Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Gastronomija

Gastronomija Za kuhare i kuharice te one koji to žele postati
Podforumi: Eno i ino, Hrana i zdravlje, Kuhinja bez mesa

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 05.06.2024., 14:25   #6441
Quote:
asune kaže: Pogledaj post
Hello, jel mogu stavit zobeno brašno i kruh napravit, ili barem pola pola kao raženi (pola bijelo pola raženo tu ide)? Ne vidim nikakav recept a kupili smo ga zabunom. (Za panasonica o kojem govorite pričam)
Imam Panasonica, pravio sam sa zobenim brašnom, sve s više od 20% zobenog brašna je ispalo loše, kruh je bio malen, tijesto se nije diglo.
Ovdje piše da treba staviti više kvasca, treba probati.
Tunjica is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.06.2024., 15:52   #6442
Quote:
Tunjica kaže: Pogledaj post
Imam Panasonica, pravio sam sa zobenim brašnom, sve s više od 20% zobenog brašna je ispalo loše, kruh je bio malen, tijesto se nije diglo.
Ovdje piše da treba staviti više kvasca, treba probati.
e hvala ti, stavit ću po malo dok ga ne potrošimo i to je to.
asune is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.06.2024., 07:35   #6443
Raženo brašno ima sličan utjecaj, ako ga je previše kruh ostane zbijen (Panasonic 2500). Ako imaš poseban program za raženi kruh, probaj ga koristiti i z zobeni, ali opet nemoj pretjerivati s količinom. Pokušaj postupno dodavati pa sam zaključi do koje granice možeš ići.

U Tefalov pekač stavljam raženog do 18% i kruh je super, osim blijede gornje površine, ali za to izgleda kod mojeg modela nema lijeka. Koristim ručno programiranje faza izrade kruha.
iwanho is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.06.2024., 11:51   #6444
Radim integralni kruh ali mi ispadne mrvljiv, kako to spriječit? Panasonic YR2550 pekač
asune is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.06.2024., 17:22   #6445
Molim preporuku, koji pekac uzeti.
U uzem izboru su nam:

Panasonic SD-YR2540
Tefal pf610 Home Bread Baguettes
Tefal pf611 Bread of the World

Hvala
Plavkica is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.06.2024., 18:12   #6446
Quote:
Plavkica kaže: Pogledaj post

U uzem izboru su nam:

Panasonic SD-YR2540

Hvala
Glas za Panasonic , več godinama zadovoljan korisnik.
ivooh1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.06.2024., 18:14   #6447
Quote:
Radim integralni kruh ali mi ispadne mrvljiv, kako to spriječit? Panasonic YR2550 pekač
Neka brašna su specifična, recimo uvijek stavljam kombinaciju integralno, pir i glatko ili crno . Probaj malo kombinirati.
ivooh1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 08.06.2024., 21:30   #6448
Quote:
Integralno brašno pojačava mrvljenje. Rađe koristim raženo brašno. Doduše kvaliteta brašna jako zavisi od proizvođača, a ponekad i isti proizvođač povremeno ima odstupanje od standardne kvalitete.
Raženo koristim od Mlinoproma jer je najmanje prosijano, skoro pa integralno raženo.

Quote:
Plavkica kaže: Pogledaj post
U uzem izboru su nam:

Panasonic SD-YR2540

Hvala
Imal sam prije Panasonic 2500. Panasonic ima dobre pekače, možda najbolje. Kod njega me smetalo da se kvasac stavlja prvi, a voda dodaje zadnja i na odgođenom programu je kruh uvijek bio lošiji nego kruh s istom recepturom i jednakim vremenom izrade, na programu bez odgode. Dogodilo mi se da sam zaboravil staviti kvasac i dobil "ciglu". Nekoliko puta mi se u 10 godina dogodilo da sam dobil "ciglu" i onda kad sa stavil kvasac. Jednom čak 2x uzastopno, a nikad nisam otkril razlog. Uglavnom sam koristil program u trajanju od 4 h ili 3 h (kad mi se žurilo). Brzi program sam izbjegaval. Što je program brži, zahtjeva više kvasca, a onda se prije mrvi.

Sad imam Tefal i imam dvije primjedbe:
1. displej je jako nečitak,
2. gornja strana kruha uvijek ostane blijeda,
3. predefinirani programi koje sam isprobao daju pretamnu i tvrdu koru dolje i bočno, pa je potrebno poduzeti mjere za omekšanje kore nakon pečenja.
Prednosti:
1. mogućnost ručnog programiranja procesa,
2. potrebno je za 1/3 manje kvasca nego kod Panasonic 2500.

Kod izbora treba krenuti od vlastitih potreba. Moje su skromne, kruh s 18% udjela raženog brašna. Kad sam kupoval, osim cijene prevagnuli su dozatori, ali dozator sjemenki do sada nisam koristil, a dozator kvasca 2-3 puta. Jednostavnije mi je staviti kvasac na vrh brašna.
iwanho is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.06.2024., 10:38   #6449
jel zna neko kako da napravim da mi program za polu integralni polu bijeli ima odgodu jer program 8 (whole wheat rapid 50-50) nema opciju za odgodu uopće?

