće od prolaznika itd..a cijene pogotovo, malo morgen.
|
|
|
20.01.2020., 12:35
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2008.
|
Quote:
uzadnjicas kaže:
dobro si shvatila.
|
Ali kako?
Quote:
AndrejX kaže:
Cirkus samo takav, jedina dobra strana je ukidanje zelenih otoka jer ce oni uvijek biti vrlo vidljiv svinjac i tu nema spasa. U mom zaseoku malenom imamo cak cetiri u krugu od 200m i odokativnom procjenom za nered su primarno krivi nasi dragi sugradani, a tek onda Cistoca i reciklatori.
|
Moje je mišljenje da ukidanje zelenih otoka nije baš dobra ideja.
Plastike za baciti imamo puno, jedna vreća u dva tjedna nije ni blizu dovoljna. Kada ne bi bilo kontejnera, kuda s tom plastikom?
Kanta za papir je isto prepuna, jer imamo tu malu kanticu na 8 stanova, što je ništa. Papir i plastiku nosim u kontejner.
Netko je prije bio pitao koliko ima kantu u ulici...u našem dijelu ulice (zgrada i zgrada nasuprot), 72 stana:
9 kanti za biootpad
9 kanti za papir
kontejner za papir
4 kontejnera za MKO
Ova četiri su nam i previše, ne napune se ...osim kada padobranci natovare s koječime.
Imo žuti bi nam dobro došao. Što se tiče nereda oko kontjejnera zelenih otoka, istina ima ih...no ukidanje otoka ne bi spriječilo to stvaranje gomila smeća. Kod nas ...a i svuda okolo smeća ima svuda, oko metalnih kontejnera ...ne prođe ni par dana kada to raščiste, osvane odmah neki krevet, madrac, ormar...i brzo nastane nova gomila.
Ljudi ostavljaju vreće sa smećem okolo kontejnera umjesto da ih ubace unutra, ja to ne mogu shvatiti. Staklene teglice po podu, vrećice od dostave hrane, plastične flaše koje nikome ne trebaju...svega ima po podu. Jakuševac u svakoj ulici.
Quote:
AndrejX kaže:
|
U Švici imaju sistem da ljudi kupuju vrečice određene litraže i naravno trude se što više smeća utrpati u njih i što više odvajati kako bi ih potrošili što manje. Naravno, nikome ne pada na pamet baciti smeće u običnoj/neoznačenoj/neplaćenoj vrećici. Sistem je odličan, ali tu kod nas neprimjenjiv.
Neki dan gledam auto, napred odrasli, otraga djeca ...curica cca 10-12 godina otvara vrata i na pod baci papir (čini se omot od nekog slatkiša), tlak mi je skočio na 200...
Sve odvajamo od dana kada se moglo.
Sad mi sve to više nema smisla i najrađe ne bi...ali navika je navika.
Kažu u članku da svako proizvede cca 1 kg smeća.
Na vikendici mi naplaćuju kantu od 80 l (iako ju nemam) dakle 120 litara mjesečno, a tamo sam maksimalno 30 dana u godini.
Ako dodam tome 450 litara (9 odvoza po 50l) koje plaćam u Zg, ispada da imamo skoro 600 litara smeća mjesečno tj. ja sama "stvorim" 6,3 litre smeća dnevno.
Obzirom da odvajamo sve što treba, mislim da toliko ne napravim smeća ni za dva tjedna.
Quote:
forumnickxy kaže:
Ne odvajam.
Samo papir.
Na početku jesam ali kad sam vidio raspašoj,nemar,nebrigu,smeće od prolaznika itd..a cijene pogotovo, malo morgen.
|
Tako će vjerojatno mnogi. Trudiš se, plačaš sve više i više i još gledaš to smeće (i ljudsko i ostalo) oko sebe.
A s vjetrenjačama je borba jako teška.
Žalila sam se na račune za vikendicu jer godinama plaćamo smeće, a nismo ga imali kamo baciti. Kantu nismo imali.
Više puta sam se žalila čistoći, pa onda i Povjerenstvu i Inspekciji, ali odgovor je uvijek bio - koristiti uslugu moraš, sve je po Zakonu.
A to što oni naplačuju uslugu koju uopće ne izvršavaju, to nije bitno.
Sad nedavno su stavili kontejner i napisali mi da nije istina da ne vrše uslugu.
60 kuna mjesečno, a tamo sam najviše dva vikenda u mjesecu, a po zimi uopće ne idemo. A od toga manje od 5 kuna za varijabilni dio.
