|
|
24.01.2024., 19:35
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jul 2008.
|
Kao da zena zna ovakve stvari. �� Da posizim culi bi me u daljini haha.
Skup je ovo sport, ista raditi, jos na kredit. Da ne spominjem kak se ljudi ponasaju kad dodju raditi. stvarno mi nedostaje stara skola majstora...
|
|
|
24.01.2024., 20:19
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2008.
|
Ja sam za zadnju montažu prozora, treća tura, ISTA firma, cijelu kuću su radili, ostal kratak novi pištolj za pur pjenu (JEDNOM korišten, još u kutiji) i kućne lojtre sa 4 gazišta. Cxa 75 europljana. Jebi ga, pregrizel i kupil nove. Gazda veli da on nije kriv, a ja osobno sam sve to ostavil na tavanu i zadnji koristil. Plus, tri prozora sam JA štelal, tri nisu ugrađena na moj zahtijev (stakleni prozor od tavana do prizemlja na sjevernoj strani, smeta mi radijator, nema šanse da to u zimi diram), al nije ostavil kvake, na jednom fali zaštita donjeg panta, dvoja vrata su na jednoj strani starija od zida (nije da nema mesta prema van), vrata koja je s kata selio na tavan treba poštelat jer se ne zaključavaju kak spada a prije su bila OK (stara su godinu i pol), kazete za rolete mi nije zašrafil ni šrafe ostavil....
Sve to mogu sam riješiti (ajd, to sa vratima koja su unutra van zida je sranje jer moram dirat struju i termostat za peč), al su sitnice koje živciraju! Kuća je 9x9, prizemlje, kat, tavan i kotlovnica dodatno, SVE je on radil tak da sad sitnice smetaju! Do sad je bilo sve u redu!
Imam još dvoja vrata, jedna "standard" a druga budu vrata i pol opet, te dva (vjerojatno) trokrilna (ili 4 dvokrilna) prozora nešto veće visine koje nebu radil! Šaljem mail Marlexu sa objašnjenjem i upitom o drugim zastupnicima u blizini.
|
25.01.2024., 07:29
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2010.
|
Quote:
-marko- kaže:
Da, izgleda kao kondenzacija. Koji su alu profili u pitanju i jesu li dodatno ispunjeni termoizolacijom? Možete izmjeriti temperaturu profila, temperaturu u prostoru i relativnu vlažnost te vidjeti jesu li se ostvarili uvjeti za kondenzaciju: npr. ova tablica. Ukratko, ako je temperatura u kući 22℃, vlaga 70%, a unutarnja stijenka alu profila na ~16℃ to su već uvjeti za kondenzaciju na profilima.
|
Hvala, javim prvom prilikom. Zadnjih par dana se to vise ne dogada, pa cekam uvjete, sto vjv potvrduje ovo sto si napisao.
Marlex Alu mb-77hs, ovaj dio za termoizolaciju neznam, kak to mogu provjeriti?
|
|
|
25.01.2024., 09:20
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2010.
|
Quote:
ajo baba kaže:
trebao bi promijeniti drvene prozore u stanu na 7. katu , do njega dolazim malim liftom ili širokim stubištem.
prozori su većih dimenzija 205 cm (dužina) X 170 (visina) dvokrilni
335 cm (dužina ) X 170 cm (visina) trokrilni
Ovdje nisam nigdje pročitao raspravu u vezi ovog problema , kako montirati takve prozore na višim katovima.
U vezi toga dolazi do zanimljivih prijedloga kod pojedinih ponuđača PVC stolarije.
