Banke, osiguranja, krediti Ja ne radim za novac. Ja radim za kamatu. |
|
|
05.07.2013., 19:40
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2010.
|
Quote:
somied kaže:
Bitna je neto otvorena pozicija (gdje se sumiraju obveze i imovina po svakoj valuti) - bez obzira kakve je vrste obveza (depozit u stranoj valuti ili izvedenica u njoj - efekt je isti. Hrvatske banke su valutno neto neutralne - niti zaradjuju niti gube na promjeni tecaja (znacajnije).
To je posljedica regulative HNB-a koja zabranjuje znacajnije otvaranje devizne pozicije, a svaki pokusaj banaka da otvore deviznu poziciju se ostro "kaznjavao" od istoga (cak i ako je bio unutar dozvoljenih granica) - to je posljedica cvrstog branjenja tecaja kn prema EUR.
Da su drzale dugu poziciju na CHF, samo sa te osnove bi projknizile gotovo 10 milijardi kn dobiti u godinu - dvije rasta CHF. Ali nisu, dobit im konstantno pada (takodjer i neto kreditna marza), a povrat na kapital je mizeran.
|
U ukupnim valutnim bilancama aktive i pasive (ukupno od svih banaka) HNB-a vidi se npr, pravovremeno naglo smanjenje stranih kreditnih i depozitnih CHF obveza, i jasno (zbog valutne neutralnosti) povećanje derivatnih obveza.
Koliko pamtim tvoju raniju pretpostavku derivatne obveze su banke majke zatvarale sa kćerima zato jer su u Hr transferirale € pa su swapale u CHF da bi ostale neutralne prema valutnoj obvezi matice u odnosu na Hr kredite. Dakle jasno, ne postoji profit...
Ali takve operacije nemaju nikakve logike, majka se zadužuje u švicarskoj da bi kćeri u jednom trenutku zatvarale tako, preko majke transferiran kredit, pa uzele od njih eure i swapale u CHF te tako bile neutralne između CHF VK kredita u Hr i obveze banke majke u CHF.
Osim toga iz onih bilanci banki majki koje su bile na temi također se vide CHF derivati u njihovim obvezama.
Dali je i to također transferiran € a zadužen CHF kredit? Od koga, oni nemaju svoje majke. 
|
|
|
05.07.2013., 19:52
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Aug 2007.
|
Quote:
zabotinski kaže:
Odlicno.  Upravo si priznao da samo upozorenje (nikakvo) ne bi bilo dovoljno i da je problem siri od relcije banka - klijent.
|
Nisam ja ništa priznao - niti se osjećam dužan išta priznati. To što predmnijevaš odgovor ne znači da si u pravu...
Nego imaš li neki suvisli komentar na judine škude koje su primali osobni bankari po svakom toksičnom i nezakonitom financijskom proizvodu koji su plasirali na tržište? Tko ih je podučio da pjevuše uniformne odgovore? Tko bi trebao za to snositi kaznenu odgovornost (za materijalnu je već nepravomoćno odrapljen recept)? Može li se cijeli igrokaz prikazati kao djelo "određene" organizacije (da već ne navodim koje...)? Smatraš li da je sudac po službenoj dužnosti uz samu presudu trebao predati DORHu i kaznenu prijavu zbog prijevare i poticanje na istu?
Vidiš pitanja je previše, a odgovora nema... Banke su dobile solomunsko rješenje no ni to nije dovoljno. 
|
|
|
05.07.2013., 21:20
|
|
Moderator
Registracija: Nov 2006.
|
Moj komentar je da banke, politicari, regulatori.. tkogod, mogu od ljudi raditi budale samo ako im to ljudi dozvole.
Dok se cinilo da je sve O.K., nigog nije bilo briga.
|
05.07.2013., 21:42
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2009.
|
Quote:
zabotinski kaže:
Moj komentar je da banke, politicari, regulatori.. tkogod, mogu od ljudi raditi budale samo ako im to ljudi dozvole.
|
E, pa, jebiga sad.
Zabotinsky, Somied, Banderas i svi vi ostali susjedi: jako mi je žao što moja krepana krava nekim čudom ima šanse uskrsnuti. Znam da vam je njezin sprovod pričinjavao veliko veselje - ali kolo sreće se okreće.
Ajde, bar niste glumili da ste nečim doprinijeli ovakvom raspletu situacije poput vaše bivše kolegice.
