Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Zdravlje

Zdravlje Najvažnija stvar na svijetu
Podforumi: Žensko zdravlje, Stomatologija i oralna higijena

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 18.03.2023., 06:16   #6601

Postovani, ako moze tumacenje nalaza.
Radim provjere zbog trombocita, jer budu blizi gornjoj granici.
Mene muci ovo sto su ukupni trombociti blize gornjoj granici, a ovo sve ostalo donjoj, cak i nesto snizeno.
Unaprijed zahvalna.
hemija is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.03.2023., 17:51   #6602
Quote:
vanilija08 kaže: Pogledaj post
Pozdrav!
Može li mi netko pomoći sa tumačenjem nalaza?
HLA tipizacija je rađena zbog sumnje na psorijatični artritis (radilo se o oticanju prstiju), od autoimunih bolesti u obitelji, jedino sestra ima multiplu sklerozu te neki članovi obitelji dijabetes.

Vidim da neki od pronađenih antigena ukaziju da i ja nosim gen, ali koliko je "jak"? Ako netko zna protumačit nalaz bila bih jako zahvalna!

https://www.linkpicture.com/q/1_1646.jpg
Poštovana,

iz nalaza tipizacije HLA izdvojio bih rizik za psorijazu i multiplu sklerozu. Naime, imate HLA-Cw6 koji je povezan s povećanim rizikom za psorijazu, prema literaturnim podacima i do 16 puta za vulgarnu psorijazu tipa 1 i do 33 puta za kapljičastu psorijazu. Tip 1 vulgarne psorijaze obično se pojavljuje prije 40. godine života i ima teži tijek s kožnim promjenama koje zahvaćaju cijelo tijelo. Predisponirajući faktori odnosno okidači često su infekcije (osobito streptokok) te stres. Dodatno, pretilost povećava rizik pa, stoga, ako ste pretili imate rizik 35 puta veći u usporedbi s osobom koja nema HLA-Cw*06 i ima normalnu tjelesnu težinu da ćete razviti psorijazu.

Nažalost, imate i gensku predispoziciju za multiplu sklerozu (HLA-DRB1*15 i HLA-DQB1*06). Rizik iznosi u rasponu od 3 do 4 puta u odnosu na osobe bez tih HLA haplotipova.
Angel, que das luz a mi vida, eres el aire que quiero respirar. Angel, que alivias mis heridas, no te alejes que muero si no estás. Angel, llévame en tus alas a la cima de este gran amor. En tu alma, vive mi esperanza; en tus manos está mi corazón.
El Gato Félix is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.03.2023., 18:01   #6603
Quote:
marinaaa kaže: Pogledaj post
Molila bih El Gato Felix ako možete da mi odgovorite
Poštovanje,
Molila bih za savjet
Je li se sa sigurnošću može reći da imam Policitamiju veru
Laboratorijski nalazi kod žena
Eritrociti 5,91 do 5,08 povečano
Hemoglobin 165 do 157 povečano
Hematokrit 0,500 do 0,470 povečano
Trombociti 356 do 424 normalno
Ostali parametri KKS su u redu
Lipidi su u redu
LDH 156 do 241 uredan
EPO 6 donja granica 4
JAK2(V617F) negativan
JAK 2 (ekson 12) mutacija u eksonu 12 iz krvi negativna
MUTACIJA u genu KALRETIKULIN iz krvi negativna

