Natrag   Forum.hr > Društvo > Gospodarstvo > Banke, osiguranja, krediti

Banke, osiguranja, krediti Ja ne radim za novac. Ja radim za kamatu.

Zatvorena tema

Tematski alati Opcije prikaza
Old 11.07.2013., 17:30   #6921
Quote:
indian kaže: Pogledaj post

nije to ništa nova. banka se zadužila za lovu koju ti je posudila, ti dođeš i prekineš taj ugovor, oni su na gubitku i "kazna" ti je 2-3%. Iako sam ja čula za nedavni slučaj u ZABI gdje je za djelomičnu otplatu glavnice uzeto samo 1%, znači čak su i to smanjili.
užas
i još se čudimo što sve ide u kurac.ako ti prijevremeno vratiš novac onda ga valjda i oni prijevremeno mogu vratiti. ili sam ja glupa
zaradili su onoliko koliko i koliko dugo si bio dužan. kakve kazne.
Old 11.07.2013., 18:20   #6922
Quote:
a1exa kaže: Pogledaj post
užas
i još se čudimo što sve ide u kurac.ako ti prijevremeno vratiš novac onda ga valjda i oni prijevremeno mogu vratiti. ili sam ja glupa
U bilo kojoj banci u Njemačkoj, Italiji i SAD-u, prijevremeno vračanje novca, znači rekalkulacija kamate i naravno ide bez dodatnih troškova!
ninoras is offline  
Old 11.07.2013., 18:22   #6923
Danas sam pričao sa svojim pravnikom, koji je potvrdio da je odlična činjenica što je HNB upozoravao!

Jer naravno upozoravao je banke koje ga nisu slušale, nemaju izgovora!

Nisu mogle predvidjeti tečaj?? Ok HNB ih je upozorio!
ninoras is offline  
Old 11.07.2013., 19:20   #6924
Quote:
ZgSash kaže: Pogledaj post
vojky, nedavno sam saznao nesto zanimljivo: banka cuva samo 90 dana zapise o placanju racuna netbankingom
svi racuni u protekle dvije godine se vrlo lako mogu proglasiti neplacenima i ja tu ne mogu nista, jer ne mogu dokazati da jesam platio
slucaj? urota? glupost? nestrucnost?...

tko je kriv? kome je kriv?? tko je duzan uciniti sto???
Sve transakcije koje se provode putem NKSa, a transakcije koje se provode preko internet bankarstva se klasificiraju kao takve, se cuvaju bar 5 godina, a slobodnom procjenom bih rekao da se cuvaju i dosta duze.

Druga je stvar sto, najcesce, nemozes vidjeti svoje transakcije starije od cca 2 godine, ovisno o banci, jednostavno zbog velicine baza podataka to nije omoguceno, nego se za takve stvari mora ici u samu banku.
MMachéte is offline  
Old 11.07.2013., 20:37   #6925
Interesantan clanak:

http://www.vecernji.hr/vijesti/odste...-clanak-582357

Posebno mi je interesantan dio o osobnoj odgovornosti:

Hrvatski porezni obveznici, najavljuje Glazer, sasvim će sigurno stradati jer će u slučaju pravomoćnosti presude morati platiti osjetno više troškove zaduživanja države. „Što je sa sociološkim i psihološkim učincima presude?“ upitao je Glazer koji smatra da Hrvati imaju nesretnu tendenciju da očekuju od Vlade rješenje umjesto da se fokusiraju sami na svoje probleme. „Je li moguće da su Hrvati s dugim iskustvom dinarske i kunske inflacije zaista bili nesvjesni rizika zajma u stranoj valuti, kao što je to rečeno u sudskoj presudi?“ pita Glazer.

Iako je prividno (presuda) korak naprijed u nekom pogledu, treba se nadati da ta odluka nije korak natrag u prihvaćanju koncepta individualne odgovornosti, krucijalnog elementa uspješnih ekonomija“, poručuje Glazer, inače investicijski bankar sa 20 godina iskustva u jugoistočnoj Europi.
Old 11.07.2013., 21:03   #6926
Quote:
MMachéte kaže: Pogledaj post
Sve transakcije koje se provode putem NKSa, a transakcije koje se provode preko internet bankarstva se klasificiraju kao takve, se cuvaju bar 5 godina, a slobodnom procjenom bih rekao da se cuvaju i dosta duze.

