Natrag   Forum.hr > Lifestyle > Zdravlje > Žensko zdravlje

Žensko zdravlje Od mjesečnice do menopauze: za ginekološke probleme i pitanja

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 12.12.2016., 06:55   #6681
Quote:
TincH kaže: Pogledaj post
Otkad toliko prepisuju taj metmorfin?
U zivotu ga nisam dobila, niti ga je itko spomenuo?
Mislim da je to nešto malo novije. Meni ga soc.gin nije nikad spomenija i dalje stoji pri tome da je to glupo ako nemaš inz.rez. no meni ga je prepisa MPO doktor koji kaže(a i čitala sam) da se pokaza dobar bez obzira na inz.rez. Kod mene nije bilo koristi nažalost ali isto tako mi nije odmoga u ničemu.
NoStress is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.12.2016., 12:44   #6682
Quote:
Neki organizmi reagiraju na terapiju cescim ciklusima, drugi ne.

Ne vidim razloga da opet krenes na neku terapiju, uz jetrene probe i kontrole nema nikakve prepreke. Nije bas dobro da si tako dugo bez menge, maternica se mora cistiti.

U medjuvremenu malo sredis prehranu, sport, malo se pobrines za suplementaciju i vidis kako ce ti biti
Hvala na odgovoru
Pošto sam se uvijek bavila sportom i normalne sam tjelesne građe/kilaže ovaj dio već znam da neće imati utjecaja na normalizaciju ciklusa...
malo ću istražiti alternativnu medicinu i nadat se najboljem. Pokušat izregulirati hormone čajevima mi djeluje ko SF, ali nema mi druge. Ne piju mi se više tablete...
Fretki is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.12.2016., 14:28   #6683
Quote:
Fretki kaže: Pogledaj post
Hvala na odgovoru
Pošto sam se uvijek bavila sportom i normalne sam tjelesne građe/kilaže ovaj dio već znam da neće imati utjecaja na normalizaciju ciklusa...
malo ću istražiti alternativnu medicinu i nadat se najboljem. Pokušat izregulirati hormone čajevima mi djeluje ko SF, ali nema mi druge. Ne piju mi se više tablete...
Ako ciljas na gradju u smislu tezine - to ti nema veze.
Mozes ti biti idealne tezine pa da ti se organizam fajta s inzulinom.
Probaj pripaziti na kvalitetu namirnica bez smanjivanja kalorija.
Nisu iste kalorije iz pizze i kalorije iz mesa i brokule.
TincH is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.12.2016., 15:45   #6684
Quote:
Ako ciljas na gradju u smislu tezine - to ti nema veze.
Mozes ti biti idealne tezine pa da ti se organizam fajta s inzulinom.
Probaj pripaziti na kvalitetu namirnica bez smanjivanja kalorija.
Nisu iste kalorije iz pizze i kalorije iz mesa i brokule.
Jasno, samo ja se i hranim normalno. Kuham sve i svašta, volim povrće, ne pretjerivam sa slatkišima (ne jer pazim nego jednostavno nemam veliku potrebu za tim), trudim se barem jedan obrok u danu da mi je fino skuhan i zdrav... Možda ipak negdje kiksam
Uvijek su mi nalazi krvi bili super, samo malo testosteron povišen. Imala sam operaciju i zbog opće anestezije radi kojekakve preglede i sve 5.. Idući mjesec imam pregled kod novog doktora i mislim da ću ga ugnjavit sa svakakvim pitanjima. Htjela bih da se to riješi, nemam više 15 godina
Fretki is offline  
Odgovori s citatom
Old 12.12.2016., 17:53   #6685
Quote:
Fretki kaže: Pogledaj post
Jasno, samo ja se i hranim normalno. Kuham sve i svašta, volim povrće, ne pretjerivam sa slatkišima (ne jer pazim nego jednostavno nemam veliku potrebu za tim), trudim se barem jedan obrok u danu da mi je fino skuhan i zdrav... Možda ipak negdje kiksam
Uvijek su mi nalazi krvi bili super, samo malo testosteron povišen. Imala sam operaciju i zbog opće anestezije radi kojekakve preglede i sve 5.. Idući mjesec imam pregled kod novog doktora i mislim da ću ga ugnjavit sa svakakvim pitanjima. Htjela bih da se to riješi, nemam više 15 godina
Nije stvar samo secera, provjeri sto sve jedes s popisa hrane visokog i srednjeg GI. Ima tu svega, kruha, krumpira, tjestenine i slicnog. Cak i neko voce moze smetati. I najbitnije - tras masti. To obavezno izbaciti, gugl ce ti reci koje su.
Meni je to napravilo mislim najvecu razliku.

