Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Stanovanje

Stanovanje Gdje i kako stanujete, i kako uopće doći do vlastita stana
Podforumi: Vrt, Sam svoj majstor, Interijeri

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 19.06.2025., 15:29   #6241
Quote:
kljaka-bj kaže: Pogledaj post
Obiteljske kuce smiju sta hocu
Genije! Ljubim te u celo! Svaka ti dala! Majstore!
To sam trazio!

Iako ove maske su isto jednostavne. Ako se pokvari na kuci klima, stavim drugu i preko masku, sve za 5.
https://kamask.eu/proizvod/morse/
JoKra is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.06.2025., 16:04   #6242
Nema šta, cijena maske zaista sitnica.
Old 19.06.2025., 19:43   #6243
Quote:
kljaka-bj kaže: Pogledaj post
Je je , cuda mozes. Evo nas predstavmik stanara je 3 godine pokusavao skupiti potpise za fasadu. Tek kad se nas par mlađih doselilo, uspio je skupit.
Naravno, u međuvremenu cijene radova otisle gore x2 ako ne i više.
Na sastanku stanara dogovorili smo da dignemo pricuvu 10 eura. Sad skuplja potpise za to. Kaze da nije soguran jel ce skupit.
Zgrada sa 64 stana
Da li ti znaš što znači pričuva od 10€ po m2. Što misliš koji panzić danas bi to mogao platit. Pa i radnik. Čovječe, pa to je na stan od 40m2 400€. Toliko neki nemaju ni mirovinu. Ali boli vas mlade briga za takve. Da li znaš da su takvi zaštićeni Zakonom koji ih štiti. Max. mogu plaćati 30% od primanja. Svu razliku plaćali bi vi mladi. Plus toga koliko ja znam za neke veće investicije kada se mora u kredit, banke traže preko 60% potpisa, a neke traže i hipoteku na nekretnini i tu opet dolazi do toga da ne možeš prisiliti nikog da mora dati svoju suglasnost za svoj stan. Onda se mora otvoriti parnica, a to traje godinama. Često se nekoliko puta vraća na početak, jer je sud dosta osjetljiv na takve sa malim primanjima.
Mi imamo pričuvu 0.45€ i čak smo je spustili prošle godine sa 0.62€. Čemu gomilat novac koji svaki dan vrijedi manje. imamo dosta za kompletnu sanaciju krova i lođa, a to neće biti potrebno dugo. Mnogi ni ne shvaćaju da kvalitetna stolarija znači 70-80% energetske učinkovitosti, a tek 20-30% otpada na fasadu. U našem slučaju novi prozori donose 85-90%, je su zidovi debeli 45cm. Totalno neisplativa investicija koja bi samo uništila sadašnju fasadu. I nije to sve. Ako ju se ne obnavlja svakih 10 god. Enargetska učinkovitost pada za dva slova, bez obzira što to nije istina. Takvo je pravilo. Na taj način stalno ćete biti u kreditu. Dobro promisliti i sve kajle dobro provjeriti. Mnogi su se opekli.
Hazl is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.06.2025., 20:35   #6244
Quote:
Hazl kaže: Pogledaj post
Da li ti znaš što znači pričuva od 10€ po m2. Što misliš koji panzić danas bi to mogao platit. Pa i radnik. Čovječe, pa to je na stan od 40m2 400€. Toliko neki nemaju ni mirovinu. Ali boli vas mlade briga za takve. Da li znaš da su takvi zaštićeni Zakonom koji ih štiti. Max. mogu plaćati 30% od primanja. Svu razliku plaćali bi vi mladi.
Mislim da si ga krivo razumio, mislim da ti je čovjek želio reći da su svakom stanu digli pričuvu za 10€, znači plaćaju vjeojatno 20-tak centi više po m2.

Ali ako je 20 stanova, nakupi se tokom godine neka lova...

Ono što ću vam ja reć, država je ionako dužna, grad je dužan... Moj kolega koji je isto predstavnik stanara ne hebe živu silu i sve piše na hitne intervencije. Popravio si je tako krov i sve ostale stvari, otišao u debeli minus... Ali kada je hitna intervencija ne mogu te odbiti.

Kaj ti mogu napraviti? Pa nitko ti neće uzeti ulaz niti te stanove, konto će se kad tad uskladiti.

I dajte dosta o pričuvi, nije ovo tema o tome.
rogerfederer is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.06.2025., 21:54   #6245
Quote:
novelus kaže: Pogledaj post
Pozdrav,

početkom godine gledao samo koju klimu uzeti i bio sam se odlučio za Daikin Sensira EU 3,3kw ili Comfora 3,5kw. Nisam ih tada uzeo a bilo bi bolje da jesam. Umjesto 28kg sad su 24kg. Jednako kao i Mitsubishi MSZ-HR i 2kg više od Toshiba SEIYA NOVO. Čak je i malezijska Sensira sad 2kg teža.
Hoće li se to odraziti na rad i trajnost klime. Je li sad malezijska Sensira bolji izbor od turske. Klima će se koristiti uglavnom za hlađenje i povremeno grijanje u dalmaciji. Prostor je 40m2, izolacija dobra.

