Natrag   Forum.hr > Društvo > Pravo > Radno, socijalno i obiteljsko pravo

Radno, socijalno i obiteljsko pravo Ugovori o radu i radni odnos, mirovinsko, zdravstveno, alimentacija, brak i razvod, posvojenje, skrbništvo, roditeljska skrb i dr.

Odgovor

Tematski alati Opcije prikaza
Old 15.09.2024., 17:12   #6981
Quote:
dariom2 kaže: Pogledaj post
Besplatno zdravstvo je moralnog i prirodnog zakona dužnost,
Te priče o "moralnim i prirodnim zakonima" nisu ni za malu djecu.
Moral i priroda ne plaćaju lijekove, daju plaće ili kupuju opremu.

Platiš osiguranje kao i za sve drugo i gotovo.
Old Iggy is online now  
Odgovori s citatom
Old 16.09.2024., 03:44   #6982
Quote:
thortwins kaže: Pogledaj post
Ja takvima kažem - živite svoj život, ali ne očekujte da ću ga ja plaćati.

Cisto tehnicki, ti ne placas zdravstveno ni sebi, a bome ni drugima.

Drzava oduzima novac gradanima (barem ono malo kojima jos to moze), te ga onda rasporeduje onako kako ona odlucuje da to treba uraditi. To sto drzava naziva jedan od nacina oduzimanja novca "zdravstvenim osiguranjem", to uopce ne znaci da taj novac ide samo i jedino za zdravstvo.

Old 16.09.2024., 06:29   #6983
Quote:
Ashton66 kaže: Pogledaj post

Cisto tehnicki, ti ne placas zdravstveno ni sebi, a bome ni drugima.

Drzava oduzima novac gradanima (barem ono malo kojima jos to moze), te ga onda rasporeduje onako kako ona odlucuje da to treba uraditi. To sto drzava naziva jedan od nacina oduzimanja novca "zdravstvenim osiguranjem", to uopce ne znaci da taj novac ide samo i jedino za zdravstvo.

A da proučiš malo gradivo o javnim financijama?
Doprinosi su namjenska sredstva, ako ih država uzme onda se MORAJU utrošiti namjenski za zdravstvo.

Ovo o čemu ti pišeš jesu porezi, država uzme u jednu kasu (državni proračun) i onda po svojem nahođenju odluči što je državi najpotrebnije. To što mi imamo situaciju da je našoj državi potrebnije plaćati glasače u dijaspori i slične nebuloze je problem toga što ne izlazimo na izbore iz opravdanih, ali često i neopravdanih razloga....

A ako pogledaš izvršenje proračuna u zadnjih xy godina, doprinos za zdravstveno nikad nije dovoljan za sve troškove zdravstvenog sustava pa država iz proračuna doplaćuje uz ono što se svaki mjesec u zdravstvo slije iz doprinosa na plaće (16,5% na radnikovu bruto plaću).

A onda u zdravstvu imamo neefikasno upravljanje pa se nažalost taj novac ne iskoristi kako bi trebalo.
Old 16.09.2024., 13:31   #6984
@cici1810 Napokon jedan suvisli komentar na ovom topicu nakon dugo vremena.

I samo da se osvrnem na "povlasticu" jednog forumaša. Ne, ZO osiguranje je zagarantirano ustavom i nije povlastica ako se za njega moraju zadovoljiti određeni uvjeti.

Besplatno obvezno ZO mora se negdje prijaviti i javljati odnosno ostvariti uvjeti kako bi se ostvarilo to PRAVO a ne povlastica.

Povlastice su bezuvjetne. Kad država ukine OBVEZNOST zdravstvenog osiguranja kao u drugim državama, onda se može početi razgovarati o besplatnom ZO kao povlastici.
Old 17.09.2024., 11:38   #6985
Pozdrav!

Kako planiram jedno duže putovanje u više država Latinske Amerike (do 6 mjeseci, neplaćeno od poslodavca) da li mi netko može pomoći vezano za prijavu na zdravstveno.