Bio sam u prodajnom salonu
Troha-Dil - sve samo u lift, ne žele nositi stubištem
dvokrilni , rade kao dva jednokrilna i spajaju ih na mjestu ugradnje
trokrilni , naprave tri jednokrilna
u salonu je prodavačica pokazala spoj dva prozora : to je preširoko , nelijepo,
imao bi na sredini spojena dva prozora: krilo + okvir , prvog prozora, zatim "sidro kratko SB (za V331 H-spoj)" , okvir + krilo drugog prozora
ukupno širine preko 30 cm
umjesto jednog dvokrilnog prozora imao bi dva jednokrilna prozora s takvim "stupom"
može li se nabaviti normalni dvokrilni prozor ( u jednom komadu ) ....
|
mislim da se takvim ,,2 u 1" prozorima samo podiže cijena nabave novih prozora , kao i da se narušuje izgled cijele zgrade .... 
|
|
|
26.01.2024., 04:59
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2009.
|
Ljudi pomagajte. Došlo vrijeme da se na kući mijenjaju prozori i vrata a ne razumijem se nimalo u to. Kuća je rađena 80-ih,betonski zidovi debljine 25cm s žbukom bez ikakve izolacije. Namjera mi je stavljati samo kvalitetne profile po nekoj prihvatljivoj cijeni, bez ikakvih grilja, roleta, škura i slično već samo stakla što bolje toplinske izolacije, zvučna izolacija mi nije toliko bitna ali je dobrodošla. Kuća je udaljena 50-60m od mora. Molim preporuke što uzeti. Hvala. 
|
|
|
28.01.2024., 09:26
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2018.
|
Šta preporucujete od ponuđenog (svugdje su tri brtve, većinom 6 komora, troslojno staklo)
Profil: ALUPLAST IDEAL NEO MD 73/76 mm
Okov: Siegenia TITAN 1000 Varijabiln
Staklo: 4Low-et-20ALU-4Float-18ALU-4Low-et
Profil: Kömmerling 76 MD
Okov: WINKHAUS activPilot
Staklo: ULTRATHERM 44 Al
Profil: GEALAN LUMAXX 82 CM
Okov: Siegenia MEDIUM otklop. zaokretni-
Staklo: 4Low-e-18-4Float-18-4Low-e+ARG
Profil: GEALAN LINEAR 74 -72MM
Okov; Siegenia MEDIUM otklop. zaokretni-
Staklo: 4Low-e-16-4Float-14-4Low-e+ARG
Profil: DECEUNINCK ELEGANT 78MM
Okov: MACO
Staklo: 6-12-4-12-6
|
|
|
28.01.2024., 10:29
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2020.
|
Molio bi za informaciju. Kad se stavlja stiropor fasada nakon ugradnje stolarije na vanjski rub zida, koliko cm je preporucljivo prijeci sa stiroporom i svim slojevima na stiroporu preko štoka od stolarije?
|
|
|
28.01.2024., 12:20
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2006.
|
Quote:
Square1 kaže:
Molio bi za informaciju. Kad se stavlja stiropor fasada nakon ugradnje stolarije na vanjski rub zida, koliko cm je preporucljivo prijeci sa stiroporom i svim slojevima na stiroporu preko štoka od stolarije?
|
Ja sam špaletne profile (APU lajsne) lijepio ~1.5 cm od kraja profila. Pripazi kako postavljaju prozorske klupčice, tu se događa jako puno grešaka.
|
|
|
28.01.2024., 13:51
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
-marko- kaže:
Ja sam špaletne profile (APU lajsne) lijepio ~1.5 cm od kraja profila. Pripazi kako postavljaju prozorske klupčice, tu se događa jako puno grešaka.
|
Ok, hvala. Bas gledao sam neki video sad kako se postavljaju te apu lajsne. On je presao sa stiroporom za 2cm plus koliko je taj ljepljivi dio apu lajsne. Ne mogu pronac neke dimenzije di se vidi ali izgleda mi kao oko 1.5cm. Sutra idem nesto u pevec pa cu bacit oko..