Drzim fige da uspijes.
TincH is offline  
Odgovori s citatom
Old 15.12.2016., 09:36   #6686
Quote:
Nije stvar samo secera, provjeri sto sve jedes s popisa hrane visokog i srednjeg GI. Ima tu svega, kruha, krumpira, tjestenine i slicnog. Cak i neko voce moze smetati. I najbitnije - tras masti. To obavezno izbaciti, gugl ce ti reci koje su.
Meni je to napravilo mislim najvecu razliku.

Drzim fige da uspijes.
Hvalaaaa ti
Fretki is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.12.2016., 18:01   #6687
Quote:
Otkad toliko prepisuju taj metmorfin?
U zivotu ga nisam dobila, niti ga je itko spomenuo?
Evo i ja sam ga dobila. Poslala me gin provjeriti inzulin i glukozu i iako je nalaz bio u granicama normale, dala mi je da pijem Siofor jer navodno ne može škoditi. Inače ni kod mene ništa ne upućuje na PCOS osim UZV-a i povišenog AMH, baš kao što je netko par postova unazad napisao za sebe. Svi ostali spolni hormoni su mi uredni, osim što mi je prije 5-6 mjeseci prolaktin bio povišen. Sad je opet i on OK. A menge svakih 45-55 dana, ovulacije oko 30. dana i kasnije. Beba neće pa neće. Ugl nakon 20-ak dana Siofora imala sam ovulaciju 16. dan ciklusa, valjda 2. put u životu. Je li do toga ili je slučajno, ne znam. Vidjet ćemo idući ciklus.
mishmi is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.01.2017., 14:15   #6688
Pozdrav svima. Pišem u potrazi za nekim savjetom jer više ne znam što da radim.
Imam 22 godine, na redovnom pregledu kod ginekologa u rujnu rečeno mi je da imam blaži slučaj policističnih jajnika (vidjela je ciste na ultrazvuku). Doktorica me također poslala na mjerenje spolnih hormona jer je posumnjala na disbalans zbog moje dlakavosti te akni na bradi (koje su se pojavile prije godinu dana) i "novih" akni na čelu koje su se pojavile prije otprilike dva mjeseca. Rekla je da ću nakon nalaza dobiti kontracepcijske pilule.
Nadalje, zbog neprofesionalnosti ginekologice na idućem pregledu, nisam dobila ni terapiju ni savjet što dalje. Nalaz hormona je bio normalan, no sama sam htjela probati s kontracepcijskim pilulama.
Ne želim zanemariti te ciste i nevjerojatno loše stanje moje kože. Zbog toga bih rado neki savjet što mi je dalje činiti. U planu mi je promijeniti doktore, nastaviti sa zdravom prehranom i teretanom. Ima li netko slično iskustvo?
ninaa is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.01.2017., 11:07   #6689
Ja sam se prije 6-7 mjeseci skinula s pilula (Diane 35) nakon nekih 5 godina na njima (Od Yaza preko Belare do napokon Diane 35 koje su jedine regulirale ciklus s obzirom na PCOS) i prvih mjesec-dva ciklusi su bili relativno normalni kao i na tabletama a onda je krenuo raspašoj 48 dana pa 35 i tako u krug... Ima li koja da trenutno pije vrkutu ili nešto drugo od tih već spominjanih čudotvornih trava da podijeli iskustva? Pomaže li u regulaciji hormona i ciklusa?

Ne bih se željela ponovo vraćati na tablete jer mi je psihički puno bolje bez njih, a ne trebaju mi više ni kao kontracepcija baš. Što je drugi pak problem- kakva su iskustva cura s PCOS i trudnoćom? Koliko ste se trudile, kako je išlo?
bubula is offline  
Odgovori s citatom
Old 31.01.2017., 11:00   #6690
@bubula
Pijem vitamin D, 8 mjeseci, ciklus je stabilan na 35 dana (gornja granica normalnog), ovulacije se cine redovite po cervikalnoj sluzi.
Ne vjerujem previse cajevima
Osobno se trudnoce jos uvijek pazim(o), ako ikad krenemo u tu avanturu, pisat cu