Na mirovinsko mi je jasno, produženo osiguranje i sama uplaćujem doprinose prema rješenju Porezne uprave (šalje uplatnice). U HZMO se trebaju donijeti popunjeni obrasci M-1P/eM-1P Prijava o početku osiguranja i M-11P/eM-11P Prijava o početku poslovanja obveznika doprinosa). Obrasce sam kupila u Narodnim novinama. Popunjavala sam prema https://www.rrif.hr/clanak-20291/ (treba imati lozinku). Produženo se može prijaviti u roku od 12 mjeseci.

Iako planiram biti izvan RH, da li se trebam prijaviti na HZZO i uplaćivati doprinose?

Imam godišnje svjetsko putno ali je uvjet do 30 dana boravka u inozemstvu.

Isprika adminu ako je pitanje postavljeno na krivu temu.

Hvala.

EDIT: Bila sam na HZZO-u i rekli su mi da trebam:
Nakon što me poslodavac odjavi (ne prije)
1. Doći u Jukićevu 12 u Zagrebu (prema prebivalištu) i donijeti Odluku poslodavca (ne treba popunjavati obrazac prijave) ili
2. Poslati Odluku poslodavca i kratko objašnjenje da se radi o neplaćenom i u kojem razdoblju na [email protected] (ne treba popunjavati obrazac prijave)
3. Porezna izdaje rješenje i šalje uplatnice (nisam sigurna da li dostavljaju preko e-građanin), mjesečno cca. 92 eura,
4. Osnovica za obračun doprinosa se svake godine mijenja odnosno nešto je veća svake godine u odnosu na prethodnu.

Treba se prijaviti na HZZO iako se ne planira biti u RH (niti u Europi).

Ovakvo osiguranje (uz besplatnu karticu Europskog zdravstvenog) vrijedi za osnovno zdravstveno (bez liječenja) u EU, Švicarskoj i još nekoliko država Europe.

Uz ovo planiram uzeti svjetsko zdravstveno na privatnoj osnovi (jer osiguranje HZZO-a ne pokriva zemlje u koje idem).
Za ovo svjetsko, premija za 6 mjeseci je duplo niža ako se uzme od prvog dana puta nego ako se stavi da je osoba već na putu. Tako da planiram uzeti od prvog dana puta (bez obzira što već imam godišnje koje mi je uz uvjet na 30 dana).

Ljudi u HZZO-u su bili zaista ljubazni. Iako je bilo puno stranaka i svi šalteri su radili.

HZMO (Trpimirova) i HZZO (Jukićeva) sam obavila u manje od pola sata. Moja pohvala njima. Stvarno sam se ugodno iznenadila.
Pelargonija is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.09.2024., 13:21   #6986
Pozdrav

Prijavom na Hrvatski zavod za zapošljavanje u sustav nezaposlenih osoba nakon prestanka radnog odnosa (naravno u roku od 30 dana) se dobija i obvezno zdravstveno osiguranje , ili se svejedno treba jos i otici u HZZO ?
dndejannovak76 is offline  
Odgovori s citatom
Old 17.09.2024., 13:26   #6987
Quote:
dndejannovak76 kaže: Pogledaj post
Pozdrav

Prijavom na Hrvatski zavod za zapošljavanje u sustav nezaposlenih osoba nakon prestanka radnog odnosa (naravno u roku od 30 dana) se dobija i obvezno zdravstveno osiguranje , ili se svejedno treba jos i otici u HZZO ?
Po tisuću i prvi puta.

HZZ nije obavezan, u roku 30 dana se morate prijaviti ako imate nekakva prava preko njih npr. naknada. U protivnom možete se kod njih prijaviti kada god želite.