Slezena uredna
Poštovana,

nalazi koje prilažete ne idu u prilog policitemiji veri, međutim, na temelju istih ta se bolest ne može isključiti. Hematolog koji Vas prati treba odlučiti postoji li indikacija za biopsiju koštane srži.
Angel, que das luz a mi vida, eres el aire que quiero respirar. Angel, que alivias mis heridas, no te alejes que muero si no estás. Angel, llévame en tus alas a la cima de este gran amor. En tu alma, vive mi esperanza; en tus manos está mi corazón.
El Gato Félix is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.03.2023., 18:17   #6604
Quote:
myroman kaže: Pogledaj post
Sin, 20 god, blago pretili, ima visok B12 od 707 pmol/L.
Prije dvije godine je imao 650 pmol/L.
Folati su u granicama normale kao i hormoni stitnjace.
Ne uzima nikakve suplemente (prije par godina je uzimao).
Nema nikakvih simptoma.
Dr. Google pise svakakve strahote.
Ima netko iskustva s povisenim B12?
Radi se o vrijednostima na gornjoj granici normale. Vrijednosti nisu alarmantne, ali vjerojatno je potrebna daljnja obrada. Kod vrijednosti iznad 800, a osobito iznad 1000, situacija je već bitno drugačija.
El Gato Félix is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.03.2023., 18:19   #6605
Quote:
hemija kaže: Pogledaj post

Postovani, ako moze tumacenje nalaza.
Radim provjere zbog trombocita, jer budu blizi gornjoj granici.
Mene muci ovo sto su ukupni trombociti blize gornjoj granici, a ovo sve ostalo donjoj, cak i nesto snizeno.
Unaprijed zahvalna.
Nalazi su uredni i ne vidim razloga za zabrinutost. Ne postoji pravilo da vrijednosti svih krvnih loza trebaju biti jednako udaljene od medijana, ne znam odakle Vam taj podatak.
El Gato Félix is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.03.2023., 18:22   #6606
Quote:
hazmat kaže: Pogledaj post
Ok, tnx ljudi

A koliko je "vazeci" lab nalaz?
Isto mjesec dana.
Old 19.03.2023., 11:41   #6607
Dobar dan svima! Ako ima koga za tumacenje nalaza. Rijec je o muskarcu, 37 god, cca 100 kg

Pepa Pig 013 is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.03.2023., 13:37   #6608
Uredan nalaz
Armagedon is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.03.2023., 01:27   #6609
Postovani, dali mi netko moze reci nesto vise o ovom nalazu.
Hvala i pozdrav

(E) ERITROCITI (IFC) 4.98 4.34 - 5.72
(E) HEMOGLOBIN (IFC) 146 g/L 138 - 175
(E) HEMATOKRIT (IFC) 0.423 L/L 0.415 - 0.530
(E) MCV (IFC) 84.9 fL 83.0 - 97.2
(E) MCH (RAČ) 29.3 pg 27.4 - 33.9
(E) MCHC (RAČ) 345 g/L 320 - 345
(E) RDW (IFC) 11.7 % 9.0 - 15.0
(E) MPV (IFC) 10.6 H fL 6.8 - 10.4
(E) TROMBOCITI (IFC) 294 158 - 424
(E) LEUKOCITI (IFC) 8.41 3.40 - 9.70
(E) NEUTROFILNI GRANULOCITI (%) (IFC) 39.5 L % 44.0 - 72.0
(E) LIMFOCITI (%) (IFC) 46.4 H % 20.0 - 46.0
(E) MONOCITI (%) (IFC) 12.6 H % 2.0 - 12.0
(E) EOZINOFILNI GRANULOCITI (%) (IFC) 1.1 % 0.0 - 7.0
(E) BAZOFILNI GRANULOCITI (%) (IFC) 0.4 % 0.0 - 1.0
(E) NEUTROFILNI GRANULOCITI (aps) (IFC) 3.33 2.06 - 6.49
(E) LIMFOCITI (aps) (IFC) 3.90 H 1.19 - 3.35
(E) MONOCITI (aps) (IFC) 1.06 H 0.12 - 0.84
(E) EOZINOFILNI GRANULOCITI (aps) (IFC) 0.09 0.00 - 0.43
(E) BAZOFILNI GRANULOCITI (aps) (IFC) 0.03 0.00 - 0.06
marko15 is offline  
Odgovori s citatom
Old 21.03.2023., 12:32   #6610
Quote:
marko15 kaže: Pogledaj post
Postovani, dali mi netko moze reci nesto vise o ovom nalazu.