Savjet svima - pazite na srce, tlak, puls, secer i te ostale 'muske' bolesti.
Kontrola secera svake godine, jetrenih enzima, povremeno mjeriti puls a nije lose kupiti tlakomjer

Ja fakat pazim na sve, mjerim sta treba, krecem se, idem na kontrole, sve je super zasad, kolesterol i secer ok, tlak i puls super. Ciklusi uredni
Jedino jos muku mucim s postizanjem linije kakvu bi htjela. Mislim da cu za to morati napraviti final cut - drasticno smanjivanje carbsa jednom za svagda, ali nisam jos spremna. Jos uvijek se hranim raznoliko.

@ninaa, ne kuzim kako ti nije dala pilule? Jesi li izricito trazila?
Pilule ako nista mozes dobiti za kontracepcijske svrhe.
Jednostavno otidji drugom ginekologu.
Savjet sto dalje nisi dobila jer je hormonalni nalaz normalan, a cistice na jajnicima vise-manje ne tako rijetka pojava i kod zdravih zena, te se iste nikako posebno ne tretiraju.
No, trebala ti je dati pilule ako nista radi zastite.

Zadnje uređivanje TincH : 31.01.2017. at 11:10.
TincH is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.02.2017., 07:05   #6691
Quote:
bubula kaže: Pogledaj post
Ja sam se prije 6-7 mjeseci skinula s pilula (Diane 35) nakon nekih 5 godina na njima (Od Yaza preko Belare do napokon Diane 35 koje su jedine regulirale ciklus s obzirom na PCOS) i prvih mjesec-dva ciklusi su bili relativno normalni kao i na tabletama a onda je krenuo raspašoj 48 dana pa 35 i tako u krug... Ima li koja da trenutno pije vrkutu ili nešto drugo od tih već spominjanih čudotvornih trava da podijeli iskustva? Pomaže li u regulaciji hormona i ciklusa?

Ne bih se željela ponovo vraćati na tablete jer mi je psihički puno bolje bez njih, a ne trebaju mi više ni kao kontracepcija baš. Što je drugi pak problem- kakva su iskustva cura s PCOS i trudnoćom? Koliko ste se trudile, kako je išlo?
Ja ti mogu komentirat iz mog iskustva za trudnocu. Prestala sam sa pilulama prije malo vise od 1god i od tada se trudimo ali prateci ovulaciju folikulometrijama i kod mene to ne ide(uz 6 pokusaja klomifenom,od toga postignute 2 ovulacije, dobivena stoperica, ciljani odnosi i nista). Ciklusi su mi predugi (prosli 50 dana uz prirodnu O) i ako ti je npr ciklus zbrckan treba dobro pogodit kad je ovulacija (npr kod tvog od 48 dana je oko 32-34dc-najbolje lh trakicama pratit). Ugl pravilo je da pravila nema. Ako imas ovulaciju imas i mogucnost trudnoce, ako nema ovulacije nema ni trudnoce. Neke sa pcos ce ostat trudne cim se skinu sa pilula a neke kao ja ce zavrsit na potpomognutoj oplodnji. A i faktor spremiograma ti igra ulogu. A moze bit i sve ok pa nista, a i sve nikakvo pa svasta. Ugl dok ne pokusas ne mozes znat. Ja sam se obratila ginu cim sam se skinula sa pilula i krenila na trudnocu jer sam znala za problem pcos i nisam htjela gubiti vrijeme i od tada me prati i dogovoramo se kako dalje.
NoStress is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.02.2017., 12:12   #6692
@TincH - hvala na savjetima, nadam se da će se i meni ciklus ustaliti oko 30ak dana, počeo je varirati oko 33-36 pa ću vidjeti kroz koji mjesec.

Prehrana je definitivno problem, skužila sam da se to popravi čim izbacim sve ugljikohidrate; šećer, kruh, rižu, tijesto, sve sve... Ali mi to nije dugoročno održivo iako se zdravije osjećam i čak mi je i ciklus onda bio kraći ta 2 mjeseca kada sam s tim eksperimentirala

@NoStress - da tu sam možda fulala, ja sam na svoju ruku prekinula s pilulama i nisam se od tad javila uopće giniću, nije mi trudnoća bila prioritet nego sam zbog nekih ostalih faktora odlučila više ne pit, a beba ako se desi super. Moram kroz koji mjesec na godišnju kontrolu pa ću vidjet kakva je krvna slika i što će reć. Vjerojatno će me špotati što se nisam javila
Old 06.02.2017., 15:40   #6693
Thumbs up

