Natrag   Forum.hr > Društvo > Politika > Svijet

Svijet Zbivanja u svijetu

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 03.05.2025., 07:40   #661
Quote:
Guns of Brixton kaže: Pogledaj post
Hamas odlucuje o vracanju ali taoci su skrivani i po privatnim kucama, s civilima kao cuvarima i opet nitko se nije pobunio do sada (znaci, moze se prevladati strah ako je razlog dovoljno jak).
Strah se može prevladati, no što ako Palestincima zapravo nije ostavljena neka kolektivna opcija ?
Kako je sada, ionako im slijedi daljnje mrcvarenje i na kraju protjerivanje iz Gaze.
Individualno, ostavljeno im je da se snađu za bijeg ili završe pod ruševinama ili da se međusobno kolju za glavicu luka kad i njega ponestane.
Obiteljima izraelskih talaca, onih koji su još u Gazi, živi ili mrtvi, ostalo je da protestiraju i živi umiru na rate.
I palestinskom i izraelskom društvu slijedi daljnje paranje iznutra. Mislim da svjedočimo političko-socijalnom eksperimentu pod upravljačkom palicom demona u ljudskom obličju.
Savršena zamka... a živjet ćemo u sve nesigurnijem svijetu.

Quote:
Ali u pravu si, mjesec dana na luku ili eticke dubioze oko drzanja talaca, svejedno je kad govorimo o osnovnim zivotnim potrebama. Hrana i lijekovi moraju dolazit tamo, kako god bilo a svega pomalo nestaje (iako niceg nije ni bilo svo ovo vrijeme ali ajde, necu cjepidlacit...). Ako Hamas odolijeva pritisku (oni ipak nisu gladni) kod vracanja talaca, onda blokada nije donijela rezultat i treba prestat. Sto se tice dva cilja, u koliziji su i od pocetka su bili a ni od jednog ne mozes odustati i to je uzasna situacija i izaziva politicke i drustvene sukobe u Izraelu. Ne znam sto reci, sada bi trebao biti prioritet vracanje talaca jer nije nesto sto trpi greske a preostale Hamasovce ce posmicat prije ili kasnije.

A pritisak izvana treba ici samo na financijere Hamasa jer kada se njihova mreza podrske i financiranja urusi i razbjeze se kao stakori, tek tada ce se moci poceti traziti politicko rjesenje.
Pritisak izvana trebao bi ići na financijere Hamasa, što je odavno trebalo biti napravljeno.
No, već dugo je Hamasu bitna stavka financiranja humanitarna pomoć, koja je donedavno stizala u Gazu i koju su preprodavali. Sasvim je moguće da su pri tom kratkih rukava ostali mnogi, no uvijek su prioritet morale imati obitelji najbliže Hamasu, to je bitan razlog nezadovoljstva.
Dakle, uskraćivanje pomoći djeluje ? Ne, ako takva politika nema namjeru niti sada niti ikada raditi razliku među Palestincima i većini pomoći da ostanu u Gazi i ponovo ju izgrade... eventualno, oni koji budu surađivali, tj. prokazivali hamasovce ili "hamasovce" bit će upućeni na bolja mjesta, tj. bit će čuvari u velikim logorima koji se pripremaju, a zatim zbrinuti, recimo, u europskim zemljama.
Ostali... pravac Indonezija, Sudan, Somalija i tome slično.
cestar is online now  
Odgovori s citatom
Old 03.05.2025., 08:05   #662
Quote:
3Tufahija kaže: Pogledaj post
Što je uopće svrha čuvanja talaca od strane Hamasa?

Trebaju se pustiti!
S gledišta Hamasa, stvaranje "korisnih" podjela u Izraelu oko pitanja čemu dati prioritet.... oslobađanju talaca, pa i pod cijenu primirja sa Hamasom... ili nastavku uništavanja Hamasa (a zapravo i svih Palestinaca u Gazi).