HZZO jest obavezan i to vam je prva stanica nakon promjene statusa u vidu ostali ste bez posla ili niste više redovan učenik/student a ne idete odmah raditi negdje. Ako želite iskoristiti pravo na besplatno obvezno ZO morate se prijaviti na HZZO u roku 30 dana, a ako ne želite besplatno nego ga sami plaćati možete se prijaviti kada god želite sa time da će te platiti unatrag godinu dana sve zaostatke kada niste bili osigurani jer je u ovoj državi ZO obavezno.

Ako ste prijavljeni i na HZZ nećete se morate javljati svakih 90 dana na HZZO. Prijava na HZZ ne osigurava automatski i obvezno ZO.

HZZ = hrvatski zavod za zapošljavanje oliti burza
HZZO = hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje.

Troleri zaobiđite ovu temu jednom za svagda kako bi ljudi mogli naći potrebne informacije a ne da moraju stalno jedno te isto ispitivati. otvorite si svoju temu i trolajte koliko hoćete o nepravednosti sustava.
Old 18.09.2024., 09:32   #6988
Quote:
morčić_ri kaže: Pogledaj post
I samo da se osvrnem na "povlasticu" jednog forumaša. Ne, ZO osiguranje je zagarantirano ustavom i nije povlastica ako se za njega moraju zadovoljiti određeni uvjeti.
Definicija zdravstvenog osiguranja za sve građane i pravni asekti su pitanje politike i pravno-filozofsko-etičkih rasprava.
Guglaš malo o tome i možeš proučavati koliko hoćeš:
https://www.google.com/search?q=righ...hrome&ie=UTF-8

Pravo na nešto je inherentno i stečeno, povlastica je nešto što ti netko daje.
Da sada ne idemo u širinu.

Quote:
Besplatno obvezno ZO mora se negdje prijaviti i javljati odnosno ostvariti uvjeti kako bi se ostvarilo to PRAVO a ne povlastica.

Povlastice su bezuvjetne. Kad država ukine OBVEZNOST zdravstvenog osiguranja kao u drugim državama, onda se može početi razgovarati o besplatnom ZO kao povlastici.
Za ovu raspravu je bitno da se razumije da je zdravstvo danas velika industrija, a ne hospicij iz vremena Biblije.
A da bi industrija funkcionirakla, treba to financirati.
I nikada neće biti dovoljno da se svima, baš svima pruži baš najbolja skrb i najbolji lijekovi.
Liste čekanja u bogatoj Švedskoj znaju biti veće i dulje se čeka nego u Hrvatskoj. Za psihijatra se ne čeka, ali za ozbiljnu operaciju i te kako.

Nitko nema dovoljno novaca za zdravstvo kakvo bi razni ideolozi koji žive u svom svijetu htjeli.

I zato - meni je posve nebitno da li nešto piše da je Ustavom zagarantirano pravo, kada čak niti ja koji ga plaćam - nemam.
A najviše me vrijeđa kada je takva skrb na kraju dostupnija ljenguzima i lezilebovićima 'kojima se eto ne radi, čak im se neće javljati da bi si PRODUŽILI DOBIVENU POVLASTICU.
thortwins is offline  
Odgovori s citatom
Old 18.09.2024., 14:07   #6989
Troleru thortwins,

Povlastica je kad se nekome BEZUVJETNO nešto daje, a na besplatno OBAVEZNO ZO imaju pravo samo ako ispune određene uvjete.

Zdravstveno osiguranje je u našoj državi OBAVEZNO. A ako me nešto država obvezuje mora i stvoriti uvjete za to. Kako da plaća nezaposleni ZO ako mu država ne može omogućiti sigurno zaposlenje. Zaobiđite demagogiju da posla ima za sve. Ne, nema. Ima neplaćenog i robovlasničkog, a i pogledajte brojku prijavljenih oglasa slobodnih radnih mjesta i brojku nezaposlenih. Jedino mogu reći da imaju povlasticu nezaposleni supružnici, nemaju nikakav uvjet osim da budu nezaposleni i da imaju prijavljeno prebivalište u RH a imaju pravo na besplatno ZO dok ostali moraju se javljati da su u državi. Supružnici mogu biti i na drugom kraju svijeta i koristiti pravo na besplatno ZO.