Drage moje...vodila sam borbu sa cistama godinama...neredovite mesntruacije bolni ciklusi,pila tablete da bi se sve unormalilo,medutim cim bi prestala pit tablete sve bi bilo po starom...menstruacija mi nebi dolazila po nekoliko mjeseci...malo sam kopala po internetu i odlucila se okrenuti prirodi! Otkrila sam lijek na prirodnoj bazi za ljecenje svih poteskoca sa ciklusom,cistama neplodnosti,radi se o lijeku gospode Ramize Orman...malo sam istrazivala i odlucila naruciti...lijek se pije 10 dana,dobijete sve upute...moj ginekolog je ostao u soku na pregledu,cistama ni traga jajnici uredni i cisti,a u meni kuca jos jedno srceko <3 eto moj topli savjet i preporuka svima!
Babybump is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.02.2017., 22:30   #6694
Quote:
bubula kaže: Pogledaj post
@TincH - hvala na savjetima, nadam se da će se i meni ciklus ustaliti oko 30ak dana, počeo je varirati oko 33-36 pa ću vidjeti kroz koji mjesec.

Prehrana je definitivno problem, skužila sam da se to popravi čim izbacim sve ugljikohidrate; šećer, kruh, rižu, tijesto, sve sve... Ali mi to nije dugoročno održivo iako se zdravije osjećam i čak mi je i ciklus onda bio kraći ta 2 mjeseca kada sam s tim eksperimentirala

@NoStress - da tu sam možda fulala, ja sam na svoju ruku prekinula s pilulama i nisam se od tad javila uopće giniću, nije mi trudnoća bila prioritet nego sam zbog nekih ostalih faktora odlučila više ne pit, a beba ako se desi super. Moram kroz koji mjesec na godišnju kontrolu pa ću vidjet kakva je krvna slika i što će reć. Vjerojatno će me špotati što se nisam javila
Bitno je da je relativno stalan i da osjecas ovulaciju, koliko dana traje je nebitno, to ionako varira od zene do zene.
Da, unos carbsa je jako povezan s time, sve se vise dokazuje bas direktna povezanost, kad je meni dijagnosticiran pcos to je bilo tek nagadjanje, sada se vec polako potvrdjuje sa svih strana.
I trans masti takodjer.
Pokusati to reducirati je svakako pametan potez, a da nije lako, eh pa jasno da nije, najvise zbog okolinskog faktora, nacin zivota se promijenio, hrana koju jedemo takodjer i sve to skupa stvara problem svima nama kojima vrste hrane igraju vaznu ulogu u hormonalnom balansu. Nikada nije bilo ovoliko secera po policama niti se toliko jela tjestenina, gotova hrana, keksi, tako da se bas moras truditi i ulagati dodatne sate u prehranu ako zelis zdravo jesti, a vremena nitko od nas nema ako se zeli makar malo icim drugim baviti. Tako da se treba dobro organizirati.
Nismo vise lovci sakupljaci i sta ces
TincH is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.02.2017., 20:00   #6695
Quote:
Uzimam 5000 IJ svaki dan oko 3 mjeseca, kako napisah.
To je neki minimum da se pocnu dogadjati promjene, kazu, iako je meni vec od pocetka uzimanja ciklus mrvicu stabilniji nego inace. Vidjet cu kroz narednih 6 mjeseci kako ce biti.

Bila sam 6 tjedana na moru i svaki dan puno na suncu, tako da sam tada ponekad znala preskociti dozu, iako nema potrebe, jer mi je zenska koja se bavi D vitaminom rekla da kod nas deficitarnih ne skodi kombinirati i sunce i pojacanu dozu, jer tesko da cemo se predozirati.
Po zimi obavezno treba uzimati svaki dan bez preskakanja, pogotovo izmedju 10. i 3. mjeseca.
U rano proljece napravit cu kompletan sistematski pa vidjeti ima li jos kakvih promjena i trebam li pojacati dozu.
Ocekujem skok 25 OH D u krvi baremn na 125 nmol/l
Koji dodatak vitamina D uzimaš?

