Audio i video tehnika HiFi, TV, HD, satelitska, kamere i ostala potrošačka elektronika
Podforum: Sam svoj elektroničar |
|
|
15.11.2024., 09:49
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jun 2010.
|
does my keyboard work
prvi put ovo radim...nadam se da je ok
Poslano sa mog SM-A750FN koristeći Tapatalk
|
|
|
15.11.2024., 10:18
|
|
Svakom loncu poklopac
Registracija: Oct 2007.
|
Quote:
MytByte kaže:
Malo nategnuto ali možda da pretraži cable frekvencije? Tko zna kaj radi taj ZAS, neki konvertiraju frekvencije na kablovske ili tako nešto... davno sam to istraživao....
|
Ja sam bio 2 godine u jednom podstanarskom stanu gdje je bilo nešto totalno čudno. Antenski priključak u zidu zapravo nije išao na antenu nego je cijela zgrada plaćala Terrakomu za TV uslugu i negdje u zgradi je postojalo "nešto" di je ta usluga dolazila, i onda se to preko antenskog kabela prosljeđivalo u svaki stan. Poanta je bila da je trebalo pretraživati analogne kanale, ne digitalne (DTV), i tamo je onda našao nekih 40-50 kanala koji su bili u tom paketu. Nemam uopće pojma kako je to radilo ali je dobro došlo za prastari LCD TV koji je bio u stanu, jer nije trebalo uzimati receiver za DVB-T2  jedino je kvaliteta slike bila meh, koliko se sjećam.
|
15.11.2024., 10:47
|
|
Registrirani korisnik
|
Zenski kontakt na uticnici izgleda slomljeno. Znaci trebam kupit novu uticnicu i nac nekog da to stavi?
Ono sto me buni je da na toj uticnici ja ni nisam koristila taj desni "zenski" utor nego onaj drugi lijevi jer mi je na receiveru utor za taj zenski pa mi je s druge strane kabela preostao utor za taj lijevi utor na uticnici ... 
|
|
|
15.11.2024., 10:51
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
The Best F1 Driver kaže:

Često se zna desit da se razvine ili čak i pukne jedna strana kontakta, ovaj tu označen crvenom crtom...
Može biti na utičnici, kabelu ili čak i u samom prijemniku...ovisno o tome di su ti ženski kontakti...
A onda naravno nema ni S od signala...
|
Thanks
|
|
|
15.11.2024., 17:18
|
|
Retired Helldiver
Registracija: Aug 2014.
|
Quote:
mekerica kaže:
Ja sam bio 2 godine u jednom podstanarskom stanu gdje je bilo nešto totalno čudno. Antenski priključak u zidu zapravo nije išao na antenu nego je cijela zgrada plaćala Terrakomu za TV uslugu i negdje u zgradi je postojalo "nešto" di je ta usluga dolazila, i onda se to preko antenskog kabela prosljeđivalo u svaki stan. Poanta je bila da je trebalo pretraživati analogne kanale, ne digitalne (DTV), i tamo je onda našao nekih 40-50 kanala koji su bili u tom paketu. Nemam uopće pojma kako je to radilo ali je dobro došlo za prastari LCD TV koji je bio u stanu, jer nije trebalo uzimati receiver za DVB-T2  jedino je kvaliteta slike bila meh, koliko se sjećam.
|
Tako je kod nas bilo davno. B.net/Vip/A1 je sve kanale šibao kao analogne kroz ZAS. Nemam pojma kako je danas, gornji kat je direktno spojen na donji tako da se mene preskače.
|
|
|
15.11.2024., 17:20
|
|
🅼🅴🅿🅷🅸🆂🆃🅾
Registracija: May 2010.
|
Quote:
mekerica kaže:
|
Nije to ništa neobično, mnogi kabelski operatori su imali donedavno analogne kanale u svojoj ponudi (neki možda imaju još uvijek).
|
|
|
16.11.2024., 01:06
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2017.
|
Quote:
natha kaže:
Zenski kontakt na uticnici izgleda slomljeno. Znaci trebam kupit novu uticnicu i nac nekog da to stavi?