Hamas nije briga za civile i njihovu sudbinu, kao što to ne opterećuje niti izraelsku vladajuću koaliciju... valjda je to jasno.
cestar is online now  
Odgovori s citatom
Old 03.05.2025., 09:41   #663
Quote:
Znacio bi kraj rezima samo u slucaju da to dodje iznutra, od naroda. I vjerovatno bi doslo i nitko ne bi zalio za njima. Iran je rijetka zemlja na BI u kojoj na vlast moze doci samo netko bolji, nije to Sirija pa da unaprijed znas da imas izbor izmedju dva zla - takve je zbilja najbolje ne dirat.
U slučaju da SAD i Izrael pokrenu napad na Iran, bez da je Iran taj napad vojno isprovocirao, nema ni teoretske šanse da to ugrozi režim. Upravo suprotno, to bi samo ojačalo režim jer bi se dogodilo upravo ono na što režim desetljećima upozorava. Još kada u to ubrojiš Trumpa i Bibija, i najveći protivnici ajatolaha će osuditi agresiju i stati iza režima, a nasuprot ove dvojice luđaka.
IuliusCaesar is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.05.2025., 09:54   #664
Quote:
cestar kaže: Pogledaj post
S gledišta Hamasa, stvaranje "korisnih" podjela u Izraelu oko pitanja čemu dati prioritet.... oslobađanju talaca, pa i pod cijenu primirja sa Hamasom... ili nastavku uništavanja Hamasa (a zapravo i svih Palestinaca u Gazi).

Hamas nije briga za civile i njihovu sudbinu, kao što to ne opterećuje niti izraelsku vladajuću koaliciju... valjda je to jasno.
Da li je Hamasu važnija gripa talaca ili sopstveni narod?

Meni izgleda da njima sopstveni narod nije važan!
Old 03.05.2025., 10:46   #665
super, valjda su ih opametili serije požara, a to je ova firma koja ga je otkupila sa novom verzijom
Old 03.05.2025., 10:54   #666
interesantno (Izrael '67 napao američki brod i ubio 34, i ameri i izrealci kažu da je bila 'greška')

https://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_incident

ah i to je jedini put da ameri nisu odgovorili silom na napad
Old 03.05.2025., 12:19   #667
Quote:
Da li je Hamasu važnija gripa talaca ili sopstveni narod?

Meni izgleda da njima sopstveni narod nije važan!
Ovisi sto mislis pod vaznost.
Vazan im je opstanak naroda i tlo. Nije im vazan zemaljski zivot. Ni vlastiti.
bubi mir is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.05.2025., 12:24   #668
Quote:
ceha kaže: Pogledaj post
super, valjda su ih opametili serije požara, a to je ova firma koja ga je otkupila sa novom verzijom
Da
Old 03.05.2025., 12:26   #669
Quote:
bubi mir kaže: Pogledaj post
Ovisi sto mislis pod vaznost.
Vazan im je opstanak naroda i tlo. Nije im vazan zemaljski zivot. Ni vlastiti.
Pda, cijelo vrijeme sukoba je tallački konflikt.

Meni nije to nije normalno.

A ni njihov narod, zašto se ne pobune protiv takvog akta Hamasa. Ništa mi nije jasno, priznajem.
Old 03.05.2025., 14:26   #670
Quote:
ceha kaže: Pogledaj post
interesantno (Izrael '67 napao američki brod i ubio 34, i ameri i izrealci kažu da je bila 'greška')

https://en.wikipedia.org/wiki/USS_Liberty_incident

ah i to je jedini put da ameri nisu odgovorili silom na napad
Inače, sami mornari kažu da nije bila greška nego i ciljani napad.

Brod je napadnut na više načina i više puta, otprilike kao da greškom i 3 navrata u 1 na 1 tučnjavi prebiješ najboljeg prijatelja.