“Bez obzira koliko si talentiran, inteligentan ili bogat, način na koji se odnosiš prema životinjama govori sve što treba znati o tebi.”
petra00 is offline  
Odgovori s citatom
Old 11.02.2017., 10:28   #6696
Quote:
petra00 kaže: Pogledaj post
Koji dodatak vitamina D uzimaš?
Narucujem s iHerba.
Ali toplo ti preporucam prethodno izmjeriti vlastite razine. Nemoj uzimati napamet zbog mogucih nuspojava.

Poslano sa mog SM-G930F koristeći Tapatalk
TincH is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.02.2017., 01:07   #6697
Ako netko ima pametan savjet, help

prije nekih godinu dana su mi dijagnosticirali policistične jajnike: a da, imate tu neke ciste. ookeeeeej.

hormoni su mi u banani, a to vidim po prištevima na licu i masnoj kosi, neredovitim i preobilnim mengama, divljem PMSu i tak.

prije mjesec dana počela sam piti evine kapi i odlučila sam ovaj put izdržati do kraja, sva tri mjeseca.

međutim, dogodilo se sljedeće: prištevi na bradi još su gori, bolniji i ima ih više

imala sam nekoliko puta u mjesec dana nekakve iscjetke, vrlo tamne, za koje ne znam što znače. menga mi je svejedno došla 34. dan. kosa i dalje masna.

razumijem da nije prošlo preporučenih tri mjeseca, ali zbog ovih prišteva na bradi dođe mi da odustanem. jeste li imali takvih slučajeva ovdje ili ovo jednostavno nisu kapi za mene?
My Name Is... is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.02.2017., 15:55   #6698
Quote:
Narucujem s iHerba.
Ali toplo ti preporucam prethodno izmjeriti vlastite razine. Nemoj uzimati napamet zbog mogucih nuspojava.

Poslano sa mog SM-G930F koristeći Tapatalk
Ne znam niti gdje bi to mjerila ovdje kod nas. Inače uzimam za prevenciju osteoporoze po preporuci specijalistice kapi vid D3. A to dr opće prakse kaže kap na dan. Pa što ću sa kapljicom.
Inače zadnjih mjesec dana sunca vidjela nisam, kod nas je cijela zima u magli.

“Bez obzira koliko si talentiran, inteligentan ili bogat, način na koji se odnosiš prema životinjama govori sve što treba znati o tebi.”
petra00 is offline  
Odgovori s citatom
Old 13.02.2017., 16:48   #6699
Ako ti je davala kapi, mora da si prije toga radila krvne pretrage?

Inace kod nas ih radi poliklinika Sunce, a ja sam otisla privatno endokrinologu koji je malo upuceniji u moderna saznanja, tako da cu sada dobiti uputnicu za D vitamin i B12 koje cu vaditi u bolnici.
Tebi, ako te zanima preporucam slicno, da pokusas konzultirati se s endokrinologom.
Koliko tocno sadrzi kap, ne znam, ja uzimam D3 kalciferol - u maslinovom ulju (jer je ulje potrebno za apsorpciju)

Btw, endokrinolog mi je danas potvrdio da su vece doze D vitamina vrlo vazne za PCOS i pohvalio me sto ih uzimam.

Inace, jos jedna sitnica, lani sam vadila TSH (stitnjaca) i bio je u normalnom rangu (oko 2,7)
Medjutim, endokrinolog mi je rekao da taj rang nije pozeljan u pacijentica s PCOS-om, i da bi trebao biti ispod 2, te postoji sansa da cu dobiti blagu terapiju.
Tako da raspitajte se malo i o tome kod vasih doktora, mozda vasa stitnjaca samo djeluje da je dobro, a zapravo vam otezava problem.
TincH is offline  
Odgovori s citatom
Old 14.02.2017., 00:17   #6700
Mi ti nemamo taj tip liječnika ovdje. Ovo ti pomalo nalikuje mesariji. Kad netko dođe endok. sa lošim nalazima hormona i PCSO on ljutito kaže zar će sad biti i ginekolog.

Mogla bi otići u polikl Sunce za vaditi vit D, to imamo. Nisu rađene krvne pretrage za vit D.
Imam uvećn jedan režanj štitnjače od mladosti, nalaze od hormona moram potražiti. Navodno su normalni. Samo sam u jednom navratu imala povećana antitjela, to se smirilo. I kortiz. mi zna biti povećan.

Pošto vidim da si iz Hr može li se dobiti ime tvog endokrinologa? I koji je grad u pitanju?

petra00 is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 19:17.