|
|
23.05.2024., 11:43
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2010.
|
U industriji nam trenutno padaju zalihe.
Prodaja proizvoda preradjivacke industrije u 2024g takodjer, no to nam je i dalje bolje 10 postotnih bodova nego prosjek EU (2021g =100), uz u dlaku jednaku inflaciju istih.
Zadnjih godina stopa rasta i robnog i usluznog izvoza je takodjer pozitivna kada se gledaju osnovni pokazatelji (odnos prema globalnim stopama rasta).
Linkovi na Eurostat za to su postavljeni ranije.
I EU fondovi i turizam je pomogao da se porezno rastereti rad dok su nam ljudi iz godine u godinu odlazili vani pa nam je industrija lakse prezivjela. Istovremeno smo se i snazno neto razduzili inozemstvu.
|
|
23.05.2024., 12:15
|
|
Okajava grijehe
Registracija: Aug 2006.
|
porezni sustav gdje se islo na rasterećenje rada i supresiju potrosnje putem visokog pdv-a se pokazao relativno dobar u okretanju ljudi stednji, sto posljedicno vodi do pozitivnog utjecaja na izvoz. relativno visoka inflacija nazalost dize efektivni realni tecaj hrvatskog eur-a.
ipak bi se mozda trebalo zagristi u tu poluotrovnu jabuku i uvesti flat tax, da bi se islo kontra ovog inflacijskog efekta. mada i tu nisi siguran kako ce ljudi reagirati... no dobro.
|
|
|
23.05.2024., 15:23
|
|
Registrirani korisnik
|
Moglo se sa flat taxom 2004g kada se vidjelo da pusimo ulazak u EU. Ostao bi do danas i vjerojatno bi bili na boljim temeljima...moras ici u kontru kada su nas otkantali...
Samo je trebalo ne bacati novce na krpanje gubitasa, pricekati sa ulaganjima u neku infrastrukturu dok ne udjemo u EU, te pricekati sa uvodjenjem II MS (koji ima smisla danas kada su vece place, tj. malo su veci iznosi).
Ali nam je masta bila u smjeru "fabrika sa dimnjacima", stalno se cmizdrilo zbog toga.
|
|
24.05.2024., 10:43
|
|
The Dude
Registracija: May 2007.
|
Quote:
toni_os kaže:
Slažem se da se u HR živi nikad bolje, onaj tko je tu jasno vidi što i kako se događa i kako je ljudima, ali se isto tako djelomično slažem s diabolicom da je pitanje na kojim temeljima je nastao taj rast i koliko još možemo tako.
Najveći smo primatelj para iz EU:
https://www.iwkoeln.de/en/studies/be...in-the-eu.html
Što je super, ako gledamo samo da smo sposobni povući nešto, no kada se vidi s kojim zemljama smo na listi, jasno je da nešto ne štima.
Jako veliki dio proračuna se naslanja na EU, nekih 3.7 milijardi eura godišnje, ovisno o godini oko 13-14%. Kada uzmemo u obzir da ćemo kad tad ostati bez prava na dio tog kolača, a u kombinaciji da će moguće doći do neke recesije, mene je strah da nas ta recesija ne oplete kao prošla i da se oporavljamo jako dugo. Jako visok udio turizma + doznake iz inozemstva + ovisnost o EU novcima, a u isto vrijeme pad industrijske proizvodnje mi ne daje dojam solidnog temelja za izdržavanje buduće krize, jer mislim da će baš taj turizam, a i doznake presušiti ako pukne recesija u EU. No, možda sam u krivu pa je to ipak formula za uspjeh  .
|
Vjerojatno bi nakon 2027 mogli fondovi biti dosta slabiji (iduce MFF razdoblje ce biti s vise stezanja remena sa Z. Europske strane), ali to i dalje znaci boost kroz jos 3 godine...
|
|
|
24.05.2024., 12:01
|
|
You shall not pass
|
Quote:
z_k kaže:
Vjerojatno bi nakon 2027 mogli fondovi biti dosta slabiji (iduce MFF razdoblje ce biti s vise stezanja remena sa Z. Europske strane), ali to i dalje znaci boost kroz jos 3 godine...
|
Mislim da se fondovi neće smanjivati dok je euroskepticizam u porastu. To ti samo daje još veći boost da imaš neke mini Brexite 
|
|
|
02.06.2024., 19:39
|
|
agent treće strane
Registracija: Jul 2020.
