Svijet Zbivanja u svijetu |
|
|
27.01.2025., 21:36
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2008.
|
Njena organizacija je pocinila zlocine protiv izraeskih civila, radi na unistenju drzave Izrael i ponosna je na to. Ne cudi me da ih hapse.
Quote:
Uloga PFLP-a i Brigada mučenika Abu Ali Mustafe u bitci kod poplave al-Aqsa je vitalna i istaknuta, budući da su jedna od glavnih frakcija koje sada vode bitku za obranu palestinske prisutnosti i suprotstavljanje cionističkoj agresiji u Pojasu Gaze, uz brigade al-Qassama [vojni ogranak Hamasa] i druge frakcije otpora. PFLP je bio jedna od frakcija koje su sudjelovale u operaciji 7. listopada i još uvijek ima dobre rezultate u bitci. Ostaje prisutna na bojnom polju u svim područjima Pojasa Gaze i u ovu bitku dovela je svoje najistaknutije vođe, borce i kadrove, krčeći put do Jeruzalema, oslobođenja i povratka. Ova prisutnost je u skladu s vizijom i strategijom Fronte za suočavanje s okupacijom.
Brigade mučenika Abu Ali Mustafe igraju vitalnu ulogu u tekućim operacijama i blisko surađuju s ostalim palestinskim frakcijama koje sudjeluju u bitci kod poplave al-Aqsa. Ova zajednička koordinacija dolazi u okviru zajedničke strategije za suprotstavljanje agresiji i obranu našeg naroda. Jedinstvena akcija između palestinskih frakcija je kamen temeljac u vođenju bitke protiv agresije, a to povećava njenu učinkovitost i uspjeh u nanošenju teških gubitaka okupacijskim vojnicima. Od početka cionističke agresije, Brigade su održavale stalnu koordinaciju između različitih frakcija. To uključuje zajedničko organiziranje velikog broja operacija, osim pojedinačnih operacija. Ova strategija traje i nastavit će se, au narednim danima bit će još veća i dublja koordinacija, u svjetlu okupatorske najave treće faze agresije. Frakcije otpora će intenzivirati svoj proces iscrpljivanja cionističkog neprijatelja na svim lokacijama u Pojasu Gaze, posebno u osovini Netzarim u središnjoj Gazi, i osovini Philadelphia na jugu. Neprijatelj mora očekivati mnoga iznenađenja, udare i zasjede frakcija otpora.
|
|
|
|
27.01.2025., 22:09
|
|
Centar Svijeta i Okolice
Registracija: Jul 2003.
|
Quote:
Miss_Fine kaže:
Nelson Mandela nije insistirao na ciscenju zemlje od bijelaca, Hamas i dalje na tome insistira- so simple.
Moze li se Jarrar baviti pravima Palestinaca, bez sudjelovanja u radu teroristicke organizacije? Nemam uvid u ono sto o njoj znaju izraelske sluzbe, ali ovo dolje je dovoljno za sumnju da nije nevina u zatvoru.
|
Khalida nije Hamas, ona je ljevičarka i nju su uhitili ne zato jer je zagovala terorističke akcije nego zato što je išla zastupati Palestince u europskim akademskim i diplomatskim krugovima. Ona se nije zalagala za nepostojanje Izraela nego je fokusirala svoj rad protiv okupacije. Legalno, a ne fizički. Čak je bila i u ICJu i tamo zastupala Palestince. To je politički aktivizam, a ne terorizam.
I Nelson Mandela i Khalida Jarrar smatraju se simbolima otpora protiv ugnjetavanja, zalažu se za oslobođenje svog naroda - Mandela protiv apartheida u Južnoj Africi, a Jarrar protiv izraelske okupacije u Palestini.
Oboje su opravdavali otpor, uključujući oružanu borbu, kao nužnu pred sustavnim nasiljem i represijom, iako se Mandela kasnije usredotočio na pomirenje i mir, ne znači ni da Khalida neće. Oboje su bili zatvoreni zbog svojih političkih aktivnosti i postali simboli prkosa i otpora. Oboje su se bavili pitanjima ljudskih prava, pri čemu se Mandela vezano za na rasnu jednakost i izgradnju nacije, dok se Jarrar zalagala za palestinske zatvorenike i prava žena.