Druga je stvar sto, najcesce, nemozes vidjeti svoje transakcije starije od cca 2 godine, ovisno o banci, jednostavno zbog velicine baza podataka to nije omoguceno, nego se za takve stvari mora ici u samu banku.
gle, da ne vucem dalje u offtopic, samo cu reci da ako im je to neki red velicine u bazi podataka, onda stvarno bolje neka idu prodavati krumpir i zelje
s 2 godine bi ja bio jako zadovoljan, ali za one koji su procitali - 90 jebenih dana!!
znaci ili hodocastiti u banku svaki put kad se neki seronja skupa s javnim biljeznikom sjeti zajebavati i izvlaciti lovu, ili si doma naprintati omanje brdo, jer je banksterima tesko imati osrednju bazu podataka, u doba kad ljudi kupuju eksterne diskove od terabajta
ZgSash is offline  
Old 11.07.2013., 21:31   #6927
Quote:
Garofeeder kaže: Pogledaj post
Interesantan clanak:

„Je li moguće da su Hrvati s dugim iskustvom dinarske i kunske inflacije zaista bili nesvjesni rizika zajma u stranoj valuti, kao što je to rečeno u sudskoj presudi?“ pita Glazer.
Kakav mu je to argument? Zajmovi u stranoj valuti u socijalizmu nisu ni postojali. Dinarske inflacije je bilo ali su je plaće preračunate u DEM slijedile, osim za vrijeme rata, u eurima su samo rasle...
klapalo is offline  
Old 11.07.2013., 21:37   #6928
Quote:
a gle, netko mora i napraviti tu papirologiju da ti zatvaraš kredit, i to košta

šalim se, jasno mi je zašto si ljut, ali banke će uvijek biti na dobiti, pa neće se to promijeniti..ja se samo nadam da ta dobit neće biti tako pohlepna.

ako presuda postane pravomoćna nije bitno da li je kredit zatvoren ili ne.

mislim jedino da za zatvorene kredite prije podizanja tužbe to ne vrijedi, tako sam barem tu pročitala.

ali npr. šta ti fali da smanjiš malo glavnicu? ukupna vrijedost kamate ti odmah pada, tu može samo profitirat

samo razmišljam na glas, tvoja odluka
Ja "papirologija košta" koliko ?
OK, neka bude 1% glavnice. Ali npr. glavnica može biti miljun kuna a može biti i 10 tisuća kuna. U prvom slučaju "papirologija" košta 10.000 kuna, a u drugom 100 kuna. E čuj, jedino ako imaju jako jako skup ispisa na printeru sa dijamantno-smaragdnom tintom onda valjda za ispis višeznamenkastih brojeva troše više dragocijene tinte.
Ej, šalim se, nemoj mi uzeti za zlo.

Ako presuda postane pravomoćna za godinu ili više, to znači da ću nezatvarajući kredit (nemam ipak dovoljno slobodne love za 100% zatvaranje), platiti više kamate banksterima, pa će oni više morati platiti meni uvećano za xxx.
Pazi, ja (lažem, supruga) sam uputio dopis banci u kojem tražim mogućnost nagodbe zbog izvanrednih okolnosti nastalim zbog prvostupanjske presude ... da ne duljim. Bankarskim riječnikom rečeno: ja trenutno više tebi, ali dugoročno ti mnogo više meni ako presuda postane pravomoćna.

Točno, smanjenjem glavnice mogu profitirati.
Ali eto neću.
Toliko mi se zgadio banksterski smrad, da ću rađe spušiti lovu nego im dati "gušta". Ma boli me duša kada vidim koliko su banksteri ljudi, familija, djece sjebali ...
Nije me briga za lovu koju mogu spušiti u ovih par godina do pravomoćnosti presude, nije puno. Vjerojatno ću do tada imati dovoljno za 100% ispalte glavnice.
Ali daj mi gušta... postoji mogućnost da uđem u banku sa smiješkom od uha do uha ... sjednem u stolicu nasuprot osobnom bankaru i kažem mu sa smiješkom: gospodine, izvolite primiti zahtjev za ...

Nemjerljivo... za sve ostalo tu je Mastercard ...
aspiriniks is offline  
Old 11.07.2013., 21:51   #6929
...a tek ovo o individualne odgovornosti kao krucijalnog elementa uspješnih ekonomija.

Dakle RH je jedina država gdje se desilo da kod pola od ukupne mase stambenih kredita rate porastu 50% više nego je porasla inflacija.
A zašto se to desilo? Zato što su SAD-u ljudi prestali plaćati iste te stambene kredite a rate im nisu porasle, zato je kod nas rata porasla 50%.