Netko uspoređuje registraciju automobila kao obavezno, da obavezno je AKO IMAM automobil i njime se služim. Kad ukine država OBAVEZU za imati ZO koristio netko zdravstvenu zaštitu u RH ili ne, onda možemo razgovarati o besplatnom ZO kao povlastici.

Ispravljam se za zagarantirano ustavom ZO, nije osiguranje zagarantirano nego zdravstvena zaštita. Liječnik vas ne smije odbiti i ne smije odbiti pružiti prvu pomoć imali vi ili ne imali ZO.

Uspoređivati nas sa Švedskom ili bilo kojom civiliziranom državom.....hahahahahahahahahahahhahahahahahahahah ah
Old 19.09.2024., 07:30   #6990
Quote:
morčić_ri kaže: Pogledaj post
Troleru thortwins,
Na moj argumentrani post ti odgovaraš besmislenom bezobzirnom uvredom Ad Hominem?

Quote:
Povlastica je kad se nekome BEZUVJETNO nešto daje, a na besplatno OBAVEZNO ZO imaju pravo samo ako ispune određene uvjete.
Ništa na ovome svijetu nije stvarno bezuvjetno.
A povlastica je povlastica.
Iskreno mislim da bi čak i ovim političarima pomoglo da to počnu tako nazivati.
Povlasticom.
Da ljudi shvate i da to počnu poštivati. To što netko drugi za njih plaća.
Ne plaćaju političari.
Plaćaju drugi osiguranici.

Quote:
Zdravstveno osiguranje je u našoj državi OBAVEZNO. A ako me nešto država obvezuje mora i stvoriti uvjete za to.
Kako?
Još više otimati onima koji rade i plaćaju, a da bi baš ti koji plaćaju onda imali manje?

Što misliš, kako se ja osjećam, kada plaćam i cijeli život sam plaćao za druge, a osobno sam rijetko imao priliku koristiti mnoge beneficije? Kao samostalni poduzetnik, zapravo nemaš pravo na bolovanje. Nikada u zadnjih 30+godina nisam bio na bolovanju. Nikad. A bio sam bolesniji od mnogih koji su otišli na bolovanje. Oni mi se smiju, gledaj, budala radi.
A ja njima plaćam da 'boluju', iako su zdraviji od mene.
Baš super.
I onda, dodatno, krene još vrijeđanja - Blago tebi, ti i,maš.
E pa nije mi palo ništa s neba, pošteno sam radio i stekao, kad su drugi 'planrdovali', ljetovali, roštiljali...
I onda, kao cuker, još vrijeđanja - tko si ti da određuješ neradnicima, ljenčugama i sl. da se moraju javljati bar svaka tri mjeseca...
Ono, ja sam taj koji vam to plaća...

Quote:
Kako da plaća nezaposleni ZO ako mu država ne može omogućiti sigurno zaposlenje.
Zaobiđite demagogiju da posla ima za sve. Ne, nema. Ima neplaćenog i robovlasničkog, a i pogledajte brojku prijavljenih oglasa slobodnih radnih mjesta i brojku nezaposlenih.
Vidiš, to je ta demagogija.
Ne mora ti država osigurati zaposlenje.
Ti s to moraš sama naći.
Ona fraza iz Ustava " pravo na rad" ne znači to da ti država mora osigurati posao, nego da te država ne smije sprječavati i ograničavati u tome.

I nemoj mi pričati da nema posla. Danas, ima posla koliko hoćeš. I ne pričam uopće o poslovima koje sada radi tih 130000+ Nepalaca, Indijaca i Filipinaca... Ako nema posla u tvojoj struci, izvoli se prekvalificirati za posao koji je tražen.
Ima na forumu i tema o poslovima, uostalom.