Godinama ste nam pili krv na temi i još vam nije dosta...
Molim da se ovaj post ne briše, jer želim ga sačuvati za drugo ročište.
|
|
|
05.07.2013., 21:47
|
|
Moderator
Registracija: Nov 2006.
|
Jesam li nesto krivo/pogresno rekao?
Ja ne znam tko tebi pije krv i sto ti to uopce znaci.
|
05.07.2013., 22:03
|
|
Okajava grijehe
Registracija: Aug 2006.
|
Quote:
klapalo kaže:
U ukupnim valutnim bilancama aktive i pasive (ukupno od svih banaka) HNB-a vidi se npr, pravovremeno naglo smanjenje stranih kreditnih i depozitnih CHF obveza, i jasno (zbog valutne neutralnosti) povećanje derivatnih obveza.
Koliko pamtim tvoju raniju pretpostavku derivatne obveze su banke majke zatvarale sa kćerima zato jer su u Hr transferirale € pa su swapale u CHF da bi ostale neutralne prema valutnoj obvezi matice u odnosu na Hr kredite. Dakle jasno, ne postoji profit...
Ali takve operacije nemaju nikakve logike, majka se zadužuje u švicarskoj da bi kćeri u jednom trenutku zatvarale tako, preko majke transferiran kredit, pa uzele od njih eure i swapale u CHF te tako bile neutralne između CHF VK kredita u Hr i obveze banke majke u CHF.
Osim toga iz onih bilanci banki majki koje su bile na temi također se vide CHF derivati u njihovim obvezama.
Dali je i to također transferiran € a zadužen CHF kredit? Od koga, oni nemaju svoje majke. 
|
Savrseno je logicno - kamate na CHF su bile manje nego na EUR - matice su se zaduzivale u CHF. Matica je zeljela ostati neutralna prema tecaju u toj operaciji, kao i banka kcer. Matica se sravnila sa bankom kceri izvedenicama, a banka kcer sa korisnicima kredita valutnom klauzulom.
Neces imati izvor financiranja u valuti sa vecom kamatom da bi plasirao kredit u valuti sa manjom kamatom. Jel tako?
Obrnuto se zna raditi, uzmes kredit u valuti sa manjom kamatom, pretvoris u valutu u kojoj je veca kamata i u njoj plasiras kredit. To se zove se carry trade i zna biti izuzetno riskantno (promjena tecaja te moze ubiti).
Zadnje uređivanje somied : 05.07.2013. at 22:08.
|
|
|
05.07.2013., 22:06
|
|
ZABRANJEN
Registracija: Mar 2005.
|
Quote:
JPK kaže:
piše crno na bijelo da devizna pozicija banke ne smije biti otvorena više od 20% jamstvenog kapitala (što je 8% aktive), tj. ne smije biti otvorena više od 1.6% aktive. Također piše da su u to uključeni futuresi i swapovi. Kako CHF krediti iznose puno više od 1.6% aktive, bojim se da je sasvim pogrešna teza da CHF krediti nisu bili pokriveni bančinim obvezama u CHF-u. Ili su sve banke debelo prekršile propise HNB-a a da to nitko nije skužio do sad i sad ih sve čeka mjesto u Remetincu.
|
Imaš li neke dokaze za ovo, ili bi ti trebali vjerovati na riječ nakon što si već više puta pokazao koliko si vjerodostojan?
Jednostavni račun pokazuje sljedeće:
Aktiva je kao što znamo oko 400 mlrd kn prema tome 1,6% je nekih 6,5 mlrd kn, to je maksimalna otvorena pozicija banaka po zakonu HNB.
Ti tvrdiš, kako CHF po ovim kreditima nikako ne može biti ni blizu toga nego mora biti puno više??? (treba uzeti u obzir i EUR pozicije)
Dakle, imamo 100 000 obveznika kredita u chf i recimo da je godišnje njihovo dospjeće po kreditu prosječno 5 000 chf , onda je to ukupno 500 000 000 CHF ili ti oko 3 milijarde kuna = otprilike polovica maksimalne otvorene pozicije banke je u CHF kreditima!!! Sad možda nije to prosječno 5 000 CHF po dužniku, ali red veličine je svakako pogođen!
I kako sad CHF krediti iznose po tebi puno više od 1,6 posto aktive , kada po gornjem računu iznose manje od 1 posto aktive! Dosta je više bilo tih laži! 