Ono sto me buni je da na toj uticnici ja ni nisam koristila taj desni "zenski" utor nego onaj drugi lijevi jer mi je na receiveru utor za taj zenski pa mi je s druge strane kabela preostao utor za taj lijevi utor na uticnici ...
|
To je OK. Na utičnici je muški konektor za TV, ženski za radio.
Provjeri ženske na kabelu i prijemniku.
Quote:
natha kaže:
prvi put ovo radim...nadam se da je ok
|
Da, sada je slika ogromna.
Mislim da Strong nema ovakav meni. Da ne tražiš kanale direktno na TVu koji nema HEVC?
Trebaš prebaciti TV na HDMI, pa pokrenuti traženje sa Strong daljinskim.
|
|
|
16.11.2024., 05:19
|
|
Sebastian Vettel
Registracija: Apr 2008.
|
Quote:
natha kaže:
|
Ne, jer kod tebe se koristi lijevi "muški" za TV signal, samim tim nebitno što je drugi "ženski" (radio signal) slomljen...
iako utičnica izgleda jako staro i pitanje je u kakvom je stanju...
|
|
|
16.11.2024., 14:07
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
negativna nula kaže:
To je OK. Na utičnici je muški konektor za TV, ženski za radio.
Provjeri ženske na kabelu i prijemniku.
Da, sada je slika ogromna.
Mislim da Strong nema ovakav meni. Da ne tražiš kanale direktno na TVu koji nema HEVC?
Trebaš prebaciti TV na HDMI, pa pokrenuti traženje sa Strong daljinskim.
|
Nisam vise pri pameti. Zenski na kabelu i prijamniku su ok. A vjerujem da osnove povezivanja znam. Koristim daljinski od Stronga za pretragu i mislim da je to njegovo sucelje.
https://www.protis.hr/products/detai...rt-8541/160108
|
|
|
16.11.2024., 17:47
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Mar 2017.
|
Quote:
natha kaže:
Koristim daljinski od Stronga za pretragu i mislim da je to njegovo sucelje.
|
Je. Nisam mislio da je tolika razlika između Strong modela.
Trebalo bi izmjeriti signal instrumentom.
Ili probati na drugoj utičnici/anteni.
|
|
|
19.11.2024., 20:16
|
|
Registrirani korisnik
|
Docekala antenu; al ocigledno ne onu koja mi treba. Ovo ne mogu spojiti u receiver jer zavrsava s konektorom koji ima usku zicu. Mislim da bi to islo u satelitski dio uticnice. Al u receiver ne ide nigdje.
|
|
|
19.11.2024., 21:05
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2011.
|
Ta "antena" ima F konektor pa ti treba adapter F > RF https://image3.pushauction.com/3/0/0...95142cc522.jpg
Inače ta antena je flat DIPOL sa samo 2,15dBi i uz antenu dolazi i pojačalo (mala kutijica) sa napajanjem (kabal USB) koje trgovci obično razdvoje i prodaju zasebno 
Antenu si mogla i sama napraviti od 50cm žice smotanu kao ta antena ili kvadrat i krajeve spojiš na utičnicu na koju spojiš kabal koji već imaš (vidio na slici koju si postala prije).
|
|
|
19.11.2024., 21:50
|
|
Registrirani korisnik
|
Hvala ti. Probat cu sama napravit antenu. Ili jos bolje otvorit zidnu uticnicu.
|
|
|
24.11.2024., 22:43
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
G/Duki kaže:
Ta "antena" ima F konektor pa ti treba adapter F > RF https://image3.pushauction.com/3/0/0...95142cc522.jpg
Inače ta antena je flat DIPOL sa samo 2,15dBi i uz antenu dolazi i pojačalo (mala kutijica) sa napajanjem (kabal USB) koje trgovci obično razdvoje i prodaju zasebno 
Antenu si mogla i sama napraviti od 50cm žice smotanu kao ta antena ili kvadrat i krajeve spojiš na utičnicu na koju spojiš kabal koji već imaš (vidio na slici koju si postala prije).
|
Nabavili su mi konektor. I ovakva slaba antena bez pojacala na pravom mjestu (zalijepljena na balkonska vrata) hvata signal.