Hvala i pozdrav

(E) ERITROCITI (IFC) 4.98 4.34 - 5.72

(E) HEMOGLOBIN (IFC) 146 g/L 138 - 175

(E) HEMATOKRIT (IFC) 0.423 L/L 0.415 - 0.530

(E) MCV (IFC) 84.9 fL 83.0 - 97.2

(E) MCH (RAČ) 29.3 pg 27.4 - 33.9

(E) MCHC (RAČ) 345 g/L 320 - 345

(E) RDW (IFC) 11.7 % 9.0 - 15.0

(E) MPV (IFC) 10.6 H fL 6.8 - 10.4

(E) TROMBOCITI (IFC) 294 158 - 424

(E) LEUKOCITI (IFC) 8.41 3.40 - 9.70

(E) NEUTROFILNI GRANULOCITI (%) (IFC) 39.5 L % 44.0 - 72.0

(E) LIMFOCITI (%) (IFC) 46.4 H % 20.0 - 46.0

(E) MONOCITI (%) (IFC) 12.6 H % 2.0 - 12.0

(E) EOZINOFILNI GRANULOCITI (%) (IFC) 1.1 % 0.0 - 7.0

(E) BAZOFILNI GRANULOCITI (%) (IFC) 0.4 % 0.0 - 1.0

(E) NEUTROFILNI GRANULOCITI (aps) (IFC) 3.33 2.06 - 6.49

(E) LIMFOCITI (aps) (IFC) 3.90 H 1.19 - 3.35

(E) MONOCITI (aps) (IFC) 1.06 H 0.12 - 0.84

(E) EOZINOFILNI GRANULOCITI (aps) (IFC) 0.09 0.00 - 0.43

(E) BAZOFILNI GRANULOCITI (aps) (IFC) 0.03 0.00 - 0.06
Ovak bez naočala limfociti jedva nešto iznad ref. vrijednosti- nešto ste nedavno preboljeli. Sve drugo je ok.

Poslano sa mog SM-G960F koristeći Tapatalk
Old 21.03.2023., 14:44   #6611
https://ibb.co/JxzXm0z
Može li ko pojasniti nalaz ?
Unaprijed hvala.
Old 22.03.2023., 08:50   #6612
Anemija i pad tezine

Pozdrav,

posljednjih 6 mjeseci imam ove zdravstvene probleme. Da budem precizniji, mislim da je sve počelo negdje u travnju prošle godine, imao sam te probleme s vrtoglavicom ponekad, pri ustajanju ili stajanju ,neznam točno... i boljela me ponekad lijeva noga, od stražnjeg dijela koljena pa prema dolje. I dalje se ponekad javlja baš kao i vrtoglavica.

Onda u listopadu iznenadna anemija izazvana nedostatkom željeza, visok kolesterol i trigliceridi (a s tim nikad nisam imao problema do sada), nagli gubitak težine. Cak sumnjamo da sam izgubio samo potkozno tkivo. Nakon toga infektoloski nalazi su pokazali pozitivan EBV i CMV...(neznamo dal je bila reaktivacija ili prva zaraza) E sad, doktorica je rekla da EBV moze uzrokovat nestanak potkoznog tkiva i nagli pad tezine (6kg u 3 tjedna)
Suha ljuskava koža na koljenima i preko pete, mekani nokti s uzduznim linijama, artralgija/krepitus zvukovi u koljenima, povremena bol u kostima ali uvijek na istom mjestu (nadlaktice), a u posljednje vrijeme trnci u prstima lijeve ruke. I mislim da mi je jezik malo uvećan, naprijed se vide otisci zubiju a sastrane kako ispunjava rupe di fale 2 zuba. Citam svasta po netu i sami neki mijelomi i amiloidoze i panika me lovi uzasno.