Zadnje uređivanje netsky prospekt : 05.07.2013. at 22:11.
|
|
|
05.07.2013., 22:10
|
|
Neustrašiva Bibi © Glemb
Registracija: Mar 2007.
|
Quote:
judolino kaže:
Ajde, bar niste glumili da ste nečim doprinijeli ovakvom raspletu situacije poput vaše bivše kolegice.
|
Pa dobro sam onda glumila kad sam i tebe prevarila ne tako davno 
|
05.07.2013., 22:12
|
|
!
Registracija: Nov 2002.
|
Quote:
fat_boy_slim kaže:
a sta mu ima zvoniti. 
covjek dobio kredit bez da opterecuje druge oko sebe (jamci), bez dodatnog opterecenja svog budzeta (zivotno osiguranje, depozit itd)
i sad bi on trebao odabrati nesto drugo a banka mu preporuca ovu prvu opciju.
jos je bio kreditno nesposoban za euro kredit u nekim bankama
|
kad si u poziciji da biraš između ovoga dvoje, zapitaš se zašto je ovo prvo tako lako dobit, čak ima i bolje uvjete. meni je to bilo nesigurno. imala sam bankaricu koja me jednako savjetovala, i nije preporučila švicarce na duži period.
pogotovo ako pričamo o nekome tko je graničan za euro kredit, to je tada značilo da ti je dovoljno 2700kn za život, barem u PBZu (a ni ne pitaju te da li npr. imaš djece)
Quote:
zabotinski kaže:
|
da, ukratko.
|
|
|
05.07.2013., 22:14
|
|
Okajava grijehe
|
Evo recimo ZABA, izvjesce za 2010. godinu, strana 171., neto otvorena pozicija:
2009. godine prema CHF - 13 milijuna kn.
2010. godine prema CHF - 33 milijuna kn.
http://www.zaba.hr/home/wps/wcm/conn...df?MOD=AJPERES
|
|
|
05.07.2013., 22:33
|
|
ZABRANJEN
|
Quote:
somied kaže:
|
Pa onda to nije to, to nije otvorena pozicija ograničena od HNB nego nešto drugo. Očito je da te stavke ne mogu biti potraživanja po CHF kreditu (premale su).
|
|
|
05.07.2013., 22:39
|
|
Okajava grijehe
|
To je neto pozicija. Znaci ukupna imovina u CHF - ukupne obveze u CHF. Izvedenice uracunate.
Po samoj odluci HNB-a bi se mogli znatnije otvoriti, ali to ne rade. Probale su banke nekoliko puta pa su dobile po prstima (EURHRK).
|
|
|
05.07.2013., 22:53
|
|
Otpisani
Registracija: Feb 2004.
|
Quote:
somied kaže:
To je neto pozicija. Znaci ukupna imovina u CHF - ukupne obveze u CHF. Izvedenice uracunate.
Po samoj odluci HNB-a bi se mogli znatnije otvoriti, ali to ne rade. Probale su banke nekoliko puta pa su dobile po prstima (EURHRK).
|
Znači crno na bijelo nama seljacima: smatraš da nisu bile pokrivene CHF?
Pošto se 2010 udio kredita u CHF mogao samo smanjiti a ne povećati.
|
|
|
05.07.2013., 23:01
|
|
ZABRANJEN
|
Quote:
somied kaže:
|
 Dobro, po tome opet ispada da je ono što sam citirao gore nebuloza, jer se otvorene pozicije uopće ne računaju iz kreditnih obveza, već u tom neto iznosu 
|
|
|
05.07.2013., 23:06
|
|
Okajava grijehe
|
Quote:
sick.am kaže:
Znači crno na bijelo nama seljacima: smatraš da nisu bile pokrivene CHF?
Pošto se 2010 udio kredita u CHF mogao samo smanjiti a ne povećati.
|
Ne shvacam sto je to "pokrivene sa CHF". Za valutnu klauzulu nije bitna pokrivenost. U teoriji si mogao od banke zatraziti kredit od 100 t jabuka na 5 godina (isplacen u kn po cijeni jabuka na dan isplate, recimo 2 kn/kg) i dogovoriti otplatu u 2 t jabuka na mjesec (u kunama, po cijeni jabuka na dan otplate). Jel se tu netko treba pokriti jabukama?