Dokaz koliko su jaki izraelski lobiji u americi je i samo prikrivanje i stišavanje tog "incidenta" - a to je bilo prije skoro 60 godina, zamislite kakvo je stanje danas i što sve ti lobiji mogu učiniti (recimo, napad na Irak ili ovo o čemu se šuška danas - napad na Iran).
sykorian is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.05.2025., 15:00   #671
Quote:
A ni njihov narod, zašto se ne pobune protiv takvog akta Hamasa. Ništa mi nije jasno, priznajem.
Jer će onda postići samo mirno izumiranje i nestajanje teritorija, kao što svi skupa gledamo na zapadnoj obali.
sykorian is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.05.2025., 16:28   #672
Quote:
sykorian kaže: Pogledaj post
Jer će onda postići samo mirno izumiranje i nestajanje teritorija, kao što svi skupa gledamo na zapadnoj obali.
Bolje tako umjesto trenutno stanje.

Drugo, ne možemo tvrditi da će sve teritorije A, B i C palestinske zone nestati.

Ljudski život je iznad države.
Old 03.05.2025., 17:47   #673
Quote:
Inače, sami mornari kažu da nije bila greška nego i ciljani napad.

Brod je napadnut na više načina i više puta, otprilike kao da greškom i 3 navrata u 1 na 1 tučnjavi prebiješ najboljeg prijatelja.

Dokaz koliko su jaki izraelski lobiji u americi je i samo prikrivanje i stišavanje tog "incidenta" - a to je bilo prije skoro 60 godina, zamislite kakvo je stanje danas i što sve ti lobiji mogu učiniti (recimo, napad na Irak ili ovo o čemu se šuška danas - napad na Iran).
Što bi sami Amerikanci rekli - They are being played like a fiddle.

Amerikanci valjda zbog plitkog povijesnog iskustva nemaju defanzivne mehanizme protiv suparničkog etničkog nepotizma. Kod nas u Europi takva mreža bi već odavno bila razmontirana.
Old 03.05.2025., 18:00   #674
Quote:
Bolje tako umjesto trenutno stanje.
Ha? Bolje nestati bez borbe?

Quote:
Drugo, ne možemo tvrditi da će sve teritorije A, B i C palestinske zone nestati.
Meni se čini da ti ne znaš o čemu pričaš.

Zona C je više od polovice, potpuna okupatorska kontrola, ilegalna naselja i terorizam židovskih naseljenika. Zone A i B izgledaju kao nekakvi jadni otočići-rezervati unutar zone C.

Možda i najbitniji fakt je to što Izrael ilegalno kontrolira i uskraćuje vodu Palestincima.

Quote:
Ljudski život je iznad države.
Čak i kada te od rođenja uskraćuju za iole normalan život i prilike koje isti pruža?
sykorian is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.05.2025., 18:03   #675
Quote:
Zmajefski kaže: Pogledaj post
Što bi sami Amerikanci rekli - They are being played like a fiddle.

Amerikanci valjda zbog plitkog povijesnog iskustva nemaju defanzivne mehanizme protiv suparničkog etničkog nepotizma. Kod nas u Europi takva mreža bi već odavno bila razmontirana.
Kao što sam stavio i gore priču, ovo sa Teksasom.

Izraelski lobiji plaćaju suludu količinu visokorangiranih političara u tom famoznom američkom dvostranačju. Na samu pomisao da netko bilo kakvim načinom "otkači" ili Bože-me-sačuvaj kritizira taj beskorisni i kriminalni Izrael - dobija po prstima od "izlobiranih".

Uostalom, demokracija ovo-ono... a imaju zakon koji kaže da je ilegalno bojkotirati Izrael, ma što god Izrael radio. Ono, halo ljudi, halo demokracijo
sykorian is offline  
Odgovori s citatom
Old 05.05.2025., 00:06   #676
Smile Neke istine!