Posjetio sam gastroenterologa, endokrinologa, imunologa i još par internista. Radili smo sve vrste pretraga: KKS uredan osim hemoglobina i hematokrit nizak, najprije je bila mikrocitna anemija (vjerojatno zbog darivanja krvi 3 tjedna prije prvih nalaza) ,a sad kasnie normocitna, 3x ultrazvuk abdomena čist, TSH t3 t4 OK, svi hormoni ok... kolonoskopija ok, gastroskopija ok, MSCT abdomena i toraksa OK, sve ANA/ENA i RF ok.

Još samo MR tankog crijeva. Ehokardiogram je također ok.
Otisao sam privatno imunologu, kaže da izmišljam simptome, , i kaže da imam IBD. Liječi me mesalazinom bez ikakvih dokaza da imam IBD ili Crohnovu bolest ili problem s tankim crijevom. A kalprotektin isto u redu...

Ovo su nalazi elektroforeze od prije mjesec dana i zadnji nalaz KS-a nakon mjesec dana suplemenata zeljeza, KENDURAL C je u pitanju. S tim da sam prestao sa zeljezom 2 dana prije vadnjea krvi. Moje pitanje tu je, dali suplementi zeljeza mogu stvorit laznu krvnu sliku, tj. da je dobra i da svi ovi parametri mogu bit dobri a anemija moze perzistirati? I kakav utjecaj moze lipemija imati na elektroforezu proteina? Hvala

Er 5.08
Hemoglobin 147
Hct. 0.431
MCv 85.7
Mch. 29.2
Mchc. 341
RDW 13.8
S zeljezo 14.3
Uibc 41.8
Tibc. 56.1
blackscarecrow1 is offline  
Odgovori s citatom
Old 22.03.2023., 10:33   #6613
PCOS i IR

Pozdrav, molim pomoć oko tumačenja nalaza.
Isti su rađeni zbog sumnje na PCOS i inzulinsku rezistenciju, 5. dan ciklusa, te radi određivanja kontracepcije.

magiclajt is offline  
Odgovori s citatom
Old 24.03.2023., 09:02   #6614
Quote:
vuci i hajduci kaže: Pogledaj post
https://ibb.co/JxzXm0z

Može li ko pojasniti nalaz ?

Unaprijed hvala.
Kao laik tumačim:
Radi se o tvorbi na plućima ( npl. je po meni neoplazma) i vjv. posljedično uvećanim čvorovima.
Pulmolog će tražiti dodatne pretrage.

Old 24.03.2023., 09:15   #6615
Quote:
magiclajt kaže: Pogledaj post
Pozdrav, molim pomoć oko tumačenja nalaza.

Isti su rađeni zbog sumnje na PCOS i inzulinsku rezistenciju, 5. dan ciklusa, te radi određivanja kontracepcije.

Ovaj povišeni testosteron je vjv. vezan za policistične jajnike, s obzirom da je sve drugo ok.
Jedino nisam sigurna za ovo protombinsko vrijeme zgrušavanja je li otegotno u odnosu na određivanje kontraceptiva, jer utječu na zgrušavanje.

Old 24.03.2023., 09:23   #6616
Quote:
blackscarecrow1 kaže: Pogledaj post
Pozdrav,

posljednjih 6 mjeseci imam ove zdravstvene probleme. Da budem precizniji, mislim da je sve počelo negdje u travnju prošle godine, imao sam te probleme s vrtoglavicom ponekad, pri ustajanju ili stajanju ,neznam točno... i boljela me ponekad lijeva noga, od stražnjeg dijela koljena pa prema dolje. I dalje se ponekad javlja baš kao i vrtoglavica.