U mojoj glavi su slični. Bez obzira što Izrael tvrdi da ona pripada nekoj terorističkoj organizaciji jer tako su isto tvrdili za Mandelu.
|
27.01.2025., 22:57
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Ona007 kaže:
Khalida nije Hamas, ona je ljevičarka i nju su uhitili ne zato jer je zagovala terorističke akcije nego zato što je išla zastupati Palestince u europskim akademskim i diplomatskim krugovima. Ona se nije zalagala za nepostojanje Izraela nego je fokusirala svoj rad protiv okupacije. Legalno, a ne fizički. Čak je bila i u ICJu i tamo zastupala Palestince. To je politički aktivizam, a ne terorizam.
I Nelson Mandela i Khalida Jarrar smatraju se simbolima otpora protiv ugnjetavanja, zalažu se za oslobođenje svog naroda - Mandela protiv apartheida u Južnoj Africi, a Jarrar protiv izraelske okupacije u Palestini.
Oboje su opravdavali otpor, uključujući oružanu borbu, kao nužnu pred sustavnim nasiljem i represijom, iako se Mandela kasnije usredotočio na pomirenje i mir, ne znači ni da Khalida neće. Oboje su bili zatvoreni zbog svojih političkih aktivnosti i postali simboli prkosa i otpora. Oboje su se bavili pitanjima ljudskih prava, pri čemu se Mandela vezano za na rasnu jednakost i izgradnju nacije, dok se Jarrar zalagala za palestinske zatvorenike i prava žena.
U mojoj glavi su slični. Bez obzira što Izrael tvrdi da ona pripada nekoj terorističkoj organizaciji jer tako su isto tvrdili za Mandelu.
|
Znam da je ljevicarka. Upravo sam procitala na onom linku da su i ti ljevicari sudjelovali u zlocinima protiv covjecnosti 07.10. i planiraju ih cinit i dalje.
Ako se mislila bavit plemenitim aktivnostima ne mora bit senior member zlocinacke organizacije.
To je samo medju Palestincima normalno.
|
|
|
27.01.2025., 23:26
|
|
Centar Svijeta i Okolice
|
Quote:
Miss_Fine kaže:
Znam da je ljevicarka. Upravo sam procitala na onom linku da su i ti ljevicari sudjelovali u zlocinima protiv covjecnosti 07.10. i planiraju ih cinit i dalje.
Ako se mislila bavit plemenitim aktivnostima ne mora bit senior member zlocinacke organizacije.
To je samo medju Palestincima normalno.
|
Pa šta bi Izraelci uradili da su kojim čudom njih Palestinci okupirali? Ne bi se oružano branili nego bi preslušavali savjete Dalaj Lame.  Uostalom, šta je naš narod uradio kad su nas okupirali?
U UK nekim čudom ta organizacija nije teroristička.
|
28.01.2025., 00:03
|
|
Centar Svijeta i Okolice
|
Nije mu uspjelo sa Indonezijom, Egiptom i Jordanom. Sada Trump razmišlja o preseljenju Palestinaca u Albaniju?
https://x.com/Megatron_ron/status/1883973997291004375
Albanski premijer tvrdi da je to laž i zalaže se da Palestinci ostanu na svojoj zemlji
https://x.com/kos_data/status/1883993024000094282
|
28.01.2025., 18:27
|
|
Registrirani korisnik
|
Jel se smije sad diskutirat o preseljenju, kad ga je Trump "stavio na stol".
Stalno dobivam neke bodove, ne zelim otklizat u ban bezveze.
|
|
|
28.01.2025., 21:14
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Jan 2020.
|
Jel to istina? Ili zajebancija? Kud bi s njima? Na Prokletije? Krf za njih i ne bi bio loše rješenje. Ma dajte budite ozbiljni, nema i ne smije biti preseljenja.
|
|
|
28.01.2025., 21:28
|
|
ludi Bizon
Registracija: Mar 2015.
|
Prepiska sa jednog iz BiH foruma:
Dokazano davno da je bombardovanje Gaze premašilo rušenje Drezdena i Hamburga.
U pojasu Gaze, površine od 360 kvadratnih km, je uništeno preko 150 hiljada objekata, 276,000 teže ili lakše oštećeno, dok je u Mariupolju, površine 166 kvadratnih killometara, nepunih 11.000 objekata srušeno ili je doživjelo teža ili lakša oštećenja. 135 (procijena)uništenih objekata, 7.042 teško oštećenih objekta, 3,002 umjereno oštećenih.