Lokacija: Aglomeracija globalnih inicijativa i projekata / AGIP.
|
I ta je vatra u meni žudjela snagu žara što se zarobi pri taljenju srebra i zlata, kako bi se sjedinila s njom i htjela silu malja što kuje još vrući novac..Htjedoh samo novac. Ja, mahnit čovjek - Ezra Foot
|
|
|
02.06.2024., 22:08
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2017.
|
Quote:
Hoda S Vukovima kaže:
|
O čemu je riječ, ja ništa nisam razumio?
|
|
|
02.06.2024., 22:12
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
klapalo kaže:
Moglo se sa flat taxom 2004g kada se vidjelo da pusimo ulazak u EU. Ostao bi do danas i vjerojatno bi bili na boljim temeljima...moras ici u kontru kada su nas otkantali...
|
kolika je bila nezaposlenost 2004.?
ne bi li "ravni porez" bio loš ako nismo imali nisku nezaposlenost?
|
|
|
03.06.2024., 01:29
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
klapalo kaže:
...flat tax
|
Quote:
Hoda S Vukovima kaže:
|
Progresivno oporezivanje
Neven Vidakovic - 1 hour ago
https://www.youtube.com/watch?v=GattiezzuUs
Ili je slučajnost, ili jedan od tih umnih ljudi čita forum, pa je pred sat vremena objavio video o flat tax-u.
Ukratko podržava progresivno oporezivanje, ali ne bi imao porez na dohodak za ljude koji zarađuju prosječnu plaću ili ispod nje. Odnosno čak ne bi oporezivao ni više plaće fakultetski obrazovanih.
Nego bi progresivne porezne stope trebale postojati samo za npr. 9, 10 percentil dohotka.
|
|
|
03.06.2024., 07:26
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2012.
|
Quote:
somied kaže:
porezni sustav gdje se islo na rasterećenje rada i supresiju potrosnje putem visokog pdv-a se pokazao relativno dobar u okretanju ljudi stednji, sto posljedicno vodi do pozitivnog utjecaja na izvoz. relativno visoka inflacija nazalost dize efektivni realni tecaj hrvatskog eur-a.
ipak bi se mozda trebalo zagristi u tu poluotrovnu jabuku i uvesti flat tax, da bi se islo kontra ovog inflacijskog efekta. mada i tu nisi siguran kako ce ljudi reagirati... no dobro.
|
Mislim da nam visoki PDV nije sa namjerom da supresira potrošnju (uostalom, ona stalno raste), jer svakako moraš trošiti da bi ili preživio ili živio bolje. Možda griješim, ali po meni je namjera da se PDV porez u što većem iznosu prikupi od mnogobrojnih vanjskih potrošača (turista), kojih je petnaestak milijuna godišnje i dobri su potrošači.
|
|
|
06.06.2024., 10:01
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Antikapitalist kaže:
Ukratko podržava progresivno oporezivanje...
|
Evo ga opet sa novom objavom
Struktura plaća u Hrvatskoj
https://www.youtube.com/watch?v=k8YOHhkH1cg
citiram, "uvesti agresivno progresivno oporezivanje doohotka", jer država trenutno ionako ne oporezuje skoro pa ništa na dohotku, samo 1% plaća je u najvišem poreznom razredu
|
|
|
06.06.2024., 10:14
|
|
Okajava grijehe
|
Quote:
windows 9 kaže:
Mislim da nam visoki PDV nije sa namjerom da supresira potrošnju (uostalom, ona stalno raste), jer svakako moraš trošiti da bi ili preživio ili živio bolje. Možda griješim, ali po meni je namjera da se PDV porez u što većem iznosu prikupi od mnogobrojnih vanjskih potrošača (turista), kojih je petnaestak milijuna godišnje i dobri su potrošači.
|
visoki pdv je supresija potrosnje. odnosno potrosnja raste manje nego bi rasla da je porez manji. on okrece ljude ka stednji. takodjer da, on prebacuje dio tereta na strance, ali i otezava turizam. porezi na rad su supresija rada. najlakse je napraviti "reductio ad absurdum". sto bi se desilo da povecas neki porez do apsurdnih granica... ako imas toliki porez da od place dobijes 0, nitko nece raditi. kako porez ide izmedju 0 i 100, tako zelja za rad pada. isto je sa svim porezima. jednostavno je pravilo, ono sto oporezujes manje se trazi... ako stavis ogromni porez na kokice, ljudi ce ih prestati kupovati. kupit ce nesto drugo.
supresija potrosnje dovodi do toga da ti se vise isplati izvoziti... jer smanjuje domacu potraznju za proizvodima. ljudi doduse mogu to probati izbjeci... pa ce odluciti otici na izlet u susjednu zemlju...