Onda u listopadu iznenadna anemija izazvana nedostatkom željeza, visok kolesterol i trigliceridi (a s tim nikad nisam imao problema do sada), nagli gubitak težine. Cak sumnjamo da sam izgubio samo potkozno tkivo. Nakon toga infektoloski nalazi su pokazali pozitivan EBV i CMV...(neznamo dal je bila reaktivacija ili prva zaraza) E sad, doktorica je rekla da EBV moze uzrokovat nestanak potkoznog tkiva i nagli pad tezine (6kg u 3 tjedna)
Suha ljuskava koža na koljenima i preko pete, mekani nokti s uzduznim linijama, artralgija/krepitus zvukovi u koljenima, povremena bol u kostima ali uvijek na istom mjestu (nadlaktice), a u posljednje vrijeme trnci u prstima lijeve ruke. I mislim da mi je jezik malo uvećan, naprijed se vide otisci zubiju a sastrane kako ispunjava rupe di fale 2 zuba. Citam svasta po netu i sami neki mijelomi i amiloidoze i panika me lovi uzasno.

Posjetio sam gastroenterologa, endokrinologa, imunologa i još par internista. Radili smo sve vrste pretraga: KKS uredan osim hemoglobina i hematokrit nizak, najprije je bila mikrocitna anemija (vjerojatno zbog darivanja krvi 3 tjedna prije prvih nalaza) ,a sad kasnie normocitna, 3x ultrazvuk abdomena čist, TSH t3 t4 OK, svi hormoni ok... kolonoskopija ok, gastroskopija ok, MSCT abdomena i toraksa OK, sve ANA/ENA i RF ok.

Još samo MR tankog crijeva. Ehokardiogram je također ok.
Otisao sam privatno imunologu, kaže da izmišljam simptome, , i kaže da imam IBD. Liječi me mesalazinom bez ikakvih dokaza da imam IBD ili Crohnovu bolest ili problem s tankim crijevom. A kalprotektin isto u redu...

Ovo su nalazi elektroforeze od prije mjesec dana i zadnji nalaz KS-a nakon mjesec dana suplemenata zeljeza, KENDURAL C je u pitanju. S tim da sam prestao sa zeljezom 2 dana prije vadnjea krvi. Moje pitanje tu je, dali suplementi zeljeza mogu stvorit laznu krvnu sliku, tj. da je dobra i da svi ovi parametri mogu bit dobri a anemija moze perzistirati? I kakav utjecaj moze lipemija imati na elektroforezu proteina? Hvala

Er 5.08
Hemoglobin 147
Hct. 0.431
MCv 85.7
Mch. 29.2
Mchc. 341
RDW 13.8
S zeljezo 14.3
Uibc 41.8
Tibc. 56.1
Mislim da bi trebali što prije obaviti neurološki pregled ukoliko već niste.

Old 24.03.2023., 10:20   #6617
Quote:
Ivanicapeca kaže: Pogledaj post
Mislim da bi trebali što prije obaviti neurološki pregled ukoliko već niste.

Mislim da je mozda prije hematoloski problem nego neuroloski...u ponedjeljak imam hematologa u KB Dubrava pa cemo cuti...:/
Odgovori s citatom
Old 24.03.2023., 14:38   #6618
Quote:
blackscarecrow1 kaže: Pogledaj post
Mislim da je mozda prije hematoloski problem nego neuroloski...u ponedjeljak imam hematologa u KB Dubrava pa cemo cuti...:/
Neki od simptoma koje spominjete se među prvima pojave kod MS i zato bi bilo dobro što prije isključiti tu mogućnost. Isto tako i CMV može biti uzrok.

Old 24.03.2023., 22:05   #6619
Zabrinjava me eventualna makroglosija i anemija nedostatka željeza. Vidjet ćemo šta kaže hematolog šta dalje...meni vuče na amiloidozu.. Nadam se da mi zeko za Uskrs neće donijet kemoterapije....
Odgovori s citatom
Old 24.03.2023., 22:29   #6620
Amiloidoza kažeš. Koja točno? Ima ih naime više, od toga su četiri najčešće. A svi znamo da je “trešnja na kolaču” bitnija od makroglosije. Dakle, ima li trešnje ili je nema?
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 03:05.