70.000 tona eksploziva je bačeno na Gazu, tačan podatak utrošenog eksploziva za Mariupolj ne znam.
150 000+276 000=426 000 neka je po jedno ranjeno ili poginulo u tim objektima to znaci da je stradalo oko 426 000 ljudi u Gazi, a ne oko 60 000 ili 70 000, logika ovo nalaze i dedukcija logicka.
Znaci neko petlja i laze, i ko zna hocemo li ikad saznati istinu o Gazi i ovom ratu koji je trajao malo preko godinu dana.
Svaki mrtvi je prebrojan i upisan, niko ne kaže da je spisak konačan, nisam naišao da spominje iko preko 100.000 mrtvih.
U narednim mjesecima će se više znati.
Nasao ja, i spominjao ovdje. Nek je se pola od 426 000 izvuklo to je 213 000 stradalih, ne poginulih, nego nastradalih, znaci ranjeno ili poginulo. Nemoguce je da je brojka na 60 ili 70 hiljada, na toliko porusenih objekata.
Tek ko zna kad cemo saznati istinu, a mozda ni tada, kao u drugim ratovima i genocidima itd.
Ne znam ko i spominje 100000 ubijenih, gledao na Al Jazeere o tome. Vrlo seriozno. Oni kazu da su Izraelci uvijek iznosili rezerve a istrage UN agencija su u vrlo visokom procentu potvrdjivali izvore i brojke Palestinske uprave. Spominje se oko 60000-65000 najvise ubijenih, sto je naravno uzasno, ali IDF je uglavnom najavljivao napade pa ne znam bas da moze biti i toliko. Palestinci su vrlo pametan narod i naucio je nositi se s tim. Da ce bas cekati u podrumu i nadati se cudu, ne vjerujem. Meni je najtragicnija prica ranjeni, toliko je sakatih, bez vida, s boelstima da evakuaciju cekaju na hiljade teskih slucajeva. Nadam se da je s tim krenulo, nisam upratio.
Quote:
The Lancet has estimated more than 70,000 direct deaths due to traumatic injuries. More than 100,000 Palestinians have also been injured.
|
170 000 nastradalih, 70 000 poginulih, 100 000 ranjenih to je blizu onoga sta ja govorim. Nemoguce je da je toliko malo. Naravno da nisu cekali u zgradama i sl i da su pobjegli iz njih, ali opet tesko da su svi mogli da pobjegnu i sl.
Evo postavio ove cifre na jednom stranom forumu i otvorio temu o tome, i ekspresno tema obrisana. Znaci krije se i petlja i laze, a taj forum je navodno otvoren za sve vrste diskusija.
Kljucno je "more than" rijeci. Znaci minimalno oko 170 000 nastradalih, poginuli i ranjeni.
|
28.01.2025., 21:58
|
|
the prisoner of heaven
Registracija: May 2012.
|
bibi ide kod trumpa sljedeci tjedan. prvi strani lider da je pozvan kod njega.
sta planiraju. nadam se miru.
|
|
|
28.01.2025., 22:40
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Apr 2015.
|
Quote:
Miss_Fine kaže:
Cak da je Izrael sluzbeno objavio Gazi rat, ovakvo masovno ubijanje civila na festivalu i citavih obitelji u njihovim kucama je teski zlocin. Mozes li to shvatit?
|
Gaza i zapadna obala su međunarodno priznata vojno okupirana područja.
Kada je nešto vojno okupirano, to znači da je u ratnom stanju.
Mozes li to shvatit?
Quote:
Miss_Fine kaže:
A ovo o udaljenosti festivala od granice kao opravdanje za masakriranje 350 miroljubivih 20-godisnjaka nam govori o stanju uma prohamasovaca.
|
Obzirom da su sigurnosne i tajne službe države izrael znale da se sprema napad iz Gaze i unatoč tome izdali sigurnosnu dozvolu za taj festival, to doslovce znači da su festival postavili kao živi štit za IDF.