Quote:
Uspoređivati nas sa Švedskom ili bilo kojom civiliziranom državom.....hahahahahahahahahahahhahahahahahahahah ah
Kad si toliko uvjerena da nešto uopće znaš o tome, evo ti malo linkova:

https://eurohealthobservatory.who.in...-waiting-times
15. tra 2024. — Long waiting times have long been a problem in Swedish healthcare, with substantial differences existing in waiting times between regions ...

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10172629/
[
In Sweden, as in most countries with publicly financed health services, long waiting lists for some surgical procedures have been a serious quality problem on the health policy agenda. To reduce waiting lists, the Swedish Government and the Federation of County Council agreed

https://www.hhs.se/en/about-us/news/...on-wait-times/
...in Sweden, patient wait times have long been a critical issue in the healthcare

...

Uglavnom, imaš gomilu članaka i publikacija koje sežu i 30-ak godina unatrag i upućuju da je problem listi čekanja na operacije, na pregled specijalista, a u zadnje vrijeme u nekim regijama čak i na pregled liječnika opće prakse - gorući problem.
Imaš članke koji o tome govore još prije 30 godina, i inicijative vlasti i struke da se problem riješi.

Problemi koji traju, zajedno sa pokušajima vlasti da ih riješe, su dodatno eskalirale zadnjih desetak godina, sa suludom politikom prihvaćanja stotina tisuća migranata...

Uostalom, ukucaš u tražilicu o tome, pa si traži sama:
https://www.google.com/search?q=sved...hrome&ie=UTF-8

Pa se ti sada nastavi slatko smijati.
I ponovo napiši da sam 'troller'.
Jer, naravno, Ad Hominem je lijek za sve.

Jer, ako jedna bogata Švedska ne može riješiti problem, kako će ga riješiti jedna Hrvatska, sa puno manjim standardom i više korupcije?
thortwins is offline  
Odgovori s citatom
Old 19.09.2024., 15:08   #6991
A sad ćeš reći da nisi troler? Vrijeđaj se ti koliko hoćeš ali otvorite si svoju temu pa trolajte koliko hoćete, a ovu temu ostavite za ono čemu služi a to je davanje informacija korisnicima HZZO-a što, kako i gdje.

Nisam pola toga pročitala jer nisi vrijedan.

Besplatno obvezno ZO nije povlastica ako me država tjera na ZO pod obavezno, a ako ga nemam (jer nezaposlenima ne može poslodavac plaćati jer ga nema) me kažnjava. Lp.
Old 20.09.2024., 10:26   #6992
Pitanje, ako je netko izgubio zdravstveno prošle godine (javljanje na 29.9. kada mu je rečeno - iako je papirić zagubio, i onda je na šalteru popio odbijenicu jer se kao trebao javiti 26.9.) , kada se sad konačno zaposli, hoće li mu država onda poslati račun za godinu dana kada nije bio zdravstveno osiguran?
Old 23.09.2024., 00:50   #6993
Nece. Ne moras to platit unazad kad se zaposlis.
Anonimi is offline  
Odgovori s citatom
Old 23.09.2024., 09:19   #6994
Quote:
cici1810 kaže: Pogledaj post
Pitanje, ako je netko izgubio zdravstveno prošle godine (javljanje na 29.9. kada mu je rečeno - iako je papirić zagubio, i onda je na šalteru popio odbijenicu jer se kao trebao javiti 26.9.) , kada se sad konačno zaposli, hoće li mu država onda poslati račun za godinu dana kada nije bio zdravstveno osiguran?
Mogu te tražiti potvrdu o zdravstvenom osiguranju za prethodnih godinu dana, ako zatražiš nešto od HZZO-a (duže bolovalje, operacija ili nešto slično).