Misterij rijesen. Nisam nista krivo spojila i svi kablovi i priključci su ok. ZAS ne funkcionira. Mozda samo u ovom stanu, mozda u cijeloj zgradi. Vlasnica stana nije od pomoci. Sumnjam da bi joj bilo prihvatljivo da popola platimo stavljanje vanjske antenu. Tlaka mi ju i pitat.
Tako planiram kupit sobnu antenu jer ovu moram vratit, a i ne stoji nego se lijepi. Ja bi radije da stoji kraj TVa da ne zapinjem po kablovima koji idu do balkonskih vrata. Valjda bi neka bolja antena mogla hvatat signal bez da je uz prozor. Ova moze samo na bas odredenom mjestu. Molim savjet koju antenu kupit.
|
|
|
24.11.2024., 22:50
|
|
🅼🅴🅿🅷🅸🆂🆃🅾
Registracija: May 2010.
|
|
|
|
25.11.2024., 09:39
|
|
tiki
Registracija: Mar 2006.
|
ZAS i njegov popravak bi se trebao riješiti iz pričuve.
|
|
|
25.11.2024., 13:06
|
|
Retired Helldiver
Registracija: Aug 2014.
|
Quote:
natha kaže:
Tako planiram kupit sobnu antenu jer ovu moram vratit, a i ne stoji nego se lijepi. Ja bi radije da stoji kraj TVa da ne zapinjem po kablovima koji idu do balkonskih vrata. Valjda bi neka bolja antena mogla hvatat signal bez da je uz prozor. Ova moze samo na bas odredenom mjestu. Molim savjet koju antenu kupit.
|
Koristim ovu niže i odlična mi je. Držim ju u sobi blizu prozora. Odmah do TV-a mi ništa ne lovi jer je neko jako EM polje na tom mjestu. Oko mene su zgrade koje blokiraju LoS do odašiljača ali to ovoj anteni nije problem kad je blizu prozora.
Koliko vidim, nemaju više novih, samo rabljenu.
https://www.amazon.de/-/en/gp/product/B07F39Q5RV/
Jeftine kineske s AliExpressa od nekoliko eura joj nisu ni do koljena. Probao sam jednu, ta ne lovi ništa čak ni kod prozora.
|
|
|
25.11.2024., 19:16
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Feb 2011.
|
Ova antena od @discoHR je po prijemu ista (dipol 2.15dBi) kao njena samoljepljiva , ali ova ima ugrađen ant. pojačivač (~ 20dB) koji malo pomogne kod slabijih signala.
Televizijski tuneri imaju osjetljivost prijema uglavnom 30dBuV +/- 3 a pojačivači ako signale od 10-30 dBuV podignu iznad 30dBuV signali postanu dostupni za demodulaciju tj. gledanje na TV.
Naj veće razlike i dalje mogu biti u otvorenosti pogleda antene prema tv-odašiljaču.
|
|
|
25.11.2024., 19:58
|
|
Registrirani korisnik
|
Vi ste znalac. Hvala. Pokusat cu sutra u Pevexa izabrat jacu antenu od ove.
Mephistova izgleda ima 3 puta vecu snagu ali je nema u Zagrebu. Mozda ova? Mislim da opet krivo oznacavaju, ali ova koju Mephisto savjetuje je valjda ista samo bez pojacala
https://www.pevex.hr/sobna-antena-te...elemenata-20db
|
|
|
25.11.2024., 20:17
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2009.
|
|
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 02:05.
|
|
|
|