Radi se o Panasonic yr2540
asune is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.06.2024., 10:56   #6450
Pa ne može rapid imati odgodu, to je brzi program, odaberi bez rapid

Poslano sa mog SM-G991B koristeći Tapatalk
zdgrunf is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.06.2024., 11:27   #6451
Quote:
zdgrunf kaže: Pogledaj post
Pa ne može rapid imati odgodu, to je brzi program, odaberi bez rapid

Poslano sa mog SM-G991B koristeći Tapatalk
al nema pola-pola integralno bijeli program, by the way kruh stvarno dobar
asune is offline  
Odgovori s citatom
Old 16.06.2024., 12:25   #6452
Stavi na normalan program za integralni, brašno pola-pola, odgodu i eto.
Old 30.06.2024., 17:45   #6453
Pozdrav ljudi evo gledam i nemogu se odlucit od ova tri izbora pekača e sad vasa preporuka od ova tri
https://www.kulina.hr/pekac-kruha-pa...m_content=pp_1

https://www.emundia.hr/gorenje-apara..._content=pp_16
https://www.electronic4you.hr/bikitc...at-248385.html
m074 is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.07.2024., 07:21   #6454
Zadnjih par pečenja kruh bude ovako loš, odnosno ne napuše sa kao inače.
Recept uvijek isti, promjenio sam kvasac, brašno ali nema promjene...
Jel' moguće da je moj Panasonic 2511 u kvaru?
Tunjica is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.07.2024., 07:37   #6455
ne. desi se i meni.
moj zakljucak je da je ili stos u brasnu ili vlazi u okolini.
to jejedino sto mi padne na pamet.
jel drugo brasno? mislim proizvodac?
Old 04.07.2024., 08:56   #6456
ja koristim lidl pekac za kruh, vidim za 7dana je opet u prodaju, ja prezadovoljan!
Degliorsi is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.07.2024., 09:29   #6457
Quote:
Taj kruh se naknadno (kod pečenja) slegnuo. Na svojem Tefalu PF251835 koristim program na kojem mogu ručno podesiti vremena i temperature pojedinih faza izrade. Znalo mi se dogoditi takvo, čak i žešće slijeganje. Razloga vjerojatno može biti više, ali sam zaključil da jako ovisi o temperaturi sastojaka i okoline u odnosu na vrijeme dizanja tijesta. U proteklim vručim danima, kad je voda i brašno temperature 20 ili više celzijusovaca, a okolina čak do 25°C, doskočio sam problemu smanjivanjem vremena dizanja tijesta za 5-7 min i onda nema naknadnog slijeganja ili je zanemarivo.

Ne znam što bih dal da moj pekač ispeče kruh s takvom bojom kore s gornje strane. Prijašnji Panasonic SD 2500 (otkazal poslušnost nakon 10 god. korištenja) je po tom pitanju bil super. S ovim sam od 24. siječnja ispekel tek 78 kruhova, tak da je još teško govoriti o kvaliteti izrade pekača.
iwanho is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.07.2024., 09:35   #6458
Panasonic ima senzor temperature okoline i prema tome prilagođava vremena sam.

Ovo je previše izdignut kruh u fazi pripreme i dizanja prije pečenja.

Ne znam kakvu vodu stavljate? Treba hladniju u ovo doba kad su visoke temperature.
Je li pečete s odgodom?

Probajte staviti manje kvasca na slijedećem pokušaju.
webman is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.07.2024., 13:25   #6459
Manje kvasca uz ohlađenu vodu sigurno pomaže. Ja i inače koristim kvasca što je moguće manje, jer prije uzrokuje mrvljenje kruha. Kod sadašnjeg Tefalovog pekača je kod programa u trajanju 3 sata, za približno jednak rezultat potrebno kod kruha od 1 kg, pola male žličice manje kvasca nego je to bilo kod Panasonica 2500 na programu u istom trajanju.
Vjerujem da senzor temperature okoline pomaže kod normalnih ili preniskih temperatura, ali kada je zbroj temperatura vode, brašna i okoline blizu 70°C umjesto 55- 60°C, ne vjerujem da uspije.
iwanho is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.07.2024., 18:59   #6460
Quote:
I meni se dešavalo, isto Panasonic, čudnjikav je bio u zadnje vrijeme, (već star) brijem da su to neke oscilacije ili prekidi u grijanju ili struji pa pljusne ili se meni znao pretvorit u ciglu pa sam morao bacat.. Rješenje sam našao da pol kg brašna stavim samo 2,5dcl vode..možda sam stavljao i previše maslaca i šećera, tko će ga znat..sad kupujem kupovni kruh jer sam se ulijenio..
Obično ovi kupovni kvasci brzo požderu šećer, pogotovo kad je okolina topla, možda probat sa sourdough kvascem šta nisam nikad..
ico1 is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 22:55.