Natrag   Forum.hr > Društvo > Gospodarstvo > Banke, osiguranja, krediti

Banke, osiguranja, krediti Ja ne radim za novac. Ja radim za kamatu.

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 05.11.2012., 13:42   #681
Molim Vas pomagajte

Ja imam sljedeći problem... Redovni sam student i kao takav imam dopunsko osiguranje na teret državnog proračuna. U 10. mj. sam si produžila dopunsko osiguranje, predala potvrdu da sam redovni student i sve ok. Međutim, neki dan sam išla doktorici opće prakse da bih saznala da imam dopunsko samo do kraja ovog mjeseca. Na stranici hzzo isto tako piše. Zvala sam i područnu službu hzzo-a, međutim, tamo su mi rekli da imam dopunsko do iduće godine, kraj 11. mjeseca. Molim Vas za savjet što da radim. Inače sam bolesna i dopunsko mi zaista treba. Kako da riješim ovaj problem, koji nije nastao mojom krivicom?
Old 06.11.2012., 13:41   #682
moja situacija je sljedeca.
ove sam godine presla u status izvanrednog studenta i time sam izgubila besplatno zdravstveno osiguranje. na faksu su mi dali potvrdu da su mi prava od osnovnog zdravstvenog osiguranja vrijedila do 30.09. s obzirom da studiram u Zagrebu, tamo sam i morala prijaviti boraviste, dok mi je prebivaliste kuci, odnosno i dalje se vodi da zivim u zajednickom kucanstvu s roditeljima. kada sam isla srediti to osnovno zdravstveno osiguranje, prvo su mi rekli da to ne mogu srediti u Zagrebu jer nisam iz Zagrebacke zupanije, odnosno grada Zagreba, vec da to trebam srediti kuci. kad sam to rekla svojima, oni su mi zdravstveno pokusali srediti kuci, u nasoj zupaniji, ali su im ovi rekli da oni to ne mogu, vec da to ja trebam u Zagrebu. ugl, nadugo, nasiroko, nekako sam to sredila.
e sad, ostalo mi je jos da sredim dopunsko osiguranje. s obzirom da mi je otac umirovljenik i ima niza primanja, ni on ni majka ne placaju osiguranje. kako se ja vodim s njima u zajednickom kucanstvu, trebala sam i ja imati besplatno. no, kad su otisli na zdravstveno ili gdje vec to pitati, rekli su da s obzirom na imam privremeno boraviste u Zagrebu, ne mogu, na racun oca, imati besplatno dopunsko.
s obzirom da su me izvozali ko mladog majmuna s tim papirima i svim glupostima, znate li mozda mogu li ikako imati besplatno dopunsko i gdje ga uopce mogu srediti, kuci ili tu u Zagrebu? i ako mozda znate koja mi je sve papirologija potrebna? Hvala
biser s mora is offline  
Odgovori s citatom
Old 07.11.2012., 12:00   #683
Quote:
SmallRaspberry kaže: Pogledaj post
Ja imam sljedeći problem... Redovni sam student i kao takav imam dopunsko osiguranje na teret državnog proračuna. U 10. mj. sam si produžila dopunsko osiguranje, predala potvrdu da sam redovni student i sve ok. Međutim, neki dan sam išla doktorici opće prakse da bih saznala da imam dopunsko samo do kraja ovog mjeseca. Na stranici hzzo isto tako piše. Zvala sam i područnu službu hzzo-a, međutim, tamo su mi rekli da imam dopunsko do iduće godine, kraj 11. mjeseca. Molim Vas za savjet što da radim. Inače sam bolesna i dopunsko mi zaista treba. Kako da riješim ovaj problem, koji nije nastao mojom krivicom?
Doktorica opće prakse ne može vidjeti do kada ti imaš dopunsko, može vidjeti samo imaš li ga ili nemaš. Ako si u 10.mj. ove godine produžila dopunsko, onda ti vrijedi godinu dana od produženja i ne moraš ništa rješavati jer problema nema.