Stavit cu podštokove svugdje i mislim da cu sad odmah nakon ugradnje stolarije uzet bitumensku masu i premazat ispred prozora koje necu moc ugradit na sam rub zida, cisto kao privremeno rjesenje a alu klupice bi na pjenu i prije zavrsnog sloja fasade, ali ih nebi onako utapao u stiropor. Hocu da ih mogu bez problema demontirat i zamijenit jednog dana ako ce trebat bez da ostecujem fasadu. Ima sigurno i tih trajnih brtvi koje se mogu stavit a i realno mislim da je dovoljno da zavrsni sloj fasade prede preko ruba klupcice..
|
|
|
28.01.2024., 14:50
|
|
Registrirani korisnik
|
Imam dilemu oko cetverokrilnog prozora sirine oko 230, visok 160 (sa unutarnjom roletom). Sve moguce kombinacije sam vjerojatno izvrtio i opet nisam zadovoljan. Prvo sam mislio ova dva bocna krila fiksna, jer kao sta ce mi da se otvaraju kad je dovoljno da se otvaraju samo srednja dva (stan je 30m2 i imat ce jos velika ulazna skoro skroz ostakljena 105x210 ili tako nesto) i onda skuzim da ako su fiksna da cu moc samo glavno srednje krilo otvorit na kip, jer ovo pomocno je sa štulpom (nebi htio precku jos izmedu i ova dva srednja) i ne more na kip. Onda skuzim i da necu moc oprat rolete iznutra na ta dva bocna..
Pa razmisljao o trokrilnom, ali to mi ne pase nekako, velika krila, smetala bi mi u stranu.. Pa otklopno klizna, ali gledao malo to i naslusao sam se vec dovoljno rpica a i imao tu susjeda koji je svako malo zvao nekog da mu popravljaju klizna vrata..
Pa sad razmisljam da budu 4 krila ali ne znam dali da mi se bocna krila otvaraju lijevo krilo u lijevo ili u desno.. Ako je u lijevo, onda kad se jace otvori lupat ce mi u frizider, a desno u kauc, a i ne znam da li ce se uopce moci otvorit jace jer ce bit ugradena nekih 5cm od vanjskog ruba zida pa valjda se nece ni moci jace otvorit, sto i nebi bilo lose..
Ako je kontra onda to odmah na prvu izgleda lose da su kvake bocno, ali nebi smetalo nicem a i nebi smetala kvaka od tih krila ovim srednjim, tj., srednja bi se mogla vise otvorit... a kad bi se sva krila otvorila, mogao bi na kvake stavit kao neke recimo gume ili nesto i onda gosti samo spoje sa tim te dvije kvake pa nebi lupala krila..
Mogao bi i da su kao dva dokrilna pa bi mogao umjesto 3 djelne rolete ic na 2 djelnu.. Tako mi je i sad, ali bas sam nekako htio da se primarno otvaraju ova dva srednja krila, a da se bocna koriste samo za kip i da mogu oprat roletu..
Sutra idem u samon, imam doslovno nekih 15ak pitanja  Moram kupit toj jadnoj zeni tamo neku bombonjeru ili nesto..
|
|
|
28.01.2024., 20:43
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2020.
|
Ima li netko preporuku za profil i firmu za fiksnu stijenu sa ugrađenim griljama/žaluzinama?
Im li koja mana takvog sistema koja bi ga učinila lošijim od vanjskih žaluzina? Pretpostavljam potencijalno servisiranje da je kompliciranije?
|
|
|
29.01.2024., 07:16
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Dec 2010.
|
Quote:
KCmatija kaže:
Hvala, javim prvom prilikom. Zadnjih par dana se to vise ne dogada, pa cekam uvjete, sto vjv potvrduje ovo sto si napisao.
Marlex Alu mb-77hs, ovaj dio za termoizolaciju neznam, kak to mogu provjeriti?
|
Da, tablica potvrduje ovo. Razlika temperature samog profila i temperature prostora potvrduje da je rijec o kondenzaciji
Sent from my iPhone using Tapatalk
|
|
|
29.01.2024., 13:05
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Square1 kaže:
Ok, hvala. Bas gledao sam neki video sad kako se postavljaju te apu lajsne. On je presao sa stiroporom za 2cm plus koliko je taj ljepljivi dio apu lajsne. Ne mogu pronac neke dimenzije di se vidi ali izgleda mi kao oko 1.5cm. Sutra idem nesto u pevec pa cu bacit oko..
|
Da, čini mi se da su u rasponu 1-2 cm. Ovisi o proizvođaču i vrsti profila (1D, 2D, 3D). Obavezno prije lijepljenja očistiti stolariju da ne bude prašine, masnoće... i kutove lajsni spojiti pod 45.