Quote:
Evo, jedna vijest koja lijepo ilustrira kako funkcionira "demokratska" podrška Izraelu, direktno iz USA - njihovog najvećeg saveznika i pokrovitelja.
Dakle, neki bezobraznici iz gradskog vijeća u malenom gradu San Marcos u Teksasu (svega 70 000 stanovnika, dakle kao naša Velika Gorica), su sračunali da njihov grad kroz godišnje poreze poklanja Izraelu oko 4.5 milijuna dolara.
Obzirom da se ne slažu sa politikom Izraela i da njihov grad ima svoje probleme, sve što su htjeli je zaustaviti tu praksu i novac trošiti na vlastiti grad.
Na ovom linku je pismo guvernera Tekasa u kojem ih proziva za antisemitizam, prijeti ukidanjem kojekakvih suradnji sa svojim uredom i podsjeća ih na zakon koji kaže da je ilegalno bojkotirati Izrael.
"Anti-Izrael politika je anti-Teksas politika"
Bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi recimo Trumpovo "pismo" bilo upućeno bilo kome iz EU tko bi skupio muda da stavi iole značajnije sankcije Izraelu, ili zamislite.. uhiti Netanyahua dok leti po EU zračnom prostoru.
To je ta demokracija.
Ne leti on, ni trenutno, potpuno relaksirano.
A Britanija i Francuska bi uskoro mogle priznati Palestinu.
Quote:
IuliusCaesar kaže: Pogledaj post
U slučaju da SAD i Izrael pokrenu napad na Iran, bez da je Iran taj napad vojno isprovocirao, nema ni teoretske šanse da to ugrozi režim.
Upravo suprotno, to bi samo ojačalo režim jer bi se dogodilo upravo ono na što režim desetljećima upozorava.
Još kada u to ubrojiš Trumpa i Bibija, i najveći protivnici ajatolaha će osuditi agresiju i stati iza režima, a nasuprot ove dvojice luđaka.
Na početku bi ojačalo, pa onda dovelo do pada teheranskih mula i možda raspada IRI‒ja.
Svj. osude Izraela bi bile divne, ali bez konkretne akcije bezvrijedne.
putovanje. is offline  
Odgovori s citatom
Old 06.05.2025., 12:07   #677
Vrijedi spomenuti ovogodišnju kandidatkinju Nobelove nagrade za mir iz Izraela...

Who is Daniella Weiss? The ‘Godmother’ of Israel’s settler movement now calling for a return to Gaza

Quote:
U ožujku 2025. Weiss su za Nobelovu nagradu za mir nominirali profesori Amos Azaria i Shalom Sadik sa Sveučilišta Ariel i Sveučilišta Ben-Gurion.

U nominaciji su navedeni njezini “desetljetni napori u jačanju židovskih zajednica i promicanju regionalne stabilnosti”.
Ne znam što bi se moglo dodati obrazloženju nominacije...
cestar is online now  
Odgovori s citatom
Old 10.05.2025., 08:45   #678
Jbm sto sam uoravo procitala. Account koji pratim od pocetka, ima specificnu svrhu (outanje antisemita, ili ako cemo neublazavat: doxxanje) i to je mozda bitno za procjenu posta koj je ostavio. Pitam se je li postalo pretesko zbog teme kojom se bavi (a nije da ne znam koliko je odvratnoce isplivalo po svugdje). Citala sam da je Kanye West objavio pjesmu u kojoj velica Hitlera i da su na kraju umixani njegovi govori, mozda je to kap koja je prelila casu...stvarno ne znam sto mislit. Drustvenu atmosferu o kojoj pise (i objektivno je takva) gledam kao na privremeno stanje, ne na nesto sto vodi igdje. Ipak, zivimo u 2025. (ako to ista znaci jer svaka godina ikad je jednom bila vrh razvoja).

Evo taj post: https://x.com/ShirionOrg/status/1921041806784975305

Ako je i alarmisticki, ostaje da se ljudi tako osjecaju i osjecaju s razlogom (bez imena i gradova, navodi stvarne primjere) sto j samo po sebi tragedija. A ako nije, kad bi znali da nije?