ako progresivno oporezujes place, onda ces gurati trziste rada prema nize placenim poslovima... jer je marginalni trosak produktivnijeg rada veci. ja se jednostavno necu vise truditi ako mi porezom uzmes sav eventualni dobitak od toga... zasto bi?
|
|
|
06.06.2024., 10:41
|
|
Vidoviti Milan
Registracija: Nov 2003.
|
Quote:
Antikapitalist kaže:
Evo ga opet sa novom objavom
Struktura plaća u Hrvatskoj
https://www.youtube.com/watch?v=k8YOHhkH1cg
citiram, "uvesti agresivno progresivno oporezivanje doohotka", jer država trenutno ionako ne oporezuje skoro pa ništa na dohotku, samo 1% plaća je u najvišem poreznom razredu
|
lik je redikul
|
|
|
06.06.2024., 15:34
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Taroth kaže:
lik je redikul
|
njegov progresivni porez na dohodak sve one koji zarađuju manje od 3-4 tisuće EUR stavlja u kategoriju siromašnih koji trebaju biti pslobođeni tog poreza
a progresivne stope se trebaju primjenivati na plaće iznad 4 tisuće EUR
|
|
|
06.06.2024., 16:30
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Sep 2006.
|
Ali zašto? Da bi demotivirali davanje većih plaća ili usavršavanja koja vode većim plaćama?
Top menadzeri dobiju dionice tvrtke, prodaju, zarada se oporezuje 12%. Ali ako zaposlenici imaju "malo" bolje plaće, onda im treba uzeti preko 50% (plus ostala davanja)?
Znači ništa drugo ni dobit, ni najam, ni apartmani, nikakva zarada se ne oporezuje tako visoko kako se već sad oporezuje bolja plaća, a onda bi neki još i više. Kao da je najgore imati veliku plaću i to treba demotivirati. Zar ne bi bilo bolje imati poticati da imamo visoko stručnu radnu snagu koja je i odlično plaćena, a ne motivirat ljude da ulažu u nešto drugo.
Znači bolje uložiti u bilo što drugo nego u sebe i napredovanje.
|
|
|
06.06.2024., 17:15
|
|
Okajava grijehe
|
kaj nije 20% kod stjecanja+ prirez?
12% je na kapitalnu dobit, to je drugi par rukava.
|
|
|
06.06.2024., 17:18
|
|
Okajava grijehe
|
a prirez je ukinut...
|
|
|
06.06.2024., 17:22
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2016.
|
Quote:
Antikapitalist kaže:
Progresivno oporezivanje
Neven Vidakovic - 1 hour ago
https://www.youtube.com/watch?v=GattiezzuUs
Ili je slučajnost, ili jedan od tih umnih ljudi čita forum, pa je pred sat vremena objavio video o flat tax-u.
Ukratko podržava progresivno oporezivanje, ali ne bi imao porez na dohodak za ljude koji zarađuju prosječnu plaću ili ispod nje. Odnosno čak ne bi oporezivao ni više plaće fakultetski obrazovanih.
Nego bi progresivne porezne stope trebale postojati samo za npr. 9, 10 percentil dohotka.
|
Gluposti koji bi po meni pali i na ustavnom sudu.
Jer znači ako vi veće fakultetske place bilo u 9,10 percentilu njih bi znači oslobodijo?
Znači netko se školuje dugo godina i tu država daje novaca za njegovo školovanje a drugi je karikiramp sa 4-8 razreda osnovne imao neku dobru biznis ideju i jedan će plaćati više a drugi manje poreza na isti dohodak?
A ovi sa najvećim dobitcima imaju i većinom i najlakšu mogućnosti odlaska, kao prvo imaju izbor jer su u nečemu "specijalizirani" a kao drugo imaju o nešto novaca s kojima je lakše negdje drugo početi.
Mislim da su to opasni planovi koji bi evo natrali još više VSS Hrvata da napuste državu.
|
06.06.2024., 17:26
|
|
Okajava grijehe
|
ono, ako si uspio doci do vece place bez faksa, kaznimo te?
ne's zlocince... lol
|
|
|
06.06.2024., 17:33
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2016.
|
Quote:
somied kaže:
ono, ako si uspio doci do vece place bez faksa, kaznimo te?
ne's zlocince... lol
|
Plaća se porez na placu a ne na obrazovanje.
Ono 3 lika ista bruto plaća a jedan evo ima samo 8 razreda i plaća najviše .. drugi počeo studirati i nikada nije završio i plaća manje od prvog a treći se školovao do tridesete i ne plaća uopće.
A sa druge strane ovaj treći do tridesete je više dobio od države svaku godinu nego je uplaćivao. ;-)
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 06:36.
|
|
|
|