Hvala
Za hladjenje i dogrevanje ili grejanje u prelaznom periodu, nemoj mnogo da se opterecujes sa razmisljanjem.Kupuj i zavrsavaj posao.Dobar je i Daikin i Mitsu.
1973zoran is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.06.2025., 22:35   #6246
Pitanje, hladjenje i grijanje sobe od svega 9 kvadrara, koju klimu bi preporučili? Veličina sobe je malo priblem, hladjenje je prioritet jer mali igra komp pa to ugrije sad ljeti, a ne zeli otvoriti vrata da hladi klima iz hodnika...
kevin love is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.06.2025., 22:53   #6247
Quote:
rogerfederer kaže: Pogledaj post
I dajte dosta o pričuvi, nije ovo tema o tome.
Evo jedna lepa prica i dobitna kombinacija.Zasluzuje jedan veliki lajK ---MITSUBISHI ELECTRIC RW -- inzenjerska klima !!!!

Zasto Mitsubishi Electric i to bas model RW--Nordic ?

Zato sto je Mitsu Japan i njihovo razmisljanje.Ponudili vrh ili top i samostalno koracaju i zele da ostvare svoje snove o kvalitetu i odvajaju se od ostalih ali potpuno iskreno i tehnicki ISPRAVNO ODRADJENO.
Vecina je krenula putem iskoriscavanja potencijala R32 i smanjivanju svega dostignutog sa R 410.Jedino su cene klima uredjaja otisle u nebesa a marketig prodaje je dostigao razmere.......sta reci ?

Vrlo prosto ,pitas inzenjere u firmi da ti konstruisu klima uredjaj sa odlicnim karakteristikama ALI bez marketinga i FILOZOFIJE. Izvolite klima uredjaj model RW 35/50 VHGZ.
Model RW 35 koji se vodi kao klima 12 BTU ima kompresor 17.2 cm3 zapremine.To je inace kompresor koji se nudi u modele 60 kod Mitsu a ovde je upakovan u klimu 12 btu.Cevovod je klasican za klima uredjaje 12 btu.Veliki unutrasnji izmenjivac , mali promer cevovoda i naravno inzenjerski a ne marketinski , uzeta je stara unutrasnja jedinica iz modela FH , koja je dizajnirana jos pre 15 godina.Zamislite vi to .......Tezina vanjske jedinice je za model 35 ostala u granici od oko 40 kg , kao kod starih top modela sa R410 a kompresor otisao u jos vecu zapreminu.

Evo service manual i pogledajte na stranici br 24 , vrednosti COP za nominalne kapacitete(rated) za model 35. Sta kaze COP vrednost.....?
Ali unutrasnja jedinica je dizajnerski stara 15 godina......
https://www.klimakoncept.hr/upload/2...imakoncept.pdf

Cena je i dobra ako se uporede cene nekih drugih proizvodjaca, sa svojim sminkerajem ili dizajner izgledu,mnostvom dodatnih marketinskih dodataka ili stajlingu.....itd.Na Mitsu se uvek moze iskljuciti grejac da ne vuce dodatnu struju kao u Nordic uslovima.
Mislim da je ovo bas TOP klima , koja razbija sve iluzije i snove vezano za marketing.
Mislim da ovaj model zasluzuje paznju i zato sam ovako pisao.Bravo za Mitsu.
1973zoran is offline  
Odgovori s citatom
Old Jučer, 07:22   #6248
To ova od 2500€?
Sheshirdzhija is offline  
Odgovori s citatom
Old Jučer, 11:27   #6249
Ovo je zbilja odlična klima i vrijedi svaki cent.
Moja je klasu niža (LN35, 2100€) i to grije (i hladi) ko ludo...
RW može biti samo još bolja.
Jedina Mitsubishijeva boljka je slabije odvlaživanje (barem na LN seriji).
laguna808 is offline  
Odgovori s citatom
Old Jučer, 13:49   #6250
Quote:
Hazl kaže: Pogledaj post
Da li ti znaš što znači pričuva od 10€ po m2. Što misliš koji panzić danas bi to mogao platit. Pa i radnik. Čovječe, pa to je na stan od 40m2 400€. Toliko neki nemaju ni mirovinu. Ali boli vas mlade briga za takve. Da li znaš da su takvi zaštićeni Zakonom koji ih štiti. Max. mogu plaćati 30% od primanja. Svu razliku plaćali bi vi mladi. Plus toga koliko ja znam za neke veće investicije kada se mora u kredit, banke traže preko 60% potpisa, a neke traže i hipoteku na nekretnini i tu opet dolazi do toga da ne možeš prisiliti nikog da mora dati svoju suglasnost za svoj stan. Onda se mora otvoriti parnica, a to traje godinama. Često se nekoliko puta vraća na početak, jer je sud dosta osjetljiv na takve sa malim primanjima.
Mi imamo pričuvu 0.45€ i čak smo je spustili prošle godine sa 0.62€. Čemu gomilat novac koji svaki dan vrijedi manje. imamo dosta za kompletnu sanaciju krova i lođa, a to neće biti potrebno dugo. Mnogi ni ne shvaćaju da kvalitetna stolarija znači 70-80% energetske učinkovitosti, a tek 20-30% otpada na fasadu. U našem slučaju novi prozori donose 85-90%, je su zidovi debeli 45cm. Totalno neisplativa investicija koja bi samo uništila sadašnju fasadu. I nije to sve. Ako ju se ne obnavlja svakih 10 god. Enargetska učinkovitost pada za dva slova, bez obzira što to nije istina. Takvo je pravilo. Na taj način stalno ćete biti u kreditu. Dobro promisliti i sve kajle dobro provjeriti. Mnogi su se opekli.
Ajde procitaj moj post. Kako si pobogu od podizanja pričuve za 10 eura ti shvatio da se podize za 10 eura po kvadratu?
Inace, radi se o neboderu gdje su svi stanovi 64 kvadrata, tako da je podizanje 15 centi (0,15 eur) po kvadratu
kljaka-bj is offline  
Odgovori s citatom
Old Jučer, 22:15   #6251
Quote:
laguna808 kaže: Pogledaj post
Ovo je zbilja odlična klima i vrijedi svaki cent.
Moja je klasu niža (LN35, 2100€)
Komentari na Nordic trzistu su odlicni za ovaj model klime.Meni je fascinantno da su uzeli dizajnirani model unutrasnje jedinice, star 15 godina.Bez ikakvog "pardona" i "kompleksa".Ljudi nisu optereceni "kompleksima" i marketinskim pricama -- tu je VAZNO da greje i da sto manje potrosi struje.