Quote:
biser s mora kaže: Pogledaj post
moja situacija je sljedeca.
ove sam godine presla u status izvanrednog studenta i time sam izgubila besplatno zdravstveno osiguranje. na faksu su mi dali potvrdu da su mi prava od osnovnog zdravstvenog osiguranja vrijedila do 30.09. s obzirom da studiram u Zagrebu, tamo sam i morala prijaviti boraviste, dok mi je prebivaliste kuci, odnosno i dalje se vodi da zivim u zajednickom kucanstvu s roditeljima. kada sam isla srediti to osnovno zdravstveno osiguranje, prvo su mi rekli da to ne mogu srediti u Zagrebu jer nisam iz Zagrebacke zupanije, odnosno grada Zagreba, vec da to trebam srediti kuci. kad sam to rekla svojima, oni su mi zdravstveno pokusali srediti kuci, u nasoj zupaniji, ali su im ovi rekli da oni to ne mogu, vec da to ja trebam u Zagrebu. ugl, nadugo, nasiroko, nekako sam to sredila.
e sad, ostalo mi je jos da sredim dopunsko osiguranje. s obzirom da mi je otac umirovljenik i ima niza primanja, ni on ni majka ne placaju osiguranje. kako se ja vodim s njima u zajednickom kucanstvu, trebala sam i ja imati besplatno. no, kad su otisli na zdravstveno ili gdje vec to pitati, rekli su da s obzirom na imam privremeno boraviste u Zagrebu, ne mogu, na racun oca, imati besplatno dopunsko.
s obzirom da su me izvozali ko mladog majmuna s tim papirima i svim glupostima, znate li mozda mogu li ikako imati besplatno dopunsko i gdje ga uopce mogu srediti, kuci ili tu u Zagrebu? i ako mozda znate koja mi je sve papirologija potrebna? Hvala
I osnovno i dopunsko se može napraviti bilo gdje u Hrvatskoj jer je baza podataka ista, a svaki ured to drugačije provodi.
Što se tiče dopunskog, ako imaš prijavljeno boravište, ono je "jače" od prebivališta, što znači da trenutno nisi u kućanstvu s roditeljima i ne uračunavaš se u njihova primanja.
Ali savjetujem da probaš napraviti besplatno dopunsko u drugom područnom uredu, s obzirom da može imati drugo tumačenje propisa.
Old 08.11.2012., 18:49   #684
Quote:
Zikomid kaže: Pogledaj post
Ovi pregledi koje si nabrojala su daleko ispod cijene ukupne premije, s tim da kod stomatologa plaćaš skoro sve bez obzira na dopunsko. U biti svatko si treba izračunati da li mu se isplati ili ne potpisati ponudu.

.
Ma naravno. Zato i razmišljam o tome. Međutim u međuvremenu sam naišla na mogućnost ugovaranja dopunskog preko Croatia osiguranja za 75kn mjesečno. E sad me zanima, meni polica vrijedi do 19.1 i nakon toga se automatski obnavlja... platila sam već premiju do tog datuma (jer plaćam tromjesečno) i ako sam dobro pročitla (shvatila) moram barem 60 dana prije dati zahtjev da ne želim da se polica produži... a ako raskidam policu, onda je 90 dana u pitanju... Jesam dobro shvatila, jer sad više ne stignem raskinuti policu da prestane vrijediti do 19.1. ali ako tražim da se ne produži onda imam još 10-ak dana da to riješim...
Lillyrosee is offline  
Odgovori s citatom
Old 09.11.2012., 11:56   #685
Dobro si shvatila. Morala bi to riješiti drugi tjedan.
Old 12.11.2012., 19:49   #686
Quote:
Doktorica opće prakse ne može vidjeti do kada ti imaš dopunsko, može vidjeti samo imaš li ga ili nemaš. Ako si u 10.mj. ove godine produžila dopunsko, onda ti vrijedi godinu dana od produženja i ne moraš ništa rješavati jer problema nema.
Ma nemoguće je da je doktorica baš pogodila datum isticanja koji piše i na stranicama hzzo-a. Znači da može vidjeti imaš li dopunsko, ali i do kada. Sve i da zanemarimo ono što je doktorica rekla, kako je moguće da provjerom stanja na stranicama hzzo-a dobijem jedan datum, a u ispostavi gdje sam produžavala dopunsko drugi?
Old 13.11.2012., 16:44   #687
Nije pogodila, ali nema uvid u podatke koje ima ispostava. Jedino ako je na stranicama HZZO-a upisala tvoj OIB ili JMBG kojeg sigurno ima u svojoj evidenciji, pa vidi isto što i ti.
A to znači da bilo tko tko ima tvoj OIB/JMBG isto bi ti rekao datum koji piše na stranicama i kad ti ističe polica.