Ili je covjek iza accounta samo privremeno 'pregorio'?
Guns of Brixton is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.05.2025., 08:55   #679
Quote:
Jbm sto sam uoravo procitala. Account koji pratim od pocetka, ima specificnu svrhu (outanje antisemita, ili ako cemo neublazavat: doxxanje) i to je mozda bitno za procjenu posta koj je ostavio. Pitam se je li postalo pretesko zbog teme kojom se bavi (a nije da ne znam koliko je odvratnoce isplivalo po svugdje). Citala sam da je Kanye West objavio pjesmu u kojoj velica Hitlera i da su na kraju umixani njegovi govori, mozda je to kap koja je prelila casu...stvarno ne znam sto mislit. Drustvenu atmosferu o kojoj pise (i objektivno je takva) gledam kao na privremeno stanje, ne na nesto sto vodi igdje. Ipak, zivimo u 2025. (ako to ista znaci jer svaka godina ikad je jednom bila vrh razvoja).

Evo taj post: https://x.com/ShirionOrg/status/1921041806784975305

Ako je i alarmisticki, ostaje da se ljudi tako osjecaju i osjecaju s razlogom (bez imena i gradova, navodi stvarne primjere) sto j samo po sebi tragedija. A ako nije, kad bi znali da nije?

Ili je covjek iza accounta samo privremeno 'pregorio'?
Nije pregorio..
Nedavno preminula Lily Ebert bila je zena koja je prezivjela Auschwitz i rekla je da ju atmosfera podsjeca na pocetke holokausta. NJezinog unuka su napadali po sveucilistu. Oni su iz GB.
Tako da...
Evo, na Columbiai opet divljaju. Morali su zvati policiju. Nekoliko ozlijedenih.

Btw, pokusali su to i u Njemackoj. Mezuze su trgane, ljudi napadani, a onda su susjedi Nijemci odlazili do rabina po mezuze i stavljali ih na svoja vrata.
I prestalo je uz to sto je policija reagirala na takve napade, prijetnje i oznacavanje zidovskih kuca... ODMAH I BEZ ZADRSKE.
Zabranjeno je isticanje bilo kakvih obiljezja koja se povezuju sa hamasom. Svatko sa tim obiljezjima je izoliran iz skupa i odveden. Aktivisticke udruge su padale u nesvijest i plakale o slobodi govora itd, ali napadi su gotovo pa prestali.
Nijemci tu ne popustaju ni mm i sad nemaju problema sa bujanjem antisemitizma unatoc protestima za Palestinu koji se i dalje odvijaju.
bubi mir is offline  
Odgovori s citatom
Old 10.05.2025., 09:15   #680
Quote:
bubi mir kaže: Pogledaj post
Nije pregorio..
Nedavno preminula Lily Ebert bila je zena koja je prezivjela Auschwitz i rekla je da ju atmosfera podsjeca na pocetke holokausta. NJezinog unuka su napadali po sveucilistu. Oni su iz GB.
Tako da...
Evo, na Columbiai opet divljaju. Morali su zvati policiju. Nekoliko ozlijedenih.

Btw, pokusali su to i u Njemackoj. Mezuze su trgane, ljudi napadani, a onda su susjedi Nijemci odlazili do rabina po mezuze i stavljali ih na svoja vrata.
I prestalo je uz to sto je policija reagirala na takve napade, prijetnje i oznacavanje zidovskih kuca... ODMAH I BEZ ZADRSKE.

Zabranjeno je isticanje bilo kakvih obiljezja koja se povezuju sa hamasom. Svatko sa tim obiljezjima je izoliran iz skupa i odvoden. Aktivisticke udruge su padale u nesvijest i plakale o slobodi govora itd, ali napadi su gotovo pa prestali.
Ne dovodim uopce u pitanje atmosferu jer slicnosti se ne mogu ignorirat. Ali boldano (a znam da su ih Nijemci ekspresno rjesavali) je ono sto se ipak 'donijelo' u 2025., povijesno sjecanje i to je, mislim, razlika koju Shirionov post ne uzima u obzir. Samo ne znam kako znat ako nisam bila u pravu i gdje je ta granica.
Guns of Brixton is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 12:01.