Kada je dosao R32 ,trebalo je samo nastaviti tamo gde si bio i dobijas jos vece vrednosti iskoriscenja.Medjutim , svi su krenuli putem smanjivanja zapremine kompresora i unutrasnjeg/vanjskog izmenjivaca.Ali zato su cene podigli u nebesa !!!

Puna usta energetske efikasnosti a svi krenuli u kontra smer , osim cene za klima uredjaje !!!! Samo su milioni $$$$$ vazni.

Ovaj model Mitsu je totalno van sablona .Mislim da zasluzuje paznju , bez obzira na cenu.
1973zoran is offline  
Odgovori s citatom
Old Jučer, 23:39   #6252
Quote:
Sheshirdzhija kaže: Pogledaj post
To ova od 2500€?
Kod nas je malo ispod 2000 Eura.

https://www.kliklak.rs/klime/mitsubi...89064535786751
1973zoran is offline  
Odgovori s citatom
Old Danas, 10:01   #6253
Daikin Perfera 5kW, nakon 5h, potrošnja je pala na 205w, dal može niže od toga, možda da imam bolju (klasična sep fasada+pvc prozori) izolaciju.
Uglavnom, klima hladi kojih 60tak m2 maks. prizemlje (hodnik) i prvi kat (dvije sobe, hodnik, kupaonicu).
https://photos.app.goo.gl/vf85KTvhCE1UHNQGA

Prizemlje ohladi na 24c, a prvi kat na oko 23.5c, podesio sam na 24c.

Dok ju upalim potegne kojih 500tinjak w, al s vremenom potrošnja pada. Uglavnom, s haierom (2.5kW) sam bil donekle (lošija modulacija) zadovoljan, al Daikin je klasa za sebe.
zvonac_1 is offline  
Odgovori s citatom
Old Danas, 16:48   #6254
A šta na unutrašnjim jedinicama nije bilo napretka u zadnjih 15 godina?
Odvlaživanje, podešavanje strujanja zraka?
Uopće ne mogu konentirati i ženjersku stranu, ali ipak mi to izgleda kao lijenost, zanemariti jedan dio kompleta.
Sheshirdzhija is offline  
Odgovori s citatom
Old Danas, 17:21   #6255
Bez brige, RW (kao i LN) ima sve što poželiš na unutarnjoj jedinici:
5 brzina puhanja ( i silent mod)
dvostruka distribucija zraka (neovisno podešavanje lijeve i desne strane)
plazma quad filter (filtrira viruse, bakterije, alergene i PM 2.5)
3D termalni senzor za detekciju osoba
izravno i neizravno puhanje
kalibracija temperature za preciznije vođenje
...

(ovo izgleda kao reklama ali nisu mi ništa platili, majke mi )

Poslano sa mog SM-S921B koristeći Tapatalk
laguna808 is offline  
Odgovori s citatom
Old Danas, 18:09   #6256
Znači STVARNO nije bilo napretka 15 godina. Ili kako se čini nema niti mjesta za napredak.
Sheshirdzhija is offline  
Odgovori s citatom
Old Danas, 18:17   #6257
A gle, bilo je novina poput pozlacenih isparivaca, breezeless sustava sto mi ovako iz glave ispada.
Old Danas, 19:25   #6258
Ova RW, koliko vidim, ima sve funkcije kao i LN.
Jedino sto nije dizajnerski oku uhodna kao ona
kljaka-bj is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 19:41.