Moguće je dobiti različite podatke, jer se ne ažuriraju automatski.
Old 28.11.2012., 19:49   #688
kad se u područnom uredu ostavi ispunjena ponuda za sklapanje ugovora, šalje li hzzo na kućnu adresu upute za plaćanje premija?
naime, ove godine si je mama odlučila početi plaćati dopunsko; na adresu nam ništa nije stiglo, a na njihovim stranicama sam joj provjerila status i piše da joj je dopunsko aktivirano.

unaprijed hvala.
Nuvola is offline  
Odgovori s citatom
Old 28.11.2012., 21:02   #689
Mislim da ne salju nista.
Odi u HZZO sa policom, dobit ces jedan papir sa isprintanim uputama.
DarkStar is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.11.2012., 14:25   #690
Quote:
DarkStar kaže: Pogledaj post
Mislim da ne salju nista.
Odi u HZZO sa policom, dobit ces jedan papir sa isprintanim uputama.
Moraju poslati na adresu,ali ne šalju.

Ja sam zvala i poslala upit na mail 2 x i tek tad su mi odgovorili da već kasnim 2 mjeseca sa uplatom i uredno mi zaračunali zateznu kamatu.
tako ispada da sada moram u 1 mjesecu uplatiti 3 rate + kamatu.
Alana is offline  
Odgovori s citatom
Old 30.11.2012., 21:12   #691
Meni su danas 30.11. poslali opomenu da mi je 22.11. dakle prije 8 DANA istekla polica i da im moram platiti zaostatke za ovaj 11. mjesec u iznosu od 54kune u roku od 8 dana u protivnom ( u produzetku masnim slovima) PRIJETE SUDSKOM TUZBOM!!! :klap:

A kad moras cekati OD 10 UJUTRO DO 2 POPODNE da prokleta hitna te odzveze iz bolnice kuci, a uredno placas dopunsko osiguranje to nikom nista - GAMAD LOPOVSKA!!!

Nikad vise necu aktivirati to sranje radje umrijeti od bolova, radje ici kod 5 privatnika nego njima davati svoj krvavo zaradjeni novac.
DarkStar is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.12.2012., 11:44   #692
Upit

Pozdrav,

Trebam napraviti 3 pretrage, a nemam dopusnkoga. Zna li netko koliko koštaju u bolnici ove pretrage sa uputnicom? 1. FSH i LH?
2. testostdjeroni?

Jako mi je bitno jer nemam baš love, a kod privatnika se to kreće oko 370kn. Zna li netko? Nisam nigdje uspio naći
Iphon is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.12.2012., 11:56   #693
Istekla mi je zdravstvena iskaznica u 10 mj. Napomenuo sam to poslodavcu(obrt) na što mi je on odgovorio da dobije od HZZO obavjest o tome i da tek onda podiže novu iskaznicu.Dali je to istina?I dali ja mogu ići kod doktora sa ovom starom iskaznicom?
fiser is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.12.2012., 13:34   #694
Quote:
Iphon kaže: Pogledaj post
Pozdrav,

Trebam napraviti 3 pretrage, a nemam dopusnkoga. Zna li netko koliko koštaju u bolnici ove pretrage sa uputnicom? 1. FSH i LH?
2. testostdjeroni?