Quote:
Square1 kaže:
Stavit cu podštokove svugdje i mislim da cu sad odmah nakon ugradnje stolarije uzet bitumensku masu i premazat ispred prozora koje necu moc ugradit na sam rub zida, cisto kao privremeno rjesenje a alu klupice bi na pjenu i prije zavrsnog sloja fasade, ali ih nebi onako utapao u stiropor. Hocu da ih mogu bez problema demontirat i zamijenit jednog dana ako ce trebat bez da ostecujem fasadu. Ima sigurno i tih trajnih brtvi koje se mogu stavit a i realno mislim da je dovoljno da zavrsni sloj fasade prede preko ruba klupcice..
|
Umjesto hladnog bitumenskog premaza ideš s RAL trakama koje, između ostalog, osiguravaju vodonepropusnost spoja stolarija-zid. Vezano za klupčice, ugradnja koju predlažeš je prilično rizična što se tiče prodora vode i trebalo bi odraditi dvije razine hidroizolacije. Idealno je montirati klupčice prije lijepljenja EPS-a kako bi fasaderi mogli precizno krojiti oko bočnica da ne bude prevelika fuga između ekspandirajuće brtvene trake i termoizolacije. Dugačke klupčice izvesti iz 2 ili više dijelova uz odgovarajuće spojnice unutar kojih se klupčica može širiti, ugraditi i posebne bočnice za kompenzaciju termičkog širenje inače dolazi do pucanja spoja fasade i bočnice - jako bitno ako se radi o tamnijim alu klupčicama. Širenje klupčice razara spoj bočnica-fasada i kroz te pukotine ulazi voda, posebno ako nije ugrađena ekspandirajuća brtva. Sto ima dobro objašnjenu ugradnju ovdje, a hrpu korisnog materijala imaš i ovdje.
|
|
|
29.01.2024., 13:16
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Sheshirdzhija kaže:
Ima li netko preporuku za profil i firmu za fiksnu stijenu sa ugrađenim griljama/žaluzinama?
Im li koja mana takvog sistema koja bi ga učinila lošijim od vanjskih žaluzina? Pretpostavljam potencijalno servisiranje da je kompliciranije?
|
Misliš na žaluzine unutar stakla? Ako sam dobro zapamtio, zbog servisiranja gdje treba biti moguće otvoriti staklo takav sistem ne ide na fiksne stijene.
|
|
|
30.01.2024., 18:20
|
|
Rollin
Registracija: Jan 2015.
|
Pozdrav
Moze li mi netko dati preporuku za firmu koja ima kvalitetnu pvc stolariju i kvalitetnu montazu istih
Hvala puno!
|
|
|
30.01.2024., 19:33
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
-marko- kaže:
Da, čini mi se da su u rasponu 1-2 cm. Ovisi o proizvođaču i vrsti profila (1D, 2D, 3D). Obavezno prije lijepljenja očistiti stolariju da ne bude prašine, masnoće... i kutove lajsni spojiti pod 45.
Umjesto hladnog bitumenskog premaza ideš s RAL trakama koje, između ostalog, osiguravaju vodonepropusnost spoja stolarija-zid. Vezano za klupčice, ugradnja koju predlažeš je prilično rizična što se tiče prodora vode i trebalo bi odraditi dvije razine hidroizolacije. Idealno je montirati klupčice prije lijepljenja EPS-a kako bi fasaderi mogli precizno krojiti oko bočnica da ne bude prevelika fuga između ekspandirajuće brtvene trake i termoizolacije. Dugačke klupčice izvesti iz 2 ili više dijelova uz odgovarajuće spojnice unutar kojih se klupčica može širiti, ugraditi i posebne bočnice za kompenzaciju termičkog širenje inače dolazi do pucanja spoja fasade i bočnice - jako bitno ako se radi o tamnijim alu klupčicama. Širenje klupčice razara spoj bočnica-fasada i kroz te pukotine ulazi voda, posebno ako nije ugrađena ekspandirajuća brtva. Sto ima dobro objašnjenu ugradnju ovdje, a hrpu korisnog materijala imaš i ovdje.