Treba doduše uzeti u obzir, da je unatoč takvom živom štitu, IDF bio prikladno nenormalno spor da reagira što zapravo navodi na zaključak da je festival svjesno žrtveno janje, u svrhu ostvarivanja baš ovoga što se odigralo u zadnjih godinu dana i nastaviti će se odigravati. Gaza je uništena, "humana preseljenja" su u dogovorima.
Uostalom, oni koji još uvijek misle da je to sve " propust izraelskih tajnih službi", neka sami sebi pokušaju objasniti kako dođe do tog propusta. Podsjećam da je Gaza pod nadzorom špijuna, satelita, dronova, vojnih patrola, brodova, umjetne inteligencije i tko zna čega sve ne.

|
|
|
28.01.2025., 23:10
|
|
Centar Svijeta i Okolice
|
Quote:
sykorian kaže:
Mozes li to shvatit?
Obzirom da su sigurnosne i tajne službe države izrael znale da se sprema napad iz Gaze i unatoč tome izdali sigurnosnu dozvolu za taj festival, to doslovce znači da su festival postavili kao živi štit za IDF.
Treba doduše uzeti u obzir, da je unatoč takvom živom štitu, IDF bio prikladno nenormalno spor da reagira što zapravo navodi na zaključak da je festival svjesno žrtveno janje, u svrhu ostvarivanja baš ovoga što se odigralo u zadnjih godinu dana i nastaviti će se odigravati. Gaza je uništena, "humana preseljenja" su u dogovorima.
Uostalom, oni koji još uvijek misle da je to sve " propust izraelskih tajnih službi", neka sami sebi pokušaju objasniti kako dođe do tog propusta. Podsjećam da je Gaza pod nadzorom špijuna, satelita, dronova, vojnih patrola, brodova, umjetne inteligencije i tko zna čega sve ne.

|
Po zakonu se okupirani narod ima pravo boriti svim sredstvima. To se spominjalo na početku i palo pod tepih.
Drugo, jeste li čitali šta sam napisala prije dva dana. Meni jedna od najšokantnijih stvari od samog početka.
Al Jazeera ima dokumentarac, ima dva dana je objavljen ali na arapskom samo. Na twitteru neki su ga preveli na engleski. I tu novinar intervjuira Hamas. I Hamas u tunelima, of course pod maskama, ali na zidu im monitori kao kod obavještajne službe. Ne izgleda da im išta tu fali u tim tunelima. A jadni narod iznad, ajme majko  .
I Hamasovac kaže: mi smo hakirali izraelski server i iz tog hakiranja dobili smo jedan dokument. Mislim, oni hakirali server najbolje sigurnosne službe na svijetu?! Danas sam o tome sa jednim likom pričala koji je šef kibernetičke službe u jednoj velikoj firmi i to isto predaje i on kaže meni da je moguće. Gdje god ljudiska ruka upravlja moguće je hakirati.
Hamas kaže da je po tom dokumentu koji su dobili hakiranjem ( eto ja ne vjerujem u to. Prije će bit da im je Izrael namjestio to hakiranje da to nađu!) Hamas kaže da su oni skužili da se Izrael sprema napasti njih. Gazu. Da su izraelske sigurnosne službe imali o tome sastanak 01.10. I da su oni zbog toga djelovali 07.10 a plan im je bio kasnije. Po ovome ja mislim da je ovo sve u Gazi namješteno.
|
28.01.2025., 23:32
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
sykorian kaže:
Mozes li to shvatit? 

|
Ne radi se o tome je li ratno stanje ili nije. To nije onda manje zlocin.
To je onda zlocin protiv covjecnosti i ratni zlocin.
A o ovom drugom nemam komentara vise.
Ne moze se vjerske i ideoloske fanatike razuvjeriti.
Moji upisi mogu pridonijeti nesto samo onima koji na stvari gledaju zdravim razumom i imaju nekakav urodjeni osjecaj za dobro i zlo.
|
|
|
28.01.2025., 23:43
|
|
Centar Svijeta i Okolice
|
Quote:
Miss_Fine kaže:
Moji upisi mogu pridonijeti nesto samo onima koji na stvari gledaju zdravim razumom i imaju nekakav urodjeni osjecaj za dobro i zlo.
|
Radi se o 50 000 mrtvih Palestinaca ( istraživanja pokazuju da je brojka vjerojatno puno veća) versus 1138 izraelskih žrtava.