Totalni besmisao.
|
20.01.2020., 13:07
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2014.
|
Čitala sam nedavno neku knjigu, radnja se odvija u Švedskoj, i imaju inspektore za smeće. Dakle, ljude koji idu po kućama i kopaju po izbačenom otpadu i pišu kazne ako nije razvrstano.  I onda to sve vraćaju nazad u vreće, razvrstano naravno.
|
|
|
20.01.2020., 13:32
|
|
road warrior
Registracija: Nov 2009.
|
po broju odlaganja smeća u čipirani kontejner Čistoća bi slala račune... a ako kojim slučajem neko to nebi radio
onda mu se pošalje kazna od soma kuna jer je radio smeće i nepropisno ga odlagao, što se može provjeriti po postošnji vode i struje pa ti na sudu dokazuj da boraviš u stanu a ne radiš nikakvo smeće
|
20.01.2020., 13:40
|
|
Registrirani korisnik
|
I za vikendicu možeš odjaviti uslugu samo ako trajno ne koristiš objekt.
Ako samo jedan dan dođeš na vikendicu, računa se da ju koristiš. Kao dokaz korištenja može se uzeti obračun struje/vode.
I sad...ako želim odjaviti smeće npr. na 6 mjeseci kada uopće ne dolazim na vikendicu, to ne mogu ako odem tokom tih mjeseci jednom tamo, kontrole radi.
Pojedem roštilj, popijem koju pivu...potrošim malo struje na grijanje...smeća imam ravno 0 litara, ali plaćati moram "odvoz" smeća svih 6 mjeseci. Bez obzira na to što nema smeća, nema ni kante, ni odvoza. I tako već skoro pola stoljeća.
(sad postoji kontejner, u koji ništa nismo ubacili)
Btw u stanu ti može raditi električni radjator/klima (da se nešto ne smrzne), alarm ili npr. škrinja iako u njemu ne živiš... i onda moraš platiti smeće zato jer trošiš struju, nema smisla.
|
20.01.2020., 14:18
|
|
U samoizolaciji
Registracija: Nov 2009.
|
Quote:
Krkimir kaže:
po broju odlaganja smeća u čipirani kontejner Čistoća bi slala račune... a ako kojim slučajem neko to nebi radio
onda mu se pošalje kazna od soma kuna jer je radio smeće i nepropisno ga odlagao, što se može provjeriti po postošnji vode i struje pa ti na sudu dokazuj da boraviš u stanu a ne radiš nikakvo smeće
|
a zasto bi morao raditi smece?
hranit se mogu 365 dana u godini vani, a svu ostalu ambalazu (plastika od sampona i ostalih pizdarija) kad se skupi vreca nositi drito na zeleni otok, nek dokazu da sam ikada unio komad hrane (a na nju najvise otpada) u kucu 
|
|
|
20.01.2020., 16:09
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
kajpa kaže:
... nisam zaključila ništa drugo osim da Bandiću treba stati na kraj.
|
Quote:
uzadnjicas kaže:
dobro si shvatila.
|
Quote:
kajpa kaže:
Ali kako? ...
|
očito samo s vremenom.
ova tirada oko par kwh potrošnje na vikendici koja aktivira privremeno zaustavljenu naplatu odvoza je potpuno izmaštana, svjesna si toga? to se ne događa.
|
|
|
20.01.2020., 17:31
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
uzadnjicas kaže:
ova tirada oko par kwh potrošnje na vikendici koja aktivira privremeno zaustavljenu naplatu odvoza je potpuno izmaštana, svjesna si toga? to se ne događa.
|
Ne, nisam.
Možda mi možeš pokušati objasniti.
Pola stoljeća plaćamo odvoz kojeg nema...to se događa.
|
20.01.2020., 17:48
|
|
Registrirani korisnik
|
ne znam koliko je moguće biti jasniji. konkretno ovo:
Quote:
kajpa kaže:
Ako samo jedan dan dođeš na vikendicu, računa se da ju koristiš. Kao dokaz korištenja može se uzeti obračun struje/vode.
I sad...ako želim odjaviti smeće npr. na 6 mjeseci kada uopće ne dolazim na vikendicu, to ne mogu ako odem tokom tih mjeseci jednom tamo, kontrole radi. ...
|
to se ne događa.
brojilo za struju ti je unutra u zatvorenom objektu, i firma koja ti odvozi smeće mu nema pristupa. ako ti je privremeno zaustavljena naplata, NEĆE ti je aktivirati zbog par kwh struje jer si upalila svjetlo i skuhala kavu kad si jedan dan obišla vikendicu, čak i da ti osobno prijaviš stanje brojila svom opskrbljivaču el struje.
naravno da se ne radi o trajnoj obustavi usluge, za to moraš doista potpuno iseliti (ili napustiti kuću, prodati je i prebaciti uslugu na novog vlasnika ili koja god kombinacija ti još padne na pamet).
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 16:58.
|
|
|
|