Da bi isplatio kredit u Hrvatskoj, moras imati kn. Da doneses miljardu CHF, kako bi ih pretvorio u kn u Hrvatskoj? EUR mozes, njih ce kupiti uvoznici i dati ti kune. A CHF? Jedino ce ga kupiti neki spekulant uz diskont od 5%. 
Najbolje ti je odmah u Svicarskoj kupiti EUR, pa onda mozes u hr sa njima.
|
|
|
05.07.2013., 23:17
|
|
ZABRANJEN
|
Quote:
somied kaže:
Ne shvacam sto je to "pokrivene sa CHF".
|
To je ono kad ti govore da ti moraš vraćati skuplji franak koji si dužan, zato što i oni moraju vraćati skuplji franak koji su oni dužni trećoj strani 
|
|
|
05.07.2013., 23:26
|
|
⸮
|
Quote:
netsky prospekt kaže:
 Dobro, po tome opet ispada da je ono što sam citirao gore nebuloza, jer se otvorene pozicije uopće ne računaju iz kreditnih obveza, već u tom neto iznosu 
|
Naravno da se računaju u neto iznosu, upravo to i piše u onoj odluci HNB-a koju sam linkao, kao i da su limitirane određenim postotkom aktive.
Stvarno mi je nejasno što je likovima poput tebe i klapala teško shvatiti u tome da je HNB propisao bankama da se ne smiju kladiti na Forexu i da to znači da se baš stvarno ne smiju kladiti na Forexu.
|
|
|
05.07.2013., 23:40
|
|
⸮
|
Quote:
netsky prospekt kaže:
Imaš li neke dokaze za ovo, ili bi ti trebali vjerovati na riječ nakon što si već više puta pokazao koliko si vjerodostojan?
Jednostavni račun pokazuje sljedeće:
Aktiva je kao što znamo oko 400 mlrd kn prema tome 1,6% je nekih 6,5 mlrd kn, to je maksimalna otvorena pozicija banaka po zakonu HNB.
Ti tvrdiš, kako CHF po ovim kreditima nikako ne može biti ni blizu toga nego mora biti puno više??? (treba uzeti u obzir i EUR pozicije)
Dakle, imamo 100 000 obveznika kredita u chf i recimo da je godišnje njihovo dospjeće po kreditu prosječno 5 000 chf , onda je to ukupno 500 000 000 CHF ili ti oko 3 milijarde kuna = otprilike polovica maksimalne otvorene pozicije banke je u CHF kreditima!!! Sad možda nije to prosječno 5 000 CHF po dužniku, ali red veličine je svakako pogođen!
I kako sad CHF krediti iznose po tebi puno više od 1,6 posto aktive , kada po gornjem računu iznose manje od 1 posto aktive! Dosta je više bilo tih laži! 
|
Ovaj račun je potpuna glupost, jer je ukupna masa CHF kredita u Hrvatskoj oko 23 milijarde kuna. Dakle, to je devizna pozicija u CHF koju je potrebno imati zatvorenu na kraju svakog radnog dana.
A kako ti je gore navedeno, stvarne otvorene pozicije banaka su još znatno manje od maksimalnih propisanih.
|
|
|
05.07.2013., 23:45
|
|
ZABRANJEN
|
Quote:
JPK kaže:
Ovaj račun je potpuna glupost, jer je ukupna masa CHF kredita u Hrvatskoj oko 23 milijarde kuna. Dakle, to je devizna pozicija u CHF koju je potrebno imati zatvorenu na kraju svakog radnog dana.
A kako ti je gore navedeno, stvarne otvorene pozicije banaka su još znatno manje od maksimalnih propisanih.
|
Iz svega je vidljivo da ti nemaš pojma što je otvorena pozicija a tu izigravaš stručnjaka.
Neće ti biti teško dati dokaz za to što tvrdiš, tih 23 mlrd kuna. 
|
|
|
05.07.2013., 23:50
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: May 2009.
|
Quote:
bilokoje kaže:
Pa dobro sam onda glumila kad sam i tebe prevarila ne tako davno 
|
A, ne bu išlo...
Ja sam govorio o njihovoj kolegici, a ne o Bibi koja se spustila na zemlju među raju... I prestala mutiti vodu samo zato da bi povećala posjećenost teme, što baš i nije doprinosilo radu udruge...
Wellcome to the light side of the force!
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 04:23.
|
|
|
|