I zašto bi mi ovdje trebali žaliti samo izraelske žrtve, a zanemariti palestinske žrtve?
Meni osobno, u mojoj glavi su sve žrtve jednake. Vama nisu?
|
28.01.2025., 23:43
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Wushu senior kaže:
Jel to istina? Ili zajebancija? Kud bi s njima? Na Prokletije? Krf za njih i ne bi bio loše rješenje. Ma dajte budite ozbiljni, nema i ne smije biti preseljenja.
|
Nisam ja za preseljenje, niti mi se cini izvedivo, iako mjesta ima na Bliskom istoku.
Sto posto sam uvjerena, da ni razumni izraelski politicari (ukljucujuci Netanyahua) nikad nisu racunali s tim kao stvarnom mogucnosti kad rat prestane. Ali eto, Trump ko Trump.
Nego je bilo strogo zabranjeno o tome.
Mene zanima bi li se Palestinci iz Gaze preselili u Zapadnu Europu da im se ponudi. Njemacka, Francuska, UK, Benelux, Skandinavija.
To je samo teoretski, ali me ozbiljno zanima.
Znaci Gaza ostaje prazna, za Izrael, a oni izgube svako pravo povratka.
|
|
|
28.01.2025., 23:49
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Ona007 kaže:
I Hamas u tunelima, of course pod maskama, ali na zidu im monitori kao kod obavještajne službe. Ne izgleda da im išta tu fali u tim tunelima. A jadni narod iznad, ajme majko  .
|
Uvijek i svugdje je tako. Vojska uvijek ima prioritet u ratno vrijeme, ne znam što te tu točno čudi.
Quote:
Ona007 kaže:
I Hamasovac kaže: mi smo hakirali izraelski server i iz tog hakiranja dobili smo jedan dokument. Mislim, oni hakirali server najbolje sigurnosne službe na svijetu?! Danas sam o tome sa jednim likom pričala koji je šef kibernetičke službe u jednoj velikoj firmi i to isto predaje i on kaže meni da je moguće. Gdje god ljudiska ruka upravlja moguće je hakirati.
Hamas kaže da je po tom dokumentu koji su dobili hakiranjem ( eto ja ne vjerujem u to. Prije će bit da im je Izrael namjestio to hakiranje da to nađu!) Hamas kaže da su oni skužili da se Izrael sprema napasti njih. Gazu. Da su izraelske sigurnosne službe imali o tome sastanak 01.10. I da su oni zbog toga djelovali 07.10 a plan im je bio kasnije. Po ovome ja mislim da je ovo sve u Gazi namješteno.
|
Jako šturo je taj dio objašnjen u dokumentarcu. Da su nekim čudom i hakirali vojni server u pravom smislu, rezultat bi bio žešće kriptiran i neiskoristiv sadržaj, pa mi to ne drži vodu.
Prije bih rekao da se radi o phishing shemama kojima su Hamasovci dobili pristup nečijem mejlu ili nešto slično.. pa se pak postavlja pitanje jesu izraelci to znali pa plasirali što su htjeli kroz tu "rupu".
Obzirom da su izraelci mjesecima ranije znali da se veliki napad sprema, samo nisu znali kad, nebi me čudilo da su iskoristili baš tu "rupu" da pogurnu napad baš u termin kada žele i da žrtvuju festival da ostvare daljnje planove.
|
|
|
29.01.2025., 00:10
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Miss_Fine kaže:
|
Obožavam suludu i licemjernu verziju "zdravog razuma"
Kada Hamas (pješadija) napada, trebaju odustati odmah ako im okupatorska vojska nasere civile između sebe i njih.
Kada Izrael raketira, nema veze ni ako čistač Hamas sandala nosi dijete u vrtić, treba ga roknut baš tad odmah i neka uđe u zapisnik da je stradala vrtićka grupa "živi štit za teroriste". Nije bilo druge opcije.
Nadrealno.
Što se tiče dobra i zla, dovoljno je osnovno znanje matematike i malo uspoređivanja brojeva da normalan čovjek zaključi tko je tko.
|
|
|
29.01.2025., 01:32
|
|
Registrirani korisnik
Registracija: Oct 2006.
|
Quote:
Miss_Fine kaže:
Nisam ja za preseljenje, niti mi se cini izvedivo, iako mjesta ima na Bliskom istoku.