Glazeru, sjedi jedan!
klapalo is offline  
Old 11.07.2013., 21:55   #6930
Quote:
užas
Korektno.
Ali i Indian je korektan ili korektna (hebi ga, netko mi je već predbacio da ne čitam sve postove, pa oprostite ako nekoga "prespolujem").
Samo ne zna da žohare ne možeš zamoliti da ti izađu iz kuhinje, nego ih moraš poprskati opakim kemikalijama... i još uvijek nisi siguran da se neće vratiti pa ponekad trebaš i preventivno prskati ...
aspiriniks is offline  
Old 11.07.2013., 22:07   #6931
Quote:
Garofeeder kaže: Pogledaj post
Interesantan clanak:

Posebno mi je interesantan dio o osobnoj odgovornosti:

Hrvatski porezni obveznici, najavljuje Glazer, sasvim će sigurno stradati jer će u slučaju pravomoćnosti presude morati platiti osjetno više troškove zaduživanja države. „Što je sa sociološkim i psihološkim učincima presude?“ upitao je Glazer koji smatra da Hrvati imaju nesretnu tendenciju da očekuju od Vlade rješenje umjesto da se fokusiraju sami na svoje probleme. „Je li moguće da su Hrvati s dugim iskustvom dinarske i kunske inflacije zaista bili nesvjesni rizika zajma u stranoj valuti, kao što je to rečeno u sudskoj presudi?“ pita Glazer.

Iako je prividno (presuda) korak naprijed u nekom pogledu, treba se nadati da ta odluka nije korak natrag u prihvaćanju koncepta individualne odgovornosti, krucijalnog elementa uspješnih ekonomija“, poručuje Glazer, inače investicijski bankar sa 20 godina iskustva u jugoistočnoj Europi.
Sve je rečeno u zadnjoj rečenici: ..."poručuje Glazer, inače investicijski bankar sa 20 godina iskustva u jugoistočnoj Europi"

Nažalost, uzalud mu 20 godina iskustva kada je promašio "ceo fudbal".
Ne očekuju Hrvati od vlade rješenje, jer znaju da ga ne mogu dobit. Zato su neki Hrvati osnovali UF (još jednom naklon i kapa do poda bez obzira na ishod konačne presude) i krenuli u obranu svojih prava. To veleuvaženi g. Glazer nikada neće razumijeti, ni sa 40 godina iskustva u JI Europi. Ima onaj prokleti bug u glavi.
aspiriniks is offline  
Old 11.07.2013., 22:21   #6932
Quote:
gle, da ne vucem dalje u offtopic, samo cu reci da ako im je to neki red velicine u bazi podataka, onda stvarno bolje neka idu prodavati krumpir i zelje
s 2 godine bi ja bio jako zadovoljan, ali za one koji su procitali - 90 jebenih dana!!
znaci ili hodocastiti u banku svaki put kad se neki seronja skupa s javnim biljeznikom sjeti zajebavati i izvlaciti lovu, ili si doma naprintati omanje brdo, jer je banksterima tesko imati osrednju bazu podataka, u doba kad ljudi kupuju eksterne diskove od terabajta

Ma banksteri su štedljivi pa još uvijek vrte bazu na Quantum Bigfootu od 5,25" sa nevjerojatnih 1,2GB memorije... bio je ko šlapa ako se netko sjeća.
A banksterima su uvijek gabariti na 1. mjestu. Šta će im neki 3,5" hard drajv kada oni mogu imati 5,25" gromadu u svom kompu ...
aspiriniks is offline  
Old 11.07.2013., 22:29   #6933
heh, sjecam se ja i 10,5" floppy

(jebemti, sad sam upravo priznao koliko sam star)
ZgSash is offline  
Old 11.07.2013., 22:37   #6934
Quote:
klapalo kaže: Pogledaj post
Pa vidiš iz mog sljedećeg posta, onog ospamanog, da sam stvar doveo do apsurda a ne do sumnje u bankstervso.
Trebala je to biti svojevrsna pohvala što mu je izraz preuzet u JL i VL ali nije uspjelo (nije niti čudo što nije uspjelo jer je linkani tekst vrlo kritičan).
Tko prati forum skužio je da ga ljudi poznaju, pa se komenter o tome što je on tu stvar napomenuo odnosio na nešto drugo (na novinare).
Naravno sve skupa ne znači da je išta od toga povezano, već je vjerojatno stvar slučajnosti.
ima tamo trač na kokošinjci, cure cijelo vrijeme pišu kako ih novinari špijaju i prisvajaju njihove tračeve. ako je to tako, onda me ne čudi da i ovdje novinari "svrate", tim više što je s foruma i potekla ideja o UF.

ali kad malo bolje razmislim izraz populistički i jesam prvo pročitala na forumu od njega, pa tek na portalima.