Ja sam im poslao potvrdu prethodnog osiguranja i sve pet.
Old Iggy is online now  
Odgovori s citatom
Old 01.10.2024., 08:19   #6995
Quote:
cici1810 kaže: Pogledaj post
Danas te poslodavac prijavi online,je li HZZO softwer to registrira to neznam.
dariom2 is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.10.2024., 11:29   #6996
U Jukicevoj se starci sa stakama penju na ne bas niski polukat.
Kad se popnu guzvanjac tek slijedi.Stolaca nesto i ima,ali vecina ljudi stoji nagruvana u malom prostoru.
Bas je netko odabarao pravu zgradu i pravi prostor,nema sto.
zacky is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.10.2024., 11:36   #6997
Quote:
dariom2 kaže: Pogledaj post
Danas te poslodavac prijavi online,je li HZZO softwer to registrira to neznam.
Ja sam nedavno vidio prijavu sljedeći dan.
Old Iggy is online now  
Odgovori s citatom
Old 01.10.2024., 12:15   #6998
Nisam gledao ovu temu mjesecima, ali ne vidim čemu drama? Ne vidim u čemu je problem svaka tri mjeseca otići se prijaviti na HZZO ako nisu u klasik radnom odnosu ili penzić? To javljanje ne traje ni minutu. Sve drugo u životu je gnjavež daleko veća. Evo na kasi nekad se zna čekati i 20-30 minuta.

Glupo je da se mora javljati ali smislenije je od biroa gdje se također treba javljati na konzultacije, a oni glume da ti traže posao u biti ništa ne traže i dobivaju plaće. Nikakvog smisla od te ustanove.

Penzići se ne moraju javljati tako da nije istina da moraju. Isto tako tko ima muža ili ženu može se prijaviti kao uzdržavana osoba i isto se ne mora javljati.
timothy88 is offline  
Odgovori s citatom
Old 01.10.2024., 12:25   #6999
Quote:
timothy88 kaže: Pogledaj post
Nisam gledao ovu temu mjesecima, ali ne vidim čemu drama? Ne vidim u čemu je problem svaka tri mjeseca otići se prijaviti na HZZO ako nisu u klasik radnom odnosu ili penzić? To javljanje ne traje ni minutu. Sve drugo u životu je gnjavež daleko veća. Evo na kasi nekad se zna čekati i 20-30 minuta.

Glupo je da se mora javljati ali smislenije je od biroa gdje se također treba javljati na konzultacije, a oni glume da ti traže posao u biti ništa ne traže i dobivaju plaće. Nikakvog smisla od te ustanove.

Penzići se ne moraju javljati tako da nije istina da moraju. Isto tako tko ima muža ili ženu može se prijaviti kao uzdržavana osoba i isto se ne mora javljati.
HZZ nikad nije ni tražio posao, oni vode evidenciju o prijavljenim nezaposlenima, brišu kak im se sprdne ako se nezaposleni ne javi na vrijeme ili ako ne šalje molbe u firme koje su robovlasničke (ne uplaćuju poreze i doprinose, ne isplaćuju plaće a rintaš od ve do ve) oni su samo socijalna služba za obračunavanje naknade, (onima koji imaju na nju pravo) i objavljivanje otvorenih natječaja bez provjere poslodavca koji traži radnike. Umjesto da pomognu nezaposlenima, oni su u službi poslodavaca.

Trebali bi pomoći ljudima da što prije nađu posao a oni gledaju da što prije te izbrišu iz bilo kojeg razloga, kako bi se država hvalila o smanjenju nezaposlenosti. A ne žele objaviti podatak koliko je stvaran broj nezaposlenih prijavljenih samo na HZZO.
Old 01.10.2024., 12:30   #7000
To javljanje traje najmanje pola sata,i to utorkom.
Ja nisam prošo manje od toga,možda jednom,ali to nikako nije bilo ispod 20,a bilo je i 40.
Puno veći problem je nekakav rok i upis i ispis,nabijanje problema sebi drugima,pogotovo osobama sa stalnim prebivalištem.Ali o tome se puno ovdje razglabalo i svatko drži svoju stranu.
zacky is offline  
Odgovori s citatom
Odgovor

Kreni na podforum

Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 09:20.