Sto posto sam uvjerena, da ni razumni izraelski politicari (ukljucujuci Netanyahua) nikad nisu racunali s tim kao stvarnom mogucnosti kad rat prestane.
|
Čekaj, jel' ti to ozbiljno?!?! Pa to je većini izraelskih političara oduvijek glavni cilj.
Još od prve Nakbe protivili su se bilo kakvom povratku Palestinaca, a političari barem iz Likuda (npr. Netanyahu) te iz još ekstremnijih stranaka priželjkivali su i drugu Nakbu. Upravo sad ju pokušavaju i provesti.
Quote:
Ali eto, Trump ko Trump.
Nego je bilo strogo zabranjeno o tome.
Mene zanima bi li se Palestinci iz Gaze preselili u Zapadnu Europu da im se ponudi. Njemacka, Francuska, UK, Benelux, Skandinavija.
To je samo teoretski, ali me ozbiljno zanima.
Znaci Gaza ostaje prazna, za Izrael, a oni izgube svako pravo povratka.
|
Zašto teoretski? Pa u Izraelu su mnogi htjeli upravo to: "Palestina Izraelu, Palestinci Europi!"
https://www.youtube.com/watch?v=fbebvCmmKzM
A i u Europi - npr. na britanskoj temi postavio sam svojevremeno izjave bivšeg škotskog Prvog ministra Hamze Jusufa (zaboravio sam kako se ime točno piše)
|
|
|
29.01.2025., 01:52
|
|
Centar Svijeta i Okolice
|
Quote:
sykorian kaže:
Jako šturo je taj dio objašnjen u dokumentarcu. Da su nekim čudom i hakirali vojni server u pravom smislu, rezultat bi bio žešće kriptiran i neiskoristiv sadržaj, pa mi to ne drži vodu.
Prije bih rekao da se radi o phishing shemama kojima su Hamasovci dobili pristup nečijem mejlu ili nešto slično.. pa se pak postavlja pitanje jesu izraelci to znali pa plasirali što su htjeli kroz tu "rupu".
Obzirom da su izraelci mjesecima ranije znali da se veliki napad sprema, samo nisu znali kad, nebi me čudilo da su iskoristili baš tu "rupu" da pogurnu napad baš u termin kada žele i da žrtvuju festival da ostvare daljnje planove.
|
Da, i to me je baš najviše od svega zainteresiralo. Jer on kaže da je to izazvalo njih da napadnu 07.10.
Možda je "rupa" koju su im namjerno dopustili. Namjerno preusmeravanje. To se u cybersecurity zove honeypot. A možda samo imaju doušnika pa lažu da su informaciju dobili hakiranjem. Svejedno, ta informacija (po riječima Hamasa) ih je izazvala da napadnu.
Kako se moderni rat vodi u cyber sferi i Izrael ima dostupa raznim tehnologijama, od svog savršenog oružja Pegasus, do npr britanskih špijunskih aviona koji svaki dan polijeću s Cipra i osluškuju i snimaju Gazu, pa ona tehnologija Elona Muska, pa satelitska tehnologija. Ima tu raznih čuda. Izrael je rečeno da koristi Microsoft cloud, Azure itd. Nije to lako probit mada njihovi zakoni traže da se njihiva data ne drži van Izraela pa je moguće da je data u nekom privatnom ili državnom data centru u Izraelu. Dakle probit to ne možeš ni da si muha.
Ali onda, poznato je i da izraelski Pegasus špijunski software koriste i UAE i Saudijska Arabija i oni stalno prate Katar npr. Šta je s iranske strane pitanje je i je li oni možda imaju neku pomoć od kineskih i ruskih hakera.
Usput, kod izraelskog Pegasusa ne moraš ni kliknuti na sumnjivi link, to se zove zero click, dovoljno je da te nazovu s tog broja, ne moraš niti odgovoriti na poziv i već si praćen. Bio je jedan dokumentarac na tu temu davno. https://www.youtube.com/watch?v=lfOgm1IcBd0
|
29.01.2025., 17:54
|
|
Registrirani korisnik
|
Quote:
Hlebyn kaže:
Čekaj, jel' ti to ozbiljno?!?! Pa to je većini izraelskih političara oduvijek glavni cilj.