|
Pogledao ovaj video, hvala ali mislim da je ovo stvarno nepotrebno i abnormalno komplicirano rjesenje koje uzima i previse vremena i igranja oko tog. Kako bi voda mogla uci ako se klupica stavi na vec postavljen stiropor i samo se sa onom apu lajsnom prijede preko onog ruba klupice.. Ne vidim kako. Po meni je cisto dovoljno, tj bolje od ovog izbusit rupe za klupicu u vagu, stavit kvalitetan silikon, zasarafit, ispod napunit pjenom, pa zasilikonirat prvo te bocne strane i onda recimo lijepit apu lajsnu i navuc sjve slojeve do kraja. Nema teoretske sanse da voda ude a neusporedivo manje posla.. A i kad zatreba zamijenit klupicu jednog dana, ne treba bas trgat fasadu, nego samo odrezat tu lajsnu, stavit drugu klupicu i zasilikonirat bez da se trga fasada.. Nekad se dogodi da cojek kupi nesto i za 3-4 godine ne valja. Kupe ljudi i crijep pa šipak bude pa na novo sve, a kamol sa alu klupicama.. Malo nesto zeznu u proizvodnji i eto oljusti se ko moje kutije roleta..
Dobro oni to sve samo, nema potrebe realno a i treba uvijek mislit o demontazi. Ne znam kak su zamislili da ce ju skinut sa onog nosaca kad je vec stiropor zalijepljen preko?? Onda treba i cijeli taj stiropor ispod potrgat da se klupica zamijeni?? Zar nije bolje stavit samo stirodur ispod klupice i recimo na svakih 30cm ubacit komade stirodura i jos napunit pjenom da drze klupicu ako netko bas ide skakat po njoj.
|
|
|
31.01.2024., 18:36
|
|
Registrirani korisnik
|
Ljudi moze pojasnjenje u vezi obostranih kvaka na balkonskim vratima. Nasao sam si kvake za prozore slika kvake ali ne mogu naci tocno ovako ali da je set koji se poveze s jedne i druge strane vrata, kao na ovim slikama set sa 2 kvake, ali pretpostavljam da ako kupim dve ovakve sa prve slike, da ce mi trebat samo duzi sarafi i štiftda ih povezem? Jeli to tako ili sam nesto fulao?
|
|
|
01.02.2024., 08:36
|
|
Ne Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2009.
|
Quote:
Square1 kaže:
Ljudi moze pojasnjenje u vezi obostranih kvaka na balkonskim vratima. Nasao sam si kvake za prozore slika kvake ali ne mogu naci tocno ovako ali da je set koji se poveze s jedne i druge strane vrata, kao na ovim slikama set sa 2 kvake, ali pretpostavljam da ako kupim dve ovakve sa prve slike, da ce mi trebat samo duzi sarafi i štiftda ih povezem? Jeli to tako ili sam nesto fulao?
|
Upravo tako, to je samo pretpostavka, može, a ne mora biti tako kako si si zamislio.
Dok nemaš kvaku u rukama ne možeš znati. 
|
01.02.2024., 10:31
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
flanker kaže:
Upravo tako, to je samo pretpostavka, može, a ne mora biti tako kako si si zamislio.
Dok nemaš kvaku u rukama ne možeš znati. 
|
Jedino sta mi pada na pamet je da je na obje kvake navoj za saraf u standardnom smjeru, a na ovim garniturama za dvostranu kvaku je na jednoj kontra navoj. Da li se moze taj plasticni dio na jednoj kvaki jednostavno okrenut naopako pa onda bude navoj pasao sarafu?
|
|
|
01.02.2024., 14:10
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2009.
|
Da li se može napraviti krovni fiksni prozor po mjeri? Google nudi samo Velux, Fakro i Roto, a oni pak nude samo standardne dimenzije.
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 09:17.
|
|
|
|