slučajnost

Quote:
užas
ovako si se mogla ulovit za glavu i komentirat valutnu klauzulu. ono što sam ja napisala stoji u ugovoru koju dužnik potpiše, ako netko može dokazati da je to protuzakonito - super
za sad je tako, i malo mi je neobično da onaj tko je potpisao taj ugovor to ni ne zna. ili zna, ali svejedno izražava takvo čuđenje.
nije to kazna, to je naknada
indian is offline  
Old 11.07.2013., 22:43   #6935
Quote:
aspiriniks kaže: Pogledaj post
Točno, smanjenjem glavnice mogu profitirati.
Ali eto neću.
Toliko mi se zgadio banksterski smrad, da ću rađe spušiti lovu nego im dati "gušta". Ma boli me duša kada vidim koliko su banksteri ljudi, familija, djece sjebali ...
Nije me briga za lovu koju mogu spušiti u ovih par godina do pravomoćnosti presude, nije puno. Vjerojatno ću do tada imati dovoljno za 100% ispalte glavnice.
Ali daj mi gušta... postoji mogućnost da uđem u banku sa smiješkom od uha do uha ... sjednem u stolicu nasuprot osobnom bankaru i kažem mu sa smiješkom: gospodine, izvolite primiti zahtjev za ...

Nemjerljivo... za sve ostalo tu je Mastercard ...

treba si čovjek priuštit i zadovoljstva u životu
indian is offline  
Old 11.07.2013., 23:19   #6936
Quote:

treba si čovjek priuštit i zadovoljstva u životu
A čemu inače život ?
Da (nažalost !!! nažalost !!! nažalost !!!) sakupljam boce po koševima za smeće i kontejnerima obližnjeg kampa ?
Da bjesomučno Exceliram koliko sam cigara popušio i piva popio ?
Da li sam mogao buteljku Matošević-Pillato-Coronica... platiti 10 Kn jeftinije ?
Da li sam ulovio pravi sconto u Kopru ili Trstu ?

Da li sam preplatio banksterima ili nisam ... ?

Nažalost, nažalost, nažalost neki nas tjeraju da razmišljamo o ovome gore (ovo gore je beskonačni popis koji konvergira u meni neželjenom smjeru).

A eto, ja ne želim (iako itekako primjećujem i suosjećam) razmišlajti tako.
Ja želim gledati svoje "malo zlato" kako pjeva brčkajući se u moru... gledati zalazak sunca na zapadu... zagrliti svoju suprugu ... cjenkati se sa lokalnim ribarima za oradu ili brancina ...
Ako sam zbog toga populista - neka sam.
Ako sam zbog toga hedonista - neka sam.
Ako sam zbog toga bilo što - neka sam.

Živo me kuri bolac kako će me tko okarakterizirati.
Jer ja znam da sam ja.

Jako, jako, jako sam otišao u off topic - i neka sam.
aspiriniks is offline  
Old 11.07.2013., 23:37   #6937
Quote:

E, a ja još uvjek imam svoj diplomski sejvan na tom istom mekom floppyu.
Tko zna da li ga negdje mogu pročitati, jer ako ne, ode cijeli studij u bananu.
aspiriniks is offline  
Old 11.07.2013., 23:39   #6938
Quote:

Ma ipak je morao biti 5,25" inače ne bi stao u "mini tower" kućište.
aspiriniks is offline  
Old 11.07.2013., 23:41   #6939
uhhhh, sad se vec nekih 30 godina ne koriste, nekako mislim da ti je diplomski otisao u nepovrat (s tim da medij uopce ne racunamo)

ali, mogao bi pitati u nekoj banci
ZgSash is offline  
Old 11.07.2013., 23:54   #6940
Quote:
uhhhh, sad se vec nekih 30 godina ne koriste, nekako mislim da ti je diplomski otisao u nepovrat (s tim da medij uopce ne racunamo)

ali, mogao bi pitati u nekoj banci
E ne znam kako ali "njih" se nisam sjetio...
A, kolika je ono kod "njih" naknada za povrat podataka ?
Hmm, kada bolje razmislim, imao bi problema i sa njihovog Bigfoota bilo što dobit...
Morati ću na drugom pdfu potražiti nekakav komad hardvera koji može Bigfoota spojit barem na neki USB (ne mora biti ni 2.0) ili potaražiti motherboard da šljaka sa starim ATA Bigfootom i sa USB I/O.
Ma u krajnoj liniji kupit ću ga od bankstera ... oni toga imaju ... ako ne može drugačije, može i na kredit sa VK u CHF ...
aspiriniks is offline  
Zatvorena tema

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 02:25.