Jako mi je bitno jer nemam baš love, a kod privatnika se to kreće oko 370kn. Zna li netko? Nisam nigdje uspio naći
Ne znam za lab pretrage, ja sam platio neki dan kod ocnog 25kn.
Vise manje su vecine pretraga toliko osim ako je nesto detaljnije.
Prijatelj je bio polomio nogu, na rendgenu je isto platio slikanje 25kn.

@fiser,
A zasto ne napravis onu samoobnovljivu policu?
Gluposti da poslodavac mora cekati obavijest od HZZO, nego je lijencina.
On bi tebi to trebao produziti cim istekne.

Ako si mislio na iskaznicu obaveznog osiguranja, ona ti vrijedi i nakon isteka datuma, na novim iskaznicama niti nema datuma.
Meni su novu poslali sa 1 godinom zakasnjenja.
DarkStar is offline  
Odgovori s citatom
Old 02.12.2012., 14:10   #695
Quote:
Nije pogodila, ali nema uvid u podatke koje ima ispostava. Jedino ako je na stranicama HZZO-a upisala tvoj OIB ili JMBG kojeg sigurno ima u svojoj evidenciji, pa vidi isto što i ti.
A to znači da bilo tko tko ima tvoj OIB/JMBG isto bi ti rekao datum koji piše na stranicama i kad ti ističe polica.

Moguće je dobiti različite podatke, jer se ne ažuriraju automatski.
Za provjeru na stranicama Hzzo nije nužan jmbg ni oib.
Mi provjeravamo po MBO(matični broj osiguranika).

To nam je stranica na kojoj provjeravamo aktivnost dopunskog, ukoliko se na e-receptu pokaže da nema dopunsko, a pacijent tvrdi da ima.

Ovo s ažuriranjem mi je "super"
Ako sustav kaže da je dopunsko neaktivno, pacijenta uputimo na pripadajući ured hzzo da provjeri.
Prilikom promjene, ista se vidi u sustavu tek drugi dan.
mimoza40 is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.12.2012., 16:44   #696
Quote:
DarkStar kaže: Pogledaj post
Meni su danas 30.11. poslali opomenu da mi je 22.11. dakle prije 8 DANA istekla polica i da im moram platiti zaostatke za ovaj 11. mjesec u iznosu od 54kune u roku od 8 dana u protivnom ( u produzetku masnim slovima) PRIJETE SUDSKOM TUZBOM!!! :klap:

A kad moras cekati OD 10 UJUTRO DO 2 POPODNE da prokleta hitna te odzveze iz bolnice kuci, a uredno placas dopunsko osiguranje to nikom nista - GAMAD LOPOVSKA!!!

Nikad vise necu aktivirati to sranje radje umrijeti od bolova, radje ici kod 5 privatnika nego njima davati svoj krvavo zaradjeni novac.
Meni dopunsko vrijedi inace do 8. mjeseca ali sam danas isto dobio opomenu da moram platit 270kn,inace raskidaju ugovor.Inace placam godisnje jednom pa ne znam koji je to sada k...?
Mr.Bean is offline  
Odgovori s citatom
Old 03.12.2012., 17:32   #697
Kćeri je u petak stiglo prijeteće pismo da će joj, budući da se zaposlila početkom godine, a uvijek je imala dopunsko kao redoviti student, policu dopunskog poništiti i tražiti na sudu "štetu" retroaktivno (od trenutka zaposlenja do danas). Po njima je ona danom promjene statusa osiguranika izgubila pravo na dopunsko, iako i dalje ime osnovno (samo po drugoj osnovi) i iako je i dalje redoviti student. Ništa se u biti nije mjenjalo. U Zakonu, u članku 14a piše da se iz proračuna plaća za redovne studente. Sad tko je tu lud? Može neko objašnjenje jer je njih na telefon nemoguće dobiti.
Bočko is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.12.2012., 16:11   #698
Quote:
Bočko kaže: Pogledaj post
Kćeri je u petak stiglo prijeteće pismo da će joj, budući da se zaposlila početkom godine, a uvijek je imala dopunsko kao redoviti student, policu dopunskog poništiti i tražiti na sudu "štetu" retroaktivno (od trenutka zaposlenja do danas). Po njima je ona danom promjene statusa osiguranika izgubila pravo na dopunsko, iako i dalje ime osnovno (samo po drugoj osnovi) i iako je i dalje redoviti student. Ništa se u biti nije mjenjalo. U Zakonu, u članku 14a piše da se iz proračuna plaća za redovne studente. Sad tko je tu lud? Može neko objašnjenje jer je njih na telefon nemoguće dobiti.
Ako je zaposlena, ne može koristiti beneficiju dopunskog na teret državnog proračuna.
Prema plaći joj se odredi vrijednost premije za dopunsko.