Još od prve Nakbe protivili su se bilo kakvom povratku Palestinaca, a političari barem iz Likuda (npr. Netanyahu) te iz još ekstremnijih stranaka priželjkivali su i drugu Nakbu. Upravo sad ju pokušavaju i provesti.
Zašto teoretski? Pa u Izraelu su mnogi htjeli upravo to: "Palestina Izraelu, Palestinci Europi!"
https://www.youtube.com/watch?v=fbebvCmmKzM
A i u Europi - npr. na britanskoj temi postavio sam svojevremeno izjave bivšeg škotskog Prvog ministra Hamze Jusufa (zaboravio sam kako se ime točno piše)
|
Eto tebe odmah na braniku Europe 
Rekla sam teoretski, jer nema mile sanse da Izraelci otjeraju Palestince iz Gaze silom, ako oni nece.
Ajde ti reci, sta mogu konkretno poduzet. Bacat svaki dan 2000-pound bombe, sto im je pustio Trump?
Pa da ih pobiju pola, nezamisliva ideja, dakle opet teoretski! ostao ih je milijun.
Izjave nekih nevaznih baba nisu bitne, ni zelje izraelskih politicara.
Naravno da Palestinci nece htjeti ici iz Gaze nigdje drugo na Bliskom istoku, kad je to gdje jesu "fenomenalna lokacija na moru".
Mene cisto zanima kako razmisljaju obicni, mali ljudi, jel im draza Gaza, odakle mogu stalno pikirat na Izrael, ili bi je pustili da se mogu legalno uselit u socijalu u Zapadnoj Europi.
|
|
|
29.01.2025., 23:29
|
|
Centar Svijeta i Okolice
|
https://www.reuters.com/world/us/us-...ce=chatgpt.com
Američki senat blokirao je zakon kojim bi USA blokirali ICC ( Međunarodni kazneni sud)
Svi senatori demokrati osim jednog su glasovali protiv.
Ovo je sud koji je osudio Netanyahua za ratne zločine
U međuvremenu se u Londonu formiralo novo civilno tijelo društva sastavljeno od međunarodnih intelektualaca nazvano Gaza Tribunal. Osnovani su prošle godine i čine ih poznati svjetski pravnici i aktivisti. Oni žele pozvati na odgovornost Izrael i vlade zemalja koji su podupirali Izrael tijekom genocida.
Quote:
Tribunal je formirala koalicija akademika, intelektualaca, zagovornika ljudskih prava i predstavnika medija i organizacija civilnog društva. Značajne osobe koje su uključene uključuju Richarda Falka, uglednog stručnjaka za međunarodno pravo i bivšeg posebnog izvjestitelja UN-a za okupirane palestinske teritorije, kao i bivše posebne izvjestitelje UN-a Michaela Lynka i Hilal Elver. Inicijativa također uključuje istaknute akademike kao što su Noura Erakat, Susan Akram, Ahmet Koroglu, John Reynolds, Diana Buttu, Cemil Aydın i Penny Green https://www.aa.com.tr/en/europe/-gaz...ce=chatgpt.com
|
Zanimljivo je da će im sljedeći sastanak biti u Sarajevu u Bosni i Hercegovini.
Quote:
Struktura suda uključuje više faza:
Inicijalni pripremni sastanci: Održani u Londonu u studenom 2024. radi utvrđivanja operativnih strategija, logističkih procesa i komunikacijskih načela.
Druga faza: zakazana za svibanj 2025. u Sarajevu, Bosna i Hercegovina, gdje će pripremljena izvješća, izjave svjedoka i nacrti deklaracija biti podijeljeni javnosti.
Glavna rasprava: planirana za listopad 2025. u Istanbulu, Turska, gdje će stručno vijeće predstaviti nacrt nalaza i odluka tribunala, uključujući iskaze svjedoka i izjave palestinskih civila i organizacija pogođenih krizom.
|
Zanimljivo. Civilni sud. Svijet se mijenja.
Quote:
Za razliku od ICJ-a ili ICC-a, Tribunal za Gazu potiče izvršenje kroz građanski aktivizam u različitim oblicima bez oslanjanja na vlade da osiguraju mogućnosti izvršenja, što se tek treba dogoditi"
|
|
 |
|
Sva vremena su GMT +2. Trenutno vrijeme je: 09:44.
|
|
|
|