Ispravit će me Zikomed ako griješim.
mimoza40 is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.12.2012., 18:42   #699
Gdje piše da ne može? Može čl. ijednog zakona?

Ona ni ranije nije bila oslobođena plaćanja temeljem prihodovnog cenzusa da bi joj sad, kad su joj prihodi narasli, poništavali policu. Ona je bila oslobođenma temeljem druge osnove (redovitog studiranja) koja se nije promjenila. E da, u svibnju je produljila "besplatno-studentsko-dopunsko" iako je zaposlena tj. prijavljena od siječnja. Pitam sad Vas tu znalce (jer HZZO je kako rekoh nemoguće dobiti) kako je to moglo i može se, a sad odjednom ne može?

U Zakonu relevantnom za dopunsko osiguranje piše u čl. 14a koje to kategorije Država "časti". Ona spada u tu kategoriju temeljem svojeg studentskog statusta tj. studentskih prava. Ne krši ni jedan čalanak Zakona, a to radi li ona, ima li 60 kg, plave oči ili glasa za Zelene je nedefinirano tj. nezabranjeno zakonom i shodno tome nebitno.
Bočko is offline  
Odgovori s citatom
Old 04.12.2012., 19:01   #700
Quote:
Bočko kaže: Pogledaj post
Gdje piše da ne može? Može čl. ijednog zakona?

Ona ni ranije nije bila oslobođena plaćanja temeljem prihodovnog cenzusa da bi joj sad, kad su joj prihodi narasli, poništavali policu. Ona je bila oslobođenma temeljem druge osnove (redovitog studiranja) koja se nije promjenila. E da, u svibnju je produljila "besplatno-studentsko-dopunsko" iako je zaposlena tj. prijavljena od siječnja. Pitam sad Vas tu znalce (jer HZZO je kako rekoh nemoguće dobiti) kako je to moglo i može se, a sad odjednom ne može?

U Zakonu relevantnom za dopunsko osiguranje piše u čl. 14a koje to kategorije Država "časti". Ona spada u tu kategoriju temeljem svojeg studentskog statusta tj. studentskih prava. Ne krši ni jedan čalanak Zakona, a to radi li ona, ima li 60 kg, plave oči ili glasa za Zelene je nedefinirano tj. nezabranjeno zakonom i shodno tome nebitno.
Nisam expert za ovo područje, ali ako svi zaposleni podliježu plaćanju police prema visini osobnog dohotka, zašto bi netko tko je u međuvremenu osiguran po osnovi zaposlenja imao besplatno dopunsko?(izuzmemo li prihodovni cenzus)
Status osiguranika pri hzzo proizlazi joj iz stalnog radnog odnosa ili iz statusa studenta? Mislim da ovo prvo.

Veliš gore da se ništa nije mijenjalo samo se ona zaposlila. To znači da ju je poslodavac prijavio i osigurana je po drugom osnovu (ne kao student).Znači da se mijenjalo.
mimoza40 is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 22:28.